ΤΑ ΝΕΑ

  Οι ελληνικές ευρωεκλογές από το 1981 έως το 2014

  Οι ελληνικές ευρωεκλογές από το 1981 έως το 2014


  Κάθε πέντε χρόνια, οι πολίτες της ΕΕ επιλέγουν εκείνους που θα τους εκπροσωπήσουν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το θεσμικό όργανο που...

  Κάθε πέντε χρόνια, οι πολίτες της ΕΕ επιλέγουν εκείνους που θα τους εκπροσωπήσουν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το θεσμικό όργανο που εκλέγεται με άμεση ψηφοφορία και εκφράζει τα συμφέροντά τους στη διαδικασία λήψης αποφάσεων της ΕΕ. Λίγες ώρες μας χωρίζουν από την 9η, κατά σειρά, εκλογική αναμέτρηση και εκατοντάδες εκατομμύρια ψηφοφόροι καλούνται να εκλέξουν 751 μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που θα γίνουν 705 μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου.

  Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών θα καθορίσει τους νέους πολιτικούς συσχετισμούς στο Ευρωκοινοβούλιο και την επόμενη σύνθεση της Επιτροπής, εξελίξεις που θα επηρεάσουν με τη σειρά τους όλη την πορεία του ευρωπαϊκού οικοδομήματος τα επόμενα πέντε χρόνια.

  Τις περισσότερες φορές όμως, από τις πρώτες ελληνικές ευρωεκλογές και εντεύθεν, τα ελληνικά πολιτικά κόμματα εξουσίας έδωσαν δημοψηφισματικό χαρακτήρα στις ευρωεκλογές, με συνέπεια τα ευρωπαϊκά ζητήματα να περάσουν σε δεύτερη μοίρα, κατά τη διάρκεια των προεκλογικών περιόδων, τις οποίες μονοπώλησε η εσωτερική κατάσταση στη χώρα.

  Από το 1981, έτος κατά το οποίο έγιναν στην Ελλάδα για πρώτη φορά ευρωεκλογές, και μέχρι και το 2014, η μεγαλύτερη διαφορά, ανάμεσα στο πρώτο και το δεύτερο κόμμα, ήταν το 2004, όταν η Νέα Δημοκρατία βρέθηκε με 9% μπροστά από το ΠΑΣΟΚ. Η μεγάλη ανατροπή έγινε το 2014, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ, από πέμπτο κόμμα που ήταν στις ευρωεκλογές του 2009, αναδείχθηκε πρώτο κόμμα με διαφορά 3,85% από το δεύτερο κόμμα της ΝΔ.

  Ποιες ήταν οι διαφορές των δύο πρώτων κομμάτων στις ελληνικές ευρωεκλογές; Το 1981, η διαφορά ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ, που ήταν πρώτο κόμμα, και τη ΝΔ που ήταν δεύτερο κόμμα, έφτασε το 8,78%. Το 1984, το ΠΑΣΟΚ προηγήθηκε της ΝΔ με διαφορά 3,55%. Το 1989, η ΝΔ αναδείχθηκε πρώτο κόμμα με διαφορά 4,5% από το ΠΑΣΟΚ. Το 1994, το ΠΑΣΟΚ βρέθηκε μπροστά από τη ΝΔ με διαφορά 4,97%. Το 1999, η ΝΔ αναδεικνύεται πρώτη δύναμη στις ευρωεκλογές με διαφορά 3,35% από το ΠΑΣΟΚ. Το 2004, η ΝΔ αναδεικνύεται και πάλι πρώτη πολιτική δύναμη στις ευρωεκλογές με διαφορά 9,02% από το ΠΑΣΟΚ. Το 2009, το ΠΑΣΟΚ αναδεικνύεται πρώτο κόμμα στις ευρωεκλογές με διαφορά 4,35%. Το 2014, πρώτο κόμμα στις ευρωεκλογές αναδεικνύεται ο ΣΥΡΙΖΑ με διαφορά 3,85% από τη ΝΔ που ήρθε δεύτερο κόμμα.

  Έρευνα του Ευρωβαρόμετρου, μετά τις ευρωεκλογές του 2014, έδειξε ότι την ψήφο των Ελλήνων ψηφοφόρων επηρέασε, σε ποσοστό 73%, η ανεργία. Οι ευρωπαϊκές αξίες και η ευρωπαϊκή ταυτότητα ήταν ζήτημα που επηρέασε την επιλογή τους σε ποσοστό μόλις 11%.

  Οι ελληνικές ευρωεκλογές από το 1981 έως το 2014

  Στις 28 Μαΐου 1979, στη ροτόντα του Ζαππείου, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής υπογράφει τη Συνθήκη Προσχωρήσεως της Ελλάδας στην Κοινότητα. Η Συνθήκη υπογράφεται παρουσία πρωθυπουργών και υπουργών Εξωτερικών των μελών της ΕΟΚ. Ένα μήνα αργότερα, η Βουλή των Ελλήνων επικυρώνει τη Συνθήκη η οποία τίθεται σε ισχύ στις 2 Ιανουαρίου 1981. Η Ελλάδα γίνεται το δέκατο μέλος της ΕΟΚ. Η Βουλή ορίζει τους 24 ευρωβουλευτές που θα εκπροσωπήσουν τη χώρα στο ευρωκοινοβούλιο μέχρι τη διεξαγωγή των πρώτων ευρωεκλογών, για την εκπροσώπηση της Ελλάδας στο ευρωκοινοβούλιο, οι οποίες θα γίνουν τον Οκτώβριο του 1981.

  Οι διπλές εκλογές του 1981

  Από το 1979, οι βουλευτές του ΕΚ εκλέγονται με άμεσες εκλογές σε ολόκληρη την ΕΕ. Εκλογές διεξάγονται πάντοτε στα νέα κράτη μέλη που εντάσσονται στην ΕΕ, ώστε τα κράτη αυτά να μπορέσουν να εκλέξουν τους δικούς τους αντιπροσώπους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ακόμα και εν μέσω κοινοβουλευτικής περιόδου. Αυτό συνέβη στην Ελλάδα το 1981.

  Με διπλές εκλογές, στις 18 Οκτωβρίου 1981, οι Έλληνες ψηφοφόροι εκλέγουν τους 300 βουλευτές που θα τους εκπροσωπήσουν στη Βουλή των Ελλήνων και 24 ευρωβουλευτές που θα τους εκπροσωπήσουν στο ευρωκοινοβούλιο. Οι Έλληνες ψηφοφόροι καλούνται για πρώτη φορά, να τοποθετηθούν για τον επαναπροσδιορισμό των εθνικών στόχων σε συνάρτηση με την ευρωπαϊκή διαδικασία.

  Οι δύο εκλογικές αναμετρήσεις διεξάγονται με διαφορετικό εκλογικό σύστημα. Οι βουλευτικές εκλογές με ενισχυμένη αναλογική αλλά οι ευρωεκλογές με απλή αναλογική. Οι ευρωβουλευτές δεν εξελέγησαν με σταυρό προτίμησης αλλά με λίστα. Οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές ήταν 208, στις ευρωεκλογές ψήφισαν 5.752.344 πολίτες και η αποχή ανήλθε στο 18,51%, ενώ στο ίδιο ποσοστό κινήθηκε η αποχή και στις βουλευτικές εκλογές.

  Πως όμως αντιμετώπισαν οι Έλληνες τις πρώτες ευρωεκλογές στην Ελλάδα;

  Οι ευρωεκλογές επισκιάστηκαν από τις εθνικές εκλογές, κατά την προεκλογική περίοδο, και η ψήφος του 1981 για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έγινε μια «δεύτερη ψήφος» χωρίς άμεσες επιπτώσεις στη συγκρότηση της πολιτικής εξουσίας.

  Τα κόμματα που κατέλαβαν τις 24 έδρες στις ευρωεκλογές του Οκτωβρίου του 1981 ήταν:

  1. Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα (ΠΑΣΟΚ) 40,12%- 10 έδρες

  2. Νέα Δημοκρατία (ΝΔ) 31,34%- 8 έδρες

  3. Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας (ΚΚΕ) 12,84%- 3 έδρες

  4. ΚΚΕ Εσωτερικού (ΚΚΕεσ.) 5,29%- 1 έδρα

  5. ΚΟΔΗΣΟ/ΚΑΕ 4,25% – 1 έδρα

  6. Κόμμα Προοδευτικών (ΚΠ) 1,95%- 1 έδρα

  Οι πρώτοι εκλεγμένοι Έλληνες ευρωβουλευτές που εξελέγησαν με το ΠΑΣΟΚ ήταν οι εξής δέκα (10): Σπύρος Πλασκοβίτης, Ασημάκης Φωτήλας, Νίκος Βγενόπουλος, Αντώνιος Γεωργιάδης, Κωνσταντίνος Νικολάου, Χρήστος Μαρκόπουλος, Δημήτρης Κουλουριάνος, Γιάννος Παπαντωνίου, Λεωνίδας Λαγάκος, Τιτίνα Πανταζή.

  Με τη ΝΔ εξελέγησαν οκτώ ευρωβουλευτές: Λεωνίδας Μπουρνιάς, Κωνσταντίνος Καλλίας, Αχιλλέας Γεροκωστόπουλος, Κωνσταντίνος Γόντικας, Ευστράτιος Παπαευστρατίου, Μιχαήλ Πρωτοπαπαδάκης, Φιλώτας Καζάζης, Κωνσταντίνος Καλογιάννης.

  Με το ΚΚΕ εξελέγησαν τρεις ευρωβουλευτές: Βασίλειος Ευφραιμίδης, Δημήτρης Αδάμος, Αλέκος Αλαβάνος, με το ΚΚΕ εσωτερικού εξελέγη ο Λεωνίδας Κύρκος, με το ΚΟΔΗΣΟ-ΚΑΕ εξελέγη ο Γιάγκος Πεσμαζόγλου, ενώ με το Κόμμα Προοδευτικών εξελέγη ο Απόστολος Παπαγεωργίου.

  Οι παραπάνω ήταν οι πρώτοι εκλεγμένοι Έλληνες ευρωβουλευτές στις «Ελληνικές ευρωεκλογές», ωστόσο δεν ήταν όμως οι πρώτοι ευρωβουλευτές. Από τον Ιανουάριο του 1981 έως τη διεξαγωγή των Ευρωεκλογών, οι εκπρόσωποι της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είχαν οριστεί από τη Βουλή των Ελλήνων. Αυτό συνέβη επειδή στα υπόλοιπα εννέα κράτη μέλη της τότε ΕΟΚ οι πρώτες Ευρωεκλογές είχαν διεξαχθεί το 1979, όμως η Ελλάδα προσχώρησε σε αυτήν τον Ιανουάριο του 1981. Για τον λόγο αυτό η θητεία των 24 Ελλήνων Ευρωβουλευτών διήρκεσε 2,5 χρόνια και όχι 5 χρόνια, έως τις Ευρωεκλογές του 1984.

  Οι «ορισμένοι» ευρωβουλευτές – από τον Ιανουάριο του 1981 μέχρι τις ευρωεκλογές του Οκτωβρίου του 1981, με βάση την κατανομή των εδρών- ήταν:

  Από τη Νέα Δημοκρατία οι: Λεωνίδας Μπουρνιάς, Μιχαήλ Βαρδάκας, Δημήτριος Βλαχόπουλος, Γεώργιος Βογιατζής, Θεμιστοκλής Βύζας, Κωνσταντίνος Γόντικας, Γιώργος Δαλακούρας, Γιάννης Δημόπουλος, Νίκος Ζαρντινίδης, Γιάννης Κατσαφάδος, Σπύρος Μαρκοζάνης, Στράτος Παπαευστρατίου, Βαγγέλης Σουσουρογιάννης, Δημήτρης Φράγκος.

  Από το ΠΑΣΟΚ οι: Γιάννης Χαραλαμπόπουλος, Αντώνιος Γεωργιάδης, Γιάννης Κουτσοχέρας, Κώστας Νικολάου, Αναστάσιος Πεπονής, Σπύρος Πλασκοβίτης, Ασημάκης Φωτήλας.

  Επίσης από την ΕΔΗΚ ο Ιωάννης Ζίγδης, από το ΚΚΕ ο Κώστας Λουλές που αντικαταστάθηκε τον Φεβρουάριο του 1981 από τον Κώστα Κάππο, ενώ από το ΚΟΔΗΣΟ ήταν ευρωβουλευτής ο Γιάγκος Πεσμαζόγλου.

  Ευρωεκλογές 17ης Ιουνίου 1984

  Οι δεύτερες ευρωεκλογές γίνονται τον Ιούνιο του 1984. Από τον Οκτώβριο του 1981 έως την 17η Ιουνίου 1984 έχουν μεσολαβήσει το «Σχέδιο Συνθήκης για την Ίδρυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης», γνωστό και ως «Σχέδιο Spinelli» αλλά και η πρόοδος των συζητήσεων για κρίσιμα κοινοτικά ζητήματα, όπως η διεύρυνση της Κοινότητας προς τον Ευρωπαϊκό Νότο, η Κοινή Αγροτική Πολιτική. Το ΠΑΣΟΚ, ως κυβερνητικό κόμμα, έχει μετακινηθεί από την καθολική αμφισβήτηση, ως προς τη συμμετοχή της χώρας στην ΕΟΚ. Το 1982 υποβάλει αίτηση «ειδικού καθεστώτος» ως προς τα κρατικά μονοπώλια και τις σχέσεις κράτους-κοινωνίας. Η ΕΟΚ απορρίπτει το αίτημα αλλά συμφωνεί σε ένα σημαντικό χρηματοδοτικό πακέτο, τα Μεσογειακά Ολοκληρωμένα Προγράμματα (ΜΟΠ), το οποίο υιοθετήθηκε από το 1985.

  Η αναμέτρηση των ευρωεκλογών του 1984 ήταν μια πολωτική αναμέτρηση με χαρακτηριστικά εθνικών εκλογών που εκφράστηκε με τα συνθήματα: «Αλλαγή» και «Απαλλαγή». Η Νέα Δημοκρατία, υπό την ηγεσία του Ευάγγελου Αβέρωφ, ακολουθεί γραμμή μετωπικής σύγκρουσης, που φθάνει ως το σημείο της αποχώρησης της κατά τη συζήτηση στη Βουλή για την αναγνώριση της Εθνικής Αντίστασης, ασκεί οξύτατη αντιπολίτευση και αποφασίζει να δώσει στις ευρωεκλογές δημοψηφισματικό χαρακτήρα, δηλώνοντας ότι «εφόσον τον Ιούνιο, διαπιστωθεί δυσαρμονία, μεταξύ Βουλής και λαϊκής θέλησης, θα πρέπει να προκηρυχθούν εθνικές εκλογές».

  Το ΠΑΣΟΚ δεν αρνείται την πρόκληση και δηλώνει έτοιμο για αναμέτρηση «εφ΄όλης της ύλης». Οι ευρωεκλογές του 1984 εγκλωβίζονται σε κλίμα οξύτητας και πόλωσης και τα καφενεία, σε πολλές περιοχές της χώρας, χωρίζονται σε μπλε και πράσινα.

  Ένα μήνα πριν τη διεξαγωγή των ευρωεκλογών, η Βουλή των Ελλήνων τροποποιεί τον εκλογικό νόμο του 1981, καταργώντας το ασυμβίβαστο της ιδιότητας του βουλευτή και του ευρωβουλευτή, για τις δύο πρώτες θέσεις του ευρωψηφοδελτίου. Στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ επικεφαλής τοποθετήθηκε ο ίδιος ο Ευάγγελος Αβέρωφ και στη δεύτερη θέση ο Ιωάννης Μπούτος, που ήταν αντίπαλος του κατά τη διεκδίκηση της προεδρίας του κόμματος τον Δεκέμβριο του 1981. Στις δύο πρώτες θέσεις του ευρωψηφοδελτίου του ΠΑΣΟΚ τοποθετούνται ο Γεώργιος Μαύρος και ο Μανώλης Γλέζος. Το ΚΚΕ θέτει επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου τον Γρηγόρη Φαράκο.

  Στην αναμέτρηση του 1984 είναι συντριπτική η επικράτηση του δικομματισμού.

  Στις ευρωεκλογές του 1984 καθιερώθηκαν ειδικές διευκολύνσεις προκειμένου να μπορούν να ψηφίσουν Έλληνες πολίτες που την ημέρα των εκλογών, βρίσκονται σε κάποια άλλη χώρα της ΕΟΚ. Για πρώτη φορά εκπροσωπείται στο ευρωκοινοβούλιο η ΕΠΕΝ που ζητάει αποφυλάκιση των πραξικοπηματιών.

  Τον Ιούνιο του 1984 στο ευρωκοινοβούλιο εκπροσωπούνται:

  1. Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα (ΠΑΣΟΚ) με ποσοστό 41,59% και 10 έδρες.

  2. Νέα Δημοκρατία (ΝΔ) με ποσοστό 38,04% και εννέα έδρες

  3. Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας (ΚΚΕ) με ποσοστό 11,64% και τρεις έδρες.

  4. ΚΚΕ Εσωτερικού (ΚΚΕεσ.) με 3,41% και μία έδρα

  5. ΕΠΕΝ με 2,29% και μία έδρα.

  Στις ευρωεκλογές της 17ης Ιουνίου του 1984, το ΠΑΣΟΚ εκλέγει ευρωβουλευτές τους Γεώργιο Μαύρο, Μανώλη Γλέζο, Παρασκευά Αυγερινό, Σπύρο Πλασκοβίτη, Γρηγόρη Βάρφη, Νικόλαο Βγενόπουλο, Χρήστο Παπουτσή, Νικόλαο Γαζή, Γεώργιο Ρωμαίο, Κωνσταντίνα Πανταζή. Η ΝΔ εκλέγει ευρωβουλευτές τους Ευάγγελο Τοσίτσα-Αβέρωφ, Ιωάννη Μπούτο, Ιωάννη Τζούνη, Δημήτριο Ευρυγένη, Ευθύμιο Χριστοδούλου, Παναγιώτη Λαμπρία, Γιώργο Αναστασόπουλο, Μαριέττα Γιαννάκου, Κυριάκο Γεροντόπουλο. Το ΚΚΕ εκλέγει τους Γρηγόρη Φαράκο, Βασίλειο Ευφραιμίδη, Δημήτριο Αδάμο. Το ΚΚΕ εσ. εκλέγει τον Λεωνίδα Κύρκο και η ΕΠΕΝ τον Χρύσανθο Δημητριάδη.

  Ευρωεκλογές 18ης Ιουνίου 1989

  Οι ευρωεκλογές του 1989 έχουν ενσωματώσει σημαντικές εξελίξεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Από το 1987 έχει τεθεί σε ισχύ η Συνθήκη της Ενιαίας Ευρωπαϊκής Πράξης (ΕΕΠ). Είναι η Συνθήκη που συνεισέφερε καθοριστικά στην ανάπτυξη της Ένωσης, καθώς θέσπισε το κανονιστικό πλαίσιο για την εγκαθίδρυση της ενιαίας εσωτερικής αγοράς (single internal market), της διαρθρωτικής πολιτικής συνοχής και σειράς άλλων συνοδευτικών πολιτικών. Είναι επίσης η Συνθήκη που έφερε την Ευρωπαϊκή Πολιτική Συνεργασία, τον μηχανισμό δηλαδή, για το συντονισμό των εξωτερικών πολιτικών των κρατών – μελών.

  Η Ελλάδα, μετά από διαπραγματεύσεις με τους αξιωματούχους της ΕΟΚ, έχει συμφωνήσει στη δημιουργία των «Μεσογειακών Ολοκληρωμένων Προγραμμάτων» (ΜΟΠ). Αυτά τα πακέτα χρησιμοποίησαν πόρους από συγκεκριμένα διαρθρωτικά ταμεία για την χρηματοδότηση Μεσογειακών χωρών οι οποίες ανήκαν στην ΕΟΚ. Ήταν η πρώτη οργανωμένη σχεδιασμένη προσπάθεια της ΕΟΚ για να στηρίξει την αναπτυξιακή πορεία των μελών της. Το 1988 ακολούθησε το πακέτο Ντελόρ (1988-1993). Σύμφωνα με τις τάσεις του Ευρωβαρόμετρου της εποχής, στην πλειονότητα των Ελλήνων, η Ευρώπη καθίσταται πλέον αποδεκτή και συνδέεται με την προσδοκία ότι η Ελλάδα έχει να αποκομίσει όφελος από τη συμμετοχή της στην ΕΟΚ. Οι Έλληνες προσέβλεπαν και σε πλεονεκτήματα από την επικείμενη Ευρωπαϊκή Ενιαία Αγορά. Εντούτοις η Ευρωπαϊκή Κοινή Αγορά δεν απετέλεσε το διακύβευμα των ευρωεκλογών του 1989.

  Στην Ελλάδα, η προεκλογική εκστρατεία επικεντρώνεται στις παράλληλες βουλευτικές εκλογές και έτσι οι ευρωεκλογές της 18ης Ιουνίου του 1989 μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα. Έχει προηγηθεί το αυστηρό σταθεροποιητικό πρόγραμμα του Κώστα Σημίτη για να αποτραπεί η συναλλαγματική κατάρρευση της οικονομίας, θύελλα αντιδράσεων πολιτικών και κοινωνικών, η διαγραφή 70 συνδικαλιστών από μέλη του κόμματος, η διάσπαση της ΓΣΕΕ, η παραίτηση Σημίτη από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, όταν ο Ανδρέας Παπανδρέου ανήγγειλε άλλη εισοδηματική πολιτική από εκείνη που είχε ανακοινώσει ο υπουργός του. Οι ευρωεκλογές της 18ης Ιουνίου του 1989 γίνονται ενώ κυριαρχούν οι αποκαλύψεις για το σκάνδαλο Κοσκωτά και την Τράπεζα Κρήτης. Ήδη από το φθινόπωρο του 1988, εφημερίδες που μέχρι τότε υποστήριζαν το ΠΑΣΟΚ, ασκούσαν οξύτατη κριτική στον Ανδρέα Παπανδρέου και σε όσους υπουργούς θεωρούσαν ότι συνεργάστηκαν με τον Κοσκωτά. Οι βουλευτικές εκλογές της 18ης Ιουνίου 1989 που διεξήχθησαν από την κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου, έφεραν στην πρώτη θέση το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας υπό τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, αλλά χωρίς κοινοβουλευτική πλειοψηφία, αποτέλεσμα που οδήγησε στην κυβέρνηση Τζανετάκη. Η Ελλάδα οδηγήθηκε σε νέες βουλευτικές εκλογές και στην Κυβέρνηση Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

  Με τις ευρωεκλογές της 18ης Ιουνίου 1989, στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο εκπροσωπούνται:

  1. Νέα Δημοκρατία (ΝΔ) με ποσοστό 40,44% και 10 έδρες.

  2. Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα (ΠΑΣΟΚ) με 35,94% και εννέα έδρες.

  3. Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου (ΣΥΝ) με ποσοστό 14,30% και τέσσερις έδρες.

  4. Δημοκρατική Ανανέωση (ΔΗΑΝΑ) με 1,36% και μία έδρα.

  Επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου της ΝΔ είναι ο Ι. Πεσματζόγλου και ακολουθεί η Μαριέττα Γιαννάκου. Στο ευρωψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ επικεφαλής είναι ο Γιώργος Ρωμαίος και ακολουθεί ο Χρήστος Παπουτσής. Επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ ήταν ο Β. Ευφραιμίδης. Η ΔΗΑΝΑ εξέλεξε τον Δ. Νιάνια.

  Ειδικότερα στις ευρωεκλογές του 1989, με τη ΝΔ ευρωβουλευτές εκλέγονται: Ιωάννης Πεσματζόγλου, Μαριέττα Γιαννάκου, Παύλος Σαρλής, Παναγιώτης Λαμπρίας, Γιώργος Αναστασόπουλος, Κωνσταντίνος Σταύρου, Γιώργος Σαρειδάκης, Ευθύμιος Χριστοδούλου, Ευστάθιος Λαγάκος, Φίλιππος Πιέρρος. Με το ΠΑΣΟΚ ευρωβουλευτές εκλέγονται: Γιώργος Ρωμαίος, Χρήστος Παπουτσής, Παρασκευάς Αυγερινός, Παναγιώτης Ρουμελιώτης, Διονύσιος Λιβανός, Δημήτρης Παγορόπουλος, Κωνσταντίνος Τσίμας, Ιωάννης Σταμούλης, Σωτήρης Κωστόπουλος. Με τον Συνασπισμό εκλέγονται: Βασίλειος Ευφραιμίδης, Μιχάλης Παπαγιαννάκης, Αλέκος Αλαβάνος, Δημήτρης Δεσύλλας. Με τη ΔΗΑΝΑ ο Δημήτρης Νιάνιας.

  Ευρωεκλογές 12ης Ιουνίου 1994

  Από τις τρίτες ευρωεκλογές του 1989 μέχρι την 12η Ιουνίου του 1994, οπότε διεξάγονται οι τέταρτες, κατά σειρά, ευρωεκλογές, έχουν μεσολαβήσει γεγονότα που σχετίζονται με την Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση. Το 1992 υπογράφεται και το 1993 τίθεται σε ισχύ η Συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Συνθήκη Μάαστριχτ. Πρόκειται για τη Συνθήκη που αντικαθιστά την Ευρωπαϊκή Κοινότητα με την Ευρωπαϊκή Ένωση και έχει τρεις πυλώνες: το θεσμικό πλαίσιο για την εγκαθίδρυση της ΟΝΕ που έδωσε έμφαση στο νομισματικό σκέλος και έθεσε τα κριτήρια για την ένταξη κάθε κράτους-μέλους στην ΟΝΕ, τη θέσπιση της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ), τη θέσπιση των ρυθμίσεων για την αντιμετώπιση θεμάτων εσωτερικής ασφάλειας. Από την 1η Νοεμβρίου του 1993, η «Συνθήκη για την Ευρωπαϊκή Ένωση» τίθεται σε ισχύ και από εκείνη την ημέρα, η Ευρωπαϊκή Κοινότητα μετονομάζεται σε «Ευρωπαϊκή Ένωση». Ένα χρόνο πριν τις ευρωεκλογές του 1994 διευρύνονται οι αρμοδιότητες του Ευρωκοινοβουλίου. Την ίδια περίοδο όμως των προσδοκιών για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, οι δείκτες της ανεργίας στην Ευρώπη βαίνουν συνεχώς αυξανόμενοι. Μαζί με τους δείκτες ανεργίας, καταγράφεται και πτώση της θετικής στάσης των ευρωπαίων πολιτών που δείχνουν απογοητευμένοι από το ευρωπαϊκό οικοδόμημα και νιώθουν ότι οι χώρες τους δεν ωφελούνται.

  Στην Ελλάδα, έχουν μεσολαβήσει οι πρόωρες εθνικές εκλογές το 1993 που προκλήθηκαν από την πτώση της Κυβέρνησης Μητσοτάκη. Ο Ανδρέας Παπανδρέου επέστρεψε στην εξουσία. Προηγουμένως, τον Απρίλιο του 1993, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, έχει αποδεχθεί την ένταξη της γείτονος με την ονομασία ΠΓΔΜ. Τον Φεβρουάριο του 1994, λίγους δηλαδή μήνες, πριν τις ευρωεκλογές, η ελληνική κυβέρνηση επιβάλει εμπορικό εμπάργκο στη γειτονική χώρα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καταθέτει ασφαλιστικά μέτρα σε βάρος της Ελλάδας και την παραπέμπει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Εξάλλου το 1992 είχαν εξαγγελθεί, από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, μέτρα λιτότητας και εκτεταμένο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων των προβληματικών επιχειρήσεων. Παρά τις εξελίξεις αυτές, η έρευνα του Ευρωβαρόμετρου, δείχνει πως οι Έλληνες ερωτηθέντες επιμένουν να υποστηρίζουν το ευρωπαϊκό οικοδόμημα αλλά οι ευρωεκλογές του 1994 ήταν μάλλον υποτονικές. Στις 29 Ιουλίου 1992, η Ελληνική Βουλή κυρώνει τη Συνθήκη του Μάαστριχτ με ευρύτατη πλειοψηφία. Το ΚΚΕ ήταν το μόνο κόμμα που αντιτάχθηκε.

  Η προεκλογική εκστρατεία δεν στηρίχθηκε σε μαζικές συγκεντρώσεις, το έντυπο προεκλογικό υλικό περιορίστηκε και η «μάχη» δίνεται κυρίως από τους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς, που αποτελούν μια νέα πραγματικότητα από τις αρχές της δεκαετίας του ’90. Στον Τύπο παραμονές των ευρωεκλογών του 1994 κυριαρχούν το «Σκοπιανό», οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και η οικονομία, όχι τα ευρωπαϊκά θέματα. Καθώς οι ευρωεκλογές του 1994 ήταν λίγο μετά την κυβερνητική αλλαγή, διεξήχθησαν σε χαμηλούς τόνους.

  Το εκλογικό σύστημα ήταν παρόμοιο με το σύστημα των προηγούμενων ευρωεκλογών, η απλή αναλογική. Ο αριθμός των ευρωβουλευτών αυξήθηκε από 24 σε 25 και, για πρώτη φορά σε ευρωπαϊκή αναμέτρηση, τίθεται το όριο του 3%. Θύμα του 3% γίνεται η ΔΗΑΝΑ η οποία αν και αύξησε το ποσοστό της, έμεινε εκτός ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, γιατί συγκέντρωσε 2,8%. Στις ευρωεκλογές του 1994 υπήρξε ρύθμιση για τους ετεροδημότες. Η αποχή έφτασε το 22,14%.

  Με τις ευρωεκλογές της 12ης Ιουνίου 1994 στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο εκπροσωπούνται:

  1. Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα (ΠΑΣΟΚ) με ποσοστό 37,60% και δέκα 10 έδρες.

  2. Νέα Δημοκρατία (ΝΔ) με 32,63% και εννέα έδρες

  3. Πολιτική Άνοιξη (ΠΟΛΑΝ) με 8,67% και δύο έδρες

  4. Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας (ΚΚΕ) με 6,29% και δύο έδρες

  5. Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου (ΣΥΝ) με 6,26% και δύο έδρες.

  Με το ΠΑΣΟΚ ευρωβουλευτές εκλέγονται οι Δημήτρης Τσάτσος, Χρήστος Παπουτσής, Παρασκευάς Αυγερινός, Κώστας Κληρονόμος, Γιάννης Ρουμπάτης, Αγγέλα Κοκκόλα, Στέλιος Παναγόπουλος, Γιώργος Κατηφόρης, Νίκος Παπακυριαζής, Ειρήνη Λαμπράκη.

  Με τη ΝΔ ευρωβουλευτές εκλέγονται Τίμος Χριστοδούλου, Αντώνης Τρακατέλλης, Νάνα Μούσχουρη, Στέλιος Αργυρός, Γ. Δημητρακόπουλος, Παύλος Σαρλής, Παναγιώτης Λαμπρίας, Γεώργιος Αναστασόπουλος, Κωστής Χατζηδάκης.

  Με την ΠΟΛΑΝ εκλέγονται Κατερίνα Δασκαλάκη, Νικήτας Κακλαμάνης. Με το ΚΚΕ ευρωβουλευτές εκλέγονται Βασίλης Ευφραιμίδης, Γιάννης Θεωνάς, ενώ με τον Συνασπισμό εκλέγονται οι Αλέκος Αλαβάνος και Μιχάλης Παπαγιαννάκης.

  Ευρωεκλογές 13ης Ιουνίου 1999

  Οι Ευρωεκλογές 1999 διεξήχθησαν την Κυριακή 13 Ιουνίου. Η περίοδος 1994 – 1995 έχει ενσωματώσει σημαντικά γεγονότα. Το 1996 φεύγει από τη ζωή ο Ανδρέας Παπανδρέου. Ο Κώστας Σημίτης γίνεται πρωθυπουργός, η Ελλάδα ζει τη υπόθεση των Ιμίων. Το 1997 ο βουλευτής Θεσσαλονίκης Κώστας Καραμανλής εκλέγεται πρόεδρος της ΝΔ. Το 1998 φεύγει από τη ζωή ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Η Ελλάδα γίνεται μέλος της ΟΝΕ. Το 1999 το Χρηματιστήριο της Αθήνας βρίσκεται σε ξέφρενη πορεία. Οι Έλληνες δίνουν τους μισθούς και τις συντάξεις τους, τρέχουν στις τράπεζες και συνάπτουν δάνεια για να πάρουν μέρος στον απίστευτο χρηματιστηριακό τζόγο, ανυποψίαστοι για το κακό που θα…πέσει στα κεφάλια τους, λίγο καιρό μετά.

  Τον ίδιο χρόνο, το 1999, τίθεται σε εφαρμογή η Συνθήκη του Άμστερνταμ η οποία καλύπτει κάποια κενά της συνθήκης του Μάαστριχτ και θεσπίζει τη θέση του ύπατου εκπροσώπου για τη διαχείριση της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής. Στη Συνθήκη του Άμστερνταμ, η Ελλάδα καταφέρνει να περάσει ρύθμιση για την προστασία των συνόρων και την ακεραιότητα των κρατών μελών. Τον Μάρτιο του 1999 ξεκινούν οι Νατοϊκοί βομβαρδισμοί στην πρώην Γιουγκοσλαβία.

  Στην Ελλάδα, τα δύο μεγάλα κόμματα προσδίδουν στις ευρωεκλογές του 1999 δημοψηφισματικό χαρακτήρα. Το ΠΑΣΟΚ έθεσε στο επίκεντρο την πορεία στην ΟΝΕ, την εθνική οικονομία ακόμη και το Χρηματιστήριο. Είναι χαρακτηριστική η αφίσα με το σύνθημα «1.000.000 επενδυτές ξέρουν ότι οι μετοχές έχουν αξία». Στις πολιτικές αφίσες του ΠΑΣΟΚ, τα βασικά μηνύματα για τις ευρωεκλογές είναι «Πρώτα η Ελλάδα» και «Ισχυρή Οικονομία-Ισχυρή Ελλάδα». Βασικό σύνθημα στην προεκλογική εκστρατεία της ΝΔ είναι το «Νέο Ξεκίνημα». Το βασικό σύνθημα του ΚΚΕ είναι «ΟΧΙ στην ΟΝΕ. Ψήφο στο ΚΚΕ» ενώ στις αφίσες κυριαρχεί το «κέρδη στο κεφάλαιο, δεινά στο λαό». Βασικό μήνυμα της εκλογικής διακήρυξης του ΣΥΝ είναι το «Να σταματήσουμε τον πόλεμο-να αλλάξουμε την Ευρώπη-να αλλάξουμε την Ελλάδα».

  Στις ευρωεκλογές της 13ης Ιουνίου 1999, το ΠΑΣΟΚ έχει σημαντικές απώλειες και χάνει την πρώτη θέση στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων. Η αποχή φτάνει 29,75%. Η Πολιτική Άνοιξη δεν καταφέρνει να πιάσει το 3% και μένει εκτός ευρωβουλής.

  Με τις ευρωεκλογές της 13ης Ιουνίου 1999 στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο εκπροσωπούνται

  1. Νέα Δημοκρατία με ποσοστό 35,98% και εννέα έδρες

  2. ΠΑΣΟΚ με ποσοστό 32,92% και εννέα έδρες

  3. ΚΚΕ με ποσοστό 8,67% και τρεις έδρες

  4. ΔΗΚΚΙ με ποσοστό 6,85% και δύο έδρες

  5. Συνασπισμός με ποσοστό 5,17% και δύο έδρες

  Με τη ΝΔ εκλέγονται ευρωβουλευτές Μαριέττα Γιαννάκου, Χρήστος Ζαχαράκης, Αντώνης Τρακατέλλης, Γιάννης Μαρίνος, Γ. Δημητρακόπουλος, Κωστής Χατζηδάκης, Χρήστος Φώλιας, Ρόδη Κράτσα, Γιάννης Αβέρωφ.

  Με το ΠΑΣΟΚ ευρωβουλευτές εκλέγονται Δημήτρης Τσάτσος, Γιάννης Σουλαδάκης, Γιώργος Κατηφόρης, Γιάννης Κουκιάδης, Πέτρος Ευθυμίου, Άννα Καραμάνου, Αλέξανδρος Μπαλτάς, Μένη Μαλλιώρη, Μανώλης Μαστοράκης.

  Με το ΚΚΕ ευρωβουλευτές εκλέγονται Στρατής Κόρακας, Γιάννης Θεωνάς, Κώστας Αλυσανδράκης

  Με το ΔΗΚΚΙ εκλέγονται οι Δημήτρης Κουλουριάνος, Μανώλης Μπακόπουλος.

  Με τον Συνασπισμό Αλέκος Αλαβάνος, Μιχάλης Παπαγιαννάκης.

  Ευρωεκλογές 13ης Ιουνίου 2004

  Οι Ευρωπαίοι πολίτες προσέρχονται στην κάλπη στις 13 Ιουνίου 2004. Έχει ήδη τεθεί σε ισχύ η Συνθήκη της Νίκαιας (2003) που προετοίμασε τη μεγάλη διεύρυνση της ΕΕ και προώθησε την αμυντική ενοποίηση. Οι διαφορές για το Ευρωσύνταγμα αποδεικνύονται αγεφύρωτες. Το χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στους δίδυμους πύργους στη Ν. Υόρκη, έχει διαμορφώσει μια νέα πραγματικότητα για την Ευρώπη και όλο τον κόσμο. Τον Μάρτιο του 2003 Αμερικανοί και Βρετανοί στρατιώτες εισβάλουν στο Ιράκ και η Ευρώπη αδυνατεί να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στις πολεμικές εξελίξεις.

  Στην Ελλάδα λίγους μήνες πριν τις ευρωεκλογές, οι πολίτες έχουν προσέλθει μια ακόμη φορά στις κάλπες, για τις βουλευτικές εκλογές, που τις κέρδισε η ΝΔ με πρόεδρο τον Κωνσταντίνο Καραμανλή. Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είναι πλέον ο Γιώργος Παπανδρέου. Με αυτά τα δεδομένα, η προεκλογική περίοδος των ευρωεκλογών του 2004 κινείται σε χαμηλούς τόνους και έχει αλλάξει ύφος. Το «Δίπλα στον πολίτη- Δυνατά στην Ευρώπη », είναι βασικό μήνυμα της προεκλογικής εκστρατείας της ΝΔ. Το «Δύναμη για την Ελλάδα στην Ευρώπη», υπήρξε βασικό μήνυμα της προεκλογικής καμπάνιας του ΠΑΣΟΚ. Το «ΟΧΙ στον ευρωμονόδρομο. Αντίσταση, Ανυπακοή, Απειθαρχία, Αποδέσμευση από την ΕΕ», ήταν το μήνυμα του ΚΚΕ. Το «υπάρχει και άλλος δρόμος. Παρ΄ το Αριστερά», ήταν ένα από τα κεντρικά συνθήματα του Συνασπισμού. Στις 8 Ιουνίου 2004 οι τηλεθεατές παρακολουθούν το debate (τηλεμαχία) των πολιτικών αρχηγών ενόψει των ευρωεκλογών. Από τις 40 ερωτήσεις που τέθηκαν στους πολιτικούς αρχηγούς, μόνο 4 ερωτήσεις αφορούσαν τα ευρωπαϊκά διακυβεύματα. Τα θέματα που κυριαρχούν λοιπόν την προεκλογική περίοδο είναι η οικονομία και οι Ολυμπιακοί Αγώνες.

  Στις ευρωεκλογές της 13ης Ιουνίου 2004 η Ελλάδα εκλέγει 24 βουλευτές, βάσει της Συνθήκης της Νίκαιας.

  Στις ευρωεκλογές της 13ης Ιουνίου 2004, η αποχή έφτασε το 36,82%. Τα κόμματα εκπροσωπήθηκαν στο Ευρωκοινοβούλιο ως εξής:

  1. Νέα Δημοκρατία με ποσοστό 43,03% και 11 έδρες

  2. ΠΑΣΟΚ με ποσοστό 34,01% και οκτώ έδρες

  3. ΚΚΕ με ποσοστό 9,48% και τρεις έδρες

  4. Συνασπισμός με ποσοστό 4,16% και μία έδρα

  5. ΛΑΟΣ με ποσοστό 4,12% και μία έδρα.

  Με τη ΝΔ εξελέγησαν ευρωβουλευτές Ιωάννης Βαρβιτσιώτης, Αντώνης Σαμαράς, Αντώνης Τρακατέλλης, Γ. Δημητρακόπουλος, Κωστής Χατζηδάκης, Ρόδη Κράτσα, Γιάννης Γκλαβάκης, Μαρία Κασσιώτου, Γεώργιος Παπαστάμκος, Νίκος Βακάλης, Μανώλης Μαυρομμάτης.

  Με το ΠΑΣΟΚ εξελέγησαν ευρωβουλευτές Μαίρη Ματσούκα, Σταύρος Λαμπρινίδης, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Σταύρος Αρναουτάκης, Αικατερίνη Μπατζελή, Πάνος Μπεγλίτης, Ευαγγελία Τζαμπάζη, Νίκος Σηφουνάκης.

  Με το ΚΚΕ εξελέγησαν ευρωβουλευτές Θανάσης Παφίλης, Γιώργος Τούσσας, Διαμάντω Μανωλάκου, με τον Συνασπισμό εξελέγη ευρωβουλευτής ο Δημήτρης Παπαδημούλης, ενώ με τον ΛΑΟΣ εξελέγη ευρωβουλευτής ο Γιώργος Καρατζαφέρης.

  Ευρωεκλογές 7ης Ιουνίου 2009

  Στην Ελλάδα, στις ευρωεκλογές της 7ης Ιουνίου 2009, πραγματικός νικητής αναδείχθηκε η αποχή που έφτασε το 47,37%. Η ΝΔ που είχε αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας εξασφαλίζοντας μια καθαρή νίκη στην εκλογική αναμέτρηση των βουλευτικών εκλογών του 2004, είδε τα πρώτα σύννεφα τρία χρόνια αργότερα, στην αναμέτρηση των εθνικών εκλογών 2007, στην οποία ο δικομματισμός υπέστη το πρώτο ισχυρό πλήγμα.

  Το εκλογικό σύστημα στις ευρωεκλογές του 2009 ήταν η απλή αναλογική, οι ευρωβουλευτές εξελέγησαν με τη διαδικασία της λίστας και ελάχιστο ποσοστό 3% για την είσοδο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ενώ οι έδρες της Ελλάδας μειώθηκαν κατά δύο (22 από 24). Πρώτο κόμμα βγήκε το ΠΑΣΟΚ και δεύτερη η Νέα Δημοκρατία και έτσι στις ευρωεκλογές του 2009 ο εκλογικός χάρτης ξανάγινε.. πράσινος.

  Πρόεδρος του ΣΥΝ είναι από το 2008 ο Αλέξης Τσίπρας ο οποίος εκλέγεται, για πρώτη φορά βουλευτής, λίγους μήνες μετά τις ευρωεκλογές, δηλαδή στις βουλευτικές εκλογές του Οκτωβρίου του 2009.

  Η περίοδος από τις ευρωεκλογές του 2004 μέχρι τις ευρωεκλογές του 2009, ενσωματώνει σοβαρές εξελίξεις στο σκέλος της ελληνικής οικονομίας. Ο υπουργός οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης έχει προχωρήσει σε οικονομική απογραφή η οποία αποκαλύπτει αποκρύψεις δαπανών της προηγούμενης κυβέρνησης με αποτέλεσμα να αναθεωρηθούν τα ελλείμματα των προηγούμενων ετών προς τα πάνω. Το γεγονός αυτό οδήγησε σε μείωση της αξιοπιστίας της χώρας και σε τριετή επιτήρηση από την ΕΕ. Η Ευρωστατιστική Υπηρεσία (Eurostat) έχει προχωρήσει σε αναθεώρηση παλαιότερων ελλειμμάτων της Ελλάδας, από τα οποία προέκυπτε ότι η Ελλάδα δεν ικανοποιούσε ποτέ τα κριτήρια σύγκλισης του Μάαστριχτ, αφού ακόμα και την κρίσιμη χρονιά του 1999 εξακολουθούσε να έχει έλλειμμα πάνω από 3%.

  Την τριετία 2004-2007 το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ έχει αυξηθεί και από το φθινόπωρο του 2008 τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο δύσκολα. Λίγους μήνες μετά τις ευρωεκλογές του Ιουνίου του 2009, και με διαμορφωμένο ένα δυσάρεστο κλίμα στο εξωτερικό για την ελληνική οικονομία, ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής εξαγγέλλει πρόωρες εκλογές για τις 4 Οκτωβρίου 2009.

  Με τις ευρωεκλογές της 7ης Ιουνίου του 2009, εκπροσωπούνται στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο:

  1. ΠΑΣΟΚ με ποσοστό 36,64% και οκτώ έδρες

  2. Νέα Δημοκρατία με ποσοστό 32,29% και οκτώ έδρες

  3. ΚΚΕ με ποσοστό 8,35% και δύο έδρες

  4. ΛΑΟΣ με ποσοστό 7,15% και δύο έδρες

  5. ΣΥΡΙΖΑ με ποσοστό 4,70% και μία έδρα

  6. ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ με ποσοστό 3,49% και μία έδρα.

  Με το ΠΑΣΟΚ εκλέγονται ευρωβουλευτές οι: Γιώργος Παπακωνσταντίνου, Συλβάνα Ράπτη, Σταύρος Λαμπρινίδης, Χρυσούλα Σαατσόγλου, Γιώργος Σταυρακάκης, Μαριλένα Κόππα, Άννυ Ποδηματά, Κρίτων Αρσένης, με τη ΝΔ οι: Μαριέττα Γιαννάκου, Ρόδη Κράτσα, Γιώργος Παπαστάμκος, Κωνσταντίνος Πουπάκης, Θεόδωρος Σκυλακάκης, Γιώργος Κουμουτσάκος, Γιώργος Παπανικολάου, Γιάννης Τσουκαλάς.

  Με το ΚΚΕ ευρωβουλευτές εκλέγονται οι Θανάσης Παφίλης, Γιώργος Τούσσας, με τον ΛΑΟΣ οι Νίκη Τζαβέλλα, Θάνος Πλεύρης, με τον ΣΥΡΙΖΑ ο Νίκος Χουντής, ενώ με τους Οικολόγους Πράσινους ο Μιχάλης Τρεμόπουλος.

  Ευρωεκλογές 25ης Μαΐου 2014

  Οι ευρωεκλογές του 2014 διεξήχθησαν στην Ελλάδα στις 25 Μαΐου. Το εκλογικό σύστημα ήταν η απλή αναλογική και για πρώτη φορά χρησιμοποιήθηκε η διαδικασία επιλογής βουλευτών με σταυρό, αντί για λίστα.

  Η Ελλάδα είχε το δικαίωμα εκλογής 21 ευρωβουλευτών, έναν λιγότερο από τις προηγούμενες ευρωεκλογές, λόγω της εισόδου της Κροατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και της ανακατανομής των εδρών.

  Νικητής των ευρωεκλογών αναδείχθηκε ο Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς και δεύτερη δύναμη η Νέα Δημοκρατία. Τρίτη δύναμη αναδείχθηκε η Χρυσή Αυγή, ενώ η αποχή άγγιξε το 40,03%.

  Το αποτέλεσμα ήταν απόρροια μεγάλων πολιτικών ανατροπών αφού τα μνημόνια και η τρόικα ήταν στην Ελλάδα. Είχαν προηγηθεί οι βουλευτικές εκλογές του 2012 που ανέδειξαν τον ΣΥΡΙΖΑ δεύτερο κόμμα με το ΠΑΣΟΚ να βλέπει σημαντική πτώση της εκλογικής του δύναμης.

  Στις ευρωεκλογές του Μαΐου του 2014 έλαβαν:

  1. ΣΥΡΙΖΑ ποσοστό 26,57% και έξι έδρες

  2. ΝΔ ποσοστό 22,72% και πέντε έδρες

  3. Χρυσή Αυγή ποσοστό 9,39% και τρεις έδρες

  4. Ελιά ποσοστό 8,02% και δύο έδρες

  5. Ποτάμι ποσοστό 6,60% και δύο έδρες

  6. ΚΚΕ ποσοστό 6,11% και δύο έδρες

  7. Ανεξάρτητοι Έλληνες ποσοστό 3,46% και μία έδρα

  Με τον ΣΥΡΙΖΑ, το 2014 εκλέγονται οι: Μανώλης Γλέζος, Σοφία Σακοράφα, Δημήτρης Παπαδημούλης Γιώργος Κατρούγκαλος, Κωνσταντίνα Κούνεβα, Κωνσταντίνος Χρυσόγονος, με τη ΝΔ οι: Μαρία Σπυράκη, Μανώλης Κεφαλογιάννης, Ελισάβετ Βόζεμπεργκ-Βρυωνίδη, Γιώργος Κύρτσος, Θεόδωρος Ζαγοράκης.

  Με τη Χρυσή Αυγή οι Ελευθέριος Συναδινός, Λάμπρος Φουντούλης, Γεώργιος Επιτήδειος, με την Ελιά (ΔΗΣΥ) Εύα – Ευδοξία Καϊλή, Νικόλαος Ανδρουλάκης, με το Ποτάμι Γεώργιος Γραμματικάκης, Μιλτιάδης Κύρκος, με το Κωνσταντίνος Παπαδάκης, Σωτήριος Ζαριανόπουλος, ενώ με τους ΑΝΕΛ ο Επαμεινώνδας Μαριάς, ο οποίος ανεξαρτητοποιήθηκε αμέσως.

  Αξίζει να σημειωθεί πως ο Μανώλης Γλέζος αντικαταστάθηκε από τον Νίκο Χουντή, που αποχώρησε από τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως και η Σοφία Σακοράφα και αργότερα ο Κ. Χρυσόγονος.

  Εκλογές 2019: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε πριν φτάσετε μπροστά στην κάλπη

  Εκλογές 2019: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε πριν φτάσετε μπροστά στην κάλπη


  Σε χιλιάδες εκλογικά τμήματα σε όλη τη χώρα θα προσέλθουν από τις 07:00 το πρωί της Κυριακής τα εκατομμύρια των πολιτών που έχουν το δικαίωμα...

  Σε χιλιάδες εκλογικά τμήματα σε όλη τη χώρα θα προσέλθουν από τις 07:00 το πρωί της Κυριακής τα εκατομμύρια των πολιτών που έχουν το δικαίωμα του εκλέγειν σε όλη τη χώρα, προκειμένου να ψηφίσουν για κοινοτικούς συμβούλους, δημάρχους, περιφειάρχες και ευρωβουλευτές.

  Αξίζει να σημειωθεί πως για πρώτη φορά το όριο συμμετοχής στην εκλογική διαδικασία είναι στα 17 έτη, δηλαδή θα ψηφίσουν και όσοι έχουν γεννηθεί μέχρι και 31 Δεκεμβρίου 2002.

  Υπενθυμίζεται ότι η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος είναι υποχρεωτική κατά την εκλογική νομοθεσία, ωστόσο από την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος απαλλάσσονται νόμιμα οι κάτοικοι του εξωτερικού, όσοι έχουν υπερβεί το 70ο έτος της ηλικίας τους και μόνο για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, όσοι διαμένουν την ημέρα της ψηφοφορίας σε απόσταση μεγαλύτερη των 200 χιλιομέτρων από το εκλογικό τμήμα στο οποίο ψηφίζουν.

  Η διαδικασία

  Για πρώτη φορά σε αυτές τις εκλογές οι ψηφοφόροι θα κληθούν να ψηφίσουν σε δύο εκλογικά τμήματα, τα οποία θα είναι το ένα δίπλα στο άλλο.

  Στο πρώτο οι κάλπες θα είναι για το ευρωκοινοβούλιο και την περιφέρεια και στο δεύτερο για τον δήμο και την κοινότητα.

  Η προτίμηση σε κάποιον υποψήφιο δημοτικό ή περιφερειακό σύμβουλο, όπως και στους υποψήφιους ευρωβουλευτές εκφράζεται με σταυρό προτίμησης (+), ο οποίος σημειώνεται αριστερά ή δεξιά του ονόματος. Οι ψηφοφόροι θα πρέπει να είναι προσεκτικοί καθώς εάν βάλουν σταυρό, και αριστερά και δεξιά, το ψηφοδέλτιο θεωρείται άκυρο.

  Οι σταυροί προτίμησης

  Όπως έχει ανακοινώσει το υπουργείο Εσωτερικών, για τις ευρωεκλογές, οι ψηφοφόροι μπορούν να διαλέξουν το πολύ τέσσερις υποψήφιους του συνδυασμού που θα επιλέξουν.
  Για τις περιφερειακές εκλογές, με το σταυρό προτίμησης οι εκλογές επιλέγουν:

  – Έναν υποψήφιο σύμβουλο στις εκλογικές περιφέρειες όπου εκλέγονται έως και 3 περιφερειακοί σύμβουλοι.

  – Έναν ή δύο υποψηφίους συμβούλους στις εκλογικές περιφέρειες όπου εκλέγονται από 4 έως και 7 περιφερειακοί σύμβουλοι.

  – Έναν ή δύο ή τρεις υποψηφίους συμβούλους στις εκλογικές περιφέρειες όπου εκλέγονται από 8 έως και 12 περιφερειακοί σύμβουλοι.

  – Έναν ή δύο ή τρεις ή τέσσερις υποψηφίους συμβούλους στις εκλογικές περιφέρειες όπου εκλέγονται περισσότεροι από 12 περιφερειακοί σύμβουλοι.

  Για τις δημοτικές εκλογές, με το σταυρό προτίμησης ο εκλογέας εκφράζει την προτίμησή του:

  – Σε δήμους που αποτελούν ενιαία εκλογική περιφέρεια: έως τρεις σταυρούς προτίμησης.

  – Σε δήμους που αποτελούνται από περισσότερες εκλογικές περιφέρειες:

  α)όταν η εκλογική περιφέρεια έχει έως τρεις έδρες: έναν σταυρό προτίμησης.

  β)όταν η εκλογική περιφέρεια έχει περισσότερες από τρεις έδρες: έως τρεις σταυρούς προτίμησης και έναν σταυρό προτίμησης σε υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο από τις λοιπές εκλογικές περιφέρειες του δήμου.

  – Σε κοινότητες άνω των 300 κατοίκων: έως δύο σταυρούς προτίμησης.

  – Σε κοινότητες κάτω των 300 κατοίκων: έναν σταυρό προτίμησης.

  Τα έγγραφα ταυτοπροσωπίας

  Προκειμένου να ψηφίσει κάποιος θα πρέπει να παρουσιάσει στο δικαστικό αντιπρόσωπο και την εφορευτική επιτροπή κάποιο δημόσιο έγγραφο ταυτοπροσωπίας.

  Αυτά που γίνονται δεκτά είναι η αστυνομική ταυτότητα, το διαβατήριο, η άδεια οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων που έχουν εκδοθεί από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές. Η «κομμένη» ταυτότητα είναι αποδεκτή, ωστόσο εάν έχουν αλλάξει τα προσωπικά στοιχεία του εκλογέα (π.χ. μεταβολή επωνύμου λόγω διαζυγίου), θα πρέπει να προσκομίσει τα σχετικά δικαιολογητικά.

  Επίσης, στρατιωτικοί και υπηρετούντες στα σώματα ασφαλείας χρησιμοποιούν την υπηρεσιακή τους ταυτότητα, ενώ οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης οφείλουν να προσκομίσουν έγκυρο αποδεικτικό ταυτότητας ή διαβατήριο.

  Μάθε που ψηφίζεις

  Οι εκλογείς μπορούν να ενημερωθούν για το πού ψηφίζουν μέσω της ιστοσελίδας του υπουργείου Εσωτερικών (www.ypes.gr), «Μάθε πού Ψηφίζεις», αλλά και καλώντας στο Τηλεφωνικό Κέντρο της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Υπουργείου Εσωτερικών και στον αριθμό 213 136 1500 έως την Κυριακή στις 5 το απόγευμα.

  Στην περίπτωση που κάποιος ψηφοφόρος δε βρει το όνομά του στους εκλογικούς καταλόγους θα πρέπει να απευθυνθεί στο Δήμο, στα δημοτολόγια του οποίου είναι εγγεγραμμένος, μέχρι και το πέρας της ψηφοφορίας.

  Διευκρινίσεις για τους ετεροδημότες από το ΥΠΕΣ

  Διευκρινίσεις για το που ψηφίζουν οι ετεροδημότες σε αυτές τις εκλογές έδωσε με δήλωσή του ο γενικός γραμματείας του υπουργείου Εσωτερικών Κώστας Πουλάκης. Όπως αναφέρει ο γγ του υπουργείου, όσοι έχουν εγγραφεί στο παρελθόν σε καταλόγους ετεροδημοτών, ψηφίζουν για τις ευρωεκλογές ως ετεροδημότες, όμως για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές ψηφίζουν στον τόπο βασικής εγγραφής τους.

  Συγκεκριμένα, η δήλωση του κ. Πουλάκη αναφέρει τα εξής:

  «Προς αποφυγή ταλαιπωρίας των εκλογέων που έχουν εγγραφεί οποτεδήποτε κατά το παρελθόν πριν τις 28 Φεβρουαρίου να ψηφίσουν ως ετεροδημότες, υπενθυμίζονται τα εξής:

  Η αίτηση κάποιου εκλογέα να περιληφθεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους των ετεροδημοτών ισχύει στο διηνεκές, εκτός αν ανακληθεί. Επομένως, όποιος εκλογέας έχει στο παρελθόν εγγραφεί στους καταλόγους των ετεροδημοτών και δεν έχει διαγραφεί μεταγενέστερα, ψηφίζει στις αυριανές ευρωεκλογές ως ετεροδημότης και δεν έχει δικαίωμα να ψηφίσει στον τόπο βασικής εγγραφής του (στο Δήμο, δηλαδή, όπου είναι δημότης). Αντίθετα, ο θεσμός του ετεροδημότη δεν ισχύει, με βάση την εκλογική νομοθεσία, για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές.

  Επομένως, όσοι/όσες είναι εγγεγραμμένοι ως ετεροδημότες :

  – Για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές ψηφίζουν μόνο στον τόπο βασικής εγγραφής τους.

  – Για τις ευρωεκλογές ψηφίζουν μόνο εκεί όπου έχουν ζητήσει να εγγραφούν ως ετεροδημότες για τις ευρωεκλογές.

  Καλούμε τους εκλογείς να επιβεβαιώσουν εγκαίρως το πού είναι εγγεγραμμένοι/ εγγεγραμμένες και σε ποιο εκλογικό τμήμα ψηφίζουν, μέσω τις ειδικής διαδικτυακής εφαρμογής του Υπουργείου Εσωτερικών «Μάθε πού ψηφίζεις» ή της ειδικής τηλεφωνικής γραμμής 213-136-1500».

  Εκλογική άδεια

  Προκειμένου να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα οι εργαζόμενοι δικαιούνται εκλογική άδεια. Ειδικότερα:

  Όσοι εργάζονται 5 ημέρες δικαιούνται: Από 200-400 χλμ, μία εργάσιμη ημέρα, ενώ από 401 και άνω, δύο εργάσιμες ημέρες, εφόσον κινηθούν εξ ολοκλήρου οδικώς με βάση την υπεύθυνη δήλωση τους.

  Όσοι εργάζονται 6 ημέρες δικαιούνται: Από 100-200 χλμ, μία εργάσιμη ημέρα, από 201-400 χλμ, δύο εργάσιμες ημέρες, ενώ από 401 και άνω, τρεις εργάσιμες ημέρες.

  Και για τις δύο παραπάνω περιπτώσεις, όσοι μετακινηθούν σε νησιά, για τα οποία δεν υπάρχει πρόσβαση, ο αριθμός ημερών άδειας, θα εξετάζεται κατά περίπτωση, ανάλογα με την απόσταση και τις ειδικές συνθήκες μετακίνησης, χωρίς η άδεια αυτή να υπερβαίνει τις τρεις εργάσιμες ημέρες.

  Ανοιχτά τα διόδια

  Από τα μεσάνυχτα της Κυριακής οι ψηφοφόροι θα μπορούν να διέρχονται χωρίς την πληρωμή διοδίων σε όλους τους μεγάλους αυτοκινητοδρόμους της χώρας, στη γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου και στην Αττική Οδό, προκειμένου να διευκολυνθούν οι μετακινήσεις τους προς τον τόπο που ψηφίζουν.

  Όπως αναφέρει η απόφαση του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Χρήστου Σπίρτζη, η δωρεάν διέλευση θα ισχύει μέχρι τις 243:59 της Κυριακής, ενώ το ίδιο μέτρο θα ισχύσει και την ερχόμενη Κυριακή 2 Ιουνίου.

  Ειδικότερα, χωρίς διόδια θα πραγματοποιηθούν οι διελεύσεις επιβατικών ΙΧ και δικύκλων οχημάτων (κατηγορίες 1 και 2) στους εξής οδικούς άξονες:

  – Αυτοκινητόδρομος Ελευσίνα- Κόρινθος- Πάτρα- Παράκαμψη Πάτρας (Ολυμπία Οδός)
  – Γέφυρα Ρίου-Αντιρίου
  – Αυτοκινητόδρομος Κόρινθος- Τρίπολη- Καλαμάτα και Λεύκτρο- Σπάρτη (Μορέας)
  – Αυτοκινητόδρομος Ιόνια οδός και τμήμα ΠΑΘΕ Μεταμόρφωση- Σκάρφεια
  – Αυτοκινητόδρομος Κεντρικής Ελλάδος και τμήμα ΠΑΘΕ Σκάρφεια- Ράχες
  – Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου ( Ράχες- Κλειδί)
  – Εγνατία Οδός
  – Αττική Οδός

  H συγκινητική εξομολόγηση της Κοκκινοπούλου για τον Σεργιανόπουλο

  H συγκινητική εξομολόγηση της Κοκκινοπούλου για τον Σεργιανόπουλο


  Αν και σπάνια κάνει δημόσιες εμφανίσεις η Φαίη Κοκκνοπούλου μίλησε στην εκπομπή «Έλα χαμογέλα» και αναφέρθηκε σε άγνωστες στιγμές της...

  Αν και σπάνια κάνει δημόσιες εμφανίσεις η Φαίη Κοκκνοπούλου μίλησε στην εκπομπή «Έλα χαμογέλα» και αναφέρθηκε σε άγνωστες στιγμές της προσωπικής και επαγγελματικής της πορείας.

  Η ηθοποιός στάθηκε ιδιαίτερα στον αδικοχαμένο Νίκο Σεργιανόπουλο, με τον οποίο είχαν παίξει σε αρκετές σειρές. Μια από αυτές οι «Στάβλοι της Εριέττας Ζαϊμη» γνώρισαν μεγάλη επιτυχία και αγαπήθηκαν από το κοινό.

  «Τον θυμάμαι με πάρα πολύ αγάπη, νοσταλγία και στενοχώρια που δεν είναι πια μαζί μας. Του είχα αδυναμία», είπε στην αρχή και εξήγησε ότι είχαν ξανασυνεργαστεί στο «Άλμα Λίμπρε» και ήταν σαν να γνωριζόντουσαν πάντα. «Μου λείπει!» ανέφερε η ηθοποιός.

  Από τον Γκόρτσο και τον Μαυρογιαλούρο στον... κύριο Δήμαρχο!

  Από τον Γκόρτσο και τον Μαυρογιαλούρο στον... κύριο Δήμαρχο!


  Ο Έλληνας είναι συνυφασμένος με την πολιτική. Στην Ελλάδα, άλλωστε δεν είναι κρυφό, η πολιτική πάντα δημιουργούσε πάθη, διαμάχες, ακόμη και...

  Ο Έλληνας είναι συνυφασμένος με την πολιτική. Στην Ελλάδα, άλλωστε δεν είναι κρυφό, η πολιτική πάντα δημιουργούσε πάθη, διαμάχες, ακόμη και διχασμούς. Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως ένα μικρόβιο που δεν είχε συχνά αρνητική επίδραση, αλλά σίγουρα ορισμένες φορές μόλυνε και έφερνε αρρωστημένες καταστάσεις. Οι εκλογές, η γιορτή της πολιτικής, έχουν και αυτές τις δικές τους μεγάλες ιστορίες και μερικές πέρασαν και στο λευκό πανί.

  Για τους νεώτερους ίσως φανεί περίεργο, αλλά οι εκλογές πριν μερικές δεκαετίες, πριν μπουν στη ζωή μας τα κανάλια, το διαδίκτυο, τα κοινωνικά δίκτυα, αλλά και οι ευρωπαϊκές συνήθειες, ήταν μια μάχη που ξεκινούσε πολύ πριν από τη διεξαγωγή τους και πολλές φορές δεν τέλειωνε ποτέ, αφού με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων αναπτυσσόταν ταυτόχρονα η ιδέα, η πεποίθηση, η φημολογία ότι πάμε άμεσα για τις επόμενες, για τη ρεβάνς, για την τελική επικράτηση.

  Παρόλα αυτά, ο ελληνικός κινηματογράφος τίμησε το θέμα των εκλογών, με πολύ λίγες ταινίες, επιδεικνύοντας έναν φόβο για το θέμα αυτό, ίσως γιατί το παλιό ελληνικό σινεμά ήταν λαϊκό θέαμα και οι συνέπειες ενός λάθους χειρισμού να ήταν καταστροφικές. Εν αντιθέσει με τα τελευταία χρόνια, τις μεταπολεμικές δεκαετίες, μέχρι και την πτώση της χούντας, ήταν άγνωστη η πολιτική τοποθέτηση σχεδόν όλων των αγαπημένων πρωταγωνιστών, όπως και των τραγουδιστών ή άλλων γνωστών στο χώρο του θεάματος.

  Επιπλέον, στον λεγόμενο παλιό εμπορικό κινηματογράφο οι ταινίες με πολιτικές αναφορές ήταν επίσης, πολύ λίγες και αυτές σχεδόν όλες έχοντας μια μονοδιάστατη μικρομεσαία αστική οπτική, δηλαδή μία έμμεση και ήπια κριτική, για τους πολιτικούς, που δεν έχουν κακές προθέσεις, αλλά πέφτουν θύματα των τρωκτικών που τους περιτριγυρίζουν ή άλλων συμπτώσεων. Έτσι, ενώ τις δεκαετίες του ’50 και ’60 όταν, ας πούμε στη γειτονική Ιταλία, έχουμε πολιτικές ταινίες και ειδικά κάποιες δηλητηριώδεις κωμωδίες που ισοπεδώνουν το πολιτικό κατεστημένο, στην Ελλάδα έχουμε ανάλαφρες κωμωδίες, που τις περισσότερες φορές μπορεί να βάζουν κάποιες ιδέες, αλλά στο τέλος έχουμε μια στρογγυλοποίηση των καταστάσεων και των χαρακτήρων, έτσι για να φύγουμε γελώντας και αγκαλιασμένοι από το σινεμά.

  Με αφορμή τις αυριανές εκλογές, για το Ευρωκοινοβούλιο, τους δήμους και τις Περιφέρειες, ας θυμηθούμε τις ταινίες με θέμα τις εκλογές που έχουν ένα διαφορετικό άρωμα και που θυμίζουν στους παλαιότερους εποχές που έχουν περάσει ανεπιστρεπτί, αν και πάντα υπάρχουν οι δεσμοί με τις σύγχρονες εποχές. Θα θυμηθούμε τους αξέχαστους Γκρούεζα, Μαυρογιαλούρο και Γκόρτσο, τους διαχρονικούς ψευτοθόδωρους και τους απαραίτητους κλακαδόρους.

  «Υπάρχει και Φιλότιμο»

  Εμβληματική κωμωδία του 1965, που προβάλλεται πάντα την ημέρα των εκλογών από κάποιο κανάλι και που γύρισε ο Αλέκος Σακελλάριος, σε σενάριο που έγραψε ο ίδιος σε ιστορία του Χρήστου Γιαννακόπουλου. Με τον αξέχαστο και ιδανικό, για το ρόλο του πασίγνωστου υπουργού Μαυρογιαλούρου, Λάμπρο Κωνσταντάρα, ο οποίος ενώ απολαμβάνει το μύθο του αξιώματός του, ανακαλύπτει, σε μία επίσκεψή του στην ιδιαίτερη πατρίδα του και εκλογική του περιφέρεια, στην οποία πηγαίνει γιατί, όπως πάντα οι εκλογές είναι κοντά, την άποψη που έχουν γι’ αυτόν οι κάτοικοι ενός διπλανού χωριού, αλλά και τις ρεμούλες του κομματάρχη του, επίσης διάσημου πια, Γκρούεζα.

  Παρά τις απλοϊκότητα του σεναρίου, με την παντελή άγνοια του υπουργού για το τι συμβαίνει δίπλα του, από τον ιδιαίτερό του μέχρι τον κομματάρχη του ή τι πραγματικά επικρατεί στην εκλογική του περιφέρεια, αλλά και μεσοαστικές συνήθειες τύπου κουμκάν το βραδάκι, σταυρόλεξο στο υπουργείο, κουβέντες για τη μαύρη τραγουδίστρια σε κάποιο νυχτερινό κέντρο, η ταινία θίγει το θέμα του κομματικού κράτους, της οικογενειοκρατίας (ο παππούς και ο πατέρας του Μαυρογιαλούρου ήταν κι αυτοί πολιτικοί και «το μεγαλύτερο τζάκι του τόπου», αλλά και της τεράστιας απόστασης μεταξύ των προβλημάτων των απλών ανθρώπων και των πολιτικών και των μπαρ του Κολωνακίου που συχνάζουν.

  Η ταινία διαθέτει αξέχαστες ατάκες και διαλόγους («μαύρο δαγκωτό», «φάγανε, φάγανε, φάγανε..») ή τις οικείες πλέον σκηνές με τα φάσκελα των χωρικών όταν ακούγεται το όνομα του Μαυρογιαλούρου, αλλά και την περίφημη σκηνή που ο Μαυρογιαλούρος προβάρει τον λόγο του και είναι έτοιμος να πει ακόμη ένα από τα «θα» του και τον καλύπτει ένα γκάρισμα γαϊδάρου. Φυσικά η ταινία τελειώνει με θετικό τρόπο για τον υπουργό, καθώς αυτός παραιτείται από το υπουργείο του, αναγνωρίζοντας την αποτυχία του, κάτι που μάλλον δεν έχει συμβεί ποτέ στην ελληνική πολιτική σκηνή. Στον καλύτερο ρόλο του ο Κωνσταντάρας, καθιερώνει τον Μαυρογιαλούρο ως σημείο αναφοράς στην πολιτική, ενώ εξαιρετικός και ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος, στο ρόλο του κομματάρχη Γκρούεζα. Παίζουν με κέφι και οι Ανδρέας Ντούζος (ο ιδιαίτερος του υπουργού), Νίκη Λινάρδου, Γιώργος Γαβριηλίδης, Μίτση Κωνσταντάρα, Μέλπω Ζαρόκωστα, Χρήστος Δοξαράς και Χάρης Παναγιώτου.

  «Τζένη Τζένη»

  Ένα χρόνο μετά κι ενώ τα πολιτικά πράγματα στη χώρα μπορούν να χαρακτηριστούν επιεικώς ταραγμένα, έρχεται η κωμωδία «Τζένη Τζένη», που γύρισε ο Ντίνος Δημόπουλος, σε σενάριο των Ασημάκη Γιαλαμά και Κώστα Πρετεντέρη. Σε ένα νησί – στις πανέμορφες Σπέτσες – ο εφοπλιστής Κασανδρής (Λάμπρος Κωνσταντάρας) φέρνει από το εξωτερικό τον νεαρό ανιψιό του Μαντά (Ανδρέας Μπάρκουλης) για υποψήφιο στις επικείμενες εκλογές, έχοντας να αντιμετωπίσει τον Σκούταρη (Διονύσης Παπαγιαννόπουλος) ένα διαφορετικό κομματάρχη, που έχει τρέλα με την πολιτική και υποστηρίζει τον «λαϊκό» Γκόρτσο, «το παιδί του λαού», αν και υπέργηρο.

  Η κόρη του Σκούταρη, η Τζένη (Καρέζη) που θέλει να γίνει δασκάλα και μπαινοβγαίνει στη βιβλιοθήκη των Κασανδρήδων, θα δεχθεί έναν «χαριτωμένο» εκβιασμό από την εφοπλιστική οικογένεια, για να συνάψει ένα λευκό γάμο με τον Μαντά, ο οποίος έχει ήδη παντρευτεί στο Αμέρικα, προκειμένου να εξουδετερωθεί η δύναμη του πατέρα της, που αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα..

  Εδώ το αίσθημα, που αναπτύσσεται μεταξύ των δύο νέων, κυριαρχεί, ενώ θίγονται ακροθιγώς τα πολιτικά ήθη, τα προβλήματα των κατοίκων του νησιού, τα παιχνίδια εξουσίας και η σκοπιμότητα της υποψηφιότητας ενός γόνου εφοπλιστών. Καρέζη και Μπάρκουλης λάμπουν, πολύ καλός και ο Κωνσταντάρας, αλλά ο Παπαγιαννόπουλος στο ρόλο του Σκούταρη κλέβει την παράσταση και πάνω του αποτυπώνεται το πάθος των Ελλήνων για την πολιτική. Η ταινία σήμερα μπορεί να βλέπεται ευχάριστα και να γλυκαίνει τις μνήμες («Άνω Παναγιά, Κάτω Παναγιά, Πέρα Παναγιά, Δώθε Παναγιά…» ή «καημένε Γκόρτσο, τι όνειρο να έβλεπες;»), αλλά βρίσκεται πολύ μακριά από την πραγματικότητα, καθώς όταν γυριζόταν η ταινία η Αθήνα και όλη η Ελλάδα καιγόταν, με την «αποστασία» και τα «Ιουλιανά».

  «Θανασάκης ο Πολιτευόμενος»

  Κλασική ελληνική κωμωδία, που γύρισε με κέφι ο Αλέκος Σακελάριος το 1954, σε σενάριο που έγραψε ο ίδιος μαζί με τον Χρήστο Γιαννακόπουλο, με έναν υπέροχο Ντίνο Ηλιόπουλο στο ρόλο ενός μεγαλομπακάλη, ο οποίος έχει να αντιμετωπίσει την έπαρση του γαμπρού του Θανασάκη Γκοβότσου (Βύρωνας Πάλλης) που θέλει και αυτός με τη σειρά του να σώσει τη χώρα μπαίνοντας στην πολιτική και τρώγοντας την προίκα της αδελφής (Άννα Συνοδινού) του μεγαλομπακάλη.

  Η ταινία μας μεταφέρει σε μια Αθήνα, που δεν υπάρχει πια και όπου η πολιτική στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στα χρήματα που μπορεί να διαθέσει ο κάθε υποψήφιος. Φυσικά υπάρχουν και οι νύξεις για τον οπορτουνισμό και τον αμοραλισμό που διαχέονται στην πολιτική και τους πολιτικούς της εποχής, (οι πολιτευτές που αλλάζουν κόμματα σαν τα πουκάμισα και σύμφωνα με το προσωπικό τους συμφέρον, οι πολιτικοί αρχηγοί και τα μεγάλα λόγια τους, οι αλλεπάλληλες εκλογές κλπ) αλλά μάλλον τις εντυπώσεις κερδίζουν οι ιστορίες με το πόσο κοστίζουν οι πιτσιρικάδες που μοιράζουν τα φυλλάδια, οι γκροτέσκο αφίσες των υποψηφίων και τα αστεία ονόματά τους, οι κλακαδόροι, τα καφενεία, τα κεράσματα. Ακόμη και ότι τα αποτελέσματα τότε τα μάθαιναν από το ραδιόφωνο..

  Βεβαίως και η ταινία διαθέτει ξεκαρδιστικές ατάκες, όπως «φέρε κάνα λάχανο στο σπίτι σου πρώτα και ύστερα αναλαμβάνεις το υπουργείο Γεωργίας», όπως λέει στον Θανασάκη ο μεγαλομπακάλης, ή πάλι όταν ο μόνιμα υποψήφιος λέει «εγώ αν θέλω τη νομαρχία την έχω εδώ», δείχνοντας τη χούφτα του και ο Ηλιόπουλος του απαντά «Ε, λοιπόν αυτό που θαυμάζω σε σένα είναι η χούφτα σου..»

  «Η Κυρία Δήμαρχος»

  Το 1960, ο Ροβήρος Μανθούλης γυρίζει την γνωστή κωμωδία «Η Κυρία Δήμαρχος», σε σενάριο των Νέστορα Μάτσα και Βίωνα Παπαμιχάλη, με την ανεπανάληπτη Γεωργία Βασιλειάδου, να θέλει να πάρει τη δημαρχία από τον πληθωρικό Βασίλη Αυλωνίτη.

  Η ταινία, εκτός από τους δυο πρωταγωνιστές και τους αξιόλογους καρατερίστες, δεν έχει ιδιαίτερο πολιτικό λόγο και απλώς φωτίζει ορισμένες γλαφυρές καταστάσεις και πολιτικά ήθη. Βεβαίως και μόνο που μια γυναίκα θέλει να γίνει δήμαρχος είναι κάτι ανατρεπτικό για την εποχή, αλλά όλα τακτοποιούνται στο τέλος, με την υπεροχή του ανδρός. Από κει και πέρα, έχει μια πλάκα η «πανουργία» της υποψήφιας δημάρχου Βασιλειάδου που διατηρεί ταβέρνα απέναντι από το καπηλειό του Αυλωνίτη, αλλά μέχρις εκεί.

  Παίζουν ακόμη Νίκος Κούρκουλος, Αλέκα Στρατηγού, Κούλα Αγαγιώτου, Νίκος Φέρμας, Αθηνά Μιχαηλίδου κά. Αξίζει να αναφερθεί ότι στα ατού της ταινίας είναι και η πρώτη κινηματογραφική εμφάνιση του Καζαντζίδη και της Μαρινέλας, ένα αχτύπητο δίδυμο της εποχής, ενώ μουσική και τραγούδια έχουν γράψει Μάνος Χατζιδάκις και Αργύρης Κουνάδης.

  «Η βουλευτίνα»

  Σχετικά συμπαθητική κωμωδία (1966) του μετρ της άρπα κόλλας Κώστα Καραγιάννη, σε σενάριο Λάκη Μιχαηλίδη και Γιώργου Κατσιαμπή, με ένα ακόμη μόνιμο υποψήφιο πολιτευτή, που το όνομά του κανονικά θα έπρεπε να τον αποτρέψει από την περιπέτεια της πολιτικής. Πρόκειται για τον Περικλή Αράπη (Σταύρος Ξενίδης) που θέλει να βγει βουλευτής και χάνει συνεχώς χρήματα από τη μικρή του επιχείρηση, την οποία εγκαταλείπει για να τρέχει στις Μαγκουφάνες και τις Κουκουβάουνες προκειμένου να κυνηγήσει την ψήφο και ταυτόχρονα αφήνει την μόνιμη αρραβωνιαστικιά του Ρένα Βλαχοπούλου στα κρύα του λουτρού. Η Βλαχοπούλου, που πιστεύει ότι δεν θα δει στεφάνι αν δεν βγει βουλευτής ο αγαπημένος της Αράπης, μπαίνει και αυτή στον προεκλογικό του αγώνα, αλλά μία σύμπτωση θα τη φέρει εκείνη στη Βουλή ως βουλευτίνα. Καλός ο Σταύρος Ξενίδης, ειδικά στις στιγμές θλίψης του, μετά από τις αλλεπάλληλες αποτυχίες του ως υποψήφιος, όπως και ο Νίκος Ρίζος στο ρόλο του παρατρεχάμενου και βοηθού του, που πληρώνει τα καφενεία και τους «αυθόρμητους» υποστηρικτές.

  «Οι 900 της Μαρίνας»

  Από τις λιγότερο γνωστές ταινίες με θέμα τις εκλογές, που γύρισαν με προχειρότητα το 1960 ο Κώστας Δούκας με τον Θάνο Σάντα. Σε ένα χωριό, ο παλαίμαχος βουλευτής Δαμαλάς κι ένας νεαρός ιδεαλιστής (Νίκος Τζόγιας), γιος του γιατρού της περιοχής, είναι αντίπαλοι στις επικείμενες εκλογές. Ωστόσο, ο ρυθμιστής των εκλογών είναι ο πανίσχυρος πρόεδρος του χωριού, Δαλέγγος (Άρης Μαλιαγρός), που κρατά σφιχτά 900 ψήφους. Στην ιστορία θα εμπλακεί και η κόρη του (Γκέλυ Μαυροπούλου), που ερωτεύεται τον Τζόγια και όλα θα ανατραπούν απ’ τον έρωτα των δύο νέων. Στην ταινία παίζει και ο Θανάσης Βέγγος σε ένα χαρακτηριστικό ρόλο, αυτόν του αφελή παλικαρά που χρησιμοποιεί ο παράγοντας της περιοχής για να κάνει τα δικά του παιχνίδια.

  Αυτές είναι οι πέντε ταινίες που έχουν άμεση σχέση με τις εκλογές στην Ελλάδα, αλλά υπάρχουν και κάποιες άλλες που μπορούν να τοποθετηθούν στο πλαίσιο των «πολιτικών» ταινιών του παλιού εμπορικού σινεμά. Ανάμεσά τους οι γνωστές κωμωδίες «Ζητείται Ψεύτης», μία ακόμη εμβληματική ταινία για την πολιτική τάξη και τους πολιτικούς, με καλογραμμένο σενάριο του Δημήτρη Ψαθά και σε σκηνοθεσία του Δαλιανίδη, με πρωταγωνιστή τον «Ψευτοθόδωρο» (Ντίνο Ηλιόπουλο) που αναλαμβάνει ιδιαίτερος του πολιτικού γραφείου του βουλευτή Θεόφιλου Φερέκη (Παντελής Ζερβός). Ο Θανάσης Βέγγος στο ρόλο του σωματοφύλακα του βουλευτή απολαυστικός.

  Επίσης, υπάρχει η ταινία «Φωνάζει ο Κλέφτης», που υπογράφει ο Δαλιανίδης, από το θεατρικό του Δημήτρη Ψαθά, όπου ένας έντιμος υπάλληλος πέφτει θύμα των τρωκτικών που ροκανίζουν τα χρήματα ενός οργανισμού και τον κατηγορούν για αναρχικό. Πρωταγωνιστεί και πάλι ο Ντίνος Ηλιόπουλος, στο ρόλο του υπαλλήλου, ενώ παίζουν και οι Διονύσης Παπαγιαννόπουλος, στο ρόλο του στρατηγού και προέδρου του οργανισμού, η Ρένα Βλαχοπούλου (σύζυγος προέδρου), αλλά ξεχωρίζουν τόσο ο Ανδρέας Ντούζος στο ρόλο του «λαμόγιου» έμπιστου υπαλλήλου, που φωνάζει ότι υπάρχει συνωμοσία αναρχικών και ο Νικήτας Πλατής που υποδύεται υποδειγματικά τον αστυνομικό διοικητή.

  Δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητο το σαφές πολιτικό σχόλιο που γίνεται στην κλασική ταινία «Ένας ήρωας με παντούφλες», με τον υπουργό, τον ιδιαίτερο και τον κολλητό, που βγάζουν λεφτά από την αφέλεια του ήρωα στρατηγού Βασίλη Λογοθετίδη, στήνοντας ένα άγαλμα μπροστά από το φτωχικό σπιτικό του, αλλά και ορισμένες κωμωδίες του Θανάση Βέγγου, που γύρισε σε σκηνοθεσία του εξαιρετικού Ντίνου Κατσουρίδη, όπως και το γεμάτο πίκρα φιλμ «Θανάση Πάρε το Όπλο Σου» (1972) όπου ένας φτωχός και καλόκαρδος οδηγός φορτηγού φτάνει στα όριά του από το ανάλγητο καθεστώς και τους ανθρώπους του, ενώ πως είναι δυνατόν να ξεχάσουμε και τον θρυλικό «Καλοχαιρέτα» και την αθάνατη ατάκα του: «Ε-τε-λεί-ω-σε».

  Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  Σκηνικά ντροπής στο Άγιαξ – Φέγενορντ Κ19 (vid)

  Σκηνικά ντροπής στο Άγιαξ – Φέγενορντ Κ19 (vid)


  Σήμερα Σάββατο (25/5) ήταν προγραμματισμένο το παιχνίδι των Νέων ανάμεσα σε Άγιαξ και Φέγενορντ, που έκρινε εν πολλοίς τον φετινό πρωταθλητή....

  Σήμερα Σάββατο (25/5) ήταν προγραμματισμένο το παιχνίδι των Νέων ανάμεσα σε Άγιαξ και Φέγενορντ, που έκρινε εν πολλοίς τον φετινό πρωταθλητή. Όμως η αναμέτρηση δεν ολοκληρώθηκε ποτέ…

  Διαβάστε περισσότερα εδώ

  Μπάνκι: «Να αποκτήσουμε χημεία»

  Μπάνκι: «Να αποκτήσουμε χημεία»


  Ο Λούκα Μπάνκι είδε τους παίκτες του να κερδίζουν τον Χολαργό και να παίρνουν την πρόκριση στα ημιτελικά των πλέι οφ, αλλά και να αντιδρούν...

  Ο Λούκα Μπάνκι είδε τους παίκτες του να κερδίζουν τον Χολαργό και να παίρνουν την πρόκριση στα ημιτελικά των πλέι οφ, αλλά και να αντιδρούν σωστά μετά από όλα όσα έγιναν μετά την βαριά ήττα στο δεύτερο ματς.

  Ο Ιταλός προπονητής δήλωσε:

  «Ήταν μια καλή νίκη και τώρα πρέπει να κοιτάξουμε μπροστά. Γνωρίζαμε από την αρχή ότι θα ήταν δύσκολη σειρά και το καταλάβαμε στο προηγούμενο παιχνίδι. Ο Χολαργός απέκτησε αυτοπεποίθηση, είχαν παίκτες που έπαιξαν χωρίς πίεση και είναι καλοί σκόρερ και γι αυτό σούταραν τόσο καλά σήμερα.

  Σε αυτό το παιχνίδι είδα τη θέληση των παικτών για να νικήσουν και να αντιδράσουν και ήταν σημαντικό το πώς μπήκαμε στο δεύτερο μέρος και αυτό άλλαξε την ενέργεια του αγώνα».

  Για το τι πιστεύει για την χημεία της ομάδας: «Πρέπει να προσαρμοστούμε, να αποκτήσουμε χημεία. Έχω δει τους παίκτες και στα φιλικά. Δεν περίμενα από τα παιχνίδια με τον Χολαργό να έχω εικόνα.

  Είμαι ευχαριστημένος. Και οι δύο νέοι παίκτες είναι καλοί και έμπειροι και γι αυτό τους πήραμε, να βοηθήσουν σε αυτή τη δύσκολη φάση. Το καλό ήταν πως εφόσον μάθαμε τι έγινε με τον Τσαλμπούρη, είχαμε μια εναλλακτική με παίκτες. Ο Γκέιμπ έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που βοηθούν το παιχνίδι μας.

  Αυτό που λείπει είναι η γνώση του πώς παίζουμε και είναι φυσιολογικό αυτό με βάσει το χρονικό διάστημα που είναι εδώ. Σε αυτή τη δύσκολη και απαιτητική στιγμή της σεζόν θα τους βοηθήσει να φτάσουν στο ίδιο επίπεδο με την ομάδα.

  Η αλήθεια είναι πως τουλάχιστον αυτή τη φορά η ατμόσφαιρα στο παρκέ θύμιζε περισσότερο παιχνίδι πλέι οφ. Στα πρώτα 2 παιχνίδια είχαν επηρεαστεί από μπασκετικούς και μη μπασκετικούς παράγοντες.

  Δεν είχε χαρακτηριστικά αγώνα πλέι οφ. Αυτό που είδα σήμερα ήταν ομάδες που πάλεψαν με ένταση αγώνων πλέι οφ. Όπως θα θέλαμε ανάλογη ένταση από τους διαιτητές. Οπότε, για τον επόμενο γύρο ελπίζω να βοηθήσουν όλα αυτά τους νέους παίκτες».

  Για την εκκίνηση της ΑΕΚ στο ματς: «Θέλω να εστιάσω στον τρόπο που αντιδράσαμε σήμερα σε σχέση με το προηγούμενο παιχνίδι. Δεν περίμενα το πώς προσεγγίσαμε το παιχνίδι στον Χολαργό παρά το σημερινό.

  Η πίεση και η ένταση που καταβάλαμε επηρέασε την εικόνα μας, αλλά δεν μπορώ να δώσω εξηγήσεις για το παιχνίδι στον Χολαργό. Τουλάχιστον σήμερα είδα μια μεγάλη μάχη κόντρα σε δυσκολίες και προβλήματα και πιθανότατα με μια ομάδα που έκανε τα καλύτερα παιχνίδια της με εμάς».

  Τέταρτος σκόρερ στην ιστορία της ΑΕΚ ο Σάκοτα

  Τέταρτος σκόρερ στην ιστορία της ΑΕΚ ο Σάκοτα


  Η ΑΕΚ επικράτησε του Χολαργού με 88-75, παίρνοντας το εισιτήριο για την ημιτελική σειρά κόντρα στον Προμηθέα. Η Ένωση τα βρήκε δύσκολα κόντρα...

  Η ΑΕΚ επικράτησε του Χολαργού με 88-75, παίρνοντας το εισιτήριο για την ημιτελική σειρά κόντρα στον Προμηθέα. Η Ένωση τα βρήκε δύσκολα κόντρα στην ομάδα του Άρη Λυκογιάννη, ωστόσο η εξαιρετική εμφάνιση του Ντούσαν Σάκοτα ήταν αρκετή για να πάρει την νίκη.

  Ο αρχηγός της ΑΕΚ σημείωσε 21 πόντους (3/5 δίποντα, 4/4 τρίποντα, 3/4 βολές), οι οποίοι ήταν αρκετοί για να γράψει ιστορία, καθώς έγινε ο 4ος σκόρερ της Ένωσης.

  Δείτε αναλυτικά όσα αναφέρει ο ΕΣΑΚΕ:

  Ο Ντούσαν Σάκοτα ήταν ο κορυφαίος της ΑΕΚ στο παιχνίδι με τον Χολαργό που της έδωσε την πρόκριση στα ημιτελικά των πλέι οφ της Betshop Basket League για 11η φορά στην ιστορία της και τρίτη στην τελευταία τετραετία.

  Η “Ένωση” μάλιστα θα μπει στα ημιτελικά με πλεονέκτημα έδρας για πρώτη φορά μετά από 16 χρόνια ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι και στις τρεις φορές που είχε αυτό το πλεονέκτημα, πήρε την πρόκριση για τους τελικούς. Το 1997 απέναντι στον ΠΑΟΚ (2-0), το 2002 απέναντι στον Ηρακλή (2-0) και το 2003 κόντρα στον Ολυμπιακό (2-1).

  Ο αρχηγός της ΑΕΚ έκανε το πιο παραγωγικό παιχνίδι του στο φετινό Πρωτάθλημα με 21 πόντους, δύο περισσότερους από το εκτός έδρας ματς της 20ής αγωνιστικής με τον Ήφαιστο. Το σημερινό ήταν συνολικά το καλύτερο παιχνίδι του στη φετινή Betshop Basket League όπως δείχνουν οι 28 βαθμοί του στο ranking αφού είχε 24 κόντρα στον Ήφαιστο.

  Με αυτούς τους 21 πόντους, ο Σάκοτα έγινε ο 49ος παίκτης στην ιστορία του επαγγελματικού Πρωταθλήματος που ξεπέρασε τους 2.400, όμως έφτασε σε ένα επίτευγμα ακόμη πιο σημαντικό. Έφτασε τους 1.563 πόντους με την ΑΕΚ στην Betshop Basket League, ξεπέρασε τον Δημήτρη Ποδαρά που είχε 1.543 και έγινε ο 4ος σκόρερ στην ιστορία της “Ένωσης” στην κατηγορία.

  Ο Σάκοτα με τα 4/4 τρίποντα του, ισοφάρισε την κορυφαία επίδοση του φετινού Πρωταθλήματος στην οποία έφτασαν πριν από αυτόν οι Ντιβόν Ουάσινγκτον και Αλέξης Σπυριδωνίδης στην πρεμιέρα, Γιάννης Αθηναίου στην 3η, Τζαμάλ Τζόουνς στην 12η, Ιωάννης Παπαπέτρου στην 24η αγωνιστική και Ρόλαντς Φρεϊμάνις στον 1ο προημιτελικό του Ήφαιστου με το Περιστέρι Βίκος Cola.

  Μετά το 2025 η επιστροφή της ανεργίας στα προ κρίσης επίπεδα

  Μετά το 2025 η επιστροφή της ανεργίας στα προ κρίσης επίπεδα


  Η ουσιαστική μείωση της ανεργίας είναι εξαιρετικά αργή και θα χρειαστεί πολλά χρόνια για να επιστρέψει σε φυσιολογικά επίπεδα, δηλαδή...

  Η ουσιαστική μείωση της ανεργίας είναι εξαιρετικά αργή και θα χρειαστεί πολλά χρόνια για να επιστρέψει σε φυσιολογικά επίπεδα, δηλαδή κάτω του 10%. Με τους ρυθμούς αποκλιμάκωσης του προβλήματος, αυτό αναμένεται να συμβεί στα μέσα της πενταετίας 2025-2030.

  Την εκτίμηση αυτή διατυπώνει το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ στην τελευταία έκθεσή του για την οικονομία και την απασχόληση, με την οποία αναγνωρίζει την κάμψη των ποσοστών της ανεργίας των τελευταίων ετών, ωστόσο εκτιμά ότι η πραγματική ανεργία κυμαίνεται σε υψηλότερα ποσοστά – της τάξεως του 25,14% -, εφόσον συνυπολογιστούν η αποθάρρυνση αναζήτησης εργασίας και η αναγκαστική υποαπασχόληση, δηλαδή περί τα 234.000 άτομα.

  Το «Βήμα της Κυριακής» αναλύει:

  Η βασανιστική πορεία επανόδου της στα προ κρίσης ποσοστά της ανεργίας και οι προβληματισμοί

  Η «αναιμική και άνεργη» περίοδος της ανάκαμψης της οικονομίας

  Η πλήρης κυριαρχία της ευελιξίας στην αγορά εργασίας

  Φοβίζουν τα στοιχεία για την προτίμηση των εργοδοτών στις προσλήψεις μερικής απασχόλησης και εκ περιτροπής εργασίας

  Διαβάστε περισσότερα στο ρεπορτάζ του Κώστα Παπαδή στο «Βήμα της Κυριακής» που κυκλοφορεί εκτάκτως το Σάββατο

  Ένα παράσιτο κερδίζει τον Χρυσό Φοίνικα

  Ένα παράσιτο κερδίζει τον Χρυσό Φοίνικα


  Οπως είχαμε προβλέψει, ο Χρυσός Φοίνικας του 72ου φεστιβάλ των Καννών δόθηκε στην νοτιοκορεάτικη ταινία «Παράσιτο» του Μπονγκ Τζουν Χο, ο...

  Οπως είχαμε προβλέψει, ο Χρυσός Φοίνικας του 72ου φεστιβάλ των Καννών δόθηκε στην νοτιοκορεάτικη ταινία «Παράσιτο» του Μπονγκ Τζουν Χο, ο οποίος μέσα από μια αρκετά παιχνιδιάρικη ιστορία, σχολιάζει καίρια την απόσταση που στις μέρες μας χωρίζει τον πλούτο και την φτώχεια. Ο προβληματισμός αυτός είναι χαρακτηριστικό όλων σχεδόν των ταινιών του 50χρονου Νοτιοκορεάτη σκηνοθέτη που έγινε γνωστός στην χώρα μας με το «Snowpiercer»  (2013) και ανήκει στα μεγάλα ταλέντα του ασιατικού κινηματογράφου

  Κατά τα άλλα, η κριτική επιτροπή του 72ου φεστιβάλ των Καννών, με πρόεδρο τον Αλεχάντρο Γκονζέλθ Ινιαρίτου και μέλη της επιτροπής, εκτός άλλων τον Γιώργο Λάνθιμο, τον Πάβελ Παβλικόφσκι και την Ελ Φάνινγκ, φρόντισε να βραβεύσει αρκετές ταινίες του διαγωνιστικού τμήματος και επίσης να  ικανοποιήσει τόσο και τα δύο φύλα όσο και όλες τις ηλικίες.

  Από τους βετεράνους, ξεχώρισαν οι Βέλγοι αδελφοί Ζαν Πιέρ και Λικ Νταρντέν που απέσπασαν το βραβείο σκηνοθεσίας για τον «Νεαρό Αχμέντ» που παρακολουθεί τις πράξεις ενός εφήβου αποφασισμένου να γίνει τζιχαντιστής στο σύγχρονο Βέλγιο. Κάτοχοι ήδη δύο Χρυσών Φοινίκων οι Βέλγοι αδελφοί δεν είχαν ανάγκη ενός ακόμη βραβείου, πόσο μάλλον για μια από τις πιο αδύναμες ταινίες τους.

  Μέσα έπεσαν όσοι περίμεναν ότι ο Ισπανός ηθοποιός Αντόνιο Μπαντέρας θα κερδίσει το βραβείο ανδρικής ερμηνείας για τον ρόλο του σκηνοθέτη κεντρικού ήρωα της ταινίας «Πόνος και δόξα» του Πέδρο Αλμοδόβαρ. Ο Μπαντέρας ήταν αρκετά συγκινητικός στον λόγο του μιλώντας με απέραντο σεβασμό για τον Αλμοδόβαρ, τον φίλο του εδώ και 40 χρόνια αλλά και μέντορά του. Ολα δείχνουν ότι μια υποψηφιότητα για το Οσκαρ Α ανδρικού ρόλου του χρόνου έχει ήδη δρομολογηθεί.

  Ελάχιστοι ωστόσο θα περίμεναν ότι η ερμηνεία της Εμιλι Μπίτσαμ, της βρετανίδας πρωταγωνίστριας της ταινίας «Little Joe» της Τζέσικα Χάουσνερ, ήταν άξια βράβευσης. Και όμως αυτή ήταν η βραβευθείσα ερμηνεία, παρότι οι δύο ηθοποιοί της ταινίας «Το πορτρέτο της γυναίκας στη φωτιά» της SΣελίν Σιαμά, η Αντέλ Ανέλ και η Noεμί Μερλάν, ήταν η δική μας προτίμηση.

  Η Σιαμά ωστόσο κέρδισε το βραβείο σεναρίου, ενώ το βραβείο της επιτροπής μοιράστηκαν δύο ταινίες, το σουρεαλιστικό «Bacurau» από την Βραζιλία και οι σούπερ ρεαλιστικοί «Αθλιοι» του Αλντ Τζιλί από την Γαλλία. Ειδική μνεία δόθηκε στην ταινία «Θα πρέπει να είναι παράδεισος» του Παλαιστίνιου σκηνοθέτη Ελία Σουλεϊμάν που ζει στην Γαλλία.

  Αφήσαμε για το τέλος την βράβευση που ενδεχομένως θα αφήσει πολύ κόσμο προβληματισμένο. Το μεγάλο βραβείο της επιτροπής δόθηκε στην Ματί Ντιόπ για την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία της, «Atlantique» η οποία δεν άρεσε σε κανέναν και ήταν τόσο μεγάλη όσο και ο ευχαριστήριος λόγος της Ντιοπ, την οποία σχεδόν ανάγκασαν να κατεβεί από την σκηνή. Είναι προφανές ότι το βραβείο αυτό δόθηκε για λόγους «ισότητας φύλλου» γιατί αν η ίδια ταινία είχε σκηνοθετηθεί από άντρα, πολύ αμφίβολο το αν θα βραβευόταν.

  Τίποτε στο «Once upon a time in Hollywood» του Κουέντιν Ταραντίνο, τίποτε στο «Sorry we missed you» του Κεν Λόουτς, τίποτε στη «Frankie» του Αϊρα Σακς, τίποτε στο «The dead don’t die» του Τζιμ Τζάρμους και τίποτε στο «Il traditore» του Μάρκο Μπελόκιο.

  Συλλήψεις για διαρρήξεις σε σπίτια σε Νίκαια και Γλυφάδα

  Συλλήψεις για διαρρήξεις σε σπίτια σε Νίκαια και Γλυφάδα


  Στη σύλληψη ενός 18χρονου αλλοδαπού ο οποίος τα ξημερώματα της Πέμπτης 23 Μαΐου είχε διαρρήξει κατάστημα στη Νίκαια προχώρησαν αστυνομικοί...

  Στη σύλληψη ενός 18χρονου αλλοδαπού ο οποίος τα ξημερώματα της Πέμπτης 23 Μαΐου είχε διαρρήξει κατάστημα στη Νίκαια προχώρησαν αστυνομικοί του τοπικού τμήματος.

  Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, ο 18χρονος, όπως προέκυψε από την έρευνα, από τις αρχές του έτους διέπραττε συστηματικά, στις περιοχές Νίκαιας και Κορυδαλλού, διαρρήξεις καταστημάτων, στα οποία έμπαινε σπάζοντας το τζάμι με πέτρες ή μεταλλικά καπάκια φρεατίων και αφαιρούσε από το εσωτερικό τους, ταμειακές μηχανές και χρηματικά ποσά. Επίσης προέβαινε και στην κλοπή μοτοσυκλετών.

  Από την μέχρι στιγμής έρευνα, έχουν εξιχνιασθεί: τέσσερις διαρρήξεις-κλοπές από καταστήματα, τρεις διαρρήξεις πρακτορείων τυχερών-ψυχαγωγικών παιχνιδιών, τρεις κλοπές μοτοσυκλετών.

  Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πειραιά ο οποίος τον παρέπεμψε στον Ανακριτή.

  Σύλληψη 24χρονου στη Γλυφάδα

  Ένας 24χρονος συνελήφθη, στη Γλυφάδα, από αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙΑΣ, γιατί νωρίτερα, μαζί με συνεργό του που αναζητείται, αποπειράθηκαν να διαρρήξουν μονοκατοικία στην ίδια περιοχή.

  Όπως προέκυψε από την έρευνα του Τμήματος Ασφαλείας Γλυφάδας, ο 24χρονος τον τελευταίο μήνα, μαζί με άγνωστους συνεργούς του, διέπρατταν συστηματικά διαρρήξεις- κλοπές από οικίες στην περιοχή της Γλυφάδας, από τις οποίες αφαιρούσαν χρηματικά ποσά και κοσμήματα.

  Έως τώρα, σύμφωνα με την Αστυνομία, έχουν εξιχνιαστεί έξι περιπτώσεις, ενώ συνεχίζεται η έρευνα για τον εντοπισμό των συνεργών του και την συμμετοχή τους και σε άλλες αξιόποινες πράξεις.

  Ο συλληφθείς, που κατά το παρελθόν έχει κατηγορηθεί για παρόμοια αδικήματα, οδηγήθηκε στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, ο οποίος τον παρέπεμψε στον ανακριτή.

  Μια Χρυσή Μπάλα για το… «Άνφιλντ»

  Μια Χρυσή Μπάλα για το… «Άνφιλντ»


  Ανάμεσα στα φαβορί για την κατάκτηση της Χρυσής Μπάλας βρίσκονται τρία… «όπλα» από τη φαρέτρα της Λίβερπουλ. Μοχάμεντ Σαλάχ, Σαντίο Μανέ...

  Ανάμεσα στα φαβορί για την κατάκτηση της Χρυσής Μπάλας βρίσκονται τρία… «όπλα» από τη φαρέτρα της Λίβερπουλ. Μοχάμεντ Σαλάχ, Σαντίο Μανέ και Βίρτζιλ Φαν Ντάικ διένυσαν μια εξαιρετική σεζόν με τη φανέλα των «κόκκινων» και τα ονόματά τους δεν θα μπορούσαν να μην συγκαταλέγονται μεταξύ εκείνων που διεκδικούν το βραβείο του καλύτερου ποδοσφαιριστή τη φετινής χρονιάς.

  Η εκπληκτική πορεία της ομάδας του Μέρσεϊσαιντ στην Premier League σε συνδυασμό με την παρουσία της στον τελικό του Champions League εκτόξευσαν τις μετοχές των παικτών που φορούσαν την κόκκινη φανέλα και ιδίως των… πρωταγωνιστών.

  Παρά το γεγονός πως ο τίτλος του πρωταθλήματος κατέληξε στο Μάντσεστερ, το Champions League παραμένει ακόμα στους εφικτούς στόχους του συλλόγου, ο οποίος είναι έτοιμος να αναρριχηθεί ξανά στην κορυφή της Ευρώπης έπειτα από 14 ολόκληρα χρόνια.

  Σαν αποτέλεσμα, οι στοιχηματικές εταιρείες έχουν συμπεριλάβει τους τρεις ηγέτες της Λίβερπουλ ανάμεσα στα φαβορί, όμως ο ανταγωνισμός παραμένει ισχυρός.

  Με τη σειρά τους οι συνήθεις ύποπτοι Λιονέλ Μέσι και Κριστιάνο Ρονάλντο διεκδικούν επί ίσοις όροις το βραβείο, ενώ από κοντά ακολουθεί και ο Κίλιαν Μπαπέ, ο οποίος έκανε πράγματα και θαύματα στο γαλλικό πρωτάθλημα με την Παρί Σεν Ζερμέν.

  Ζορίστηκε, αλλά πέρασε… (88-75)

  Ζορίστηκε, αλλά πέρασε… (88-75)


  Η ΑΕΚ τα… χρειάστηκε, αλλά τελικά κέρδισε με 88-75 τον Χολαργό στο ΟΑΚΑ έκανε το 2-1 στις νίκες και προκρίθηκε στα ημιτελικά των πλέι οφ του...

  Η ΑΕΚ τα… χρειάστηκε, αλλά τελικά κέρδισε με 88-75 τον Χολαργό στο ΟΑΚΑ έκανε το 2-1 στις νίκες και προκρίθηκε στα ημιτελικά των πλέι οφ του πρωταθλήματος. Εκεί θα αντιμετωπίσει τον Προμηθέα με πλεονέκτημα έδρας σε μια αναμέτρηση που θα «αποφασίσει» για την ομάδα που θα φτάσει στον τελικό των πλέι οφ.

  Η «Ενωση» για μεγάλο διάστημα του αγώνα ήταν πολύ κακή, αλλά στο τέλος με τους Σάκοτα και Λαρεντζάκη να αναλαμβάνουν δράση κατάφερε να «λυγίσει» τον σούπερ μαχητικό Χολαργό, που κέρδισε τις εντυπώσεις για την προσπάθειά του.

  Ο Χολαργός ήταν καταπληκτικός στα πρώτα δέκα λεπτά του αγώνα, καθώς οι παίκτες του ήταν απόλυτα συγκεντρωμένοι, παθιασμένοι και έτοιμοι να βουτήξουν στο παρκέ για κάθε μπάλα. Μάλιστα ήταν εύστοχοι και στα περιφερειακά σουτ με τους Τάλτον και Λαβ να έχουν τις λύσεις.

  Απτό ην αντίπερα όχθη ο Λούκα Μπάνκι είδε και πάλι τους παίκτες του νωθρούς, να πηγαίνουν δεύτεροι στις μπάλες, να είναι αργοί στις αντιδράσεις τους και να κάνουν το ένα λάθος πίσω από το άλλο.

  Οι φιλοξενούμενοι έχοντας 6/10 δίποντα και 5/7 τρίποντα προηγήθηκαν με 10-21 στο 7’ και με 18-28 στο 9’.

  Στο σημείο εκείνο και μετά από δυο ταϊμ άουτ με φωνές και παρατηρήσεις του Μπάνκι, η ΑΕΚ άρχισε να αντιδρά. Με κάποια σφυρίγματα είναι αλήθεια οι γηπεδούχοι βρήκαν λύσεις στην άμυνα και με τους Λαρεντζάκη, Σάκοτα να βρίσκουν στόχο πέρασαν μπροστά με 29-27 στο 13’.

  Το παιχνίδι ισορρόπησε με τους «μπλε» του Λυκογιάννη να αντέχουν στην πίεση και να είναι μέσα στο παιχνίδι και το πρώτο μέρος να τελειώνει 46-44 για την «Ενωση».

  To δεύτερο μέρος ήταν σαφώς καλύτερο για την ΑΕΚ, που ανέβασε την απόδοσή της και πίεσε στην περιφέρεια τον Χολαργό οδηγώντας τον σε λάθη. Μάλιστα προηγήθηκε με 53-44 στο 22’, αλλά και πάλι οι φιλοξενούμενοι είχαν τις απαντήσεις με τον Οκερεαφόρ.

  Ο Μπάνκι πέρασε πεντάρι τον Τζέιμς και η ΑΕΚ άρχισε να λειτουργεί καλύτερα, πιο ευέλικτα και με περισσότερη αξιοπιστία. Τελευταία φορά που ο Χολαργός πλησίασε ήταν στο 26’ (59-57), καθώς στη συνέχεια οι Σάκοτα και Λαρεντζάκης ανέλαβαν και πήραν στις… πλάτες τους την «Ενωση».

  Σημείωσαν μεγάλα σουτ, έβγαλαν καλές άμυνες, οργάνωσαν σωστούς αιφνιδιασμούς, την ώρα που ο Χολαργός δεν είχε τη φρεσκάδα και το «καθαρό μυαλό» για να σουτάρει καλά. Οι παίκτες του έβγαιναν ελεύθεροι, αλλά ήταν άστοχοι.

  Ετσι οι γηπεδούχοι άρχισαν να απομακρύνονται (74-63 στο 33’) και έφτασαν στην επικράτηση με το τελικό 88-75, παίρνοντας την πρόκριση για τα ημιτελικά των πλέι οφ.

  Από την ΑΕΚ οι Σάκοτα (21π., 3/5διπ, 4/4τριπ.), Χάντερ (13π.) και Λαρεντζάκης (12π. 7ας) ήταν οι καλύτεροι, ενώ από τον σούπερ μαχητικό Χολαργό διακρίθηκαν οι Λαβ (20π., 3/8διπ, 3/4τριπ) και Τάλτον (16π.)

  Τα δεκάλεπτα: 20-27, 46-44, 67-61, 88-75

  Ξανασμίγουν δύο πρώην ερυθρόλευκοι

  Ξανασμίγουν δύο πρώην ερυθρόλευκοι


  Συνυπήρξαν για μια τριετία κάτω από την ίδια ποδοσφαιρική στέγη. Από το 2013 έως και το 2016. Κατέκτησαν με τον Ολυμπιακό τρία...

  Συνυπήρξαν για μια τριετία κάτω από την ίδια ποδοσφαιρική στέγη. Από το 2013 έως και το 2016. Κατέκτησαν με τον Ολυμπιακό τρία πρωταθλήματα.

  Διαβάστε περισσότερα εδώ

  Γ. Φλέσσας: Αποκωδικοποιώντας τις εκλογές

  Γ. Φλέσσας: Αποκωδικοποιώντας τις εκλογές


  Καλεσμένος στην εκπομπή One Direct Weekend, βρέθηκε ο επικοινωνιολόγος Γιώργος Φλέσσας, με τον οποίο οι Ν. Κορωνάκης, Μ. Κατσή και Ολ. Τσαουσέλου,...

  Καλεσμένος στην εκπομπή One Direct Weekend, βρέθηκε ο επικοινωνιολόγος Γιώργος Φλέσσας, με τον οποίο οι Ν. Κορωνάκης, Μ. Κατσή και Ολ. Τσαουσέλου, αποκωδικοποίησαν την πολιτική επικοινωνία των εκλογών.

  Ο κ. Φλέσσας, σημείωσε ότι πρόκειται για μία μακρά προεκλογική περίοδο, η οποία ξεκίνησε από την ΔΕΘ το φθινόπωρο και με αυξομειώσεις κλιμακώθηκε μέχρι σήμερα. Ο ίδιος τόνισε πως η συγκεκριμένη εκλογική αναμέτρηση διαφέρει σημαντικά από προηγούμενες, καθώς κύριο χαρακτηριστικό της είναι το εκτεταμένο κλίμα πόλωσης.

  Ο κ. Φλέσσας στις δηλώσεις του, επεσήμανε πως η τάση για μεγαλύτερη κατανάλωση εικόνας, παρά κειμένου, έχει στρέψει και την πολιτική επικοινωνία στο διαδίκτυο και στα social media.

  Τέλος, σχολιάζοντας τακτικές γύρω από πολιτικές καμπάνιες, υπογράμμισε ότι συχνά στην Ελλάδα αντιγράφεται υλικό από το εξωτερικό, ενώ η λογική αυτοσαρκασμού σε διαφημιστικά σποτ Ελλήνων πολιτικών, μπορεί να μην έχει αποτέλεσμα καθώς η δημόσια παρουσία πολιτικών προσώπων της χώρας, είναι παραδοσιακά αυστηρή με αποτέλεσμα οι ψηφοφόροι να αναγνωρίζουν πως πρόκειται για έναν ρόλο, που ο εκάστοτε πολιτικός ερμηνεύει.

  Πηγή: onetv

   

  Ο Παναθηναϊκός ψάχνει τον δικό του Μαντί Καμαρά

  Ο Παναθηναϊκός ψάχνει τον δικό του Μαντί Καμαρά


  Μία από τις θέσεις στις οποίες θέλει να ενισχυθεί ο Παναθηναϊκός μετά τη φυγή του Έργκους Κάτσε, είναι αυτή του κεντρικού χαφ. Οι...

  Μία από τις θέσεις στις οποίες θέλει να ενισχυθεί ο Παναθηναϊκός μετά τη φυγή του Έργκους Κάτσε, είναι αυτή του κεντρικού χαφ.

  Οι «πράσινοι» αναζητούν έναν παίκτη που θα καλύψει το κενό που άφησε ο Αλβανός μέσος και μία από τις περιπτώσεις που εξετάζουν, είναι αυτή του Ιμπραχίμ Μπλατί Τουρέ, ο οποίος την φετινή σεζόν αγωνίστηκε στην 2η κατηγορία της Ισπανίας με την φανέλα της Κόρδοβα.

  Ο 25χρονος χαφ από την Μπουργκίνα Φάσο, φαίνεται πως συγκεντρώνει αρκετά στοιχεία στα χαρακτηριστικά που ψάχνουν οι Δώνης και Νταμπίζας, ενώ πέραν όλων μένει ελεύθερος από την ισπανική ομάδα.

  Επιπλέον, ο τεχνικός διευθυντής του «Τριφυλλιού», γνωρίζει αρκετά καλά τον παίκτη μιας και ήταν αυτός που τον είχε φέρει στην Ομόνοια την σεζόν 2016-2017.

  Δεδομένου ότι το μπάτζετ της ομάδας δεν θα είναι ιδιαίτερα υψηλό ούτε φέτος, το συμβόλαιο του Τουρέ ταιριάζει «γάντι» στα οικονομικά δεδομένα των «πρασίνων» μιας  και δεν ξεπερνά τις 200.000 ευρώ.

  Μέσω φωτογραφιών αναζητούν τον δράστη της επίθεσης στη Λυών

  Μέσω φωτογραφιών αναζητούν τον δράστη της επίθεσης στη Λυών


  Νέες φωτογραφίες του βασικού υπόπτου για την έκρηξη που σημειώθηκε την Παρασκευή στη Λυών με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 13 άνθρωποι,...

  Νέες φωτογραφίες του βασικού υπόπτου για την έκρηξη που σημειώθηκε την Παρασκευή στη Λυών με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 13 άνθρωποι, έδωσε στη δημοσιότητα η γαλλική αστυνομία.

  Στον επίσημο λογαριασμό της στο Twitter η αστυνομία ανάρτησε δύο νέες φωτογραφίες του ανθρώπου που αναζητείται από χθες και φέρεται ότι τοποθέτησε έναν εκρηκτικό μηχανισμό σε κεντρικό, εμπορικό πεζόδρομο της γαλλικής πόλης.

  Στις φωτογραφίες διακρίνεται ένας άνδρας ηλικίας γύρω στα 30, που κυκλοφορεί με ποδήλατο. Φοράει μπλούζα χρώματος κυπαρισσί, με τα μανίκια γυρισμένα και ανοιχτόχρωμη βερμούδα, ενώ στην πλάτη του κουβαλάει ένα σακίδιο σκούρου χρώματος.

  Τα κίνητρα του δράστη παραμένουν ακόμη αδιευκρίνιστα.

  Η αστυνομία κάλεσε τυχόν μάρτυρες ή όποιον μπορεί να δώσει πληροφορίες για τον άνθρωπο αυτόν να επικοινωνήσει με τις αρχές.

  Χρυσός Φοίνικας στον Βασίλη Κεκάτο

  Χρυσός Φοίνικας στον Βασίλη Κεκάτο


  Μεγάλη επιτυχία για τον ελληνικό κινηματογράφο η βράβευση με τον Χρυσό Φοίνικα της μικρού μήκους ταινίας  «Η απόσταση ανάμεσα στον ...

  Μεγάλη επιτυχία για τον ελληνικό κινηματογράφο η βράβευση με τον Χρυσό Φοίνικα της μικρού μήκους ταινίας  «Η απόσταση ανάμεσα στον  ουρανό κι εμάς» στο φεστιβάλ των Καννών. Aυτή είναι η πρώτη φορά που έλληνας σκηνοθέτης κερδίζει το βραβείο σε αυτή την κατηγορία. Ο νεαρός Κεφαλλονίτης σκηνοθέτης που παρέλαβε το βραβείο από την σκηνοθέτρια Κλερ Ντενίς, ήταν εξαιρετικά σεμνός, σύντομος και λιτός στον λόγο του  ευχαριστώντας το φεστιβάλ που τον κάλεσε και όλους τους συνεργάτες του που τον βοήθησαν για την υλοποίηση της ταινίας του. Δεν είναι πάντως η πρώτη φορά που ο Kεκάτος διεκδικεί βραβεία. Η ταινία του «Zero Star Hotel» είχε κερδίσει στον διαγωνισμό «What’s Next?» του Sundance Film Festival και το σενάριο της ταινίας του The Silence of The Dying Fish επιλέχθηκε στο European Short Pitch του 2017 που διοργανώνεται από τη NISI MASA.
  Γιατί ο Σπίρτζης σήκωσε την μπάρα στα διόδια Αφιδνών

  Γιατί ο Σπίρτζης σήκωσε την μπάρα στα διόδια Αφιδνών


  Απαλλαγές από τα διόδια με άρωμα προεκλογικό και τον λογαριασμό στους φορολογουμένους στέλνει το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, στην...

  Απαλλαγές από τα διόδια με άρωμα προεκλογικό και τον λογαριασμό στους φορολογουμένους στέλνει το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, στην αναμονή ως το 2022 για το ηλεκτρονικό σύστημα αναλογικής χρέωσης.

  Την ίδια στιγμή το χαρτί της «διπλής» επέκτασης των συμβάσεων παραχώρησης που θα φέρει μείωση των διοδίων τελών για όλους, αν και βρίσκεται στο τραπέζι ως χρυσή ευκαιρία και για τους κατασκευαστές, χρειάζεται χρόνο και λεπτές ισορροπίες.

  Η δωρεάν διέλευση με πομποδέκτη από τα διόδια Αφιδνών για τους κατοίκους του Δήμου Ωρωπού και της Κοινότητας Βαρνάβα δεν είναι η πρώτη στην εκλογική περιφέρεια του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρήστου Σπίρτζη.

  Το κόστος που έχει αναλάβει το Δημόσιο για την αναστολή πληρωμής διοδίων σε Αγιο Στέφανο και Βαρυμπόμπη ανέρχεται ετησίως σε 10-12 εκατ. ευρώ.

  Το «Βήμα της Κυριακής» αναλύει:

  Πότε αναμένεται ο πρώτος λογαριασμός για τη νέα απαλλαγή

  Τι θα γίνει με τα ηλεκτρονικά διόδια και τις συμβάσεις

  Ποιες οι ενστάσεις των παραχωρησιούχων

  Το κρίσιμο ζήτημα του ποιος θα εισπράττει τα διόδια τέλη

  Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το ύψος της χρέωσης

  Ο ρόλος των τραπεζών

  Διαβάστε περισσότερα στο ρεπορτάζ της Ολγας Κλώντζα στο «Βήμα της Κυριακής» που κυκλοφορεί εκτάκτως το Σάββατο

  Γαλλία: Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις των «Κίτρινων γιλέκων»

  Γαλλία: Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις των «Κίτρινων γιλέκων»


  Ο σκληρός πυρήνας των «Κίτρινων Γιλέκων» συνέχισε και σήμερα τις κινητοποιήσεις του στη Γαλλία, για 28η εβδομάδα, παραμονή των ευρωεκλογών...

  Ο σκληρός πυρήνας των «Κίτρινων Γιλέκων» συνέχισε και σήμερα τις κινητοποιήσεις του στη Γαλλία, για 28η εβδομάδα, παραμονή των ευρωεκλογών που θεωρούνται κρίσιμο τεστ για τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.

  Η συμμετοχή στις διαδηλώσεις ωστόσο, ήταν πολύ μειωμένη, καθώς σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών νωρίς το απόγευμα βρίσκονταν στους δρόμους περίπου 3.200 άνθρωποι σε όλη τη Γαλλία, εκ των οποίων οι 1.200 στο Παρίσι. Δεν αναφέρθηκαν σημαντικά επεισόδια σε αυτές τις πορείες και τις συγκεντρώσεις.

  Στην Αμιένη, τον τόπο καταγωγής του Μακρόν, περίπου 1.200 «Κίτρινα Γιλέκα», σύμφωνα με την περιφέρεια (2.000 κατά τους οργανωτές) δήλωναν ότι «θα πάνε να συναντήσουν τον πρόεδρο στο σπίτι του». Η ατμόσφαιρα ήταν γενικά εορταστική, αν και υπήρξαν μερικές ρίψεις καπνογόνων και δακρυγόνων.

  «Ο πρόεδρός μας είναι κωφός, επομένως καταλαβαίνουμε ότι οι διαδηλώσεις μας δεν θα αλλάξουν τίποτα άμεσα», είπε στην Τουλούζη ο Φιλίπ Ντα Κοστά, ένας τεχνίτης που συμμετείχε μαζί με τη γυναίκα του στη συγκέντρωση, όπως κάνει σχεδόν κάθε Σάββατο τους τελευταίους μήνες.

  Στο Παρίσι οργανώθηκαν δύο πορείες και δεν έλειψαν τα μικροεπεισόδια και τα δακρυγόνα. «Δεν σκοπεύω να σταματήσω να διαδηλώνω. Υπερασπίζομαι το ψωμί μου και το ψωμί των παιδιών μου. Δεν αντέχουμε άλλο», είπε μια 30χρονη βοηθός νοσηλεύτρια. Στην ερώτηση αν θα πάει την Κυριακή να ψηφίσει, απάντησε: «Διστάζω. Η Ευρώπη, δεν μου λέει τίποτα. Τι θα αλλάξει;»

  Οι έξι μήνες της κρίσης των «Κίτρινων Γιλέκων» επέφεραν βαρύ πλήγμα στη δημοτικότητα του Μακρόν (περίπου το 27% των Γάλλων δηλώνουν ικανοποιήμενοι, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις). Στις αυριανές ευρωεκλογές οι δημοσκοπήσεις φέρνουν πρώτο κόμμα τον ακροδεξιό Εθνικό Συναγερμό της Μαρίν Λεπέν.

  Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  Σαν… άνεμος ο Χάμιλτον με ρεκόρ στο Μονακό

  Σαν… άνεμος ο Χάμιλτον με ρεκόρ στο Μονακό


  Με έναν…. εξωγήινο γύρο στο τέλος ο Λιούις Χάμιλτον έκανε τον καλύτερο χρόνο στο Μονακό και πήρε την pole position, αφήνοντας 2ο τον Μπότας και 3ο...

  Με έναν…. εξωγήινο γύρο στο τέλος ο Λιούις Χάμιλτον έκανε τον καλύτερο χρόνο στο Μονακό και πήρε την pole position, αφήνοντας 2ο τον Μπότας και 3ο τον Φερστάπεν.

  Συγκεκριμένα, ο Βρετανός πιλότος της Mercedes ήταν ταχύτερος κατά ένα δέκατο του δευτερολέπτου από τον ομόσταυλό του, Βάλτερι Μπότας, και πανηγύρισε την pole position στο Γκραν Πρι του Μονακό κάνοντας μάλιστα και ρεκόρ καθώς κατέρριψε τον προηγούμενο ταχύτερο γύρο στη συγκεκριμένη πίστα!

  Στη δεύτερη σειρά εκκίνησης βρίσκονται οι Φερστάπεν και Φέτελ, ενώ τα δοκιμαστικά για τον Λεκλέρκ αποδείχθηκαν… καταστροφικά καθώς οι άνθρωποι της Ferrari τον ξέχασαν στα πιτς και έκανε μόλις έναν γύρο, με αποτέλεσμα να αποκλειστεί από το πρώτο κιόλας sector.

  Δείτε την κατάταξη:

  «Στο στόχαστρο της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ο Βλαχοδήμος»

  «Στο στόχαστρο της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ο Βλαχοδήμος»


  Στο μεταγραφικό στόχαστρο της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ βρίσκεται ο Οδυσσέας Βλαχοδήμος. Ο Έλληνας τερματοφύλακας διένυσε μια εκπληκτική...

  Στο μεταγραφικό στόχαστρο της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ βρίσκεται ο Οδυσσέας Βλαχοδήμος. Ο Έλληνας τερματοφύλακας διένυσε μια εκπληκτική σεζόν κάτω από τα δοκάρια της Μπενφίκα, με αποτέλεσμα να τραβήξει το βλέμμα αρκετών εκ των… κολοσσών της Ευρώπης.

  Σύμφωνα πάντως με τη Record, πιο έντονο ενδιαφέρον για την περίπτωση του 25χρονου έχουν παρουσιάσει οι «κόκκινοι διάβολοι», οι οποίοι βρίσκονται σε αναζήτηση τερματοφύλακα μετά τις τάσεις φυγής του Νταβίντ Ντε Χέα.

  Ο Ισπανός γκολκίπερ φέρεται να «ψάχνεται» να αποχωρήσει το προσεχές καλοκαίρι από το «Όλντ Τράφορντ» για την Παρί Σεν Ζερμέν, γεγονός που έχει ωθήσει τους ιθύνοντες του αγγλικού συλλόγου να βγουν στην αγορά για εναλλακτικές λύσεις.

  Πάντως, η Γιουνάιτεντ δεν παίζει μόνη της για την περίπτωση του Έλληνα διεθνή, καθώς και η Ρόμα με τη σειρά της παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις με τον τερματοφύλακα των «αετών».

  Κύπρος: Στις κάλπες την Κυριακή πάνω από 640.000 πολίτες

  Κύπρος: Στις κάλπες την Κυριακή πάνω από 640.000 πολίτες


  Συνολικά 641.181 εγγεγραμμένοι εκλογείς καλούνται την Κυριακή να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα σε 1.095 εκλογικά κέντρα, στην Κύπρο, για...

  Συνολικά 641.181 εγγεγραμμένοι εκλογείς καλούνται την Κυριακή να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα σε 1.095 εκλογικά κέντρα, στην Κύπρο, για την ανάδειξη των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

  Όπως ανέφερε χθες ο Γενικός Έφορος Εκλογών, Κύπρος Κυπριανού, ο αριθμός των εγγεγραμμένων εκλογέων είναι ο μεγαλύτερος που υπήρξε ποτέ σε εκλογική διαδικασία στην Κύπρο. Από αυτούς, οι 549.011 είναι Ελληνοκύπριοι, οι 81.611 είναι Τουρκοκύπριοι ενώ 10.559 είναι οι Κοινοτικοί. Στην εκλογική διαδικασία της Κυριακής κατέρχεται επίσης ο μεγαλύτερος αριθμός υποψηφίων, που διεκδικεί εκλογή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

  Η ψηφοφορία θα ξεκινήσει στις 07:00 το πρωί της Κυριακής και θα συνεχιστεί μέχρι τις 18:00 το απόγευμα, με διάλειμμα μιας ώρας μεταξύ 12:00 – 13:00.

  Σύμφωνα με τον Γενικό Έφορο Εκλογών αναμένεται ότι μέχρι τις 20.30 θα υπάρχει το τελικό αποτέλεσμα όσον αφορά στα ποσοστά ψήφων κάθε συνδυασμού ή ανεξάρτητου υποψηφίου και τον αριθμό των εδρών που καταλαμβάνουν, ωστόσο το αποτέλεσμα δεν θα δημοσιοποιηθεί παρά μόνο τα μεσάνυχτα της Κυριακής.

  Σκληρές διαπραγματεύσεις κυβέρνησης - θεσμών για το αφορολόγητο

  Σκληρές διαπραγματεύσεις κυβέρνησης - θεσμών για το αφορολόγητο


  Μπορεί η κυβέρνηση να βρίσκεται σε εκλογικό πυρετό, πλην όμως, οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς για τις «παροχές» Τσίπρα και τον...

  Μπορεί η κυβέρνηση να βρίσκεται σε εκλογικό πυρετό, πλην όμως, οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς για τις «παροχές» Τσίπρα και τον δημοσιονομικό τους αντίκτυπο καλά κρατούν.

  Οι υπηρεσίες του οικονομικού επιτελείου ολοκληρώνουν το αναθεωρημένο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής ως 2023 προκειμένου να σταλεί σε θεσμούς και Βουλή μέσα τις επόμενες εβδομάδες.

  Αμέσως μετά τις εκλογές το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θα βρεθεί αντιμέτωπο με τους σκληρούς των θεσμών για το αφορολόγητο όριο.

  Υπενθυμίζεται ότι ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην Ελλάδα κ. Πήτερ Ντόλμαν είχε αναφερθεί στην ανάγκη να μειωθεί το αφορολόγητο όριο.

  Μέσα στον Ιούνιο θα ξεκινήσουν πάλι οι συζητήσεις. Αν γίνει αποδεκτό και το αίτημα της κυβέρνησης για την μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 3,%% του ΑΕΠ στο 2,5% του ΑΕΠ τότε θα υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος για την διατήρηση του αφορολόγητου στα σημερινά επίπεδα το 2020 αφού το δημοσιονομικό κόστος των 1,9 δισ. ευρώ θα έχει καλυφθεί με την εγγύηση που θα έχει δώσει η Ελλάδα μέσω της «προεξόφλησης» των πρωτογενών πλεονασμάτων.

  Τι θα φέρει η περικοπή του αφορολογήτου

  Σημειώνεται ότι τουλάχιστον 3,3 εκατομμύρια μισθωτοί, συνταξιούχοι και κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, επί συνόλου 5,3 εκατομμυρίων θα κληθούν να καταβάλλουν πρόσθετους φόρους εισοδήματος από την 1η Ιανουαρίου του 2020 εάν μειωθεί δραστικά,όπως έχει συμφωνηθεί με τους δανειστές και νομοθετηθεί από την Κυβέρνηση,το υφιστάμενο σήμερα αφορολόγητο όριο.

  Ο συνδυασμός συγκεκριμένων διατάξεων θα έχει ως συνέπεια το αφορολόγητο όριο εισοδήματος για τους μισθωτούς, τους συνταξιούχους και τους αγρότες να μειωθεί ως εξής:

  Για άγαμο φορολογούμενο η έκπτωση φόρου μειώνεται από τα 1.900 ευρώ σήμερα σε 1.250 ευρώ και το έμμεσο αφορολόγητο όριο από 8.636 ευρώ σε 5.685 ευρώ. Για φορολογούμενο με ένα παιδί, η έκπτωση φόρου από 1.950 ευρώ θα υποχωρήσει σε 1.300 ευρώ και το αφορολόγητο όριο από 8.864 ευρώ σε 5.905 ευρώ. Για οικογένεια με δυο παιδιά, η έκπτωση φόρου θα διαμορφωθεί σε 1.350 ευρώ από 2.000 σήμερα και το αφορολόγητο σε 6.135 ευρώ από 9.090 ευρώ. Για φορολογούμενους με τρία παιδιά και άνω, η έκπτωση φόρου από 2.100 ευρώ θα μειωθεί σε 1.450 ευρώ και το έμμεσο αφορολόγητο θα διαμορφωθεί σε 6.595 ευρώ από 9.545 ευρώ.
  Κουλούρης: «Μετά την Εθνική θα μιλήσουμε για το μέλλον μου με τον ΠΑΟΚ»

  Κουλούρης: «Μετά την Εθνική θα μιλήσουμε για το μέλλον μου με τον ΠΑΟΚ»


  Τη σεζόν που πέρασε ο Ευθύμης Κουλούρης αγωνίστηκε δανεικός από τον ΠΑΟΚ στον Ατρόμητο και έκανε μια εξαιρετική χρονιά καθώς αναδείχθηκε...

  Τη σεζόν που πέρασε ο Ευθύμης Κουλούρης αγωνίστηκε δανεικός από τον ΠΑΟΚ στον Ατρόμητο και έκανε μια εξαιρετική χρονιά καθώς αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ του ελληνικού πρωταθλήματος.

  Διαβάστε περισσότερα εδώ

  Πανελλαδικές 2019: Χρήσιμες συμβουλές προς τους μαθητές

  Πανελλαδικές 2019: Χρήσιμες συμβουλές προς τους μαθητές


  Οι Πανελλήνιες πλησιάζουν. Μια πολύ σπουδαία στιγμή για όσους μαθητές επένδυσαν κόπο και χρόνο για μια ολόκληρη χρονιά. Τελειώνει μια...

  Οι Πανελλήνιες πλησιάζουν. Μια πολύ σπουδαία στιγμή για όσους μαθητές επένδυσαν κόπο και χρόνο για μια ολόκληρη χρονιά.

  Τελειώνει μια όμορφη και σημαντική περίοδος, η σχολική ζωή, και αρχίζει μία νέα, εξίσου όμορφη, η ζωή του φοιτητή ή του σπουδαστή.

  Οι μαθητές εντείνουν το διάβασμά τους, ωστόσο το άγχος έχει αρχίσει να αυξάνεται. Ορισμένες συμβουλές από την Κατερίνα Βιζούρη, μαθηματικό και ιδιοκτήτρια φροντιστηρίου.

  Πηγή: onetv.gr

  Αυτοκτονία 14χρονης : «Ήταν απροστάτευτη» λέει το «Χαμόγελο του Παιδιού»

  Αυτοκτονία 14χρονης : «Ήταν απροστάτευτη» λέει το «Χαμόγελο του Παιδιού»


  Την τραγική ιστορία που εξελίχθηκε στο Μοσχάτο και είχε ως αποτέλεσμα την αυτοκτονία ενός 14χρονου κοριτσιού σχολίασε ο πρόεδρος του...

  Την τραγική ιστορία που εξελίχθηκε στο Μοσχάτο και είχε ως αποτέλεσμα την αυτοκτονία ενός 14χρονου κοριτσιού σχολίασε ο πρόεδρος του οργανισμού «Χαμόγελο του Παιδιού», Κώστας Γιαννόπουλος, σημειώνοντας ότι θα έπρεπε να έχει λάβει ψυχολογική στήριξη το άτυχο παιδί άμεσα μετά την καταγγελία που έφτασε στις Αρχές. από τη στιγμή

  «Αμέσως μόλις μας κάλεσε ο πολίτης και κατήγγειλε τι συνέβαινε με την 14χρονη, παρακάμψαμε την γραφειοκρατία και τον συνδέσαμε κατευθείαν με το τμήμα Ανηλίκων. Την επόμενη μέρα ακριβώς, στείλαμε όλα τα στοιχεία της καταγγελίας στην Εισαγγελία» τόνισε ο κ. Γιαννόπουλος, συμπληρώνοντας: «Ενημερώσαμε άμεσα τις Αρχές όπως κάνουμε πάντα σε τέτοιες περιπτώσεις. Παρά το γεγονός ότι στο Τμήμα Προστασίας Ανηλίκων υπάρχουν δύο εξαίρετοι ψυχολόγοι, το παιδί δεν προστατεύτηκε».

  Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του «Χαμόγελου του Παιδιού», ο οργανισμός διαθέτει το μοναδικό κέντρο στην Αθήνα για ανάλογες περιπτώσεις. «Δυστυχώς δεν μας ζητήθηκε να βοηθήσουμε» υπογράμμισε.

  Τι ανέφερε η αναφορά του «Χαμόγελου του Παιδιού»

  Σύμφωνα με το «Χαμόγελο του Παιδιού», η καταγγελία ξεκίνησε έπειτα από τηλεφώνημα που έκανε πολίτης, λέγοντας ότι είχε αντιληφθεί την ανάρμοστη συμπεριφορά του 43χρονου ψιλικατζή απέναντι στην 14χρονη μαθήτρια.

  Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε το Χαμόγελο, «την Πέμπτη 9 Μαΐου πολίτης κατήγγειλε στην τηλεφωνική γραμμή του οργανισμού πως ένας άνδρας κακοποιούσε κατ’ εξακολούθηση ένα ανήλικο κορίτσι μόλις 14 χρόνων».

  Η αναφορά σημείωνε επίσης ότι η 14χρονη είχε ειδωθεί επανειλημμένα να βρίσκεται μαζί με το συγκεκριμένο ενήλικο άτομο και να συχνάζει στο κατάστημα ψιλικών που διατηρούσε ο ίδιος στην περιοχή, καθώς και ότι η ανήλικη κοπέλα είχε ειδωθεί να επιβιβάζεται στο αυτοκίνητο του συγκεκριμένου ατόμου από πλατεία της περιοχής.

  Παράλληλα, ο πολίτης ενημέρωσε για δημόσια ανταλλαγή μηνυμάτων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μεταξύ του 14χρονου κοριτσιού και του ενήλικα που παρέπεμπαν στην ύπαρξη σχέση εξάρτησης της ανήλικης και κακοποίησης της από τον συγκεκριμένο ενήλικο άντρα.

  Στη συνέχεια, το «Χαμόγελο του Παιδιού» με τη σειρά του ενημέρωσε τις εισαγγελικές και αστυνομικές Αρχές, να ερευνήσουν την υπόθεση και να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες. «Αλλά δυστυχώς δεν αξιολογούνται όπως θα ‘πρεπε και χάνονται ανθρώπινες ζωές…», κατέληξε ο κ. Γιαννόπουλος.

  Μάλτση: «Ο Γκάλης είναι ο λόγος που ξεκίνησα να παίζω μπάσκετ»

  Μάλτση: «Ο Γκάλης είναι ο λόγος που ξεκίνησα να παίζω μπάσκετ»


  Η Εβίνα Μάλτση θα δώσει το παρών στη Ρόδο για το GalisBasketball 3on3 από τις 20 έως τις 23 Ιουνίου 2019 κι αποκάλυψε πως ο Νίκος Γκάλης ήταν ο λόγος που...

  Η Εβίνα Μάλτση θα δώσει το παρών στη Ρόδο για το GalisBasketball 3on3 από τις 20 έως τις 23 Ιουνίου 2019 κι αποκάλυψε πως ο Νίκος Γκάλης ήταν ο λόγος που ξεκίνησε να υπηρετεί το άθλημα!

  «Είναι υπέροχο για τους τόπους καταγωγής των μεγάλων αθλητών να κινητοποιούνται. Τιμάει τη Ρόδο και ελπίζω να αποτελέσει παράδειγμα και να ακολουθήσουν και άλλες αντίστοιχες δράσεις.

  Εγώ είμαι τεράστια οπαδός του Νικ. Ο Νίκος Γκάλης είναι ο λόγος που ξεκινήσαμε να παίζουμε μπάσκετ. Απ’τα 9 μέχρι τα 19 ανυπομονούσα να τον δω από κοντά και είναι μεγάλη τιμή για εμένα αυτή η πρόσκληση.

  Ο Γκάλης είναι μια τεράστια μορφή στο παγκόσμιο αθλητικό στερέωμα και ο άνθρωπος που έφερε το μπάσκετ στην Ελλάδα. Είναι ο λόγος που μάθαμε το μπάσκετ. Μας έδωσε όνειρα και ελπίδα. Μετά το 87’, όλη η Ελλάδα ξεκίνησε να παίζει μπάσκετ».

  Λίγα λόγια για την Εβίνα Μάλτση

  Η Ευανθία (Εβίνα) Μάλτση είναι Ελληνίδα διεθνής αθλήτρια καλαθοσφαίρισης και αγωνίζεται στη θέση γκαρντ. Στην ψηφοφορία της FIBA Europe για την ανάδειξη της κορυφαίας παίκτριας της Ευρώπης για το 2010, στην οποία συμμετείχαν ειδικοί και φίλαθλοι, κατέλαβε την 6η θέση.

  Η Μάλτση ξεκίνησε το μπάσκετ στην ομάδα της ιδιαίτερης πατρίδας της, τον ΑΟΚ Γουμένισσας το 1990, με την οποία έπαιξε στην Α2 εθνική κατηγορία. Το 1997 πήγε στο Μέγα Αλέξανδρο και το 1998 στη ΜΕΝΤ της Θεσσαλονίκης, ομάδες της Α1. Από το 2000 ως το 2004 αγωνίστηκε στον Παναθηναϊκό, με τον οποίο έπαιξε στην Ευρωλίγκα, αφού είχε κάνει το νταμπλ το 2000 κατακτώντας Πρωτάθλημα και Κύπελλο Ελλάδος.

  Τα επόμενα χρόνια συνέχισε σε ευρωπαϊκές ομάδες, σε Γαλλία και Ισπανία και το 2007 αγωνίστηκε στο WNBA στις Κονέκτικατ Σαν, μόλις η δεύτερη Ελληνίδα που έχει καταφέρει κάτι τέτοιο μετά την Αναστασία Κωστάκη.

  Το 2009 αναδείχθηκε πολυτιμότερη παίκτρια στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα καλαθοσφαίρισης γυναικών, με μ.ο. πόντων 22,5, αν και η Ελλάδα τερμάτισε στην 5η θέση. Με την εθνική ομάδα έχει λάβει επίσης μέρος στην Ολυμπιάδα 2004, όπου τερμάτισε στην 7η θέση και στο Ευρωμπάσκετ 2005, όπου η ομάδα τερμάτισε 10η.

  Καταιγιστικός ο Ολυμπιακός, «βούλιαξε» την Βουλιαγμένη (11-5)

  Καταιγιστικός ο Ολυμπιακός, «βούλιαξε» την Βουλιαγμένη (11-5)


  Το δεύτερο βήμα για να διατηρήσει για ακόμη μια φορά τα σκήπτρα του έκανε ο Ολυμπιακός. Η ομάδα του Θοδωρή Βλάχου πραγματοποίησε...

  Το δεύτερο βήμα για να διατηρήσει για ακόμη μια φορά τα σκήπτρα του έκανε ο Ολυμπιακός. Η ομάδα του Θοδωρή Βλάχου πραγματοποίησε εξαιρετική εμφάνιση και πλέον βρίσκεται ένα βήμα πριν την κατάκτηση του 7ου συνεχόμενου πρωταθλήματος.

  Οι Ερυθρόλευκοι μπήκαν αρκετά δυναμικά στην αναμέτρηση, θέλοντας να δείξουν τις διαθέσεις τους, μετά την ήττα στον Λαιμό, η οποία ήταν η πρώτη μετά από έξι χρόνια.Ο Ολυμπιακός ξεκίνησε εντυπωσιακά το παιχνίδι, καθώς προηγήθηκε με 3-0, ωστόσο η Βουλιαγμένη απάντησε πάρα πολύ γρήγορα με δυο αναπάντητα τέρματα.

  Ωστόσο, από εκεί και πέρα ο Ολυμπιακός επέβαλλε τον δικό του ρυθμό. Ομπράντοβιτς και Μουρίκης έδιναν λύσεις επιθετικά, ενώ και η ανασταλτική λειτουργία των Ερυθρόλευκων ήταν για σεμινάριο.  Εν τέλη, η ομάδα του Θοδωρή Βλάχου έκλεισε το πρώτο ημίχρονο, προηγούμενη με 5-2.

  Στο δεύτερο μέρος, οι δυο ομάδες μπήκαν με κακό ρυθμό στην επίθεση, ωστόσο ο Ολυμπιακός βρήκε τις λύσεις με τον Αργυρόπουλο, ο οποίος σκόραρε δις και διαμόρφωσε το 9-3, ενώ ο Σολανάκης  πέτυχε γκολ για τη Βουλιαγμένη μετά από 17′!

  Στο τέταρτο οκτάλεπτο ο Ολυμπιακός  σκόραρε με τους Γούνα και Δερβίση, η Βουλιαγμένη «απάντησε» με τον Μπάσιτς και τον Σολανάκη και μείωσε σε 11-5.

  Το τέταρτο ματς της σειράς είναι προγραμματισμένο για την ερχόμενη Δευτέρα (27/5) στις 19:00 στο κολυμβητήριου του Λαιμού, όπου αν οι Ερυθρόλευκοι πάρουν την νίκη θα κατακτήσουν το 7ο συνεχόμενο πρωτάθλημα τους.

  Ολυμπιακός (Βλάχος): Πάβιτς, Μυλωνάκης 1, Σκουμπάκης 1, Γενηδουνιάς 1, Φουντούλης , Νικολαϊδης 1, Δερβίσης 1, Μουρίκης 2 , Γούνας 1 , Αργυρόπουλος 2, Κάκαρης, Ομπράντοβιτς 1, Ζερδεβάς, Χαλυβόπουλος.

  Βουλιαγμένη (Κάσδαγλης): Χρύσανθος, Μπάσιτς 2, Καλογερόπουλος , Γκιουβέτσης  , Κουρούβανης Ν, Γούβης , Αφρουδάκης  , Μπούχα 1, Ποντικέας, Καπετανάκης, Τίγκας , Σολανάκης 2 , Κουρούβανης Δ., Χριστοφορίδης, Βλάσσης.

  Χαβάη: 35χρονη βρέθηκε ζωντανή μετά από 15 μέρες περιπλάνησης στο δάσος

  Χαβάη: 35χρονη βρέθηκε ζωντανή μετά από 15 μέρες περιπλάνησης στο δάσος


  Μια 35χρονη γυναίκα από τη Χαβάη, τα ίχνη της οποίας είχαν χαθεί εδώ και 15 ημέρες, αφότου ξεκίνησε για πεζοπορία σε ένα δάσος, βρέθηκε...

  Μια 35χρονη γυναίκα από τη Χαβάη, τα ίχνη της οποίας είχαν χαθεί εδώ και 15 ημέρες, αφότου ξεκίνησε για πεζοπορία σε ένα δάσος, βρέθηκε ζωντανή στο βάθος μιας χαράδρας, χάρη σε μια ευρεία κινητοποίηση για τον εντοπισμό της.

  «Η Αμάντα Έλερ ΕΙΝΑΙ ΖΩΝΤΑΝΗ», έγραφε η σελίδα στο Facebook που αναφερόταν στις έρευνες. «Η Αμάντα βρέθηκε. Είχε χαθεί και είχε εγκλωβιστεί και είχε τραυματιστεί ελαφρά στο δάσος (…) Ανάμεσα σε δυο καταρράκτες, στο βάθος μιας χαράδρας, στην κοίτη ενός ποταμού».

  Στις φωτογραφίες που δημοσιεύονται στο Facebook εικονίζονται τα τραυματισμένα πόδια της άτυχης γυναίκας.

  Η Έλερ, που είναι καθηγήτρια γιόγκας και φυσιοθεραπεύτρια στο Χαϊκού, στο νησί Μάουι, μετά την ανάσυρσή της από τη χαράδρα μεταφέρθηκε με ελικόπτερο στο νοσοκομείο.

  Μετά την εξαφάνισή της, στις 8 Μαΐου, οι κάτοικοι και οι φίλοι της κινητοποιήθηκαν και χάρη στην αλληλεγγύη πολλών ανθρώπων κατάφεραν να συγκεντρώσουν περισσότερα από 70.000 δολάρια ώστε να ξεκινήσουν έρευνες από αέρος για να την εντοπίσουν. Ο σύντροφός της ήταν ο τελευταίος άνθρωπος που την είχε δει και εκείνος που ενημέρωσε τις αρχές. Η αστυνομία βρήκε το αυτοκίνητό της σταθμευμένο κοντά στην αρχή ενός μονοπατιού για πεζοπορία.

  Σε μια φωτογραφία που έδωσαν στη δημοσιότητα οι συγγενείς της μετά τη διάσωσή της, η Αμάντα εικονίζεται χαμογελαστή. Αν και έχασε 7 κιλά, η κατάστασή της είναι πολύ καλή, εξήγησε στο CNN ένας από τους άνδρες που συμμετείχαν στις έρευνες, ο Χαβιέρ Καντελόπς. «Είναι όσο δυνατή πιστεύαμε. Ξέραμε ότι θα μπορούσε να αντέξει για τόσο καιρό», σημείωσαν οι δικοί της άνθρωποι.

  Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  Γιατί η ΑΕΚ δίνει τα κλειδιά στον Καρντόσο

  Γιατί η ΑΕΚ δίνει τα κλειδιά στον Καρντόσο


  Ο Μιγκέλ Καρντόσο θα είναι εκτός συγκλονιστικού απροόπτου ο προπονητής που θα διαδεχθεί τον Μανόλο Χιμένεθ στον πάγκο της ΑΕΚ. Ο...

  Ο Μιγκέλ Καρντόσο θα είναι εκτός συγκλονιστικού απροόπτου ο προπονητής που θα διαδεχθεί τον Μανόλο Χιμένεθ στον πάγκο της ΑΕΚ. Ο Πορτογάλος τεχνικός έχει ήδη μιλήσει από κοντά με τον Δημήτρη Μελισσανίδη, με τις δύο πλευρές να είναι ένα βήμα πριν την οριστική συμφωνία!

  Οι πληροφορίες θέλουν ΑΕΚ και Καρντόσο να τα έχουν βρει σε όλα για συμβόλαιο διάρκειας δύο ετών και το μόνο που απομένει είναι να πέσουν οι υπογραφές, ώστε ο Πορτογάλος να αποτελέσει και επίσημα τον διάδοχο του Χιμένεθ στην τεχνική ηγεσία της ομάδας.

  Μια απόφαση της διοίκησης της ΑΕΚ που ήρθε μετά από σκέψη και μελέτη, που οδήγησαν στο συμπέρασμα πως ο Καρντόσο είναι ο ιδανικός για τη θέση του προπονητή.

  Το βασικό στοιχείο που κέρδισε τον Δημήτρη Μελισσανίδη είναι το στιλ ποδοσφαίρου που αρέσκεται να παίζει ο Καρντόσο. Ένα ποδόσφαιρο κατοχής, με καλή κυκλοφορία, πρέσινγκ και πολλή δουλειά στις στημένες μπάλες. Ο Καρντόσο έχει δώσει σαφή δείγματα για τα παραπάνω μέσω της θητείας του σε Ρίο Άβε, Ναντ και Θέλτα και στην Ένωση θέλουν να δουν κάτι αντίστοιχο από τη νέα χρονιά.

  Συν τοις άλλοις ο Πορτογάλος τεχνικός «κέρδισε» την ηγεσία του Δικεφάλου και με τον χαρακτήρα του. Με τη σοβαρότητα που έδειξε ως επαγγελματίας στο ραντεβού που έγινε στην Αθήνα αλλά και το πλάνο που παρουσίασε.

  Ένα πλάνο που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει και την εξέλιξη των νεαρών παικτών της ΑΕΚ, μιας και ο Καρντόσο γνωρίζει πολλά και από Ακαδημίες. Αφού κατείχε πόστο στα τμήματα υποδομής της Σαχτάρ, πριν γίνει πρώτος προπονητής.

  Όλα τα παραπάνω κάνουν τον Δημήτρη Μελισσανίδη να δώσει στον Πορτογάλο προπονητή τα «κλειδιά» της ΑΕΚ για τη νέα σεζόν. Με στόχο η ομάδα να παίξει ένα διαφορετικό, πιο θεαματικό ποδόσφαιρο και παράλληλα να επιστρέψει στην κορυφή.

  Κάτι, που ο Καρντόσο βλέπει ως μια μεγάλη πρόκληση, γι’ αυτό και από την πρώτη στιγμή των επαφών έδειξε ενθουσιασμένος με την προοπτική της Ένωσης. Που όλα δείχνουν πως σύντομα, θα αποτελέσει τον επόμενο σταθμό στην καριέρα του.

  Πού ψηφίζουν οι ετεροδημότες

  Πού ψηφίζουν οι ετεροδημότες


  Διευκρινίσεις για το που ψηφίζουν οι ετεροδημότες σε αυτές τις εκλογές έδωσε με δήλωσή του ο γενικός γραμματείας του υπουργείου...

  Διευκρινίσεις για το που ψηφίζουν οι ετεροδημότες σε αυτές τις εκλογές έδωσε με δήλωσή του ο γενικός γραμματείας του υπουργείου Εσωτερικών Κώστας Πουλάκης. Όπως αναφέρει ο γγ του υπουργείου, όσοι έχουν εγγραφεί στο παρελθόν σε καταλόγους ετεροδημοτών, ψηφίζουν για τις ευρωεκλογές ως ετεροδημότες, όμως για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές ψηφίζουν στον τόπο βασικής εγγραφής τους.

  Συγκεκριμένα, η δήλωση του κ. Πουλάκη αναφέρει τα εξής:

  «Προς αποφυγή ταλαιπωρίας των εκλογέων που έχουν εγγραφεί οποτεδήποτε κατά το παρελθόν πριν τις 28 Φεβρουαρίου να ψηφίσουν ως ετεροδημότες, υπενθυμίζονται τα εξής:

  Η αίτηση κάποιου εκλογέα να περιληφθεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους των ετεροδημοτών ισχύει στο διηνεκές, εκτός αν ανακληθεί. Επομένως, όποιος εκλογέας έχει στο παρελθόν εγγραφεί στους καταλόγους των ετεροδημοτών και δεν έχει διαγραφεί μεταγενέστερα, ψηφίζει στις αυριανές ευρωεκλογές ως ετεροδημότης και δεν έχει δικαίωμα να ψηφίσει στον τόπο βασικής εγγραφής του (στο Δήμο, δηλαδή, όπου είναι δημότης). Αντίθετα, ο θεσμός του ετεροδημότη δεν ισχύει, με βάση την εκλογική νομοθεσία, για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές.

  Επομένως, όσοι/όσες είναι εγγεγραμμένοι ως ετεροδημότες :

  – Για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές ψηφίζουν μόνο στον τόπο βασικής εγγραφής τους.

  – Για τις ευρωεκλογές ψηφίζουν μόνο εκεί όπου έχουν ζητήσει να εγγραφούν ως ετεροδημότες για τις ευρωεκλογές.

  Καλούμε τους εκλογείς να επιβεβαιώσουν εγκαίρως το πού είναι εγγεγραμμένοι/ εγγεγραμμένες και σε ποιο εκλογικό τμήμα ψηφίζουν, μέσω τις ειδικής διαδικτυακής εφαρμογής του Υπουργείου «Μάθε πού ψηφίζεις» (http://ypesapps.ypes.gr/services/eea/eea.htm) ή της ειδικής τηλεφωνικής γραμμής 213-136-1500».

  One Channel: Η κρίση έβαλε λουκέτο σε πάνω από 250.000 επιχειρήσεις

  One Channel: Η κρίση έβαλε λουκέτο σε πάνω από 250.000 επιχειρήσεις


  Πολύ μεγαλύτερες συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια χαρακτήρισε τις ζημιές που σημειώνονται το τελευταίο διάστημα στην Αθήνα ο Νίκος...

  Πολύ μεγαλύτερες συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια χαρακτήρισε τις ζημιές που σημειώνονται το τελευταίο διάστημα στην Αθήνα ο Νίκος Κουγιουμτζής, αντιπρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών.

  Μιλώντας στην εκπομπή One Line Weekend, έκανε λόγο για μεγάλη ανασφάλεια που υπάρχει στο κέντρο της Αθήνας, σημειώνοντας πως θα πρέπει να υπάρξουν αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα.

  Παράλληλα, αναφέρθηκε στην κατάσταση που επικρατεί στην αγορά, υπογραμμίζοντας πως 250.000 έχουν βάλει λουκέτο από την αρχή της κρίσης και εκφράζοντας το φόβο «το 80% των επιχειρήσεων να κλείσουν τα επόμενα τρία χρόνια».

  Πηγή: onetv.gr

  Έτοιμος ο Ολυμπιακός πιο γρήγορα από ποτέ!

  Έτοιμος ο Ολυμπιακός πιο γρήγορα από ποτέ!


  Με κάθε επισημότητα έχει προαναγγελθεί «τσουνάμι» ανακοινώσεων μέσα στην επόμενη εβδομάδα. Ο ίδιος ο διοικητικός ηγέτης του Ολυμπιακού,...

  Με κάθε επισημότητα έχει προαναγγελθεί «τσουνάμι» ανακοινώσεων μέσα στην επόμενη εβδομάδα. Ο ίδιος ο διοικητικός ηγέτης του Ολυμπιακού, Βαγγέλης Μαρινάκης, «έφτιαξε» τον κόσμο της ομάδας.

  Διαβάστε περισσότερα εδώ

  «Χρυσή» μπριζόλα, το νέο trend του Salt Bae

  «Χρυσή» μπριζόλα, το νέο trend του Salt Bae


  O πιο διάσημος τούρκος χασάπης, που έγινε σεφ και έχει ανοίξει δεκάδες εστιατόρια σε όλο τον κόσμο εδώ και λίγο καιρό έχει βρει ένα ακόμα...

  O πιο διάσημος τούρκος χασάπης, που έγινε σεφ και έχει ανοίξει δεκάδες εστιατόρια σε όλο τον κόσμο εδώ και λίγο καιρό έχει βρει ένα ακόμα τρόπο να εντυπωσιάζει τους πελάτες του.

  Στο εστιατόριό του στο Ντουμπάι σερβίρει εκτός από τις κλασικές μπριζόλες και μια εκδοχή με φύλλο χρυσού.

  Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

  24 Carat Golden steak 1.200 KG #saltbae #saltlife #salt

  Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Nusr_et#Saltbae (@nusr_et) στις 8 Ιαν, 2019 στις 2:58 πμ PST

  Ο σεφ που έγινε διάσημος από τον ιδιαίτερο τρόπο που αλατίζει το κρέας έγινε πολύ γρήγορα συνώνυμο της υπερβολής και της υπερ-έκθεσης κυρίως στα social media.

  H νέα τάση που λανσάρει με μπριζόλα τυλιγμένη σε χρυσό -το οποίο μπορεί ο πελάτης να φάει κανονικά- κοστίζει 300 ευρώ και μαγειρεύεται μπροστά στους θαμώνες.

  Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

  We love you brother good luck 2019 @franckribery7 #saltbae #salt#saltlife

  Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Nusr_et#Saltbae (@nusr_et) στις 2 Ιαν, 2019 στις 9:40 μμ PST

  Ο Νουσράτ Γκόκτσε, όπως είναι το πραγματικό του όνομα, γεννήθηκε στην Τουρκία κι έγινε χασάπης. Πέρασαν χρόνια, και σήμερα ο 35χρονος, πρώην χασάπης, έχει γίνει μια διασημότητα στον εικονικό κόσμο και όλοι θέλουν να τον γνωρίσουν. «Στην Τουρκία, το να είσαι χασάπης, είναι επάγγελμα χαμηλής κοινωνικής τάξης, υποτιμητικό. Τώρα, χάρη σε μένα, όλα τα παιδιά εκεί θέλουν να γίνουν χασάπηδες» παραδέχθηκε ο ίδιος στους Times της Νέας Υόρκης.

  Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

  24 karat special meat cake for you @jbalvin

  Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Nusr_et#Saltbae (@nusr_et) στις 11 Μάι, 2019 στις 7:22 πμ PDT

  «Για λίγη πουτίγκα»: Μια ανατρεπτική κωμωδία στο θέατρο «Τζένη Καρέζη»

  «Για λίγη πουτίγκα»: Μια ανατρεπτική κωμωδία στο θέατρο «Τζένη Καρέζη»


  Για τέταρτη συνεχή χρονιά η ερασιτεχνική θεατρική ομάδα «Κάλλιο αργά παρά αργότερα» σας παρουσιάζει την ανατρεπτική κωμωδία «Για λίγη...

  Για τέταρτη συνεχή χρονιά η ερασιτεχνική θεατρική ομάδα «Κάλλιο αργά παρά αργότερα» σας παρουσιάζει την ανατρεπτική κωμωδία «Για λίγη πουτίγκα», μια διασκευή βασισμένη στο έργο του Thordon Wilder «Ντόλλυ η Προξενήτρα».
  Πρόκειται για μια μουσικοχορευτική παράσταση, όπου τα 18 μέλη της ομάδας θα δώσουν και εφέτος τον καλύτερό τους εαυτό προκειμένου να συγκεντρώσουν έσοδα για το ίδρυμα «Κιβωτός του Κόσμου», έναν Εθελοντικό Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό Ειδικής Μέριμνας και Προστασίας Μητέρας και Παιδιού.

  Με τη στήριξη και τη συνεργασία του εκπαιδευτηρίου «Ελληνοαγγλική αγωγή».

  Σκηνοθεσία-Διασκευή-Χορογραφίες: Νάντια Παπαηλιοπούλου
  Βοηθός Σκηνοθέτη και Διδασκαλία: Πέτρος Σπυρόπουλος

  Ημέρες και ώρες παρατάσεων:

  Τρίτη 28/5- ώρα 8.30 μμ.
  Τρίτη 11/6- ώρα 8.30 μμ.
  Δευτέρα 24/6- ώρα 8.30 μμ.
  Τρίτη 25/6- ώρα 8.30 μμ.

  Θέατρο Τζένη Καρέζη
  Ακαδημίας 3, Αθήνα.

  Περίληψη:  Όλοι ζούμε για μια περιπέτεια, άλλοι τολμάμε, άλλοι όχι….Σίγουρα πάντως αν κάποιος βρεθεί στο δρόμο της Ντόλλυ θα μπει στον πειρασμό να την «δοκιμάσει»…

  Ευρωεκλογές: Οι παράγοντες που θα κρίνουν το αποτέλεσμα

  Ευρωεκλογές: Οι παράγοντες που θα κρίνουν το αποτέλεσμα


  Τα «κλειδιά» που θα κρίνουν το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών αναλύει, μιλώντας στην εκπομπή One Line Weekend, ο πολιτικός αναλυτής Πέτρος...

  Τα «κλειδιά» που θα κρίνουν το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών αναλύει, μιλώντας στην εκπομπή One Line Weekend, ο πολιτικός αναλυτής Πέτρος Ιωαννίδης.

  Πηγή: onetv.gr