Yle Uutiset | Tuoreimmat uutiset

  Etelä-Suomessa on juuri nyt paras hetki poimia villiyrttejä – Tässä vinkit ilmastoystävällisen lähiruoan keräämiseen

  Etelä-Suomessa on juuri nyt paras hetki poimia villiyrttejä – Tässä vinkit ilmastoystävällisen lähiruoan keräämiseen


  Kevät on vasta alullaan ja lumen alta paljastunut maa vielä ruskeanharmaa, mutta tarkkasilmäinen osaa jo etsiä satokauden ensimmäisiä antimia. – Täällä etelässä villiyrttejä puskee jo esiin sieltä täältä. Kevät on niiden kulta-aikaa,...

  Kevät on vasta alullaan ja lumen alta paljastunut maa vielä ruskeanharmaa, mutta tarkkasilmäinen osaa jo etsiä satokauden ensimmäisiä antimia.

  – Täällä etelässä villiyrttejä puskee jo esiin sieltä täältä. Kevät on niiden kulta-aikaa, biologi ja yrttineuvoja Anna Nyman toteaa.

  Suomeen ennustetut lähipäivien lämpimät säät nopeuttavat kevään tuloa, ja varsinkin aurinkoiset, etelään suuntautuvat rinteet alkavat vihertää.

  Alkukeväästä villiyrttien kerääminen on helppoa, sillä esiin nousevat ensimmäiset kasvit erottuvat selvästi. Nyman opastaa poimimaan esimerkiksi nokkosta, vuohenputkea, voikukkaa, litulaukkaa ja peltokanankaalta. Suurin osa villiyrteistä on nyt maukkaimmillaan.

  – Ne kitkeröityvät kasvun myötä. Toisaalta tietyillä kasveilla satokausi jatkuu pitkälle syksyyn, ja varsinkin mausteyrteissä voimakkaampi maku on vain hyvä juttu, Nyman sanoo.

  Nokkonen sisältää runsaasti A-, E-, K- ja C-vitamiineja sekä paljon magnesiumia, rautaa ja kalsiumia.Anna NymanIlmaista, tasa-arvoista ja ilmastoystävällistä ruokaa

  Biologiksi opiskellut Anna Nyman löysi villiyrtit kiinnostuttuaan opiskeluaikana ravitsemuksesta.

  – Olin ihan ällikällä päähän lyöty, että miksi näitä ei käytetä tämän enempää. Villiyrtit ovat ilmaista ja ilmastoystävällistä lähiruokaa. Ne ovat myös tasa-arvoista ruokaa, sillä jokaisella on mahdollisuus käydä poimimassa näitä.

  Villiyrttejä käytetään samaan tapaan kuin muitakin yrttejä. Esimerkiksi nokkosesta voi tehdä keittoa, pestoa, muhennoksia ja piirakoita. Nuoret voikukanlehdet taas sopivat hyvin esimerkiksi salaattiin rucolan tilalle.

  Voimakkaamman makuisia kasveja, kuten Nymanin lempiyrttiä siankärsämöä, voi käyttää mausteiden tapaan marinadeihin ja salaatin päälle ripoteltuna.

  – Siankärsämö on monikäyttöinen. Sillä voi maustaa ruokia, tehdä ihonhoitotuotteita ja siankärsämöstä haudutettu juoma on todella tehokas flunssalääke.

  Näihin asioihin villiyrttien kerääjän tulee kiinnittää huomiota:

  1. Jokamiehenoikeudet

  Keräilijän pitää tietää, mitä saa kerätä metsästä ilman maanomistajan lupaa.Esimerkiksi puiden antimet, kuten kuusenkerkät ja pihlajansilmut, eivät kuulu jokamiehenoikeuksiin.

  2. Lajituntemus

  Suomessa on paljon myrkyllisiä kasveja ja näköislajeja. Aloittelijan kannattaa lähteä liikkeelle helpoilla kasveilla ja tutustua niihin hyvin.Yrttineuvoja Anna Nyman neuvoo opettelemaan muutama kasvin per vuosi, niin että tuntee sekä kasvin että sen näköislajit.Aloittelijan voi olla hyvä käydä villiyrttikurssi tai mennä keräämään kasveja jonkun kokeneen kanssa.

  3. Luonnon kunnioitus

  Alueelta ei saa ikinä kerätä kaikkia kasveja. Vaikka villiyrtit mielletään rikkaruohoiksi, monen kasvin kohdalla liikapoimiminen voi tehdä hallaa.Esimerkiksi maukasta isomaksaruohoa on kerätty Helsingissä liikaa, minkä vuoksi sitä kasvaa kaupungissa enää vähän.

  4. Allergiat

  Villiyrttejä ensikertaa kokeilevan on huomioitava allergiat ja yliherkkyydet.

  5. Välineet ja säilöntä

  Villiyrttien kerääminen on matalan kynnyksen harrastus.Kasvit voi poimia koriin tai paperikassiin ja kuivata ne sanomalehden päällä.Villiyrtit tulee kerätä kuivalla säällä.Villiyrttejä voi käyttää tuoreena, pakastettuina ja kuivattuina.

  Lähde: yrttineuvoja Anna Nyman

  Nyman opastaa aloittelijaa tutustumaan ensimmäiseksi helppoihin kasveihin kuten nokkoseen ja voikukkaan, koska niillä ei ole myrkyllisiä näköislajeja.

  – Nokkosen voi sekoittaa valkopeippiin, mutta myös se on syötävä kasvi.

  Lisäksi aloittelijalle helppoja villiyrttejä ovat kuusenkerkkä ja koivunlehdet, mutta niiden poimimiseen tarvitaan maanomistajan lupa. Nyman järjestää oman yrityksensä kautta villiyrttikursseja, joissa hän kertoo käyvänsä tilanteesta riippuen läpi 10–20 kasvia.

  – Mutta jos omin päin lähtee keräämään, niin silloin suosittelisin aluksi tutustumaan näihin helppoihin.

  Hajurako liikenteeseen

  Villiyrttien keräämisessä täytyy huomioida myös se, mistä kasveja poimii. Teollisuusalueita on vältettävä, eikä yrttejä saa poimia liian läheltä vilkasliikenteisiä teitä.

  Nyman sanoo, että pääkaupunkiseudulla vilkasliikenteiseen tiehen on syytä jättää väliä noin 200 metriä. Maaseudulla riittää 25–50 metriä. Oma piha voi olla hyvä paikka kerätä yrttejä.

  – On vain huomioitava, että jos käyttää puutarhatöissä bensaleikkuria, niin ei kannata poimia sellaisista kohdista, missä on huristellut sillä bensaleikkurilla.

  Muita hyviä keräyspaikkoja ovat tietenkin metsät ja puistot, mutta myös saaret.

  – Pääkaupunkiseudulla on paljon saaria, joihin kulkee reittiveneitä. Siellä pääsee jo hyvin karkuun liikenteen aiheuttamaa haittaa, Nyman vinkkaa.

  Lue myös:

  Tyttären sairaus sai Tara Langen hurahtamaan vihermehuihin – oma suosikki on "nurmikkolitku"

  Santeri Hämäläinen: Villinä yrteistä

  Pääsiäisen paluuliikenne vilkkaimmillaan iltapäivästä

  Pääsiäisen paluuliikenne vilkkaimmillaan iltapäivästä


  Pääsiäisen paluuliikenne on alkanut vilkastumaan, mutta liikennemäärät ovat edelleen kohtalaisia ja liikenne sujuvaa, kerrotaan Tampereen tieliikennekeskuksesta puolenpäivän aikaan. Helsingin tieliikennekeskuksesta kerrotaan, että...

  Pääsiäisen paluuliikenne on alkanut vilkastumaan, mutta liikennemäärät ovat edelleen kohtalaisia ja liikenne sujuvaa, kerrotaan Tampereen tieliikennekeskuksesta puolenpäivän aikaan.

  Helsingin tieliikennekeskuksesta kerrotaan, että liikennemäärät oli puolenpäivän aikaan verrattavissa normaaliin sunnuntailiikenteeseen.

  Paluuliikenteen arvioidaan olevan vilkkaimmillaan iltapäivästä.

  Tampereen tieliikennekeskuksen mukaan liikenne ei ole päässyt ruuhkautumaan, sillä paluuliikenne on jakautunut kahdelle päivälle ja ajokeli on hyvä.

  Keskuksien tietoon ei ole tullut paluuliikenteessä sattuneita vakavia onnettomuuksia.

  Kovia ylinopeuksia

  Hämeen poliisi kertoi pääsiäisliikenteessä mitatuista kovista ylinopeuksista. Esimerkiksi Nelostiellä Heinolassa noin 20-vuotias mies ajoi henkilöautolla 152 kilometrin tuntinopeutta satasen rajoitusalueella sunnuntaina.

  Poliisin mukaan mies lisäksi ohitti toisen auton alueella, jossa ohittaminen oli kielletty. Tapahtumahetkellä oli vilkas pääsiäisliikenne.

  Ylöjärvellä Metsäkylässä noin 20-vuotias mies ajoi 160 kilometrin tuntinopeutta satasen rajoitusalueella niin ikään sunnuntaina. Molempia tapauksia tutkitaan törkeänä liikenneturvallisuuden vaarantamisena.

  Muista renkaiden vaihto

  Pääsiäisen vietosta palaavien on hyvä muistaa, että kesärenkaiden vaihto on jälleen ajankohtainen. Nastarenkaita saa käyttää toista pääsiäispäivää seuraavaan maanantaihin, joka tänä vuonna on 29. huhtikuuta.

  Aleksis Salusjärven kolumni: Kärpästen herran uutta lukua kirjoitetaan Vantaan lähiöissä

  Aleksis Salusjärven kolumni: Kärpästen herran uutta lukua kirjoitetaan Vantaan lähiöissä


  KolumniKolumneja kirjoittaa laaja joukko Ylen ulkopuolisia tekijöitä.> Kaikki kolumnit löydät täältä> Ykkösaamussa kuullut kolumnit Areenassa ja podcasteinaVantaan lähiöiden päihdeongelma on kevään aikana ylittänyt uutiskynnyksen useissa...

  Kolumni

  Kolumneja kirjoittaa laaja joukko Ylen ulkopuolisia tekijöitä.

  > Kaikki kolumnit löydät täältä
  > Ykkösaamussa kuullut kolumnit Areenassa ja podcasteina

  Vantaan lähiöiden päihdeongelma on kevään aikana ylittänyt uutiskynnyksen useissa medioissa. Etenkin Tikkurilan päihteitä käyttävä lapsijoukko on kerännyt huomiota. Taustalla on sukupolven ajan jatkunut huumausainerikosten määrän tasainen kasvu.

  Uusi ilmiö on se, että pikkulapsetkaan eivät säästy päihteiltä. Aineita myydään lapsille, joiden elämästä ei löydy koulun ulkopuolelta yhtään turvallista aikuista. William Goldingin romaani Kärpästen herra kertoo koulupojista, jotka muuttuvat vähitellen barbaareiksi asuessaan autiolla saarella. Vantaan kaduilla on käynnissä vastaava tilanne.

  Opetan säännöllisesti Uudenmaan vankiloissa ja erityiskouluissa. Vantaan lähiöiden ongelmat korostuvat työssäni selvästi. Vankiloissa on ylipäätään häkellyttävä määrä vantaalaisnuoria. Vankien keskuudessa kiertää sanonta ”Korso on Kontula kertaa kymmenen”, mikä kuvastaa ongelmien mittaluokkaa. Katukaupassa liikkuu eniten lääkkeitä. Telaketjun Xanoria saa vitosella, ja lähiöissä tätä tavaraa myydään reppukaupalla.

  Elämän kiertokulku on yksinkertaista: kädestä suuhun ja kadulta putkaan.

  Rikoksia tehneet päihdekierteessä rimpuilevat nuoret ovat ihan tavallisia suomalaisia poikia. Tapaan heitä jatkuvasti niin koulussa kuin vankilassa. He eivät ole paatuneita eivätkä lahjattomia. Ongelma on turvallisten aikuisten puute. Aikuisten virkaa täyttää esimerkiksi Korson aseman lipan alla hortoileva joukko, joka pitää tukkutoriksi kutsuttua vähittäiskauppaa varastamillaan elintarvikkeilla. Elämän kiertokulku on yksinkertaista: kädestä suuhun ja kadulta putkaan.

  Päihdeongelmat eivät ole uusi ilmiö, mutta hälytyskellojen pitäisi soida viimeistään silloin, kun ongelmiin ajautuu esiteini-ikäiset lapset. Tuntemistani Vantaan rikollisista melkein kaikilla huumeidenkäyttö on alkanut yläkouluikäisenä.

  Vantaan kouluissa ongelma ei onneksi juuri korostu. Oppilaitoksia hoidetaan ammattitaidolla siitä huolimatta, että resursseja leikataan jatkuvasti. On kiinnostavaa, että näiltä seuduilta löytyy lahjakkaimmat oppilaani. Selvästi nuoret kypsyvät täällä muita nopeammin.

  Usein kirjallisuus on terävintä siellä, missä sen tarve näkyy inhimillisenä hätänä. Siksi nuorten kulttuuripalveluja tulisi suunnata erityisesti näille kulmille. Voitto olisi vähintään kaksinkertainen: Nuoret ymmärtäisivät osaamisensa, saisivat onnistumisen kokemuksia ja järkevän väylän voimiensa suuntaamiseen. Samalla se väestönosa joka ei juuri ole saanut ääntään kuuluviin, saisi siihen työkalut. Isoin ongelma monien nuorten elämässä on se, että kukaan ei ole kannustanut heitä.

  Vantaan poliisi on rikosten selvittämisessä roppakaupalla naapureitaan jäljessä, ja kaupunki kompastelee myös sosiaalisten ongelmien hoidossa. Koko pääkaupunkiseudun tulisikin järjestää yhteisiä toimenpiteitä tippuvien nuorten koppaamiseksi.

  Eriarvoisuuden kasvu Suomessa on käytännössä sitä, että näitä ihmisiä ei osata auttaa riittävästi ja osattomuus siirtyy vanhemmista lapsiin.

  Vantaan nuorten kriisistä tekee riipaisevan se, että edes pahimmat rikolliset eivät ole paatuneita. Olen keskustellut kymmenien nuorten vankilaan joutuneiden miesten kanssa, eikä heistä kukaan identifioidu rikolliseksi – edes vakavia rikoksia tehneet. Monella heistä on lapsia, jotka ovat syntyneet rikkinäiseen perheeseen ongelmien keskelle, aivan kuten vanhempansakin. Eriarvoisuuden kasvu Suomessa on käytännössä sitä, että näitä ihmisiä ei osata auttaa riittävästi ja osattomuus siirtyy vanhemmista lapsiin.

  Kun katsoo tätä todellisuutta sekä peruskoulusta että vankilasta käsin, on maisema melkoisen silmiä avaava. Peruskoululaitos toimii. Erityisopetus toimii niin hyvin, että siitä tulisi kaikkien muidenkin oppia. Samalla kuitenkin valtio ja kunnat ovat vähentämässä tuettua oppimista ja siirtämässä apua tarvitsevia lapsia tavallisiin koululuokkiin. Erkkaluokan turvallisesta ympäristöstä he joutuvat isoon luokkahuoneeseen, jossa he leimautuvat häiriötekijöiksi. Kaikki kärsivät ja valtio kuvittelee säästävänsä. Erityisopetuksen muotisana “inkluusio” on todellisuudessa apua tarvitsevien lasten hylkäämistä.

  Pahin ongelma on kuitenkin se, että moni perhe on rikki, eikä siihen osata puuttua oikeilla työkaluilla. Huostaanotot ovat yleistyneet räjähdysmäisesti. Suomi on siitä ihmeellinen maa, että hankalimmissakin olosuhteissa elävät lapset eivät ole toivottomia tapauksia. He ovat tavallisia lapsia, jotka ovat oppineet pärjäämään väärillä taidoilla eikä heitä ole kannustettu korvaamaan niitä järkevämmillä. Heidän sosiaaliset suhteensa aikuisiin eivät usein ole vilpittömiä, ja etenkin maahanmuuttajatytöt saavat käsittämättömän määrän lähentelyä aikuisilta miehiltä.

  Koska tästä todellisuudesta ei kerrota tarpeeksi julkisuuteen, elämme polarisoituvassa yhteiskunnassa. Osattomuus näkyy päihtyneinä lapsina kadulla, joiden ympäriltä puuttuvat turvalliset aikuiset. Eletään Kärpästen herran maailmassa.

  Aleksis Salusjärvi

  Kirjoittaja on kriitikko ja päätoimittaja, joka opettaa lukutaitoa Uudenmaan vankiloissa, erityiskouluissa, sairaalakouluissa ja ammatillisissa oppilaitoksissa.

  Supertiukka dieetti ei toimi pitkällä tähtäimellä fitness-urheilijalla eikä harrastajalla – pinna kiristyy, väsyttää ja lihaskasvu tyssää

  Supertiukka dieetti ei toimi pitkällä tähtäimellä fitness-urheilijalla eikä harrastajalla – pinna kiristyy, väsyttää ja lihaskasvu tyssää


  Reetta Kanniainen, 25, on ollut 26 viikkoa tiukalla kisadieetillä valmistautuessaan pääsiäsiviikonlopun Fitness Classic -kisoihin Helsingin kulttuuritalolla. Kanniainen vetää puolentoista tunnin kuntosalitreenin raskailla painoilla viisi kertaa...

  Reetta Kanniainen, 25, on ollut 26 viikkoa tiukalla kisadieetillä valmistautuessaan pääsiäsiviikonlopun Fitness Classic -kisoihin Helsingin kulttuuritalolla.

  Kanniainen vetää puolentoista tunnin kuntosalitreenin raskailla painoilla viisi kertaa viikossa. Harjoituskauden aikana 176 senttiä pitkä nainen syö noin 3 000 kilokaloria päivässä, mutta kisadieetin aikana hän saa energiaa noin 2 200 kilokaloria. Kanniaisen rasvaprosentti on pudonnut dieetin aikana noin kahdestakymmenestä kymmenen hujakoille.

  Vaikka Helsingin kisat ovat jo ohi, Kanniaisen dieetti ei pääty vielä. Hän voitti sunnuntaina oman sarjansa yli 172-senttisten bikini fitneksessä, joten kisakausi jatkuu vielä toukokuun puolelle. Seuraavaksi Kanniainen osallistuu Santa Susannan EM-kisoihin Espanjassa ja Budapestin Diamond Cup -kisoihin Unkarissa.

  Tämän jälkeen alkaa palautuminen. Kanniainen ryhtyy syömään enemmän nostaakseen rasvaprosenttinsa kisoja edeltävälle tasolle. Se on tärkeää, että hormonitoiminta palautuisi normaaliksi. Aiemmasta kokemuksestaan hän tietää, että aluksi voi tuntua oudolta, kun peilikuvassa tapahtuu isoja muutoksia ja kovalla työllä saavutettu kisakunto häviää.

  – Se voi harmittaa, kun huomaa, että kehoon tulee rasvaa, mutta siinä vaiheessa kun alkaa palautumaan normaalipainoon saa huomata, että on paljon energisempi olo. Se on hyvä juttu.

  Kanniainen haluaa treenata kovaa. Fitness-kisat antavat tavoitteita, joihin pyrkiä.Tanja Heino / Yle

  Kanniaista valmentaa hänen avomiehensä Juho Murtonen, joka kuuluu Finnish Physique Academyn valmentajatiimiin. Molemmat ovat huomanneet, että jotkut kilpailijat pyrkivät säilyttämään alhaisen rasvaprosentin myös kisakauden ulkopuolella.

  – Yleensä siihen liittyy vääristynyttä syömiskäyttäytymistä. Ei ole terveellistä olla liian alhaisessa rasvaprosentissa yhtään sen kauempaa kuin siinä on tarvetta olla, Murtonen sanoo.

  Urheilija tai edistynyt harrastaja tekee itselleen karhunpalveluksen, jos yrittää pysyä kisakunnon kaltaisessa tilassa ympäri vuoden. Samanaikainen rasvanpoltto ja lihasten kasvattaminen onnistuu ainoastaan ylipainoisella ihmisellä ja aloittelevalla kuntosaliharrastajalla.

  – Jos on aliravittu jatkuvasti, madollisuudet saada uutta lihasmassaa ovat todella pienet. Lihaskasvun optimointi edellyttää, että syödään vähintään kulutuksen verran ja mielellään vähän yli, jolloin myös rasvaa kertyy vähän vartaloon, Murtonen kertoo.

  Voi tulla kehonkuvan vääristymiä, jos urheilija pitää vaan tiukasta kiinni siitä, miltä hän näytti lavalla. Suomen Fitnessurheilu ry:n toiminnanjohtaja Ville Isola

  Suomen Fitnessurheilu ry:n toiminnanjohtaja Ville Isola myöntää, että ulkonäkökeskeiseen lajiin liittyy omat riskinsä.

  – Voi tulla kehonkuvan vääristymiä, jos urheilija pitää vaan tiukasta kiinni siitä, miltä hän näytti lavalla. Silloin tulee psyykkinen puoli mukaan.

  Isolan mukaan tämä ei ole yleistä, mutta ongelmaa on lähdetty korjaamaan valmentajien koulutuksella. Yhdistys edellyttää, että kaikissa paikallisissa valmennustiimeissä on ainakin yksi valmentaja, joka on käynyt Suomen urheiluopiston kanssa yhteistyössä järjestetyn ykköstason fitness-valmentajakoulutuksen.

  – Siinä käydään valmentajille näitä riskitekijöitä läpi, kuinka niitä ehkäistään ja varmistetaan, että urheilija saa oikean tiedon palautumisen merkityksestä ja oppii keinoja sen edistämiseen.

  Suomen Fitnessurheilu ry:n toiminnanjohtaja Ville Isola kannustaa kisaajia palautumaan normaalipainoon heti kisakauden jälkeen.Tanja Heino / Yle

  Tukimusten valossa tiedetään jo, että liian alhainen rasvaprosentti voi laskea kilpirauhashormonitasoa, mikä hidastaa perusaineenvaihduntaa ja aiheuttaa väsymystä. Estrogeenitason lasku puolestaan saattaa häiritä kuukautiskiertoa. Myös osteoporoosin riski voi kasvaa.

  Isolan mukaan pieni rasvaprosentti voi heikentää myös fyysistä suorituskykyä.

  – Voimatasot ja kestävyyskunto voivat laskea, kun energiansaanti on liian alhaista.

  Kanniainen tekee salilla raskaita perusliikkeitä isoilla painoilla, kuten kyykkyjä, maastavetoja sekä pysty- ja penkkipunnerruksia. Hyötyliikuntaa tulee puolen tunnin kävelymatkoista salille ja sieltä kotiin.Tanja Heino / YleTiukka dieetti voi vähentää arkiliikuntaa

  Ville Isola haluaa tietää lisää fitness- ja kehonrakennusharrastuksen vaikutuksesta kehon ja mielen hyvinvointiin. Hän tekee parhaillaan aiheesta väitöskirjatutkimusta Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisessä tiedekunnassa.

  – Moni tietää omasta kokemuksesta, että pinna kiristyy, kun on energiavajeessa ja nälkäinen. Muun muassa tätä tutkitaan nyt fitness-urheilijoilla.

  Tutkimuksen aikana seurataan myös sitä, väheneekö tiedostamaton fyysinen aktiivisuus dieetin aikana. Fyysinen aktiivisuus voi olla tiedostettua, kuten päätös lenkille lähtemisestä. Tiedostamaton fyysinen aktiivisuus on muuta toimintaa ja liikkeellä oloa, jota ei sen kummemmin ajatella.

  – Muista tutkimuksista on vähän viitteitä siitä, että tiedostamaton fyysinen aktiivisuus vähenisi painonpudotuksen aikana. Se voi olla yksi syy siihen, että dieetit eivät toimi ja yksilö ei pysty laihduttamaan, kun arjessa ei jaksa liikkua normaaliin tapaan. Tämä pätee yhtälailla tavallisiin liikunnanharrastajiin kuin fitness-urheilijoihin.

  Mikä on hyvä rasvaprosentti?

  Fitnessbuumi nousi framille muutama vuosi sitten. Sosiaalisessa mediassa leviävät bikinikuvat vaikuttavat kauneusihanteisiin ja voivat aiheuttaa ulkonäköpaineita etenkin nuorille.

  Isola huomauttaa, että tavallisilla ihmisillä, jotka eivät harrasta kilpaurheilua, rasvaprosentti voi olla juuri sellainen, johon he itse ovat tyytyväisiä. Ylipaino voi toki lisätä riskiä esimerkiksi sydän- ja verisuonitauteihin sekä kakkostyypin diabetekseen. Toisaalta kisalavalla kuvatut fitness-kilpailijat eivät voi olla realistinen esikuva kenellekään. Kisakunto on vain hetkellinen olotila myös suurimmalle osalle kilpailijoista.

  Virallista suositusta hyvälle rasvaprosentille ei ole, mutta Isolan mukaan se voi olla naisille 25–30 ja miehille 15–20.

  Hän näkee fitnessbuumissa myös hyviä vaikutuksia. Säännöllinen treenaaminen ja syöminen sekä terveellinen ruokavalio edistävät kenen tahansa terveyttä, kun huolehtii samalla siitä, että saa riittävästi energiaa omaan kulutukseensa nähden.

  Maaliskuussa Jyväskylän yliopistossa julkaistun tutkimuksen mukaan "fitnesselämäntapa" eli runsas määrä liikuntaa ja maltillinen syöminen vähentää sydän- ja verisuonitautien riskiä.

  Aktiiviharrastajien määrä kasvaa

  Supertreenatun kehon rinnalle on sittemmin noussut kehopositiivisuudeksi kutsuttu ilmiö, joka kannustaa ihmisiä hyväksymään itsensä ja toisensa sellaisina kuin he ovat, painoon tai pituuteen katsomatta.

  Samalla myös fitnesstyyppisen vartalon ihannointi ja tavoittelu on vielä tätä päivää. Isolan mukaan antidopingsopimuksen tehneiden aktiiviurheilijoiden määrä kasvaa vuosittain 200–300 henkilöllä. Nyt heitä on yhteensä pari tuhatta. Kilpailulisenssejä myönnetään vuosittain noin 600 urheilijalle.

  Bikini fitness -kilpailijat poseeraavat Helsingin Kulttuuritalon lavalla.Tanja Heino / YleSinua arvioidaan ulkoisesti, mutta ei ihmisenä. Fitness-urheilija Reetta Kanniainen

  Fitness on naisvaltainen laji. Noin kolme neljäsosaa kilpailijoista on naisia. Isola uskoo, että tämä johtuu juuri lajin ulkonäkökeskeisyydestä. Se saa aikaan kiinnostusta ja ristitriitaista keskustelua. Toisia fitnessin luoma kauneusihanne hirvittää, toisia se miellyttää.

  Tämän kevään fitness-kisoihin osallistunut Reetta Kanniainen kuuluu ehdottomasti jälkimmäiseen joukkoon. Atleettinen vartalo puettuna säihkyviin bikineihin ja huikeisiin korkoihin on hänen mielestään esteettinen. Ulkonäkökeskeisyys ei häiritse häntä. Päinvastoin, hän nauttii lavalla poseeraamisesta ja päästää siellä karismansa valloilleen.

  Silti Kanniainen tietää, että ulkonäkö ei ole kaikki kaikessa.

  – Kilpailuissa sinua arvioidaan ulkoisesti, mutta ei ihmisenä. Kaikkia ei voi miellyttää, mutta ei siihen pidä suhtaua henkilökohtaisena loukkauksena. Se on vain ulkopinta, jota arvioidaan.

  Toukokuun EM- ja Diamond Cup -kisojen jälkeen alkaa palautuminen. Silloin Kannainen lisää kaloreita ruokavalioon ja keventää treeniä vähäksi aikaa.Tanja Heino / Yle

  Lue myös:

  Nana Heikkilä treenasi täysillä, kunnes terveys petti – Liian vähän ruokaa ja liikaa treeniä on hormonitoiminnalle myrkkyä

  Miten lihas kasvaa ja rasva palaa? Lihastohtori kumoaa humpuukiväitteet treenistä ja ravinnosta

  Mikä on hyvä rasvaprosentti? Laske täältä omasi

  Tässä yhteisössä lapset ovat kiellettyjä eikä työstä saa palkkaa – Elli Kinkku on asunut täällä 16 vuotta ja on kiitollinen joka päivästä

  Tässä yhteisössä lapset ovat kiellettyjä eikä työstä saa palkkaa – Elli Kinkku on asunut täällä 16 vuotta ja on kiitollinen joka päivästä


  Vantaan Koivuhaassa asuvan Elli Kinkun arki on alkanut samalla tavalla jo kuusitoista vuotta. Kello herättää tavallisesti seitsemään mennessä. Kaksikymmentä minuuttia myöhemmin televisiossa alkaa hengellinen ohjelma, kuten Kinkku itse sitä...

  Vantaan Koivuhaassa asuvan Elli Kinkun arki on alkanut samalla tavalla jo kuusitoista vuotta.

  Kello herättää tavallisesti seitsemään mennessä. Kaksikymmentä minuuttia myöhemmin televisiossa alkaa hengellinen ohjelma, kuten Kinkku itse sitä kuvailee.

  Ohjelma kestää puolisen tuntia, ja siinä kuullaan jokin Raamatun ajatus.

  Työt alkavat kahdeksalta. Kinkun mukaan yksi hänen elämäntilanteensa monista hyvistä puolista on se, että hän työskentelee samassa osoitteessa kuin asuukin: Jehovan todistajien Suomen-päämajassa eli -haaratoimistossa.

  Tästä on kyseUskonnollisissa yhteisöissä asuu Suomessa yhteensä muutama sata ihmistä, arvioi tutkija.Yle tutustui niistä tiettävästi suurimpaan: Jehovan todistajien Suomen-haaratoimistoon Vantaalla.Uskonnolliset asuinyhteisöt ovat olleet muutenkin tapetilla Uudellamaalla, sillä Järvenpäähän aletaan rakentaa kesällä kokonaista kristillistä korttelia.

  Jehovan todistajiin kuuluu Suomessa alle parikymmentätuhatta jäsentä. Uskonnollinen liike tunnetaan etenkin ovelta ovelle -saarnaamisestaan.

  Sitä Elli Kinkkukin tekee vapaa-ajallaan. Mutta nyt hän on työssä: siivoaa erästä rakennuskompleksin ensimmäisen kerroksen vierashuoneista.

  Kinkun tehtävänä on varmistaa, että vieras voi vain tulla huoneeseen matkalaukku kädessään ja olla kuin kotonaan.

  Kinkku itse on 34-vuotias ja asunut tässä osoitteessa puolisonsa kanssa melkein puolet elämästään. Lapsia pariskunnalla ei ole.

  Jos olisi, heidän olisi muutettava täältä pois.

  Kuin pieni kylä, metalliaidan takana

  Jehovan todistajien Suomen-haaratoimistossa asuvaa ja työskentelevää, tällä hetkellä noin 150 hengen yhteisöä kutsutaan liikkeen keskuudessa Betel-perheeksi.

  Jehovan todistajien Vantaan-haaratoimisto on valmistunut 1960-luvulla. Tällä hetkellä rakennuskompleksissa asuu ja työskentelee noin 150 ihmistä.Kristiina Lehto / Yle

  Haaratoimisto sijaitsee vantaalaisen teollisuusalueen laitamilla. Pihapiiriä ympäröi metalliaita. Ulkona oleva uima-allas on näin keväällä tyhjillään. Säiden lämmettyä siinä poreilee suihkulähde.

  Jehovan todistajat nimittävät punatiilistä rakennuskompleksia Beteliksi eli "Jumalan huoneeksi". Ulkopuolisille jaettavassa lehtisessä nimeä perustellaan sillä, että kaikki, jotka täällä asuvat ja työskentelevät, ovat vihkiytyneet Jumalalle ja tukevat koko ajallaan "Valtakunnan saarnaamista".

  Haaratoimistossa muun muassa käännetään liikkeen julkaisuja englannista suomeksi. Kaikki toiminta rahoitetaan vapaaehtoisilla lahjoituksilla, eivätkä työntekijät saa työstään palkkaa.

  Helsingin Sanomat vieraili tässä paikassa kaksi vuotta sitten ja kuvaili aluetta kuin pieneksi kyläksi: Asukkailla on käytössään esimerkiksi oma pesula, parturi-kampaamo, terveydenhuolto sekä autokorjaamo. Sähkö- ja putkimiehiä on omasta takaa, niin myös kokkeja ja Elli Kinkun kaltaisia siivoojia.

  Täältä löytyvät jopa tenniskenttä ja kuntosali.

  Nyt Jehovan todistajien tiedottaja Jukka Palonen ei päästä tutustumaan vapaa-ajan tiloihin tarkemmin. Rakennuskompleksissa on alkamassa peruskorjaus, minkä takia tutustuminen ei ole mahdollista.

  Järvenpäähän nousee pian kristillinen kortteli

  Jehovan todistajien Suomen-haaratoimisto on yksi esimerkki siitä, millaista uskonnollisen asuinyhteisön arki voi Suomessa olla.

  Maassa olevista uskonnollisista asuinyhteisöistä se on tiettävästi suurin. Muut yhteisöt ovat aiheeseen erikoistuneen Kirkon tutkimuskeskuksen koordinaattorin Jussi Sohlbergin mukaan enimmillään noin 40 asukkaan suuruisia, enemmistö tätä pienempiä.

  Esimerkiksi tällaisia uskonnollisia asuinyhteisöjä Suomesta löytyyIhmisyyden tunnustajat. Yhteisö pitää kotia Mänttä-Vilppulassa, yhteisössä asuu nelisenkymmentä henkeä. Perustettu 1980-luvulla. Lue lisää Ihmisyyden tunnustajista tästä jutusta.Jehovan todistajien haaratoimisto Vantaalla. Asukkaita tällä hetkellä noin 150.Lasarus-veljet Säkylässä. Perustettu 1970-luvulla. Kolmisenkymmentä henkeä, myös lapsiperheitä. Pyrkii noudattamaan alkuseurakunnan ideaalia ja elämäntapaa.Katolinen Opus Dei – neljä asuinyhteisöä Helsingissä, kaksi miehille ja kaksi naisille. Yhteensä muutama kymmenen ihmistä.Krishna-liikkeen temppeli Helsingin Malmilla. Voima-lehti vieraili paikassa noin vuosi sitten ja tuolloin siellä asui vakituisesti neljä ihmistä.Antroposofiset yhteisöt, tarjoavat asumispalveluja ja työtoimintaa. Palvelukodit esimerkiksi Helsingissä ja Lahdessa.Listauksessa ei ole huomioitu esimerkiksi luostariyhteisöjä. Lisäksi voi olla pienempiä, muutaman hengen kommuunityyppisiä yhteisöjä, joihin liittyy jokin uskonnollinen vakaumus.

  Lähde: Kirkon tutkimuskeskuksen koordinaattori Jussi Sohlberg

  Kaiken kaikkiaan uskonnollisissa yhteisöissä asuu Suomessa muutama sata ihmistä, Sohlberg laskee.

  Määrä on kuitenkin kasvamassa reilun vuoden kuluttua: pääkaupunkiseudun kylkeen Järvenpäähän on nimittäin nousemassa kokonainen kristillinen kortteli.

  Hanketta ajavan Kristillisen vanhusten asumisyhdistyksen Laihon sihteeri Hanna-Leena Forsman kertoo, että kortteliin tulee seitsemän asuintaloa ja niihin 51 asuntoa. Asukkaita yhteisöön on tulossa yhteensä noin sata.

  Rakennustyöt alkavat ensi kesänä, ja valmista pitäisi olla vuoden päästä.

  Jussi Sohlberg ja Siirtolaisuusinstituutin johtaja, uskontotieteen dosentti Tuomas Martikainen pitävät Järvenpään hanketta ainutlaatuisena – esimerkiksi Jehovan todistajien haaratoimistosta kortteli poikkeaa ainakin sillä, että siitä ei ole tulossa yhden tietyn liikkeen yhteisöä ja asukkaat ovat vapaita työskentelemään missä ja millä alalla haluavat.

  Forsmanin mukaan tulevia asukkaita yhdistää se, että he pitävät kristillisiä arvoja tärkeinä ja haluavat olla mukana yhteisöllisessä toiminnassa.

  – Tämä on paikallisesti syntynyt, eri seurakunnista ja suunnista tulevien ihmisten yhteinen unelma, hän avaa.

  Hanna-Leena Forsman toimii myös Keski-Uudenmaan kristillisen koulun opettajana ja apulaisrehtorina. Koulu sijaitsee tulevan kristillisen korttelin naapurissa.Antti Kolppo / Yle"Tällaista aluetta tarvitaan enemmän kuin koskaan"

  Suomessa olevilla uskonnollisilla asuinyhteisöillä on tavallisesti takanaan vuosikymmenten historia. Esimerkiksi Jehovan todistajien nykyinen rakennuskompleksi on valmistunut Vantaalle jo 1960-luvulla.

  Tilastojen mukaan evankelis-luterilaiseen kirkkoon kuuluu vuosi vuodelta vähemmän ihmisiä. Tammikuussa uutisoitiin, että kirkkoon kuuluvia on enää alle 70 prosenttia kansasta.

  Mihin kristillistä korttelia tarvitaan – onko sille tänä päivänä todellista tarvetta?

  Tarvetta on enemmän kuin koskaan, huudahtaa Järvenpään hankkeen taustatahoihin kuuluva Marja-Leena Pellikka Laiho-yhdistyksestä.

  Asuinalueelle on muuttamassa muun muassa tukea tarvitsevia vanhuksia, ja siksi Pellikka viittaa vastauksessaan viime kuukausina käytyyn keskusteluun vanhustenhoidon tasosta ja monissa palvelukodeissa ilmenneistä ongelmista.

  – Olemme nähneet viime aikoina suuressa mittakaavassa, miten asuinalueet ja palvelukodit, jotka ovat rakentuneet taloudellisille arvoille, eivät tyydytä ihmisen arvoja ja tarpeita riittävästi. Hengellisiä arvoja ja tällaisia alueita tarvitaan nyt enemmän kuin koskaan.

  Pystyykö uskonnollisia yhteisöjä sijoittamaan kartalle?

  Etenkin luterilaisen kirkon alla toimineissa herätysliikkeissä on ollut perinteisesti joitakin alueellisia rajoja, sanoo Siirtolaisuusinstituutin johtaja Tuomas Martikainen.

  Esimerkiksi lestadiolaisuus on ollut Pohjois-Suomessa paikoin hyvinkin vahvaa.

  Tänä päivänä alueelliset rajat eivät ole Martikaisen mukaan yhtä merkittäviä: ero kulkee pikemminkin suurten kaupunkiseutujen ja muun maan välillä.

  Kaupungeista löytyy laajasti erilaisia uskonyhteisöjä, aina erilaisista vapaakirkoista maahanmuuttajien mukanaan tuomiin uskonnollisiin perinteisiin.

  Se, että kristillistä korttelia puuhataan nyt juuri Järvenpäähän, on Martikaisen mielestä ennen kaikkea sattumaa. Keski-Uudellamaalla sijaitseva Järvenpää ei ole poikkeuksellisen uskonnollista aluetta.

  Vantaalla Jehovan todistajien haaratoimisto on tiedottaja Jukka Palosen mukaan haluttu paikka. Tulijoita olisi paljon, ja yleensä yhteisöön pääsee asumaan ja työskentelemään vain pyydettäessä.

  Uskonnolliseen asuinyhteisöön hakeutuminen voi kertoa paitsi vahvasta vakaumuksesta myös yhteisöllisyyden kaipuusta, arvioi Jussi Sohlberg Kirkon tutkimuskeskuksesta.

  – Perusjuonteena ovat usein yhteisöllisyys ja yksinkertaisen elämäntavan ideaali. Kaiken kaikkiaan aatteelliseen vakaumukseen pohjautuva yhteisasuminen on Suomessa kuitenkin harvinainen, jopa vastakulttuurinen elämäntapa.

  Uskonnollisen yhteisön keskuudessa asuminen merkitsee myös sen sääntöihin sitoutumista. Vantaan Koivuhaassa ohjenuorana ovat Raamatun periaatteet.

  Jehovan todistajien yhteisössä lapset ovat kiellettyjä

  Tiedottaja Jukka Palonen esittelee Vantaalla Jehovan todistajien haaratoimiston toimitiloja. Huoneissa työskennellään kolmen hengen pienryhmissä. Työn alla on esimerkiksi Vartiotorni- ja Herätkää!-lehtien käännöksiä.

  Jehovan todistajien käännöstiimit työskentelevät kolmen hengen kokoonpanoissa. Kuvassa Tuomas Tiitinen, Leena Jääskeläinen sekä Helena Mikkonen (oikealla).Kristiina Lehto / Yle

  Palonen on pukeutunut pikkutakkiin, suoriin housuihin ja mustaan kauluspaitaan. Palosen mukaan pukeutuminen ilmentää sitä, että paikka on hänelle hyvin rakas. Toisaalta kyse on myös pukeutumiskoodista.

  – Arvostamme sitä, mitä saamme tehdä täällä. Se näkyy ulkoisessa olemuksessa.

  Jehovan todistajat pyrkivät elämään Raamatun periaatteita noudattaen, Palonen sanoo. Betel-perheessä se tarkoittaa, että asukkaat kunnioittavat toisiaan ja ovat toisilleen rehellisiä ja ystävällisiä.

  Emmi Sainio, 31, on asunut Jehovan todistajien Vantaan-haaratoimistossa kolme ja puoli vuotta. Hän työskentelee vastaanotossa. Sainio sanoo yhteisössä asumista mahtavaksi etuoikeudeksi.Kristiina Lehto / Yle

  Lapsia täällä ei asu.

  – Lapset ovat ihania. Me rakastamme lapsia. Mutta on totta, että täällä lapsia ei ole. Sen takia, että sitten joutuisimme menemään aika paljon lasten ehdoilla. Se aiheuttaisi paljon käytännön ongelmia. Lastenhoitoa olisi hankala järjestää tällaisessa yhteisössä, joka on tiivis ja jossa kaikilla on tiukka aikataulu.

  Jos lapsia haluaa hankkia, on siirryttävä asumaan muualle perheensä kanssa.

  Jotkut ovat niin tehneetkin, Palonen huomauttaa – "siirtyneet niin sanottuun normaaliin elämään".

  Tiedottaja Jukka Palonen ja hänen puolisonsa Asta Palonen ovat asuneet ja työskennelleet Jehovan todistajien yhteisössä peräti 28 vuotta. Myös Asta Palonen työskentelee liikkeen tiedotusosastolla.Kristiina Lehto / Yle

  Myös Elli Kinkku tiedostaa tämän mahdollisuuden.

  – Olemme täällä niin kauan kuin perhetilanteemme on tällainen. Jos meille tulee lapsi, menemme muualle. Olemme iloisia siellä ja palvelemme Jehovaa.

  Kristillisessä korttelissa ei kytätä eikä valvota naapureita

  Järvenpään kristillisessä korttelissa varsinaisia käyttäytymissääntöjä ei ole etukäteen määritelty.

  – Asukkaat pääsevät mukaan rakentamaan näitä ajatuksia. Siitä syntyy sellainen asukkaiden näköinen kortteli, Hanna-Leena Forsman sanoo.

  Saako esimerkiksi sinkku tuoda kotiinsa yövieraan?

  – Se on asukkaan oma asia, Forsman vastaa.

  Tulevassa yhteisössä ei hänen mukaansa kytätä tai valvota naapureita.

  – Kristillisyydessä on perimmiltään kyse aivan toisenlaisista asioista kuin toinen toistensa kyttäämisestä.

  Kristillinen kortteli rakentuu Etelä-Järvenpäähän, Lepolaan.Antti Kolppo / Yle

  Järvenpääläiskorttelista ei ole muodostumassa varsinaista uutta uskonnollista yhteisöä, vaan pikemminkin samankaltaisesti ajattelevien ihmisten naapurusto.

  Lienee syytä myös todeta, että vaikka uskonyhteisö voi ehkä ravita yhteisöllisyyden kaipuuta, voi sillä olla huonotkin puolensa: Uskontojen uhrien tuki UUT muistuttaa, että hengellistä väkivaltaa voi esiintyä missä tahansa uskonnollisessa yhteisössä.

  Elli Kinkku lähetti hakemuksen – ja on sillä uralla edelleen

  Elli Kinkku päätyi Jehovan todistajien haaratoimistoon asumaan melkein kuin sattumalta.

  Taulu Jehovan todistajien Suomen-haaratoimiston aulassa. Se kertoo Jehovan todistajien tekemästä lähetystyöstä.Kristiina Lehto / Yle

  Koulut käytyään hän mietti, mitä tekisi seuraavaksi. Hän lähetti haaratoimistoon hakemuksen – ja sattui pääsemään sinne töihin.

  – Sillä uralla olen edelleen.

  Päivät kuluvat pitkälti kodinhoidon, siivouksen, sänkyjen petaamisen, kaikenlaisten arjen askareiden parissa. Mutta Kinkku ei valita.

  – On ihanaa, kun saa tehdä töitä sellaisten ihmisten kanssa, joilla on samat arvot. Olemme kaikki toistemme kanssa hyvin läheisiä ystäviä. Kyllä tämä työyhteisö on varmasti lämpimimmästä päästä mitä olla voi.

  Kinkun, kuten muidenkin haaratoimistolla työskentelevien, työpäivä päättyy viideltä. Sen jälkeen hän tekee kotitöitä omassa kodissaan: laittaa ruokaa, pyykkää ja siivoaa, niin kuin kaikki muutkin ihmiset.

  Iltaisin hän saattaa osallistua Jehovan todistajien saarnaamistyöhön.

  Aamulla kello soi aikaisin ja herättää kuulemaan Raamatun sanaa.

  Kerjäämisen ja rikollisuuden suhde on puhuttanut jo vuosia:

  Kerjäämisen ja rikollisuuden suhde on puhuttanut jo vuosia: "Ei riitä, että naapurimaissa on selvinnyt vastaavanlaista toimintaa"


  Kerjäämisen ja järjestäytyneen rikollisuuden suhde on puhuttanut Suomessa ja muissa Pohjoismaissa jo vuosia. Norjan yleisradion dokumenttisarjassa Lykkelandet (Onnenmaa) dokumentaristit paljastivat piilokameroiden avulla järjestön, jossa...

  Kerjäämisen ja järjestäytyneen rikollisuuden suhde on puhuttanut Suomessa ja muissa Pohjoismaissa jo vuosia.

  Norjan yleisradion dokumenttisarjassa Lykkelandet (Onnenmaa) dokumentaristit paljastivat piilokameroiden avulla järjestön, jossa romaninaisia pakotettiin kerjäämiseen, rikoksiin ja prostituutioon. 140-henkinen organisaatio pyöritti myös huumekauppaa Bergenissä.

  Sekä Norjassa että Ruotsissa kerjääminen on laillista, mutta molemmissa maissa kerjäämiselle on asetettu alueellisia kieltoja. Suomessa perussuomalaiset kansanedustajat Rami Lehto, Olli Immonen ja Jari Ronkainen tekivät lakialoitteen kerjäämisen kieltämiseksi vuonna 2016. Aloite kaatui kuitenkin perustuslain vastaisuuteen. Seuraavana vuonna kansanedustaja Mikko Kärnä (kesk.) teki lakialoitteen organisoidun kerjäämisen kieltämiseksi.

  Onko mahdollista, että Suomessa on käynnissä kerjäämiseksi verhottua rikollisuutta, jota ei ole onnistuttu selvittämään?

  “Onko se sitten totuus, sen voi kukin tahollaan kyseenalaistaa”

  Helsingin poliisin ylikomisarion Kari Niinimäen mukaan Suomessa kerjäämistä ei ole ainakaan toistaiseksi yhdistetty järjestäytyneeseen rikollisuuteen. Helsingissä ei ole käyty tähän viittaavia esitutkintoja tai annettu tuomioita. Asiaa pyritään kuitenkin kartoittamaan.

  – Asia ei ole toistaiseksi yksilöitynyt niin pitkälle, että tutkintoja tai tuomioita sen tiimoilta olisi. Jotain konkretiaa täytyy olla. Se, että naapurimaissa on selvinnyt vastaavanlaista toimintaa, ei riitä, Niinimäki kommentoi.

  Romanit ovat yksi Euroopan unionin suurimmista etnisistä vähemmistöistä. EU:n jäsenvaltioissa asuu yhteensä noin 10-12 miljoonaa romania. Itä-Euroopan romaneja alkoi näkyä Suomessa vuonna 2007, kun Romania ja Bulgaria liittyivät EU:hun, joka puolestaan mahdollisti kansalaisten vapaan liikkuvuuden muissa EU-maissa.

  Sellaiset henkilöt, jotka istuvat maassa kupin kanssa, eivät yleensä syyllisty yhtään mihinkään rikoksiin. Kari Niinimäki

  Helsingin poliisissa työskentelevät romanialaiset ja bulgarialaiset poliisit joka vuosi kuukauden ajan. Ulkomaalaiset poliisit puhuttavat Helsingin liikkuvaa väestöä, joka koostuu pääosin Itä-Euroopan romaneista.

  Niinimäen mukaan käytyjen keskusteluiden perusteella liikkuva väestö on Helsingissä vapaasta tahdostaan, eikä ole syytä olettaa, että oleskeluun liittyisi ihmiskauppaa tai muuta järjestäytynyttä rikollisuutta.

  – Onko se sitten totuus, sen voi kukin tahollaan kyseenalaistaa, Niinimäki sanoo.

  Niinimäki arvioi Helsingissä kerjäävien henkilöiden määräksi tällä hetkellä noin 50. Luvun ulkopuolelle jäävät esimerkiksi katulehtien myyjät ja katusoittajat. Esimerkiksi Oslossa vastaava luku on vähintään kymmenkertainen – kerjäläisten määräksi arvioidaan 500–1000.

  Niinimäki huomauttaa, että ilmiön tulkintaan vaikuttaa myös se, kuka luokitellaan kerjäläisiksi. Osa liikkuvan väestön edustajista kerää pulloja, soittaa kadulla tai myy lehteä.

  – Sellaiset henkilöt, jotka istuvat maassa kupin kanssa, eivät yleensä itse syyllisty yhtään mihinkään rikoksiin, Niinimäki toteaa.

  Poliisi tekee yhteistyötä liikkuvan väestön kanssa tekemisissä olevien tahojen, kuten Helsingin diakonissalaitoksen ylläpitämän päiväkeskus Hirundon kanssa. Hirundo tarjoaa liikkuvalle väestölle myös hätämajoitusta kesäkauden ulkopuolella.

  Perjantai-dokkari seurasi Leonoran, Ionican ja Lauran kerjäämistä kadulla. He ovat tulleet Suomeen paremman elämän toivossa. Koko dokkari Areenassa:

  Järjestäytynyt rikollisuus on hankalasti tutkittavissa

  Ihmiskaupan uhrien auttamisjärjestelmän ylitarkastajan Terhi Tafarin mukaan kerjäämiseen pakottamiseen tai painostamiseen liittyvää ihmiskauppaa on tunnistettu Norjan lisäksi myös Tanskassa, Ruotsissa ja Virossa. Tafarin mukaan näkemykset siitä, liittyykö kerjäämiseen Suomessa rikollisuutta, ovat sahanneet edestakaisin.

  – Olisi todella outoa, jos Suomessa ei olisi viitteitä samasta ilmiöstä, edes pienemmässä mittakaavassa. Kerjääminen ei yleensä aiheuta järjestyshäiriöitä, jolloin se ei myöskään nouse helposti silmätikuksi, mutta tarkoittaako se, ettei ihmiskauppaa tai muuta hyväksikäyttöä tapahdu?

  Ruotsin poliisi selvitti vuonna 2017 kerjäläisten toimintaa Gävleborgissa. Poliisin mukaan toiminta vaikutti järjestäytyneeltä, mutta näyttöä rikollisuudesta ei kuitenkaan saatu. Ilmoitettujen tapausten tutkinta keskeytettiin todisteiden puutteessa.

  Gävleborgin poliisin mukaan kerjäämisen vuosittainen liikevaihto kipusi jopa kymmeneen miljoonaan kruunuun, eli noin miljoonaan euroon. Poliisi kertoi kuitenkin myöhemmin NA-lehden toimittajalle, että arvioi tehtiin kolmen kerjäläisen kertomuksen perusteella. Arvio kumottiin epätodennäköisenä.

  Tafari epäilee, että poliisille ei ole ilmoitettu järjestäytyneeseen rikollisuuteen viittaavasta toiminnasta.

  – Esimerkiksi Itä-Euroopan romanivähemmistön edustajat eivät todellakaan ilmoita toisistaan poliisille, vaikka tilanne olisi mikä.

  Tafarin mukaan ihmiskaupan ja muun järjestäytyneen rikollisuuden tunnistaminen on hankalaa, sillä asianomaiset tekevät rikosilmoituksen vain harvoin. Rikolliseen toimintaan pakotettu ei useinkaan uskalla hakea apua poliisista, koska pelkää itse saavansa rangaistuksen.

  – Uhrin oma ja hänen läheistensä turvallisuus voi myös olla uhattuna, mikäli hän niin sanotusti vasikoi, Tafari sanoo.

  Suomessa huumekauppa lavastettiin lehdenmyynniksi

  Yle uutisoi kesällä 2017 Helsingissä pyörineestä huumekaupasta, jonka tiimoilta 20 Romanian kansalaista vangittiin epäiltynä törkeästä huumausainerikoksesta. Huumekauppa oli verhottu Iso Numero -katulehden myynniksi.

  Iso Numero on kadulla myytävä aikakauslehti, joka tarjoaa vähävaraisille mahdollisuuden toimeentulonsa parantamiseen. Myyjä pitää itsellään puolet 10 euron kansihinnasta.

  Ison Numeron toimituspäällikön Janne Hukan mukaan yksikään virallinen myyjä ei ollut osallisena huumekauppaan. Myyjät käyttävät oranssia liiviä, ja heillä on kaulassaan myyjäkortit. Lehden viralliset myyjät ilmoittivat itse epäilyttävästä toiminnasta lehden toimitukselle.

  Poliisin mukaan tilanne on rauhoittunut ainakin toistaiseksi.

  – Käsittääkseni tällä hetkellä ei ole käynnissä kuviota, jossa huumekauppa olisi verhottu lehdenmyynnin varjoon, Niinimäki kommentoi.

  Niinimäen mukaan tilanne saattaa kuitenkin muuttua nopeasti, kun uutta liikkuvaa väestöä saapuu Helsinkiin. Huumekauppa on yleensä luonteeltaan järjestäytynyttä.

  – Tietyt ihmiset hankkivat pillerit, toiset kuljettavat ne ja kolmannet myyvät. Se, kuka on asian aivot ja kuka saa suurimman hyödyn, on jo hankalampi kysymys, Niinimäki sanoo.

  Perjantai kysyy, miksi kerjääminen häiritsee? Vieraina entinen kansanedustaja Sirkka-Liisa Anttila (kesk.) ja romanien elämää seurannut toimittaja Kimmo Oksanen. Koko ohjelma Areenassa:

  Lue myös: Annatko lantin kerjäläiselle? Romanien elämää seurannut toimittaja: "He ovat tavallisia eurooppalaisia köyhiä"

  19 lämpöastetta rikki ensimmäistä kertaa tänä vuonna

  19 lämpöastetta rikki ensimmäistä kertaa tänä vuonna


  Kevään lämpöennätys on taas mennyt rikki. Tällä kertaa Kemiönsaaressa Varsinais-Suomessa mitattiiin 19,3 astetta. Vain muutama tunti aiemmin samassa paikassa mitattiin edellinen ennätys 18,9 astetta. Ylen meteorologi Anne Borgström kertoo...

  Kevään lämpöennätys on taas mennyt rikki. Tällä kertaa Kemiönsaaressa Varsinais-Suomessa mitattiiin 19,3 astetta. Vain muutama tunti aiemmin samassa paikassa mitattiin edellinen ennätys 18,9 astetta.

  Ylen meteorologi Anne Borgström kertoo sään jatkuvan tavanomaista lämpimämpänä ja aurinkoa riittävän pääsiäisenä.

  – Heti pääsiäisen jälkeisenä tiistaina tulee olemaan vielä selvästi lämpimämpää.

  Borgström kertoo, että laajoilla alueissa Varsinais-Suomessa, Uudellamaalla sekä Kanta-Hämeessä tullaan pääsemään tulevina päivinä yli 18 asteeseen.

  Kiirastorstaina tuplasti liikennettä tavalliseen torstaihin verrattuna – liikenne vilkastuu iltapäivällä

  Kiirastorstaina tuplasti liikennettä tavalliseen torstaihin verrattuna – liikenne vilkastuu iltapäivällä


  Pääsiäisen menoliikenne on käynnistynyt rauhallisesti. Ajosää on suuressa osassa Suomea aurinkoinen, ja toistaiseksi liikennettä hidastavilta onnettomuuksilta on vältytty. Liikennepäivystäjä Heidi Peltomaa Tampereen tieliikennekeskuksesta...

  Pääsiäisen menoliikenne on käynnistynyt rauhallisesti. Ajosää on suuressa osassa Suomea aurinkoinen, ja toistaiseksi liikennettä hidastavilta onnettomuuksilta on vältytty.

  Liikennepäivystäjä Heidi Peltomaa Tampereen tieliikennekeskuksesta kertoo, että tänään kiirastorstaina on kaksinkertainen määrä liikennettä normaaliin torstaihin verrattuna. Ruuhkia ei ole odotettavissa, mutta liikenne saattaa paikoin jonoutua.

  Liikenteen odotetaan vilkastuvan iltapäivällä yhden aikoihin ja normalisoituvan seitsemältä illalla. Vilkkaimmat tieosuudet ovat Nelostiellä Helsinki–Lahti–Jyväskylä-välillä, Kolmostiellä Helsingistä Tampereen suuntaan ja Viitostiellä Heinolan ja Varkauden välillä.

  Peltomaa muistuttaa, että pohjoisilla tieosuuksilla voi olla yhä tarvetta talvirenkaille, vaikka päätieosuudet ovatkin pääosin kuivia.

  Kaksipyöräiset ilmestyivät katukuvaan

  Traficomin johtava asiantuntija Jussi Pohjonen päivystää liikenteessä Kolmostiellä ajamalla Seinäjoelta Tampereelle. Pohjosen mukaan tielle mahtuu hyvin, eikä ruuhkista ollut ainakaan ennen puoltapäivää vielä tietoa.

  – Tässä näyttäytyy samanlainen tilanne kuin meidän muissakin juhlapyhissämme, eli menoliikenne alkaa päivää aiemmin kuin ennen. Ihmisillä on erilaisia työaikoja ja vapaita. Se näkyi eilen tien päällä, ja liikenteessä näytti paljon arkikeskiviikkoa vilkkaammalta.

  Pohjosen mukaan ainakin Etelä-Suomen päätieverkolla on tänään täysi kesäkeli. Hän muistuttaa, että liikenteessä näkyy kevään merkkinä myös moottoripyöriä, ja autoilijoiden kannattaa olla tarkkana eteen tulevien tilanteiden kanssa.

  Lue myös: Pääsiäinen tietää poikkeuksia liikenteeseen ja aukioloihin – katso muutokset täältä

  Katso video: Otimme varaslähdön kevääseen ja kävimme tutustumassa tarumaiseen taimenpuroon Helsingin Malmilla


  Lähipäivien lämpimät säät kutsuvat ulos seuraamaan, miten luonto herää kevääseen. Yle tarjosi varaslähdön pääsiäisen ulkoilukeleihin tänään torstaina iltapäivällä. Tutustuimme palkitun luontoaktiivin Juha Salosen kanssa urbaaniin...

  Lähipäivien lämpimät säät kutsuvat ulos seuraamaan, miten luonto herää kevääseen. Yle tarjosi varaslähdön pääsiäisen ulkoilukeleihin tänään torstaina iltapäivällä.

  Tutustuimme palkitun luontoaktiivin Juha Salosen kanssa urbaaniin taimenpuroon eli Helsingin Longinojaan – voit katsoa tallenteen suorasta lähetyksestä Longinojalta tämän artikkelin pääkuvaa klikkaamalla.

  Lähipäivinä kannattaa muutenkin suunnata ulos, sillä on luvassa aurinkoista ja mukavaa ulkoilusäätä, kertoo Ylen meteorologi Joonas Koskela.

  – Itse asiassa aivan lähipäivät ovat jopa lämpimämpiä kuin pääsiäinen. Torstaina aurinkoisessa säässä lämpötilat voivat olla sisämaassa 16–17 astetta. Rannikolla on todennäköisesti viileämpää, sillä merituuli viilentää säätä.

  Perjantaina lämpötilat ovat suurin piirtein samoissa, mutta sää on todennäköisesti hieman pilvisempää. Pääsiäisenä aurinkoisuus ja lämpötilat saattavat hieman vaihdella edestakaisin, mutta ulkoiluun on erinomaiset olosuhteet.

  – Lauantaina pilvisyys taas vähenee, mutta lämpötilat saattavat hieman laskea. Lauantaina päästäneen lämpötiloissa kuitenkin 10–15 asteen tienoille. Lämpimintä on Länsi-Suomessa, sanoo Koskela.

  Sunnuntaina pilvisyys taas vähän lisääntyy ja tuulikin hieman voimistuu etelän puolelta.

  Aurinkoinen sää jatkuu – sateita ei näköpiirissä

  Meteorologi Koskelan mukaan aurinkoinen kevätsää jatkuu myös pääsiäisen jälkeisellä viikolla.

  – Viikko näyttää aurinkoiselta, ja lämpötilat nousevat monin paikoin jo yli 15 asteen. Parhaimmillaan lämpötilat voivat olla lähempänä 20:tä astetta.

  Keväinen sää on saanut luonnon jo heräämään, mutta pieni sade tekisi nyt hyvää. Sateita ei kuitenkaan ole näköpiirissä, sanoo Koskela.

  – Maanantaina näyttäisi olevan ihan pieni sateen mahdollisuus, mutta muuten sateita ei ole näköpiirissä.

  Ruohikkopalovaara: pääsiäiskokot jäänevät polttamatta lankalauantaina varsinkin rannikolla

  Ruohikkopalovaara: pääsiäiskokot jäänevät polttamatta lankalauantaina varsinkin rannikolla


  Pääsiäiskokkojen rakentajien kannattaa seurata Ilmatieteen laitoksen voimassa olevia varoituksia. Jos omassa kunnassa on ruohikkopalon vaara, kokkoja ei saa polttaa. Pelastuslain mukaan avotulta ei saa sytyttää alueilla, joilla on voimassa...

  Pääsiäiskokkojen rakentajien kannattaa seurata Ilmatieteen laitoksen voimassa olevia varoituksia. Jos omassa kunnassa on ruohikkopalon vaara, kokkoja ei saa polttaa.

  Pelastuslain mukaan avotulta ei saa sytyttää alueilla, joilla on voimassa ruohikkopalovaroitus tai metsäpalovaara.

  Sulavan lumen alta paljastuva edellisen vuoden kuiva ruoho voi syttyä palamaan, vaikka puusto ei vielä helposti sytykään.

  – Pelastusviranomaiset eivät voi myöntää erikoislupaa pääsiäiskokon polttoon, sellaisen voi antaa vain eduskunta, sanoo apulaispalopäällikkö Jouni Leppälä Keski-Pohjanmaan ja Pietarsaaren alueen pelastuslaitoksesta.

  Leppäsen mukaan tilanne on poikkeuksellinen.

  – Meidän alueellamme näin ei ole käynyt vuosikymmeniin.

  Pohjalaismaakunnista muuallekin levinnyt pääsiäisperinne on edelleen voimissaan alkujuurillaan. Risuja on koottu ja kokkoja valmisteltu taas kymmenissä pohjalaiskylissä.

  Seurasaaressa mietitään voiko kentän kastella

  Myös Helsingissä Seurasaaren pääsiäiskokkoperinne on vakiinnuttanut asemansa. Kokosta vastaavat Helsingin Keskipohjalaiset ja Seurasaarisäätiö.

  Tällä hetkellä (kiirastorstai aamupäivä) Ilmatieteenlaitos varoittaa ruohikkopalovaarasta myös Helsingissä.

  Kokkomestari Esa Kukkola kertoo, että tilannetta seurataan Seurasaaressa.

  – Pohdimme tänään palaverissa, voiko VPK kastella maaston ja puuston niin, että pystyisimme polttamaan kokon.

  Seurasaaren pääsiäiskokko on vasta rakentumassa hiekkakentälle. Kukkolan mukaan varsinaiset rakennustalkoot pidetään illalla. Tarkoituksena on saada aikaan viisi metriä korkea ja halkaisijaltaan nelimetrinen kokko.

  – Jos emme saa polttaa kokkoa, risut roudataan jossakin vaiheessa kesän juhannuskokkoon, Kukkola kertoo.

  Kevät on kuivattanut tehokkaasti maastoa varsinkin rannikkoseuduilla.

  Pakkaslumet ovat sulaneet melko nopeasti. Yöpakkaset ovat kuitenkin laskeneet ilmankosteutta, joten lumeton maaperä, heinikko ja metsä ovat päässeet kuivumaan.

  Itä-Hakkilan päiväkodissa Vantaalla tuberkuloositapaus – sairastumisriski pieni

  Itä-Hakkilan päiväkodissa Vantaalla tuberkuloositapaus – sairastumisriski pieni


  Itä-Hakkilan päiväkodissa Vantaalla on todettu keuhkotuberkuloositapaus, joka on ollut tartuttavana päiväkodissa huhtikuun alkupuolella. Tartunnalle altistuneita lapsia on kahdessa eri ryhmässä, kertoo Vantaan kaupunki tiedotteessaan. Altistuminen...

  Itä-Hakkilan päiväkodissa Vantaalla on todettu keuhkotuberkuloositapaus, joka on ollut tartuttavana päiväkodissa huhtikuun alkupuolella.

  Tartunnalle altistuneita lapsia on kahdessa eri ryhmässä, kertoo Vantaan kaupunki tiedotteessaan.

  Altistuminen ei tarkoita tuberkuloosin tarttumista, ja tartunnan saaneellakin sairastumisriski on pieni. Kaikki tuberkuloosille altistuneet on kartoitettu, ja lasten huoltajiin on oltu yhteydessä.

  Tartuntavaaraa ei tällä hetkellä ole, ja lapset sekä henkilökunta voivat olla päiväkodissa tavalliseen tapaan.

  Altistuneet lapset kartoitettu

  Vantaan tartuntatauti- ja hygieniayksikkö on kartoittanut yhteistyössä päiväkodin johtajan ja Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin epidemiologisen yksikön kanssa tartunnalle altistuneet lapset.

  Altistuneet lapset ohjataan tutkimuksiin lasten infektiolääkärin ohjeiden mukaisesti. Tarvittaessa lapselle voidaan aloittaa tuberkuloosin estolääkehoito.

  Tuberkuloosille altistunut ei voi tartuttaa tautia eteenpäin, ellei hänelle itselleen kehity keuhkotuberkuloosia. Päiväkoti-ikäiset lapset eivät tartuta tuberkuloosia.

  Video: Lenkkeilijä kohtasi Itä-Helsingin metsässä yllättävän näyn – "Selvä ahma", sanoo tutkija


  Pihla Kuikka oli kumppaninsa ja koirien kanssa iltalenkillä eilen tiistaina Helsingin Meri-Rastilassa, kun havaitsi metsässä yllättävän näyn. – Olimme ulkoiluttamassa koiria mieheni kanssa läheisellä metsäalueella. Yhtäkkiä koirat...

  Pihla Kuikka oli kumppaninsa ja koirien kanssa iltalenkillä eilen tiistaina Helsingin Meri-Rastilassa, kun havaitsi metsässä yllättävän näyn.

  – Olimme ulkoiluttamassa koiria mieheni kanssa läheisellä metsäalueella. Yhtäkkiä koirat valpastuivat. Arvelimme heti, että nyt on kettu, supi tai joku muu erikoisempi eläin lähettyvillä, Kuikka kertoo.

  Pian eteen ilmestyikin tumma takamus, joka nousi ylös kalliota. Aluksi Kuikka kuvitteli nähneensä supikoiran.

  – Se oli sellainen nopea vilahdus, ja ajattelin, että kyseessä oli varmaankin supi. Ihmettelin kuitenkin eläimen väriä. Se oli ihan tumma, ja takaruumiin poikki meni vaalea raita.

  Kuikalla kävi kyllä heti mielessä, että kyseessä voi olla myös ahma.

  – Mietin, että näkökentässä vilahtanut eläin muistutti kovasti ahmaa. Samalla kuitenkin ajattelin, voisiko sellainen arka erämään laji näyttäytyä Helsingissä. Tuli aivan epärealistinen olo, Kuikka kertaa tuntojaan.

  Kuikka ja hänen miehensä päättivät tutkia asiaa tarkemmin. He kiinnittivät koirat hetkeksi läheisiin puihin ja hiipivat katsomaan, oliko eläin vielä lähistöllä.

  – Siellähän se oli noin 15 metrin päässä meistä. Eläin tuijotti meitä varmaan parin minuutin ajan.

  Tutkija: Selvä ahma

  Kuikalla oli mukanaan puhelin, jolla hän ehti ottaa eläimestä lyhyen videon.

  Luonnonvarakeskuksen tutkimusprofessori Ilpo Kojola varmisti näköhavainnon oikeaksi videon nähtyään.

  – Videolla on selvästi ahma. Eläimen tunnistaa ensinnäkin kulkutavasta. Ahma liikkuu joustavasti ja kevyesti hypellen. Ahman ruumiinrakenne käy myös videolta hyvin ilmi. Se on suhteellisen matala eläin. Tuuhea häntä, ja kyljen alaosassa näkyy vielä vaalea raita, Kojola sanoo Ylelle.

  Kojola pitää näköhavaintoa ahmasta hyvin harvinaisena Etelä-Suomessa.

  – Kyllä se on yllättävää. Jälkihavaintoja ahmasta on tehty Etelä-Suomessa ja Vuosaarenkin edustalla parina viime vuotena. Näköhavaintoja ei tule vuosittain.

  Kojolan mukaan voi mennä useita vuosia, että Etelä-Suomessa ei saada ahmasta yhtään näköhavaintoa.

  – Ahma liikkuu pääasiassa hämärissä ja illalla, kuten oli tässäkin tapauksessa.

  Kanta on kasvussa

  Metsäahman ydinaluetta Suomessa ovat Pohjois-Karjala, Pohjois-Savo ja Kainuu. Pohjois-Lapissa puolestaan esiintyy tunturiahmaa.

  Jatkossa ahmahavaintoja voi todennäköisesti tehdä useammin myös eteläisemmässä Suomessa, sanoo Kojola.

  – Ahmakanta on tällä hetkellä kolmisensataa yksilöä. Kanta on viime vuosina selvästi vahvistunut ja myös ahman elinalue on laajentunut. Nämä eteläiset ahmahavainnot ovat yksi seuraus tästä kehityksestä.

  Kojolan mukaan syyt ahmakannan kasvuun Etelä-Suomessa ovat yksinkertaisia.

  – Pohjois-Suomen poronhoitoalueita lukuun ottamatta ahma ei aiheuta ihmisille juurikaan haittaa. Niinpä se on saanut lisääntyä ja laajentaa elinaluettaan rauhassa.

  Soitatko hätänumeroon, jos peura putoaa jäihin? Moni soittaa, sillä eläintehtävien määrä on kasvanut – jäistä pelastetaan jopa villisikoja

  Soitatko hätänumeroon, jos peura putoaa jäihin? Moni soittaa, sillä eläintehtävien määrä on kasvanut – jäistä pelastetaan jopa villisikoja


  Viime päivinä Länsi-Uudellamaalla pelastuslaitosta ovat työllistäneet heikkoihin jäihin pudonneet villieläimet. Ihmisiltä on tullut ilmoituksia järvien jäihin jumiin jääneistä peuroista ja hirvistä. Esimerkiksi viikonloppuna Raaseporissa...

  Viime päivinä Länsi-Uudellamaalla pelastuslaitosta ovat työllistäneet heikkoihin jäihin pudonneet villieläimet.

  Ihmisiltä on tullut ilmoituksia järvien jäihin jumiin jääneistä peuroista ja hirvistä.

  Esimerkiksi viikonloppuna Raaseporissa pelastuslaitos hälytettiin Brunkomin järvelle pelastamaan kolmea jäihin pudonnutta peuraa. Kaksi peuraa ennätti kuolla ennen pelastuslaitoksen paikalle tuloa. Pintapelastajat saivat kolmannen peuran nostettua jäistä, mutta sekin jouduttiin lopettamaan.

  Viikonloppuna Länsi-Uudenmaan pelastuslaitoksella oli suoranainen eläinpelastustehtävien suma, sillä peräkkäisinä päivinä jäistä pelastettiin peurojen lisäksi myös hirvi ja koira.

  – Tämä oli tällainen viikonloppubuumi. Ei se nyt jokapäiväistä ole, että peura tai hirvi on jäissä. Sanotaan, että viikoittain on ihan normaalia, Länsi-Uudenmaan pelastuslaitoksen päivystävä päällikkö Antti Lallukka kertoo.

  Kaikkiaan tilanne on kuitenkin pelastuslaitoksen mukaan vuodenaikaan nähden tyypillinen. Keväisin heikkojen jäiden aikaan eläimiä putoaa jäihin.

  – Laki sanoo, että meidän [pelastuslaitoksen] kuuluu pelastaa ihminen, eläin ja omaisuus. Totta kai pelastustehtävässä pitää olla järki mukana, mutta ei ole toista viranomaista, joka kävisi hakemassa peuran jäistä.

  Lallukka arvioi, että ihmiset tekevät ilmoituksia jäihin pudonneista eläimistä herkemmin kuin ennen.

  – Eläinpelastustehtävät ovat tapetilla aiempaa enemmän, jolloin kynnys soittaa hätäkeskukseen ja pyytää pelastuslaitos paikalle on paljon pienempi kuin esimerkiksi 15 vuotta sitten.

  Peuran pelastaminen jäistä Kirkkonummella vuonna 2016.Sanna Kaisla-JokinenJäistä pelastetaan niin peuroja, hirviä kuin villisikojakin

  Länsi-Uudenmaan pelastuslaitoksella on vuosittain arviolta 300 eläinpelastustehtävää, joista noin puolet on jäihin joutuneiden eläinten auttamista. Pintapelastajat pelastavat jäistä peurojen ja hirvien lisäksi koiria sekä lintuja.

  Itä-Uudellamaalla vastaavia tehtäviä on ollut muutamia kymmeniä. Esimerkiksi pari viikkoa sitten Itä-Uudenmaan pelastuslaitos pelasti Sipoossa jäihin pudonneen villisian.

  Pääkaupungissa jäihin pudonneiden eläinten pelastaminen on vieläkin harvinaisempaa. Tehtäviä on tänä talvena ollut Helsingin pelastuslaitoksen mukaan vain muutamia.

  Villieläimen pelastaminen jäistä on haasteellinen tehtävä kertoo Länsi-Uudenmaan pelastuslaitoksen päivystävä päällikkö Antti Lallukka. Eläimen koolla on olennaisesti merkitystä pelastustehtävän hoitamisessa.

  – On pari tyyliä riippuen eläimen koosta. Jos jää kestää, peura voidaan yrittää pintapelastajien kanssa nykäistä jäälle ja auttaa kuivalle maalle, josta se yleensä juoksee metsään karkuun.

  – Mutta hirvieläin on niin iso, että ei kukaan mene painimaan sinne veteen sen kanssa. Sahaamme hirvelle jäähän uimareitin. Sitä mukaan kun rikomme jäätä, niin hirvi ui kohti rantaa ja pääsee kuivalle maalle, Lallukka kertoo.

  Aiheesta voi keskustella keskiviikkona 17.4. kello 22.00 saakka.

  Kaduille levitetään joka talvi valtavat määrät hiekoitusta – silti sen kierrätystä aloitellaan vasta nyt

  Kaduille levitetään joka talvi valtavat määrät hiekoitusta – silti sen kierrätystä aloitellaan vasta nyt


  Tästä on kyseKatujen hiekoituksia puhdistetaan parhaillaan pois. Espoossa hiekoitusmateriaali kerätään talteen, jotta sitä voidaan käyttää uudelleen seuraavana talvena.Uusikäyttö on puhtaasti ilmastoteko. Hiekoitussepelin puhdistus ja...

  Tästä on kyseKatujen hiekoituksia puhdistetaan parhaillaan pois. Espoossa hiekoitusmateriaali kerätään talteen, jotta sitä voidaan käyttää uudelleen seuraavana talvena.Uusikäyttö on puhtaasti ilmastoteko. Hiekoitussepelin puhdistus ja kierrättäminen maksavat saman verran kuin uuden sepelin ostaminen.Oulussa hiekkaa käytetään muun muassa meluvalleihin tai maan kaltevuuksien korjaamiseen.

  Talvisin hiekoitusmateriaalia kuluu kaupungeissa kymmeniä tuhansia tonneja, mutta tähän asti se on ollut pitkälti kertakäyttötuote.

  Esimerkiksi Espoossa käytetään liukkaudentorjunnassa kalliosta louhittua ja puhdistettua kalliosepeliä. Viime talvena hiekoitusta käytettiin 35 000 tonnia.

  Ensi talvena hiekoitussepeliä käytetään ensimmäistä kertaa osin myös kierrätettynä.

  Uusiokäyttöön menee 10–15 prosenttia vuosittaisesta hiekoitussepelistä. Uudelleenkäytöllä ei ainakaan aluksi tavoitella säästöjä. Tavoite urakoitsijoiden kilpailutuksessa oli, etteivät kustannukset nousisi nykyisestä.

  – Hiekoitussepelin puhdistus ja kierrättäminen maksaa suunnilleen saman verran kuin uuden sepelin ostaminen. Ympäristötekona tämä pitää mielestäni nähdä, kertoo Espoon katutuotantopäällikkö Teemu Uusikauppila.

  Uusiokäytettävä hiekoitussepeli puhdistetaan puhallustekniikalla. Sepeli pudotetaan puhdistusseulaan, jossa erotetaan pois isommat roskat. Tämän jälkeen sepeli ajetaan puhdistuslaitteiston läpi.

  Tuhansien tonnien hiekoitussepelin uusiokäyttö on mielestäni suuri ympäristöteko. Teemu Uusikauppila

  Hiekoitussepelin kierrättäminen on Uusikauppilan mukaan kahdella tapaa ekoteko: kalliota säästyy aikaisempaa enemmän louhinnalta, ja hiilidioksidipäästöt pienenevät, kun sepelikuljetuksia tarvitaan vähemmän. On mahdollista, että samaa hiekoitussepeliä käytetään jopa useampana talvena peräkkäin.

  Uusikauppila uskoo, että Espoon kierrätyssepeli voi avata uusia mahdollisuuksia muuallekin.

  – Kaupungit ovat suurimpia hiekoitussepelin käyttäjiä. Tuhansien tonnien hiekoitussepelin uusiokäyttö on mielestäni suuri ympäristöteko, summaa Uusikauppila.

  Liukkaudentorjunnassa käytettävää hiekoitussepeliä on puhdistettu kokeilumielessä aiemminkin, mutta ei tässä mittakaavassa. Helsingin seudun ympäristöpalvelut ja Maapörssi-yhtiö testasivat kierrätysmenetelmää Espoon Ämmänsuon jätteenkäsittelykeskuksessa vuonna 2016.

  Kokeilu ei kuitenkaan kantanut tuolloin pidemmälle, koska hiekoitussepeliä ei saatu tarpeeksi kokeilun jatkamiseen.

  Oulussa hiekasta tulee jätettä

  Oulussa muun muassa pyöräteiden hiekoitukseen käytetään seulottua luonnon soraa, joka ei sisällä teräviä kiviä. Kyseistä hiekoitusmateriaalia sanotaan yleisesti hiekoitushiekaksi, vaikka se ei ole luonnon seulomaa maa-ainesta.

  Oulussa hiekoitushiekka kerätään talteen joka vuosi, mutta sitä ei käytetä liukkaudentorjunnassa uudelleen. Oulussa hiekoitushiekalle löytyy muuta käyttöä. Käytännössä siitä tulee jätettä.

  – Tämän talven aikana kerätty hiekka menee lumenkaatopaikalle. Poistamme lumenkaatopaikan kaltevuuksia, jolloin sulavat vedet saadaan laskemaan haluttuun suuntaan, kertoo kunnossapitopäällikkö Kai Mäenpää.

  Lumien sulamisen jälkeen hiekoitushiekasta nouseva pöly huonontaa ilmanlaatua. Marko Väänänen / Yle

  Oulu on käyttänyt hiekoitushiekkaa myös muun muassa liikenteen meluvallien ja kuntoilureittien rakentamiseen.

  Kaupungissa on pohdittu mahdollisuutta hiekoitushiekan uusiokäyttöön. Mäenpään mukaan tätä rajoittaa tällä hetkellä useampi asia.

  – Hiekka pitäisi puhdistaa, jotta sitä voitaisiin käyttää uudelleen. Siihen voi jäädä epäpuhtauksia, kuten raskasmetalleja. Hiekoitushiekka voi myös murskautua uudelleenkäytössä enemmän, mikä aiheuttaa lisäpölyä ilmaan, listaa Mäenpää.

  Espoon kokemuksia uusiokäytöstä aiotaan seurata Oulussa tarkkaan.

  – Luonnonvaroja tulisi käyttää järkevästi. Puhdistetun hiekoitushiekan uusiokäyttö voi hyvinkin olla tulevaisuutta, pohdiskelee Mäenpää.

  Tiedätkö, miten sinun kotikaupunkisi hiekoitushiekalle käy? Keksitkö uusia tapoja hyödyntää sitä? Jutun keskusteluosiossa voit jakaa kokemuksia aiheesta kello 22.00 saakka.

  Kirkkoasiantuntijan mukaan Notre Damen hävitys ei ole totaalista:

  Kirkkoasiantuntijan mukaan Notre Damen hävitys ei ole totaalista: "Huolellinen korjaus ja restaurointi riittää" – Vertaa tilannetta Ylivieskan kirkon paloon


  Kun taidehistorian ja arkeologian professori Markus Hiekkanen kuuli Pariisin Notre Damen kirkon palosta, kurkkua kuristi. – Silmät kostuivat. Se tuntui niin pahalta, hän sanoo päivä palouutisten jälkeen. Maailmankuulun pariisilaiskatedraalin...

  Kun taidehistorian ja arkeologian professori Markus Hiekkanen kuuli Pariisin Notre Damen kirkon palosta, kurkkua kuristi.

  – Silmät kostuivat. Se tuntui niin pahalta, hän sanoo päivä palouutisten jälkeen.

  Maailmankuulun pariisilaiskatedraalin korkein torni romahti ja kattorakenteet tuhoutuivat maanantaisessa palossa. Vaikka Hiekkasen tunnelmat ovat apeat, hän arvioi, että Pariisissa ei aiheutunut korvaamatonta tai mittaamatonta tuhoa.

  – Kirkosta paloi vaakasuunnassa vain osa ja pystysuunnassa vesikattojen puurakenteet, mutta valtaosa kivisestä rakennusrungosta ja erityisesti ulkopuolen kiviveistoksista ovat säilyneet.

  Tämänhetkisen tiedon mukaan myös kuuluisat ruusuikkunat olisivat pelastuneet. Hävitys ei siis Hiekkasen arvion mukaan ollut totaalista. Professori vertaa tilannetta suomalaiseen Ylivieskan kirkon paloon tuhopoltossa vuonna 2016.

  – Ylivieskassa jäljelle jäi vain hiiltä ja savua sekä metalliosia. Notre Damea ei tarvitse onneksi rakentaa kokonaan uudelleen. Huolellinen korjaus ja restaurointi riittää, Hiekkanen sanoo.

  Hiekkanen on perehtynyt erityisesti Suomen keskiaikaisiin kivikirkkoihin ja tutkinut aikoinaan väitöskirjaansa varten myös Notre Damea.

  Ylivieskan palaneen kirkon jäänteistä tehty risti.Timo Nykyri / YleLasimaalaukset ja veistokset merkittävimpiä

  Notre Damen rakentaminen aloitettiin 1100-luvulla ja se edustaa goottilaista tyyliä. Kulttuurihistoriallisesti Notre Dame on yksi maailman tärkeimmistä kirkkorakennuksista. Se on samalla Pariisin maamerkki ja Unescon maailmanperintökohde. Sillä on tärkeä asema myös Ranskan katolisessa kirkossa, jossa se on primaatti- eli äitikirkko.

  Notre Damen taideaarteista Hiekkanen pitää merkittävimpinä lasimaalauksia, rakennuksen yksityiskohtaista koristelua ja kiviveistoksia.

  – Tietääkseni ne säilyivät ainakin suurelta osin. Keskiaikaisista kirkoista on vuosisatojen kuluessa yleensä tuhoutunut ja hävitetty vanhaa, kuten muodista mennyttä materiaalia erittäin paljon. Notre Damessakaan ei ole taideaarteistoa sen historian kaikilta ajoilta. Jäljellä on pieniä raappeita valtavasta rikkaudesta, Hiekkanen kuvailee.

  Hiekkanen muistuttaa, että upeudestaan ja loistokkuudestaan huolimatta Notre Dame on vain yksi tärkeistä kirkoista Ranskassa ja Euroopassa.

  Keskiaikaiset ruusuikkunat ovat yksi Notre Damen taideaarteista. Patrick Kovarik / AFPAiemmin kirkkoja polttivat salamat

  Tämänhetkisten tietojen mukaan Notre Damen paloa ei sytytetty tahallaan, vaan kyse oli onnettomuudesta. Katedraalissa tehtiin palon syttymisen aikaan korjaustöitä.

  Menneinä vuosisatoina kirkkoja polttivat yleensä ukkonen ja salamat. Hiekkanen muistuttaa, että Notre Damessakin on palanut myös aiemmin. Siksi suuri osa siitä materiaalista, joka nyt tuhoutui, ei ole peräisin kirkon alkuvuosilta 1100- tai 1200-luvuilta, vaan myöhemmiltä ajoilta.

  Nykyisin tuhoja estää kehittynyt paloturvallisuus. Hiekkanenkaan ei muista vastaavaa yhtä merkittävän keskiaikaisen kirkon paloa viime vuosikymmeniltä, vaan joutuu palaamaan ajassa toiseen maailmansotaan.

  Taisteluissa pommitettiin lukuisia kirkkoja, muun muassa Marienkircheä Saksan Lyypekissä. Se paloi pahasti, mutta restauroitiin.

  – Sen sijaan Frauenkirche Dresdenissä pommitettiin raunioiksi. Se oli totaalituho ja rakentamisessa piti lähteä aivan alusta.

  Merkittäviä kirkkorakennuksia

  Santiago de Compostelan katedraali, Espanja

  Pyhän haudan kirkko, Jerusalem

  San Giovanni Laterano, Rooma

  Pyhän Marian kirkko, Lyypekki

  Pyhän Nikolain kirkko (Niguliste), Tallinna

  Uppsalan tuomiokirkko, Ruotsi

  Riben tuomiokirkko, Tanska

  (Lähde: professori Markus Hiekkanen)

  Turun tuomiokirkon palo oli tuhoisampi

  Suomessa Turun vuoden 1827 palo turmeli vakavasti Turun tuomiokirkon. Jälki oli paljon pahempaa kuin Notre Damessa.

  – Mutta siellä Turun tuomiokirkko seisoo edelleen. Seinät ja holvit kestivät, vaikka lähes kaikki, mikä oli puuta, paloi.

  Monella on tuoreessa muistissa myös Porvoon tuomiokirkon palo vuonna 2006, joka oli tuhopoltto Ylivieskan tapaan.

  – Porvoossa tiiliholvit estivät palon leviämisen kirkkosaliin ja myös Notre Damessa sisätilojen tuhot olivat kiviholvien ansiosta pelättyä vähäisempia, vaikkakin traagisia.

  Toisin kävi Tyrvään vanhan kirkon tuhopoltossa vuonna 1997.

  – Sen kirkkosalin sisustus oli 1500- ja 1700-luvuilta ja tuhoutui täysin, katosi ikuisiksi ajoiksi.

  Vieläkö Notre Dame saadaan entiselleen?

  – Entiselleen rakennusta ei enää saada siinä mielessä, että siinä olisi samat alkuperäisrakenteet. Kaikki mitä korjataan, korjataan uusilla materiaaleilla ja vanhoja metalliosia uusiokäyttämällä.

  Vaikka samaan virtaan ei voi astua kahta kertaa, Hiekkanen uskoo, että Notre Dame saadaan hienoon kuntoon laajoilla kansainvälisillä ponnistuksilla.

  Lue myös:

  Katto ja torni sortuivat reilun tunnin kuluttua hälytyksestä – Näin Notre Damen suuri tulipalo eteni

  Yle seurasi hetki hetkeltä Notre Damen katastrofia – Presidentti Macron: Rakennamme vielä kauniimman Notre Damen viidessä vuodessa

  Museoviraston asiantuntija: Notre Damen jälleenrakennuksesta valtava urakka

  Pelastuspäällikkö: Notre Damen katedraalin palon torjuntaa on lähes mahdotonta harjoitella Kuvat näyttävät Notre Damen tulipalon dramaattiset hetket: Ikonisen maamerkin tuhoutuminen järkytti Pariisia

  Poliisi epäilee Qatar Airwaysin perämiestä ja stuerttia ilmaliikennejuopumuksesta – kone oli lähdössä aamulla Helsinki-Vantaalta

  Poliisi epäilee Qatar Airwaysin perämiestä ja stuerttia ilmaliikennejuopumuksesta – kone oli lähdössä aamulla Helsinki-Vantaalta


  Poliisi epäilee lentoyhtiö Qatar Airwaysin perämiestä ja stuerttia ilmaliikennejuopumuksesta Helsinki-Vantaalla. Itä-Uudenmaan poliisi kertoo saaneensa aamulla puoli yhdeksän aikaan tehtävän Helsinki-Vantaan lentoasemalle, jossa Qatar Airwaysin...

  Poliisi epäilee lentoyhtiö Qatar Airwaysin perämiestä ja stuerttia ilmaliikennejuopumuksesta Helsinki-Vantaalla.

  Itä-Uudenmaan poliisi kertoo saaneensa aamulla puoli yhdeksän aikaan tehtävän Helsinki-Vantaan lentoasemalle, jossa Qatar Airwaysin lennolle lähdössä olevan koneen perämies ja stuertti olivat ilmoituksen mukaan vaikuttaneet päihtyneiltä. Molemmat epäillyt ovat miehiä.

  Finavian verkkosivujen mukaan Helsinki-Vantaalta piti lähteä aamupäivällä kello 9.50 lento Qatarin pääkaupunkiin Dohaan, mutta lähtö on viivästynyt ja arvioitu lähtöaika on nyt kello 22.

  Viivästyneen Dohan-lennon lentonumerot ovat QR304 ja AY6003. Näistä jälkimmäinen on Finnairin lentonumero, eli lento kuuluu Finnairin ja Qatar Airwaysin Oneworld-yhteistyöhön.

  Finnairin mediasuhteista vastaavan johtajan Päivyt Tallqvistin mukaan Finnair ei kommentoi tapausta, vaan asia kuuluu operoivalle lentoyhtiölle eli Qatar Airwaysille.

  Tapahtuman selvittäminen on vielä kesken, poliisi kertoo tiedotteessa.

  Lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttila Helsingin Ensikoti ry:n toiminnanjohtajaksi

  Lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttila Helsingin Ensikoti ry:n toiminnanjohtajaksi


  Lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttila on valittu Helsingin Ensikoti ry:n uudeksi toiminnanjohtajaksi. Kurttila aloittaa uuden työnsä syyskuussa. Kurttila on toiminut vuodesta 2014 Suomen lapsiasiavaltuutettuna ja päättää viiden vuoden toimikautensa...

  Lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttila on valittu Helsingin Ensikoti ry:n uudeksi toiminnanjohtajaksi. Kurttila aloittaa uuden työnsä syyskuussa.

  Kurttila on toiminut vuodesta 2014 Suomen lapsiasiavaltuutettuna ja päättää viiden vuoden toimikautensa vappuna.

  Kurttila oli eduskuntavaaleissa SDP:n ehdokkaana Keski-Suomen vaalipiiristä ja jäi varasijalle.

  Kurttila kertoi jo alkuvuodesta, että häntä ei tulla esittämään lapsiasiavaltuutetuksi jatkokaudelle.

  Uudeksi lapsiasiavaltuutetuksi valittiin määräaikaisena professorina Turun yliopistossa sosiaalityön oppiaineessa ja lastensuojelun asiantuntijajäsenenä Helsingin hallinto-oikeudessa toiminut Elina Pekkarinen.

  Helsingin Ensikoti ry on kansalais- ja lastensuojelujärjestö, jonka tehtävänä on tukea lasta odottavia ja pienten lasten perheitä vanhemmuudessa ja arjen hallinnassa. Sen toimintayksiköt sijaitsevat Helsingissä ja Espoossa. Yhdistyksellä on lisäksi asuntoja, joita vuokrataan vähävaraisille lapsiperheille.

  Halla-aho oli ykkönen jopa vihreässä Kalliossa – ja ääniä ropisi muutenkin ympäri pääkaupunkia:

  Halla-aho oli ykkönen jopa vihreässä Kalliossa – ja ääniä ropisi muutenkin ympäri pääkaupunkia: "Hän esiintyi kärkihahmona, ja ihmiset äänestävät johtajaa"


  Eduskuntavaaleissa Helsingin – ja koko maan – suurin ääniharava oli perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho. Hän keräsi Helsingin vaalipiirissä peräti 30 527 ääntä – yli kymmenentuhatta ääntä enemmän kuin Helsingin toiseksi...

  Eduskuntavaaleissa Helsingin – ja koko maan – suurin ääniharava oli perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho.

  Hän keräsi Helsingin vaalipiirissä peräti 30 527 ääntä – yli kymmenentuhatta ääntä enemmän kuin Helsingin toiseksi suosituin ehdokas, vihreiden puheenjohtaja Pekka Haavisto, jota äänesti vaaleissa 20 159 helsinkiläistä.

  Ylen tulospalvelusta ilmenee, että Halla-aholle on ropissut ääniä tasaisesti ympäri pääkaupungin: hän on kärkinimien joukossa äänestysalueesta toiseen.

  Helsingissä äänestettiin maan aktiivisimmin, ja suurimmaksi puolueeksi kaupungissa kiilasi vihreät. Tästä huolimatta Halla-aho on ollut suosituin ehdokas monella vihreidenkin ydinalueella: näin oli esimerkiksi äänestysalueella Kallio A, jossa vihreitä äänesti joka kolmas mutta jossa Halla-aho oli suosituin yksittäinen ehdokas.

  Yle Uutisgrafiikka

  Halla-aho keräsi ääniä myös esimerkiksi Taka-Töölö A:ssa, jossa kokoomus ja vihreät saivat yhteensä noin 58 prosentin kannatuksen ja perussuomalaiset puolueena vain 9,3:n.

  Yle Uutisgrafiikka

  Myös muilla yllättävilläkin, kokoomuksen ja vihreiden vahvoilla alueilla Punavuoressa ja Eirassa Halla-aho hätyytteli ykkössijaa.

  Yle UutisgrafiikkaYle Uutisgrafiikka

  Näiden lisäksi Jussi Halla-aho keräsi eniten ääniä lukuisilla muillakin äänestysalueilla Helsingissä. Äänien jakautumista alueittain voit tarkastella Ylen tulospalvelussa.

  Keihin Halla-aho onnistui vetoamaan?

  Yliopistonlehtori, tutkija Emilia Palonen Helsingin yliopistosta arvioi, että Halla-aho on persoonana erilainen ja että tämän koulutustausta ja asiallisuus ovat ehkä vedonneet erilaisiin äänestäjiin kuin jotkut muut perussuomalaisten ehdokkaat ympäri maata.

  – Varmasti hän senkin takia sai niin paljon ääniä ja pääsi profiloitumaan vaaleissa.

  – Samaan aikaan jos katsotaan perussuomalaisten vaalivideota, niin siinä ei esitelty ketään muuta kuin Halla-aho. Eli hän oli myös enemmän kuin kukaan muu puoluejohtajista oman liikkeensä kärkihahmo. Ja silloinhan sellaiset ihmiset, jotka ajattelevat äänestävänsä lähinnä puoluetta mutta eivät tunne ehdokkaita sen kummemmin, äänestävät johtajaa, Palonen analysoi.

  Yliopistonlehtori Emilia Palonen.Antti Kolppo / Yle

  Entä millaisen voiton vihreät saivat näissä vaaleissa Helsingissä? Palosen mukaan oli odotettua, että Helsingin perinteisesti suurin puolue eli kokoomus ei pystyisi koulutukseen kohdistuneiden leikkausten jälkeen pitämään kaupungissa samaa asemaa kuin edellisvaaleissa.

  Kiinnostavaa Helsingissä oli myös vihreiden puoluejohtajakisa, tutkija toteaa.

  – Helsinkiläiset pääsivät äänestämään useammasta sellaisesta henkilöstä, jotka ovat ottaneet osaa puoluejohtajakamppailuihin aikaisemmin ja joita nyt myös veikataan jatkossa Haaviston jälkeen puolueen johtoon.

  Palosen mukaan esimerkiksi Maria Ohisalon saama "valtava äänivyöry" antaa tälle vahvan mandaatin eduskuntaan.

  – Samaan aikaan vihreillä meni läpi aiemminkin vahvoja ehdokkaita kuten Outi Alanko-Kahiluoto ja Emma Kari, mutta selvästi pienemmällä äänimäärällä.

  Kaiken kaikkiaan Palonen luonnehtii Suomen uutta eduskuntaa nuorekkaaksi ja naisvaltaiseksi.

  – Uutta verta tuli Arkadianmäelle nyt paljon.

  Lue myös:

  Yle seuraa hetki hetkeltä vaalien jälkeistä päivää

  Millainen oli vaalitulos kotikulmillasi? Kartat sen kertovat

  Moniko kansanedustajista on kaltaisesi? Katso täältä, miltä uusi eduskunta näyttää

  Perussuomalaiset juhli rakettimaista nousua ja vihreät naisten voittokulkua – näin vaalivoittajien ilta eteni jännityksestä riemuun

  Huojennus demareille: Tarkastuslaskenta ei muuttanut SDP:n paikkamäärää Satakunnassa

  Huojennus demareille: Tarkastuslaskenta ei muuttanut SDP:n paikkamäärää Satakunnassa


  SDP:n paikka kansanedustajamäärältään suurimpana puolueena on ratkennut erittäin täpärästi. Satakunnan vaalipiirissä kolmantena demarina läpi menneen kankaanpääläisen Heidi Viljasen kannoilla tullut toinen kankaanpääläinen Mikko Uusitalo...

  SDP:n paikka kansanedustajamäärältään suurimpana puolueena on ratkennut erittäin täpärästi.

  Satakunnan vaalipiirissä kolmantena demarina läpi menneen kankaanpääläisen Heidi Viljasen kannoilla tullut toinen kankaanpääläinen Mikko Uusitalo (kesk.) jäi vain 51 vertailulukuäänen päähän. Viljanen sai 2 167 henkilökohtaista ääntä ja Uusitalo 3447.

  - Tarkastuslaskennan aikana ei huomattu mitään sen tilanteen kannalta merkittäviä eroja, kertoo vaalilautakunnan sihteeri Anne Raitoharju.

  Raitoharjun mukaan näin tiukka ero on hyvin harvinainen.

  - Täällä on jäsen, joka on istunut varmaan kaksikymmentä vuotta vaalilautakunnassa, eikä hän muista, että koskaan olisi näin tiukille mennyt, Raitoharju kertoo.

  SDP:n paikkaluku säilyy

  Jos kamppailu Satakunnassa olisi ratkennut toisin, SDP:n paikkamäärä eduskunnassa olisi pudonnut 39:ään eli samoihin lukemiin perussuomalaisten kanssa.

  Valtio-opin professori Tapio Raunio Tampereen yliopistosta sanoo, ettei sama paikkaluku olisi vaikuttanut Antti Rinteen asemaan hallitustunnusteluiden aloittajana, sillä SDP sai kuitenkin enemmän ääniä.

  Vaalipiirin viimeisistä paikoista käytiin tiukkaa kisaa myös Lapissa, jossa Markus Lohi (kesk.) voitti Riikka Karppisen (vihr.) yhdeksällä vertailulukuäänellä. Lohen vertailuluku oli 9 715 ja Karppisen 9 706. Karppinen sai selvästi enemmän henkilökohtaisia ääniä, 7818 ääntä, kun Lohi sai ääniä 4969. Lapin vaalipiiri tiedotti tarkistuslaskennan tuloksista maanantaina.

  Uudellamaalla tiukka kisa viimeisestä paikasta käytiin SDP:n sisällä. Ennen tarkistuslaskennan valmistumista Joona Räsänen oli vain parinkymmenen äänen päässä viimeisenä eduskuntaan pääsemässä olevasta Hussein al-Taeesta. Johan Kvarnströmillä puolestaan oli vain viisi ääntä enemmän kuin al-Taeella.

  Tulokset vahvistetaan virallisesti keskiviikkona.

  Uutisesta voi keskustella 15.4. klo 22 saakka.

  Perussuomalaiset juhli rakettimaista nousua ja vihreät naisten voittokulkua – näin vaalivoittajien ilta eteni jännityksestä riemuun

  Perussuomalaiset juhli rakettimaista nousua ja vihreät naisten voittokulkua – näin vaalivoittajien ilta eteni jännityksestä riemuun


  Seurasimme vaali-iltaa Helsingissä perussuomalaisten ja vihreiden taistelun kautta. Siinä kohtasivat toistensa vastakohdat, joista kumpikin tavoitteli paikkaa kärkipuolueiden joukossa. Kaksikko julisti vahvoja arvoteemoja – maahanmuuttoa ja...

  Seurasimme vaali-iltaa Helsingissä perussuomalaisten ja vihreiden taistelun kautta.

  Siinä kohtasivat toistensa vastakohdat, joista kumpikin tavoitteli paikkaa kärkipuolueiden joukossa. Kaksikko julisti vahvoja arvoteemoja – maahanmuuttoa ja ilmastonmuutosta – ja oli lähes kaikesta keskenään eri mieltä.

  Tuomo Björksten

  Puheenjohtajat eli Jussi Halla-aho ja Pekka Haavisto taistelivat pääkaupungin äänikuninkuudesta. Puolueiden kannatuskäyrät osoittivat eri suuntiin:

  Mikko Airikka | Yle

  Perussuomalaisten kannatus notkahti edellisen vaalivoiton jälkeen. Hajaannuksen kesänä 2017 puolueväki valitsi Halla-ahon puheenjohtajaksi ja siniset repeytyivät omaksi puolueekseen. Kunnes viime kuukausina puolue nousi taas gallupeissa ryminällä.

  Vihreiden kannatus oli välillä jopa kolmen parhaan joukossa. Kuntavaaleissa 2017 tuli voitto, 12,5 prosenttia äänistä. Mutta ennen näitä vaaleja gallupit olivat lievässä laskussa.

  Kello 18–20: "Katsotaan, mihin suoritus riittää" Vihreiden valvojaisissa puhallettiin juuri ennen ovien avautumista biohajoavia ilmapalloja.Tuomo Björksten

  PAM!

  Vihreä ilmapallo paukahtaa. Oskari Sundström ja Linda Hartman eivät hätkähdä, vaan ottavat pussista seuraavan ja jatkavat täyttöä. Tavastian salissa tarvitaan ainakin 700 ilmapalloa, ja vihreiden vaalivalvojaisten ovet ovat juuri aukeamassa.

  Ensimmäisten joukossa sisään astuu Pirkka-Pekka Petelius, mies jonka koko kansa tuntee tv-koomikkona, radion Luontoillan juontajana ja nyt myös kansanedustajaehdokkaana Uudeltamaalta.

  – En ajattele tätä iltaa äänimäärän kautta. Jo ehdolle lähteminen oli teko. Jos kysytään, mitä olen tehnyt esimerkiksi ilmaston, ympäristön ja koulutuksen puolesta, niin voin sanoa että olen ainakin lähtenyt ehdolle, Petelius sanoo.

  – Katsotaan, mihin suoritus tänään riittää. Tämä on ehkä perinteinen urheilijan vastaus, mutta niin minä sen näen.

  Pirkka-Pekka Petelius saapui valvojaisiin ensimmäisten joukossa.Tuomo Björksten

  Kun sali on täyttynyt, puheenjohtaja Haavisto nostaa tunnelmaa. "Vihreä unelma" kolmen tai ainakin neljän suuren joukkoon noususta elää.

  – Tämä voi olla historiallinen voitto vihreille. Tämä merkitsee paljon paitsi Suomessa myös koko EU:n alueella, jossa vihreät on nyt lähtenyt nousujohteisesti eteenpäin. Meillä on edessämme hyvä ilta.

  Marko Jansson (vas.), Jarmo Hussi, Samuli Vesioja ja Marko Ojanen Apollon sohvilla.Tuomo Björksten

  Kolmen korttelin päässä Forumissa Apollo Live Clubilla perussuomalaisten valvojaisissa kolme Janakkalan miestä ja yksi siuntiolainen ovat parkkeeranneet paraatipaikalle: sohvaryhmälle lavan viereen.

  Puoluevirkailija, kansanedustajaehdokas Matti Putkonen on juuri huudattanut väkeä tsunami-huudolla. Ilmaisu ei maistu sohvaryhmälle.

  – Ennemmin hattutemppu! sanoo Marko Ojanen, Janakkalan valtuustoryhmän puheenjohtaja.

  – Tai työvoitto, jatkaa siuntiolainen Jarmo Hussi.

  – Kun ajattelee, miten ison työn Jussi [Halla-aho, toim.huom.] on tehnyt, niin nimenomaan työvoittoa tässä odotetaan, sanoo puolueen Hämeen-piirin vaalipäällikkö Samuli Vesioja.

  Miesten toiveissa on 18–19 prosentin ääniosuus. Halla-aho on kirkastanut puolueen kuvaa, he sanovat.

  Mutta Halla-ahon jyrkän maahanmuuttovastainen retoriikka on myös saanut osan suomalaisista suorastaan pelkäämään perussuomalaisten politiikkaa. Sohvaryhmä kieltää olevansa "natseja tai rasisteja".

  – Mulla on Turengissa baari, jossa on tälläkin hetkellä turkkilainen muslimi tiskin takana töissä. Siitä voit päätellä, sanoo Club Paratiisia pyörittävä Ojanen.

  Kello 20: "Näyttää siltä, että kolmen joukossa ollaan"

  Apollossa puheenjohtaja Halla-aho kiipeää lavalle puoluesihteeri Riikka Slunga-Poutsalon viereen.

  Tavastialla vihreiden varapuheenjohtaja Maria Ohisalo tuijottaa herkeämättä screenillä pyörivää vaalilähetystä.

  Sitten kello lyö tasan kahdeksan. Vaalihuoneistot ovat sulkeutuneet ja ennakkoäänet tulevat ruudulle: vihreät 11,4 prosenttia, perussuomalaiset 15,1 prosenttia. Molemmat leirit repeävät huutoon.

  Tavastialla Ohisalo nostaa kädet ilmaan ja alkaa ottaa vastaan halauksia.

  Jussi Halla-aho ja puoluesihteeri Riikka Slunga-Poutsalo jännittävät ennakkoääniä.Tuomo Björksten

  Apollossa Halla-aho ja Slunga-Poutsalo hymyilevät, mutta vielä hieman varovaisesti. Kun ruutuun tulee ennakkoäänten mukainen paikkamäärä, 32, Halla-ahon suu kääntyy maireaan hymyyn ja hän kääntyy yleisöön päin taputtamaan.

  Mutta kaikkein suurin huuto salissa kuullaan, kun kuulutetaan ennakkoäänten mukainen sinisten paikkamäärä: nolla.

  Ennakkoäänet lupaavat perussuomalaisille 32 paikkaa. Halla-aho ja Slunga-Poutsalo taputtavat tyytyväisinä.Tuomo BjörkstenPekka Haavisto ja Juha Sipilä Pikkuparlamentin tulosillassa.Tuomo Björksten

  Haastatteluissa ennakkoääniä kommentoi kaksi vapautunutta, tyytyväistä puoluejohtajaa.

  – Ollaan menossa ylöspäin, tulos paranee vielä tästä. Kaikkien aikojen paras vihreä vaalitulos, vihreiden Pekka Haavisto sanoo, kun puolueelle olisi ennakkoäänten perusteella tulossa 24 paikkaa.

  Salissa uskotaan, että tulos nousee vielä 1–2 prosenttiyksikköä ylöspäin. Se tarkoittaisi 13–14 prosentin kannatusta.

  Nousuun uskotaan myös Apollossa.

  – Pidän selvänä, että kannatus nousee tästä vielä. Nyt näyttää siltä, että kolmen joukossa ollaan, Halla-aho sanoo.

  Neljän kärki on poikkeuksellisen tiivis. Kärjessä olevan SDP:n osuus ennakkoäänistä, 18,9 prosenttia, on juuri niin matala kuin muut kärkipuolueet toivoivat. Demarit on jäänyt iskuetäisyydelle.

  Klo 20–22: "Keskusta on näiden vaalien suurin häviäjä"

  Heti ennakkoäänten paljastuttua puoluejohtajat kokoontuvat eduskunnan Pikkuparlamenttiin kotimaisen ja kansainvälisen median myllyyn.

  Edessä on kaksituntinen, jonka aikana vaalitulos käytännössä jo selviää. Ääntenlaskenta etenee 70–80 prosenttiin kaikista äänistä, ja Ylen perinteinen vaaliennuste enteilee lopputulosta jo ennen iltakymmentä.

  Puoluejohtajia revitään pöydältä pöydälle, suorasta lähetyksestä toiseen. Koska sanottavaa ei yhtäkkiä putoa taivaasta lisää, puoluepomot asettelevat sanansa varoen ja toistavat sitä mitä voivat: katsotaan nyt, hyvältä näyttää, kaikki ovet pidetään avoimina.

  Häviäjiä ei juuri näy. Seitsemän tähden liikkeen Paavo Väyrynen on jo ehtinyt lähteä, ja sinisten Sampo Terho seuraa perässä pakollisten haastattelukierrosten jälkeen. Keskustan Juha Sipilä tunnustaa murskatappion:

  – On jo selvää, että keskusta on näiden vaalien suurin häviäjä. Vaalitulos on iso pettymys.

  SDP:n Antti Rinne Pikkuparlamentin tulosillassa.Tuomo BjörkstenVasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson eduskuntavaalien tulosillassa Pikkuparlamentissa.Tuomo Björksten

  Vasemmistoliiton Li Andersson, Halla-aho ja Haavisto ovat tilaisuuden tyytyväisimmät. SDP:n Antti Rinne ja kokoomuksen Petteri Orpo ovat varpaillaan.

  – Vaikuttaa siltä, että kokoomuksen ja meidän välillä käydään tämä kamppailu, Rinne sanoo.

  Mutta perussuomalaiset nousee jatkuvasti. Äänistä on laskettu 44 prosenttia, ja puolueelle olisi tulossa jo 35 paikkaa. Halla-aho antaa haastattelua englanniksi.

  – We are absolutely satisfied with this result, hän sanoo, ollaan ehdottoman tyytyväisiä tulokseen.

  Vaalilähetyksessä haastatellaan Pirkka-Pekka Peteliusta, joka on menossa läpi. On aika siirtyä öljyn, hiilen ja ylikulutuksen jälkeiseen aikaan, hän sanoo.

  Kokonaisuutena vihreiden paikkamäärä on laskenut 20:een. Haaviston mukaan kyse on vihreiden perinteisestä "kitutunnista" kello 21–22, kun ääniosuus laskee väliaikaisesti. Suurten kaupunkien vaalipäivän äänistä suurin osa on vielä laskematta.

  – Tämä on tuskallinen tunti. Vasta kymmenen jälkeen nähdään, mikä on meidän kannatuksemme. Mutta tämä kuuluu jo nyt Euroopan mitassa uniikkien vihreiden tulosten sarjaan, Haavisto sanoo.

  Kello 21.45 viiden kärkipuolueen johtajat ryhmitetään jälleen riviin tv-kameroiden eteen, ja Ylen tulosennuste tulee ruutuun. SDP–kokoomus–perussuomalaiset ovat kolmen kärjessä yhdessä nipussa.

  Klo 22–23: "Naisten valtava nousu ilahduttaa"

  Vihreiden kansanedustaja Emma Kari päättää radiohaastattelun Tavastian aulassa.

  Vihreiden tulos alkaa olla selvillä: tämä ilta on naisten. Myös Kari on pääsemässä jatkokaudelle eduskuntaan, ja ohi kulkevat ihmiset halaavat ja huutavat kannustuksia: tsemppiä Emma! Hyvä Emma! Hienoa Emma!

  – Ei tätä huonoksi illaksi voi sanoa. Vihreille tulos on historiallinen, ja naisten valtava nousu ilahduttaa, Kari sanoo.

  – Ihmiset kokevat, että takana on synkät neljä vuotta. Tämä on hieno viesti.

  Vihreiden varapuheenjohtaja Maria Ohisalo riemuitsee puolueväen keskellä vaalivalvojaisissa Helsingissä.Roni Rekomaa / Lehtikuva

  Tavastian sali on täynnä, kuuma ja hikinen. Valvojaisten osallistujissa on paljon nuoria naisia. Naisten noususta puhuu myös puolueen varapuheenjohtaja Maria Ohisalo.

  – Yli 20 prosentin kannatusta ei näytä tulevan kenellekään. Ja eduskuntaan nousee yhä enemmän nuoria naisia. Feminististä hallitusohjelmaa voidaan ehkä lähteä sorvaamaan, puolueen toiseksi suurinta äänipottia keräävä Ohisalo sanoo.

  Apollossa perussuomalaisten juhlissa väen koostumus on toisenlainen. Yleisö on miesvaltaista ja ennemminkin keski-ikäistä kuin nuorta.

  Halla-aho on juuri palannut valvojaisiin Pikkuparlamentista, jättää takkinsa narikkaan ja astelee kohti salia. Salamavalot välähtelevät, tv-kamerat seuraavat Halla-ahon kävelyä, tunnelma on voitonriemuinen. Ensimmäisenä kättään Halla-aholle tarjoaa eduskuntaryhmän puheenjohtaja Leena Meri.

  Kättelikö Meri peräti seuraavaa pääministeriä?

  – Toivotaan! Olen ylpeä Jussista ja ihan kaikista tämän tuloksen tekijöistä, Meri sanoo.

  Halla-aho ja Slunga-Poutsalo tuulettavat Apollon täyden salin edessä ennen Halla-ahon kiitospuhetta.Tuomo Björksten

  Salissa kaikuvat Jussi–Jussi–Jussi-huudot. "Paita pois!" huutaa joku. Perussuomalaiset on vain paikan päässä SDP:stä eli tilanne on 40–39, kun Halla-aho aloittaa kiitospuheensa paperista lukien.

  – Kun hahmottelin tätä puhetta päivällä, en osannut arvata, millaisen tuloksen saamme. Nyt huomaan, että tämä puhe on aika vähäeleinen, mikä tietysti johtuu siitä että olen monotoninen ja tylsä ihminen, Halla-aho hymähtää ja puhe keskeytyy raikuviin aplodeihin.

  Halla-aho enteilee jo hallitusneuvotteluja kertaamalla puolueelle tärkeimmät kolme aihepiiriä: maahanmuutto, ilmastolaukka ja omista kansalaisista huolehtiminen. Samalla yleisöstä huikataan: 40.

  – Oliko 40? Halla-aho kysyy.

  Oli, yleisöstä vastataan, ja jälleen salissa raikaa suora huuto. Paikkaluku on noussut samaan kuin SDP:llä. Puoli vuotta aiemmin SDP:n gallupkannatus Ylen mittauksessa oli 21 prosenttia ja perussuomalaisten 10.

  – Aivan lopuksi minua pyydettiin siteeraamaan kauppaneuvos Tuuraa: tästähän tuli oikea ilon ja riemun päivä, Halla-aho päättää puheensa ja vaimo Hilla Halla-aho tulee lavalle.

  Jussi ja Hilla Halla-ahon suudelma kiitospuheen päätteeksi.Tuomo BjörkstenKlo 23–24: "Se oli tossa, että olisi saatu kaksi paikkaa lisää"

  Perussuomalaisten Hämeen-piirin vaalipäällikkö Samuli Vesioja jättää peukalonsa ja etusormensa väliin pienen raon ja näyttää sitä.

  – Se oli tossa, että olisi saatu kaksi paikkaa lisää. Se 18–19 prosenttia olisi riittänyt isoimman puolueen paikkaan. Siihen nähden tämä oli pieni pettymys, mutta kiva että päästiin edes näin lähelle, hän sanoo.

  Janakkalan–Siuntion-miehet ovat tyytyväisiä, mutta ykköspuolueen paikka oli lähellä. Lopullinen saalis eli 39 paikkaa riittää Marko Ojaselle antamaan lupauksen, että huomenna Club Paratiisissa juhlitaan.

  – HPK–Tappara katsotaan screeniltä ja juhlitaan siinä lomassa. Olen kova Kerhon mies, että oransseissa tunnelmissa.

  Tuomo Björksten

  Halla-aho on vielä lavalla, saanut käteensä tuopin ja sanoo, ettei olisi voinut uskoa näin hyvään tulokseen vaikka ykköspaikka olisikin ollut henkisesti tärkeä.

  Jussi, huutaa mies alhaalta lattialta, "minulla on sinulle lahja". Halla-aho ottaa vastaan A4-kokoisen julisteen ja asettaa sen puhujanpöydälle voittokukkien viereen.

  Retrojulisteessa lukee "Camel Boots – miehille jotka kulkevat omia polkujaan".

  Myös Tavastialla ilmassa on voitto – ja pieni pettymys. Ääntenlaskennan loppunostetta ei tällä kertaa tullutkaan, vaan kannatus jää 11,5 prosenttiin ja 20 paikkaan.

  Pääkaupungin äänikuninkuustaistossa Halla-aho voittaa Haaviston äänin 30 000–20 000, kun vähän pyöristää, mutta Helsingissä vihreät nousee ykköseksi ohi kokoomuksen.

  Sampo Löppönen piti Apollossa itse ideoimaansa "Make Helsinki Great Again" -lippalakkia. "Suurimman puolueen paikka olisi henkisesti kova juttu", hän sanoo.Tuomo BjörkstenPekka Haavisto puhuu Tavastian yleisölle.Roni Rekomaa / Lehtikuva

  Perussuomalaisten 39 kansanedustajassa on 27 miestä ja 12 naista. Vihreiden 20 edustajassa on 3 miestä ja 17 naista.

  – Hyvältä tuntuu, sanovat ulos viltteihin kietoutuneina tauolle lähteneet Sini Koivunen ja Irini Papanthimou.

  Nyt jos koskaan oli tärkeää äänestää, he sanovat. Koivunen kertoo, ettei viime vaaleissa tiennyt ketä äänestää, mutta nyt päätös oli helppo. Miksi nyt oli tärkeää äänestää?

  – Koska ilmasto on ollut niin tapetilla. Ja vihreät ajaa ympäristöasiaa enemmän kuin muut puolueet, Papanthimou sanoo.

  Perussuomalaisten suosiota kaksikko pitää huolestuttavana. Kumpikin työskentelee hoitoalalla ikääntyvien parissa, ja odottaa että sukupolvenvaihdos vauhdittuisi politiikassakin.

  – Jo somessa näkyi, että nyt nuoret lähtevät äänestämään. Nuoret sukupolvet tulevat, Koivunen jatkaa.

  Mutta nyt viltit pois ja sisään jatkamaan jälkipeliä.

  Pian rakennetaan jo kovaa vauhtia hallituspalapeliä, ja sitä rakentaa ensisijaisesti nelikko Rinne–Halla-aho–Orpo–Sipilä.

  Siinä on neljä puoluetta ja neljä miestä, joiden keski-ikä on 52,3 vuotta.

  Halla-ahon saama lahja, Camel Boots -mainosjuliste.Tuomo Björksten
  Tässä ovat Uudenmaan vaalipiirin kansanedustajat

  Tässä ovat Uudenmaan vaalipiirin kansanedustajat


  Uudenmaan kansanedustajista 15 on uusia. Heidän joukossaan on esimerkiksi perussuomalaisten puoluesihteeri Riikka Slunga-Poutsalo, näyttelijä Pirkka-Pekka Petelius sekä Brother Christmas -nimellä julkisuuteen noussut Ari Koponen. Eduskunnasta...

  Uudenmaan kansanedustajista 15 on uusia. Heidän joukossaan on esimerkiksi perussuomalaisten puoluesihteeri Riikka Slunga-Poutsalo, näyttelijä Pirkka-Pekka Petelius sekä Brother Christmas -nimellä julkisuuteen noussut Ari Koponen.

  Eduskunnasta tippuivat muiden muassa tähtiliikkeen Paavo Väyrynen, vihreiden Jyrki Kasvi, sinisten ministerit Sampo Terho ja Jussi Niinistö sekä Simon Elo.

  Ilman paikkaa jäivät myös porvoolainen Mikaela Nylander (r.), vihtiläinen Eerikki Viljanen (kesk.) ja lohjalainen Joona Räsänen (sd.). Raaseporista eduskuntaan nousi uusi sosialidemokraatti Johan Kvarnström.

  Vantaalta kansanedustajia on nyt peräti kuusi edellisen kauden kolmen sijaan. Yksi koko vaalien nuorimmista ehdokkaista, omalla listallaan eduskuntaan pyrkinyt vantaalainen Veeti Salo ei kuitenkaan onnistunut saamaan tavoittelemaansa paikkaa Arkadianmäeltä.

  Kaikkiaan Uudeltamaalta valittiin 36 kansanedustajaa, tässä he ovat:

  Kokoomus 9:

  Elina Lepomäki (Espoo)

  Kai Mykkänen (Espoo)

  Pia Kauma (Espoo)

  Mia Laiho (Espoo)

  Kari Tolvanen (Espoo)

  Sari Multala (Vantaa)

  Heikki Vestman (Sipoo)

  Ruut Sjöblom (Tuusula)

  Pihla Keto-Huovinen (Mäntsälä)

  SDP 7:

  Antti Lindtman (Vantaa)

  Antti Rinne (Mäntsälä)

  Hussein al-Taee (Vantaa)

  Kimmo Kiljunen (Vantaa)

  Timo Harakka (Helsinki)

  Maria Guzenina (Espoo)

  Johan Kvarnström (Raasepori)

  Mika Niikko perussuomalaisten vaalivalvojaisissa Helsingissä.Lehtikuva

  Perussuomalaiset 6:

  Riikka Slunga-Poutsalo (Lohja)

  Mika Niikko (Vantaa)

  Leena Meri (Hyvinkää)

  Riikka Purra (Kirkkonummi)

  Arja Juvonen (Espoo)

  Ari Koponen (Tuusula)

  Vihreät 5:

  Pirkka-Pekka Petelius (Espoo)

  Inka Hopsu (Espoo)

  Noora Koponen (Espoo)

  Saara Hyrkkö (Espoo)

  Tiina Elo (Espoo)

  RKP 3:

  Anders Adlercreutz (Kirkkonummi)

  Thomas Blomqvist (Raasepori)

  Veronica Rehn-Kivi (Kauniainen)

  Keskustan Antti Kaikkonen puolueen vaalivalvojaisissa Helsingissä 14. huhtikuuta 2019.Lehtikuva

  Keskusta 2:

  Antti Kaikkonen (Tuusula)

  Matti Vanhanen (Nurmijärvi)

  Vasemmisto 2:

  Jussi Saramo (Vantaa)

  Pia Lohikoski (Kerava)

  Liike Nyt 1:

  Harry Harkimo (Sipoo)

  Kristillisdemokraatit 1:

  Antero Laukkanen (Espoo)

  Tässä ovat Helsingin piirin uudet kansanedustajat – Yhdeksän uutta, viisi tippui

  Tässä ovat Helsingin piirin uudet kansanedustajat – Yhdeksän uutta, viisi tippui


  Helsingin vaalipiiristä valittiin yhdeksän uutta kansanedustajaa. Tässä he ovat: Vihreiden uudet edustajat ovat Maria Ohisalo, Mari Holopainen ja Atte Harjanne. He kaikki ovat Helsingin kaupunginvaltuutettuja. Kokoomuksen riveissä eduskuntaan nousee...

  Helsingin vaalipiiristä valittiin yhdeksän uutta kansanedustajaa.

  Tässä he ovat:

  Vihreiden uudet edustajat ovat Maria Ohisalo, Mari Holopainen ja Atte Harjanne. He kaikki ovat Helsingin kaupunginvaltuutettuja.

  Kokoomuksen riveissä eduskuntaan nousee aivan uutena Terhi Koulumies. Myös Koulumies on kaupunginvaltuutettu.

  SDP:n uutena edustajana Arkadianmäellä nähdään valtuutettu, SDP:n Helsingin valtuustoryhmän puheenjohtaja Eveliina Heinäluoma.

  Perussuomalaisten uudet kansanedustajat ovat Jussi Halla-aho ja Mari Rantanen. Hekin Helsingin kaupunginvaltuutettuja.

  Vasemmistoliiton riveistä uusina eduskuntaan nousevat Mai Kivelä ja Veronika Honkasalo. Hekin kaupunginvaltuutettuja.

  SDP:n uutena kansanedustajana aloittaa Eveliina Heinäluoma.LehtikuvaTippujia viisi

  Tippujia oli yhteensä viisi:

  Vihreiden valtuutettu Ozan Yanar tippui. Samoin SDP:n valtuutettu Pilvi Torsti sekä Vasemmistoliiton valtuutettu Silvia Modig. Myös Sinisen tulevaisuuden Sampo Terho tippui eduskunnasta, vaikka hän yrittikin tällä kertaa eduskuntaan Uudenmaan vaalipiiristä.

  Perussuomalaisten valtutettu, valtuustoryhmän puheenjohtaja Mika Raatikainen myös tippui.

  Kaikkiaan 22 edustajaa

  Kaiken kaikkiaan Helsingin vaalipiiristä valittiin yhteensä 22 kansanedustajaa.

  Tässä he ovat:

  Vihreät: 6

  Outi Alanko-Kahiluoto

  Pekka Haavisto

  Atte Harjanne

  Mari Holopainen

  Emma Kari

  Maria Ohisalo

  Kokoomus: 6

  Terhi Koulumies

  Jaana Pelkonen

  Wille Rydman

  Sari Sarkomaa

  Juhana Vartiainen

  Ben Zyskowicz

  SDP: 3

  Tuula Haatainen

  Eveliina Heinäluoma

  Erkki Tuomioja

  Perussuomalaiset: 3

  Jussi Halla-aho

  Tom Packalén

  Mari Rantanen

  Perussuomalaisten Tom Packalén jatkaa kansanedustajana. Lehtikuva

  Vasemmistoliitto: 3

  Paavo Arhinmäki

  Veronika Honkasalo

  Mai Kivelä

  RKP: 1

  Eva Biaudet

  Väyrynen putosi eduskunnasta

  Väyrynen putosi eduskunnasta


  Pitkäaikainen kansanedustaja ja ex-ministeri Paavo Väyrynen (tl.) putosi eduskunnasta. Väyrynen sai eduskuntavaaleissa 1235 ääntä eikä se riittänyt valintaan. Väyrynen asettui näissä vaaleissa ehdolle Uudellemaalle uuden puolueensa...

  Pitkäaikainen kansanedustaja ja ex-ministeri Paavo Väyrynen (tl.) putosi eduskunnasta.

  Väyrynen sai eduskuntavaaleissa 1235 ääntä eikä se riittänyt valintaan.

  Väyrynen asettui näissä vaaleissa ehdolle Uudellemaalle uuden puolueensa Tähtiliikkeen riveissä. Väyrynen perusti uuden puolueen, kun riitaantui edellisen perustamansa puolueen, Kansalaispuolueen, muiden johtohenkilöiden kanssa.

  Vielä viime eduskuntavaaleissa Väyrynen oli keskustan ehdokas Lapin vaalipiirissä ja sai lähes 7 000 ääntä.

  Väyryselle kävi huonosti Uudellamaalla myös vuoden 2011 eduskuntavaaleissa, jolloin hän putosi eduskunnasta.

  SDP ja vihreät vaalivoittoon Uudellamaalla – eniten kannatustaan menetti keskusta

  SDP ja vihreät vaalivoittoon Uudellamaalla – eniten kannatustaan menetti keskusta


  Kokoomus pysyy Uudenmaan vaalipiirin suurimpana puolueena, vaikka sen suosio laskee myös Uudellamaalla. Toiseksi suurin puolue on SDP ja kolmas perussuomalaiset. Menestyjät iloitsivat valvojaisissaan Uudenmaan vaalipiirin äänikuningatar on...

  Kokoomus pysyy Uudenmaan vaalipiirin suurimpana puolueena, vaikka sen suosio laskee myös Uudellamaalla.

  Toiseksi suurin puolue on SDP ja kolmas perussuomalaiset.

  Menestyjät iloitsivat valvojaisissaan

  Uudenmaan vaalipiirin äänikuningatar on kokoomuksen Elina Lepomäki ja -kuningas SDP:n Antti Lindtman.

  – Täytyy sanoa, että olen itsekin yllättynyt ja kyllähän tämä tällaiselle Vantaan lähiössä kasvaneelle yksinhuoltajaisän pojalle on kova juttu.

  Lindtmanin rinnalla Vantaalta menee läpi peräti kuusi kansanedustajaa. Yksi heistä on suomalais-irakilainen rauhanvälittäjä, SDP:n Hussein al-Taee.

  – Mä toivon todella, että puolueeni uskaltaa käyttää asemaansa ja voimaansa maailmalla vieden suomalaista osaamista ja rauhaa niin pitkälle kuin se on mahdollista. Me suomalaiset painimme isommassa sarjassa silloin, kun me avaamme ovemme muille sovitella riitansa tässä maassa meidän avullamme.

  Uudenmaan vaalipiirin kolmanneksi suurimman äänisaaliin keräsi perussuomalaisten Leena Meri. Hän kommentoi tulosta puolueen vaalivalvojaisissa iltayhdeksän jälkeen.

  – Tuntuu todella upealta, saamme nyt puolueena nauttia tuloksesta, jonka eteen olemme tehneet vuosien ajan töitä.

  Perussuomalaisten puoluesihteeri Riikka Slunga-Poutsalo ja puheenjohtaja Jussi Halla-aho puolueen vaalivalvojaisissa Helsingissä.Vesa Moilanen / Lehtikuva

  Brother Christmas -nimellä julkisuuteen noussut Ari Koponen menee uutena edustajana läpi niin ikään perussuomalaisten riveistä.

  – Olen tehnyt koulukiusaamista vastustavan kansalaisaloitteen, joka keräsi kuukaudessa tarvittavat allekirjoitukset. Sitä ja lasten, nuorten ja vanhusten hyvinvointia aion edistää.

  Kaikista nyt valituista kansanedustajista tulee kaikkien aikojen naisvaltaisimman eduskunnan parlamentaarikkoja.

  Liike Nytin Harkimo ja vihreiden Petelius eduskuntaan, Väyrynen ulos

  Vihreiden suurin äänisaalis Uudellamaalla on Pirkka-Pekka Peteliuksella. Liike Nytistä eduskuntaan menee Harry Harkimo.

  – En ole tyytyväinen, mutta en kauhean pettynytkään. Olemme olleet vasta vuoden toiminnassa ja me olemme saaneet joka vaalipiiristä hyvin ääniä, eli se on hyvä aloitus.

  Paavo Väyrynen putoaa eduskunnasta. Sinisten Simon Elo, Jussi Niinistö ja Helsingin vaalipiiristä Uudellemaalle siirtynyt Sampo Terho eivät hekään mene läpi.

  Eniten suosiotaan viime vaalien lopulliseen tulokseen verrattuna prosenteissa mitattuna kasvattaa vihreät. Puolueelle on tulossa Uudeltamaalta kaksi lisäpaikkaa ja SDP:lle sekä vasemmistolle molemmille yksi lisäpaikka.

  Sen sijaan keskustan, kokoomuksen ja perussuomalaisten suosio laskee Uudellamaalla. Keskustalta lähtee kaksi ja perussuomalaisilta ja RKP:ltä molemmilta yksi paikka.

  Uudenmaan vaalipiiristä valitaan eduskuntaan 36 henkilöä, eli yksi enemmän kuin viime vaaleissa. Kaikkiaan Arkadianmäellä on 200 kansanedustajaa. Uudenmaan vaalipiirissä on lähes 780 000 äänioikeutettua.

  Helsingissä vihreät kiilasi suurimmaksi puolueeksi – Perussuomalaisten Halla-aho äänikuningas

  Helsingissä vihreät kiilasi suurimmaksi puolueeksi – Perussuomalaisten Halla-aho äänikuningas


  Helsingin piirissä ääniä annettiin näissä vaaleissa erityisesti vihreille. Vihreät saivat Helsingissä yhden lisäpaikan. Aiemmin illalla näytti, että paikkoja olisi tulossa lisää jopa kaksi. Yhdelläkin lisäpaikalla vihreät kiilasivat...

  Helsingin piirissä ääniä annettiin näissä vaaleissa erityisesti vihreille. Vihreät saivat Helsingissä yhden lisäpaikan. Aiemmin illalla näytti, että paikkoja olisi tulossa lisää jopa kaksi.

  Yhdelläkin lisäpaikalla vihreät kiilasivat eduskunnassa Helsingin piirin toiseksi suureksi puolueeksi, Kokoomuksen kanssa. Prosentuaalisesti Vihreät saivat kuitenkin enemmän ääniä kuin Kokoomus. Kisa oli tiukka. Vihreät saivat lopulta noin 24 prosenttia äänistä ja Kokoomus noin 22 prosenttia. Kummallakin puolueella on jatkossa kuusi edustajaa eduskunnassa Helsingin piiristä.

  Uusina vihreinä eduskuntaan nousee Helsingistä Maria Ohisalo, Mari Holopainen ja Atte Harjanne. Kaikki tuttuja Helsingin kaupunginvaltuustosta. Valtuutettu Ozan Yanar taas tippui eduskunnasta.

  Kokoomus menetti ääniä edellisiin vaaleihin verrattuna, mutta säilytti silti kuusi paikkaansa. Pertti Salolaisen tilalle nousi valtuutettu Terhi Koulumies.

  SDP menettämässä paikan

  SDP ei menestynyt Helsingissä valtakunnan tavoin. SDP menetti Helsingissä yhden paikan. Nasima Razmyarin tilalle viiime kaudella noussut Pilvi Torsti tippui eduskunnasta.

  SDP:n Eveliina Heinäluoma sitä vastoin nousi uutena edustajana eduskuntaan isänsä Eero Heinäluoman tilalle.

  Vasemmistoliitto sitä vastoin sai Helsingissä yhden lisäpaikan. Uutena Vasemmistoliiton edustajaksi nousee valtuutettu Mai Kivelä. Silvia Modig sitä vastoin tippui eduskunnasta ja tilalle nousee Veronika Honkasalo.

  SDP ja Vasemmistoliitto ovat jatkossa kolmella paikallaan yhtä suuria puolueita eduskunnassa Helsingin piiristä.

  Jussi Halla-aho äänikuningas

  Perussuomalaisten tulos Helsingissä näytti ennakkoäänien mukaan tappiolta, mutta lopulta puolue pääsi voiton puolelle. Perussuomalaiset pitivät kolme viime vaaleissa saamaansa paikkaa. Äänimäärä nousi yhdellä prosenttiyksiköllä.

  Jussi Halla-aho oli vaalien valtakunnallinenkin äänikuningas. Hän sai ääniä yli 30 500. Halla-aho vetää mukanaan eduskuntaan Helsingistä uutena valtuutetun Mari Rantasen. Helsingin perussuomalaisten valtuustoryhmän nykyinen puheenjohtaja Mika Raatikainen tippui.

  Keskusta ei saa Helsingistä paikkaa

  Keskusta ei saanut yhtään paikkaa Helsingin piiristä. Kaakkois-Suomen vaalipiiristä Helsinkiin siirtyneelle Kimmo Tiilikaiselle tulos on pettymys.

  Myös ennakkoon odotettu uusi paikka Feministiselle puolueelle jäi saavuttamatta. Lähempänä paikaa oli vaaliliitossa Feministisen puolueen kanssa ollut Piraattipuolueen Petrus Pennanen.

  RKP piti yhden paikkansa.

  Helsingissä annettiin ennakkoon 185 000 ääntä. Kaiken kaikkiaan Helsingin vaalipiirissä äänioikeutettuja on 541 307. Kansanedustajia valitaan 22.

  Ehdokkaita oli näissä vaaleissa 286. Viime vaaleissa ehdokkaita oli 269.

  Allaolevasta linkistä voit seurata tulosta hetki hetkeltä.

  Myös täältä saat lisää tietoa päivittyvistä Yle seuraa vaaleja hetki hetkeltä.

  Poliisi tutkii: Martinlaakson asemalla Vantaalla ampumavälikohtaus

  Poliisi tutkii: Martinlaakson asemalla Vantaalla ampumavälikohtaus


  Poliisi tutkii epäiltyä ampumavälikohtausta Vantaalla. Itä-Uudenmaan poliisi kertoo tiedotteessa, että välikohtaus tapahtui lauantaina alkuillasta Martinlaakson asemalla. Poliisin mukaan asemalla oli ollut usean henkilön välinen tappelu tai...

  Poliisi tutkii epäiltyä ampumavälikohtausta Vantaalla. Itä-Uudenmaan poliisi kertoo tiedotteessa, että välikohtaus tapahtui lauantaina alkuillasta Martinlaakson asemalla.

  Poliisin mukaan asemalla oli ollut usean henkilön välinen tappelu tai välikohtaus, jonka yhteydessä oli ammuttu useita laukauksia.

  Poliisin tietojen mukaan tapaukseen liittyy useampi henkilö, jotka olivat poistuneet tapahtumapaikalta ennen poliisin saapumista. Poliisi tavoitti myöhemmin seurueen ja otti kiinni vuonna 1993 syntyneen miehen, jonka epäillään liittyvän ampumiseen.

  Poliisin mukaan välikohtauksessa ei syntynyt henkilövahinkoja. Tapahtuneesta on käynnissä esitutkinta. Epäillyt rikokset ovat tässä vaiheessa ampuma-aserikos ja vaaran aiheuttaminen.

  – Esitutkinnassa selvitetään tarkempaa tapahtumienkulkua sekä tekoon liittyviä motiiveja ja teossa käytettyä ampuma-asetta, kertoo Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen yleisjohtaja komisario Mikko Kiiski tiedotteessa.

  Poliisi epäilee henkirikosta Helsingin Oulunkylässä – yksi otettu kiinni

  Poliisi epäilee henkirikosta Helsingin Oulunkylässä – yksi otettu kiinni


  Helsingin poliisi kertoo epäilevänsä henkirikosta Helsingin Oulunkylässä. Poliisi sai tänään iltapäivällä ilmoituksen, jonka perusteella se tarkisti asunnon Oulunkylässä. Asunnosta löytyi vainaja, poliisi kertoo tiedotteessa. Päivystävän...

  Helsingin poliisi kertoo epäilevänsä henkirikosta Helsingin Oulunkylässä.

  Poliisi sai tänään iltapäivällä ilmoituksen, jonka perusteella se tarkisti asunnon Oulunkylässä. Asunnosta löytyi vainaja, poliisi kertoo tiedotteessa.

  Päivystävän tutkinnanjohtajan, rikoskomisario Saara Asmundelan mukaan poliisi on tehnyt alustavaa tutkintaa asunnossa ja rikosnimike on tutkinnan alussa tappo.

  Poliisi on ottanut kiinni yhden ihmisen, jota epäillään todennäköisin syin taposta.

  Kärhämöinti Helsingin Narinkkatorin vaalitilaisuudessa jatkui – poliisi tekemässä rikosilmoitusta pahoinpitelystä

  Kärhämöinti Helsingin Narinkkatorin vaalitilaisuudessa jatkui – poliisi tekemässä rikosilmoitusta pahoinpitelystä


  Naista lyötiin pään seudulle Helsingin Narinkkatorilla olleen vaalitilaisuuden yhteydessä lauantaina iltapäivällä. Helsingin poliisin johtokeskuksen mukaan Suomen kansa ensin -puolueen vaalitilaisuuden yhteydessä yhtä henkilöä oli huitaistu...

  Naista lyötiin pään seudulle Helsingin Narinkkatorilla olleen vaalitilaisuuden yhteydessä lauantaina iltapäivällä.

  Helsingin poliisin johtokeskuksen mukaan Suomen kansa ensin -puolueen vaalitilaisuuden yhteydessä yhtä henkilöä oli huitaistu tai lyöty.

  Kyse oli poliisin mukaan yksipuolisesta teosta. Poliisi kertoo, että uhri kuului kampanjoineen puolueen väkeen tai kannattajiin.

  Poliisi näki tapahtuman ja tekee oma-aloitteisesti rikosilmoituksen epäillystä pahoinpitelystä.

  Loukkaantunut nainen toimitettiin paikalta ambulanssilla lääkärin tarkastettavaksi.

  Paikalla oli useita poliisipartioita, sillä Narikkatorilla oli samaan aikaan myös muita vaalitilaisuuksia.

  Useita poliiseja oli Suomen kansa ensin -puolueen vaaliteltan ja yleisön välissä. Yleisöstä heiteltiin vaalitilaisuuden pitäjiä ja julisteita kohti kananmunia.

  Saman puolueen tilaisuudessa oli levottomuutta myös perjantaina. Helsingin poliisin mukaan perjantaina sattui jonkinlainen käsirysy.

  Eduskuntavaalikampanjoiden aikana on puhuttu paljon ilmapiirin kiristymisestä. Agressiivinen ilmapiiri on pakottanut puolueet kiristämään turvatoimiaan.

  Ulkoministeri Timo Soinia yritettiin lyödä Korson maalaismarkkinoilla Vantaalla maaliskuun lopulla. Seuraavana päivänä Vasemmistoliiton eduskuntavaaliehdokas Suldaan Said Ahmedin kimppuun käytiin Helsingin Itäkeskuksen metroasemalla.

  Lue myös:

  Eduskuntavaaliehdokkaan kimppuun käytiin keskellä Helsinkiä – poliisi turvasi tilannetta Narinkkatorilla

  Finnairin kone teki hätälaskun Tukholmaan, syynä ongelmat koneen paineistuksessa

  Finnairin kone teki hätälaskun Tukholmaan, syynä ongelmat koneen paineistuksessa


  Helsingistä Manchesteriin matkalla ollut Finnairin Airbus 319 -mallinen kone on joutunut tekemään hätälaskun Tukholmaan lauantaina aamupäivällä. Finnairin mediasuhteiden johtaja Päivyt Tallqvist sanoo, että syynä oli koneessa ilmennyt...

  Helsingistä Manchesteriin matkalla ollut Finnairin Airbus 319 -mallinen kone on joutunut tekemään hätälaskun Tukholmaan lauantaina aamupäivällä. Finnairin mediasuhteiden johtaja Päivyt Tallqvist sanoo, että syynä oli koneessa ilmennyt paineistukseen liittynyt vika.

  Hänen mukaansa kone tuodaan turvallisesti alas mahdollisimman nopeasti, jos paineistuksessa ilmenee ongelmia.

  – Itse laskeutuminen sujui normaalisti ja 139 matkustajaa odottavat nyt Arlandassa (Tukholmassa), että lähetämme Helsingistä tyhjän koneen, joka ottaa matkustajat kyytiin, sanoo Tallqvist.

  Hätälasku tehtiin noin 40 minuutin lennon jälkeen.

  Tämän hetkisen arvion mukaan matkustajien matkateko viivästyy noin neljä tuntia.

  Asiasta kertoi ensimmäisenä Ilta-Sanomat.

  Eduskuntavaaliehdokkaan kimppuun käytiin keskellä Helsinkiä – poliisi turvasi tilannetta Narinkkatorilla

  Eduskuntavaaliehdokkaan kimppuun käytiin keskellä Helsinkiä – poliisi turvasi tilannetta Narinkkatorilla


  Helsingin Narinkkatorilla eduskuntavaaliehdokkaan vaalikampanjan yhteydessä on ollut fyysistä kärhämöintiä perjantaina iltapäivällä, Helsingin poliisista kerrotaan. Ylen tietojen mukaan käsirysyssä on ollut osallisena Suomen kansa ensin...

  Helsingin Narinkkatorilla eduskuntavaaliehdokkaan vaalikampanjan yhteydessä on ollut fyysistä kärhämöintiä perjantaina iltapäivällä, Helsingin poliisista kerrotaan.

  Ylen tietojen mukaan käsirysyssä on ollut osallisena Suomen kansa ensin -puolueen puheenjohtaja Marco de Wit.

  Youtubeen ladatuilla videoilla näkyy, että Narinkkatorille on kokoontunut iso joukko nuorisoa vastustamaan ja häiritsemään ehdokkaan vaalityötä. Videoilla näkyy myös muun muassa, kuinka puolueen vaalijuliste hajotetaan ja puheenjohtaja De Witin kimppuun käydään nyrkein.

  – Kyse on siitä, että kun tehdään vaalityötä, niin eri mieltä olevat ihmiset ovat provosoituneet. Vammoja ei ole tullut kenellekään tämän hetken tiedon mukaan, eikä rikosilmoituksia ole kirjattu, komisario Ben Grundström Helsingin poliisista kertoi iltapäivällä.

  Poliisi joutui tulemaan Narinkkatorille varmistamaan turvallisuutta ja yleisen järjestyksen säilymistä. Paikalle kerääntyi paljon ihmisiä ilmaisemaan mielipiteitään.

  – Poliisi kävi kerran paikalla aiemmin. Sitten tilanne rauhoittui. Nyt poliisi sai mennä sinne takaisin ja on läsnä toistaiseksi, Grundström kertoi.

  Eduskuntavaalikampanjoiden aikana on puhuttu paljon ilmapiirin kiristymisestä. Aggressiivinen ilmapiiri on pakottanut puolueet kiristämään turvatoimiaan.

  Ulkoministeri Timo Soinia yritettiin lyödä Korson maalaismarkkinoilla Vantaalla maaliskuun lopulla. Seuraavana päivänä Vasemmistoliiton eduskuntavaaliehdokas Suldaan Said Ahmedin kimppuun käytiin Helsingin Itäkeskuksen metroasemalla.

  Poliisi kertoi alkuviikosta epäilevänsä rikosta Suomen kansa ensin -puolueen kampanjoinnissa. Rikoksesta epäillään kahta puolueen eduskuntavaaliehdokasta: puheenjohtaja Marco de Witiä ja Kristiina Brandtia.

  Vaalitilaisuudessa on muun muassa ollut esillä vaalimainoksia, joiden tekstien epäillään täyttävän rikoksen tunnusmerkistön. Poliisin näkemyksen mukaan kampanjointi on ollut vihamielistä sekä maahanmuuttajien ja seksuaalivähemmistöjen syrjintään tähtäävää.

  Poliisi on käynnistänyt asiassa esitutkinnan. Rikosnimike on tässä vaiheessa tutkintaa kiihottaminen kansanryhmää vastaan.

  Lue lisää:

  Ulkoministeri Timo Soinia yritettiin lyödä Korson maalaismarkkinoilla Vantaalla – Soini: Kiitän turvamiehiä hyvästä työstä

  Kansanedustajaehdokkaan kimppuun käytiin metrosemalla Helsingissä – rasistisia solvauksia ja tönimistä

  Aggressiivinen ilmapiiri pakotti puolueet terästämään turvatoimiaan – "Tullaan iholle, uhkaillaan"

  Poliisi epäilee rikosta Suomen kansa ensin -puolueen kampanjoinnissa – toinen epäillyistä puolueen puheenjohtaja Marco de Wit