Skånska Dagbladet

  Besviket i HIF efter oavgjort mot jumbon

  Besviket i HIF efter oavgjort mot jumbon


  FOTBOLL Bottenkrigande Helsingborgs IF lyckades inte besegra jumbon Falkenbergs FF på hemmaplan och efter 1-1 (0-1) var besvikelsen stor.– Tungt för oss just nu. Vi hade helt klart behövt en trea, summerade HIF-anfallaren Rasmus Jönsson i C Mores...

  FOTBOLL Bottenkrigande Helsingborgs IF lyckades inte besegra jumbon Falkenbergs FF på hemmaplan och efter 1-1 (0-1) var besvikelsen stor.

  – Tungt för oss just nu. Vi hade helt klart behövt en trea, summerade HIF-anfallaren Rasmus Jönsson i C Mores direktsändning från Olympia.
  Peter Nisma gav Falkenberg en kanonstart genom att göra 1-0 i minut 11.
  Det hann sedan gå 55 minuter innan Andri Rúnar Bjarnason nickade in kvitteringsbollen för Helsingborg.
  – En match som vi borde ha vunnit, men så har det varit i många matcher på slutet. Vi kan dock inte säga det hela tiden utan poängen måste börja trilla in snart, sa Jönsson.
  – I dag startade vi bra och skapade ett par chanser i början som var nära att ge utdelning, men sedan vi missflytet att få ett mål i baken igen.
  Nästa söndag, 2 juni, spelar Helsingborgs IF hemma mot serieledande Malmö FF.

  Storförlust för LBK i bottenstriden


  FOTBOLL Lunds BK åkte på en rejäl käftsmäll i lördagens bortadrabbning mot Oskarshamns AIK, 1-5 (1-3). Nu är laget uppe i sju raka matcher utan seger och ligger trea från slutet i division 1 södra.– Vi måste definitivt börja vinna snart och...

  FOTBOLL Lunds BK åkte på en rejäl käftsmäll i lördagens bortadrabbning mot Oskarshamns AIK, 1-5 (1-3).
  Nu är laget uppe i sju raka matcher utan seger och ligger trea från slutet i division 1 södra.

  – Vi måste definitivt börja vinna snart och på torsdag väntar en enormt viktig hemmamatch mot nästjumbon Åtvidaberg, konstaterade tränare Jack Majgaard Jensen.
  – Det gäller att ladda om snabbt.
  Framför allt visade Oskarshamn upp en helt annan effektivitet och lyckades såra Lund vid åtskilliga tillfällen.
  Alexander Ahl Holmström (1-0), Christopher Christensson (2-1) och Eric Persson (3-1) såg till att laget hade en tvåmålsledning halvvägs.
  Under den andra akten spädde Christopher Christensson och Sonny Karlsson på målskörden.
  1-1-nickaren Johan Andersson stod för gästernas enda fullträff.
  – Skillnaden var att Oskarshamn hade ett betydligt bättre anfallsspel och förvaltade sina chanser medan vi brände åtskilliga, suckade Majgaard Jensen.
  – Sedan släppte vi in många enkla mål.

  Person påkörd i Eslöv


  Strax innan klockan 21 larmades SOS om att en person blivit påkörd på Vålarödsvägen, Fiskaregatan.Enligt larmet ska personen vara medvetslös. Övriga omständigheter är ännu...

  Strax innan klockan 21 larmades SOS om att en person blivit påkörd på Vålarödsvägen, Fiskaregatan.

  Enligt larmet ska personen vara medvetslös. Övriga omständigheter är ännu oklara.

  Bong Joon-Hos Parasite vinner Guldpalmen 2019


  Det blev favorittippade sydkoreanen Bong Joon-Ho som kammade hem guldpalmen med filmen Parasite. Under lördagskvällen avslutades den 72:a upplagan av Cannes internationella filmfestival med utdelningen av några av filmvärldens tyngsta priser. Det...

  Det blev favorittippade sydkoreanen Bong Joon-Ho som kammade hem guldpalmen med filmen Parasite.

  Under lördagskvällen avslutades den 72:a upplagan av Cannes internationella filmfestival med utdelningen av några av filmvärldens tyngsta priser.
  Det blev den 50-årige sydkoreanske regissören Bong Joon-Hos Parasite, som tilldelades festivalens mest prestigefyllda pris Guldpalmen.

  Priset för bästa kvinnliga skådespelare gick till brittiska Emily Beecham för huvudrollen i Jessica Hausners ”Little Joe”.
  Bästa manliga skådespelare blev Antonio Banderas för insatsen i Pedro Almodóvars Pain and glory där han spelar filmregissören Salvador Mallo.

  Vinnare 2019

  Guldpalmen (första pris): Parasite av Bong Joon-Ho

  Juryns stora pris ”Grand Prix” (andra pris):  Atlantique av Mati Diop

  Juryns pris (tredje pris) gick till två filmer: Bacurau av Kleber Mendonça Filho och Juliano Dornelles och Les Misérables av Ladj Ly.

  Bästa regi: Jean-Pierre och Luc Dardenne – Le Jeune Ahmed/Young Ahmed

  Bästa manus: Celine Sciamma – Portrait of a Lady on Fire

  Bästa kvinnliga skådespelare: Emily Beecham – Little Joe

  Bästa manliga skådespelare: Antonio Banderas – Pain and glory

  Bästa långfilmsdebut: César Díaz för Nuestras Madres – Our Mothers

  Speciellt omnämnande: Elia Suleiman för ”It must be heaven”

   

   

   

   

   

  Zadran visade IFK Malmö segervägen

  Zadran visade IFK Malmö segervägen


  FOTBOLL IFK Malmö tycks ha hittat flytet och på lördagen kom andra raka segern i division 2 västra efter målexplosion hemma mot Onsala BK, 4-3 (3-2).– Skönt. Det var en tuff drabbning där vi fick slita hårt hela vägen, men förtjänade...

  FOTBOLL IFK Malmö tycks ha hittat flytet och på lördagen kom andra raka segern i division 2 västra efter målexplosion hemma mot Onsala BK, 4-3 (3-2).

  – Skönt. Det var en tuff drabbning där vi fick slita hårt hela vägen, men förtjänade definitivt tre poäng, myste tränare Nils-Erik ”Nisse Bagare” Persson.
  – Starkt på alla sätt.
  ”Di gule” skapade det mesta och bästa från avspark på Malmö stadion och tilldömdes först en tidig straff för hands på Jesper Lantz avslut.
  Domaren Danial Ahmadi ändrade sig dock efter att ha tagit sina assisterande till hjälp.

  I stället gjorde Gustav Lundgren 1-0 för toppkrigande Onsala i minut 17.
  Ett mål som blev början till rena rama målkalaset.
  Sju minuter senare utjämnade nämligen skyttekungen Noor Zadran och i 28:e minuten satte Almir Taletovic även 2-1 som följdes av 2-2 genom Oliver Nåfors i minut 30.
  Och i 34:e såg Jamshed Asekzai till att IFK Malmö återtog ledningen inför blott 77 åskådare i majsolen, 3-2.
  Knappt 20 minuter in på andra halvlek spädde Zadran dessutom på till 4-2 efter en diagonal långboll från Robin Svensson.
  Oliver Nåfors gav gästerna nytt hopp genom en 3-4-reducering på straff, men några fler fullträffar blev det inte under återstående 15 minuter plus 6.34 minuters stopptid.

  Inte undra på att IFK-tränaren Nils-Erik Persson njöt i fulla drag.
  – En stark prestation bortsett från 0-1-målet som kom på hörna och inte var okej, summerade Nisse Bagare.
  – Vi spelade fin fotboll långa stunder, hade bra fart på bollen och skapade rätt många klara lägen. Betydligt fler än Onsala som dock oroade på hörnor.
  ”Gulingarnas” tvåmålsskytt Noor Zadran var i särklass bäst på plan och i övrigt utmärkte sig hårt arbetande mittfältaren Robin Svensson.
  På torsdag väntar bortamatch mot Assyriska BK.

  Komfort med raketprestanda

  Komfort med raketprestanda


  Bentley Continental GT Convertible har fartresurser som ett jetplan, miljöhänsyn som en kryssningsfärja och inredning för ett konstmuseum. Det är brittisk bilbyggarkonst på högsta nivå, även om en hel del av tekniken under skalet är tysk.Kan...

  Bentley Continental GT Convertible har fartresurser som ett jetplan, miljöhänsyn som en kryssningsfärja och inredning för ett konstmuseum. Det är brittisk bilbyggarkonst på högsta nivå, även om en hel del av tekniken under skalet är tysk.

  Kan jag kritisera körkänslan i den här tremiljonersbilen utan att låta fullständigt blasé, dryg och i största allmänhet pösmagad? Jag tar risken.
  Fartresurserna är häpnadsväckande. Trots att bilen väger ungefär 2,5 ton med tillvalsutrustning kan den accelerera från noll till 100 på 3,8 sekunder. Toppfarten anges till 333 kilometer i timmen. Inte många hårdkokta sportbilar mäktar sådana hastigheter och här handlar det alltså om en stor, tung cabriolet med tygsufflett.

  Den sex liter stora motorn med tolv cylindrar och dubbla turbo levererar 635 hästkrafter. Det är en enastående teknisk uppvisning men miljöhänsynen är under isen, 317 gram koldioxid per kilometer.
  Ändå kan jag inte släppa tanken på hur nya Bentley Continental GTC skulle kännas med den mindre motorn, den som bara har åtta cylindrar och 550 hästkrafter. V8-motorer har en rund, varm ton medan den här W12-motorn mest låter och känns sammanbitet fokuserad, på gränsen till arg. Det kan verka förmätet, men jag tror att V8-motorn skulle kunna vara mysigare och klä bilen bättre.
  Körupplevelsen för övrigt? Fest hela dagen! Bilen är upp till 20 procent lättare än föregångaren och sällan har jag kört en så tung bil som känns så vältränad i benen. Styrningen är lagom avvägd, automatlådan suveränt mjukväxlande och de adaptiva stötdämparna gör ett förtjänstfullt jobb när hastigheten ökar längs vindlande småvägar. Krängningshämmarna är aktiva och får kraft från ett 48-volts elsystem.

  Bilen är sprängfylld med teknik som aldrig lyser med sin närvaro. I stället handlar det om estetik.
  Den gedigna tygsuffletten fälls upp eller ned elektriskt på 19 sekunder – i upp till 50 kilometer i timmen – och är ett mästarprov i genren. Interiörens utformning och detaljer är som att vandra runt i en utställning full av förstklassigt hantverk. Ädelträ av två olika slag, ljust respektive mörkt, kombineras med metallreglage och läderarbete som inte lämnar minsta blotta i försvaret.
  Provbilen är i ett speciellt utförande med anledning av Bentleys 100-årsjubileum. Exakt hur mycket den kostar eller vad de ymniga tillvalen betingar vill inte den svenska importören berätta. Grundpriset för Continental GTC W12 är knappt 2,7 miljoner svenska kronor och rimligen är provbilen i tremiljonersklassen. Det är naturligtvis en alldeles tossig mängd pengar för ett fordon m‑ed miljöprofil i klass med ett kryssningsfartyg.

  Betraktad som ett uttryck för hantverkskultur och bilbyggarkonst är det ändå ett pris som kan begripas, till och med förefalla rimligt. Och dyra bilar som denna har sällan svårt att finna köpare.

  Eslövs BK såg rött och föll


  FOTBOLL Eslövs BK hämtade upp 0-2 till 2-2 mot Stafsinge IF i division 2 västra, men föll ändå efter att målvakten Tobias Kristensson sett rött. Straffen som följde innebar 2-3 på Ekevalla.– Skit rent ut sagt. Sämsta fotbollsmatchen...

  FOTBOLL Eslövs BK hämtade upp 0-2 till 2-2 mot Stafsinge IF i division 2 västra, men föll ändå efter att målvakten Tobias Kristensson sett rött.
  Straffen som följde innebar 2-3 på Ekevalla.

  – Skit rent ut sagt. Sämsta fotbollsmatchen hittills, konstaterade djupt besvikne tränaren Peter Olsson med dryga halvtimmens distans till lördagens nykomlingsmöte.
  – Vi borde ha klarat av att hantera detta motståndet bättre och vunnit med klara siffror.
  Trots EBK-övertag ute på plan och en kavalkad av chanser var det Stafsinge som nätade dubbelt under första halvlek.
  Jasmin Barucic spräckte nollan i 33:e minuten och tolv minuter senare gjorde Jesper Carlsson 2-0. Ett mål som kom precis innan domaren Stjepan Dodik blåste för pausvila.
  – Oerhört tungt att få i det läget, sa Olsson.
  Eslöv gav dock på intet sätt upp.
  Martynas Poderis reducerade i minut 57 och i 68:e minuten nickade Linus Persson välförtjänt in kvitteringen till 2-2.

  Då kom ett nytt bakslag för Peter Olssons manskap.
  Stafsinge ställde om skickligt och efter att en bortaanfallare fällts av målvakten Tobias Kristensson blev EBK dubbelt bestraffat.
  Straff till gästerna och rött kort på Kristensson. Jasmin Barucic skickade sedan in 3-2 bakom inbytte Beck Dane Wallgård i minut 70
  – Han klippte anfallaren över benen och inget snack om att det var straff. Utvisningen vill jag däremot inte uttala mig om, betonade Peter Olsson.
  – Extra bittert då vi hade tagit över tillställningen fullständigt mot ett tröttkört Stafsinge och gick för ett segermål.

  Eslövs BK skapade någon kvitteringschans, men saknade skärpa sista tredjedelen.
  – Givetvis måste vi klara av att göra mål när vi är helt rena med målvakten, konstaterade Peter Olsson.
  – Sedan var det tre riktigt onödiga baklängesmål. Men eftersom det aldrig blev något direkt tempo i matchen kunde Stafsinge stå och sparka långa bollar som man är skickligt på. Det och långa inkast.
  Yttermittfältaren Pontus Gressmann tvingades dessutom kliva av med ljumsksmärtor redan i 16:e minuten och lär bli borta ett tag.
  – Jag räknar med att det i varje fall tar två-tre veckor innan han är redo för spel igen. Ett enormt avbräck för vår del.

  Ger 23 miljoner för Bil-Månssontomten

  Ger 23 miljoner för Bil-Månssontomten


  HÖRBY Nu klarnar detaljerna kring kommunens köp av Bil-Månssontomten i centrala Hörby. Det överenskomna priset är 23 miljoner kronor, visar avsiktsförklaringen.När kommunledningen för en månad sedan tillkännagav att man hade kommit överens...

  HÖRBY Nu klarnar detaljerna kring kommunens köp av Bil-Månssontomten i centrala Hörby.
  Det överenskomna priset är 23 miljoner kronor, visar avsiktsförklaringen.

  När kommunledningen för en månad sedan tillkännagav att man hade kommit överens med Bil-Månsson om att få köpa deras tomt i centrum – med fastighetsbeteckningen Hörby Hovdala 10 – ville man inte avslöja detaljerna i uppgörelsen, till exempel priset för fastigheten.
  Idag kan Skånska Dagbladet, efter att ha begärt ut och fått en kopia på avsiktsförklaringen, berätta att parterna är överens om ett pris på 23 miljoner kronor för tomten.

  Men det finns en rad villkor som måste vara uppfyllda för att affären ska ros i hamn.
  En miljöundersökning ska göras för att se om det finns föroreningar i marken. Kostnaderna för utredningen ska delas lika mellan kommunen och Bil-Månsson.
  Skulle det visa sig att marken måste saneras är parterna beredda att diskutera hur kostnaderna för saneringen ska fördelas.
  Avsikten är att kommunen ska få tillgång till fastigheten, med tillhörande lokaler, den 1 januari 2021. I samma veva ska Bil-Månsson flytta till sin nya anläggning vid E22 i Hörby.
  – Avsiktsförklaringen syftar till att parterna ska verka för att Hörby kommun förvärvar fastigheten med mål att kommunen ska få tillgång till lokalerna den 1 januari 2021, står det i överenskommelsen.

  Även om det överenskomna priset är 23 miljoner kronor återstår det att slutförhandla om köpesumman. Ett köp förutsätter också att det köpeavtal som tas fram godkänns av kommunfullmäktige i Hörby kommun. Ett sådant ska upprättas före den 31 december 2022.
  Fastighetens totala yta är 8 303 kvadratmeter. Kommunen planerar att bygga kulturcentrum på ena delen av tomten, närmast Storgatan, och släppa fram bostäder på resten.
  Parterna är också överens om att man inte har rätt till skadestånd om avsiktsförklaringen av någon anledning inte fullföljs.
  Avsiktsförklaringen är giltig till och med den 31 december 2022, och är undertecknad av kommunalrådet Cecilia Bladh in Zito (SD), tillförordnade kommundirektören Robert Odeberger och Bil-Månssons ägare Göran Månsson för Hus-Månsson i Hörby HB, som är Bil-Månssons fastighetsbolag.

  Nya ägare till 60-talshus i Hörby

  Nya ägare till 60-talshus i Hörby


  Hörby Ingrid Ann-Mari och Lars Andersson, 75 och 53 år, är nya ägare till huset på Östraby 9132 i Hörby. Byggår för huset är 1963 och boarean är 82 kvadratmeter. Säljare är Rut Nilsson. Ägarbytet gjordes i maj 2019 och priset blev 885 000...

  Hörby

  Ingrid Ann-Mari och Lars Andersson, 75 och 53 år, är nya ägare till huset på Östraby 9132 i Hörby. Byggår för huset är 1963 och boarean är 82 kvadratmeter. Säljare är Rut Nilsson. Ägarbytet gjordes i maj 2019 och priset blev 885 000 kronor.

  Alldeles i närheten såldes i höstas ett annat hus, på Östraby 9123. Där landade priset på 700 000 kronor för ett något mindre hus på 78 kvadratmeter.

  Datum: 2019-05-15
  Typ: Småhusenhet, bebyggd
  Överlåtelse: Vanligt köp
  Pris: 885 000 kr
  Taxeringsvärde: 457 000 kr
  Adress: Östraby 9132, Hörby
  Kommun: Hörby
  Beteckning: Östraby 11:49

  Olycka med motorcykel och bil


  En person fördes till sjukhus efter att en motorcykel krockat med en bil.Olyckan skedde vid korsningen mellan Malmövägen och Tjustorpsvägen väster om Bara. MC-föraren fördes med ambulans till sjukhus. Personen var vaken och talbar, uppger...

  En person fördes till sjukhus efter att en motorcykel krockat med en bil.

  Olyckan skedde vid korsningen mellan Malmövägen och Tjustorpsvägen väster om Bara.
  MC-föraren fördes med ambulans till sjukhus. Personen var vaken och talbar, uppger polisen.

  Motorcykeln och bilen bärgades och vägen stängdes av under räddningsarbetet, vilket påverkade trafiken.
  I personbilen färdades en person samt en hund, båda klarade sig utan skador.

  Strax efter klockan 18 var bärgarna klara på plats och vägen öppnades åter för trafik.