Ziarul Ceahlaul

  Bătrână găsită decedată într-un apartament din Piatra-Neamț


  O bătrână de aproximativ 89 de ani a fost găsită decedată, într-un apartament din Piatra-Neamț. ISU Neamț a intervenit astăzi într-o misiune de deblocare ușă în municipiul Piatra-Neamt. Solicitarea a venit în jurul orei 17:00, la...

  O bătrână de aproximativ 89 de ani a fost găsită decedată, într-un apartament din Piatra-Neamț.

  ISU Neamț a intervenit astăzi într-o misiune de deblocare ușă în municipiul Piatra-Neamt.

  Solicitarea a venit în jurul orei 17:00, la apartamentul unui bloc de pe strada 9 Mai.

  La locul solicitarii s-au deplasat 2 echipaje de pompieri cu o autospeciala de descarecrare si o ambulanta SMURD.

  Pompierii au intrat în apartament și au descoperit o persoană de sex feminin, de aproximativ 89 ani, decedată.

  I s-a oprit inima înainte de votare


  În această după-amiază, o întâmplare mai puțin obișnuită a avut loc la Secția de Votare Viișoara, unde timp de aproape o oră oamenii nu și-au putut exercita dreptul la vot. Din cele relatate de președinta secției de votare, cauza...

  În această după-amiază, o întâmplare mai puțin obișnuită a avut loc la Secția de Votare Viișoara, unde timp de aproape o oră oamenii nu și-au putut exercita dreptul la vot. Din cele relatate de președinta secției de votare, cauza incidentului a fost de natură medicală.”În jurul orei 13.46, unei persoane cu vârsta de aproximativ 83 de ani i s-a făcut rău chiar la intrarea în secția de votare. Vârstnicul era însoțit de familie, care de altfel i-a și acordat primul ajutor. Imediat s-a sunat la 112, iar după circa 15 minute a ajuns echipajul medical de urgență, care l-a resuscitat și transportat la spital. Așadar în intervalul 13.46-14.40, cetățenii au fost nevoiți să aștepte pentru a putea vota”.

  V. A.

  Semnal editorial: „Cartea meseriilor dispărute”

  Semnal editorial: „Cartea meseriilor dispărute”


  După „Cartea cuvintelor dispărute”, scriitorul Mircea Stanciu propune micilor cititori „Cartea meseriilor dispărute”, un volum captivant despre douăsprezece meserii uitate sau aflate pe cale de dispariţie: sacagiul, copistul,...

  După „Cartea cuvintelor dispărute”, scriitorul Mircea Stanciu propune micilor cititori „Cartea meseriilor dispărute”, un volum captivant despre douăsprezece meserii uitate sau aflate pe cale de dispariţie: sacagiul, copistul, împăratul, haiducul, meşterul, croitorul, hangiul, vraciul, ciobanul, învăţătorul, povestitorul şi singuraticul.

  Cititorul va afla, răsfoind această carte, ce a dispărut din aceste meserii şi cum mai vorbesc ele vremii noastre.

  După cum explică editorii, meseriile sunt prezentate pornind de la contextul lor istoric, dar urcând rapid spre înălţimi poetic-filozofice. Fiecare meserie este ilustrată printr-un personaj arhetipal, construit din obiectele specifice meseriei sale. Tonurile de roşu şi verde ale ilustraţiilor evocă o lume veche şi preţioasă, destrămată la nivel istoric, dar recompusă la un nivel mai profund, al simbolurilor atemporale.

  Cartea este ilustrată de talentata pictoriţă Diana Margareta Cepleanu. „Am lucrat la această carte împreună cu o ilustratoare incredibilă, poate nu ați auzit de ea, însă pe mine m-a uimit felul în care a priceput sensul textului meu. O cheamă Diana Margareta Cepleanu și cred că și numai pentru ilustrațiile dânsei cartea merită s-o avem în bibliotecă. Am scris această carte cu o dorință intensă de a nu îi îngrădi pe copii cu nimic în alegerea lor, fiindcă iubesc foarte mult această libertate. Intenția cărții nu este nostalgică, dorința mea cea mai mare a fost de a le oferi o lentilă specială către viitorul lor personal care să le lărgească perspectiva și să le adâncească profunzimea. Am scris-o pentru că mi s-a părut că societatea de azi, în aparență foarte liberă, oferă prea puține șanse zborului. E teribilă această realitate. Ca să vă fac curioși, printre meserii am scris despre Sacagiu – cel ce este așteptat cu sete, despre Vraci – cel ce dă leacuri amare și despre geamgiii unei ferestre care într-o noapte mi-a salvat viața”, mărturiseşte autorul.

  Mircea Stanciu a studiat istoria şi ştiinţele sociale în România şi în Canada. Este tatăl a trei copii, un povestaș minunat și un colecționar de povești cu tâlc.

  Scufundările în adâncuri

  „Povestitorul este o meserie universală. O poate practica oricine, oriunde. Stomatologul sau gunoierul, în tren sau în tolănit în pat. Povestitorul nu lasă lumea așa cum intră în minte, nu lasă gândurile să vină de-a valma și să se adune în nisipuri mișcătoare. El le pune un filtru, o vamă, pentru ca numai unele să treacă. Iar pe acestea le sortează și face din ele o construcție, o clădire care stă. Aduce soare, aduce lumină și dă nădejde. Pentru că gândurile lăsate singure se încolăcesc unele într-altele și îl prind și îl necăjesc pe posesorul lor neatent, putând chiar să îl sugrume. Povestitorul se opune haosului și este îndrăgostit de dragoste.

  Din păcate, astăzi asistăm la degradarea poveștilor oamenilor și la dispariția povestitorilor. Nu îmi este foarte clar dacă realitatea tot mai săracă e de vină sau narațiunile tot mai schematice au sărăcit realitatea. În orice caz, asistăm la o depresie a povestirii.

  Cine e de vină, realitatea sau povestirea? Cine pe cine a îmbolnăvit? Realitatea a șubrezit povestirea sau povestirea a sărăcit realitatea? Câteodată mi se pare că într-adevăr nu mai ai despre ce să povestești, doar bancuri care se repetă, chestiuni de estetică rudimentară sau cifre și eficiență. Totul se face cu rețetă, cu obiective, cu management, cu măsuri de siguranță, cu prevederi contractuale, cu scheme de joc. Cuvintele ies din creier, nu se mai nasc în inimă.

  Îmi aduc aminte de serile când, copilaș fiind, sosea nea Parfene, vânătorul cu picior de lemn, pe la tataie, încărcat cu un sac plin de guguștiuci. Le scoteau alicele, îi opăreau, îi jumuleau, iar în ei fierbea mustul de ruzinci. Eu priveam la piciorul de lemn cu teamă, dar îmi plăcea, era cald și bine în bucătărie și ascultam istorii pe care le-am uitat.

  Ce soluție văd? Scufundările în adâncuri.” (Mircea Stanciu)

  Irina NASTASIU

  APIA Neamț face ontroale în fermele vegetale și zootehnice


  Acțiunea se va desfășura în perioada 1 iunie – 1 octombrie 2019 *Fermierii care refuză verificările, pierd subvențiiile agricole! Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură Neamț urmează să primească eșantionul...

  Acțiunea se va desfășura în perioada 1 iunie – 1 octombrie 2019

  *Fermierii care refuză verificările, pierd subvențiiile agricole!

  Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură Neamț urmează să primească eșantionul de fermieri care vor intra la controlul clasic în teren și la verificările prin teledetecție, acțiune care se va desfășura în perioada 1 iunie – 1 octombrie 2019. Cum sunt selectați fermierii din eșantionul de control, ne spune Mihai Dorneanu, director executive la APIA Neamț: ”Regulamentele europene prevăd ca un eşantionde control se compune de minimum 5 la sută din totalul cererilor să fie controlate efectiv pe teren. Aceste ferme sunt alese prin analiza de risc care se face automat prin softul utilizat. Aceste ferme sunt selectate cumulativ, atât în baza unor factori de risc (mărimea subvenţiei cerute, mărimea suprafeţei agricole, tipul de cultură etc.) cât şi în baza unui proces de selecţie aleator. Eşantionul de control de la acest punct este separat în două categorii: ferme care vor fi controlate la faţa locului şi ferme care vor fi controlate prin teledetecţie, cu ajutorul imaginilor prin satelit”.

  Angajaţii APIA eamț controlează la faţa locului sau prin teledetecţie fermele selectate şi întocmesc rapoarte de control care vor fi introduse în baza de date IACS. Este important ca fermierii controlaţi pe teren să nu refuze accesul în fermă al inspectorului APIA Neamț care efectuează controlul pe teren pentru că vor fi excluşi de la plată. 

  În Campania 2019, la APIA Neamț au fost primite 24.805 cereri unice de plată pentru suprafața totalî de 172. 196 hectare. Față de de anul 2018, s-au depus cu 528 mai puține cereri de subvenții agricole și cu un minus de 514 hectare.

  Anul trecut, eșantionul nemțean cuprinde 235 dosare pentru controlul clasic și 532 dosare pentru controlul prin teledetecție, suprafața totală supusă cotrolului fiind de 18.935 hectare, care este compusă din 7000 de parcele. Vom vedea care va fi situația exactă pentru verificarea subvențiilor cuvenite fermierilor nemțeni pentru anul de cerer 2019.

  *Eantionul de control, transmis de la centru

  Eșantionul de control este transmis de la APIA -sediul central către APIA Nemț, în vederea pregătirii dosarelor de control şi a realizării graficului de executare a controalelor pe teren. Acest eşantion conţine fermierii selectaţi pentru controlul pe teren, ale căror solicitări de sprijin urmează a fi verificate din punct de vedere al suprafeţelor declarate cât şi din punct de vedere al ecocondiţionalităţii şi al condițiilor de eligibilitate generale şi specifice din legislaţia naţională, al cerințelor de bază relevante măsurilor de dezvoltare rurală. Controalele la fața locului vizează toate parcelele agricole pentru care se solicită plăți directe  sau sprijin în cadrul măsurilor de dezvoltare rurală care intră în sfera de aplicare a sistemului integrat şi constă, în funcţie de scopul controlului, în măsurarea suprafețelor și verificarea condițiilor de eligibilitate generale, a cerințelor de bază relevante, a cerințelor specifice angajamentelor și altor obligații privind suprafața declarată de beneficiar în cadrul schemei de ajutor sau al măsurilor de sprijin solicitat.

  În eșantionul de control APIA intră și ferme de creștere a animalelor. La controlul APIA Neamț se adaugă verificările făcute de Agenția Națională de Zootehnie, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor și Autoritatea Națională Fitosanitară.

  Tina CONDREA-ZĂPODEANU

  Plante parcă uitate: cicoarea sălbatică


  Semnal editorial: „Cartea meseriilor dispărute” Folosită în alimentația umană din timpuri ancestrale Cicoarea sălbatică este o plantă anuală, cu tulpină fibroasă, frunze verzi lanceolate și flori albastru-deschis, mai rar alb sau...

  Semnal editorial: „Cartea meseriilor dispărute”

  Folosită în alimentația umană din timpuri ancestrale

  Cicoarea sălbatică este o plantă anuală, cu tulpină fibroasă, frunze verzi lanceolate și flori albastru-deschis, mai rar alb sau roz. Are o arie de răspândire vastă, din zona de câmpie până la deal și munte, fiind întânită în locuri necultivate, pe marginea drumurilor, căilor ferate, malurile apelor curgătoare, dar și prin lanurile de cereale si grădini. Există confuzii considerabile între cicoarea sălbatică și varietățile moderne cultivate.

  Cicoarea sălbatică a fost folosită în alimentația umană din timpuri ancestrale, fiind menționată în primele scrieri egiptene, urmate de tratatele naturaliștilor romani și ale scolasticilor medievali. Termenul de cicoare provine din vechiul nume grecesc kichòria. 

  *Cicoarea sălbatică, în bucătăria românească

  Bucătăria rurală românească a folosit cicoarea sălbatică în modalități diverse și preparate felurite. Frunzele se consumă proaspete, culese tinere și pot fi puse în salate proaspete cu mai multe ingrediente sau la sandvișuri, pentru o textură crocantă și ușor amăruie. Frunzele mature își pierd amăreala dacă sunt opărite în mai multe ape, apoi făcute mâncare sau salate calde cu untdelemn, usturoi și lămâie. Florile și mugurii sunt de asemenea comestibili. Cicoarea se adaugă la fierturi, omlete, ca verdeață peste cartofi fierți sau pasați, sau ca umplutură în placinte. Rădăcina plantei tinere se poate consuma crudă, iar cea a plantei ajunse la maturitate deplină poate fi prăjită, apoi macinată și consumată asemeni cafelei.

  *Rădăcina de cicoare, energizantul preferat…înaintea cafelei

  Cu mult înainte ca faimoasa cafea să ajungă în spațiul românesc, rădăcina de cicoare a fost energizantul preferat de multe gospodării tradiționale. 

  Cicoarea conține vitamina A, B, C, E si K, potasiu, calciu, fosfor, cupru, zinc și magneziu. Are inulină, un carbohidrat tolerat de diabetici care scade riscul apariției cancerului de colon, stimulează bacteriile stomacale într-un mod similar iaurtului și mentine oasele sănătoase.

  Dincolo de consumul uman,  inulină se poate devein sursa de bază a etanolului, biocombustibil ce nu eliberează carbon în atmosferă.

  Fiertura de rădăcină de cicoare– cafeluța de cicoare – este indicată în controlul colesterolului. Contribuie la eliminarea toxinelor prin urină. Ajută la creșterea imunității și ucide viermii intestinali. Crește apetitul, stimulând secreția bilei și înlătură stările de greață. A fost un remediu tradițional pentru ameliorarea febrei.

  Tina CONDREA-ZĂPODEANU

  Doi adulți și doi minori care locuiau într-un adăpost improvizat pe malul râului Bistrița au fost cazaţi la Centrul Social Împreună din Piatra Neamț


  Joi, 23 mai 2019, un echipaj al Poliției Locale Piatra Neamț – Biroul Ordine Publică 1, a participat la depistarea și identificarea a doi adulți și doi minori care locuiau într-un adăpost improvizat pe malul râului Bistrița – în apropiere...

  Joi, 23 mai 2019, un echipaj al Poliției Locale Piatra Neamț – Biroul Ordine Publică 1, a participat la depistarea și identificarea a doi adulți și doi minori care locuiau într-un adăpost improvizat pe malul râului Bistrița – în apropiere de Ștrandul din Piatra Neamț. Acțiunea s-a desfășurat la solicitarea reprezentanților Direcției de Asistență Socială a municipiului Piatra Neamț care, în timpul efectuării unor anchete în teren, au fost informați despre prezența celor 4 persoane în locuința amenajată pe malul apei. Atât bărbatul cât și concubina acestuia, împreună cu minorii în vârstă de doi, respectiv patru ani, au fost conduși la Centrul Social Împreună din Piatra Neamț, pentru a fi cazați și pentru a beneficia de măsurile de asistență socială care se acordă în astfel de cazuri. Adăpostul improvizat a fost desființat, iar zona urmează să fie salubrizată. Deasemenea, tot în data de 23.05.2019, în urma unei sesizări, o patrulă din cadrul Biroului Ordine Publică 1 s-a deplasat pe strada Ștefan cel Mare din municipiul Piatra Neamț, ocazie cu care a constatat că doi bărbați (V.F. și A.D.) locuiau într-un cort, în spatele unei grădini. Cei doi au fost sancționați contravențional, au fost puși să demoleze locuința improvizată și li s-a pus în vedere să se deplaseze către localitățile de domiciliu, orașul Roznov și comuna Girov.

  Clinica de oftalmologie Cristal Vision oferă screening prin tehnică modernă: ”Și copilul tău are dreptul să vadă bine!”


  Clinica de Oftalmologie Cristal Vision din Piatra Neamț va desfășura, în luna iunie, o campanie de conștientizare a părinților cu privire la importanța verificării timpurii a dezvoltării acuității vizuale. Sub egida ”Și copilul tău are...

  Clinica de Oftalmologie Cristal Vision din Piatra Neamț va desfășura, în luna iunie, o campanie de conștientizare a părinților cu privire la importanța verificării timpurii a dezvoltării acuității vizuale. Sub egida ”Și copilul tău are dreptul să vadă bine!”, cei mici vor beneficia de reducerea la jumătate a tarifului la consultația completă și de un discount consistent la lentilele pentru ochelari. Cu ajutorul tehnicii moderne de care dispun și a pregătirii profesionale de excepție, medicii Clinicii Cristal Vision acordă consultații complete, aplică și recomandă tratamente care ajută la corectarea vederii, dacă problemele ochiului aflat în dezvoltare sunt identificate la timp. Dr. Gabriela Mirela Pînzaru, medic specializat la Iași, care activează în cadrul Clinicii de Oftalmologie Cristal Vision, ne oferă detalii privind importanța urmăririi etapelor de dezvoltare a ochiului.

  Copilul trebuie să beneficieze de control oftalmologic de rutină la naștere, la 4 ani și la vârsta de 7 ani

  Rep.: Datorită aparaturii moderne, evaluarea oftalmologică la populația de vârstă mică este din ce în ce mai facilă. Care sunt treptele de evaluare oftalmologică pe care ar trebui să le parcurgă fiecare copil, chiar dacă nu sunt elemente de atenționare? Dr. Gabriela Pînzaru: Screeningul oftalmologic la copil este foarte important deoarece o funcţie vizuală bună reprezintă cheia dezvoltării fizice si psihice a copilului, a succesului şcolar si a bunăstării generale. Trebuie ştiut faptul că sistemul vizual nu este pe deplin format la naştere. Acesta continuă să se dezvolte până la vârsta de 8-9 ani. La nou-nascuţi, ochii nu funcţionează împreună până la 3-4 luni, iar pe masură ce sistemul vizual se dezvoltă, creierul combină cele două imagini provenite de la cei doi ochi, alcătuind o fuziune oculară care formează o singură imagine pe care o transmite creierului. Astfel se formează vederea în spaţiu, numită stereopsis sau vedere binoculară. Academia Americană de Oftalmologie, împreună cu Asociaţia de Oftalmologie Pediatrică şi Strabism recomandă ca primul screening oftalmologic să se efectueze după naștere, către medicul neonatolog, prin urmărirea conformaţiei ochilor şi a reflexului roşu pupilar. Screeningul este completat cu un examen oftalmologic complet dacă apare obstrucția de canal lacrimal, ori tulburări de dezvoltare ale ochilor – glaucom congenital, cataractă congenitală, tumoră oculară. De asemenea, se impune un consult oftalmologic dacă nou-născutul este prematur, a avut un scor Apgar mic la naştere, prezintă afecţiuni congenitale cu implicare oftalmologică sau istoric familial de afecţiuni oftalmologice grave. Următoarea evaluare oftalmologică se recomandă la 3-6 luni, în cazuri precum: lăcrimare excesivă a unui ochi sau a ambilor, când lacrimile curg pe obraz chiar dacă bebelușul nu plânge; în cazul în care culoarea pupilei este alba sau gălbuie; dacă este diferență mare de mărime între cei doi ochi, ori dacă un ochi sau amii sunt blocați spre nas. Tehnologia modernă ne facilitează realizarea unei investigații corecte și rapide cu ajutorul aparatului numit PLUSOPTIX, aflat în dotarea clinicii noastre. Acest dispozitiv ajută la depistarea de dioptrii și a diferenţei de dioptrii între cei doi ochi. Se verifică reflexul cornean și diagnostichează precoce strabismul. Rep: Care este vârsta la care copilul mic trebuie să beneficieze de o evaluare oftalmologică de rutină, completă, chiar dacă nu sunt semene vizibile de afectare? Dr. G. Pînzaru: La vârsta de 4 ani se indică screening, chiar dacă lipsesc elementele de atenționare. Se testează acuitatea vizuală folosindu-se teste sau simboluri corespunzatoare vârstei, se verifică refracţia si motilitatea oculară dar si urmărirea mediilor transparente oculare şi a fundului de ochi. Părinții trebuie să știe că al treilea control de rutină ar trebui făcut la vârsta școlarului, la 6-7 ani. Rep: În ce constă un examen oftalmologic complet? Dr. G. Pînzaru: Dacă în timpul screeningului este suspectat un viciu de refracţie cum ar fi o miopie, hipermetropie sau astigmatism sau o alta problema oculara, copilului i se fac teste suplimentare. Este important ca aceste afecţiuni să fie diagnosticate şi tratate precoce pentru a se asigura o funcţie vizuală cât mai bună ce va aduce beneficii pe tot parcursul vieţii.

  ”Trebuie reţinut faptul că tratamentul ambliopiei trebuie efectuat până la vârsta de 8 ani, după această vârstă funcţia vizuală este greu sau deloc recuperabilă”

  Rep: Părinţii ar trebui să ştie care sunt șansele de corectare a vederii în cazul prezentării tardive la medic. Dr. G. Pînzaru: Studiile de specialitate arată că parinţii ar trebui să ceară un consult oftalmologic atunci când copilul nu are capacitatea să fixeze un obiect; prezintă asimetrii pupilare sau oculare; mişcări anormale sau oscilatorii ale ochilor; daca îi “fuge” un ochi sau ambii; dacă sunt prezente afecţiuni medicale generale ce pot masca o afecţiune oftalmologică, cum ar fi artrita idiopatică juvenila, bolile genetice, ori dacă există un istoric familial de cataractă sau glaucom congenital, retinoblastom sau alte afecţiuni oftalmologice grave. Un subiect aparte îl reprezintă ambliopia sau “ochiul leneş”- tulburare de vedere ce este din ce in ce mai frecventă în ţara noastră. Aceasta apare în primii ani de viaţa şi este secundară unei stimulări vizuale anormale, fie din cauza unui viciu de refracţie necorectat, a unui strabism nediagnosticat, sau- mult mai rar- după o cataractă congenitala, a unei afecţiuni corneene, ori ptoză palpebrală. Tratamentul ambliopiei este de lungă durată, terapia este individualizată şi, în funcţie de etiologie, se poate trata prin corecţie optică, ocluzie oculară sau tratament chirurgical. Trebuie reţinut faptul că tratamentul ambliopiei trebuie efectuat până la vârsta de 8 ani, după această vârstă funcţia vizuală fiind greu sau deloc recuperabilă. Rep: Există semne ce le pot indica părinților o afecţiune oftalmologică la copilul lor? Dr. G.Pînzaru: Da, sunt cel puțin patru semne care ar trebui să determine părinții să solicite o consultație oftalmologică, și anume“capacitatea de atenţie scurtă”- copilul îşi pierde rapid interesul pentru jocuri sau activităţi ce necesită folosirea ochilor pe o perioada lungă de timp; dificultăţi la lectură-“pierde rândul”- pe masură ce copilul citeşte intâmpină dificultăţi în a observa unde se află pe pagină; copilul evită lectura, desenul sau alte activităţi ce necesită concentrarea de aproape; întoarce capul într-o anumită poziţie –torticolis- întoarcerea capului ajută copilul să fixeze şi să vadă mai bine, poate fi semn al unui strabism sau a unor sindroame congenitale. Trebuie să reţinem faptul că prin ochii unui copil se poate construi viitorul, altfel spus succesul şcolar este strâns legat de sănătatea ochilor. Un copil care nu vede bine, va trăi într-o lume “normală” pentru el dar anormală pentru noi. De aceea este foarte important ca fiecare copil să beneficieze de un consult oftalmologic complet si complex, pentru a vă asigura că acesta deţine abilităţile necesare pentru reuşita şcolară.

  ”Modalitatea de tratament, fie prin ochelari sau lentile de contact, trebuie aleasă după ce echipa formată din medic-părinţi-pacient au pus în balanţă avantajele şi dezavantajele fiecărei metode terapeutice”

  Rep: Purtarea ochelarilor poate fi incomodă pentru unii copii. Ce alte variante de corectare a vederii pot fi aplicate la vârsta copilariei? Dr. G. Pînzaru: La copii, viciile de refracţie pot fi corectate cu ajutorul lentilelor aeriene, adică cu ochelari sau cu lentile de contact. Deşi au aparut lentilele de contact, ochelarii de vedere nu îşi pierd din valoare și rămân o metodă sigură, eficientă şi cu puţine complicaţii în tratarea viciilor de refractie. În clinica noastră, există personal specializat ce ajută micul pacient să se adapteze la purtarea ochelarilor, ce vor fi aleşi în funcţie de viciul de refracţie, de fizionomia feţei, a nasului, a distantei interpupilare şi de activităţile extraşcolare ale pacientului. Pe de altă parte, corectarea viciului de refracţie cu lentile de contact este recomandată dacă medicul impune acest lucru sau pacientul efectuează activităţi ce nu permit portul ochelarilor. De actualitate sunt lentilele de contact pe timp de noapte, recomandate în miopie şi astigmatism care pe lângă beneficiul estetic deţin un rol foarte important în încetinirea progresiei acestor vicii de refracţie. Modalitatea de tratament, fie prin ochelari sau lentile de contact, trebuie aleasă după ce echipa formată din medic-părinţi-pacient au pus în balanţă avantajele şi dezavantajele fiecărei metode terapeutice. Vizita de succes la medic reprezintă doar jumătate din bătălia de îmbunătaţire a vederii copilului; un rol important îl deţin părinţii în respectarea terapiei şi a programului de urmărie a pacientului, conform indicaţiilor oferite de medic. În concluzie, părinții trebuie să știe că se recomandă evaluare oftalmologică dacă sunt semne de suspiciune la copilul mic, dar și evaluare de rutină, chiar fără semne, la toți copiii, la vârsta de 4 ani și la 7 ani. Interviu realizat de Geanina NICORESCU

  TREI BĂRBAŢI, DIN BOZIENI, ÎNCARCERAȚI DE POLIȚIȘTII NEMŢENI


  Polițiștii au depistat și reținut trei bărbați, din Bozieni, condamnați la închisoare cu executare. La data de 23 mai a.c., polițiștii de investigații criminale din cadrul I.P.J. Neamţ împreună cu polițiștii Secţiei de Politie Rurală...

  Polițiștii au depistat și reținut trei bărbați, din Bozieni, condamnați la închisoare cu executare. La data de 23 mai a.c., polițiștii de investigații criminale din cadrul I.P.J. Neamţ împreună cu polițiștii Secţiei de Politie Rurală Ion Creangă, însoțiți de luptători ai Servciului pentru Acțiuni Speciale, au depistat și reținut trei bărbați, din Bozieni, pe numele cărora erau emise mandate de executare a pedepsei închisorii. Cei trei au fost condamnați de către Tribunalul Neamţ la câte cinci ani de închisoare cu executare fiecare, pentru comiterea infracțiunii de lovire sau alte violențe. La data de 9 iulie 2016, doi dintre ei, cel de 21, respectiv 55 de ani, au lovit o persoană vatamată care a necesitat pentru vindecare 25 de zile de îngrijiri medicale. Tot atunci, cel deal treilea, în vârstă de 26 de ani, i-a aplicat mai multe lovituri aceleeași persoane vătămate, cauzându-i leziuni care au necesitat 85 de zile de îngrijiri medicale. Polițiștii i-au condus pe aceștia la Penitenciarul Bacău, unde au fost încarcerați.

  DOI BĂRBAȚI DIN TAZLĂU, CERCETAȚI PENTRU INFRACȚIUNI RUTIERE


  Polițiștii continuă cercetările față de doi bărbați de 30, respectiv 31 de ani, sub aspectul comiterii de infracțiuni la regimul circulației rutiere. La data de 23 mai a.c., polițiștii rutieri din cadrul Poliției municipiului Piatra Neamț...

  Polițiștii continuă cercetările față de doi bărbați de 30, respectiv 31 de ani, sub aspectul comiterii de infracțiuni la regimul circulației rutiere. La data de 23 mai a.c., polițiștii rutieri din cadrul Poliției municipiului Piatra Neamț au intervenit la un accident rutier produs în localitatea Tazlău, soldat cu vătămarea corporală a unei persoane. Din cercetările efectuate a reieșit faptul că un bărbat de 30 de ani, din Tazlău, a condus un autoturism pe DJ 156 C, iar în localitatea Tazlău, ar fi pierdut controlul asupra direcției de deplasare, moment în care a acroșat un monument istoric și s-a răsturnat. Din impact a rezultat vătămarea corporală a unui bărbat de 31 de ani, din Tazlău, pasager în același autoturism, care a fost preluat și transportat la spital pentru îngrijiri medicale. Conducătorul auto a fost testat cu aparatul etilotest, iar rezultatul a indicat o valoare de peste 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat, fapt pentru care a fost condus la spital, unde i s-au recoltat probe biologice în vederea stabilirii cu exactitate a alcoolemiei. De asemenea, polițiștii au constatat că acesta nu poseda permis de conducere. Totodată, s-a stabilit faptul că bărbatul de 31 de ani i-ar fi încredințat autoturismul pentru a-l conduce, deși cunoștea faptul că acesta nu poseda permis de conducere. Polițiștii continuă cercetările față de cei doi, sub aspectul comiterii infracțiunilor de vătămare corporală din culpă, conducerea unui vehicul sub influența alcoolului, conducerea unui vehicul fără permis de conducere, respectiv încredințarea unui vehicul pentru conducerea pe drumurile publice unei persoane care nu posedă permis de conducere.

  Trucuri pentru flori proaspete în vază mult timp


  Soluțiile sunt multe la îndemână, foarte ușor de aplicat Odată puse în vază, florile nu vor rezista la nesfârșit, după doar câteva zile multe dintre ele își pierd prospețimea și frumusețea. Pentru a păstra mai mult timp frumusețea...

  Soluțiile sunt multe la îndemână, foarte ușor de aplicat

  Odată puse în vază, florile nu vor rezista la nesfârșit, după doar câteva zile multe dintre ele își pierd prospețimea și frumusețea. Pentru a păstra mai mult timp frumusețea florilor, există câteva trucuri simple pentru a ne bucura mai multa vreme de culorile lor vii. Primii și cei mai simpli pași sunt să tăiați periodic tulpinile oblic, să schimbați apa la două, cel mult trei zile și neaparat vaza trebuie să fie bine spălată înainte de a pune buchetul de flori înăuntru ei. Sunt mici detalii care pot să prelungească neașteptat de mult viața florilor. ”Servite” cu zahăr, pulverizate, ferrite de curent Puneți în apa din vază puțin zahăr alb, dar nu mai mult de două lingurițe, înainte de a pune florile, asigurandu-le astfel un plus de nutrienți. O altă variantă este o combinație simplă de zahăr și oțet alb, amestecat până zaharul se dizolvă complet, dar nu mai mult de o lingură, cel mult două. Nu uitați să tăiați oblic tulpinile, să îndepărtați orice frunze care ar putea să stea în apa și să respectați o proporție oțet-zahăr de unu la unu. Florile din vază trebuie să fie ferite de variații bruște de temperatură, de bătaia directă a soarelui, trebuie să evitați să le așezați în apropierea unor surse de căldură sau în calea curenților reci de aer. Moderația este cea mai bună alegere și în acest caz. Un alt truc destul de simplu este să pulverizați puțină apă la temperatura camerei pe flori, pentru a le hidrata. Aspirină, alcool, dar fără cofeină! Sucurile acidulate ar fi o variantă interesantă pentru buchetele din vază, dar nu cele care conțin cofeina. Puteti pune ce a ramas în pahar într-o vază, iar zahărul din suc va da un plus de energie și rezistență plantelor. Tulpinile trebuie taiate periodic, este bine să schimbați chiar mai des apa cu alta proaspata, putand apoi să adăugați din nou sucul acidulat, lăsat la temperatura camerei. Alcoolul este o altă alternativă datorită proprietăților sale antibacteriene, așa că puteți adăuga în vază o linguriță de vodka și una de zahăr (sau doar alcool simplu), schimbând apa mai des. Unul dintre trucurile devenite clasice este să adăugați o tabletă de aspirină netamponată, pisată bine, în apă din vază. Este de altfel unul dintre cele mai des întâlnite sfaturi când vine vorba de longevitatea buchetelor de flori, imediat după tăierea lor și schimbarea apei suficient de des.

  Tina CONDREA-ZĂPODEANU

  Arbori exotici: tamarind sau curmal Indian


  Arbori exotici: tamarind sau curmal Indian Lemnul pentru mobilă, frunzele și fructele în bucătărie și farmacie Tamarindul este un copac exotic veșnic verde, care are o dezvoltare lentă şi viaţa lungă. Fructele sale sunt păstăi cu...

  Arbori exotici: tamarind sau curmal Indian

  Lemnul pentru mobilă, frunzele și fructele în bucătărie și farmacie

  Tamarindul este un copac exotic veșnic verde, care are o dezvoltare lentă şi viaţa lungă. Fructele sale sunt păstăi cu seminţe tari de culoare maro, învelite cu o pulpă cleioasă. Cu un gust dulce acrişor, uşor picant, tamarindul este unul dintre cele mai răspândite condimente folosite în bucătăria sud-asiatica şi este un ingredient esenţial în pregătirea celebrului sos Worcestershire. Tamarind, copacul de poveste În India, la lăsarea serii, copacii de tamarind sunt ocoliți cu mare băgare de seamă. Nimeni nu îndrăznește să se apropie de ei sau să doarma sub coroana lor bogată, care ar face ca întunericul să fie mai adanc și somnul mai dulce. De mici copii, indienii au fost învățați că între crengile mari de tamarind se ascund noaptea toate duhurile pămantului și nimeni nu trebuie sa le deranjeze odihna. Pentru ei, aceasta ar fi cea mai mare nebunie pe care ar putea să o facă cineva. De altfel, nici o planta nu-și găsește locul sub falnicul tamarind. Nimic nu crește, nimic nu înflorește. Există și o explicație știintifică pentru acest fenomen: tamarindul preferă solurile foarte acide, unde prea puține alte plante s-ar simți în largul lor. Tamarind, un copac foarte… versatil Tamarindul este genul de plantă foarte versatilă, de la care se folosesc toate părțile sale. Din trunchiul lemnos se face mobilă. Frunzele mai mici sau mai tinere se pun în salate, au un gust acrisor, foarte plăcut. Păstăile se folosesc în alimentație, medicină și pentru imprimarea țesăturilor. Florile, care pot fi roșii și galbene, se adaugă în componența sosurilor, salatelor, gemurilor și siropurilor. De altfel, sunt considerate o importantă sursă de miere. Ceaiul din flori de tamarind este foarte prețuit in Asia. Păstăile de tamarind au ajuns și în magazinele din România, așa că este bine de știut că vă pot face zilele mult mai… savuroase. Când sunt coapte, păstăile au o puternică culoare maronie și pot fi rupte ușor în mână. Înăuntru se află un miez moale, asemănător în materie de consistență celui de curmale, dar cu un plăcut gust dulce-acrisor. Tamarindul este un ingredient de bază în bucataria Indiana şi este folosit în prepararea de curry sau chutney, mâncăruri cu linte, acrirea supelor sau alături de peşte. Semințele de tamarind pot fi măcinate pentru a se prepara un substitut al cafelei ori sunt prăjite și apoi savurate în loc de alune. Tot din semințele de tamarind se obține un sortiment de faină excelentă pentru prăjiturile asiatice, dulci și extrem de aromate. Semințele de tamarind sunt folosite de copii pentru a juca sah chinezesc… Tamarind, utilizări medicinale Tamarindul are multiple utilizări medicinale: uşurarea digestiei, proprietăţi laxative, alinarea disconfortului stomacal, tratarea paraziţilor intestinali şi a afecţiunilor biliare. Poate fi folosit și în cazuri de febră, reumatism, diverse inflamaţii sau insolaţie. Fructele de tamarind conţin uleiuri volatile esenţiale, minerale, vitamine şi fibre. Pulpa care înconjoară seminţele este o bogată sursă de polizaharide fără amidon sau fibre. Fibrele se atașează de toxinele din alimente, ajutând la protejarea colonului. În plus, acestea colectează şi sărurile biliare scăzând şansele de a fi reabsorbite în colon și ajută mai departe la scăderea nivelului de colesterol din corp. Tamarindul este bogat şi în acid tartric, care-i oferă un gust acru şi acţiune antioxidantă, protejând corpul împotriva radicalilor liberi.

  Tina CONDREA-ZĂPODEANU

  Cristian Sauciuc, preşedintele PMP Piatra Neamţ: „Îndemn pietrenii să vină la vot şi să voteze pentru o Românie Europeană!”


  Cristian Sauciuc, preşedintele PMP Piatra Neamţ consideră că toţi pietrenii cu drept de vot ar trebui să voteze duminică, indiferent de convingerile politice, de satisfacţia sau revolta pe care o au pentru un partid sau altul. „Votul este o...

  Cristian Sauciuc, preşedintele PMP Piatra Neamţ consideră că toţi pietrenii cu drept de vot ar trebui să voteze duminică, indiferent de convingerile politice, de satisfacţia sau revolta pe care o au pentru un partid sau altul. „Votul este o datorie civică, ai dreptul să te revolţi că ceva s-a schimbat sau nu în ţara asta, doar dacă ai participat la el”, a declarat preşedintele PMP Piatra Neamţ. „Piatra Neamţ este un municipiu cu tendinţe de dreapta – aşa cum au demonstrat scrutinele de-a lungul timpului – însă dreapta este acum linia politică declarată a mai multor formaţiuni politice, cel puţin a mai mult de unul-două. Fiecare are programul său politic. Rog pietrenii să vină la vot şi să voteze aşa cum le dictează conştiinţa, dar, mai ales, pentru o Românie mare şi puternică în Europa!”, a precizat Sauciuc.

  TRAGICUL DESTIN AL PICTORULUI AUREL BĂEȘU


  Pe data de 26 mai 1896 venea pe lume, la Fălticeni, Aurel Băeşu, unul dintre pictorii importanţi stabiliţi la Piatra-Neamţ. Fiu al unui modest funcționar de prefectură, Aurel Băeşu a rămas orfan de mamă la o vârstă fragedă, atașându-se...

  Pe data de 26 mai 1896 venea pe lume, la Fălticeni, Aurel Băeşu, unul dintre pictorii importanţi stabiliţi la Piatra-Neamţ. Fiu al unui modest funcționar de prefectură, Aurel Băeşu a rămas orfan de mamă la o vârstă fragedă, atașându-se de a doua mamă, Natalia Băeșu, după recăsătorirea tatălui său. Între anii 1907-1912, urmează cursurile gimmaziului „Alexandru Donici” din Fălticeni, demonstrând reale aptitudini pentru desen. După absolvirea gimnaziului, se înscrie în anul 1912 la Școala de Belle Arte din Iași, unde studiază pictura timp de patru ani, avându-i ca profesori pe Constantin Artachino și Gheorghe Popovici. Cu sprijinul lui G. T. Kirileanu şi al lui D. Lalu, studiază la Roma, fiind distins, în anul 1915, de către Academia Română cu Premiul I „Lecomte de Nöuy” pentru desen. În ciuda constituției sale fragile, Aurel Băeşu va fi încorporat în armata română, la izbucnirea Primului Război Mondial. În acel mediu aspru va contacta o pneumonie care, mai târziu, îi va cauza moartea prematură. Întors din Italia, îşi cumpără o căsuţă în Piatra-Neamţ (azi, pe Strada „Ion Creangă”). În 1926, călătoreşte în Franţa, Slovenia şi Ungaria. Bolnav de tuberculoză, moare pe 24 august 1928, fiind înmormântat în cimitirul Valea Viei din Piatra-Neamț. O iubire neîmplinită Din monografia „Pictură sau destin. Aurel Băeşu (1896 – 1928)”, semnată de Gheorghe Macarie, afăm că artistul a fost un apropiat al scriitorului Mihail Sadoveanu, de a cărui fiică, Lia Sadoveanu, s-a îndrăgostit. Iubirea lor va rămâne însă platonică, situaţia materială a lui Băeşu fiind mereu precară şi nepotrivită unei propuneri în căsătorie, potrivit rigorilor epocii. În ceea ce priveşte vocaţia de portretist a artistului, criticul de artă notează: „Aurel Băeşu ilustrează portretul, pentru care era remarcabil dotat, abordând un gen, la noi, fără tradiţie îndelungată… Mai toate autoportretele artistului sunt tot atâtea spovedanii – cele mai multe dramatice; sunt confesiunile unei vieţi pătrunse, fără încetare, de o aspiraţie neîntreruptă spre desăvârşirea unui ideal – cel mai statornic al vieţii sale – plenara sa împlinire prin artă.” (Gh. Macarie, „Pictură sau destin. Aurel Băeşu (1896 – 1928)”, Ed. PIM 2014, pp. 82; 99). Pictorul plutaşilor şi al mănăstirilor La un an de la moartea lui Aurel Băeşu, în 1929, ziarul „Telegraful” consemna, prin vocea redactorului pietrean, Nicu Nohai: „În ziua de 27 august s-a împlinit un an de când, în căsuţa albă de sub aripa Cozlei, s-a stins, în dureroase chinuri, zdrobind între buze un zâmbet sec, pictorul Aurel Băeşu. Cât a pierdut arta românească prin moartea timpurie a acestui duios cântăreţ al culorii e inutil să mai spun. Se ştie. Dar o evocare a măreţei lui personalităţi se simte ca o necesitate şi ca o datorie. Ah! Uitarea – regina nefiinţei – prea se grăbeşte să cucerească totul, ş-ar fi păcat s-acopere amintirea acesui viguros artist. Pornind de jos, bazându-se doar pe talentul său, Aurel Băeşu a reuşit să se afirme ca un pictor cu preţioase calităţi. Cine poate uita peisagiile pline de zbuciumul lui sufletesc, florile rupte din inima lui simţitoare şi, mai ales, portretele – adevărate capodopere? Cui i se poate şterge din suflet farmecul simţit la vederea frumoşilor plutaşi ce, călătorind pe undele Bistriţei, duc cu ei melancolia resemnată a sorţii lor, dependentă de voinţa valurilor? Dar colţurile tainice de mănăstiri la câtă duioasă reverie nu ne predispun? Pe drept cuvânt s-ar putea numi Băeşu: pictorul plutaşilor şi al mănăstirilor, fiind partea din operă care a îngrămădit mai multă sensibilitate decât oriunde. Şi când te gândeşti că artistul acesta înzestrat cu un talent titanic, cu suflet înflorit de atâtea visuri şi c-o atât de mare dragoste de viaţă, s-a stins cu ochii plini de lacrimi, având întipărit pe chip regretul că moare şi o adâncă neîncredere în recunoştinţa oamenilor, te cuprinde o nemărginită tristeţe. Băeşu nu trebuie să fie uitat… şi mai ales de pietreni.” (din volumul „Pagini alese din istoria judeţului Neamţ”, autor prof. Gheorghe Radu)

  Irina NASTASIU

  Ministrul Apelor, între florile serelor silvice de la Gârcina


  Serele Ocolului Silvic Gârcina din cadrul Direcției Silvice Neamț au fost vizitate joi de ministrul Apelor și Pădurilor, Ioan Deneș, și directorul general al Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva, Gheorghe Mihăilescu, însoțiți de...

  Serele Ocolului Silvic Gârcina din cadrul Direcției Silvice Neamț au fost vizitate joi de ministrul Apelor și Pădurilor, Ioan Deneș, și directorul general al Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva, Gheorghe Mihăilescu, însoțiți de președintele Consiliului Județean Neamț, Ionel Arsene, și de directorul Direcției Silvice Neamț, Doru Gherghel. În aceste sere ale Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva sunt cultivate anual mii de flori și plante ornamentale, iar colegii noștri realizează și aranjamente florale apreciate în toată țara. Tot aici, pe perioada iernii, pot fi păstrate și îngrijite ghivecele şi jardinierele cu flori. Echipa serelor de la Gârcina este coordonată de colega noastră Gheorghiu Oana care, datorită pasiunii sale pentru flori, menține vii pe tot timpul anului în serele ocolului primule, petunii, mușcate, begonii și multe alte plante ornamentale. Ocolul Silvic Gârcina din cadrul Direcției Silvice Neamț, structură a Regiei Naționale a #Pădurilor – #Romsilva, administrează peste 12.400 de hectare păduri de stat. (V.N)

  Președintele PNL Neamț Mugur Cozmanciuc: Duminică vă așteptăm la vot! Votați PNL! Vă asigurăm că europarlamentarii PNL vor face ce au promis pentru România!

  Președintele PNL Neamț Mugur Cozmanciuc: Duminică vă așteptăm la vot! Votați PNL! Vă asigurăm că europarlamentarii PNL vor face ce au promis pentru România!


  Președintele PNL Neamț Mugur Cozmanciuc, senatorul Eugen Țapu Nazare și primarul municipiului Piatra Neamț Dragoș Chitic au susținut joi, 23 mai, o conferință de presă în care i-au chemat pe nemțenii la vot, să voteze candidații PNL, care...

  Președintele PNL Neamț Mugur Cozmanciuc, senatorul Eugen Țapu Nazare și primarul municipiului Piatra Neamț Dragoș Chitic au susținut joi, 23 mai, o conferință de presă în care i-au chemat pe nemțenii la vot, să voteze candidații PNL, care vor face ce au promis pentru România, pentru Neamț.

  Eugen Țapu Nazare – senator PNL Neamț:

  ”Am intrat pe ultima sută de metri a campaniei electorale. Vreau să vă spun că împreună cu toți colegii liberali am ajuns până în ultimul cătun din județ și am tras împreună anumite concluzii, după ce am stat de vorbă cu nemțenii: Un primul lucru, grav spun eu, există un adevărat exod al tinerilor, în ultima jumătate de an, spre străinătate. Și aici va trebui să intervenim atât prin sistemul de Educație, cât și prin sistemul economiei naționale, prin Guvern. Al doilea trend este unul îmbucurător pentru noi, pentru PNL, și anume că nemțenii, în marea lor majoritate, vor schimbarea acestei coaliții toxice care se află în fruntea statului român, formată din PSD și ALDE. De aceea fac un apel către toți cei care doresc schimbarea să vină duminică pe 26 mai, la vot, și să își exercite acest drept constituțional. Vă spuneam acum vreo două luni că această coaliție PSD -ALDE vrea să scoată România din UE și să o îndrepte către Rusia. Ați observat că cel mai important eveniment din timpul campaniei a fost summit-ul de la Sibiu și ați observat cum sunt tratați socialiștii noștri de cei din familiile lor politice europene, respectiv cu indiferență. Nici măcar nu i-au invitat la summit-ul socialiștilor europeni. Iar cei ALDE sunt tratați la fel, au relațiile înghețate. Nu se poate spune asta și despre PNL. Înainte de summit-ul de la Sibiu, a avut loc o întrunire a PPE, iar președintele PNL Ludovic Orban, Rareș Bogdan, Siegfried Mureșan au fost cei care i-au întâmpinat pe liderii europeni: cancelarul Germaniei Angela Merkel, Antonio Tajani, Donald Tusk și alții, iar asta spune că PNL este singurul partid, care la ora actuală este foarte bine văzut în UE, este în primul rând în PPE care va câștiga iar alegerile europene. De aceea vă spun din nou că e nevoie de fiecare vot și îl așteptăm pe fiecare nemțeam, pe fiecare român să voteze PNL, cu drag pentru România.”

  Dragoș Chitic – primarul municipiului Piatra Neamț:

  ”Ne apropiem de finalul unei campanii electorale în care PNL a demonstrat că este un partid modern, european. M-am bucurat zilele acestea de energia pozitivă pe care mi-au transmis-o sutele de pietreni cu care am discutat, în timpul acțiunilor electorale, și care mi-au spus că s-au săturat de guvernarea PSD și sunt alături de candidații PNL. Programul prezentat de echipa  PNL pentru alegerile europarlamentare cuprinde măsuri concrete, adaptate nevoilor și realităților economice din România, cu efecte benefice, pe termen scurt și mediu, pentru comunitățile locale. România se poate dezvolta prin dezvoltarea comunităților locale folosind bani europeni. Europarlamentarii PNL se vor lupta pentru adoptarea cât mai rapidă a bugetului Uniunii Europene pentru perioada 2021-2027, element care va accelera atragerea de fonduri din acest exercițiu financiar. În calitatea mea de primar al municipiului Piatra Neamț îmi doresc acest lucru pentru că am demonstrat că știm să atragem bani europeni. Important este ca la stabilirea sumelor de care va beneficia România, în următorii ani, să fie oameni capabili să negocieze bugete cât mai mari, finanțări ale proiectelor care reprezintă priorități pentru comunitățile locale și să fie simplificate procedurile de absorbție. Bani cât mai mulți să fie, de la Uniunea Europeană, pentru că la Piatra Neamț suntem capabili și pregătiți să depunem proiecte pentru a-i atrage pe toți. Colegii mei liberali, viitori europarlamentari, cunosc aceste lucruri, merg în Parlamentul European cu temele făcute și hotărâți să se lupte pentru dezvoltarea fiecărei localități din România. Faptul  că știu realitatea din acest oraș  este demonstrat și de  declarațiile numeroase pe care le-a făcut Rareș Bogdan, candidatul care deschide lista PNL la alegerile europarlamentare, în interviuri televizate și la întâlnirile cu cetățenii, unde administrația din Piatra Neamț  a fost dată drept exemplu de bună practică. Îi mulțumesc colegului meu Rareș Bogdan pentru acest lucru .

  Pe lângă fondurile alocate administrațiilor publice, europarlamentarii PNL susțin și alocarea de fonduri pentru antreprenorii români – motorul dezvoltării economice, pentru fermierii români, dar și pentru cercetare- domeniu important, dar aproape uitat de actualii guvernanți. Finanțarea acestor sectoare va genera locuri de muncă, o creștere economică sănătoasa și va stopa exodul românilor. Românii vor să trăiasca bine la ei acasă, iar cei plecați în străinătate s-ar întoarce oricând în România, lângă familiile lor, dar nu într-o țară condusă de PSD. S-ar întoarce acasă într-o țară normală, în care să se simtă confortabil, să fie respectați la ei acasă, într-o țară în care să-și poată dezvolta o afacere sau să beneficieze de un loc de muncă plătit decent, la un nivel apropiat măcar de cel din țările în care lucrează acum. Europarlamentarii PNL pleacă la Bruxelles hotărâți să susțină și alocarea de fonduri cât mai mari pentru dezvoltarea turismului din România, țară cu un potențial extraordinar în acest domeniu. Și acest aspect reprezintă un avantaj pentru Piatra Neamț, oraș cu un potențial turistic ridicat și recunoscut, cu proiecte deja gândite, dar fără finanțare, în zona dezvoltării turismului care să genereze dezvoltare și creșterea nivelului de trai pentru pietreni. Și pentru aceste lucruri invit pietrenii, în număr cât mai mare, să vină duminică la vot, îi rog să voteze PNL, poziția 5 pe buletinul de vot pentru un trai mai bun și pentru a fi respectați în Europa. Îi invit să voteze PNL și pentru că este singurul partid capabil să învingă PSD. Îi invit, totodată, să răspundă DA la ambele întrebări de la referendum pentru a susține statul de drept într-o Românie care să fie guvernată pentru oameni”.

  Mugur Cozmanciuc președintele PNL Neamț:

  ”Votul de duminică este unul foarte important. Așa cum am mai spus la alegerile de duminică se va alege soarta României pentru următorii 10 ani. Importanța votului pe care îl vor da românii în următorii doi ani de zile este crucială. Votul de la alegerile prezidențiale va da tonul pentru cel de la alegerile locale, iar cel de la alegerile locale va da tonul pentru alegerile parlamentare. Guvernul care se va așeza în 2020, la masa Palatului Victoria, dacă va fi unul bun va putea să promoveze și să pună în practică o construcție unitară a țării, care să aducă dezvoltare, să asigure predictibilitate și să dea exemplu de unitate. PNL are resursa umană pentru o astfel de guvernare. Iar alegerile europarlamentare sunt primul pas pentru o astfel de construcție. Vă rog să mobilizați lumea să vină duminică la vot. PNL are o listă foarte bună pentru a sprijini administrațiile locale pentru dezvoltare, pentru a construi și finaliza marile proiecte de infrastructură. Noi vă asigurăm că europarlamentarii PNL vor face ce au promis pentru România. Vă așteptăm să veniti la vot duminică, votați PNL, poziția 5 pe buletinul de vot, și DA la referendum!”

  PNL Neamt 23 mai