Yle Uutiset | Tuoreimmat uutiset

  Työntekijöitä haetaan Kreikasta asti – Pietarsaaren seudulla on vain 4 prosentin työttömyys ja kova työvoimapula

  Työntekijöitä haetaan Kreikasta asti – Pietarsaaren seudulla on vain 4 prosentin työttömyys ja kova työvoimapula


  Pohjanmaan maakunnassa sijaitsevan Pietarsaaren seudun työvoimatarve on selvästi oletettua suurempi. Nyt ja kahden seuraavan vuoden aikana tarvitaan noin 600–800 työntekijää eri aloille ja eri paikkakunnille. Työttömyysaste alueella oli...

  Pohjanmaan maakunnassa sijaitsevan Pietarsaaren seudun työvoimatarve on selvästi oletettua suurempi. Nyt ja kahden seuraavan vuoden aikana tarvitaan noin 600–800 työntekijää eri aloille ja eri paikkakunnille.

  Työttömyysaste alueella oli maaliskuussa noin neljä prosenttia. Koko maassa luku on runsaat 9 prosenttia.

  Tuotannon työntekijöistä on kova pula, mutta myös kunnissa kaivataan henkilökuntaa varhaiskasvatukseen sekä terveydenhuoltoon.

  TE-toimiston työnhakurekistereistä löytyy vain kolmasosa näistä työntekijöistä. Pietarsaaren kehittämisyhtiö Concordia onkin kampanjoinut aktiivisesti eri rekrytointitapahtumissa löytääkseen tekijöitä myös muualta Suomesta.

  Siivousalalla tarvitaan tekijöitä

  Siivousalan yritys Professional Cleaning Service Oy on rekrytoinut myös ulkomailta, kertoo osaomistaja ja talouspäällikkö Simon Kivinen.

  – Olemme hakeneet ja saaneet työntekijöitä Kreikasta. Meillä on nyt kaksi työntekijää sieltä ja jatkossa vielä kaksi lisää. Laajennamme hakua myös Suomessa, sillä esimerkiksi Itä-Suomessa on työttömyyttä toisin kuin täällä.

  Kivisen mukaan yhtiössä on 115 työntekijää, mutta lisää tarvitaan 15. Työvoimapula estää kasvua ja vähentää työviihtyvyyttä. Tällä hetkellä työntekijät joutuvat ottamaan enemmän työtehtäviä kuin haluaisivat.

  Professional Cleaning Servicessä toimitaan kolmella kielellä: suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.

  Simon Kivisen mukaan siivousala kärsii aiemmasta huonosta imagosta. Hänen mukaansa nykyään alalla palkkataso on kuitenkin verrattavissa vaikkapa kaupan alan palkkoihin.

  – Lisäksi moni työtehtävä poistuu digitalisaation vuoksi, mutta ei siivousala. Robotit eivät valtaa alan työpaikkoja kymmenessä vuodessa.

  Olisiko savesta uudisrakentamiseenkin? Ikivanha materiaali taipuu esimerkiksi seinän eristeeksi

  Olisiko savesta uudisrakentamiseenkin? Ikivanha materiaali taipuu esimerkiksi seinän eristeeksi


  1850-luvulla rakennettu pohjalaistalo kylpee auringossa Ylistaron Kitinojalla. Olohuoneen ja keittiön seiniä peittää punamullan värinen savikerros, joka on laitettu pari viikkoa sitten listoituksen päälle. Nyt seinään levitetään toinen...

  1850-luvulla rakennettu pohjalaistalo kylpee auringossa Ylistaron Kitinojalla. Olohuoneen ja keittiön seiniä peittää punamullan värinen savikerros, joka on laitettu pari viikkoa sitten listoituksen päälle. Nyt seinään levitetään toinen savikerros.

  Pohjalaistalossa on meneillään Pohjalaisen Rakennusperintöyhdistyksen savirappauskurssi.

  Vajaa kymmenkunta aiheesta kiinnostunutta kurssilaista pääsi konservaattori Liisukka Oksan opastamana kokeilemaan, miten savi taipuu seinän eristeeksi.

  Anna Häkäri (vas.) ja Liisukka Oksa rappaamassa savea hirsiseinän pinnalle.Mirva Ekman / YleRouheaa pintaa

  Kaisa Hautakoski Ullavalta ja Arto Soini Kauhajoelta kantavat saviämpäreitä eteisestä olohuoneeseen. Tällä kertaa aika ei riittänyt kurssilla siihen, että laasti olisi tehty itse, vaan se ostettiin valmiina seoksena.

  Laasti on melko helppo levittää ja lopputulos on rouhea ja tasainen. Pinta hiotaan lopuksi ja päälle voi maalata esimerkiksi liimamaalilla.

  Vasemmalla seinä, joka on saanut päälleen jo kaksi kerrosta savipintaa. Oikealla kaksi viikkoa aikaisemmin laitettu ensimmäinen kerros savea, alla näkyy listoituskin.Mirva Ekman / Yle

  Sekä Hautakoski että Soini kiinnostuivat kurssista siksi, että saisivat itselleen ideoita esimerkiksi oman kodin tai muun kiinteistön kunnostamiseen. Savi kiinnosti muutenkin materiaalina.

  – Minulla oli vähän semmoinen haave, että josko tätä uskaltaisi omiinkin seiniin kokeilla, Arto Soini kertoo.

  Kauhajokelainen Arto Soini haluaa kokeilla savea itsekin jatkossa.Mirva Ekman / Yle

  Mukaan oli lähtenyt myös vaasalainen Anna Häkäri. Hänellä on itsellään vuonna 1886 rakennettu talo, johon hän haki uusia vinkkejä. Hän on myös itse ammatiltaan konservaattori.

  – Talossani on monta hyvää käyttökohdetta, joihin savea voisi soveltaa, kuten kylpyhuoneeseen, keittiöön tai eteiseen, Häkäri pohtii.

  Luonnonmukaisuus kiinnostaa

  Savea käytetään jonkun verran myös uudisrakentamisessa. Tuusulan vuoden 2020 asuntomessuille kerrotaan nousevan taloja, joissa on käytetty puuta, savea ja kiveä, ja joille luvataan 300 vuoden käyttöikä.

  Aikanaan betoni korvasi saven ja kalkin rakentamisessa Suomessa. Nyt puolestaan ekologisuus ja luonnonmukaiset materiaalit ovat nousseet jo pidemmän aikaa rakentamistrendeissä.

  Anna Häkäri (vas.) Vaasasta osallistui savirappauskurssille mielenkiinnosta materiaalia kohtaan. Vieressä kurssin opettaja, konservaattori Liisukka Oksa. Mirva Ekman / Yle

  – Olen purkanut paljon vanhoja rakennuksia ja monissa on saviseiniä. Osa on ollut tyhjillänsä 30-40 vuotta ja siellä on aina vain se savi vielä kiinni. Varmasti se olisi toimiva monessa paikassa tänä päivänäkin, Arto Soini miettii.

  Savilaasti ostettiin tällä kertaa valmiina, koska aika ei riittänyt oman laastin valmistamiseen kurssilla.Mirva Ekman / Yle

  Myös kurssin opettaja, konservaattori Liisukka Oksa uskoo luonnonmukaisten materiaalien nousevan voimakkaasti tulevaisuudessa.

  – Aika paljon on trenditietoisia ihmisiä, jotka haluavat jo esimerkiksi maaleilta ja laasteilta ekologisuutta. Savi voisi olla ehdottomasti trendi tulevaisuudessa, Oksa toteaa.

  Osaamista jaetaan

  Vanhoja menetelmiä ylläpidetään perinnerakentamiseen keskittyvissä yhdistyksissä. Pohjalaisen rakennusperintö -yhdistyksen puheenjohtaja Riitta Jaakkola uskoo, että kynnys kokeilla eri materiaaleja madaltuu, kun kohdalle tarjoutuu mahdollisuus kokeilla niitä käytännössä.

  – Myös tieto leviää paremmin nettiaikana. Tällainen kurssi varmasti lisää uskallusta, ja me yritämme levittää tietoa. Näin myös taito siirtyy, Jaakkola kuvailee.

  Anna Häkärin mielestä luonnonmukaisten materiaalien käyttö on ensisijaisen tärkeää nimenomaan vanhojen talojen kunnostamisessa.

  – Kun talo on valmistunut, on käytetty vain luonnonmukaisia materiaaleja. Talon hyvinvoinnin kannalta on tärkeää käyttää vastaavanlaisia materiaaleja, että se jatkossakin säilyy seuraavat parisataa vuotta, hymyilee Häkäri.

  Lisätutkimus selvittää tuulivoiman infraäänen vaikutukset terveyteen

  Lisätutkimus selvittää tuulivoiman infraäänen vaikutukset terveyteen


  Työ- ja elinkeinoministeriö käynnisti viime syksynä lisätutkimuksen tuulivoiman aiheuttamista mahdollisista äänihaitoista, koska kiistellystä asiasta ei ole ollut tarpeeksi tieteellistä näyttöä. Taustalla on se, että osa tuulivoima-alueiden...

  Työ- ja elinkeinoministeriö käynnisti viime syksynä lisätutkimuksen tuulivoiman aiheuttamista mahdollisista äänihaitoista, koska kiistellystä asiasta ei ole ollut tarpeeksi tieteellistä näyttöä.

  Taustalla on se, että osa tuulivoima-alueiden läheisyydessä asuvista ihmisistä on kertonut oireilevansa vakavasti tuulivoimaloiden tuottaman infraäänen vuoksi. Tämä on osaltaan lisännyt tuulivoimatuotantoon kohdistuvaa pelkoa ja vastustusta.

  Tutkimus valmistuu ensi vuoden helmikuussa. Sen toteuttavat teknologian tutkimuskeskus VTT, Helsingin yliopisto, Työterveyslaitos sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL.

  Koehenkilöillä testataan äänen vaikutusta

  Mittausten avulla määritellään, millainen altiste tuulivoimaloiden tuottama ääni on erityisesti sisätiloissa.

  Kyselytutkimuksella kerätään tietoa, minkälaista oireilua ihmiset ovat kokeneet tuulivoimaloiden läheisyydessä.

  Alueellisesti uusia tutkimuksia on tehty tuulivoimaloiden läheisyydessä Ilmajoella Etelä-Pohjanmaalla. Sieltä siirrytään kevään aikana Satakuntaan Porin seudulle.

  Lisäksi tutkitaan kokeellisesti, miten tuulivoimaloiden tuottama ääni vaikuttaa ihmiseen fysiologisesti.

  – Koehenkilöt altistetaan aidolle tuulivoiman tuottamalle äänelle. Tutkimme muun muassa hengistystiheyttä, sydämen sykettä, pupillien liikettä ja ihon sähkönjohtavuutta, selventää tutkija Panu Maijala VTT:stä.

  Koehenkilöiltä pyydetään myös omia havaintoja heidän kuulemastaan äänestä.

  Tuulivoimalan infraäänellä oma luonteensa

  Kyse on eritoten infraäänestä. Koehenkilöt saavat kuunneltavakseen tuulivoimalan ääntä, joka sisältää infraääntä ja vaihtoehtoisesti ääntä, jossa ei ole infraääniä.

  Tutkija Maijala sanoo, että kaikki ihmisen tuottama ääni teollisuudesta liikenteeseen sisältää paljon myös infraääntä. Tuulivoimaloiden tuottama infraääni eroaa kuitenkin tästä.

  – Se on luonteeltaan hieman erilaista, sykkivää. Yksi tutkittava väittämä on, että tällä äänen luonteella on merkitystä, vaikka sen taajuussisältö on samanlaista kuin muualla teollistuneessa ympäristössä.

  Kymmenien tuhansien lukuvuosimaksut eivät estä nuoria urheilijoita lähtemään Pohjois-Amerikkaan – jääkiekkoilija Alec Ahlroth läpäisi seulan ja käy nyt lukion Kanadassa

  Kymmenien tuhansien lukuvuosimaksut eivät estä nuoria urheilijoita lähtemään Pohjois-Amerikkaan – jääkiekkoilija Alec Ahlroth läpäisi seulan ja käy nyt lukion Kanadassa


  Ajatus opiskelun ja jääkiekon yhdistämisestä ja vielä Kanadassa oli ollut vaasalaisen Alec Ahlrothin mielessä jo tovin. Äitinsä Kaisa-Leena Ahlroth sanoo, että poika oli asiassa hyvin päättäväinen, joten mahdollisuudesta lähteä...

  Ajatus opiskelun ja jääkiekon yhdistämisestä ja vielä Kanadassa oli ollut vaasalaisen Alec Ahlrothin mielessä jo tovin. Äitinsä Kaisa-Leena Ahlroth sanoo, että poika oli asiassa hyvin päättäväinen, joten mahdollisuudesta lähteä opiskelemaan ja pelaamaan Kanadaan otettiin selvää.

  – Se oli ihan hänen oma ideansa. Hän oli kuullut mahdollisuudesta, että on olemassa suomalainen yritys, joka on erikoistunut urheilijoiden vaihto-oppilasvuosiin. Katsottiin facebookista ja googletettiin ja sitten laitettiin homma vireille, muistelee Kaisa-Leena.

  Alec, Kaisa-Leena, Kai ja Jesper Ahlroth Torontossa.Kaisa-Leena Ahlroth

  Ajatus 17-vuotiaan pojan päästämisestä toiselle puolelle maapalloa kuulostaa monen korviin pelottavalta. Jos Ahlrothien mielissä oli epäilyksiä, ei niille annettu sijaa.

  – Hän on ollut aina hyvin itsenäinen ja sosiaalinen ja on matkustanut paljon sekä yksin että seurassa. Lisäksi se oli hänelle niin voimakas juttu, sanoo Kaisa-Leena Ahlroth.

  Alecin isä Kai Ahlroth myötäilee ja sanoo, ettei heitä vanhempia tarvinnut ylipuhua.

  – Selvitettiin toki, ettei mennä vararikkoon, jos poika sinne lähtee. Haluttiin tukea häntä tässä, kertoo Kai Ahlroth.

  Papereita, videoita ja haastatteluita

  Kun päätös hakemisesta oli tehty, alkoi varsinainen työ. Perheen oli toimitettava muun muassa yksityiskohtaiset tiedot varallisuudesta ja taloudenpidosta esimerkiksi ihan sähkölaskujen muodossa. Lisäksi poikaa haastateltiin useampaan otteeseen Suomessa ja tulevan koulun joukkueen valmennusjohdon kanssa käytiin monia videokeskusteluita.

  Alecilta pyydettiin myös videoita sekä harjoituksista että peleistä. Vaasan päässä yläkoulun opettajat antoivat lausuntoja pojan koulumenestyksestä. Lukion opettajat puolestaan kommentoivat perheen pyynnöstä opintosisältöjä siinä vaiheessa, kun paikka oli varmistunut. Lupia, todistuksia ja lausuntoja kertyi arkkikaupalla.

  Ratkaiseva haastattelu järjestettiin vuosi sitten tammikuussa Helsingissä. Mukana oli 80 nuorta urheilijaa, kaikilla sama tavoite kuin Alec Ahlrothilla. Omanlaisensa draft-tilaisuus siis.

  Rothesay Netherwood School

  Ahlrothien kohdalla lopputulema oli se tavoiteltu eli Alec tuli valituksi Kanadan itäpuolella olevan New Brunswickin provinssin Rothesay Netherwoodin yksityiseen sisäoppilaitokseen.

  – Ei mua pelottanut lähteä. Se ehkä mietitytti, että pitää asua ilman vanhempia, mutta hyvin sekin on sujunut, Alec Ahlroth naurahtaa.

  Opiskelua ja jääkiekkoa valvonnan alla

  Nuori mies on ollut Kanadassa viime syksystä lähtien. Tavoitan hänet kesken kevätloman, jolloin myös oma perhe on häntä tapaamassa. Päättäväisyyden huomaa nuoresta miehestä samantien.

  – Mä haluan nähdä kuinka pitkälle pääsen jääkiekossa. Lisäksi halusin tulla pelaamaan pohjoisamerikkalaista kiekkoa, perustelee Ahlroth syitään vaihtaa tuttu ympäristö täysin uuteen.

  Alec vastaili kysymyksiin skypellä Torontosta.Kaisa-Leena Ahlroth

  Oppilaat asuvat omassa sisäoppilaitoksen asuntolassa, jossa valvonta on tiukkaa. Esimerkiksi aamupalalla on oltava tiettynä aikana, samoin muut ruoka-ajat on tehty noudatettaviksi. Lisäksi kampusalueelta ei saa lähteä pois ilman lupaa.

  Koulua on arkipäivisin kello 8-16, ja sen jälkeen ilta menee jääkiekkoharjoituksissa. Pelejä on viikonloppuisin ja matkat ovat välillä todella pitkiä.

  – Meillä on keskimäärin kymmenen tuntia ne pelimatkat, joskus 14 tuntia. Pelimatkoille saatetaan lähteä jo torstaina ja takaisin tullaan sitten vasta sunnuntaina, Ahlroth kertoo.

  Opiskelu tapahtuu tietenkin englanniksi ja tunneilla on osallistuttava keskusteluihin ihan eri tavalla kuin Suomessa. Koulu vastaa suomalaista lukiota ja valmistuttuaan opiskelija saa Suomen ylioppilastutkintoa vastaavan tutkinnon.

  Matchmakingiä

  Suomessa urheilijoiden vaihto-oppilasvuosia järjestelee Universal Players Global. Se on ollut välittäjänä jo vuodesta 1997 ja sen kautta eri puolille maailmaa lähtee vuosittain sata nuorta. Oppilaitokset ovat yksityisiä kouluja.

  Toimitusjohtaja Mikko Saarni korostaa, että harrastuksen ja opiskelun yhdistävässä ohjelmassa on mukana lajeja ja kiinnostuksen kohteita laidasta laitaan. Ei siis pelkästään jääkiekkoa.

  – Sanoisin, että noin 15 prosenttia lähtijöistä on jääkiekkoilijoita, mutta loput ovat ihan muita. Siellä saattaa lajeina olla golfia, matematiikkaa, balettia tai jalkapalloa. Pääasia on, että oma harrastus ja opiskelu saadaan yhdistettyä sellaisella tavalla, miten nuori ja hänen perheensä haluaa.

  Lukuvuosi Kanadassa tai Yhdysvalloissa yksityisessä sisäoppilaitoksessa maksaa 50 000 - 70 000 dollaria eli 44 000 - 62 000 euroa. Sisäoppilaitoksessa ollessaan nuori saa täyden ylläpidon eli ruuat, asumisen ja koulutuksen. Lisäksi esimerkiksi jääkiekkoilijoiden kohdalla pelimatkat ja muu jääkiekkoon liittyvä sisältyy lukuvuosimaksuun.

  Lukuvuosimaksu on iso, ja sen kattamiseksi koulut myöntävät stipendejä. Stipendin suuruus riippuu perheen taloudellisesta tilanteesta, joka kartoitetaan tarkoin.

  – Stipendirahoitus tulee kouluilta ja silloin kun he kokevat, että oppilas tuo heidän koululleen jotain lisäarvoa, he myös maksavat. Keskiarvo koulujen maksamista stipendeistä on noin puolet lukuvuosimaksusta, selventää Saarni.

  Ulkomailla opiskelu ja oman harrastuksen yhdistäminen kiinnostaa koko ajan enemmän. Nuoria kiinnostavat ulkomaille lähdössä muun muassa mahdollisuudet, jotka siellä saattavat aueta. Kielitaidon karttumista ja korkeaa koulutusta pidetään myös arvossa.

  UP Global etsii maailmalle lähtevälle nuorelle parhaiten sopivan koulun.

  – Me tunnetaan koulut, olemme itse käyneet tutustumassa niihin ja pystymme näin yhdistämään nuoren oikeaan oppilaitokseen. Näiden vuosien aikana ei ole ketään tullut niin sanotusti maitojunalla kotiin. Sekä oppilaan että koulun tavoitteet on saatu kohtaamaan, jatkaa Saarni.

  Kovempaa kiekkoa

  Alec Ahlrothin ensimmäinen lukuvuosi Kanadassa jatkuu vielä muutaman kuukauden. Jääkiekon osalta harjoittelu pyörii normaalisti, vaikka sarjapelit ovat jo päättyneet. Tilalle hän on ottanut rugbyn, jota pelikaverit olivat suositelleet hyväksi oheislajiksi jääkiekolle.

  Alecin koulun jääkiekkojoukkue pelaa Mid-West Prep Hockey -liigaa, jossa on mukana kouluja Kanadasta ja Yhdysvalloista. Varsinaiset juniorisarjat ovat erikseen.

  Alec Ahlroth vauhdissa.Kevin Barrett

  Jääkiekko pohjoisamerikkalaisissa nuorten sarjoissa on Alecin ja Kain mielestä selvästi fyysisempää kuin Suomessa.

  – Peli on paljon kovempaa. Mies miestä -vastaan tilanteita on enemmän ja kulmissa on enemmän kahinointia. Säännötkin on hieman erilaiset, mailaa saa käyttää roimemmin kuin Suomessa. Juniorisarjoissa saa tehdä jopa sellaisia juttuja, joita ei aikuisten sarjoissa voi tehdä, selvittää valmentajanakin toiminut Kai Ahlroth.

  Alec on mielestään päässyt fyysisempään ja nopeampaan pohjoisamerikkalaiseen pelityyliin hyvin kiinni.

  – Aika hyvin siihen tottui. Olen aika isokokoinen itsekin, että pysyi kyllä mukana. Eikä ole tullut mitään vammojakaan.

  Suomessa asuessaan hän pelasi B-ikäluokan SM-sarjassa.

  Alec Ahlroth ja valmentaja Jeff Lewis.Derek McCallum"Valtava mahdollisuus kasvaa ihmisenä"

  Kanadan ajastaan Alec Ahlroth tietenkin toivoo oppia ja hyötyä pitkälle tulevaisuuteen. Ihan heti hän ei ole ainakaan Suomeen palaamassa. Kanadassa koulua on jäljellä vielä vuosi tämän jälkeen, mutta mitä sen jälkeen?

  – Toivottavasti jääkiekkoilijan ura, ja mennä niin pitkälle kuin jääkiekossa pääsee. Se olisi tavoite.

  Vanhemmat ovat ottaneet tukijan roolin eivätkä aseta pojalle paineita tai odotuksia.

  – Tämä on valtava mahdollisuus hänelle kasvaa ihmisenä. Olemme iloisia, että tämä mahdollisuus on ja hän on rohkeasti itse lähtenyt kokemusta hakemaan. Hän saa hurjan hyvän koulutuksen ja kokemuksen, vaikkei tulisikaan jääkiekkoilijaa, sanoo Kaisa-Leena Ahlroth.

  Perhe ehti kevään Kanadan reissun aikana nähdä pojan pelaavan ja olevan kuin kotonaan Pohjois-Amerikassa.

  – Nyt kun oltiin siellä hänen reviirillään, niin tuntui että hän oli miehistynyt valtavasti. Hän oli omalla vahvuusalueellaan. Silloin oli äidin pakko sanoa, että nyt on napanuora katkennut.

  Tulossa on elokuva Suomen tunnetuimpiin kuuluvasta murhamysteeristä, mutta ilman murhaa – ohjaaja haluaa sen laittavan pisteen Kyllikki Saaren tapaukselle

  Tulossa on elokuva Suomen tunnetuimpiin kuuluvasta murhamysteeristä, mutta ilman murhaa – ohjaaja haluaa sen laittavan pisteen Kyllikki Saaren tapaukselle


  Kuopiolainen elokuvantekijä Sasu Kerman tekee elokuvan Kyllikki Saaresta. Kuvaukset alkavat toukokuussa ja tavoitteena on, että elokuva on valmis vuonna 2020. Aikaisemmista Kermanin tekemistä elokuvista ovat menestyneet Patsaat Kuolevat Berliinin...

  Kuopiolainen elokuvantekijä Sasu Kerman tekee elokuvan Kyllikki Saaresta. Kuvaukset alkavat toukokuussa ja tavoitteena on, että elokuva on valmis vuonna 2020.

  Aikaisemmista Kermanin tekemistä elokuvista ovat menestyneet Patsaat Kuolevat Berliinin WIPE-festivaalilla ja lyhytdokumentti Pohjolan rautamies Sodankylän elokuvajuhlilla.

  Kyllikki Saaren murha on edelleen ratkaisematta. Isojoella tapahtunut teko herätti aikanaan paljon huomiota. Epäiltyjä nostettiin näyttävästi esiin mediassa.

  Isojokelainen Kyllikki Saari katosi, kun hän oli palaamassa kotiinsa hartaustilaisuudesta toukokuussa 1953. Saari löydettiin viiden kuukauden kuluttua suohaudasta surmattuna.

  Tekeillä oleva elokuva ei kuitenkaan pui näitä tapahtumia vaan se keskittyy aikaan ennen murhaa.

  "Herkkä ja kaunis pätkä, mutta luja kuin hämähäkin seitti"

  Kun Sasu Kerman kumppaneineen otti ensimmäisen kerran yhteyttä Kyllikki Saaren omaisiin Isojoella, hänelle ei tullut yllätyksenä, miten herkkä asia murhatapaus kylällä edelleen on. Tapahtumista tulee kuluneeksi 17. toukokuuta. 66 vuotta.

  Kyllikki Saaren veli Esko Saari antoi kuitenkin elokuvalle siunauksen sen jälkeen, kun Kerman oli kertonut, mikä hänen tavoitteensa on.

  Kerman haluaa, että elokuva Kyllikki Saaresta laittaisi pisteen tabulle.

  – Elokuva tulisi olemaan herkkä ja kaunis pätkä, mutta luja kuin hämähäkin seitti.

  Saadaan olla mukana tällaisessa historiallisessa ja suomalaisille merkittävässä projektissa. Mervi Rönkä

  Elokuva kertoo Kyllikki Saaren viimeisestä vuodesta 1952 ja se päättyy murhaan.

  Kerman ei halua paljastaa koko ideaa. Ohjaaja kuvaa kokonaisuutta niin, että siinä tulee olemaan agathachristiemäistä jännitystä ja psykologista trilleriä.

  – Voisin sanoa, että jopa huumoria on mukana monellakin tapaa, Kerman sanoo.

  Huumoria on mukana, koska elokuva kertoo kuitenkin Saaren elämästä siinä vaiheessa, jolloin hän on ollut tietämätön omasta kohtalostaan.

  – Toukokuun 17. päivä oli normaali päivä nuoren Kyllikin elämässä siihen saakka kunnes hän läksi polkemaan kohti kotiaan iltakymmenen aikaan. Sitä ennen elämä on voinut olla hyvinkin hauskaa. Kyllikille tapahtui varmasti kivojakin juttuja kavereiden kanssa, Kerman perustelee.

  Käsittelyssä on aihe joka inhottaa: suo, nuori tyttö, seksuaalirikos ja murha. Sasu Kerman

  Sasu Kerman tekee omakustanne-elokuvaan lähes kaiken itse: käsikirjoituksen, ohjaamisen ja tuottamisen. Käsikirjoituksen tekemiseen Kerman sai apua näytelmäkirjailija Matti Kiviseltä. Mukana on myös aiemmista elokuvista tuttu luottotiimi.

  Taustatyönä Kerman haastatteli aikalaisia ja kävi läpi Kyllikki Saaren tapauksesta kirjoitettuja lehtiartikkeleita.

  Projekti on ollut Kermanille itselleen ristiriitainen, koska hän on kammonnut aina väkivaltaa ja murhia.

  – Minä otin sen haasteena, koska oikeasti minua pelottaa ja inhottaa murhat. Lapsena, kun Poliisi-tv oli päällä, mulle jäi siitä kammottava fiilis enkä uskaltanut katsoa sitä, Kerman kertoo.

  Käsittelyssä on siis aihe, joka inhottaa häntä henkisesti.

  – Suo, nuori tyttö, seksuaalirikos ja murha, ohjaaja sanoo päätään pudistellen.

  Elokuva kertoo myös naisen asemasta

  Taustatyötä tehdessään Kerman huomasi Kyllikki Saaren salanneen oman yksityisen elämänsä.

  Saaren päiväkirjoja ja kirjeitä oli tuhottu.

  Kerman arvelee, että Kyllikki on kirjoittanut päiväkirjaan jotain sellaista, mitä hän ei ole halunnut kenenkään näkevän.

  Tutkinnassa selvisi myös aikoinaan, että nuori tyttö oli ollut kirjeenvaihdossa tuntemattomien henkilöiden kanssa. Perheelleen Kyllikki kielsi tämän olevan totta.

  Kirjeenvaihto on yksi seikoista, joka Kermanin mielestä antaa toisenlaisen kuvan Kyllikistä.

  – Onko hän ollut sittenkin räväkkä persoona, joka piilottanut tulisen sielunsa ulkokuoren alle, Kerman pohtii.

  Kyllikki Saaren murhaan liittyvästä aineistoista löytyi yllätyksiä. Kylä oli Suomen Twin Peaks, Sasu Kerman kertoo. Entinen poliisi piti kylällä kahvilaa ja myi salaa pontikkaa pöydän alta. Tiedettiin henkilö, joka oli harrastanut nekrofiliaa.Marianne Mattila / Yle

  Elokuvan tavoitteena on katsoa Kyllikin tajuntaan ja nähdä ympäristö ja tilanteet hänen silmin.

  Kerman on tutkinut tarkkaan, mikä tuolloin oli mahdollista ja millainen ilmapiiri oli 1950-luvun Pohjanmaalla. Siksi elokuva keskittyy myös naisten asemaan 1950-luvulla. Elikö Kyllikki “isojen pahojen susien” maailmassa?

  Ohjaaja voi kuvitella helposti tilanteen, jossa Kyllikki ajaa polkypyörällä kevätillassa ja pelkää samalla vastaan tulevia miesporukoita.

  – 50-luku antaa hyvät raamit naisen aseman käsittelyyn. Miesten ja naisten asetelma on ollut aika päivänselvä silloin, Kerman toteaa.

  Sodasta traumatisoituneet miehet joivat ja näkivät painajaisia. Naiset huolsivat perheen ja kodin. Naisille mahdollisuus opiskeluun ja itsenäiseen elämään oli kaukainen asia.

  – Miehet ovat olleet silloin sellaisia jääriä, Kerman tokaisee.

  Pohjanmaalla tapahtunutta tekoa kuvataan Savossa

  Tarinaa Kyllikki Saaren viimeisestä vuodesta kuvataan muun muassa maalaisidyllin keskellä Savon sydämessä. Paikka on Kuopion Maaningalla sijaitseva Tuovilanlahden kylä.

  Kuvauspaikkoja etsineen Kermanin apuna ovat olleet Mervi Rönkä ja Jouni Piirainen Tuovilanlahden nuorisoseurasta.

  Vaikka kylällä kuvataan toukokuussa karmeaa tarinaa, ovat kyläläiset olleet otettuja ja innoissaan.

  – Saadaan olla mukana tällaisessa historiallisessa ja suomalaisille merkittävässä projektissa, Rönkä kertoo.

  Paikalliset ovat jo kyselleet, milloin kuvaukset alkavat.

  Jouni Piirainen ja Mervi Rönkä katselevat Kalapuron pihapiiriä päärakennuksen kuistilta.Marianne Mattila / Yle

  Tuovilanlahteen käännytään tieltä 77, joka vie Siilinjärveltä Viitasaarelle. Vielä risteyksen kohdalla näyttää siltä, että ollaan menossa kohti aavaa rantamaisemaa. Siksi vasemmalle puolelle jäävät hobittimaiset kummut yllättävät.

  Kylätie kiemurtelee kumpujen välissä ja sitä reunustaa joukko yllättävän hyvin säilyneitä vanhoja rakennuksia. Tuovilanlahdessa mennyt aika ja tämä hetki kohtaavat.

  Yksi kuvauspaikoista on Kalapuron tila, jossa vanhat esineet ovat säilyneet todella hyvin. Erilaisia tarve-esineitä löytyy vuosisadan vaihteesta lähtien.

  – Ilmeisesti ollaan sellaisia, ettei raaskita heittää tavaroita pois, Piirainen naurahtaa.

  Minkä hahmon kotipaikkaa Kalapuro esittää elokuvassa, on vielä auki.

  Kyllikki Saaren alkuperäistä kotitaloa ei ole enää olemassa. Kalapuro olisi hyvä vaihtoehto, koska ympäristöä voidaan hyödyntää elokuvassa muutenkin.

  Kerman on kuitenkin löytänyt Siilinjärven Pöljältä rakennuksen, joka on yhdestä kulmasta tarkalleen alkuperäisen näköinen.

  Näiden lisäksi ehdolla on vielä kolmas paikka, joka löytyy Iisalmesta Juhani Ahon kotiseutumuseosta.

  Sen lisäksi, että elokuvassa on mukana tuovilanlahtelaisia avustajina, haussa on myös tärkeää rekvisiittaa. Esimerkiksi tarkoitus on löytää kaksi autoa, joiden liikkeistä haluttiin tietoja paljastuneen murhan jälkeen.

  – Haussa ovat kermanvärinen auto ja musta Ford, jotka löytyvät epäiltyjen listalta, ohjaaja paljastaa.

  Nyt varovasti sen grillauksen kanssa! Maasto on rutikuivaa monin paikoin – Tarkista oman paikkakuntasi tilanne

  Nyt varovasti sen grillauksen kanssa! Maasto on rutikuivaa monin paikoin – Tarkista oman paikkakuntasi tilanne


  Ilmatieteen laitos on antanut ruohikkopalovaroituksen Etelä- ja Länsi-Suomeen. Varoitus kattaa laajasti koko rannikkoalueen Kymenlaaksosta aina Pohjanmaan maakuntaan asti. Sisämaassa Kanta-Häme ja Päijät-Häme kuuluvat myös...

  Ilmatieteen laitos on antanut ruohikkopalovaroituksen Etelä- ja Länsi-Suomeen. Varoitus kattaa laajasti koko rannikkoalueen Kymenlaaksosta aina Pohjanmaan maakuntaan asti. Sisämaassa Kanta-Häme ja Päijät-Häme kuuluvat myös varoitusvyöhykkeeseen.

  Pohjoisemmassa Suomessa tilanne on toinen, koska maassa on vielä lunta.

  – Kyllä tämä alkaa olla poikkeuksellisen kuivaa. Sadetta ei ole saatu aikoihin, sanoo päivystävä meteorologi Ari Mustala Ilmatieteen laitokselta.

  Keväällä maastosta paljastuu lumen alta ensin ruohikkoa, joka on kuivaa ja helposti syttyvää. Ruohikkopalovaroitus tarkoittaa, että avotulen tekeminen on näillä alueilla kiellettyä.

  Tarkista viimeisin maastopalovaroituskartta Ilmatieteen laitoksen nettisivuilta.

  Ohjeet ovat tänä vuonna tiukentuneet, sillä aiemmin varoitus ei sisältänyt suoranaista kieltoa avotulen tekemiseen. Pelastusviranomaiset päätyivät tiukentamaan määräystä, koska maastopaloja syttyy niin paljon.

  – Maastopaloja syttyy herkästi varsinkin, jos kuivaa ruohikkoa on kulotettu. Siinä on kääntöpuolena, että tuli lähtee helposti karkuun sinne, minne sitä ei ole tarkoitettu. Sitten paikalle on kutsuttava palokunta.

  Pääsiäiskokot ja risujen poltto kielletty

  Pääsiäiskokkoja ei ruohikkopalovaroituksen aikana saa polttaa kuin poikkeustapauksissa. Silloin poltosta on sovittava etukäteen paloviranomaisten kanssa.

  Myös risujen ja muun roskan polttaminen on varoituksen aikana kiellettyä. Mökkejään kesäkuntoon laittavilta vaaditaan siis malttia pihojen ja puutarhojen siivouksessa. Myös grillaamisessa kannattaa olla huolellinen ja pitää grillin kantta mahdollisimman paljon kiinni.

  – Kannattaa huolehtia, ettei grillistä pääse lentämään kipinöitä maastoon, sanoo päivystävä meteorologi Ari Mustala.

  Grilliruokien nauttimisen jälkeen grillin annetaan rauhassa jäähtyä ja sammua. Hehkuvia hiiliä ei kannata kipata kivenkoloon maastopalovaaran takia.

  Lue myös:

  Ensi viikolla lämpenee entisestään – myös 20 astetta voidaan paikoin hätyytellä

  Vakava traanimyrkytys ja kuutti keskellä ajotietä – hylkeenpoikaset ovat työllistäneet tänä keväänä poikkeuksellisen paljon villieläinhoitajaa

  Vakava traanimyrkytys ja kuutti keskellä ajotietä – hylkeenpoikaset ovat työllistäneet tänä keväänä poikkeuksellisen paljon villieläinhoitajaa


  Tänä keväänä eri puolilta Vaasan ja Kokkolan väliltä löytyneet hylkeenpoikaset ovat työllistäneet Markku Harjun villieläinhoitolaa poikkeuksellisen paljon. Norra Vallgrundissa toimivassa hoitolassa on käynyt jo viisi kuuttia, ja niistä kaksi...

  Tänä keväänä eri puolilta Vaasan ja Kokkolan väliltä löytyneet hylkeenpoikaset ovat työllistäneet Markku Harjun villieläinhoitolaa poikkeuksellisen paljon. Norra Vallgrundissa toimivassa hoitolassa on käynyt jo viisi kuuttia, ja niistä kaksi on toimitettu muutamia päiviä sitten Korkeasaaren altaaseen, josta ne vapautetaan myöhemmin takaisin luontoon.

  Pari viikkoa sitten yksi hoidossa olleista kuuteista aiheutti Markku Harjulle vakavan tulehduksen. Mitä oikein tapahtui?

  – Käsittelin hyljettä kaksin käsin siten, että vain toisessa kädessä oli hanska ja toisessa ei. Tässä suojaamattomassa kädessäni sattui olemaan joku pieni avonaarmu, jonka kautta hylkeessä olleita bakteereja päätyi verenkiertooni. Hylje pääsi myös puraisemaan minua peukaloon, vaikkei siitä vammaa tullutkaan, Markku Harju muistelee.

  Tämän jälkeen Harjun oikean käden nivelet, keskisormi ja myös polvi paisuivat valtaviksi ja käsi ja jalka menivät lähes toimintakyvyttömiksi. Kuume nousi lähelle neljääkymmentä ja tulehdusarvot lähes kahteen sataan. Siitä alkoi vielä nytkin jatkuva pitkä antibioottikuuri.

  – Ja loppujen lopuksi päädyin sairaalapotilaaksikin useiksi päiviksi, sain suonensisäiset antibiootit. Vaikka tämä traanimyrkytyksen mahdollisuus olikin tiedossa, niin eihän sitä tämän ikäinen mies usko. Aika kovapäistä touhua, Harju naureskelee jälkikäteen.

  Tältä näyttää traanikäsi, eli traanimyrkytys jota on jo hoidettu antibiooteilla jo kaksi viikkoa. Markku Harjun keskisormi turposi aluksi kolminkertaisen kokoiseksi ja tulehdus levisi myös polveen.Antti Haavisto/YleHylkeenpyytäjien vanha vaiva

  Aiemmin hylkeenpyytämisen ollessa varsin yleistä, oli myös tämä ns. traanisormi eli traanimyrkytys varsin tunnettu. Tuohon aikaan tarjolla ei ollut tämän päivän mukaisia hoitoja, ja koko sormi tai sormia saatettiin joutua leikkaamaan pois.

  Tartunnan voi saada hylkeen puremasta tai käsitellessään vaikkapa kuollutta hyljettä suojaamattomin käsin. Tauti tarttuu jostain syystä kuitenkin vain suolaisen veden hylkeistä tai hylkeensukuisista eläimistä, kuten esimerkiksi merileijonista. Nimestään huolimatta infektiota ei kuitenkaan aiheuta hylkeen traani, vaan hylkeessä oleva bakteeri.

  Mustasaaren Södra Vallgrundissa asuva biologi ja luontomatkailuyrittäjä Timo Lumme tuntee traanimyrkytyksen, vaikkei itse ole joutunut sitä kokemaan. Hänen puoleensa käännyttiin myös, Kun Markku Harju oli sairaalassa ja diagnoosista ei oltu heti varmoja.

  Ennen vanhaan traanimyrkytyksen saanut hylkeenpyytäjä saattoi menettää infektiosta jopa sormensa. Markku Harjun se vei viikoksi sairaalaan ja pitkälle antibioottikuurille, mutta diagnoosin löytyminen otti aikaa infektion harvinaisuuden vuoksi.Antti Haavisto/Yle

  – Kyseessä on Leptospira-bakteerin aiheuttama infektio. Esimerkiksi sormessa olevan haavan tai naarmun kautta verenkiertoon päästessään se voi aiheuttaa verenmyrkytyksen, kuten ennen hylkeenpyytäjien keskuudessa kävikin. Ennen sitä osattiin myös sen yleisyyden vuoksi varoa, mutta nykyään sitä ei enää samalla tavalla tunneta.

  Samanlainen riski voi Lumpeen mukaan tulla kyseeseen myös jos kalaverkkoihin on uinut kuutti tai hylje, jota sitten irrotellaan.

  – Viime vuosina pohjoismaissa on tavattu hylkeistä myös toista vaarallista Brucella-nimistä bakteeria. Tähän ryhmään kuuluvia bakteereja ihminen tosin voi saada muualtakin, mutta tämä hylkeissä oleva laji on nyt tullut pohjoismaihinkin. Jos siis kontakti hylkeen kanssa tulee, ja oireita ilmenee, on syytä selvittää onko kyseessä Leptospira tai Brucella-bakteeri, Timo Lumme muistuttaa.

  Suomen Ruokaviraston mukaan yhtä brusellosiin eli Brucella-bakteerin aiheuttamaa tautimuotoa on tavattu vuonna 2014 myös harmaahylkeellä.

  Hylje keskellä autotietä

  Viime sunnuntaina monet autoilijat saivat hieraista silmiään, kun Mustasaaressa Björköbyn kylään vievän autotien keskellä lyllersi hylje. Ohikulkijat hälyttivät avuksi pelastuslaitoksen, ja palomiehet kävivät ensin neuvoja Markku Harjulta kysyttyään poimimassa hylkeen mukaansa.

  Koska varmuutta kuutin kunnosta ja mahdollisesta loukkaantumisesta ei ollut, käytiin sitä varmuuden vuoksi näyttämässä myös Harjun villieläinhoitolassa, mutta se todettiin niin hyväkuntoiseksi ja kookkaaksi että se päästettiin takaisin mereen.

  Mereltä muutaman sadan metrin päähän eksynyt kuutti seikkaili Mustasaaressa Björköbyntiellä, mutta se saatiin takaisin mereenMika Björklund

  Kuuttien suuntavaisto voi olla vielä tietyssä vaiheessa niin heikko, että vedestä maalle eksymisiä voi tapahtua. Markku Harju kertoo, että joskus kuutti voi eksyessään ja emosta vieroittamisen jälkeen vaeltaa jopa kilometrejä väärään suuntaan.

  – Tuo tieltä viimeksi löydetty kuutti oli hyvinkin yli 30-kiloinen ja todella äkäinen. Jos siis kuutin vaikkapa jäällä tai siellä tien varressakin sattuisi läheltä kohtaamaan, kannattaa pysytellä kaukana, sillä se saattaa olla todella nopea ja ärhäkkä, Markku Harju muistuttaa.

  Timo Lumme sekä Markku Harju tietävät tosin kokemuksesta, että terveen hylkeen kohtaaminen kasvotusten luonnossa on harvinaista. Hylkeet ovat uteliaisuudestaan huolimatta varsin arkoja.

  Yli 1200 sikaa kuoli tulipalossa Pohjanmaalla Vöyrillä

  Yli 1200 sikaa kuoli tulipalossa Pohjanmaalla Vöyrillä


  Pohjanmaalla Vöyrin kunnassa kuoli torstai-iltana suuren sikalarakennuksen palossa arviolta yli 1200 sikaa. Pelastetuksi arvioitiin saadun noin 250 sikaa. Sikalarakennus oli kooltaan 3900 neliötä. Päivystävän palomestarin Sakari Innasen mukaan palo...

  Pohjanmaalla Vöyrin kunnassa kuoli torstai-iltana suuren sikalarakennuksen palossa arviolta yli 1200 sikaa.

  Pelastetuksi arvioitiin saadun noin 250 sikaa. Sikalarakennus oli kooltaan 3900 neliötä.

  Päivystävän palomestarin Sakari Innasen mukaan palo on saatu sammutettua ja raivaustyöt ovat käynnissä.

  – Ensimmäisen sammutusyksikön tullessa paikalle, oli rakennuksesta jo puolet ilmiliekeissä.

  Vaasan hätäkeskus oli saanut ilmoituksen palosta ohikulkijalta puoli yhdeksän aikaan illalla ja sammutustyöt kestivät kaksi tuntia.

  Päivystävä palomestari arvioi, että sikalapalon taloudelliset vahingot ovat mittavat.

  Palon syttymissyystä ei ole tietoa. Palo uhkasi levitä muihin rakennuksiin, mutta leviäminen saatiin estettyä. Sikalan vieressä on asuinrakennus ja konehalli.

  Päivystävän palomestarin Sakari Innasen mukaan syttymisyyn tutkinta aloitetaan perjantaina aamulla.

  Ruohikkopalovaara: pääsiäiskokot jäänevät polttamatta lankalauantaina varsinkin rannikolla

  Ruohikkopalovaara: pääsiäiskokot jäänevät polttamatta lankalauantaina varsinkin rannikolla


  Pääsiäiskokkojen rakentajien kannattaa seurata Ilmatieteen laitoksen voimassa olevia varoituksia. Jos omassa kunnassa on ruohikkopalon vaara, kokkoja ei saa polttaa. Pelastuslain mukaan avotulta ei saa sytyttää alueilla, joilla on voimassa...

  Pääsiäiskokkojen rakentajien kannattaa seurata Ilmatieteen laitoksen voimassa olevia varoituksia. Jos omassa kunnassa on ruohikkopalon vaara, kokkoja ei saa polttaa.

  Pelastuslain mukaan avotulta ei saa sytyttää alueilla, joilla on voimassa ruohikkopalovaroitus tai metsäpalovaara.

  Sulavan lumen alta paljastuva edellisen vuoden kuiva ruoho voi syttyä palamaan, vaikka puusto ei vielä helposti sytykään.

  – Pelastusviranomaiset eivät voi myöntää erikoislupaa pääsiäiskokon polttoon, sellaisen voi antaa vain eduskunta, sanoo apulaispalopäällikkö Jouni Leppälä Keski-Pohjanmaan ja Pietarsaaren alueen pelastuslaitoksesta.

  Leppäsen mukaan tilanne on poikkeuksellinen.

  – Meidän alueellamme näin ei ole käynyt vuosikymmeniin.

  Pohjalaismaakunnista muuallekin levinnyt pääsiäisperinne on edelleen voimissaan alkujuurillaan. Risuja on koottu ja kokkoja valmisteltu taas kymmenissä pohjalaiskylissä.

  Seurasaaressa mietitään voiko kentän kastella

  Myös Helsingissä Seurasaaren pääsiäiskokkoperinne on vakiinnuttanut asemansa. Kokosta vastaavat Helsingin Keskipohjalaiset ja Seurasaarisäätiö.

  Tällä hetkellä (kiirastorstai aamupäivä) Ilmatieteenlaitos varoittaa ruohikkopalovaarasta myös Helsingissä.

  Kokkomestari Esa Kukkola kertoo, että tilannetta seurataan Seurasaaressa.

  – Pohdimme tänään palaverissa, voiko VPK kastella maaston ja puuston niin, että pystyisimme polttamaan kokon.

  Seurasaaren pääsiäiskokko on vasta rakentumassa hiekkakentälle. Kukkolan mukaan varsinaiset rakennustalkoot pidetään illalla. Tarkoituksena on saada aikaan viisi metriä korkea ja halkaisijaltaan nelimetrinen kokko.

  – Jos emme saa polttaa kokkoa, risut roudataan jossakin vaiheessa kesän juhannuskokkoon, Kukkola kertoo.

  Kevät on kuivattanut tehokkaasti maastoa varsinkin rannikkoseuduilla.

  Pakkaslumet ovat sulaneet melko nopeasti. Yöpakkaset ovat kuitenkin laskeneet ilmankosteutta, joten lumeton maaperä, heinikko ja metsä ovat päässeet kuivumaan.

  Tässäkö ratkaisu saarivaltioiden muoviongelmaan? Vaasalaisyritys kehittää konteista koottavia jätteenpolttolaitoksia

  Tässäkö ratkaisu saarivaltioiden muoviongelmaan? Vaasalaisyritys kehittää konteista koottavia jätteenpolttolaitoksia


  Viimeksi kun Henri Kinnunen saapui lentokoneella rantalomalaisten paratiisiin Mauritiukselle, tahtoi hän ensimmäisenä nähdä turistikohteiden ja rantojen sijaan kaatopaikan. Työ jätteenpolttovoimalaitoksien toimittavana toimitusjohtajana vie hänet...

  Viimeksi kun Henri Kinnunen saapui lentokoneella rantalomalaisten paratiisiin Mauritiukselle, tahtoi hän ensimmäisenä nähdä turistikohteiden ja rantojen sijaan kaatopaikan.

  Työ jätteenpolttovoimalaitoksien toimittavana toimitusjohtajana vie hänet eksoottisiin maihin, mutta siistien kokoustilojen sijaan monesti jätevuorien äärelle.

  Kaksi vuotta sitten perustettu Woima Corporation on kehittänyt modulaarisen konteista koottavan jätteenpolttovoimalaitoksen, jonka avulla voi polttaa kaikenlaista jätettä, toimitusjohtajan mukaan jopa vaarallista jätettä.

  – Sadasta prosentista jätettä me pystymme tuhoamaan 95 prosenttia, jopa enemmänkin. 3-4 prosenttia on tuhkaa, joka pitää viedä kaatopaikalle tai hyödyntää jotenkin muuten, Kinnunen kertoo.

  Henri Kinnunen, Woima Corporationin toimitusjohtajaMerja Siirilä / Yle

  Vaikka maailman pelastaminen muovijätteeltä kuulostaa hienolta, yrityksen idean taustalla on suuret markkinat. Jätemäärät maailmalla vain kasvavat ja kasvavat.

  – On vain ajan kysymys, milloin maailman merissä on enemmän muovia kuin kaloja. Sille pitää tehdä jotain, Kinnunen toteaa.

  Kinnunen viettää vuodessa yli 150 päivää ulkomailla. Vaikka yrityksellä on maailmalla agentteja parikymmentä kappaletta, täytyy myös toimitusjohtajan, kuten muiden työntekijöiden matkustaa aktiivisesti.

  Matkustelun vuoksi vaasalaisen toimiston kirjahyllyn päälle on kertynyt suuri määrä matkamuistoja kohdemaista.

  Työntekijöiden tuomia matkamuistoja kohdematkoiltaanMerja Siirilä / YleVaasalaista osaamista

  Kinnunen työskenteli 11 vuotta Wärtsilän palveluksessa, joista useamman vuoden kansainvälisissä tehtävissä. Myös muilla yrityksen ydintiimiläisillä on kokemusta vaasalaisista yrityksistä, kuten ABB:ltä.

  Woima tekeekin työntekijöiden taustoista johtuen yhteistyötä monien vaasalaisyritysten kanssa. Kinnunen antaa kiitosta vaasalaiselle osaamiselle.

  Mikäli Woimalle tulee ulkomailta vierailijoita, kierrättää Kinnunen heidät esimerkiksi Westenergyn jätteenpolttolaitoksella.

  – Westenergyn laitos on yksi maailman moderneimpia laitoksia. Vieraamme, jotka ovat tutustuneet laitokseen, ovat olleet todella vaikuttuneita.

  Kinnunen on lukuisilla matkoillaan nähnyt, kuinka hyvällä tolalla jätteenpoltto ja lajittelu on Suomessa verrattuna moniin maihin. Esimerkiksi myrkylliset jätekaasut eivät päädy taivaalle.

  Tapani Korhonen ja Henri Kinnunen tietokoneen äärelläMerja Siirilä / YleRoskaantuminen suuri ongelma

  Roskaantuminen on maailman suurimpia ympäristöongelmia ilmaston lämpenemisen ja puhtaan veden puutteen lisäksi. Vaikka Suomessa roskaantuminen on pientä, kantaa Suomi huolta aiheesta maailmanlaajuisesti. Työtä on kuitenkin Suomessakin.

  – Meillä pitäisi panostaa jäteveden puhdistuksessa siihen, että mikromuovia ei pääsisi vesistöihin. Sillä tulee olemaan pidemmän päälle arvaamattomat vaikutukset, kertoo Lappeenrannan teknillisen yliopiston ympäristötekniikan professori Mika Horttanainen.

  Merien roskaantuminen johtuu pitkälti Aasian ja Afrikan suurista nopeasti kasvavista ja kehittyvistä kaupungeista, jotka sijaitsevat jokien varsilla.

  – Näissä kaupungeissa ei vielä toimi jätehuolto niin, että jätteet kerättäisiin kaduilta. Kaduilta se päätyy hulevesi- ja tulvavesikanaviin ja sitä kautta jokiin ja meriin, Horttanainen kertoo.

  Antonio Silva / AOPJätehuolto kuntoon nopeasti kehittyvissä maissa

  Jätteet viedään lähes sataprosenttisesti kehittyvissä maissa kaatopaikoille, jotka on sijoitettu monissa maissa jokien läheisyyteen. Tulva- ja sadekauden aikana roskat huuhtoutuvat jokeen ja mereen.

  – Kaatopaikat eivät ole lähelläkään sitä tasoa, mitä ne ovat Suomessa. Lähinnä ne ovat kuoppia kaupungin reunamilla, jonne voi jätettä kasata, Horttanainen kertoo.

  Jätteiden kierrättäminen ja polttaminen jätteenpolttolaitoksissa on harvinaisempaa. Syy polttamattomuuteen on Horttanaisen mukaan teknologian kalleus.

  – Jätettä poltetaan kyllä monissa maissa takapihoilla metallisissa jäteastioissa, että saadaan vähennettyä jätteen määrää. Näin voidaan pienentää jätteen määrää ja myös pienentää jätteen hausta kertyviä kustannuksia. Tästä syntyy myrkyllistä kaasua ja savua, joka päätyy ihmisten hengitettäväksi.

  Lisäksi suuria määriä jätettä palaa vuosittain kaatopaikoilla, eikä näiden palojen myrkyllisiä päästöjä voida hallita mitenkään. Jätteen poltto hallitusti energiaa tuottavissa laitoksissa on aina parempi ratkaisu kuin huonosti hallittu kaatopaikkasijoittaminen.

  Antro Valo / YleMahdollisuudet menestyä

  Yrityksille kansainvälistymis- ja rahoituspalveluita tarjoavan Business Finlandin senior director Juha Peltomäki näkee Woima Corporationilla hyvät mahdollisuudet menestyä maailmalla.

  – Nuoreksi ja kokoonsa nähden pieneksi yritykseksi se on tunnettu jopa maailmanlaajuisesti.

  Peltomäen mukaan suomalainen osaaminen on täysin kilpailukykyistä maailmalla. Lähtökohdat menestymiseen voivat kuitenkin vaihdella. Osalla yrittäjillä voi olla jo valmiiksi hyvät verkostot maailmalle ja tietämys alansa tapahtumista maailmalla.

  – Meillä on myös suuri joukko yrityksiä, jotka eivät ole valmiita. Moni yrittää maailmalle valmistautumatta. Tämä on sellainen yritysjoukko, joka pitäisi saada parempaan kuosiin, Peltomäki kertoo.

  Peltomäki uskoo, että neljännes maailmalle päätyvistä yrityksistä menestyy heti alusta pitäen hyvin ja neljänneksellä kasvu pysähtyy puutteisiin.

  – Suurimmalla osalla kasvu menestymiseen on hitaampaa kuin se voisi olla. Monilla olisi potentiaalia, Peltomäki kertoo.

  Woima CorporationWoima CorporationPotentiaaliset asiakkaat haussa

  Hyvät kasvumahdollisuudet Juha Peltomäki näkee Aasiassa, jossa väestön ja jätemäärän kasvu on nopeaa. Ensimmäiset kaupat ratkaisevat hyvin paljon.

  – Tässä vaiheessa Woimaa hidastaa, että yhtään kauppaa jätevoimalasta ei ole tehty. Mutta sitten kun ensimmäiset kaupat on tehty, niin sitten he saavat siitä referenssin, jolla saadaan toiset ja kolmannet kaupat. Se luo uskottavuutta muille asiakkaille, Peltomäki kertoo.

  Myös Henri Kinnunen uskoo asiakkaita löytyvän erityisesti Kaakkois-Aasiasta, Afrikasta ja Itä-Euroopasta. Tuote soveltuu yrityksen mukaan erityisen hyvin saarille, joiden rannoille pakkautuu päivässä paljon muovia.

  – Voimalaitoksemme pystyy käsittelemään vähintään 70-80 tonnia puhdasta muovia päivässä, joka muutetaan energiaksi. Tietenkin kierrätys olisi parempi ratkaisu, mutta kaikkea muovia ei voi kierrättää.

  Merja Siirilä / Yle

  Woiman jätteenpolttolaitoksen tekniikka on Kinnusen mukaan hyvin samanlainen kuin muissakin laitoksissa. Etuna on kuitenkin modulaarisuus, eli tuotteen liikuteltavuus ja muokkautuvuus eri kokoihin. Tällä hetkellä lähellä onnistumista on Kinnusen mukaan viisi kauppaa.

  – Potentiaalisten asiakkaiden kanssa toteutaan juuri technical due diligencea (tekninen kuntokatselmus). Kaikista ollaan päästy kirkkaasti läpi, Kinnunen kertoo.

  Alalta löytyy Kinnusen mukaan paljon kilpailua, jopa suomalaisten kesken. Kaakkois-Aasian markkinoilla yritys kilpailee kiinalaisten massapolttolaitosten kanssa.

  – Me emme häviä heille teknologiassa, vaan siinä, että kiinalaiset tuovat rahoituksen mukanaan.

  Laitoksien talous koostuu Suomessa, Euroopassa ja Amerikassa jätteenvastaanottomaksuista ja energiatuotosta.

  Pienen kokoluokan jätteenpolttolaitokset voivat olla yksi ratkaisu. Mika Horttanainen

  – Kehittyvissä maissa jätteenkäsittelykustannukset ovat alhaiset, kun jäte viedään kaatopaikalle. Aina kun tehdään kehittyneempi ratkaisu, kustannukset kasvaa kaupungille ja kuluttajille.

  Horttanaisen mukaan tilanne on hankala, koska monissa maissa on alhaiset jätehuoltokulut, ei ole kuluja ollenkaan tai kulut on sisällytetty kaupungin veroon. Siksi maksuja täytyisi korottaa aika rajusti, että kehittyneempi jätehuolto saataisiin kannattamaan.

  – Yleensä energian myynnillä ei pystytä koko kustannusta maksamaan, Mika Horttanainen kertoo.

  Tämän vuoksi Horttanaisen mukaan on tärkeää kehittää edullisempia jätteiden käsittelyratkaisuja, jotka kuitenkin toimivat ympäristön kannalta turvallisesti.

  – Pienen kokoluokan jätteenpolttolaitokset voivat olla yksi ratkaisu tähän, kunhan ne saadaan kannattaviksi ja toimimaan luotettavasti sekä jätteiden hyödyntämisen että päästöjen hallinnan kannalta.

  Woima Corporationin seinällä oleva kartta, johon on merkitty asiakkuussuhteita värikoodeilla.Merja Siirilä / YleEnsimmäiset kaupat tänä vuonna?

  Woima Corporationin tavoitteena on allekirjoittaa ensimmäiset kaupat vielä tämän vuoden aikana. Toimitusprojektin kesto on noin 15 kuukautta toimitussopimuksen allekirjoituksesta. Toimitettavien laitosten kokoluokka vaihtelee 15-60 MW välillä, josta sähköä syntyy 2.5-10 MW. Kehitysmaissa yhden linjan sähköntuotto palvelee jopa 100 000 - 200 000 ihmisen sähköntarvetta.

  Yhden kaupan arvo on noin 20 miljoonaa euroa. Tarjouksia yritys on jättänyt Kinnusen mukaan jo 7 miljardin euron edestä.

  – Näitä ei myydä kuin karkkeja ja projektit vievät aikaa. Sen vuoksi tavoittelemme monia asiakkaita ja tarjouksia on jätetty 120 hankkeesta, Kinnunen kertoo.

  Yritys ei itse valmista tuotteita, vaan käyttää hyväkseen globaalia toimittajaverkostoa. Tästä syystä Kinnunen ei usko, että yritys tulee kasvamaan merkittävästi yli 25 ihmistä suuremmaksi. Tällä hetkellä yritys työllistää neljä henkilöä Vaasassa kansainväliseen myyntiverkoston lisäksi.

  Peltomäki näkee tuotteiden valmistamisen ulkoistamisessa paljon positiivisia puolia.

  – Se, että joku muu yritys tekee fyysisen valmistuksen, on hyvä asia, koska silloin Woiman resurssit vapautuvat asiakasrajapinnan hallintaan.

  Vaikka työtekijämäärä ei ole suuri, yritys tavoittelee seuraavan viiden vuoden aikana yli 200 miljoonan euron liikevaihtoa.

  – Tavoitteena on olla tulevaisuudessa Vaasan merkittävimpiä veronmaksajia, Kinnunen visioi.

  Macklemore, Papa Roach ja Yelawolf Provinssiin – festivaali julkisti 40 uutta esiintyjää

  Macklemore, Papa Roach ja Yelawolf Provinssiin – festivaali julkisti 40 uutta esiintyjää


  Kesäkuun lopulla juhlittava Provinssi-festivaali on julkistanut 40 uutta artistia. Provinssin ohjelman kruunaa yhdysvaltalainen hip hop -muusikko Macklemore, joka nousi kuuluisuuteen vuonna 2013 kappaleella “Thrift Shop”. Viimeistään vuonna 2014...

  Kesäkuun lopulla juhlittava Provinssi-festivaali on julkistanut 40 uutta artistia.

  Provinssin ohjelman kruunaa yhdysvaltalainen hip hop -muusikko Macklemore, joka nousi kuuluisuuteen vuonna 2013 kappaleella “Thrift Shop”. Viimeistään vuonna 2014 parhaan rap-albumin Grammy-palkinto Heist-albumista toi muusikon maailman laajuiseen tietoisuuteen. Macklemore tunnetaan rohkeista ja kantaaottavista sanoituksistaan. Hittejä ovat muun muassa “These Days”, “Glorious”, “I Don't Belong To This Club” sekä ”Can't Hold Us”, joka oli vuonna 2013 Spotifyn maailmanlaajuisesti kuunnelluin kappale. Edellisen kerran muusikko on esiintynyt Suomessa viime kesänä Weekend-festivaalilla.

  Provinssin ensi kesän artisteja ovat myös yhdysvaltalainen ja pitkän linjan nu metal -nelikko Papa Roach, yhdysvaltalainen hip hop artisti Yelawolf sekä brittiläinen vaihtoehtorockia soittava YUNGBLUD. Kotimaisista lavalle nousevat muun muassa yhteiskeikan soittavat Pyhimys & Saimaa, Samuli Putro, Jonna Tervomaa ja Etta.

  Yelawolf, Jurassic Rock 2012Yle / Juho LiukkonenLipunmyynti viime vuoden tasolla

  Provinssin viidelle lavalle nousee kesäkuun lopulla yhteensä 91 artistiryhmää, joista 15 tulee ulkomailta ja 76 kotimaasta. Festivaalijohtaja Sami Rumpusen mukaan Provinssi on onnistunut tänä vuonna festivaalikattauksessa erityisen hyvin.

  Provinssin esiintyjät

  To 27.6.2019

  Macklemore (US), Bring Me The Horizon (UK), Anne-Marie (UK), Flogging Molly (US), Converge (US), Tesseract (UK), YUNGBLUD (UK), ALMA, Amorphis, Dave Lindholm, D.R.E.A.M.G.I.R.L.S., Ellips, Huora, IBE, Ismo Alanko, Jannika B, Jonna Tervomaa - Tilassa, Kingston Wall by JJylli, Kuoppis & VHB, Lac Belot, Linkopii, Lähiöbotox, Memoremains, Medeia, Nykyaika, Pariisin Kevät, Pekko Käppi & K.H.H.L., Rosita Luu, The Holy

  Pe 28.6.2019

  Limp Bizkit (US), Cypress Hill (US), Lamb of God (US), Apulanta, Ville Valo & Agents, Haken (UK), Anna Puu, Anssi Kela, Asa & Band, Barbe-Q-Barbies, Beast In Black, Cledos, CMX, Etta, Gettomasa, Henna Emilia & Houreet, Iisa, Maustetytöt, Nicole Willis & Banda Palomita, Pyhimys & Saimaa, Pää Kii, SANNI, Sara, SOFA, The Funky Sound Foundation, Turmion Kätilöt, Vesala, Ville Valoton, Vilma Alina, Vuono, Yona, Younghearted

  La 29.6.2019

  Papa Roach (US), Yelawolf (US), JVG, Behemoth (PL), Cult Of Luna (SE), Adikia, Anniina Auf, Chisu, CMX, DJ Ibusal, Elastinen, Elias Gould, Ellinoora, Gasellit, Henrik!, Hulda Huima & Hitaat Sekunnit, Ida Paul & Kalle Lindroth, Jori Sjöroos, Juha Tapio, Jukka Nousiainen & Kumpp., KUUMAA, Luukas Oja, Pauliina Kokkonen, Ruusut, Santa Cruz, Samuli Putro - Herätyskokous, Sini Yasemin, Tuure Kilpeläinen & Kaihon Karavaani, Vesta, Viikate - Kuu kaakon yllä 10v, Ydinperhe, Ylva Haru

  – Meillä on 2,5 kuukautta festivaaliin ja kaikki alkaa olemaan valmista. Tilanne on enemmän kuin hyvä, Rumpunen kertoo.

  Maaliskuussa konemusiikin ystävät saivat suru-uutisia, kun The Prodigyn laulaja Keith Flint kuoli. Yhtyeen oli tarkoitus esiintyä kesällä myös Provinssissa. Provinssin organisaatiolla oli edessään uuden pääesiintyjän etsintä torstai-illalle.

  – Välittömästi, kun valitettava tieto Keith Flintin poismenosta saavutti meidät, aloitimme kartoittamaan vaihtoehtoja. Kun paikataan perunut esiintyjä, niin se ei aina tarkoita, että korvaisimme samanlaisella palalla. Meillä oli siinä vaiheessa vielä 40 esiintyjää julkaisematta. Ohjelma on hyvin balanssissa genrerajat rikkovana festivaalina, Rumpunen kertoo.

  Mikään helppo tehtävä suuren kansainvälisen artistin löytäminen lyhyessä ajassa ei kuitenkaan ole. Rumpunen kertoo, että kansainvälisen organisaation vuoksi he eivät hetkeäkään epäilleet, etteikö korvaava artisti löydy.

  – Provinssi ei koskaan ole ollut yhden esiintyjän varassa. Ei tänäkään vuonna. Monesti festivaali itsessään on jo se headliner, Rumpunen toteaa.

  Torstain lippujen ostajilla oli mahdollisuus palauttaa festivaaliliput The Prodigyn peruuntumisen vuoksi. Palauatettujen lippujen määrä jäi Rumpusen mukaan minimaaliseksi.

  – Tämä on mielestäni yksi parhaista signaaleista siitä, että festivaali itsessään on se pääesiintyjä eikä vain yksi iso ja odotettu yhtye. Puhutaan vain muutaman käden sormista palautuneiden lippujen osalta.

  Sami Rumpunen on tyytyväinen festivaalin esiintyjiinMirva Ekman / Yle
  Vaasa aikoo käynnistää yt-neuvottelut työvoiman vähentämiseksi – säästötavoite 25 miljoonaa euroa

  Vaasa aikoo käynnistää yt-neuvottelut työvoiman vähentämiseksi – säästötavoite 25 miljoonaa euroa


  Vaasan kaupunki pyrkii sopeuttamaan talouttaaan 25 miljoonalla eurolla. Säästötavoitteen toteuttamiseksi kaupunki aikoo käynnistää työvoiman vähentämistä koskevat yhteistoimintaneuvottelut. Asiasta päättää kaupunginhallitus huomenna...

  Vaasan kaupunki pyrkii sopeuttamaan talouttaaan 25 miljoonalla eurolla. Säästötavoitteen toteuttamiseksi kaupunki aikoo käynnistää työvoiman vähentämistä koskevat yhteistoimintaneuvottelut.

  Asiasta päättää kaupunginhallitus huomenna keskiviikkona.

  Neuvotteluissa kartoitetaan yhdessä henkilökunnan edustajien kanssa eri vaihtoehtoja talouden tasapainottamiseksi. Tarkoituksena on pohtia esimerkiksi sitä, miten toimintoja muuttamalla sekä töitä uudelleen järjestelemällä voidaan saada aikaan säästöjä.

  – Neuvotteluissa keskustellaan säästötoimenpiteistä, joilla on vaikutusta henkilöstöön ja tapoihin tehdä töitä. Tavoitteena on työmme kehittäminen ja tehostaminen yhdessä, kertoo kaupunginjohtaja Tomas Häyry.

  Vaasan kaupunginhallitus saa eteensä esityksen yt-neuvotteluista kokouksessaan huomenna. Esityksen mukaan yt-menettelyllä tavoitellaan 15 miljoonan euron kustannussäästöä ensi vuoden loppuun mennessä ja lisäksi 10 miljoonan euro säästöä vuoden 2021 loppuun mennessä.

  Yhteistoimintamenettely on tarkoitus käynnistää kaupunginhallituksen päätöksen jälkeen kaupungin yhteistoimintaryhmässä.

  Säästöt purevat palveluita

  Viime viikolla Vaasan kaupunki kertoi, että toimiala- ja tulosaluejohtajien valmistelema suuri säästöpaketti tulee kaupunginhallitukseen ennen pääsiäistä. Silloin kaupunginjohtaja Häyry totesi, että alijäämää on katettavana sen verran paljon, että se tulee auttamatta vaikuttamaan asukkaiden saamaan palveluun.

  Vaasan kaupunki teki viime vuonna 10 miljoonaa euroa tappiota, joka on kurottava ensin umpeen. Sen jälkeen katettavaksi jää aiempien vuosien alijäämää. Talous haluttaisiin tasapainoon vuoden 2021 loppuun mennessä.

  Kiista pohjalaisen luksusveneen ympärillä jatkuu: korkein oikeus pitää kiinni 22 miljoonan takavarikosta

  Kiista pohjalaisen luksusveneen ympärillä jatkuu: korkein oikeus pitää kiinni 22 miljoonan takavarikosta


  Korkein oikeus on hylännyt Baltic Yachtsin vaatimuksen sille asetetun 22,4 miljoonan euron takavarikon perumisesta. Kyse on luksusveneitä valmistavan pohjalaisen venevalmistaja Baltic Yachtsin ja sen kaikkien aikojen suurimman veneen ostaneen Panamax...

  Korkein oikeus on hylännyt Baltic Yachtsin vaatimuksen sille asetetun 22,4 miljoonan euron takavarikon perumisesta.

  Kyse on luksusveneitä valmistavan pohjalaisen venevalmistaja Baltic Yachtsin ja sen kaikkien aikojen suurimman veneen ostaneen Panamax Ltd:n välisestä riidasta.

  Panamax väittää, että vuonna 2011 valmistuneessa S/y Hetairos jahdissa on ollut puutteita, vikoja ja virheitä, joita Baltic on kieltäytynyt korvaamasta. Baltic Yachtsin mukaan veneessä ei ole ollut väitettyjä vikoja.

  Asiaa on käsitelty jo vuodesta 2014 alkaen Saksan Hampurissa toimivassa, merenkulkualaan erikoistuneessa välimiesoikeudessa.

  Pohjanmaan käräjäoikeus määräsi Panamaxin hakemuksesta maaliskuussa 2018 Baltic Yachtsin omaisuutta takavarikoitavaksi mahdollisen saatavan vakuudeksi yli 22 miljoonan euron edestä. Summasta vähennetään miljoona euroa, jonka Panamax oli jo saanut Balticilta.

  Vaasan hovioikeus vahvisti vakuustakavarikon heinäkuussa.

  Panamaxin Baltic Yachtsilta hakema korvaussumma on noussut jo 29 miljoonaan euroon. Venevalmistajan vuotuinen liikevaihto on noin 40 miljoonaa euroa. Saksalaismedia arvioi Hetairoksen arvoksi 60 miljoonaa euroa.

  Korkein oikeus: Omaisuuden hukkaamisvaara on olemassa

  Korkein oikeus (KKO) käsitteli asiaa ainoastaan hukkaamisvaaran osalta. Hukkaamisvaaralla tarkoitetaan sitä, että oikeudessa mahdollisesti vahvistettavaa saatavaa ei saada perityksi, jos velallinen siirtää varoja velkojien ulottumattomiin.

  Korkein oikeus vetoaa päätöksessään aiempiin linjauksiinsa. Niiden mukaan omaisuuden hukkaamisvaara on olemassa jo summan suuruudenvuoksi.

  Vakiintuneen oikeuskäytännön mukaan hukkaamisvaara on olemassa myös, elleisitä voi pitää vallitsevissa olosuhteissa hyvin epätodennäköisenä.

  KKO:n mukaan hukkaamisvaaraa voidaan tässä tapauksessa perustella sillä, että Baltic Yachtsin varallisuus on pieni verrattuna 22,4 miljoonan euron vaateeseen. Venevalmistajan taseen loppusumma oli vuonna 2016 6,6 miljoonaa euroa.

  Lisäksi KKO painotti ratkaisussaan sitä, että sama henkilö eli yhtiön pääomistaja, saksalainen professori Hans Georg Näder toimii Baltic Yachtsin hallituksen ainoana jäsenenä ja käyttää määräysvaltaa Baltic Yachtsin emoyhtiössä. Se helpottaa omaisuuden siirtelyä, etenkin jos yhtiössä on nopeasti siirrettävää omaisuutta.

  Jahdin ostanut Panamax esitti takavarikkohakemuksessaan, että välimiesmenettelyn aikana hukkaamisvaara oli käynyt ilmeiseksi.

  Baltic Yachts vetosi omissa perusteluissaan siihen, että hukkaamisvaaraa ei ole, koska Panamax on itsekin rajoittanut takavarikon toistaiseksi kahteen miljoonaan euroon. KKO:n mukaan rajoitus voi olla myös hakijan etu, jos täysimääräinen takavarikko uhkaisi liiketoiminnan jatkuvuutta.

  Veneen valmistaja Baltic taas perusteli omaa vaatimustaan takavarikkopäätöksen kumoamisestasillä, että yhtiöllä on hyvä tilauskanta ja paljon työntekijöitä. KKO:n mukaan se ei ole kuitenkaan ratkaisevaa asian oikeudellisessa arvioinnissa.

  KKO ei pitänyt myöskään ratkaisevana sitä, että Näder on sijoittanut lisää rahaa Baltic Yachtsille antamillaan pääomalainoilla.

  Vastakkain kaksi saksalaista suuryritysjohtajaa

  Kiistassa vastakkain ovat kahden suuren ja perinteisen saksalaisyhtiön nokkamiehet. Baltic Yachtsin pääomistaja Hans Georg Näder on 1919 perustetun Ottobockin omistaja.

  Hans Georg Näder vuonna 2017 valmistuneen toisen jättiveneen luona. Baltic Yacht Pink Gin VI on 54-metrinen, kun kiistan kohteena oleva Hetairos on lähes 67 metriä.Kalle Niskala / Yle

  Noin 8 000 ihmistä työllistävä yritys valmistaa muun muassa pyörätuoleja ja tekoraajoja. Yrityksen perusti Näderin isoisä, ja yhtiön liikevaihto on lähes miljardi euroa.

  S/y Hetairosin omistavan Panamax Ltd:n takana on puolestaan saksalainen liikemies Otto Happel. Forbes-lehden mukaan hänellä on 2,7 miljardin dollarin omaisuus.

  Happel toimi aiemmin isänsä perustaman saksalaisen GEA Groupin omistajana. Monialayrityksen liikevaihto on tällä hetkellä jo liki viisi miljardia. Yhtiöllä on noin 18 000 työntekijää.

  Baltic Yachts haluaa viedä takavarikkopäätöksen korkeimpaan oikeuteen

  Luksusveneestä tuli kallis kiista – ostaja vaatii pohjalaisfirmalta yli 22 miljoonan euron jättikorvauksia korkoineen

  Startup-yritys saa ison rahoituksen Wärtsilältä – Soletair Power tekee polttoainetta sisäilman hiilidioksidista ja parantaa samalla sisäilmaa

  Startup-yritys saa ison rahoituksen Wärtsilältä – Soletair Power tekee polttoainetta sisäilman hiilidioksidista ja parantaa samalla sisäilmaa


  Startup-yritys Soletair Power saa merkittävän rahoituksen teknologiayhtiö Wärtsilältä. Wärtsilä antaa yritykselle 500 000 euroa. Soletair Power -yhtiö on kehittänyt rakennusten ilmanvaihtoon kytkettävän laitteiston, joka tekee sisäilman...

  Startup-yritys Soletair Power saa merkittävän rahoituksen teknologiayhtiö Wärtsilältä. Wärtsilä antaa yritykselle 500 000 euroa.

  Soletair Power -yhtiö on kehittänyt rakennusten ilmanvaihtoon kytkettävän laitteiston, joka tekee sisäilman hiilidioksidista synteettistä uusiutuvaa polttoainetta.

  – Tarkoituksemme on tehdä rakennuksista hiilinieluja, toimitusjohtaja Petri Laakso sanoo.

  Käytännössä laitteisto ottaa rakennuksen ilmanvaihdosta hiilidioksidia pois. Vastaavasti sisätiloihin tai ulos voidaan työntää ilmaa, missä on vähemmän hiilidioksidia.

  Sisäilmasta otettu hiilidioksidi yhdistetään katalyyttisen synteesin avulla vetyyn, jota puolestaan valmistetaan elektrolyyserillä uusiutuvia energialähteitä käyttäen.

  Hiilidioksidia ja vetyä yhdistämällä syntyy hiilivetyjä, joita voidaan käyttää synteettisenä polttoaineena.

  – Siitä voidaan tehdä esimerkiksi maakaasua, Laakso sanoo.

  Prosessissa syntyy myös hukkalämpöä, jota voidaan käyttää esimerkiksi kiinteistön veden lämmityksessä.

  Järjestelmän pohjana on Lappeenrannan-Lahden teknillisen yliopiston ja Teknologian tutkimuskeskus VTT:n Soletair-tekniikka.

  Suurin arvo sisäilman laadun parantamisessa

  Laakson mukaan polttoaineiden tuottaminen ei ainakaan vielä ole rahallisesti merkittävin asia Soletair Powerin laitteen toiminnassa.

  Suurimpana hyötynä Laakso näkee rakennuksen sisäilman laadun paranemisen, kun rakennukseen johdetaan vähemmän hiilidioksidia sisältävää ilmaa.

  Tämä voi tuoda esimerkiksi yritykselle taloudellista hyötyä, kun työntekijöiden vireystaso pysyy korkealla.

  – Esimerkiksi neuvotteluhuoneessa saattaa alkaa väsyttää, kun ilman hiilidioksiditaso nousee. Tätä pyritään estämään. Pidetään sisäilma raikkaana. Ihmisten tuottavuus paranee, kun on virkeä mieli.

  Rakennuksen koosta riippuu, minkä tehoinen laite sinne asennetaan. Laite voidaan laittaa esimerkiksi pieneen merikonttiin.

  – Laite voi olla hyvin pienikin, jos puhutaan omakotitalosta, mutta tähtäämme kyllä isompiin toimistorakennuksiin.

  Wärtsilän rahoituksella vuonna 2016 perustettu Soletair Power saa liiketoiminnan vauhtiin ja pääsee pilotoimaan laitetta.

  Pilottikohteeksi on muutama vaihtoehto, joista yritys vielä keskustelee.

  – Luulen, että kesään mennessä tiedämme, minne ensimmäinen laite laitetaan.

  Wärtsilä: Soletair Power malliesimerkki eteenpäin katsovasta tutkimuksesta

  Wärtsilä pyrkii vahvistamaan osaamistaan uusiutuvan energian liiketoiminta-alueilla.

  – Sijoituksemme Soletair Powerin ratkaisuun on konkreettinen esimerkki tästä, Wärtsilän energialiiketoiminnan strategiasta ja liiketoiminnan kehityksestä vastaava johtaja Matti Rautkivi sanoo.

  Rautkiven mukaan Soletair Powerin konsepti on tärkeä askel kohti uusiutuvaan energiaan perustuvaa maailmaa, jota Wärtsilä tavoittelee.

  – Soletair Power on malliesimerkki siitä, miten tehdään eteenpäin katsovaa tutkimusta, Rautkivi kertoo.

  Wärtsilä tarjoaa Soletair Powerille osaamista tuotteistamiseen sekä maailmanlaajuisen myyntiverkoston.

  Wärtsilä on aiemminkin tehnyt yhteistyötä startup-yritysten kanssa, mutta Soletair Power on ensimmäinen suora sijoitus Suomessa.

  Otsikkoa ja juttua täydennetty kauttaaltaan 15.4.2019 kello 16.06.

  Tässä ovat Vaasan vaalipiirin 16 kansanedustajaa – RKP kiri historiallisesti ohi keskustan

  Tässä ovat Vaasan vaalipiirin 16 kansanedustajaa – RKP kiri historiallisesti ohi keskustan


  Vaasan vaalipiirissäkin keskusta on suurin häviäjä. Vuosikymmenien ajan vaalipiirissä ykköspaikalla ollut keskusta menetti yhden paikan ja sen ääniosuus putosi edellisistä eduskuntavaaleista 7,4 prosenttiyksikköä. Keskustan ohi kiilasi RKP,...

  Vaasan vaalipiirissäkin keskusta on suurin häviäjä. Vuosikymmenien ajan vaalipiirissä ykköspaikalla ollut keskusta menetti yhden paikan ja sen ääniosuus putosi edellisistä eduskuntavaaleista 7,4 prosenttiyksikköä.

  Keskustan ohi kiilasi RKP, jonka kasvatti äänimääräänsä 0,5 prosenttiyksiköllä ja sai yhden lisäpaikan. Vaasan vaalipiirin äänikuningattareksi nousi RKP:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson 14 470 äänellä.

  – Tämä on enemmän kuin osasin odottaa. Hyvää vaalitulosta odotin, mutta tämä oli yllätys. Omasta äänisaalista olen todella nöyrä, sanoo Henriksson.

  Muutokset puolueiden välillä olivat Vaasan vaalipiirissä vähäisiä. Edellisten vaalien tavoin perussuomalaiset sai läpi kolme ehdokasta, SDP ja kokoomus saivat kumpikin kaksi paikkaa ja kristillisdemokraatit yhden paikan.

  Perussuomalaiset siivitti hyvään tulokseen kaustislainen Mauri Peltokangas, joka keräsi yli 13 000 ääntä. Hän on erittäin tyytyväinen puolueen paikkamäärään ja yllättynyt omasta äänivyörystään.

  Sen sijaan hankalista hallitusneuvotteluista Peltokangas ei puhuisi.

  – Täytyisi lähteä pohtimaan juurisyitä: kenen mielestä se on vaikeaa. Olemme sanoneet alusta asti, että olemme valmiit kaikkien kanssa yhteistyöhön, mutta ei hinnalla millä hyvänsä.

  Maahanmuuttokriitikkona profiloitunut Peltokangas ei halua olla vain yhden asian edustaja.

  – Kaikki mitä nykypolitiikkaan kuuluu, kaikkia teemoja , ihan joka sektoria lähdetään ajamaan.

  Useita uusia kansanedustajia

  Pohjalaismaakunnista lähtee eduskuntaan monta ensikertalaista. Puolet Vaasan vaalipiirin valituista on Mauri Peltokankaan tavoin uusia kansanedustajia.

  Keskustan Pasi Kivisaari onnistui päihittämään istuvat kansanedustajat ja tuli valituksi keskustan ehdokkaista suurimmalla äänimäärällä. Seinäjokelainen rehtori pääsi tuulettamaan omaa läpimenoaan, mutta harmitteli puolueen tulosta.

  – Keskustan on nyt katsottava peiliin, totesi Kivisaari.

  SDP:n uusi kansanedustaja on Kim Berg, joka on kunnostautunut Vaasan keskussairaalan päivystyskysymyksessä. Berg oli laajaa päivystystä Vaasaan vaatineen kansalaisaloitekampanjan keulahahmo.

  Vaalikampanjassaan Berg on puhunut julkisten hyvinvointipalveluiden puolesta ja uskoo sillä olleen vaikutusta äänestäjiin.

  – Varsinkin nyt, kun on kuultu ikäviä uutisia yksityiseltä hoivapalvelualalta, ovat nämä olleet ihmisille tärkeitä asioita.

  Muita uusia kansanedustajia Vaasan vaalipiirissä ovat Mikko Ollikainen (r.) Anders Norrback (r.), Juha Mäenpää (ps.), Jukka Mäkynen (ps.) ja Janne Sankelo (kok.).

  Vaasan vaalipiirin istuvista kansanedustajista putosivat Lasse Hautala (kesk.), Tuomo Puumala (kesk.), Susanna Koski (kok.) ja Reijo Hongisto (sin.)

  Vaalipiirin edustajajoukko on moneen muuhun verrattuna hyvin miesvoittoinen. 16 kansanedustajasta vain kolme on naisia: Anna-Maja Henriksson, Jutta Urpilainen ja Paula Risikko.

  Vaasan vaalipiirin kansanedustajat:

  RKP:n Joakim Strand ja Anna-Maja HenrikssonYleRKP:n Mikko Ollikainen ja Anders NorrbackYleKeskustan Antti Kurvinen ja Pasi KivisaariYleKeskustan Mikko Savola ja Mika LintiläYleSDP:n Jutta Urpilainen ja Kim BergYleKokoomuksen Janne Sankelo ja Paula RisikkoYleKristillisdemokraattien Peter ÖstmanYle
  Samasta pussista popcornia ja pääsiäisruohoa – perinteinen rairuoho on saanut haastajia

  Samasta pussista popcornia ja pääsiäisruohoa – perinteinen rairuoho on saanut haastajia


  Pääsiäisruoho suositellaan kylvettäväksi viisi päivää ennen pääsiäistä. Vielä siis ehtii. Ohuen rairuohon asema on pääsiäisruohona heikentynyt. Moni suosii nykypäivänä ohran ja vehnän jyviä, joista kasvaa paksumpia korsia. Luovuus on...

  Pääsiäisruoho suositellaan kylvettäväksi viisi päivää ennen pääsiäistä. Vielä siis ehtii.

  Ohuen rairuohon asema on pääsiäisruohona heikentynyt. Moni suosii nykypäivänä ohran ja vehnän jyviä, joista kasvaa paksumpia korsia. Luovuus on kuitenkin rajana siinä, mitä voi kylvää.

  Vaasalainen Sari Puska viljeli jo toista kertaa maissinversoja perinteisen pääsiäisruohon sijaan.

  – Jostain netin syövereistä löysin sen vinkin. Silloin pohdin, että voiko näiden maissinjyvien kasvattaminen oikeasti olla mahdollista, Puska muistelee.

  Sari Puskan viime vuonna kasvattama pääsiäisruoho maissista.Sari Puska

  Aiempina vuosina Puska on kasvattanut pääsiäisruohon ohrasta, mutta nyt hän on vannoutunut maissin kasvattaja.

  Kokemuksia voi varmasti olla monenlaisia, mutta Puskan kokemuksien perusteella maissinnjyvät itivät nopeasti ja versot kasvoivat vauhdilla.

  – Hyvin nopeasti oli tuuhea ja tukeva viljelys.

  Myös idätystavat voivat vaihdella. Osa on päätynyt liottamaan jyviä muutamasta tunnista vuorokauteen vedessä ennen kylvämistä, mutta Puska itse kaatoi jyvät suoraan pussista mullan sekaan.

  Merja Siirilä / YleYle testaa

  Maissinjyvät eivät ole ainoita, joita voi kylvää pääsiäisruohoksi. Vehnän, ohran ja kauran lisäksi ihmiset ovat kylväneet mullan sekaan krassin-, auringonkukan- ja herneensiemeniä.

  Myös retiisi ja tomaatti kasvavat nopeasti.

  Yle päätti testata “mattimyöhäisenä”, miten hyvin eri siemenet itävät.

  Testiin päätyivät mukaan maissi (sekä suoraan pussista että yön yli liotettuna), kaura, ohra, krassi ja herne (sekä suoraan pussista että yön yli liotettuna).

  Siemenet on kylvetty 11.4.2019 multaan. Aluksi kasvustoja pidetään muovikelmun alla, jotta ne saavat riittävästi kosteutta. Päivitämme tähän artikkeliin havaintojamme itämisestä ja kasvusta.

  Tilanne istutuspäivänä 11.4.2019.Merja Siirilä / YleTilanne viikon kasvatuksen jälkeen

  18.4.2019 eli viikon kasvatuksen jälkeen on osa kasvustoista lähtenyt hyvin kasvamaan.

  Vasemmalla oleva kaura ja oikealla oleva ohra ovat kasvaneet jo viikossa pääsiäisruohon mittoihin. Merja Siirilä / YleKrassin siemenet itivät nopeasti ja viikossa purkkiin on kasvanut tuuhea ja pienilehtinen "viidakko". Ehkä toimituksessa laitoimme liikaa siemeniä pieneen kippoon, sillä kasvustossa tuntuu olevan tunkua. Merja Siirilä / YleYön yli vedessä liotettu herne on lähtenyt paljon paremmin kasvamaan kuin suoraan pussista multaan laitettu herne. Merja Siirilä / YleMaissin suhteen kasvaminen ei ollut odotetunkaltaista. Viikossa yön yli liotetut siemenet ovat lähteneet hieman kasvamaan, mutta hyvin hitaasti. Viikossa suoraan pussista mullan sekaan laitetut maissinsiemenet osoittavat myös kasvun merkkejä, mutta paljon hitaammin kuin liotetut siemenet. Jos siemenet olisi laittanut purkkeihin viikkoa aiemmin, voisi nyt olla tuuhea kasvusto?Merja Siirilä / Yle
  Seppo Välinen Vaasan kaupunginteatterin uudeksi johtajaksi:

  Seppo Välinen Vaasan kaupunginteatterin uudeksi johtajaksi: "Täällä rakastetaan teatteria"


  Vaasan kaupunginteatterin uudeksi johtajaksi on valittu Seppo Välinen, 41. Välinen on työskennellyt ohjaajana ja koreografina useissa Suomen teattereissa, muun muassa Rovaniemellä, Kouvolassa ja Kokkolassa. Vaasalaisetkin ovat päässeet jo...

  Vaasan kaupunginteatterin uudeksi johtajaksi on valittu Seppo Välinen, 41. Välinen on työskennellyt ohjaajana ja koreografina useissa Suomen teattereissa, muun muassa Rovaniemellä, Kouvolassa ja Kokkolassa.

  Vaasalaisetkin ovat päässeet jo tutustumaan Välisen kädenjälkeen. Hän on ohjannut parhaillaan Vaasan kaupunginteatterin ohjelmistossa olevan Katto-Kassisen.

  Välinen kehuu pohjalaista teatteriyleisöä rohkeaksi ja asiantuntevaksi. Yleisö oli myös yksi syy, miksi hän haki teatterinjohtajaksi.

  – Kun vuosien varrella olen käynyt Vaasassa katsomassa esityksiä, täällä on aina ollut paljon katsojia. Siitä olen havainnut, että täällä rakastetaan teatteria ja että kaupunginteatteri on täällä on arvostettu taidelaitos.

  Pesti alkaa marraskuussa

  Vaasan kaupunginteatteri saa johtajan, jonka sydän sykkii musiikkiteatterille.

  – Laajasti olen tehnyt muutakin, mutta musateatteri on lähinnä sydäntä, luonnehtii Välinen.

  Välinen sanoo arvostavansa sitä, että Vaasassa musiikkiteatterin osaaminen on jo nyt vahvaa. Sitä hän haluaa myös viedä eteenpäin ja lupaa tuoda ohjelmistoon vahvojen draamojen ohella paljon musiikkiteatteria, musikaaleista oopperoihin.

  Seppo Välinen pesti Vaasassa alkaa marraskuussa, kun hän saa sovitut työvelvoitteet muualla hoidettua. Uuden ohjelmiston suunnittelun hän aloittaa jo aikaisemmin.

  Vaasan kaupunginteatterin nykyinen johtaja Erik Kiviniemi jää eläkkeelle kesällä. Kymmenen vuotta teatteria luotsanneen Kiviniemen aikana Vaasassa katsojaluvut ovat nousseet ja vakiintuneet 60 000 katsojan pintaan.

  Viime aikojen suurimpia yleisömenestyksiä ovat olleet musikaalit Myrskyluodon Maija ja Billy Elliot.

  Poliisi varoittaa yrityksiä väärennetyistä laskuista Pietarsaaressa – useita rikosilmoituksia jo kirjattu

  Poliisi varoittaa yrityksiä väärennetyistä laskuista Pietarsaaressa – useita rikosilmoituksia jo kirjattu


  Pietarsaaren poliisi varoittaa yrityksille lähetetyistä huijauslaskuista. Poliisi on vastaanottanut useita rikosilmoituksia väärennetyistä laskuista viime aikoina Pietarsaaressa. Laskut on lähetetty sähköpostitse yrityksille tai yhdistyksille, ja...

  Pietarsaaren poliisi varoittaa yrityksille lähetetyistä huijauslaskuista.

  Poliisi on vastaanottanut useita rikosilmoituksia väärennetyistä laskuista viime aikoina Pietarsaaressa.

  Laskut on lähetetty sähköpostitse yrityksille tai yhdistyksille, ja viestit on kirjoitettu hyvällä suomen tai ruotsin kielellä. Vilpillisillä laskuilla on yritetty saada yrityksiä siirtämään rahaa ulkomaalaisille tileille.

  Poliisi pyytää yrityksiä olemaan tarkkana laskuja maksaessaan.

  Hyvä keino välttää huijaus on olla yhteydessä varoja vastaanottavaan tahoon esimerkiksi puhelimitse, ja näin varmistaa laskun oikeellisuus.

  Hälytyskellojen pitäisi soida erityisesti silloin, jos varat pyydetään siirtämään ulkomaalaiselle tilille, jota osapuolet eivät ole ennen käyttäneet.

  Otkesilta lisätietoa Finnairin lauantaisesta rengasvauriosta – rengas lukittui nousun yhteydessä, vaurioita myös laskutelineeseen

  Otkesilta lisätietoa Finnairin lauantaisesta rengasvauriosta – rengas lukittui nousun yhteydessä, vaurioita myös laskutelineeseen


  Onnettomuustutkintakeskus (Otkes) on saanut lisätietoa konevauriosta, jonka seurauksena Finnairin kone laskeutui lauantaina Helsinki-Vantaalle rikkoutuneella renkaalla. Otkesin viestintäpäällikkö Sakari Lauriala vahvistaa STT:lle aiemman epäillyn,...

  Onnettomuustutkintakeskus (Otkes) on saanut lisätietoa konevauriosta, jonka seurauksena Finnairin kone laskeutui lauantaina Helsinki-Vantaalle rikkoutuneella renkaalla.

  Otkesin viestintäpäällikkö Sakari Lauriala vahvistaa STT:lle aiemman epäillyn, jonka mukaan yksi koneen kuudesta renkaasta rikkoontui nousun yhteydessä Vaasan lentoaseman kiitotiellä. Rengas lukittui sekä alkoi laahata ja kulua. Vaurioita on tullut renkaan ohella laskutelineeseen ja laskutelineluukkuun.

  Koneen muut renkaat ovat kuitenkin toimineet normaalisti niin, että Laurialan mukaan matkustamossa ei ole välttämättä huomattu mitään poikkeuksellista.

  – Ohjaamohenkilökunnalle on tullut nousun yhteydessä ilmoitus, että yhdestä renkaasta ovat paineet kadonneet, Lauriala kertoo.

  Finnair avustaa tutkinnassa

  Finnair ei kommentoi, miten ohjaamohenkilökunta on reagoinut saamaansa virheilmoitukseen. Yhtiö haluaa antaa työrauhan Otkesille eikä siksi kommentoi tapahtuneen yksityiskohtia tutkinnan ollessa kesken.

  – Luonnollisesti avustamme heitä kaikilla mahdollisilla tavoin tutkinnassa. Selvitämme asiaa hyvässä yhteistyössä, kertoo mediasuhteiden johtaja Päivyt Tallqvist Finnairilta.

  Tiedonkeruu ja kuulemiset tapauksen tiimoilta jatkuvat, Otkesin Lauriala kertoo. Otkes selvittää muun muassa mahdolliset haasteet, jotka vaurio on voinut aiheuttaa laskeutumisen aikana.

  Lauriala vahvistaa aiemman tiedon, jonka mukaan alustava tutkinta oletettavasti riittää tapauksen selvittämiseen. Alustava tutkinta kestää viikoista muutamiin kuukausiin. Varsinaiset tutkimukset kestäisivät puolesta vuodesta vuoteen.

  Finnairin lento Airbus A319 -koneella Vaasasta laskeutui Helsinki-Vantaalle lauantaiaamulla. Koneessa oli kaikkiaan 86 ihmistä, joista kukaan ei loukkaantunut.

  Lue myös:

  Otkes: Airbus-kone laskeutui Helsinki-Vantaalle rikkoutuneella renkaalla

  Suomen vähäväkisin maakunta Keski-Pohjanmaa haluaa etätyöalueeksi:

  Suomen vähäväkisin maakunta Keski-Pohjanmaa haluaa etätyöalueeksi: "Silloin ihminen voi asua missä haluaa"


  Heli Siirilä haaveili pitkään maaseudulla asumisesta. Vaasassa asunut projektipäällikkö tykästyi keskipohjalaiseen 4 000 asukkaan Kaustisen kuntaan ja löysi sieltä ilmaisen etätyötilan. Päätös oli helppo. – Alussa ilmainen tila oli...

  Heli Siirilä haaveili pitkään maaseudulla asumisesta.

  Vaasassa asunut projektipäällikkö tykästyi keskipohjalaiseen 4 000 asukkaan Kaustisen kuntaan ja löysi sieltä ilmaisen etätyötilan. Päätös oli helppo.

  – Alussa ilmainen tila oli ratkaiseva seikka. Jos siitä olisi pitänyt maksaa, vaikkei vielä tiennyt, miten sopeutuu etätyöhön, kokeilu olisi tyrehtynyt.

  Siirilä työskentelee projektipäällikkönä Vaasan yliopiston Levón-instituutissa. Hänen työvälineitään ovat sähköposti, läppäri, kännykkä ja nettikokoukset. Hän onkin tyyppiesimerkki yleistyneestä ilmiöstä.

  Toissa vuoden työolobarometri kertoo, että jo 34 prosenttia teki etätöitä satunnaisesti. Viisi vuotta aiemmin luku oli 21 prosenttia. Suurinta etätyön suosio on julkisella sektorilla.

  Etätyö on mahdollisuus pienillekin paikkakunnille

  Keski-Pohjanmaan liiton tuore projektipäällikkö Maria Timo-Huhtala edistää nyt etätyön leviämistä alueella. Ajatuksen siihen hän sai tyhjästä liikekiinteistöstä Vetelissä. Sinne hän remontoi omalle yritykselleen pari vuotta sitten työtilan, johon mahtuu muitakin pienyrittäjiä.

  – Meistä voi tulla etätyömaakunta! Paluumuuttajillekin ajatusta voisi myydä edullisilla ja useilla etätyötiloilla, hyvillä tietoliikenneyhteyksillä ja rauhallisella asuinympäristöllä, sanoo Timo-Huhtala.

  Myös satunnaista työvoimaa voi hänen mukaansa koettaa houkutella alueelle.

  Etätyön suosion kasvulle on selvät syyt: työn tekemisen murros, teknologian kehittyminen, hyvät yhteydet ja monen lisääntyvä tarve vaikuttaa omiin työoloihinsa.

  – Se antaa pienillekin paikkakunnille mahdollisuuksia tarjota tiloja työn tekemiseen mistä päin vain. Silloin ihminen voi asua siellä, missä haluaa ja tehdä työn etänä kasvukeskuksiin.

  Seuraa sitä kaipaaville, oma tila rauhaa etsiville

  Etätyötilat ovat yleistyneet nopeasti parin vuoden aikana. Niitä voi vuokrata pidempiaikaiseen työskentelyyn tai vaikka vain hetkeksi.

  – Myös entiset paikkakuntalaiset, jotka tulevat lomailemaan pariksi päiväksi ovat tiloja kyselleet, vaikka vain päiväksi tai pariksi. Etätyötiloilla voisi houkutella myös paluumuuttajia. Asiantuntijat, tietotyöläiset ja freelancerit voisivat työskennellä missä vain.

  Teknologian kehitys on helpottanut etätyön tekemistä.AOP

  Esimerkiksi Keski-Pohjanmaalta löytyy jo useasta kunnasta vuokrattavia tai ilmaisia työtiloja. Niitä tarjoavat sekä kunnat että yksityiset.

  Yhteisöllisiin työtiloihin hakeutuvat yleensä yksin työskentelevät yrittäjät, jotka haluavat ympärilleen työyhteisön. Usein niissä on avokonttoritila, josta voi vuokrata pöydän ja tuolin.

  Moni pitkään yksin työskennellyt hakee myös puuttuvaa työyhteisöä, mutta on yllättäen saattanut saada muutakin.

  – Kohtaamista, kahviseuraa ja uusia näkökulmia – mutta sen ansiosta on syntynyt myös yrityksiä ja löytynyt uusia liikekumppaneita, luettelee Mari Timo-Huhtala.

  Etätyöpisteistä voi toisaalta saada käyttöön rauhalliseen työskentelytilan. Etätöiden yleistyessä osa ihmisistä tarvitsee työpisteen kodin ulkopuolelta työrauhan takia.

  Aloittelevalle yrittäjälle taas etätila tarjoaa edullisen vaihtoehdon aloittaa oma toimisto.

  Keski-Pohjanmaallakin tiloille on kysyntää. Kuntien lisäksi yksityiset perustavat vanhoihin liikekiinteistöihin vuokrattavia työtiloja. Parissa vuodessa niitä on perustettu tai perusteilla jo moneen kuntaan.

  Maaseudun rauha ja mahdollisuus luontoharrastuksen aloittamiseen ovat mahtavia lisiä Projektipäällikkö Heli Siirilä

  Heli Siirilälle etätyötila tarjoaa mahdollisuuden viedä työt kodin ulkopuolelle.

  – Ei tule jämähdettyä kotiin. Kun lähtee muualle, niin tapaa muitakin ihmisiä päivän aikana. Onhan täällä myös paremmat yhteydet.

  Eniten maaseudulle muuton vaakakupissa painoivat hyvän arjen edellytykset.

  – Peruspalvelut ovat lähellä: kauppa, kirjasto ja työyhteisö. Kulttuuritarjonta on huikeaa ja niistä piireistä löysin tärkeän yhteisön. Maaseudun rauha ja mahdollisuus luontoharrastuksen aloittamiseen ovat mahtavia lisiä.

  Monien vieroksuma lippu nousee Seinäjoen kaupungin salkoon romanien kansallispäivänä – romaniaktiivi:

  Monien vieroksuma lippu nousee Seinäjoen kaupungin salkoon romanien kansallispäivänä – romaniaktiivi: "Olen aivan hämmentynyt"


  Seinäjoen kaupungintalon salkoon nousee kansainvälisenä romanien kansallispäivänä maanantaina ensimmäistä kertaa romanien oma lippu. – Onpa todella hienoa, kommentoi romaniasiain neuvottelukunnan vs. pääsihteeri, neuvotteleva virkamies Henna...

  Seinäjoen kaupungintalon salkoon nousee kansainvälisenä romanien kansallispäivänä maanantaina ensimmäistä kertaa romanien oma lippu.

  – Onpa todella hienoa, kommentoi romaniasiain neuvottelukunnan vs. pääsihteeri, neuvotteleva virkamies Henna Huttu, kun kuulee mitä lakeuksilla tapahtuu.

  Hutun mukaan Seinäjoen kaupunki on edelläkävijöiden joukossa, kun on päättänyt liputtaa romanien lipulla. Hän arvelee, että Suomessa on puolen kymmentä kaupunkia, joissa näin tehdään.

  Romanilipun käyttäminen kertoo myönteisestä asennoitumisesta vähemmistöjä kohtaan. Henna Huttu

  Esimerkiksi Helsingin kaupunki on liputtanut vuodesta 2015 lähtien romanipäivänä, mutta Helsingissä on päädytty käyttämään Suomen lippua. Aloitteen liputtamisesta aikanaan Helsingissä tehnyt kaupunginvaltuutettu Thomas Wallgren kertoo, että romanit itse olivat silloin Suomen lipun kannalla.

  – He halusivat Suomen lipulla tuoda esiin Suomen kansalaisuuttaan.

  Kansainvälinen romanipäivä ei ole virallinen liputuspäivä. Henna Hutun mukaan liputtaminen romanipäivänä yleistyy kuitenkin vähitellen. Hän soisi, että useammissa kaupungeissa salkoon vedettäisiin juuri romanien oma lippu.

  – Romanilipun käyttäminen kertoo myönteisestä asennoitumisesta vähemmistöjä kohtaan.

  Seinäjoki sai lipun lahjaksi

  Seinäjoen kaupungille romanilipun on lahjoittanut maakunnallisesti toimiva romanikulttuurin yhdistys Lakeuden Romanit. Yhdistys iloitsee ensinnäkin siitä, että Seinäjoella kaupungintalon salkoon nousee huhtikuun kahdeksantena lippu ja toiseksi siitä, että se on romanien oma lippu.

  – Tuntuu hienolta, että kaupunki huomioi romanivähemmistöä tällaisella eleellä, puheenjohtaja Jari Stenroth toteaa.

  Yhdistyksen varapuheenjohtaja Jaakko Laakso sanoo, että romanilippu on muodostunut viime vuosina tärkeäksi osaksi romaniväestön yhteisöllisyyttä Suomessakin.

  – Suomen lippu on Suomen romaneille isänmaan symboli, mutta romanilippu sen rinnalla on kaksoisidentiteetin merkki, Laakso sanoo.

  Tärkeä päivä romaneille

  Romanien kansallispäivää on vietetty vuodesta 1990 lähtien. Suomessa se hyväksyttiin almanakkaan viisi vuotta sitten. Päivämäärä 8.4. juontaa juurensa vuoteen 1971. Silloin järjestettiin Lontoossa ensimmäinen kansainvälinen romanikongressi ja hyväksyttiin romanien lippu.

  Henna Huttu arvioi, että romanien kansallispäivällä on paljon symbolista merkitystä.

  – Päivä on myös siinä mielessä tärkeä, että silloin voidaan esimerkiksi kouluissa luontevasti puhua romaneista ja tuoda esiin heidän kulttuuriaan.

  Projektipäällikkö Päivi Majaniemi Suomen Romaniyhdistyksestä toteaa, että yhteisölle omasta kansallispäivästä on tullut merkittävä päivä.

  – Eri puolilla Suomea, missä vain on aktiivisia romanijärjestöjä, järjestetään monenlaisia tapahtumia.

  Myös Majaniemi toivoo, että liputtaminen lisääntyisi romanipäivänä. Hän on yllättynyt uutisesta, että Seinäjoen kaupungissa salkoon nousee romanilippu.

  – Sehän kuulostaa loistavalta. Olen aivan hämmentynyt. Tiedän, että paikoin romanit ovat tällaista esittäneet, mutta tavallisesti esitykset eivät ole saaneet vastakaikua.

  Wikipedia

  Romanien lipusta kerrotaan romanit.fi -sivustolla näin:

  Lipun sininen väri symboloi taivasta, vapautta, hengellisyyttä ja ikuisuutta, vihreä taas luontoa, maata, hedelmällisyyttä ja elämän käsinkosketeltavia puolia.

  Punainen 16-puolainen pyörä symboloi hevosten vetämien vankkurien, matkustamisen, kasvun ja kehityksen lisäksi myös romanien intialaista alkuperää - heidän "kotimaataan", josta he lähtivät jo 800-luvulla.

  Pyörä on samantapainen kuin Intian lipussa näkyvä chakra, jossa on 24 puolaa, aivan kuten tunteja vuorokaudessa.

  Otkes: Airbus-kone laskeutui Helsinki-Vantaalle rikkoutuneella renkaalla

  Otkes: Airbus-kone laskeutui Helsinki-Vantaalle rikkoutuneella renkaalla


  Onnettomuustutkintakeskus (Otkes) on aloittanut alustavan tutkinnan Helsinki-Vantaalle tänä aamuna laskeutuneesta lentokoneesta. Airbus A319 -matkustajakone laskeutui kiitotielle rikkoutuneella renkaalla, kertoo viestintäpäällikkö Sakari Lauriala...

  Onnettomuustutkintakeskus (Otkes) on aloittanut alustavan tutkinnan Helsinki-Vantaalle tänä aamuna laskeutuneesta lentokoneesta.

  Airbus A319 -matkustajakone laskeutui kiitotielle rikkoutuneella renkaalla, kertoo viestintäpäällikkö Sakari Lauriala STT:lle.

  Kyseessä oli Finnairin lento Vaasasta Helsinkiin, ja koneessa oli miehistö mukaan lukien 86 ihmistä. Henkilövahinkoja ei syntynyt.

  – Tämä matkustajalentokone oli laskeutunut Helsinki-Vantaan lentoasemalle rullannut rullaustielle, josta se oli hinattu asematasolle, minkä jälkeen matkustajat olivat päässeet koneesta pois.

  Laurialan mukaan rikkoutunut rengas on vasemman päälaskutelineen uloin rengas. Hän ei osaa sanoa, millä tavalla tarkalleen rengas oli rikki.

  – Se on ollut ihan kunnolla rikki, mutta tarkempia vaurioita en pysty vielä kuvailemaan.

  Laurialan mukaan rengas on ilmeisesti hajonnut jo Vaasassa.

  – Se vaihe, jossa rengas on rikkoutunut Vaasan päädyssä, on vielä tutkinnan alla. Tämän hetken tiedon valossa se on rikkoutunut lähdön yhteydessä.

  Emmi Lattu jännittää monen muun tavoin opiskelupaikkaa:

  Emmi Lattu jännittää monen muun tavoin opiskelupaikkaa: "Täytän keväällä 22 ja minusta tuntuu, että jos en vieläkään pääse kouluun, elämäni on ohi"


  Tästä on kyseKorkeakoulujen yhteishaku oli 20.3. – 3.4.2019Kaikki alat eivät vaadi ennakkotehtäviä. Jokaisella korkeakoululla on omat tehtävät, eikä samoilla tehtävillä voi hakea useaan oppilaitokseenHakijoita on 150 000, mutta tarjolla...

  Tästä on kyseKorkeakoulujen yhteishaku oli 20.3. – 3.4.2019Kaikki alat eivät vaadi ennakkotehtäviä. Jokaisella korkeakoululla on omat tehtävät, eikä samoilla tehtävillä voi hakea useaan oppilaitokseenHakijoita on 150 000, mutta tarjolla olevia koulupaikkoja vain 47 600. Näistäkin yli puolet on varattu ensikertalaisilleKoulupaikkoja ei riitä kaikille halukkaille, eivätkä kaikki pääse ensimmäisellä yrittämällä sisään

  Kahden kuukauden jälkeen työpöydällä vallinnut hallittu kaaos alkaa siistiytyä. Kankaanpääläinen Emmi Lattu on vihdoin saanut ennakkotehtävänsä valmiiksi ja palautettua.

  Tällä hetkellä olo on hyvä, mutta myös väsynyt, sillä työtunteja tehtävien parissa on takana kymmeniä. Lattu toivoo urakan tuovan tänä vuonna palkan: opiskelupaikan.

  – Tuomiota tässä odotellaan. Haluan kutsun pääsykokeisiin ja päästä kouluun, mutta en nosta odotuksiani korkealle, jotta en putoa liikaa, jos en pääse.

  Lattu hakee kolmatta kertaa korkeakoulujen yhteishaussa. Medianomiksi tähtäävän Latun hakukohteina ovat tänä vuonna Tampereen ammattikorkeakoulu, Turun ammattikorkeakoulu ja Lahden ammattikorkeakoulun muotoiluinstituutti.

  Ammattikoulusta paremmat valmiudet

  Lattu valmistui ylioppilaaksi vuonna 2016. Tällöin hän myös haki ensimmäisen kerran yhteishaussa, eikä koulupaikkaa irronnut. Täydentävät haut antavat lisämahdollisuuden päästä kouluun, jos ensimmäisellä hakuyrityksellä ei pääse. Lattu ei täydentävissä kuitenkaan hakenut ja sitä hän on myöhemmin harmitellut.

  – Eipä sille mitään enää voi, mutta harmittaa, etten tiennyt tällaisesta vaihtoehdosta aluksi. Sitten kun sain tietää, olinkin saanut töitä, hän kertoo.

  Kun opiskelupaikkaa ei irronnut toisellakaan kerralla, Lattu alkoi miettiä muita vaihtoehtoja.

  – Kävin työkkärissä juttelemassa ja siellä ehdotettiin hakemista Kauhajoelle media-alan koulutukseen.

  Tänä keväänä hän valmistuu Suupohjan ammatti-instituutista mediapalvelujen toteuttajaksi ja uskoo uuden koulutuksen tuoneen paremmat valmiudet tämän vuoden hakuun.

  Pääsykokeet eivät ole itsestäänselvyys

  Lattu uskoo aikaisemman hakukokemuksen ja uuden koulutuksen auttaneen tämän vuoden ennakkotehtävissä.

  – Koen tehneeni paremmat tehtävät nyt. Jotenkin ymmärrän paremmin, mitä korkeakoulut haluavat ennakkotehtävissä nähdä ja miten ne kannattaa toteuttaa.

  Monilla aloilla onnistuminen ennakkotehtävissä on edellytys sille, että pääsee edes pääsykokeisiin. Ennakkotehtäviä voivat olla esimerkiksi erilaiset haastattelu- ja suunnittelutehtävät. Näiden pohjalta arvioidaan hakijan kielitaitoa, motivaatiota sekä tietoja ja taitoja, joita tarvitaan haettavalla alalla.

  Aiempina vuosina Lattu ei ole päässyt pääsykokeisiin. Usko itseen on ollut koetuksella:

  – No eihän se nyt hyvältäkään tunnu, kun ennakkotehtävien lähettämisen aikana on hyvä fiilis, joka romahtaa, kun ei pääse edes pääsykokeisiin. Kyllä se kirpaisee aika kovaa.

  Suunnittelutehtävässä täytyi suunnitella hahmot lasten tietokonepeliin. Lattu suunnitteli kaksi hahmoa, joista toinen oli vihreä jättiläinen.Eveliina Mäki/YleUraohjauksessa etsitään reittejä

  TE-puhelinpalvelujen urapsykologi Milla Helaakoski kertoo puhelinpalvelun linjojen vilkastuvan yhteishaun alla. Yhteyttä ottavat sekä ensimmäistä ammattia pohtivat että työelämässä jo olevat, jotka miettivät alan vaihtoa. Urapsykologilta voi saada apua oman alan löytämiseen, kun tuntuu että on hukassa.

  – Kartoitamme asiakkaan kanssa kokonaistilannetta sekä sitä, mikä häntä kiinnostaa ja minne voisi hakea opiskelemaan. Sopivan opiskelualan löytämisessä on tärkeä tunnistaa omat vahvuutensa, ja siihen saa tarvittaessa uraohjauksesta apua.

  Uraohjauksesta voi saada tukea silloinkin, kun koulupaikkaa ei irtoa. Urapsykologin kanssa käydään läpi, miksi ei tullut valituksi ja mitä seuraavalla kerralla voisi tehdä toisin.

  – Ja tietenkin voidaan miettiä myös uusia reittejä ja muita opiskelupaikkavaihtoehtoja, jos paikkaa ei usean haun jälkeen tule tietystä koulusta.

  Ohjaamo on nuorta varten

  Helaakoski muistuttaa, ettei välivuosi automaattisesti tarkoita opiskelun tauottamista. Välivuonna voi suorittaa avoimen yliopiston ja avoimen ammattikorkeakoulun kursseja ja niistä saadut opintopisteet ovat eduksi kouluun pääsyssä, mikäli jatkaa tutkinto-opiskelijana samalla alalla.

  Välivuonna seuraavan siirron mietinnässä apua saa TE-puhelinpalvelujen uraohjauksen lisäksi paikallisten TE-toimistojen ammatinvalinnanohjauksesta. Myös Ohjaamot voivat auttaa.

  – Ohjaamosta löytyy monen alan asiantuntijoita saman katon alta. Sieltä voi saada apua opiskelua ja työelämää koskeviin asioihin sekä oman henkilökohtaisen elämän mahdollisiin haasteisiin, Helaakoski vinkkaa.

  Ohjaamot ovat alle 30-vuotiaita nuoria varten ja siellä on aina joku auttamassa.

  Toinen suunniteltava hahmo oli Saapasjalkakissa, josta Lattu luonnosteli modernimman version. Emmi LattuIloa, epätoivoa ja jopa katumusta

  Hakuprosessin aikana hakija käy läpi laajan tunneskaalan. Ensimmäisenä alkaa jännittäminen ennakkotehtävistä: millaisia ne ovat ja miten ne pitäisi tehdä.

  – Siihen ennakkotehtävien avaamisen ja niiden lähettämisen väliseen aikaan mahtuu monenlaisia tunteita. On koettu iloa, motivaatiota, epätoivoa, katumusta ja paljon epäilystä, Lattu summaa tuntojaan.

  Yhden ennakkotehtävän tekemiseen hän arvioi käyttäneensä noin 20 tuntia, joskin se olisi saattanut valmistua nopeammin ilman matkalla sattuneita vastoinkäymisiä. Lattu toteutti tehtävän digitaalisesti piirtämällä. Perusperiaatteena ovat tasot, joille tekijä voi määrittää työn eri osat. Hän määritti luonnokset, ääriviivat ja kaikki värit omille tasoille.

  – Olin kuitenkin kesken kaiken vahingossa yhdistänyt kaikki väritasot, jotka halusin pitää erillisinä ja tämän kaiken päälle olin yhdistänyt luonnoksen. Varjostaminen ei pelastanut tilannetta ja lisäksi poistin vahingossa toisen hahmoni ääriviivat kerran.

  "On ihan ok olla hukassa"

  Monen hakijan mieltä painaa huoli, mitä tapahtuu jos ei pääse kouluun. Lattu tuntee yhteiskunnan asettavan paineita menestyä nuorena.

  – Täytän keväällä 22 ja minusta tuntuu, että jos en vieläkään pääse kouluun, elämäni on ohi. Se on ihan täysin ohi.

  Latun mukaan vanhemmat ihmiset yrittävät usein rohkaista, ettei asia ole niin. Paineita kokevalle nuorelle vanhempien kannustavat sanat ovat kuitenkin laiha lohtu, kun ympärillä näkee ikätovereita neuvottelemassa pankeissa asuntolainoista ja tekemässä uraa vakituisissa työsuhteissa.

  Tämän kaiken keskellä tuntuu helposti siltä, että kaikki muut ovat menneet elämässä eteenpäin.

  – Nuorille pitäisi teroittaa jo yläkoulussa sitä, että on ihan ok, vaikka sitä omaa juttua ei ole löytänyt ysiluokkaan mennessä. On ihan ok olla hukassa ja on ihan ok vaihtaa koulua, jos ensimmäinen ei kolahda, Lattu sanoo.

  Syyttäjä ei nosta syytteitä hopeavesijutussa:

  Syyttäjä ei nosta syytteitä hopeavesijutussa: "Emme saaneet näyttöä siitä, että lasten terveyttä olisi vahingoitettu"


  Syyttäjä ei nosta syytteitä niitä kahta naista vastaan, joita haastateltiin vuoden 2017 lopulla MOT-ohjelmassa ja jotka kertoivat, kuinka he ovat antaneet lapsilleen juotavaksi hopeavettä. Äitejä epäiltiin pahoinpitelystä. Syyttäjä on...

  Syyttäjä ei nosta syytteitä niitä kahta naista vastaan, joita haastateltiin vuoden 2017 lopulla MOT-ohjelmassa ja jotka kertoivat, kuinka he ovat antaneet lapsilleen juotavaksi hopeavettä.

  Äitejä epäiltiin pahoinpitelystä. Syyttäjä on päättänyt jättää syytteet nostamatta, koska ei ole selvitystä siitä, että lasten terveyttä olisi vahingoitettu tai vaarannettu.

  – Tässä tapauksessa oli kyse pahoinpitelyepäilystä. Emme saaneet näyttöä siitä, että lasten terveyttä olisi vahingoitettu tai siitä olisi ollut edes riskiä, sanoo johtava kihlakunnansyyttäjä Peter Levlin Pohjanmaan syyttäjänvirastosta.

  Levlinin mukaan ratkaisu ei ollut lopulta vaikea.

  – Oikeasti oli suhteellisen helppo ratkaisu, kun koko aineisto oli käytettävissä. Ei ollut muuta vaihtoehtoa.

  Syyttäjän päätöksestä on vielä mahdollisuus kannella valtakunnansyyttäjälle.

  Hopeaveden myyminen sisäisesti nautittavaksi on kielletty EU:ssa. Viranomaiset ovat muun muassa puuttuneet mainostamiseen, jossa suositellaan hopeaveden käyttöä sisäisesti.

  Toinen naisista muutti kertomustaan

  Syyttämättäjättämispäätöksen mukaan toinen naisista on kertonut samoin kuin tv-ohjelmassa antaneensa lapselleen kolme kertaa pienen määrän hopeavettä. Vaikka hän on itse uskonut, että hopeavesi on hyödyksi, syyttäjän mukaan hän on silti ollut tietoinen terveysriskeistä ja antanut siltikin hopeavettä. Nainen on kertonut, ettei ole näiden kertojen jälkeen enää antanut hopeavettä.

  Toinen naisista muutti täysin kertomustaan tv-esiintymisen ja poliisitutkinnan välillä. Toisin kuin haastattelussa, hän kertoi poliisille antaneensa hopeavettä lapselle vain kerran, ja silloin pari tippaa korvaan, ei sisäisesti. Syyttäjän mukaan totuutta on vaikea saada selville, mutta on selvää, ettei hopeavettä enää anneta.

  Kummassakaan tapauksessa lapselle ei ole tehty lääkärintarkastusta. Poliisin tutkinnassa saamien tietojen mukaan näin pienet määrät eivät ole voineet vahingoittaa lapsia.

  Juttua täydennetty 5.4.2019 kello 16.04: Kerrottu tarkemmin syyttämättäjättämispäätöksen sisällöstä.

  Isonvihan ajan pidoissa pöytähopeat kaivetaan suosta ja paholainen pidetään pöydän alla – historiaharrastus saa pohjalaisnaiset heittäytymään 1700-luvun mamselleiksi

  Isonvihan ajan pidoissa pöytähopeat kaivetaan suosta ja paholainen pidetään pöydän alla – historiaharrastus saa pohjalaisnaiset heittäytymään 1700-luvun mamselleiksi


  Pohjankyrön suurpitäjä, maaliskuu 1718. Kievarin pitäjä Johanna kattaa pitkiä pirtinpöytiä yhdessä naapurin Herrgårdin mahtitalon emännän Helenan kanssa. Illanistujaisiin on tulossa nelisenkymmentä vierasta. Turvesuosta on kaivettu esiin...

  Pohjankyrön suurpitäjä, maaliskuu 1718. Kievarin pitäjä Johanna kattaa pitkiä pirtinpöytiä yhdessä naapurin Herrgårdin mahtitalon emännän Helenan kanssa. Illanistujaisiin on tulossa nelisenkymmentä vierasta.

  Turvesuosta on kaivettu esiin vihollisilta piilotetut pöytähopeat. Veitsi katetaan lautasen viereen hieman vinoon, ettei uhata vastapäätä istuvaa. Tunteet saattavat kuumeta ja näin pyritään välttämään yhteenotot.

  Pakanallisuutta ei uskalleta aivan hylätä. Siksi haarukan piikit ovat alaspäin.

  – Näin paholainen pysyy pöydän alla, mamselli Johanna kertoo.

  Katovuosien juhlat

  1700-luvun taistelut ja katovuodet piinasivat koko maata, myös Pohjanmaata. Silti pöydät notkuvat herkuista. Alkuruokana on sienisoppaa, jonka jälkeen nautitaan muun muassa meren antimia: kyröläisessä wiinassa uitettua lohta.

  Keskimmäinen pöytä on varattu korkeamman säädyn edustajille ja korkeasti oppineille. Pöydän päähän on katettu pöytä kapteeni Pegetsu Tevalinille ja Ulrika Andersintytärelle.

  – Toivomme, että hän on suopealla tuulella. Mikäli hän ei ole, hänellä on valta sanoa, että hän seuralaisineen syö kaiken ja muut vain istuvat ja katsovat, mamselli Johanna kertoo.

  Kapteeni Pegetsu Tevalin ja Ulrika Andersintytär (Pekka Termala ja Kirsi Jaakkola) Ilon ja valon iltamissa.

  Reunimmaisissa pöydissä istuvat maanviljelijät ja käsityöläiset. Östermyrastakin on saapumassa vieraita. Nähtäväksi jää miten he tulevat toimeen Waasan vieraiden kanssa.

  Kun vieraat saapuvat, riittää mamselleilla kiirettä heidän kestitsemisessään. Ruokasalin täyttää hameiden kahina, kun mamsellit juoksevat köökin ja salin väliä.

  Napuen taistelusta selvinneitä itsellisiä naisia

  Isokyrö, maaliskuu 2019. Napuen mamsellit koostuu kuvitteellisesti Napuen taistelusta selvinneistä naisista. Yhtään miestä ei ole ryhmässä virallisena jäsenenä.

  – Se johtuu täysin siitä historiasta, että me ollaan itsellisiä naisia. Napuen taisteluiden aikaan suuri osa miehistä kuoli. He menettivät henkensä taisteluissa tai heidät tapettiin taisteluiden jälkeen tai vietiin orjiksi, Johanna Talso kertoo.

  Idea Mamselleihin syntyi vuonna 2014 Napuen taistelun 300-muistovuoden jälkeen. Kaikilla silloiseen näytökseen osallistuneilla naisilla oli ommeltu ajan henkeen sopivat vaatteet.

  – Joku sitten näytöksen jälkeen kysyi, että mitä nyt tehdään, Talso kertoo.

  Napuen mamsellit perustettiin aluksi kotiseutuyhdistyksen kylkeen, mutta eriytyi myöhemmin omaksi yhdistyksi. Aktiiveja toiminnassa on reilu parikymmentä naista.

  Napuen mamsellit vuonna 2014 Napuen taistelun 300-muistovuositapahtumassa.Anne Tastula /Yle

  Isokyröläisten Helena Tuuri-Tammelan jaTalson innostus toimintaan lähti halusta elävöittää omaa värikästä historiaa. Elävöittämisen vuoksi naiset ovat valmiita istumaan vaikka jalkapuussa. Mamsellit ovat tuoneet myös yhteisöllisyyttä ja yhteishenkeä Isoonkyröön.

  – Siellä historiassa on suruja ja iloja. Niiden kautta me halutaan oppia historiaa, elävöittää sitä ja viedä eteenpäin, Tuuri-Tammela kertoo.

  Rankka historia

  Elämä 1700-luvun Pohjanmaalla ei ollut helppoa, sillä vuosina 1700–1721 käytiin suuri Pohjan sota. Taistelu huipentui 19. helmikuuta 1714 käytyyn Napuen taisteluun, jossa Venäjän joukot saivat voiton Ruotsin karoliinijoukoista ja heitä avustaneista pohjalaisista talonpojista. Taistelussa kuoli ja joutui vangiksi suuri joukko Kyrönmaan miehistä.

  – Ne jotka pystyivät, pakenivat jään yli Ruotsin puolelle. Ne, jotka eivät paenneet, jäivät tänne vihollisen armoille ja koettivat paeta metsiin, Talso kertoo.

  1714 alkoi isonvihan eli venäläismiehityksen aika, joka kesti vuoteen 1721 asti. Pohjanmaan kerrotaan kokeneen isonvihan kauhut raskaampana kuin muun Suomen.

  – Siitä se meidän vahvuus on varmasti tullutkin. Vaikeuksien kautta on menty eteenpäin. Sitä arvostan, että on pärjätty, Tuuri-Tammela toteaa.

  Vaikka taisteluista on reilu 300 vuotta, näkyy se edelleenkin alueella. Isostakyröstä löytyy muun muassa monia piilopirttejä ja muistomerkkejä. Myös moni yritys ammentaa brändiään pohjalaisesta sisukkuudesta ja taistelutahdosta.

  .

  “Mieluummin nenä noessa ja vähäsen rikkinäisissä ja parsituissa vaateparsissa”

  Historian elävöittämisessä tärkeässä roolissa on vaatetus: korsetit, kerrostetut hameet, esiliinat, hartiahuivit ja myssyt. Vaikka aikakausi antaisi luvan mahtailuun, ovat mamsellit Talson ja Tuuri-Tammelan mukaan kunnon maalaisia, joilla on jalat maassa.

  – Kun on oltu sodassa ja väkivallan, raiskauksien ja ryöstämisten melskeessä, ei silloin ole kaivettu pitsiä ylle, Tuuri-Tammela toteaa.

  – Mieluummin nenä noessa ja vähäsen rikkinäisissä ja parsituissa vaateparsissa. Me on haalittu ylle sitä, mitä kaikessa hätäkässä on ehditty, Talso lisää.

  Talson mukaan lukuisat vaatekappaleet ovat saaneet hänet ymmärtämään, miksi piikatyttöjä on tarvittu apuun pukeutumisessa.

  – On hikistä hommaa saada kaikki nämä päälle, Talso naurahtaa.

  Monet harrastajista ovat ommelleet asunsa alusta lähtien itse. Paljon hyödynnetään kirpputoreja, vintin kätköjä ja ulkomaisia verkkokauppoja.

  – Aluksi ihmettelin historian harrastajia, jotka kertoivat tilaavansa kenkiä Tšekeistä, nappeja Amerikasta ja kankaita Ruotsista. Mietin, että mitähän nämä kummajaiset ovat. Nyt olen itse samanlainen, Talso kertoo.

  Yksityiskohtia

  Vaatetuksessa on paljon yksityiskohtia, jotka ihmetyttävät nykypäivänä. Tuuri-Tammelan kaulassa esimerkiksi roikkuu pieni viinalusikka, joka soveltuu hyvin alkoholin nauttimiseen.

  – Eihän sitä hieno nainen voi sotaväen seurassa humaltua, Tuuri-Tammela naurahtaa.

  Talson vyötäröllä roikkuu keritsimet, ruoka-aitan avain ja tupakkamassi. Lukuisten hamekerroksien alta paljastuviin pussukoihin voi piilottaa tärkeitä esineitä. Iloisen Olkipatjan kievarin emäntä pelkäsi esimerkiksi orjaksi joutumista ja hänellä oli siksi mukanaan suuri pussi eri maiden kolikoita, joilla pystyisi tarvittaessa ostamaan itsensä vapaaksi.

  Mamselleihin on kotikulmilla jo totuttu. Lähikaupassakaan ei erikoisemmin ihmetellä, vaikka Tuuri-Tammela, Talso tai muut mamsellit astelevat kauppaan korseteissa ja isoissa hameissa.

  – Kun olemme muutaman päivän ajan nämä vaatteet päällä uponneet oikein syvälle kulloiseenkin tapahtumaan, niin paluu arkeen on aika karua. Sitä on nykyajassa vähän puusta pudonnut, Talso naurahtaa.

  Juhlintaa myöhälle yöhön

  Ilon ja valon iltamat jatkuvat pitkälle yöhön. Ruokasalia valaisseet kynttilät ovat palaneet jo lähes loppuun ja takassa on enää jäljellä hiillos.

  Ilallisvieraat ovat saaneet vatsansa täyteen ruokaa. Myös kyökkipiiat saavat hengähtää palveltuaan herrasväkeä.

  Ilta sujui lämpimissä ja sovinnollisissa merkeissä, väki nousi vankkureihinsa klo 11 lyömällä. Riidoiltakin vältyttiin.

  Kuvat: Jarkko Heikkinen/Yle & Merja Siirilä/Yle

  Artikkelin lähteena on käytetty Etelä-Pohjanmaan kotiseutuhistoria-kirjaa (Viiskunta Oy, 1985)

  Vaaleja ja politiikkaa lasten silmin:

  Vaaleja ja politiikkaa lasten silmin: "Jäin miettimään tuota äänestä Suomi takaisin -lausetta, että mitä se tarkoittaa, kun meillä on jo Suomi"


  Poliitiikan ja poliittisen päätöksenteon perusasiat muistuvat mieleen helposti, kun kysyy asiaa lapsilta. Valtaalan koulussa Isossakyrössä ykkös- ja kakkosluokkalaiset pääsivät puhumaan hetkeksi politiikkaa muiden koulutuntien...

  Poliitiikan ja poliittisen päätöksenteon perusasiat muistuvat mieleen helposti, kun kysyy asiaa lapsilta. Valtaalan koulussa Isossakyrössä ykkös- ja kakkosluokkalaiset pääsivät puhumaan hetkeksi politiikkaa muiden koulutuntien joukossa.

  Tulevalla äänestäjäsukupolvella oli jo asiat niin sanotusti hanskassa, vaikka äänestysuurnille he pääsevät vasta kymmenen vuoden kuluttua.

  Politiikka oli sana, jota kukaan ei osannut selittää tarkemmin, mutta eduskunta ja kansanedustajat olivat jo tutumpia termejä.

  Muutenkin ilmeet ja vastaukset olivat melko vakavia, vaikka hieman huumoria toimittaja saattoi aluksi odottaakin.

  "Eikös ne keksi niitä lakeja"

  Käsiä nousee pystyyn, kun luokanopettaja Sari Osmo aloittaa keskustelun vaaleista.

  – Vaalit tarkoittaa sitä, että Helsinkiin äänestetään ihmisiä päättämään Suomen asioista, tietää 8-vuotias Anni Sippola.

  Mitä kansanedustajat oikein eduskunnassa tekevät?

  Tokaluokkalainen Anni Sippola Valtaalan koulusta tiesi jo melko paljon politiikasta.Mirva Ekman / Yle

  – Eivätkö ne suunnittele jotain juttuja aina siellä, miettii Viola Rinnekari ja vieressä istuva Anni Sippola jatkaa:

  – Eikös ne keksi niitä lakeja, tai päättää lakeja siellä.

  Tuleva äänestäjäsukupolvi on jo melko hyvin kartalla asioista.

  – Jos tämä nyt on oikein sanottu, niin eikö ne halua siellä Suomen parasta, kysyy ekaluokkalainen Anni Suikkanen.

  Tehokkaita tekstejä

  Luokan seinille oli nostettu muutamia vaalijulisteita havainnollistamaan vaalikeskustelua. Eniten huomiota keräsivät ne julisteet, joissa oli muitakin kuvia kuin pelkästään ehdokkaita.

  Mainostekstit olivat lasten mielestä tehokkaita, mutta herättivät ne myös kysymyksiä.

  – Jäin miettimään tuota "äänestä Suomi takaisin" -lausetta. Että mitä se tarkoittaa, kun meillä on jo Suomi, Anni Sippola miettii.

  Samaa oli jäänyt miettimään Juho Kultti.

  Luokan seinille oli nostettu muutamia julisteita havainnollistamaan keskustelua vaaleista.Mirva Ekman / Yle

  – Miksi siinä sanotaan niin, kun Suomi ei ole lähtenyt mihinkään kälppimään, Kultti muotoilee.

  Kultin mielestä hyvä lause oli "verotuksen tulisi kannustaa työntekoon". Hän ei kuitenkaan tiedä, mitä se tarkoittaa.

  Jaakko Rintamäen mielestä paras teksti oli "Suomen arvoisia tekoja". Hän arvelee, että se voisi tarkoittaa esimerkiksi sitä, ettei Suomeen tule sotaa.

  Äänestäminenkö helppoa?

  Lapset tietävät myös, että eduskuntaan pitää valita vain muutama henkilö edustamaan koko kansaa. Samalla tavalla toimii myös pienen kyläkoulun oppilaskunta.

  – Jos sinne valittaisiin kaikki, niin ei siitä tulisi mitään, jos kaikki olisivat eri mieltä, miettii tokaluokkalainen Viljami Ilves.

  Nämä koululaiset astuvat vaaliuurnille noin kymmenen vuoden päästä. Lapset arvioivat, ettei äänestäminen ole kovin helppoa.

  – Varsinkin jos tykkää monesta, niin siinähän on vaikea valita, sanoo ekaluokkalainen Anni Suikkanen.

  Luokanopettaja Sari Osmo veti lasten kanssa vilkasta keskustelua politiikasta.Mirva Ekman / Yle

  Luokanopettaja Sari Osmo uskoo, että tästäkin keskustelusta jää ajatuksia lasten mieleen. Ainakin he muistavat jatkossa, että näistä asioista on jo koulussa puhuttu.

  – Se on tärkeää, koska heistä tulee yhteiskunnassa vaikuttajia, ja he ymmärtävät sen, että he voivat vaikuttaa päätöksiin. He pystyvät edistämään asioita vaikuttamalla. Luulen, että se on se tärkein asia lapsille, Osmo hymyilee.

  Pohjalaisjokien kevät ei tulvahuippuja hätyyttele –

  Pohjalaisjokien kevät ei tulvahuippuja hätyyttele – "Taitaa olla hyvin pienet kekkerit tänä vuonna"


  Isossakyrössä Etelä-Pohjanmaalla tämä päivä on yksi kevään odotetuimmista. Kyrönjoen jäät nimittäin tekevät nyt lähtöä. Vaikka jäidenlähtö tarkoittaa usein melkoista rytinää ja ryskettä, tällä kertaa meteli jäänee ainakin joen...

  Isossakyrössä Etelä-Pohjanmaalla tämä päivä on yksi kevään odotetuimmista. Kyrönjoen jäät nimittäin tekevät nyt lähtöä.

  Vaikka jäidenlähtö tarkoittaa usein melkoista rytinää ja ryskettä, tällä kertaa meteli jäänee ainakin joen varressa sijaitsevan Pukkilansaaren huvikeskuksen kohdalla vähäiseksi.

  Parhaimmillaan jäidenlähtö on melkoinen näytelmä. Kyrönjoen kevättä vuosia seuranneen isokyröläisen Reijo Kärkkäisen mukaan jäät saattavat kuitenkin sulaa tänä keväänä lähes paikalleen.

  – Jäälauttoja menee tasaiseen tahtin joessa kyllä, mutta katsoin että ne sulavat kaikki varmaan tuohon paikalleen. Toista metriä ainakin on tässä kohdassa matkaa viime vuoden tilanteeseen, Kärkkäinen sanoo.

  Kärkkäisen mukaan 16. huhtikuuta 2018 oli Pukkilansaaren kohdalla jääpato, nyt vesi virtaa tasaisesti joenuomassa.

  Perinteisiä jääpatoriskipaikkoja on Kyrönjoessa vielä muutama ennen merta. Niiden osalta tilanne selviää tulevien päivien aikana.

  – Taitaa olla hyvin pienet kekkerit tänä vuonna, Kärkkäinen ennakoi.

  Kyrönjoen korkeutta tarkkaillaan siltaan kiinnitetyllä mittarilla Kurikassa.Nelli Kniivilä/YleTulvahuippu lähipäivinä

  Etelä-Pohjanmaa ja Pohjanmaa ovat tulvariskialueita. Pohjalaisjoet voivat tulviessaan aiheuttaa pahimmillaan jopa suuronnettomuuden vaaran.

  – Kyllä joka vuosi on tilannetta seurattava, sanoo palomestari Matti Hietalahti Etelä-Pohjanmaan pelastuslaitokselta.

  Vuosi sitten keväällä 2018 kevättulva jätti alleen teitä ja peltoja, ja kasteli taloja. Myös valtatie 3 jäi hetkellisesti tulvan alle Jalasjärvellä. Samanlaista tulvaa ei tänä vuonna odoteta, vaikka nytkin alavimmat pellot saattavat kastua.

  Etelä-Pohjanmaan Ely-keskuksen mukaan Kyrönjoen virtaama noussee lähipäivien aikana keskimääräisen tulvahuipun tasolle.

  – Alavimmilla mailla joki voi nousta pelloille, mutta näyttäisi ettei muodostu varsinaista tulvaa, ellei todella kovia sateita saada viikonloppuna. Tällä hetkellä on vielä kahden metrin korkeusero viime vuoteen, sanoo Matti Hietalahti.

  Viime kesän kuivuudesta johtuva maaperän kuivuus sekä alhaiset pohja- ja pintavedet ovat osaltaan aiheuttamassa sitä, että tulvan ei uskota nousevan korkeaksi.

  Ely-keskuksen mukaan Liinamaassa Lapuanjoella vesi saattaa nousta joillekin pelloille, mutta Lapuanjoen tulvahuippu huhtikuun loppupuolella jäänee keskimääräistä pienemmäksi.

  Oma omaisuus suojaan

  Pelastuslaitoksella seurataan sää- ja tulvaennusteita sekä lumi- ja vesitilannetta tarkasti. Varautuminen on aloitettu, vaikka ainakin vielä arvioidaankin, että pelastuslaitoksen perusvalmius riittää.

  – Paikallisesti tiedetään tiestöä, joka voi jäädä tulvaveden alle sekä se, mihin kiinteistöihin tulvavesi tyypillisesti nousee, Hietalahti sanoo.

  Jokaisen kiinteistönomistajan onkin tarpeen huolehtia itse omaisuutensa suojaamisesta.

  Ely-keskuksen mukaan virtaaman kasvu voi saada jokijäät liikkelle, jolloin jääpatoja voi muodostua varsinkin Kyrönjoen alaosalle ja jokisuistoon.

  Matti Hietalahti kehottaa jääpatoriskialueilla olevia ryhtymään tarvittaessa toimenpiteisiin omaisuutensa suojaamiseksi.

  – Jääpadossa veden pinta saattaa nousta hetkessä metrejäkin ylemmäksi, Hietalahti sanoo.

  Meneekö muoviroska Riihimäelle vai Kiinaan? Piilotimme jäljittimet viiteen muovipussiin ja sinä voit seurata niiden matkaa

  Meneekö muoviroska Riihimäelle vai Kiinaan? Piilotimme jäljittimet viiteen muovipussiin ja sinä voit seurata niiden matkaa


  Mihin menet, muoviroska? Onko muovin lajittelu vaivan arvoista, jos ei jätteen määränpäästä kuitenkaan voi olla täysin varma? Ylen I love Muovi -kampanjan nimissä ruotsinkielinen toimitus päätti tutkia asian kunnolla. Yle Svenskan Älskade...

  Mihin menet, muoviroska? Onko muovin lajittelu vaivan arvoista, jos ei jätteen määränpäästä kuitenkaan voi olla täysin varma? Ylen I love Muovi -kampanjan nimissä ruotsinkielinen toimitus päätti tutkia asian kunnolla.

  Yle Svenskan Älskade plast -toimituksessa asennettiin jäljittimet viiteen muovipussiin. Muoviroskat kiikutettiin jätepisteille huhtikuun toisena päivänä. Siitä alkaen niiden matkaa on voinut seurata kartalla. Testin perusteella selviää, kulkeutuivatko muoviroskat Riihimäelle vai sittenkin mereen.

  Sitkeä epäily suomalaisen muoviroskan päätymisestä Kiinaan ja sitä kautta maailman meriin ei ole vieläkään kokonaan sammunut. Ei, vaikka Helsingin yliopiston dosentti Mikko Paunion Lännen Mediassa vuonna 2018 antamat väitteet on torpattu jo useasti, kuten esimerkiksi Kalevan uutisessa kerrotaan. Mikko Paunion mukaan häntä oli uutisessa tulkittu väärin. Hän ei tarkoittanut, että Suomesta vietäisiin yhä muovijätettä Kiinaan. Yle on uutisoinut, että Kiina on sulkenut muovirallin Euroopasta.

  Jäljittimillä varustettua muoviroskaa lähti matkaan Vaasasta, Turusta, Helsingistä, Porvoosta ja Raaseporin Pohjasta. Ainakin viimeksi mainittu näytti keskiviikkona lähestyneen nopeammin Riihimäkeä kuin Kiinaa.

  Mihin muoviroskat menevät? Klikkaamalla kartalla näkyviä paikantimia Yle Svenskan jutussa Vi satte fem sändare i plastinsamlingskärl i landet - det här är varför näet, missä kuljetukset ovat antaneet viimeisimmät signaalit.

  Hyppää huhtikuun kiinnostavimman somerealityn vietäväksi ja etsi lisätietoa muovista ja sen kierrättämisestä Ylen I love Muovi -sivustolta.

  Lue lisää:

  Mitä muovijätteellemme tehdään? Kurkista sisään laitokseen, jossa jauhetaan jätteestä raaka-ainetta

  Juttua on korjattu 4.4. kello 10.31: lisätty tieto "Mikko Paunion mukaan häntä oli Lännen Median uutisessa tulkittu väärin. Hän ei tarkoittanut, että Suomesta vietäisiin yhä muovijätettä Kiinaan."

  Mustasaari sanoi

  Mustasaari sanoi "Ei kiitos" kuntaliitokselle


  Kiinalaisia sananlaskuja ja latinaa. Näitä kuultiin muun muassa Mustasaaren valtuustosalissa, kun kunnanvaltuutetut esittivät puheenvuorojaan kuntaliitokseen liittyen. Kuten ennakolta oli tiedossa, esitti RKP:n valtuustoryhmän puheenjohtaja...

  Kiinalaisia sananlaskuja ja latinaa. Näitä kuultiin muun muassa Mustasaaren valtuustosalissa, kun kunnanvaltuutetut esittivät puheenvuorojaan kuntaliitokseen liittyen.

  Kuten ennakolta oli tiedossa, esitti RKP:n valtuustoryhmän puheenjohtaja Christoffer Ingo esityslistaan muutosta ja esitti, että valtuusto ottaa kuntaliitoksen käsittelyyn.

  Käsittelystä tuli perinpohjainen, mutta rauhallinen. Tunteet eivät pahemmin kuumenneet, vaikka valtuutetut vastaanotti ennen kokousta näyttävä mielenosoitus, johon osallistui parisen sataa itsenäisen Mustasaaren puolustajaa. Keltaisiin liiveihin pukeutuneet henkilöt muodostivat kujan, jota valtuutetut marssivat kokoukseen. Osa päätti kiertää kujan.

  Mielenosoittajat seurasivat kokousta kunnantalon aulaan perustetusta katsomosta.

  Jarkko Heikkinen / YleTakaisinotto esityslistalle

  Valtuutetut käyttivät kokouksessa useita puheenvuoroja siitä, miten kuntaliitoksen käsittelyn takaisinotossa voidaan toimia lainsäädännön mukaan. Tulkinnat laista vaihtelivat ja ennen kokousta juridisia neuvoja oli saatu Kuntaliitolta.

  Ensimmäisen kerran äänestämään päästiin reilu puoli tuntia kokouksen jälkeen, jolloin äänestettiin juuri takaisinotosta. Esityslistan mukaista kokousta esitti Mustasaaren suomenkielinen kunnallisjärjestö. Tämä esitys kuitenkin hävisi RKP:n valtuustoryhmän esitykselle ja kuntaliitos-asia otettiin esityslistalle äänin 24–19.

  Seuraavaksi kokouksessa käsiteltiin neuvoa-antavaa kansanäänestystä, jossa mustasaarelaiset äänestivät liitosta vastaan. Vaikka kansan äänestys merkittiin pöytäkirjoihin vain tiedoksi, herätti se jälleen lukuisia puheenvuoroja.

  Esiin nousi kysymyksiä: Pystyykö Vaasan seutu pysymään elinvoimaisena? Myös Seinäjoen elinvoimaisuus otettiin esiin. Toisaalta palveluiden ja ruotsinkielen aseman mahdollisesti heikkenevä asia huolettivat osaa valtuutetuista.

  Jarkko Heikkinen / Yle"Ei kiitos"

  Kuuden jälkeen valtuustosalissa päästiin keskustelemaan kokoukseen tuodusta liitossopimuksesta. Valtuustosalissa eriävät mielipiteet vaihtuivat tiuhaa tahtia ja ryhmäpuheenvuorojen lisäksi liitossopimukseen esitettiin lukuisia puheenvuoroja.

  Illan aikana kuului lukuisia aplodeja, mutta myös muutamia buuauksia. Paikalla kokouksessa oli järjestyksenvalvojia kaiken varalta. Ida-Maria Skytte esitti järjestyskysymyksen, jossa hän korosti, että valtuutettujen pitää pystyä tekemään työnsä rauhassa. Järjestyskysymys työrauhasta sai aplodit.

  Vajaan neljän tunnin istumisen jälkeen päästiin äänestämään kuntaliitoksesta. Vastakkain olivat Michael Lutherin kuntaliitoksen hylkäävä esitys sekä Martin Ahlskogin esitys, jossa asia palautettaisiin hallitukselle jatkokäsittelyä varten.

  Hieman ennen yhdeksää valtuusto pääsee äänestämään. Äänin 23–19 Mustasaari päättää jatkaa itsenäisenä. Yksi valtuutetuista äänesti tyhjää.

  Miten kokous oikein eteni: Yle seurasi kokousta hetki hetkeltä.

  Seinäjoen kirjasto sai erityistehtävän edistää Suomen lasten ja nuorten lukemista

  Seinäjoen kirjasto sai erityistehtävän edistää Suomen lasten ja nuorten lukemista


  Seinäjoen kirjasto on saanut lasten- ja nuorten lukemista ja lukutaitoa edistävän erityistehtävän. Opetus- ja kulttuuriministeriön myöntämä valtakunnallinen erityistehtävä alkaa ensi vuoden alusta ja Seinäjoen kaupunginkirjasto saa sitä...

  Seinäjoen kirjasto on saanut lasten- ja nuorten lukemista ja lukutaitoa edistävän erityistehtävän. Opetus- ja kulttuuriministeriön myöntämä valtakunnallinen erityistehtävä alkaa ensi vuoden alusta ja Seinäjoen kaupunginkirjasto saa sitä varten erillistä valtionavustusta enintään 200 000 euroa.

  Seinäjoki valikoitui tehtävään kymmenen kirjaston joukosta. Seinäjoella on jo pitkään tehty työtä lasten ja nuorten lukemisen eteen.

  – Strateginen kehittäminen, pitkäjänteisyys ja veturina toimiminen erilaisissa hankkeissa lukemisen edistämiseksi on nostanut meidät esiin hakijajoukosta, Seinäjoen kirjastotoimenjohtaja Mervi Heikkilä uskoo.

  Erityistehtävää hoitava kirjasto huolehtii lasten ja nuorten lukemista edistävien kirjastopalvelujen kehittämisestä koko Suomessa.

  Lisäksi Seinäjoen kaupunginkirjasto huolehtii kirjastopalvelujen kehittämisen valtakunnallisesta koordinoimisesta ja toimijaverkoston luomisesta.

  Täysin uusi tehtävä

  Lasten ja nuorten lukutaidon heikkenemisestä on oltu huolissaan jo pitempään. Silloinen opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen asetti vuonna 2017 kansallisen lukutaitofoorumin vastaamaan lukutaidon ja lukuinnon heikkenemiseen.

  Foorumin tehtävänä oli laatia suuntaviivat lasten ja nuorten lukutaidon ja lukemisharrastuksen kehittämiselle.

  – Seinäjoen kirjaston valikoituminen tähän uudentyyppiseen tehtävään on lukutaitofoorumin linjauksen mukainen. Tehtävä on suunnattu erittäin tärkeälle asiakasryhmälle, eli lapsille ja nuorille. Valtion panostus tähän tehtävään on tärkeää, sanoo opetus- ja kulttuuriministeriön kulttuuriasiainneuvos Leena Aaltonen.