Yle Uutiset | Tuoreimmat uutiset

  Pori Jazz julkaisi 17 uutta esiintyjää – pääkonserttien ohjelmisto valmis

  Pori Jazz julkaisi 17 uutta esiintyjää – pääkonserttien ohjelmisto valmis


  Pori Jazz julkaisi viimeiset esiintyjänsä tulevan kesän festivaalien pääkonsertteihin. Uusia kiinnityksiä ovat muun muassa yhdysvaltalainen Betty Wright, brittiläinen kulttiyhtye Cymande, New Orleansin musiikkiperintöä nykypäivään yhdistävä...

  Pori Jazz julkaisi viimeiset esiintyjänsä tulevan kesän festivaalien pääkonsertteihin.

  Uusia kiinnityksiä ovat muun muassa yhdysvaltalainen Betty Wright, brittiläinen kulttiyhtye Cymande, New Orleansin musiikkiperintöä nykypäivään yhdistävä Tank & The Bangas sekä 1970-luvun soul-popista vaikutteita saava Young Gun Silver Fox.

  Kansainvälistä jazzia tuovat yhdysvaltalaisyhtyeet Idris Ackamoor and the Pyramids sekä James Brandon Lewis Quintet.

  Christina Aguilera ensimmäistä kertaa Suomeen – konsertoi Pori JazzissaJazzlegendat Archie Shepp ja Ron Carter sekä laulaja Alma Pori JazziinRockabillyn kujakatit Suomeen – legendaarinen Stray Cats esiintyy ensi kesänä Pori JazzeillaToto saapuu ensi kesän Pori JazzeilleRicky-Tick Big Band & Julkinen Sana päättää uransa tähän vuoteen. YleLisää kovia kotimaisia

  Pori Jazzeille on kiinnitetty myös lisää kotimaisia esiintyjiä.

  Kirjurinluotoon tulevat musisoimaan yhteislevyn julkaisua valmisteleva Pyhimys & Saimaa, kevään konserttisalikeikat loppuunmyynyt Kingston Wall by JJylli, Kuoppis & VHB sekä menestyksekkään uransa tähän vuoteen päättävä Ricky-Tick Big Band & Julkinen Sana.

  Pori Jazz on aiemmin kertonut, että lippuja kesän konsertteihin on myyty ennätystahtiin. Lavakohtaiset aikataulut julkaistaan toukokuun aikana.

  Lue lisää:

  Pori etsii taas asuntoja tapahtumaviikon vieraille

  Cafe Jazz myynnissä – Pori Jazz etsii uutta jamipaikkaa keskustasta

  Kirjurinluotoa kohennetaan kestämään paremmin jazzpuiston väkimäärää

  Kinkerit täyttivät kankaanpääläisperheen kodin – vuosisatoja vanha perinne elää yhä maaseudulla

  Kinkerit täyttivät kankaanpääläisperheen kodin – vuosisatoja vanha perinne elää yhä maaseudulla


  Tästä on kyseKinkerit, lukukinkerit tai lukuset ovat olleet kirkon pitämiä kristinopin kuulustelutilaisuuksia.Kinkerien juuret juontavat 1600-luvulle.Nykyään kinkeriperinne on etenkin kaupungeissa hiipunut, mutta maaseudulla kinkerit elävät...

  Tästä on kyseKinkerit, lukukinkerit tai lukuset ovat olleet kirkon pitämiä kristinopin kuulustelutilaisuuksia.Kinkerien juuret juontavat 1600-luvulle.Nykyään kinkeriperinne on etenkin kaupungeissa hiipunut, mutta maaseudulla kinkerit elävät yhä.

  Saila ja Markus Kuuskosken talo Kankaanpään Veneskoskella on täyttynyt kinkerivieraista. Kuuskoskilla järjestetään kinkerit, koska Riikka-tytär pääsee ripiltä ensi kesänä.

  – Sellainen tapa täällä on säilynyt, ja siihen me tartuimme, sanoo Saila Kuuskoski.

  Kuuskoskien kotona on nelisenkymmentä ihmistä. Kinkerivieraita on saapunut oman kylän lisäksi myös naapurikunnista. Kuuskosken perhe on yllättynyt kinkereiden suosiosta.

  Enemmässä osassa seurakuntia kinkereitä pidetään. kirkkoherra Keijo Rainerma

  Kinkerit on vanha kirkollinen perinne, mutta nykyään käsite on monelle täysin vieras. Kokonaan kinkeriperinne ei ole kuitenkaan kadonnut. Kinkereitä pidetään edelleen ainakin maaseudulla.

  – Suurissa kaupungeissa kinkeriperinne on saattanut katketa. Arvioin kuitenkin, että enemmässä osassa seurakuntia kinkereitä pidetään, sanoo kirkkoherra Keijo Rainerma Kankaanpään seurakunnasta.

  Virsien veisaaminen on osa kinkerien ohjelmaa.Tapio Termonen / YleKinkereillä ei tarvitse enää jännittää

  Kinkereiden historia ulottuu vuosisatojen taakse, 1600-luvulle. Alun perin kinkereillä tentattiin muun muassa ihmisten lukutaitoa ja Raamatun osaamista. Jos kinkereillä onnistui, oli tarpeeksi kyvykäs menemään rippikouluun. Muussa tapauksessa kohtalona saattoi olla jopa jalkapuu.

  Haluamme, että vanhat tavat säilyvät. Soila ja Markus Kuuskoski

  Nykyään kinkerien sisältö on kevyempi, vaikka se onkin edelleen harras. Ohjelma voi vaihdella, mutta tyypillisesti siihen kuuluvat virret, raamatun tutkiskelu ja kristinoppiin liittyvä läksy.

  Kuuskoskilla tunnelma on harras, mutta erityisen tiukkaa kuulustelua siellä ei pidetä.

  – Tämä oli ihan mukava kokemus, sanoo Markus Kuuskoski.

  Kankaanpäässä pidetyillä kinkereillä oli noin 40 vierasta.Tapio Termonen / YlePerinteistä kiinni

  Seuraavat kinkerit perheessä saatetaan pitää viimeistään sitten, kun ikäjärjestyksessä seuraava lapsi Sara lähestyy rippikouluikää. Näin siitäkin huolimatta, että rippikoulun takia kinkereitä ei enää tarvitse järjestää.

  – Haluamme, että vanhat tavat säilyvät – niin kinkereissä kuin monessa muussakin asiassa, sanovat Soila ja Markus Kuuskoski.

  Lue myös:

  Elävä arkisto: Kinkerit Luopioisissa vuonna 1966

  Osa klamydiatartunnoista on jäänyt huomaamatta testeissä – potilaita voidaan kutsua uusintatesteihin

  Osa klamydiatartunnoista on jäänyt huomaamatta testeissä – potilaita voidaan kutsua uusintatesteihin


  Suomessa on todettu kevään aikana noin 100 klamydiatartuntaa, joissa tartunta on jäänyt toteamatta seulontatesteissä. Näytteet ovat olleet negatiivisia, kun näyte on otettu tavallisesti käytetyllä, ensisijaisella seulontatestillä. Toisella...

  Suomessa on todettu kevään aikana noin 100 klamydiatartuntaa, joissa tartunta on jäänyt toteamatta seulontatesteissä.

  Näytteet ovat olleet negatiivisia, kun näyte on otettu tavallisesti käytetyllä, ensisijaisella seulontatestillä. Toisella testillä klamydiatartunta on kuitenkin todettu.

  Tapauksia on löydetty Helsingin ja Uudenmaan, Päijät-Hämeen, Satakunnan ja Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirien laboratorioissa sekä yksityislaboratorioissa (SYNLAB ja Yhtyneet Medix Laboratoriot), kertoo Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin tiedote. Määrä on jäänyt pieneksi, korostaa sairaanhoitopiiri. Määrä on tiedotteen mukaan alle 0,5 prosenttia kaikista testatuista näytteistä.

  Varmistus uudella testillä

  Laboratoriot ovat siirtyneet käyttämään nyt varmistustestejä luotettavan klamydiatestauksen turvaamiseksi.

  Laboratorioissa käydään nyt myös läpi vanhoja tuloksia ja harkinnan mukaan potilaita voidaan kutsua uuteen testaukseen. Laboratoriot tiedottavat itsenäisesti mahdollisista jatkotoimenpiteistä.

  Tyksin kliinisen mikrobiologian laboratorion vastuualuejohtaja, ylilääkäri Antti Hakanen ei osaa arvioida, kuinka pitkään ongelma on jatkunut.

  – Tämä ei kuitenkaan kosketa kaikkia, eikä nyt tarvitse sydän syrjällään odottaa kutsua uusintatesteihin. Laboratorioissa tutkitaan näytteet uudelleen ja harkitaan niiden tulosten perusteella, kuka kutsutaan uusintatestiin. Arvioisin, että tämä koskee korkeintaan joitakin satoja ihmisiä.

  Ongelman testeissä löysi työntekijä

  Ilmiö havaittiin ensimmäisenä Turun yliopistollisen keskussairaalan kliinisen mikrobiologian laboratoriossa. Ylilääkäri Antti Hakanen kertoo, että löydön teki laboratorion työntekijä.

  – Sattumalla oli varmasti osansa asiassa, mutta laboratorion tutkija huomasi poikkeaman testeissä helmikuussa. Sen jälkeen asiasta tiedotettiin heti muita tahoja.

  Ongelmaa selvitetään nyt yhteistyössä muiden testiä käyttävien laboratorioiden, Helsingin yliopiston ja testin valmistajan kanssa.

  Syynä muuttunut kanta?

  Sairaanhoitopiirin mukaan vielä ei kuitenkaan tiedetä, miksi pieni osa klamydiatartunnoista jää ensisijaistestissä toteamatta.

  Tiedotteen mukaan erityisesti näytteenottotekniikka ja näytteen tyyppi vaikuttavat klamydiatestin luotettavuuteen.

  – Meillä ei ole vielä varmuutta syystä, mutta pidän todennäköisenä, että kanta on muuttunut, eikä kyseinen kone löydä tätä uutta bakteerikantaa. Toisen valmistajan kone puolestaan löytää sen, Antti Hakanen arvioi.

  Viime vuonna Suomessa tehtiin noin 280 000 klamydiatestiä. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ylläpitämään tartuntatautirekisteriin ilmoitettiin lähes 15 000 klamydiatapausta. Suurin osa klamydiatartunnoista on oireettomia tai vähäoireisia.

  Klamydia tarttuu sukupuoliteitse. Sitä voidaan ehkäistä käyttämällä kondomia ja suuseksisuojaa.

  Lisätutkimus selvittää tuulivoiman infraäänen vaikutukset terveyteen

  Lisätutkimus selvittää tuulivoiman infraäänen vaikutukset terveyteen


  Työ- ja elinkeinoministeriö käynnisti viime syksynä lisätutkimuksen tuulivoiman aiheuttamista mahdollisista äänihaitoista, koska kiistellystä asiasta ei ole ollut tarpeeksi tieteellistä näyttöä. Taustalla on se, että osa tuulivoima-alueiden...

  Työ- ja elinkeinoministeriö käynnisti viime syksynä lisätutkimuksen tuulivoiman aiheuttamista mahdollisista äänihaitoista, koska kiistellystä asiasta ei ole ollut tarpeeksi tieteellistä näyttöä.

  Taustalla on se, että osa tuulivoima-alueiden läheisyydessä asuvista ihmisistä on kertonut oireilevansa vakavasti tuulivoimaloiden tuottaman infraäänen vuoksi. Tämä on osaltaan lisännyt tuulivoimatuotantoon kohdistuvaa pelkoa ja vastustusta.

  Tutkimus valmistuu ensi vuoden helmikuussa. Sen toteuttavat teknologian tutkimuskeskus VTT, Helsingin yliopisto, Työterveyslaitos sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL.

  Koehenkilöillä testataan äänen vaikutusta

  Mittausten avulla määritellään, millainen altiste tuulivoimaloiden tuottama ääni on erityisesti sisätiloissa.

  Kyselytutkimuksella kerätään tietoa, minkälaista oireilua ihmiset ovat kokeneet tuulivoimaloiden läheisyydessä.

  Alueellisesti uusia tutkimuksia on tehty tuulivoimaloiden läheisyydessä Ilmajoella Etelä-Pohjanmaalla. Sieltä siirrytään kevään aikana Satakuntaan Porin seudulle.

  Lisäksi tutkitaan kokeellisesti, miten tuulivoimaloiden tuottama ääni vaikuttaa ihmiseen fysiologisesti.

  – Koehenkilöt altistetaan aidolle tuulivoiman tuottamalle äänelle. Tutkimme muun muassa hengistystiheyttä, sydämen sykettä, pupillien liikettä ja ihon sähkönjohtavuutta, selventää tutkija Panu Maijala VTT:stä.

  Koehenkilöiltä pyydetään myös omia havaintoja heidän kuulemastaan äänestä.

  Tuulivoimalan infraäänellä oma luonteensa

  Kyse on eritoten infraäänestä. Koehenkilöt saavat kuunneltavakseen tuulivoimalan ääntä, joka sisältää infraääntä ja vaihtoehtoisesti ääntä, jossa ei ole infraääniä.

  Tutkija Maijala sanoo, että kaikki ihmisen tuottama ääni teollisuudesta liikenteeseen sisältää paljon myös infraääntä. Tuulivoimaloiden tuottama infraääni eroaa kuitenkin tästä.

  – Se on luonteeltaan hieman erilaista, sykkivää. Yksi tutkittava väittämä on, että tällä äänen luonteella on merkitystä, vaikka sen taajuussisältö on samanlaista kuin muualla teollistuneessa ympäristössä.

  Nettitreffin Poriin huijanneet tuomittiin yli kolmeksi vuodeksi vankeuteen – ryöstivät ja pahoinpitelivät

  Nettitreffin Poriin huijanneet tuomittiin yli kolmeksi vuodeksi vankeuteen – ryöstivät ja pahoinpitelivät


  Satakunnan käräjäoikeus on tuominnut 26-vuotiaan naisen ja 42-vuotiaan miehen törkeästä ryöstöstä ja törkeästä vapaudenriistosta kolmeksi vuodeksi ja ja neljäksi kuukaudeksi vankeuteen. Kyseessä on tapaus, jossa tuomittu nainen huijasi...

  Satakunnan käräjäoikeus on tuominnut 26-vuotiaan naisen ja 42-vuotiaan miehen törkeästä ryöstöstä ja törkeästä vapaudenriistosta kolmeksi vuodeksi ja ja neljäksi kuukaudeksi vankeuteen.

  Kyseessä on tapaus, jossa tuomittu nainen huijasi yläastetuttunsa Poriin, missä tämä pahoinpideltiin, riisuttiin ja ryöstettiin. Uhri pakotettiin luovuttamaan tuomituille pankkikortti ja tunnusluku, ja hänen tililtään oli nostettu 300 euroa. Uhrilta varastettiin lisäksi kotiavaimet ja puhelin.

  Uhri houkuteltiin Poriin

  Syytteen mukaan tuomittu nainen houkutteli yläasteelta tutun miehen Poriin, missä hänen pahoinpitelynsä aloitettiin heti. Uhri on uhattu ampua ja hänet on käsketty riisuutumaan alasti. Uhrin kaulan ympärille laitettiin köysi, jonka varaan tämä nostettiin roikkumaan.

  Lisäksi uhrin silmiin on suihkutettu jotakin ainetta spraypullosta, häntä on viillelty teräaseella rintakehän alueelle ja tämän päälle on virtsattu.

  Myös uhrin läheisiä uhattiin väkivallalla, mikäli tämä kertoisi kokemastaan.

  Vankeusrangaistusten lisäksi tuomitut määrättiin korvaamaan vahingonkorvauksia lähes 6 000 euroa.

  Lue lisää:

  Nettitreffi huijasi miehen Poriin, missä hänet joukolla riisuttiin ja ryöstettiin

  Jyrki Kangas: Avin päätös Porin tuhkanjalostamosta on puolueellinen, eikä huomioi kansan mielipidettä

  Jyrki Kangas: Avin päätös Porin tuhkanjalostamosta on puolueellinen, eikä huomioi kansan mielipidettä


  Tästä on kyseFortum sai aluehallintovirastolta luvan tuhkanjalostamon toiminnan aloittamiselle Porin Mäntyluodossa.Tuhkanpoltosta jäävä suolavesi päästettäisiin poistoputkea pitkin mereen Karhuluodon edustalle.Kansalaisliike Puhtaan meren...

  Tästä on kyseFortum sai aluehallintovirastolta luvan tuhkanjalostamon toiminnan aloittamiselle Porin Mäntyluodossa.Tuhkanpoltosta jäävä suolavesi päästettäisiin poistoputkea pitkin mereen Karhuluodon edustalle.Kansalaisliike Puhtaan meren puolesta on vaatinut Fortumia rakentamaan suljetun järjestelmän poistoputken sijaan.

  Jyrki Kangas seisoo Kokemäenjoen rannalla mietteliäänä.

  Vasta hetki sitten tullut tieto Etelä-Suomen aluehallintoviraston päätöksestä antaa Fortumille lupa Porin Mäntyluodossa sijaitsevalle tuhkanjalostamolle ei saa mieheltä ymmärrystä.

  – Aluehallintovirasto on valtion käsi. Se on ottanut valtionyhtiön kannan omaksi kannakseen ja on puolueellinen. Se ei huomioi kansan mielipidettä.

  Puhtaan meren puolesta -kansalaisliikkeen puheenjohtaja, entinen Pori Jazzin taiteellinen johtaja Jyrki Kangas on jo aiemmin kutsunut mediassa virkamiesten toimintaa hampaattomaksi.

  – Sitä se on edelleen.

  Porin Mäntyluodon tuhkanjalostamo sai luvan toiminnan aloittamiselle – käsittelee lähes kaikki maan jätteenpolttolaitoksissa syntyvät tuhkatFortum alkaa kokeilla suolojen talteenottoa Meri-Porin tuhkanjalostamossaTavoitteena edelleen suljettu järjestelmä

  Puhtaan meren puolesta -yhdistys perustettiin viime kesänä vastustamaan Fortumin suunnitelmia tuhkanpoltosta jäävän veden laskemisesta mereen. Sen perustamiskokouksessa Reposaaren koululla oli runsaat sata ihmistä. Yhdistys vaati Fortumia tekemään poistoputken sijaan suljetun järjestelmän.

  – Samaan pyrimme edelleen. Aiomme ensimmäiseksi valittaa Vaasan hallinto-oikeuteen. Valituksella ei välttämättä ole sinänsä tehoa, mutta kansan yleinen mielipide vaikuttaa niin, että kyllä se suljettu järjestelmä vielä tulee. Se voi vaan ottaa aikansa.

  Aluehallintoviraston päätöksen mukaan tuhkanjalostamon toiminnasta aiheutuvat ympäristövaikutukset ovat niin pienet, että niistä ei koidu haittaa merelle tai alueen läheisellä luonnolle. Jyrki Kangas ei usko tähän.

  – Suomen valtio on ottanut erääksi päätavoitteekseen ympäristön ja Itämeren suojelun. En ymmärrä, miten tämä päätös kulkee käsi kädessä ympäristönsuojelun kanssa.

  Karttakuva Fortumin tuhkanjalostamon päästöputkesta.Fortum"Kukaan ei halua mereen mitään päästöjä"

  Etelä-Suomen aluehallintoviraston päätöksessä annetaan lupa toiminnan aloittamiselle valitusmahdollisuudesta huolimatta. Fortumilla on myös kesäkuun loppuun saakka käytössä kokeilu, jossa suolat otetaan talteen mereen laskemisen sijaan.

  Jyrki Kangas kertoo, ettei luota Fortumin pitävän huolta yhteisvastuustaan.

  – Jos Fortum tekee mittauksia ja raportteja, niiden sisältöhän voi olla mitä vaan. Tarvitaan puolueettomia mittaajia, mies pohtii.

  Lue lisää:

  Fortumin putkisuunnitelmat poikivat kansalaisliikkeen Meri-Porissa: "On saatava valtakunnallinen haloo" – Reposaareen vaaditaan Porin kaupungin tuki

  Meri-Porin asukkaat vastustavat Fortumin tuhkanjalostamon poistoputkea – kansalaiskokous kutsuttu koolle Reposaareen

  Fortum ehdottaa Porin tuhkanjalostamon poistoputkelle uutta sijaintia – poistovedet päästettäisiin Karhuluodon edustalle

  Porin Mäntyluodon tuhkanjalostamo sai luvan toiminnan aloittamiselle – käsittelee lähes kaikki maan jätteenpolttolaitoksissa syntyvät tuhkat

  Porin Mäntyluodon tuhkanjalostamo sai luvan toiminnan aloittamiselle – käsittelee lähes kaikki maan jätteenpolttolaitoksissa syntyvät tuhkat


  Etelä-Suomen aluehallintovirasto myöntänyt ympäristöluvan Fortumin Mäntyluodon tuhkanjalostamolle ja sen toiminnan aloittamiselle. Aluehallintoviraston mukaan päästöjä on mahdollista rajoittaa tehokkaalla jätevedenpuhdistuksella. Virasto...

  Etelä-Suomen aluehallintovirasto myöntänyt ympäristöluvan Fortumin Mäntyluodon tuhkanjalostamolle ja sen toiminnan aloittamiselle.

  Aluehallintoviraston mukaan päästöjä on mahdollista rajoittaa tehokkaalla jätevedenpuhdistuksella. Virasto pitää jätevesien sisältämiä haitallisten aineiden pitoisuuksia niin alhaisina, että lupa voidaan myöntää. Laitokselle ei saa ottaa vastaan ulkomailta tuotuja jätteitä.

  Päätökseen voi hakea muutosta Vaasan hallinto-oikeudelta valittamalla, mutta Fortum saa aloittaa laitoksen toiminnan mahdollisesta valituksesta huolimatta. Toiminta aloitetaan tulevana kesänä.

  – Tarkkaa aikaa ei ole vielä tiedossa, mutta pyrimme saamaan toiminnan käyntiin jo kesän alussa, kertoo Fortumin kierrätys- ja jäteliiketoiminnan johtaja Kalle Saarimaa.

  Maan suurin tuhkanjalostamo

  Energiayhtiö Fortum Poriin rakentama tuhkanjalostamo on Suomen suurin. Mäntyluodossa on tarkoitus käsitellä melkein kaikki Suomen jätteenpolttolaitoksissa syntyvä tuhka, jota ei voi sellaisenaan sijoittaa kaatopaikalle. Laitoksessa tuhkasta poistetaan suolaa. Raskasmetallit sidotaan tuhkaan, minkä jälkeen tuhka kaatopaikataan.

  Nykyisten suunnitelmien mukaan Fortum laskisi poistovedet mereen. Poistoputki tulisi suunnitelmien mukaan Karhuluodon edustalle, noin puolitoista kilometriä rannasta. Alkuperäisen suunnitelman mukaan putki olisi laskenut suoraan Porin satama-altaaseen. Uusi sijainti päätettiin viranomaisilta ja asukkailta tulleen palautteen perusteella.

  Fortum sai jo aiemmin luvan suljetun järjestelmän koetoiminnan aloittamiseen Mäntyluodossa. Mikäli suljettu järjestelmä saataisiin teknisesti toimimaan, laitoksen ei tarvitsisi ohjata jätevesiä lainkaan mereen.

  Vastustus poiki kansalaisliikkeen

  Meri-Porin asukkaat vastustavat laitoksen avaamista sen mahdollisten ympäristövaikutusten takia. Asian takia on perustettiin myös kansalaisliike, joka on vaatinut laitokselle suljettua järjestelmää.

  Fortum haki aluehallintovirastolta ympäristölupaa jo toistamiseen. Keväällä 2017 myönnetty lupa kumottiin myöhemmin Vaasan hallinto-oikeudessa. Pitkän valitusprosessin välttämiseksi Fortum päätti hakea kokonaan uutta lupaa.

  Jyrki Kangas: Avin päätös Porin tuhkanjalostamosta on puolueellinen, eikä huomioi kansan mielipidettäSuljettua järjestelmää testattu

  Fortum sai syksyllä aluehallintovirastolta luvan suljetun järjestelmän koetoiminnan aloittamiseen Mäntyluodossa. Menetelmän avulla tuhkasta liukeneva suola otetaan talteen sen sijaan, että se johdettaisiin vesienkäsittelyprosessin jälkeen mereen.

  – Analysoimme tulokset huolellisesti koetoiminnan päätyttyä ja arvioimme minkälaisella tutkimus- ja kehityshankkeella työtä on paras jatkaa, sanoo Kalle Saarimaa.

  Koetoiminnan on tarkoitus jatkua jopa kolme vuotta.

  ”Hän katsoi silmiin ja kysyi, mitä sinulle kuuluu, silloin romahdin” – Tunnista työuupumuksen merkit ajoissa

  ”Hän katsoi silmiin ja kysyi, mitä sinulle kuuluu, silloin romahdin” – Tunnista työuupumuksen merkit ajoissa


  Kahdeksan tunnin työpäiviä eikä yhtään ylitöitä, eihän se voi uuvuttaa – eihän? Niin Susanna Tiljander ajatteli vielä viisi vuotta sitten. Silti työpäivän päättyessä hän oli aina väsynyt. Hän istahti kotona sohvalle, eikä jaksanut...

  Kahdeksan tunnin työpäiviä eikä yhtään ylitöitä, eihän se voi uuvuttaa – eihän? Niin Susanna Tiljander ajatteli vielä viisi vuotta sitten.

  Silti työpäivän päättyessä hän oli aina väsynyt. Hän istahti kotona sohvalle, eikä jaksanut tehdä mitään. Pää oli täysin tyhjä.

  Tätä jatkui vuosia.

  – Mieheni välillä huomautti, että tuo ei ole normaalia. Ehkä sisimmässäni sen tiesinkin, mutta en silti uskonut. Suutuin aina kun hän otti asian puheeksi.

  Tunnista oireet ajoissa

  Työuupumuksen kieltäminen on yleinen ilmiö. Työterveyslaitoksen työterveyspsykologi Heli Hannonen toivoo, että ihmiset oppisivat tunnistamaan uupumuksen oireet ajoissa ja reagoisivat niihin.

  – Mitä varhaisemmassa vaiheessa merkit huomaa, sitä helpompaa toipuminen on.

  Oireet voivat liittyä ensin stressiin, sitten ylikuormitukseen ja pitkittyessään työuupumukseen. Jos nukahtaminen, muistaminen ja palautuminen tuottavat vaikeuksia ja kroppa käy ylikierroksilla, kannattaa miettiä, ovatko asiat töissä kunnossa.

  Ensin tuli miniromahdus – sitten iso

  Susanna Tiljander oli edennyt urallaan vauhdilla. Hän sai töissä jatkuvasti vastuullisempia tehtäviä ja työn vaatimukset kasvoivat.

  – Kun yritys myytiin pörssiin, alettiin kaikkea mitata ja raportoida. Paineet kasvoivat ja koko ajan oli kiire.

  Rakennusalan verkkomedian toiminnanjohtajalla ei ollut vaikeuksia suoriutua työstään, mutta kiire alkoi kuormittaa. Tiljander koki omien sanojensa mukaan miniromahduksen vuoden 2014 keväällä ja keskusteli kesän ajan asiasta työterveyspsykologin kanssa.

  Täytin kaikki muut masennuksen merkit paitsi itsetuhoisuuden. Susanna Tiljander

  Sen jälkeen tuntui siltä kuin tilanne olisi taas hallinnassa.

  Työterveyspsykologi pyysi Tiljanderia kuitenkin seurantakäynnille puolen vuoden päästä.

  – Ajattelin, että menen sanomaan sille psykologille, että minulla menee nyt tosi hyvin. Mutta kun hän katsoi minua suoraan silmiin ja kysyi, mitä sinulle kuuluu, silloin romahdin. Itkusta ei meinannut tulla loppua.

  Susanna Tiljander uupui huomaamattaan vuosien aikana.Päivi Meritähti / Yle

  Vaikka sillä hetkellä Susanna Tiljander romahti, ei hän vieläkään myöntänyt uupumustaan. Hän lähti psykologin vastaanotolta takaisin töihin.

  Vasta työterveyslääkäri sai lähetettyä hänet kotiin lepäämään.

  – Hän sanoi, että pitkään jatkuneesta työuupumuksesta johtuen minulla on myös masennus. Sitä en meinannut uskoa millään. Googlen mukaan täytin kuitenkin kaikki muut masennuksen merkit paitsi itsetuhoisuuden, joten pakko se oli uskoa.

  Masennus ja uupumus ruokkivat toisiaan

  Masennus ja työuupumus liittyvät työterveyspsykologi Heli Hannosen mukaan läheisesti toisiinsa. Ne eivät ole yksi ja sama asia, mutta ne ruokkivat toinen toisiaan.

  Koska työuupumus ei ole Suomessa Kelan korvaamaan sairauslomaan oikeuttava diagnoosi, saattaa moni saada masennusdiagnoosin, jotta voi jäädä kotiin lepäämään.

  – Heille, jotka ovat niin uupuneita, että ovat työkyvyttömiä, voidaan miettiä toista diagnoosia, jotta sairausloma olisi mahdollinen. Monella uupuneella täyttyvät myös masennuksen diagnostiset kriteerit. Masennusdiagnoosin saaminen voi silti järkyttää, Hannonen toteaa.

  Riippumatta siitä, mitä sairauslomatodistuksessa lukee, voi ihmisellä olla kumpi vain, työuupumus tai masennus – joillain jopa molemmat.

  Kolme työuupumuksen tunnusmerkkiä

  Työuupumuksen tunnistaa Heli Hannosen mukaan tyypillisesti kolmesta oireesta.

  1. Uupumusasteinen väsymys

  Se on väsymystä, johon lepääminen ei auta. Aamulla väsyttää yhtä paljon kuin illalla nukkumaan mennessä ja viikonlopun jälkeen yhtä paljon kuin perjantaina työpäivän päätteeksi.

  2. Kyynistyminen

  Ihminen kehittää itselleen suojamekanismin, kun työ aiheuttaa epämiellyttäviä tuntemuksia, kuten voimakasta väsymystä. Silloin hän ottaa helposti henkistä etäisyyttä työhönsä. Se toimii tavallaan, koska haitallisten tunteiden volyymi pienenee, mutta samalla kaikki työhön liittyvät tunteet heikkenevät. Ihminen ei enää tunne onnistumisen kokemuksia, työnilo katoaa ja asenne työtä kohtaan muuttuu.

  3. Ammatillisen itsetunnon heikkeneminen

  Tyypillisesti työuupumukseen liittyy ajatus, että minä olen huono, vika on minussa, kun en selviä työstäni. Uupunut ajattelee silloin helposti olevansa asian kanssa yksin.

  Uupua voi monella tavalla

  Niin Susanna Tiljanderkin ajatteli. Hän oli yksin. Vain hän koki tällaisia tunteita. Hän oli epäonnistunut.

  Sitten hän sai tietää, että myös entinen työkaveri Laura Ruotsalainen oli uupunut työssään.

  Naisten tarinat ovat hyvin erilaiset. Se kertoo siitä, kuinka vaikeaa työuupumusta on lokeroida.

  – Susanna tuli vuosien ja vuosien tuloksena pitkää ja loivaa alamäkeä. Minä tulin rytinällä alas yhdessä vuodessa, Ruotsalainen kertoo.

  Kiireen ihannointia

  Laura Ruotsalainen eli vauhdikasta elämää. Hän painoi töissä pitkää päivää talouspäällikkönä, vastasi puheluihin myös vapaa-ajalla ja saattoi kirjoittaa sähköposteja kesken yöunien, jos jokin tärkeä asia juolahti juuri silloin mieleen.

  Hän ihaili ihmisiä, joilla oli kiire.

  – Haalin itselleni töitä, enkä sanonut koskaan kenellekään ei. Aamulla heräsin tuntia aiemmin, jotta ehdin tehdä töitä ilman häiriötekijöitä. Illalla saatoin olla töissä puoleenyöhön asti.

  Illan viimeiset rippeet hän käytti tavoitteelliseen polkujuoksuharjoitteluun. Samaan aikaan kotona kasvoi kaksi alle kouluikäistä lasta.

  – Elin arvojeni vastaisesti. Mutta silloin en edes tiennyt, mitkä arvoni ovat. En pysähtynyt miettimään, mitä haluan.

  Voimat loppuivat yllättäen

  Sitten kroppa alkoi näyttää väsymisen merkkejä. Yhtäkkiä yllättäen Laura Ruotsalainen ei enää muistanut yksinkertaisia sanoja. Ahdistus alkoi painaa iltaisin. Hän ei halunnut mennä nukkumaan, koska ajatus uudesta työpäivästä tuntui niin pahalta.

  Töissä hän itki salaa vessassa, ettei kukaan huomaisi, että jokin on vialla.

  – Tiesin, että haluan elämältä jotain muuta. Että eihän tämä voi tällaista olla loppuun asti.

  Laura Ruotsalainen piti hymyn kasvoillaan uupuneenakin. Kun hän itki, hän itki salaa muilta.Päivi Meritähti / Yle

  Laura Ruotsalainen päätti suunnata hyvinvointialalle. Hän lisäsi kiireiseen arkirytmiinsä viikonloppukoulutukset uudelle alalle tammikuussa 2017.

  Kuukautta myöhemmin, hiihtolomalla hän romahti.

  – Soittelin äidin kanssa ja huomasin itkeväni puhelimessa. Kun olin saanut maistaa lomalla vapautta, tuntui töihin palaaminen ylitsepääsemättömältä. Äiti sanoi, että olisiko Laura nyt syytä mennä työterveyslääkärille.

  Suorittamista loppuun asti

  Ensimmäiset viikot olivat sumuista aikaa. Laura Ruotsalainen makasi peiton alla ja itki. Psykiatri kirjoitti reseptin masennuslääkkeisiin, mutta niitä Ruotsalainen ei halunnut syödä.

  – En tunnistanut itsestäni masennuksen oireita. Totesin, että en ole masentunut. Olen vain tosi väsynyt ja ahdistunut.

  Ruotsalainen päätti selättää uupumuksensa itse. Hän alkoi joogata ja meditoida, söi lisäravinteita, vietti aikaa metsässä – teki kaikkea terveellisen oloista.

  Suorittaminen oli ainoa asia, jonka osasin. Laura Ruotsalainen

  Psykiatri kysyi silloin, aikooko hän hoitaa palautumisenkin suorittamalla.

  – Sanoin, että mieluummin suoritan kuin olen lääkittynä. En osannut siinä kohtaa muuta, sillä olin vuosien ajan suorittanut kaiken tekemällä mahdollisimman paljon. Se oli ainoa asia, jonka osasin.

  Toipuminen yksilöllistä

  Kuten tarinat uupumuksen synnystä, ovat myös tarinat toipumisesta erilaisia. On hyvin yksilöllistä, mikä keino toimii kenelläkin – ja missä vaiheessa.

  Työterveyspsykologi Heli Hannonen ohjeistaa uupuneita ensin lepäämään. Lepo voi auttaa tilanteessa, jossa kierrokset ovat vielä päällä. Silloin elämän hidastamisesta on useimmiten hyötyä.

  Mutta jos ihminen on jo niin väsynyt, että hän ei jaksa tehdä mitään, on suunta toinen.

  – Silloin kannustan lähtemään liikkeelle ja tekemään asioita, jotka tuottavat mielihyvää. Tämän voi tehdä omien voimien mukaan, vaikka kuinka pienissä erissä kerrallaan.

  Päivi Meritähti / Yle

  Toipumiselle on myös annettava aikaa.

  Laura Ruotsalainen ei pystynyt palaamaan entiseen työpaikkaansa. Susanna Tiljander yritti 2,5 vuoden ajan tehdä entistä työtään, mutta päätyi aina takaisin sairauslomalle. Vasta kun hän siirtyi vähemmän vaativaan tehtävään, onnistui paluu töihin.

  – Toipumisen kannalta olennaista on, että työssä tehdään muutoksia. Jos ihminen palaa niihin työtehtäviin, joissa voimat loppuivat, on uupuminen todennäköisesti edessä uudestaan, Hannonen muistuttaa.

  Vertaistukea entisiltä suorittajilta

  Lähes joka neljäs suomalainen kokee työuupumuksen oireita jossain vaiheessa uraansa. Tunteita ei siis tarvitse käydä läpi yksin.

  Laura Ruotsalainen ja Susanna Tiljander päättivät avata Facebookiin vertaistukisivun, ex-suorittajat. He jakavat sivustolla joka viikko uuden videon kokemuksistaan ja kannustavat ihmisiä keskustelemaan aiheesta.

  – Haluamme tukea niitä, jotka ovat uupuneet työssään ja herätellä ihmisiä huomaamaan ajoissa, jos he ovat siihen johtavalla polulla.

  Heli Hannonen pitää vertaistukea hyvänä ajatuksena, kunhan siinä keskitytään onnistumisen hetkiin.

  – Jos vertaistuki on ongelmissa ja jaksamattomuudessa märehtimistä, heikentää se tuettavien jaksamista. Mutta kun siihen sisältyy onnistumisen elementtejä ja tieto siitä, että joku ymmärtää, mistä minä puhun, silloin tuki on oikeanlaista.

  Kun et enää häpeä, voit päästä eteenpäin. Laura Ruotsalainen

  Uupumuksesta puhuminen hälventää myös usein sen ympärillä olevaa häpeää.

  – Kun et enää häpeä, voit päästä eteenpäin, Laura Ruotsalainen uskoo

  Oletko uupunut tai tunnistatko itsessäsi siihen viittaavia merkkejä? Kaipaatko tukea? Voit keskustella aiheesta jutun kommenttiosiossa. Ex-suorittajat Susanna Tiljander ja Laura Ruotsalainen osallistuvat keskusteluun kello 19 – 21.

  Tämän illan jälkeen voit jatkaa keskustelua heidän kanssaan ex-suorittajien Facebook-sivulla. Sivu ei ole ammattilaisten ylläpitämä. Naiset jakavat siellä videoita omasta arjestaan ja osallistuvat keskusteluun vapaa-ajallaan. Vertaistuki on maksutonta, eikä velvoita keskusteluun osallistujia mihinkään.

  Muistathan, että kommentoit Facebookissa omalla nimelläsi. Käytä harkintaa, kun jaat työnantajaasi yksilöiviä tietoja.

  Jos koet tarvitsevasi ammattiapua, ota yhteyttä työterveyshuoltoon.

  Erikoisten taidehankkeiden rahoittaja pitää välivuoden – parhaillaan rakennetaan tekosaarta Rauman edustalle

  Erikoisten taidehankkeiden rahoittaja pitää välivuoden – parhaillaan rakennetaan tekosaarta Rauman edustalle


  Tästä on kyseLönnströmin taidemuseo pitää välivuoden nykytaideprojektien rahoittamisessa.Taustalla on taloudellisten syiden lisäksi kesken olevien projektien ruuhka.Lönnströmin taidemuseo luopui taannoin seinistä ja alkoi rahoittaa...

  Tästä on kyseLönnströmin taidemuseo pitää välivuoden nykytaideprojektien rahoittamisessa.Taustalla on taloudellisten syiden lisäksi kesken olevien projektien ruuhka.Lönnströmin taidemuseo luopui taannoin seinistä ja alkoi rahoittaa taideprojekteja.

  Raumalla toimiva Lönnströmin taidemuseo aikoo avata suositun taideprojektihakunsa seuraavan kerran vasta vuoden päästä. Edellisinä neljänä vuotena nykytaideprojekteja on rahoitettu joka vuosi.

  Taidemuseon taustasäätiön hallituksen puheenjohtaja Teea Hyytiä kertoo Ylelle, että välivuoden taustalla on useita syitä.

  Taloudellisten seikkojen lisäksi museo haluaa antaa nykyisten projektien valmistua. Myös henkilökunnan jaksamisesta kannetaan huolta. Taidemuseon johtaja vaihtuu kesällä Jenny Vallista Elina Alkioon.

  Neljä nykytaideprojektia

  Lönnströmin taidemuseo on toteuttanut nykytaiteen projekteja yhteistyössä kuvataiteilijoiden kanssa vuodesta 2015, jolloin se luopui varsinaisista museotiloistaan.

  Aikaisemmat teokset ovat Raimo Saarisen Kelluva saari, joka rakennetaan Rauman edustalle, Tellervo Kalleisen ja Oliver Kochta-Kalleisen Keskustelupuisto – Peli yhteisestä maaperästä, Jani Ruscican Flatlands ja taiteilijaryhmä IC-98:n Khronoksen talo.

  Tukisummat ovat olleet 100 000–150 000 euroa. Museota ylläpitää Teresia ja Rafael Lönnströmin säätiö.

  Varusmiesten ruokapussikokeilulle jatkoa: Säästi aikaa, mutta toimintakyky saattoi heikentyä

  Varusmiesten ruokapussikokeilulle jatkoa: Säästi aikaa, mutta toimintakyky saattoi heikentyä


  Puolustusvoimat kokeili alkuvuonna, voitaisiinko varusmiesten lämmin metsälounas korvata lounaspussilla. Tammi-helmikuussa lounasruokapussikokeiluun osallistui 2 500 varusmiestä Porin prikaatissa Niinisalossa, Maasotakoulussa Haminassa,...

  Puolustusvoimat kokeili alkuvuonna, voitaisiinko varusmiesten lämmin metsälounas korvata lounaspussilla. Tammi-helmikuussa lounasruokapussikokeiluun osallistui 2 500 varusmiestä Porin prikaatissa Niinisalossa, Maasotakoulussa Haminassa, Rannikkoprikaatissa Upinniemessä ja Ilmasotakoulussa Tikkakoskella.

  Puolustusvoimien mukaan ensimmäisestä kokeilusta saatiin rohkaisevia tuloksia. Lounaspussien käyttö tehosti maastoharjoittelua ja säästi siirtymisiin käytettävää aikaa. Pussiruokailulla voitiin myös harjoitella poikkeusolojen ruokailumallia.

  Ei samaa kylläisyyden tunnetta

  Lounaspusseja testanneet varusmiehet olivat enimmäkseen tyytyväisiä tuotteiden makuun, mutta riittävästä energiamäärästä huolimatta lounaspussin sisällön nauttiminen ei tuonut lämpimän lounaan kaltaista kylläisyyden tunnetta.

  Maastoharjoittelun aikana varusmiehen toimintakyky saattoi heikentyä, jos hän ei syönyt kaikkia pussin sisältämiä tuotteita tai koko sisältö oli käytetty yhdellä ruokailukerralla.

  Pussien sisällöstä vastasi Leijona Catering oy. Yhden pussin energiasisältö oli noin tuhat kilokaloria. Pussien sisältö koostui erilaisista leipätuotteista, liha- kala- tai kasvislevitteistä, proteiinipatukoista, urheilujuomista, suklaasta ja pähkinöistä.

  Jatkossa pussiin aiotaan lisätä hitaammin vaikuttavia energianlähteitä ja pureskeltavia tuotteita.

  Kokeilu jatkuu heinäkuussa

  Puolustusvoimat jatkaa lounaspussikokeilua heinäkuun 2/19 saapumiserän varusmieskoulutuksessa samoissa joukko-osastoissa kuin alkuvuonna.

  Kokeiluun osallistuu 2500 varusmiestä lähes koko varusmiespalveluksen aikana.

  Juttua voi kommentoida 16.4. klo 22 saakka.

  14:37 korjattu kalorit kilokaloreiksi.

  Huojennus demareille: Tarkastuslaskenta ei muuttanut SDP:n paikkamäärää Satakunnassa

  Huojennus demareille: Tarkastuslaskenta ei muuttanut SDP:n paikkamäärää Satakunnassa


  SDP:n paikka kansanedustajamäärältään suurimpana puolueena on ratkennut erittäin täpärästi. Satakunnan vaalipiirissä kolmantena demarina läpi menneen kankaanpääläisen Heidi Viljasen kannoilla tullut toinen kankaanpääläinen Mikko Uusitalo...

  SDP:n paikka kansanedustajamäärältään suurimpana puolueena on ratkennut erittäin täpärästi.

  Satakunnan vaalipiirissä kolmantena demarina läpi menneen kankaanpääläisen Heidi Viljasen kannoilla tullut toinen kankaanpääläinen Mikko Uusitalo (kesk.) jäi vain 51 vertailulukuäänen päähän. Viljanen sai 2 167 henkilökohtaista ääntä ja Uusitalo 3447.

  - Tarkastuslaskennan aikana ei huomattu mitään sen tilanteen kannalta merkittäviä eroja, kertoo vaalilautakunnan sihteeri Anne Raitoharju.

  Raitoharjun mukaan näin tiukka ero on hyvin harvinainen.

  - Täällä on jäsen, joka on istunut varmaan kaksikymmentä vuotta vaalilautakunnassa, eikä hän muista, että koskaan olisi näin tiukille mennyt, Raitoharju kertoo.

  SDP:n paikkaluku säilyy

  Jos kamppailu Satakunnassa olisi ratkennut toisin, SDP:n paikkamäärä eduskunnassa olisi pudonnut 39:ään eli samoihin lukemiin perussuomalaisten kanssa.

  Valtio-opin professori Tapio Raunio Tampereen yliopistosta sanoo, ettei sama paikkaluku olisi vaikuttanut Antti Rinteen asemaan hallitustunnusteluiden aloittajana, sillä SDP sai kuitenkin enemmän ääniä.

  Vaalipiirin viimeisistä paikoista käytiin tiukkaa kisaa myös Lapissa, jossa Markus Lohi (kesk.) voitti Riikka Karppisen (vihr.) yhdeksällä vertailulukuäänellä. Lohen vertailuluku oli 9 715 ja Karppisen 9 706. Karppinen sai selvästi enemmän henkilökohtaisia ääniä, 7818 ääntä, kun Lohi sai ääniä 4969. Lapin vaalipiiri tiedotti tarkistuslaskennan tuloksista maanantaina.

  Uudellamaalla tiukka kisa viimeisestä paikasta käytiin SDP:n sisällä. Ennen tarkistuslaskennan valmistumista Joona Räsänen oli vain parinkymmenen äänen päässä viimeisenä eduskuntaan pääsemässä olevasta Hussein al-Taeesta. Johan Kvarnströmillä puolestaan oli vain viisi ääntä enemmän kuin al-Taeella.

  Tulokset vahvistetaan virallisesti keskiviikkona.

  Uutisesta voi keskustella 15.4. klo 22 saakka.

  Satakunnan tarkastuslaskenta voi viedä demareilta suurimman puolueen paikan eduskunnassa

  Satakunnan tarkastuslaskenta voi viedä demareilta suurimman puolueen paikan eduskunnassa


  Satakunnan vaalitulos voi vielä muuttua tarkastuslaskennassa, millä olisi dramaattiset vaikutukset koko Suomen vaalitulokseen. SDP sai Satakunnassa kolme paikkaa äärimmäisen täpärästi. Jos keskustalle löytyy tarkastuslaskennassa runsaat sata...

  Satakunnan vaalitulos voi vielä muuttua tarkastuslaskennassa, millä olisi dramaattiset vaikutukset koko Suomen vaalitulokseen.

  SDP sai Satakunnassa kolme paikkaa äärimmäisen täpärästi. Jos keskustalle löytyy tarkastuslaskennassa runsaat sata ylimääräistä ääntä, keskusta nousee Satakunnassa kahteen paikkaan ja SDP putoaa kahteen.

  Jos demarit menettävät Satakunnassa kolmannen paikkansa, SDP:n edustajamäärä eduskunnassa putoaa 39 kansanedustajaan. Tämä toisi perussuomalaiset ja SDP:n tasoihin paikoissa, vaikka ääniosuudessa demarit ovat hieman perussuomalaisten edellä.

  Tulos ulos tiistaina?

  Satakunnan äänten tarkastuslaskenta on aloitettu maanantaina Porin poliisiasemalla. Virallista vaalitulosta joudutaan odottamaan todennäköisesti huomiseen tiistaihin asti.

  Vaalipiirilautakunnan puheenjohtajan Vappu Laukkasen mukaan yllätykset tarkastuslaskennoissa ovat hyvin harvinaisia. Yleensä kyse on muutaman äänen muutoksista, jotka johtuvat siitä, että alustavassa laskennassa ääni on laskettu huolimattomuusvirheen takia väärälle ehdokkaalle.

  Vaalijohtaja Arto Jääskeläinen oikeusministeriöstä puolestaan toteaa, että tarkastuslaskennassa tapahtunut paikan vaihtuminen yhdeltä puolueelta toiselle on äärimmäisen harvinaista. Puolueen sisällä ehdokkaiden järjestys on tarkastuslaskennassa aiemmin muuttunut.

  Satakunnan lisäksi vaalien lopputulos oli tiukka ainakin Lapin vaalipiirissä. Siellä vihreät tarvitsisivat alle kymmenen lisä-ääntä viedäkseen keskustalta paikan.

  Päivitys klo 17.26: Vaalitulos on vahvistunut. SDP säilytti Satakunnassa kolme paikkaa. Lue uutinen aiheesta.

  Aiheesta voi keskustella 15.4. klo 22 saakka.

  Analyysi: Muutoksen tuuli romutti keskustan – Sipilän lähtölaskenta alkoi

  Analyysi: Muutoksen tuuli romutti keskustan – Sipilän lähtölaskenta alkoi


  Eduskuntavaalien ensimmäisten tulosten perusteella SDP ja kokoomus taistelevat suurimman puolueen paalupaikasta seuraaviin hallitusneuvotteluihin. Demarijohtaja Antti Rinne ja kokoomusjohtaja Petteri Orpo vääntävät vielä kättä pääministerin...

  Eduskuntavaalien ensimmäisten tulosten perusteella SDP ja kokoomus taistelevat suurimman puolueen paalupaikasta seuraaviin hallitusneuvotteluihin. Demarijohtaja Antti Rinne ja kokoomusjohtaja Petteri Orpo vääntävät vielä kättä pääministerin paikasta.

  Vaalien alla julkaistuhin kannatuskyselyihin verrattuna suurimman oppositiopuolueen, SDP:n, vaalivoitto on jäämässä odotettua pienemmäksi.

  Demareiden vaalimenestyksen vertailukohtana on kevään 2015 eduskuntavaalien surkea tulos: 16,5 prosenttia äänistä ja 34 kansanedustajaa.

  Ennakkoäänten perusteella hallitusvastuussa ollut kokoomus olisi haastamassa SDP:n kärkipaikkaa.

  Kokoomuksella on ollut tapana saada kannattajansa hyvin liikkeelle vaalipäivänä. Kokoomuslaiset ovat myös perinteisesti aktiivisia äänestäjiä, joten lopputulosta joudutaan jännittämään pitkälle vaaliyöhön.

  Rökäletappio viemässä keskustaa oppositioon

  Pääministerinä neljä vuotta hallinneelle keskustajohtaja Juha Sipilälle vaalituloksesta näyttäisi tulevan täysi katastrofi.

  Sipilä palautti keskustan pääministeripuolueeksi vuoden 2015 vaaleissa. Hän valitsi hallituskumppaneikseen perussuomalaiset ja kokoomuksen.

  Sipilän perusporvarihallitus tasapainotti julkista taloutta ja onnistui nostamaan työllisyysasteen yli 72 prosentin, mutta keskustalle hallituksen politiikka näyttää muodostuneen tuhon tieksi.

  Sipilä on johtanut keskustaa vuodesta 2012, ja suuri vaalitappio on ajamassa Sipilää väistämättä pois puoluejohtajan paikalta.

  Halla-aho palautti perussuomalaiset kartalle

  Perussuomalaisille neljä viime vuotta ovat olleet vuoristorataa. Timo Soini johti perussuomalaiset hallitukseen, mutta Sipilän hallituksen politiikka romahdutti perussuomalaisten suosion ja vei lopulta puolueen Soinin käsistä.

  Kesällä 2017 perussuomalaisten johtoon noussut Jussi Halla-aho ei kelvannut Sipilän ja Orpon hallituskumppaniksi. Soinilaiset jäivät hallitukseen ja halla-aholaiset kokosivat joukkonsa oppositiossa.

  Perussuomalaisten hajoamisen lopputulokseksi näyttää jäävän hallituksessa jatkaneiden sinisten katoaminen puoluekartalta samaan aikaan kun jyrkemmän linjan halla-aholaiset vakiinnuttavat asemansa oikeistopopulistisena oppositiopuolueena.

  Vihreät ja vasemmistoliitto vaalivoittajina eteenpäin

  Vihreille eduskuntavaalit ovat tuomassa odotetun läpimurron keskisuurten puolueiden joukkoon. Kevään 2017 kuntavaalivoitto saa jatkoa ja kansanedustajapaikkojen roima lisäys nostaa vihreiden valtakunnallista painoarvoa.

  Eduskuntavaalien jälkeen enemmistöhallitusta on vaikea muodostaa ilman vihreitä. Oppositiossa vihreät on liittoutunut SDP:n ja vasemmistoliiton kanssa, mutta vihreät mahtuu myös kokoomusvetoiseen sinipunahallitukseen.

  Vasemmistoliitto on katkaisemassa pitkän vaalitappioiden sarjan. Vasemmistoliiton hallitustoiveet ovat SDP:n ykköspaikan varassa, eikä hallituspaikka ole varma edes Rinteen johtamassa hallituksessa.

  Vaalipäivän äänet ratkaisevat vaalien tuloksen

  Ennakkoääniä annettiin tällä kertaa enemmän kuin koskaan ennen eduskuntavaaleissa, mutta lopullinen vaalitulos on selvillä vasta, kun vaalipäivänä annetut äänet on laskettu.

  Eduskuntavaalien ennakkoäänestys oli kaikissa vaalipiireissä vilkkaampaa kuin neljä vuotta sitten. Koko maassa äänestysprosentti nousi yli neljä prosenttiyksikköä.

  Ennakkoäänestysinto kohosi eniten Satakunnan ja Pirkanmaan vaalipiireissä. Myös helsinkiläiset äänestäjät olivat vilkkaasti liikkeellä ja äänestysaktiivisuuden nousu jäi pienimmäksi Oulun vaalipiirissä.

  Ennakkoäänestyksen tulokset poikkeavat jonkin verran vaalipäivän äänestyksen tuloksista.

  Ennakkoon äänestävät ovat yleensä varmoja puoluekannastaan jo hyvissä ajoin ennen vaaleja. Vaalipäivänä liikkeellä on paljon enemmän äänestäjiä, jotka tekevät äänestyspäätöksensä vasta viime hetkillä.

  Lisää aiheesta

  Tästä pääset seuraamaan reaaliaikaisesti vaalien tuloslaskentaa

  SDP suurin puolue, aloitti jo uuden hallituksen hahmottelun – Yle seurasi vaali-iltaa hetki hetkeltä

  Nettitreffi huijasi miehen Poriin, missä hänet joukolla riisuttiin ja ryöstettiin

  Nettitreffi huijasi miehen Poriin, missä hänet joukolla riisuttiin ja ryöstettiin


  Vanhojen yläastetuttujen tapaaminen päättyi törkeään väkivaltaan Porissa viime syksynä, syyttäjä sanoo. Syyttäjän mukaan nainen huijasi yläasteelta tutun miehen Poriin, missä uhri pahoinpideltiin, riisuttiin ja ryöstettiin. Syytteiden...

  Vanhojen yläastetuttujen tapaaminen päättyi törkeään väkivaltaan Porissa viime syksynä, syyttäjä sanoo.

  Syyttäjän mukaan nainen huijasi yläasteelta tutun miehen Poriin, missä uhri pahoinpideltiin, riisuttiin ja ryöstettiin. Syytteiden käsittely alkoi perjantaina Satakunnan käräjäoikeudessa. Naisen lisäksi myös yhtä miestä syytetään törkeästä ryöstöstä ja törkeästä vapaudenriistosta.

  Syyttäjän mukaan nainen ja uhri olivat pitäneet yhteyttä Messengerissä, ja nainen oli kutsunut hänet Poriin. Linja-autoasemalla uhria oli vastassa naisen lisäksi syytetty mies sekä kolmas, tuntemattomaksi jäänyt mies. Syyttäjän mukaan kolmikko kuljetti uhrin jonkin matkan päähän rakennuksen pihaan, missä he alkoivat hakata tätä. Lisäksi yksi heistä laittoi pistoolimallisen aseen uhrin ohimolle ja uhkasi tappaa tämän, syytteessä sanotaan.

  Syyttäjä: Uhkailivat uhrin perhettä

  Kolmikko vei syyttäjän mukaan uhrin sisälle rakennukseen ja käski tämän riisuutua. Paikalle saapui tuolloin vielä kaksi muuta, tuntemattomaksi jäänyttä miestä.

  Syyttäjän mukaan uhri pakotettiin alastomana makaamaan lattialle, missä nainen muun muassa viilteli häntä teräaseella ja yksi miehistä virtsasi hänen päälleen. Sen jälkeen uhrin kaulan ympäri laitettiin köysi ja hänet nostettiin roikkumaan katosta niin, että hänen jalkansa kuitenkin osuivat vielä lattiaan, syytteessä sanotaan.

  Syyttäjän mukaan syytetyt vaativat uhrilta tämän pankkikortin ja tunnusluvun. Sen jälkeen syytetty mies meni syyttäjän mukaan pankkiautomaatille ja nosti uhrin tilillä olleet 300 euroa. Lisäksi uhrilta vietiin kännykkä ja kotiavaimet. Väkivallan lisäksi syytetyt uhkailivat uhria ja tämän perheenjäseniä ja sanoivat, että nämä joutuvat vaaraan, jos uhri kertoo tapahtumista, syytteessä sanotaan.

  Syyttäjän mukaan uhrin annettiin lopulta pukeutua ja hänet kuljetettiin autolla sivutielle. Uhri lähti kävelemään tietä pitkin, mistä sivullinen autoilija myöhemmin otti hänet kyytiin ja vei saamaan hoitoa vammoihinsa. Syytetyt mies ja nainen ovat kiistäneet syyllistyneensä rikokseen. Syyttäjä vaatii kummallekin vähintään neljän vuoden ehdotonta vankeusrangaistusta.

  Mäntyluodon telakka etsii jättikauppoja maailmalta – telakkaa työllistää nyt yhteistyö Meyerin Turun telakan kanssa

  Mäntyluodon telakka etsii jättikauppoja maailmalta – telakkaa työllistää nyt yhteistyö Meyerin Turun telakan kanssa


  Porin Mäntyluodossa puhaltaa hyinen pohjoistuuli. Kylmä ilmavirtaus ei haittaa, kun toimitusjohtaja Manu Grönlund esittelee Pori Offshore Constructionin tuotannosta viimeksi valmistuneita teräsrakenteita. Pihalla makaa kaksi risteilyohjuksen...

  Porin Mäntyluodossa puhaltaa hyinen pohjoistuuli. Kylmä ilmavirtaus ei haittaa, kun toimitusjohtaja Manu Grönlund esittelee Pori Offshore Constructionin tuotannosta viimeksi valmistuneita teräsrakenteita.

  Pihalla makaa kaksi risteilyohjuksen näköistä, noin 25-metristä tolppaa. Toinen on väriltään vihreä ja toinen oranssi. Oulun uuden meriväylän kahdeksan merimerkkiä, yhteensä noin 1,5 miljoonaa kiloa terästä kuljetetaan Mäntyluodosta proomulla Perämerelle vielä kuluvan kevään aikana.

  – Meillä on nyt tällaisia hiukan konepajatyyppisiä töitä, muun muassa merimerkkien paaluja, jotka ovat tässä keväällä loppusuoralla. Ja sitten meillä on myöskin laivalohkon osavalmistusta.

  Toimitusjohtaja Manu Grönlund esittelee juuri valmistuneita massiivisia merimerkkejä.Jari Pelkonen / Yle

  Hetkinen, hetkinen. Laivalohkon osavalmistusta? Tieto särähtää toimittajan korvaan. Onko tämä jokin uusi avaus Mäntyluodon telakalla?

  – Näinkin voidaan sanoa. Emme ole tästä kertoneet vielä kenellekään. Juuri varmistin Meyerin telakalta, että saamme tästä kertoa julkisesti, Grönlund toteaa.

  Halusimme tietoisesti kokeilla miten laivan osien valmistaminen onnistuu. Manu Grönlund Laivalohkojen valmistus on rankasti kilpailtu

  Pori Offshore Constructions on kaikessa hiljaisuudessa ryhtynyt yhteistyöhön Meyerin Turun telakan kanssa. Loistoristeilijöistä pursuava tilauskirja poikii siis alihankintatilauksia myös länsirannikon muille telakoille.

  Mäntyluodossa tilanne on vähintään poikkeuksellinen, sillä laivalohkon osia Porissa ei ole valmistettu miesmuistiin.

  – Edellisestä tämäntyyppisestä tilauksesta on pitkä aika ja nyt on ollut hyvä kehittymisen käyrä. Halusimme tietoisesti kokeilla, miten laivanosien valmistaminen onnistuu.

  Laivalohkon osat valmistetaan Porissa ja kuljetetaan rekoilla Turkuun, missä ne kasataan lohkoiksi. Helposta yhteistyöstä ei ole kysymys, sillä laivalohkojen osavalmistus on äärimmäisen tiukalle kilpailtu kokonaisuus.

  – Meidän alkupään kapasiteettimme työllistyy tästä tilauksesta nyt aika mukavasti. Olemme tämän työn osalta kehittyneet itsekin ja saatu kehitettyä myös valmistusmenetelmiä. Sopii erittäin hyvin yrityksemme strategiaan tasata tilauspiikkejä.

  Mäntyluodon telakalla on nyt 150 henkeä töissä. 50 ihmistä on vielä lomautettuna.Jari Pelkonen / Yle50 edelleen lomautettuna

  Mäntyluodon telakan isäntä vaihtui viime kesänä, kun neljä henkilöä telakan johdosta ilmoitti ostaneensa telakan. Ranskalaisen Technipin alla telakan aktiivisten työntekijöiden määrä painui noin 60:een. Pori Offshore Constructions on onnistunut kutsumaan ison osan lomautetuista työntekijöistä takaisin. Nyt telakan vahvuus on 150 henkilöä. Edelleen noin 50 työntekijää on lomautettuna.

  – Meillä on nyt todella paljon tarjouksia valmistelussa. Tarkoitus on saada mahdollisimman paljon sellaista työtä taloon, että saadaan loputkin kutsuttua töihin, Manu Grönlund sanoo.

  Toimitusjohtaja matkustelee aktiivisesti maailmalla etsimässä uusia urakoita Poriin. Seuraavaksi hän on lähdössä liikematkalle Moskovaan.

  – Venäjällä kauppaa tehdään mielestäni ennen kaikkea henkilösuhteilla. Nyt minua kutsutaan siellä jo etunimellä. Tulkitsen sen hyväksi asiaksi, Grönlund kertoo.

  Mäntyluodon telakan vahva historia tunnetaan

  Grönlundin mukaan Mäntyluodon telakan värikäs historia ja maine tunnetaan ympäri maailmaa. Technipin aika ei ole porilaistelakalle menneisyyden raskas haamu, vaan pikemminkin kultareunainen muisto. POC on suomalainen pk-yritys, jolla on monikansallisen konsernin kokemus ja toimintatavat.

  – Yleensä kysytään, ovatko samat ihmiset vielä paikalla. Kun vastaan, että kyllä ovat, se on selvästi oikea vastaus, Grönlund kehaisee.

  Mäntyluodon telakalta valmistuneiden projektien kuvat koristavat neuvotteluhuoneen seinää. Toimitusjohtaja Manu Grönlundin mukaan ne kertovat telakan vahvasta menneisyydestä.Jari Pelkonen / Yle

  POC:n yksi strategian kulmakivi on toimitusvarmuus. Porilaista osaamista pyritään markkinoimaan sillä, että tilattu tuote toimitetaan juuri niin kuin on sovittu. Onnistumisia on jo saavutettu.

  Jatkotilaus paineastioista Norjaan

  Yhtiö sai viime syksynä vaativan paineastiatilauksen Norjaan Outoteciltä. Ensimmäinen halkaisijaltaan 7,5-metrinen ja 25 metriä korkea, haponkestävästä duplex-teräksestä valmistettu säiliö matkasi Norjaan alkuvuonna. Toimituksen jälkeen telakka sai Outoteciltä samanlaisia reaktoritilauksia vielä kaksi lisää.

  Suuret offshore-erikoisteräsrakenteet ovat POC:n ydintä. Tässä tehdään merimerkin rungon hiiletystä.Jari Pelkonen / Yle

  Grönlundin mukaan pienet projektit ovat pitäneet tähän asti telakkaa pystyssä. Suurten spar-lauttojen eli kelluvien öljynporauslauttojen kaltaisia jättiurakoita ei kuitenkaan ole kokonaan unohdettu, vaikka öljyalan investoinnit ovat olleet viime vuosina vähissä.

  – Erikoisteräsrakenteet offshore-teollisuudelle kaikissa muodoissaan ovat työpöydällä. Ihan kaikesta ei voi vielä puhua. Pyrimme muuttamaan tilauskantaa niin, etteivät tilaukset olisi pelkästään isoja projekteja.

  Tällä hetkellä POC:n tilauskirjaan on kirjoitettu projekteja noin 6 miljoonan euron arvosta. Yhtiö tavoittelee liikevaihdon kaksinkertaistamista tänä vuonna.

  – Koko talon yhteinen tavoite on päästä kiinni yhteen yli 30 miljoonan euron projektiin.

  POC:n laatujohtamisjärjestelmät ja turvallisuus auditoitiin onnistuneesti alkuvuodesta.Jari Pelkonen / YleKatseet tuulivoimassa

  Uudet jättitilaukset eivät välttämättä tule enää öljynporauslautoilta, vaan mukaan on tullut uusiutuvan energian investoinnit. Grönlundin mukaan tämä näkyy siinä, että öljy- ja kaasualan tapahtumissa jopa kaikkein paatuneimmatkin öljy-yhtiöiden edustajat avaavat puheensa vihreällä näkökulmalla.

  Mäntyluodon telakan katse on kiinnittynyt muun muassa merituulivoimaan, josta sillä on jo jonkin verran kokemusta muun muassa Porin Tahkoluodon edustan merituulipuiston jäänkestävistä perustuksista.

  – Me panostamme juuri kelluviin ja painovoimaisiin tuulivoimalajalustoihin. Esimerkiksi Norjassa kaikki mittarit näyttävät, että tulevina vuosina investoidaan valtavia summia offshore-tuulivoimaan.

  Olkiluoto 3:n käyttöönotto viivästyy edelleen – TVO:

  Olkiluoto 3:n käyttöönotto viivästyy edelleen – TVO: "Luonnollisesti pettymys"


  Olkiluodon ydinvoimalan kolmosreaktorin käyttöönotto viivästyy edelleen. Teollisuuden Voima kertoo, että laitosyksiköllä alkuvuonna tehdyn laajan huoltoseisokin työt eivät ole edenneet laitostoimittajan marraskuussa 2018 ilmoittaman aikataulun...

  Olkiluodon ydinvoimalan kolmosreaktorin käyttöönotto viivästyy edelleen.

  Teollisuuden Voima kertoo, että laitosyksiköllä alkuvuonna tehdyn laajan huoltoseisokin työt eivät ole edenneet laitostoimittajan marraskuussa 2018 ilmoittaman aikataulun mukaisesti.

  TVO:n saaman tiedon mukaan polttoainetta ei asenneta reaktoriin ainakaan ennen elokuun loppua.

  TVO kertoo, että laitostoimittajan marraskuussa toimittaman aikataulun mukaan polttoaineen asennuksen oli suunniteltu alkavan kesäkuussa ja laitosyksikkö oli määrä liittää valtakunnan verkkoon lokakuussa. Säännöllinen sähköntuotanto oli suunniteltu aloitettavaksi tammikuussa 2020.

  – Laitostoimittajan ilmoittama aikataulupäivitys tässä vaiheessa projektia on luonnollisesti pettymys, mutta keskeistä on, että käyttöönottotestit tehdään huolellisesti. Meille valmistuu moderni ja turvallinen laitos, jonka käyttöönoton viimeiset vaiheet tehdään yhteistyössä laitostoimittajan kanssa, projektin johtaja Jouni Silvennoinen TVO:lta sanoo tiedotteessa.

  Olkiluodon kolmosreaktorin käyttöönotto on myöhästynyt lukuisia kertoja. Alun perin se piti ottaa käyttöön jo vuonna 2009. Reaktorin rakentaminen alkoi Eurajoella vuonna 2005.

  Reaktori on ranskalais-saksalainen EPR-tyypin reaktori. Se kuuluu 1 600 megawatin nimellistehollaan maailman suurimpiin ydinreaktoreihin.

  Laitos vähentää tarvetta tuoda Suomeen sähköä naapurimaista. Lisäksi laitoksen odotetaan laskevan sähkön hintaa Suomessa.

  Valtioneuvosto myönsi maaliskuussa reaktorille käyttöluvan määräaikaisena, vuoden 2038 loppuun asti.

  Lue myös:

  Valtioneuvosto myönsi Olkiluoto 3:lle käyttöluvan – uusi reaktori alkaa tuottaa sähköä valtakunnan verkkoon ensi vuoden alussa

  Näin pedofiilit saalistavat suosikkipeleissä Fortnitessa ja Minecraftissa – asiantuntija neuvoo, kuinka lasta voi suojella verkossa

  Näin pedofiilit saalistavat suosikkipeleissä Fortnitessa ja Minecraftissa – asiantuntija neuvoo, kuinka lasta voi suojella verkossa


  Ekaluokkalaiset tytöt pelaavat kaksin peliä verkossa. Keskusteluruutuun ilmestyy viesti. Koneen web-kamera on auki ja tuntematon viestittäjä avaa keskustelun ja kuvayhteyden. – Alaikäisiä kehotetaan tekemään lasten mielestä hassuja juttuja,...

  Ekaluokkalaiset tytöt pelaavat kaksin peliä verkossa. Keskusteluruutuun ilmestyy viesti. Koneen web-kamera on auki ja tuntematon viestittäjä avaa keskustelun ja kuvayhteyden.

  – Alaikäisiä kehotetaan tekemään lasten mielestä hassuja juttuja, kutittamaan toista ja hetken päästä vähän pussailemaan. Tämänkaltainen videomateriaali voidaan tallentaa ja jakaa verkossa vääriin tarkoituksiin, esimerkiksi tyydyttämään aikuisen seksuaalisia tarpeita. Eikä asiasta välttämättä tiedä kukaan, Nina Vaaranen-Valkonen sanoo.

  Hän on Pelastakaa lapset -järjestön erityisasiantuntija ja työskentelee yhdistyksen Nettivihje-palvelun tiiminvetäjänä.

  Työryhmä vastaanottaa ja käy läpi viranomaisten lisäksi ainoana Suomessa ilmoituksia ja materiaalia verkossa tapahtuneesta seksuaalisesta houkuttelusta ja seksuaaliväkivaltaa todistavasta kuvamateriaalista.

  Alun esimerkki tyttöjen salakuvauksesta on vain pintaraapaisu kuvamateriaalista, jota työryhmä analysoi.

  – Esimerkiksi viime vuonna saimme kansalaisilta yhteensä yli 3 000 yksittäistä url-osoitetta, jotka arviomme mukaan sisälsivät lähemmäs 50 000 yksittäistä kuvaa tai videota. Pelkkä vihjeiden määrä ei kuitenkaan kuvaa työtämme tai sitä, kuinka paljon kuvia analysoimme, Vaaranen-Valkonen kertoo.

  Tiimin analysoimasta laittomaksi arvioidusta kuvamateriaalista 85 prosenttia sisältää kuvia tai videoita alle 13-vuotiaista lapsista. Viisi prosenttia liittyy alle kaksivuotiaisiin lapsiin.

  Miten lapsiuhrit uskaltavat kertoa seksuaalirikoksista, jos ne ovat meille aikuisille liian epämiellyttävää kuultavaa? Nina Vaaranen-Valkonen

  Nettivihjetiimi kuuluu maailmanlaajuiseen INHOPE-järjestöön ja vastaanottaa tutkittavaksi vihjeitä myös ulkomailta. Työryhmä analysoi esimerkiksi web-kameran avulla lapsista kuvattua materiaalia. Teot tallenteilla vaihtelevat. Yksi nauha voi sisältää kuvaa, jossa aikuinen on saanut lapsen esimerkiksi esiintymään seksuaalisissa asennoissa.

  – Vakavimmat kuvatallenteet web-kameroilta todistavat tilanteita, joissa lapsi on saatu kiristämällä tai painostamalla esimerkiksi näyttämään genitaalinsa tai työntämään sinne esineen, Vaaranen-Valkonen kertoo.

  Esimerkiksi Ruotsissa on jo tuomittu ensimmäinen ennakkotapaus verkkovälitteisestä raiskauksesta.

  Psykoterapeutti ja erityisasiantuntija Nina Vaaranen-Valkonen on työskennellyt aiemmin muun muassa Rikosuhripäivystyksessä.Matias Väänänen / Yle

  Nina Vaaranen-Valkonen näkee työssään yhteiskunnan pimeän puolen, joka meille muille on vieras ja piilotettu. Pieniin lapsiin kohdistuva seksuaaliväkivalta on aiheena niin vastenmielinen, että harva tahtoo kuulla tai lukea siitä. Vaaranen-Valkosen mukaan nyt on kuitenkin aika kuunnella.

  Teknologian kehittyessä verkossa levitetyn kuvamateriaalin määrä on lisääntynyt. Tuntemattomien aikuisten on entistä helpompaa saada yhteys lapsiin. Samalla seksuaalirikoskuvasto muuttuu yhä raaemmaksi.

  Jotta seksuaalirikoksia voidaan ennaltaehkäistä, niiden olemassaolosta pitää tietää. Myös vanhempien.

  – Miten lapsiuhrit uskaltavat kertoa seksuaalirikoksista, jos ne ovat meille aikuisille liian epämiellyttävää kuultavaa?, Nina Vaaranen-Valkonen kysyy.

  Myös pienet pojat ovat vaarassa

  Usein vanhemmat kiinnittävät huomiotaan tyttäriin ja pelkäävät, että juuri heihin kohdistuisi ahdistelua. Etenkin tyttöjä ohjeistetaan seksuaalisen häirinnän vaaroista ja usein enemmän kuin pieniä poikia.

  Nina Vaaranen-Valkonen korostaa, että lasten seksuaalinen houkuttelu ei rajoitu vain tyttöihin.

  Seksuaalisesta häirinnästä, houkuttelusta ja väkivallasta kumpuava häpeä hiljentää usein tytöt, mutta vielä todennäköisemmin teoista vaikenee tutkimusten mukaan poika.

  Pojat voivat vaieta vielä oikeudenkäynnissäkin.

  – Erityisesti pojat saattavat pelätä, että heille tehdyt teot kertovat uhrin seksuaalisesta suuntautumisesta ja ennustavat tulevaa rikollista käyttäytymistä, Vaaranen-Valkonen kertoo.

  Ruotsalainen selvitys käyttää poikien pelosta nimitystä vampyyriteoria. Se kuvaa poikien syvää pelkoa siitä, että seksuaaliväkivaltaa kokenut alkaisi automaattisesti tehdä samanlaisia seksuaalirikoksia, kuin hänelle on tehty.

  – Näin ei kuitenkaan tapahdu. Seksuaalirikokseen syyllistyminen ei yleensä ole selitettävissä näin yksinkertaisella syy–seuraus-selityksellä.

  Kun näin raaka, pitkään jatkunut ja pieniin lapsiin kohdistuva kidutus ja seksuaaliväkivalta paljastuu Suomesta, kyllä se menee tunteisiin. Nina Vaaranen-Valkonen

  Yksi esimerkki Suomessa tuotetusta lapsen seksuaaliväkivaltamateriaalista on maaliskuun lopussa uutisoitu viiden suomalaismiehen järjestäytynyt rinki.

  Suomalaismiesten epäillään tehneen pojille seksuaaliväkivaltaa ja raiskanneen useita suomalaislapsia vuosien 2004–2018 aikana. Miehet kuvasivat lapsiuhreille tekemiään raakoja seksuaalirikoksia ja välittivät teoista reaaliaikaisesti kuvaa verkkoon. Nettilähetyksiä seurattiin jopa 17 maasta, Yle uutisoi maaliskuussa.

  Vaaranen-Valkonen henkäisee syvään.

  – Kyllä tämä pysäyttää kokeneenkin asiantuntijan. Kun näin raaka, pitkään jatkunut ja pieniin lapsiin kohdistuva kidutus ja seksuaaliväkivalta paljastuu Suomesta, kyllä se menee tunteisiin. Vaikka tiimimme asiantuntijat ovat ennenkin analysoineet raakaa ja sadistista materiaalia, tällainen suomalainen levitysrinki puistattaa.

  Seksuaalinen hyväksikäyttö alkoi Fortnite-pelistä

  Monia internetissä pelattavia pelejä pelataan globaalisti ja yhdessä tuttujen tai vieraiden kanssa. Kommunikointi viestien, puheen tai kameran välityksellä kuuluu useimpiin peleihin.

  Koska lapsi on viaton, hän ei osaa aavistaa, mitä vieras aikuinen esittämillään pyynnöillä hakee. Monesti teot ovat sellaisia, että lapsi ei aluksi edes ymmärrä olevansa seksuaalisen houkuttelun kohteena.

  – Teot tulevat viranomaisille usein ilmi vasta sitten, kun rikos on jo tapahtunut. Toki näitä tulee ilmi myös silloin, kun tekijä jakaa tallentamaansa kuvamateriaalia verkossa ja uhri tunnistetaan poliisitutkinnan yhteydessä, Vaaranen-Valkonen kuvaa.

  Satakunnan käräjäoikeus vangitsi helmikuussa niin sanotussa Fortnite-tapauksessa vuonna 1970 syntyneen suomalaismiehen epäiltynä useista lapsiin kohdistuneista seksuaalirikoksista.

  Satakunnan kansan mukaan mies on aiemmin tuomittu useista lapsiin kohdistuneista seksuaalirikoksista pitkään ehdottomaan vankeusrangaistukseen.

  Miestä epäillään nyt todennäköisin syin lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä ja lapsen houkuttelemisesta seksuaalisiin tarkoituksiin.

  Häpeä on äärettömän tehokas hiljentäjä. Nina Vaaranen-Valkonen

  Kaikki epäillyistä mahdollisista uhreista ovat poikia. Verkkopeli Fortnite on poliisin mukaan ollut teoissa “keskeisessä asemassa”.

  Tutkinnanjohtaja Marko Peltonen Lounais-Suomen poliisista kertoo, että nyt tutkinnassa olevat epäillyt rikokset ovat tapahtuneet viime kevään ja kesän aikana sekä vuosien 2018 ja 2019 taitteessa.

  – Mies on itse muun muassa lähettänyt lapsille seksuaalissävytteistä kuva- ja videomateriaalia, Peltonen kertoo.

  Vanhemmille lähetetyn kouluviestin mukaan mies oli saanut uhrit myös tekemään tekoja Fortnite-peliin liittyviä peliostoja vastaan. Poliisi ei varmista asiaa.

  Nina Vaaranen-Valkosen mukaan lapsista seksuaalisesti kiinnostuneilla aikuisilla on käytössä useita eri tapoja saada lapset toimimaan haluamallaan tavalla. Aikuinen voi houkutella, mutta myös pelotella tai uhkailla lasta.

  – Pelimaailmassa aikuinen voi esimerkiksi uhata lasta, että jos et lähetä kuvia itsestäsi tai tee kuten pyydän, etenemisesi tässä pelissä toiselle tasolle on ikuisesti estetty. Lapselle voidaan myös luvata etenemistä kuvia vastaan.

  Jos aikuinen onnistuu saamaan lapselta seksuaalissävytteisiä kuvia tai videon, hän saattaa aloittaa kiristämisen niiden avulla. Lapsi usein pelästyy uhkausta ja harvoin kykenee arvioimaan uhkauksen mittasuhteita. Harva lapsi osaa toimia pelottavassa tilanteessa järkevästi ja kertoa asiasta aikuiselle.

  – Häpeä on äärettömän tehokas hiljentäjä, Nina Vaaranen-Valkonen toteaa.

  Haluan korostaa ja muistuttaa, että suurin osa lapsista on verkossa ja pelialustoilla täysin turvassa. Nina Vaaranen-Valkonen

  Fortnite on yksi maailman suosituimmista peleistä. Sen uutisoitiin marraskuussa ohittaneen yli 200 miljoonan rekisteröityneen pelaajan rajapyykin.

  Seksuaalissävytteisten häirintäviestien laajuudesta on mahdotonta saada tarkkoja maakohtaisia tietoja, sillä pelialusta toimii maailmanlaajuisesti. Suomalainen lapsi saattaa pelata ja viestitellä ihmisten kanssa eri puolilta maailmaa.

  Kaikissa peleissä on riskejä

  Vanhempien on hyvä tietää, että mahdollisuuden viestitellä vieraiden kanssa saa pelissä myös kytkettyä pois päältä.

  – Haluan korostaa ja muistuttaa, että suurin osa lapsista on verkossa ja pelialustoilla täysin turvassa. Riskeistä pitää kuitenkin puhua, sillä keskustelu ja etukäteen annettu tieto ja ohjeistus auttavat lasta toimimaan hämmentävässä ja pelottavassa tilanteissa, Vaaranen-Valkonen kertoo.

  Seksuaalista houkuttelua tai seksuaaliväkivaltaa on tapahtunut niin Suomessa kuin maailmallakin myös esimerkiksi Minecraft-pelin avulla. Pienten tyttöjen kohdalla aikuiset ovat käyttäneet hyväkseen esimerkiksi Movie Star Planet -mobiilipeliä.

  Kyberrikollisuuteen erikoistuneen keskusrikospoliisin rikosylikomisario Sari Saranin mukaan pelialustojen merkitys korostuu jatkuvasti lapsiin kohdistuvien seksuaalihoukuttelujen kohdalla.

  – Yleisesti ottaen kaikki pelit ovat sellaisia, joissa lapsia etsitään kohteeksi, Sarani toteaa.

  Nina Vaaranen-Valkonen kehottaa vanhempia peittämään tai sammuttamaan koneiden web-kamerat. Vaikka ei olisi huolta tai epäilystä lapsen turvallisuudesta, kameraa ei tarvitse turhaan pitää auki.

  – Web-kamera on kuin avoin ikkuna kenelle tahansa tuntemattomalle aikuiselle katsella lasta. Kun kyse on omasta lapsesta, miksi tällaisen ikkunan jättäisi avoimeksi?

  Kommunikointi viestien, puheen tai kameran välityksellä kuuluu useimpiin peleihin.Matias Väänänen / Yle

  Suuret pelifirmat yrittävät torjua viimeiseen asti alustoilla tapahtuvaa ahdistelua esimerkiksi estämällä seksuaalissävytteiset viestit tekoälyn avulla. Yritykset tekevät myös yhteistyötä poliisin kanssa.

  Jotkut pelialustat estävät puhelinnumeroiden antamisyritykset viesteistä suojellakseen lapsia.

  Siksi lapsista seksuaalisesti kiinnostuneet aikuiset pyrkivät ensisijaisesti ohjaamaan lapsen aina keskustelemaan muihin, yksityisempiin viestintäkanaviin esimerkiksi Snapchatin, WhatsAppin tai Skypen puolelle. Näissä kanavissa käydyt yksityiset keskustelut vähentävät kiinnijäämisen riskiä.

  Esimerkiksi Satakunnan Fortnite-tapauksessa epäilty tekijä on saanut lapset pois pelialustalta Instagramin puolelle.

  Puhu ja ohjeista, vaikka mitään pahaa ei tapahtuisi

  Vanhemman täytyy puhua lapsen kanssa seksuaalisuudesta, kehosta, kehon rajoista ja siitä, miten verkossa toimitaan turvallisesti. Keskustelua on käytävä, vaikka mitään pahaa ei olisikaan tapahtunut. Näin voi koettaa myös varmistaa, että puheyhteys säilyy, jos jotakin tulee ilmi.

  Jo pienen lapsen täytyy tuntea kehonsa ja osata nimetä sen osat. Muuten rajojen opettaminen on vaikeaa.

  – Lapselle pitää toki puhua ikätasoon sopivasti, mutta aina oikeilla nimillä. Lapsen pitää tietää nimet genitaalialueille, kuten pimppi, pippeli ja pylly. Näin hänellä on sanoja kertoa mahdollisista oudoista pyynnöistä tai epäsopivista ja hämmentävistä viesteistä tai kuvista, Vaaranen-Valkonen toteaa.

  Lasta tai nuorta ei kannata pelotella. Vaikka esimerkiksi Oulun seksuaalirikokset ja viime viikolla uutisoidut Tampereen epäillyt raiskaustapaukset ovat oletettavasti saaneet alkunsa sosiaalisen median viestittelystä, lapselle ei kannata maalailla pelkkiä uhkakuvia.

  Mikä sitten on oikea tai viimeinen ikävaihe, jolloin viimeistään asioista pitää puhua? Tutkimusten mukaan 9–12-vuotiaat lapset ovat suurimmassa riskissä verkon haitallisille ilmiöille. Nina Vaaranen-Valkosen mukaan digitaalisen median osalta Suomessa erityisesti siirtymä eskarista ekaluokalle vaatii vanhemmilta lapsen ohjeistusta ja opastamista.

  Alakoulussa riski törmätä esimerkiksi nettipornoon kasvaa. Sen näkeminen on usein lapselle ahdistavaa ja hämmentävää, etenkin, jos asiasta ei ole kotona puhuttu, eikä ohjeistettu, miten tilanteessa pitää toimia.

  Vaaranen-Valkonen vertaa digiturvataidosta keskustelemista perinteiseen liikennekasvatukseen. Meillä on liikennevalolaulut, vanhemmat turvaamassa ekaluokkalaisten koulumatkaa ja kansallinen huoli ja tietoisuus aiheesta.

  Ekaluokkalaisen digiturvataidoista tai verkkoon liittyvistä riskeistä ei vielä puhuta riittävästi.

  – Lapsen pitää tietää, että jos puhelimeen ilmestyy aikuispornoa, kikkelikuvia tai outoja pyyntöjä, aina pitää kertoa aikuiselle. Lapsen pitää saada myös tietää, että asiasta voi kertoa ilman pelkoa siitä, että huoltaja suuttuu, ottaa puhelimen pois tai syyttää lasta tapahtuneesta, Nina Vaaranen-Valkonen sanoo.

  Vaaratiedote: Vaara ohi Karvialla


  Varningsmeddelande Karvia 9.4.2019 klo 21.00. Faran är över. Situationen orsakar inte längre fara. Satakunta...

  Varningsmeddelande Karvia 9.4.2019 klo 21.00. Faran är över. Situationen orsakar inte längre fara. Satakunta räddningsverket

  Sotilaan pissalla parannetaan maailmaa – tiivistetty virtsa kelpaa lannoitteeksi

  Sotilaan pissalla parannetaan maailmaa – tiivistetty virtsa kelpaa lannoitteeksi


  Tästä on kysePorin prikaatissa testataan uutta käymälätekniikkaa.Peräkärryyn rakennettu käymälä erottelee virtsan ja tekee siitä lannoitetta.Tavoitteena on kehittää tuote, joka toimisi myös yleisötapahtumissa.Porin prikaatissa Säkylässä...

  Tästä on kysePorin prikaatissa testataan uutta käymälätekniikkaa.Peräkärryyn rakennettu käymälä erottelee virtsan ja tekee siitä lannoitetta.Tavoitteena on kehittää tuote, joka toimisi myös yleisötapahtumissa.

  Porin prikaatissa Säkylässä testattava käymälä on pirteän näköinen. Punaiseksi värjätty käymälä on rakennettu peräkärryn päälle, ja se on erittäin siisti myös sisältä. Vaunussa on vedetön pisuaari ja virtsan erotteleva wc-istuin.

  Käymälä erottelee virtsan ja sekoittaa sen ravinteisiin tuhkaa. Lopulta käymälän tekniikka haihduttaa nesteen lämpöpuhaltimien avulla.

  Virtsassa on jopa 95 prosenttia vettä, ja haihduttamisen jälkeen siitä jää jäljelle enää pieni määrä ravinteita. Prosessin lopputuotteena syntyy jauhemaista ainetta.

  – Tavoitteena on se, että lopputuotetta voitaisiin käyttää lannoitteena pelloilla, sanoo tutkimusinsinööri Riikka Malila Suomen ympäristökeskuksesta.

  Uutta menetelmää testataan Säkylässä

  Pilottikäymälä liittyy Suomen itsenäisyyden juhlarahaston eli Sitran rahoittamaan Mortti -hankkeeseen.

  Hanketta vetää Suomen ympäristökeskus. Siinä ovat mukana myös Puolustusvoimien rakennuslaitos, Tampereen ammattikorkeakoulu ja Käymäläseura Huussi ry. Testattavan laitteiston on kehittänyt ruotsalainen Sveriges Lantbruksuniversitet SLU.

  Puolustusvoimien harjoitusalue on pilottikäymälälle erittäin hyvä kohde. Esimerkiksi Porin prikaatissa Säkylässä toimii vuositasolla lähes 5 000 ihmistä.

  - Tämä on kuitenkin meidän kaikkien yhteinen asia. Varmasti tämä edistää koko yhteiskuntaa, sanoo ylivääpeli Esa Pohjolainen Porin prikaatista.

  Pohjolainen muistuttaa, että Säkylän varuskunta on myös pohjavesialueella.

  Käymälässä on vedetön pisuaari ja virtsan erotteleva käymäläistuinTapio Termonen / Yle

  Sisäpuolelta pilottikäymälä on viihtyisä. Yksi sen seinistä näyttää kirjahyllyltä ja lämmityslaitteet pitävät tilan lämpimänä. Käyttäjät sanovat olevansa käymälään tyytyväisiä.

  - Se on paljon parempi kun maastossa olevat kiinteät vessat, sanoo jääkäri Pauli Laine Porin prikaatista.

  Ympäristön lisäksi säästöä tulee myös taloudellisesti

  Ympäristönäkökulmien lisäksi virtsan haihduttaminen toisi suuria etuja liikuteltavien käymälöiden tyhjentämiseen.

  Prosessin jäljiltä syntyvän lopputuotteen tilavuus ja paino ovat vain kymmenesosan alkuperäisestä. Tämä vähentäisi huomattavasti tyhjentämiseen liittyviä kustannuksia.

  Pilottikäymälän toimintakaavioTapio Termonen / Yle

  – Uusia wc-ratkaisuja tarvitaan moniin erilaisiin tapahtumiin, sanoo Riikka Malila Suomen ympäristökeskuksesta.

  Pilottikäymälää kokeillaan Säkylässä toukokuun loppuun saakka ja sen jälkeen järjestelmän toimivuus analysoidaan. Tulevaisuudessa nähdään, minkälaisissa yleisötapahtumissa virtsa kerätään talteen.

  Vaaratiedote Karviaan


  Varningsmeddelande: Karvia, centrum 9.4.2019 kl. 14.55. Hälsofarlig rök i luften. Brand i Karvia centrum. Alla i området uppmanas hålla sig inomhus och stänga av ventilationen samt invänta meddelande om at faran är över. Satakunta...

  Varningsmeddelande: Karvia, centrum 9.4.2019 kl. 14.55. Hälsofarlig rök i luften. Brand i Karvia centrum. Alla i området uppmanas hålla sig inomhus och stänga av ventilationen samt invänta meddelande om at faran är över. Satakunta räddningsverk.

  Kuparituotteita valmistava Luvata irtisanoo Porissa 17 henkilöä – määrä huomattavasti ennakoitua pienempi

  Kuparituotteita valmistava Luvata irtisanoo Porissa 17 henkilöä – määrä huomattavasti ennakoitua pienempi


  Kuparituotteita valmistava Luvata irtisanoo Porissa 17 henkilöä. Tähän päädyttiin maanantaina päättyneissä yt-neuvotteluissa, jotka yhtiö aloitti taloudellisten ja tuotannollisten syiden takia. Irtisanottujen joukossa on kuusi työntekijää ja...

  Kuparituotteita valmistava Luvata irtisanoo Porissa 17 henkilöä. Tähän päädyttiin maanantaina päättyneissä yt-neuvotteluissa, jotka yhtiö aloitti taloudellisten ja tuotannollisten syiden takia.

  Irtisanottujen joukossa on kuusi työntekijää ja yksitoista toimihenkilöä. Irtisanomiset astuvat voimaan välittömästi.

  Irtisanottavien määrä on pienempi kuin alun perin arvioitiin. Yt-neuvotteluiden alkaessa säästötavoitteeksi ilmoitettiin kolme miljoonaa euroa ja henkilöstön vähennystarpeeksi enintään 45 henkilöä.

  – Haetut säästöt saavutettiin. Irtisanomisten määrää pienensivat eläköitymiset ja määräaikaisten työsuhteiden päättymiset, kertoo liiketoimintajohtaja Jyrki Rantanen.

  Luvatan henkilöstön määrä on Porissa 371.

  Kevät on täällä: Pelastuslaitoksia työllistävät kymmenet maastopalot – kauden ensimmäinen ruohikkopalovaroitus

  Kevät on täällä: Pelastuslaitoksia työllistävät kymmenet maastopalot – kauden ensimmäinen ruohikkopalovaroitus


  Lämmennyt sää on tuonut tullessaan kevään ensimmäisen ruohikkopalovaroituksen. Pelastuslaitokset ovat sammuttaneet myös kymmenkuntaa maastopaloa eri puolilla Suomea. Ilmatieteen laitoksen mukaan Uudellamaalla ja Varsinais-Suomessa on...

  Lämmennyt sää on tuonut tullessaan kevään ensimmäisen ruohikkopalovaroituksen. Pelastuslaitokset ovat sammuttaneet myös kymmenkuntaa maastopaloa eri puolilla Suomea.

  Ilmatieteen laitoksen mukaan Uudellamaalla ja Varsinais-Suomessa on ruohikkopalovaaran mahdollisuus. Asiasta twiittasi myös Ylen meteorologi Matti Huutonen.

  Pohjanmaata varoitetaan puolestaan tulvan mahdollisuudesta.

  Kevään lämpöennätys mitattiin tänään Porissa, jossa lämpötila kipusi yli 15 asteen.

  Tänään pelastuslaitokset ovat saaneet useita hälytyksiä maastopaloista eri puolilta Suomea. Esimerkiksi Kirkkonummella paloi tänään iltapäivällä noin hehtaari maata, kun kulotuksesta ja risujen poltosta tuli levisi maastoon. Salon Särkisalossa puolestaan roskienpoltto sytytti noin 30 aaria peltoa tuleen.

  Lisäksi pelastuslaitos on hälytetty maastopalon takia paikalle tänään ainakin Kustavissa, Kouvolassa, Uudessakaupungissa, Nurmijärvellä, Paraisilla, Turussa ja Kaarinassa.

  Ensi viikoksi on puolestaan luvassa lunta ja kylmää ilmaa.

  Lue myös:

  Kevään lämpöennätys meni toistamiseen rikki tänään: Porissa mitattiin yli 15 astetta

  Tiistaina voi tulla jopa 30 senttiä lunta – Meteorologi: "Ennuste on epävarma, mutta en lähtisi hötkyilemään kesärenkaiden kanssa"

  Kevään lämpöennätys meni toistamiseen rikki tänään: Porissa mitattiin yli 15 astetta

  Kevään lämpöennätys meni toistamiseen rikki tänään: Porissa mitattiin yli 15 astetta


  Kevään tähän mennessä korkein lämpötila rikkoutui tänään Porissa, missä mitattiin ennen iltaviittä 15,1 astetta, kertoo Ilmatieteen laitos. Raumalla lämpötila nousi 14,9 asteeseen. Yli 14 astetta mitattiin myös Turussa, Kokemäellä ja...

  Kevään tähän mennessä korkein lämpötila rikkoutui tänään Porissa, missä mitattiin ennen iltaviittä 15,1 astetta, kertoo Ilmatieteen laitos. Raumalla lämpötila nousi 14,9 asteeseen. Yli 14 astetta mitattiin myös Turussa, Kokemäellä ja Salossa.

  Kymmentä astetta tai yli on mitattu isossa osassa maata, Oulun, Pohjois-Karjalan ja Kainuun eteläosien korkeudella asti.

  Ylen meteorologi Matti Huutonen kertoo sään olevan vuodenaikaan nähden tavanomaista lämpimämpää. Mitään isompia lämpöennätyksiä ei hänen mukaansa tulla rikkomaan.

  – Tänään on paras päivä olla ulkona seuraavaan viikoon.

  Aurinkoa riittää vielä huomiselle, mutta iltaa kohden sää viilenee selvästi. Matalapaine tuo ensi viikolla mukanaan epävakautta ja sateita.

  Taas uusi käänne Yön ja Jussi Hakulisen kiistassa:

  Taas uusi käänne Yön ja Jussi Hakulisen kiistassa: "En aio kieltää teosteni esittämistä"


  Tästä on kyseJussi Hakulinen on muuttanut mieltään kappaleidensa esittämisestä Olli Lindholmin muistokonserteissa.Vielä torstaina Hakulisen kerrottiin kieltäneen kappaleiden esittämisen.Perjantaina muusikko kertoo Twitterissä sallivansa...

  Tästä on kyseJussi Hakulinen on muuttanut mieltään kappaleidensa esittämisestä Olli Lindholmin muistokonserteissa.Vielä torstaina Hakulisen kerrottiin kieltäneen kappaleiden esittämisen.Perjantaina muusikko kertoo Twitterissä sallivansa esitykset.

  Muusikko Jussi Hakulisen ja Yö-yhtyeen kiista saa yhä oudompia piirteitä.

  Hakulinen on aiemmin ilmoittanut kieltävänsä kappaleidensa esittämisen äskettäin menehtyneen Olli Lindholmin kolmessa muistokonsertissa. Perjantaina hän näyttää tulleen toisiin ajatuksiin.

  Nyt Hakulinen kirjoittaa Twitterissä sallivansa sittenkin teosten esittämisen.

  – Homma on paisunut nyt tilaan, jolla ei ole mitään yhtymäkohtia todellisuuteen. Kyse on vain musiikista ja parista biisistä, jotka eivät ole ilmeisesti edes tulossa Ollin muistokiertuesettiin. En aio kieltää teosteni esittämistä ja pitäydyn kommentoimasta enää tapausta mitenkään! Hakulinen kirjoittaa.

  Twitter-tili

  Erikoisen sananvaihdon taustalla on Hakulisen kiista muistokonserttien järjestäjien kanssa. Hakulinen olisi myöntynyt kappaleidensa esittämiseen, jos konserttien tuotosta ainakin osa olisi mennyt Lindholmin läheisille ja hyväntekeväisyyteen.

  Tunnettuja kappaleita

  Alun perin Jussi Hakulinen aikoi itse järjestää muistokonsertit Yö-yhtyeen alkuperäiskokoonpanon kanssa, mutta tämä ei toteutunut.

  Hakulinen on säveltänyt ja sanoittanut muun muassa kappaleet Joutsenlaulu ja Rakkaus on lumivalkoinen, jotka ovat nousseet Yön tunnetuimmiksi kappaleiksi.

  Uutisesta voi keskustella 5.4. klo 22 saakka.

  Kampanjoinnin loppukiri on käynnissä aurinkoisessa säässä – Katso Ylen vaalikierros läpi Suomen pääkaupungista napapiirille


  Kevään eduskuntavaalien kampanjatyö käy kohti maalisuoraa, kun vaaleihin on vain reilu viikko jäljellä. Loppukiriä oman puolueen vaalimenestyksen eteen tehdään koko maassa. Ylen vaalikierros vieraili lauantaina kaikissa Manner-Suomen...

  Kevään eduskuntavaalien kampanjatyö käy kohti maalisuoraa, kun vaaleihin on vain reilu viikko jäljellä. Loppukiriä oman puolueen vaalimenestyksen eteen tehdään koko maassa.

  Ylen vaalikierros vieraili lauantaina kaikissa Manner-Suomen vaalipiireissä, sekä pienissä että suurissa kaupungeissa, tapaamassa ehdokkaita ja haistelemassa tunnelmaa kojuilla höyryävien vaalimakkaroiden ja kahvien äärellä. Verkkolähetys kesti kaksi tuntia.

  Voit katsoa lähetyksen klikkaamalla jutun kuvaa tai tästä linkistä.

  Ehdokkaat ja äänestäjät keskustelivat kierroksella muun muassa nuorten vaikuttamismahdollisuuksista, päihdepolitiikasta, hyvinvoinnista ja alueellisesta eriarvoistumisesta Suomessa.

  Yle käy myös läpi vaalipiirien ääniharavia ja miten esimerkiksi luopujat ja uudet kovat nimet kisaavat maakunnissa.

  Lähetyksen juonsivat Pasilasta politiikantoimittajat Maria Stenroos ja Robert Sundman, lähetyksen reporttereina olivat Ylen Suomi -toimituksen toimittajat ympäri maan.

  Jutun lopussa voit kommentoida lähetystä lauantaina klo 10.45 alkaen. Keskusteluun voi osallistua myös Twitterissä tunnisteella #ylevaalikierros.

  Vaalikierros hetki hetkeltä

  LUE LISÄÄ:

  Etsi ehdokkaasi Ylen vaalikoneessa – mukana noin 2 200 ehdokasta koko maasta

  Kaikki vaaleista

  HS: Olli Lindholmin muistokonserteissa ei kuulla Jussi Hakulisen kappaleita

  HS: Olli Lindholmin muistokonserteissa ei kuulla Jussi Hakulisen kappaleita


  Olli Lindholmin muistokonserteissa Porissa ja Tampereella ei kuulla Jussi Hakulisen tekemiä kappaleita. Asiasta kertoo Helsingin Sanomat. Yle kertoi runsas viikko sitten, että musiikintekijöiden oikeuksia valvova Teosto on muuttanut...

  Olli Lindholmin muistokonserteissa Porissa ja Tampereella ei kuulla Jussi Hakulisen tekemiä kappaleita. Asiasta kertoo Helsingin Sanomat.

  Yle kertoi runsas viikko sitten, että musiikintekijöiden oikeuksia valvova Teosto on muuttanut asiakassopimustaan.

  – Tekijä voi ottaa yksittäisen teoksen oikeudet takaisin itselleen, jopa vain lyhyeksi ajaksi, kertoi Ylelle Teoston liiketoimintapäällikkö Lasse Fast.

  Fast huomautti tuolloin, että teoksen – eli esimerkiksi yhden kappaleen – kaikkien tekijöiden pitää olla yksimielisiä siitä, että oikeudet otetaan takaisin itselle.

  Hakulinen on nyt kieltänyt kappaleidensa esittämisen muistokonserteissa tämän Teoston uuden käytännön nojalla.

  Hän on säveltänyt ja sanoittanut muun muassa kappaleet Joutsenlaulu ja Rakkaus on lumivalkoinen, jotka ovat nousseet Yön tunnetuimmiksi kappaleiksi.

  – Menemme lain kirjaimen ja Teoston uusien sopimusten mukaan. Jos kerran tulee kielto, Hakulisen kirjoittamia lauluja ei esitetä, vahvistaa Helsingin Sanomille konserttia järjestävän Piikkikasvi Agencyn ohjelmamyyjä Kari Pössi.

  Muistokonsertit myytiin loppuun

  Taustalla on Hakulisen kiista muistokonserttien järjestäjien kanssa. Hakulinen olisi myöntynyt kappaleidensa esittämiseen, jos konserttien tuotosta ainakin osa olisi mennyt Lindholmin läheisille ja hyväntekeväisyyteen.

  Alun perin Hakulinen aikoi itse järjestää muistokonsertit Yö-yhtyeen alkuperäiskokoonpanon kanssa, mutta tämä ei toteutunut.

  Yö-yhtyeen laulaja ja keulahahmo Olli Lindholm menehtyi yllättäen sairauskohtaukseen helmikuussa.

  Laulu rakkaudelle -muistokonsertit pidetään Porin Isomäki-areenalla 10. toukokuuta ja Tampere-talon isossa salissa 11.–12. toukokuuta. Konsertit myytiin loppuun heti niiden julkistuksen jälkeen.

  Teosto valvoo musiikintekijöiden eli säveltäjien, sanoittajien, sovittajien ja musiikkikustantajien oikeuksia.

  Porin kaupunki sai neljä tarjousta Helsinki-lentojen kilpailutuksessa

  Porin kaupunki sai neljä tarjousta Helsinki-lentojen kilpailutuksessa


  Tästä on kysePori on saanut neljä tarjousta Helsinki-lennoista.Tarjoukset käydään läpi ja asia viedään kaupunginhallitukseen toukokuun alussa.Porin ja Helsingin väliset lennot loppuivat viime toukokuussa Nextjet-lentoyhtiön konkurssin...

  Tästä on kysePori on saanut neljä tarjousta Helsinki-lennoista.Tarjoukset käydään läpi ja asia viedään kaupunginhallitukseen toukokuun alussa.Porin ja Helsingin väliset lennot loppuivat viime toukokuussa Nextjet-lentoyhtiön konkurssin takia.

  Porin kaupunki on saanut neljä tarjousta Pori–Helsinki-lentojen kilpailutuksessa.

  Lennot on kilpailutettu julkisena hankintana, eli kaupunki on valmis laittamaan reitin ylläpitoon omaa rahaa. Syynä on se, että esimerkiksi paikallinen elinkeinoelämä katsoo lentoyhteyden olevan välttämätön.

  Poliittinen päätös keväällä?

  Kaupunginjohtaja Aino-Maija Luukkosen mukaan lentojen tukiasia ja kilpailutuksen voittajan valinta viedään kaupunginhallitukselle toukokuun alussa päätöksentekoa varten. Tuohon mennessä tarjousten joukosta yritetään löytää paras mahdollinen yhtiö hoitamaan taloudellisesti hankalaksi osoittautunutta reittiä.

  Rahaa on palanut myös nyt, kun reitillä ei ole ollut liikennöijää, sillä kaupunki on maksanut Porin lentoaseman kustannuksia kenttää käyttävälle Suomen ilmailuopistolle 50 000 euroa kuukaudessa.

  Jos reitille ei löydy toimijaa, Finavia saattaa lopettaa Porin lentoaseman ylläpitämisen.

  Lennot seis toukokuussa 2018

  Porista ei ole päässyt lentäen Helsinkiin sen jälkeen, kun reittiä viimeksi liikennöinyt Nextjet-yhtiö ajautui viime toukokuussa konkurssiin.

  Nyt uusi lupa julkisen palvelun velvoitteen mukaisille lennoille on annettu aikavälille 1.8.2019–23.12.2022.

  Porin tavoitteena on kaupunginjohtaja Luukkosen mukaan löytää sellainen lentoyhtiö, joka ei mene konkurssiin tai luovu leikistä kesken. Porin lentoliikenteessä on nähty viime vuosina monia yrittäjiä, mutta yksikään ei ole kestänyt reitillä kovin kauaa.

  Kilpailutuksen hinta ei ole vielä tiedossa vaan riippuu saaduista tarjouksista. Niitä ei vielä avata julkisuuteen.

  Yhtenä päivänä kolme hoitajaa jätti tulematta töihin – yllätystarkastus Attendon hoivakotiin Nakkilassa johti sijaisten korvaamiseen vakituisilla

  Yhtenä päivänä kolme hoitajaa jätti tulematta töihin – yllätystarkastus Attendon hoivakotiin Nakkilassa johti sijaisten korvaamiseen vakituisilla


  Suurin osa työntekijöistä jätti tulematta töihin yksittäisenä tiistaipäivänä nakkilalaisessa Attendon Keinulan hoivakodissa. Yhden hoitajan vastuulle jäi silloin kaksitoista vanhusta. Samana päivänä Nakkilan kunnan vanhuspalveluiden johtaja...

  Suurin osa työntekijöistä jätti tulematta töihin yksittäisenä tiistaipäivänä nakkilalaisessa Attendon Keinulan hoivakodissa. Yhden hoitajan vastuulle jäi silloin kaksitoista vanhusta.

  Samana päivänä Nakkilan kunnan vanhuspalveluiden johtaja teki hoivakotiin yllätystarkastuksen. Johtopäätöksenä oli, että asukkaiden turvallisuus ja laadukas hoito on vaarantunut.

  Kolme henkeä jäi pois töistä ilmoittamatta siitä ennakkoon. Anna Lehtiranta

  Hoivayrityksen sidosryhmäsuhteiden ja yhteiskuntavastuun johtaja Anna Lehtiranta Attendosta vakuuttaa, että tarkastuskäynti osui vain huonoon ajankohtaan.

  – Kyseessä oli harmillinen hoitajamitoituksen lasku yhtenä päivänä, kun kolme henkeä jäi pois töistä ilmoittamatta siitä ennakkoon. Sijaisen saaminen kesti niin, että yksi hoitajista oli vajaan tunnin yksin kahdeksantoista asukkaan kanssa, Lehtiranta toteaa.

  Attendon ja muiden yksityisten palveluntuottajien ongelmat vanhustenhoidossa ovat olleet näkyvästi esillä julkisuudessa alkuvuonna. Vakavimmat ongelmat ovat johtaneet jopa hoivakotien sulkemiseen.

  "Osa syistä hyväksyttäviä, osa ei"

  Keinulan hoivakodin johtaja Taija Brander vakuuttaa, että helmikuussa vastaan tullut tilanne oli ennalta-arvaamaton. Syitä työntekijäkatoon hän ei voi tarkemmin avata.

  – Asiat on selvitetty työntekijöiden kanssa, mutta en voi kommentoida henkilökohtaisia asioita tämän enempää. Osa syistä oli hyväksyttäviä, osa ei. Tässä on kuitenkin kolme erillistä tapausta, jotka osuivat samaan päivään.

  Brander myöntää, että sopivan työvoiman saatavuudessa on ollut vuosi sitten avatussa hoivakodissa ongelmia. Siellä on jouduttu käyttämään paljon vaihtuvia sijaisia.

  Taija Brander kertoo, että Keinulan hoivakodin hoitajatilanne on parantunut merkittävästi alkukevään aikana. Katja Halinen / Yle

  Nakkilan kunta huomautti hoivakotia asiasta jo marraskuussa lakisääteisen tarkastuksen yhteydessä. Silloisen tarkastusraportin mukaan henkilökuntamitoitus on ollut ennen käyntiä laskennallisesti riittävä. Hoivalaitoksessa on kuitenkin ollut työvuoroja, joissa aamulla on ollut töissä vain yksi hoitaja ja asiakkaita on ollut 14.

  Osa hoivakodin asukkaista on hyvin huonokuntoisia, jopa saattohoidettavia.

  Marraskuisessa raportissa todettiin, että Attendo Keinulan pitää jatkossa huolehtia, että myös akuuteissa poissaolotilanteissa henkilökuntaa on riittävästi jokaisessa vuorossa.

  Ajoissa kiinni epäkohtiin

  Vielä helmikuussa Attendo Keinulalla oli vaikeuksia täyttää vaatimus riittävästä työvoimasta. Kun Nakkilan kunnan vanhuspalveluiden johtaja teki hoitajamitoituksen puutteista ilmoituksen aluehallintovirastolle, tilanne korjaantui.

  – Reagoimme heti siihen. Hankimme välittömästi lisää sijaisia ja lisäsimme henkilökuntamäärää. Aluksi oli paljon sijaisia, joilla hoidimme tämän, mutta tällä viikolla saamme vakituisia hoitajia lisää, Taija Brander kertoo.

  Esimerkkimme osoittaa, että toimivalla valvonnalla epäkohtiin päästään tarttumaan ajoissa. Katri Siiri-Valovirta

  Koska hoitajamitoituksen valvominen tuotti tulosta, Nakkilan kunta aikoo olla siinä aktiivinen jatkossakin.

  – Olemme seuranneet toteutuneita työvuoroja helmikuusta lähtien viikoittain ja aiomme jatkaa seurantaa, kertoo vs. perusturvajohtaja Katri Siiri-Valovirta.

  Katri Siiri-Valovirta iloitsee siitä, että Nakkilan kunnan valvonta on onnistunut.Päivi Meritähti / Yle

  Hän toivoo, että myös muut kunnat olisivat asiassa hereillä.

  – Me olemme mielestäni onnistuneet valvonnassa todella hyvin. Esimerkkimme osoittaa, että toimivalla valvonnalla epäkohtiin päästään tarttumaan ajoissa.

  Uutisesta voi keskustella 1.4. klo 22 saakka.

  Lue myös:

  Vanhusten hoitokoteihin on tehty satoja tarkastuksia – erittäin vakavia tapauksia löytyi joitakin kymmeniä

  Hoivakohun riepottelema Attendo kertoi kulujen noususta Suomessa – ja osake syöksyy jälleen.

  Näin vanhusten hoivayhtiöt pyörittivät haamuhoitajajärjestelmää – Luottamusmies: "Kun työntekijä ei tule töihin, siinä säästetään sen palkka"

  Rolls-Roycen meriliiketoimintojen myynti Norjaan varmistui

  Rolls-Roycen meriliiketoimintojen myynti Norjaan varmistui


  Teollisuuskonserni Rolls-Roycen Suomen toimintojen myynti on saanut sinettinsä. Rolls-Royce ilmoitti viime kesänä myyvänsä Marine-ryhmänsä norjalaiselle Kongsbergille. Omistajaa vaihtaa muun muassa Turussa sijaitseva etäohjattujen ja autonomisten...

  Teollisuuskonserni Rolls-Roycen Suomen toimintojen myynti on saanut sinettinsä.

  Rolls-Royce ilmoitti viime kesänä myyvänsä Marine-ryhmänsä norjalaiselle Kongsbergille. Omistajaa vaihtaa muun muassa Turussa sijaitseva etäohjattujen ja autonomisten alusten tutkimus- ja kehityskeskus sekä Rauman potkurilaitetuotanto ja Kokkolan vesijettitehdas.

  Rolls-Royce toimii 50 maassa ja konsernilla 50 000 työntekijää. Suomessa työntekijöitä on noin 600 Kokkolassa, Raumalla ja Turussa.

  Kongsberg toimii 25 maassa ja työntekijöitä on noin 7 000.

  Poliisi iski verkkokauppaan Satakunnassa – huumeita myytiin dynamiitin kanssa

  Poliisi iski verkkokauppaan Satakunnassa – huumeita myytiin dynamiitin kanssa


  Lounais-Suomen poliisin Satakunnan kenttävalvontaryhmä kohdisti tehovalvonnan huumeiden välittäjiin ja käyttäjiin viime viikolla internetin Tor-verkossa. Iskussa paljastui Merikarvian suunnalla toimiva huumevälittäjä, joka myi myös...

  Lounais-Suomen poliisin Satakunnan kenttävalvontaryhmä kohdisti tehovalvonnan huumeiden välittäjiin ja käyttäjiin viime viikolla internetin Tor-verkossa.

  Iskussa paljastui Merikarvian suunnalla toimiva huumevälittäjä, joka myi myös räjähteitä. Poliisi takavarikoi välittäjältä kilon dynamiittia, jota kaupattiin huumeiden kanssa internetissä.

  Porin Noormarkussa kenttävalvontaryhmä sai kiinni huumevälittäjän, joka oli välittänyt cannabista ainakin puolen kilon verran. Hän oli kiinniottotilanteessa varustautunut laittomalla pistoolimallisella käsiaseella.

  Ulvilassa opiskelijaryhmä käytti kannabista

  Tehovalvonnassa poliisi paljasti Ulvilassa sijaitsevasta oppilaitoksesta viiden opiskelijan ryhmän, joka oli ostanut ja käyttänyt opiskelun lomassa kannabista kertomansa mukaan useamman sata grammaa viimeisen vuoden aikana.

  Kannabiksen käyttöön poliisi pääsi kiinni oppilaitoksen antaman vihjeen perusteella. Oppilaat ovat hieman alle 20-vuotiaita.

  Tutkinnan aikana poliisilla on ollut kiinniotettuna ja pidätettyinä kahdeksan henkilöä.

  Poliisi on nimennyt tehovalvonnan "Savuprojektiksi", jota poliisi jatkaa Satakunnassa kesään asti.