Privata Affärer

  Stark fredag på börsen

  Stark fredag på börsen


  Oljepriset såg länge ut att avsluta en generellt svag vecka med en rekyl, men terminerna tappade rejält under eftermiddagen. Den pressade svenska kronan stärktes märkbart utan några egentliga nyheter, upp 11 öre till 9:56 mot dollarn och upp 5...

  Oljepriset såg länge ut att avsluta en generellt svag vecka med en rekyl, men terminerna tappade rejält under eftermiddagen. Den pressade svenska kronan stärktes märkbart utan några egentliga nyheter, upp 11 öre till 9:56 mot dollarn och upp 5 öre till 10:70 mot euron.

  Vid stängning hade storbolagsindexet OMXS30 gått upp med 0,7 procent till nivån 1.571. Aktier för drygt 13 miljarder kronor omsattes på Stockholmsbörsen. De ledande indexen i Paris och Frankfurt var samtidigt 0,7 respektive 0,5 procent upp.

  Huvuddelen av aktierna på OMXS30 noterades högre med en handfull undantag ledda av ABB och Alfa Laval som var 0,5 respektive 0,4 procent ner. Toppade gjorde Autoliv, SSAB och H&M med avancemang inom intervallet 1,7-2,7 procent.

  Ericsson, som har gynnats av de amerikanska restriktionerna mot Huawei, steg 1,4 procent till nära 95 kronor med stöd av en rekommendationshöjning från Credit Suisse. Banken höjer till outperform och riktkursen 107 kronor. Credit Suisse tror att Ericsson kommer att gynnas av att 5G visar sig kunna bli en längre, bättre och mer lönsam uppgraderingscykel.

  Elekta, som kommer med delår i nästa vecka, gick mot strömmen och backade 3,7 procent. Pareto, som justerat ner riktkursen något, menar att fokusfrågorna inför rapporten, antalet Unity-order och bruttomarginalutvecklingen, indikerar att volatiliteten i aktien kommer att hålla i sig.

  ÅF Pöyry steg drygt 2 procent till 196 kronor. Kepler Cheuvreux har höjt riktkursen till 230 kronor (205) och upprepat rekommendationen köp. Dessutom har ÅF Pöyry vunnit en tvist med Danir gällande ytterligare köpeskilling i ÅF:s förvärv av Epsilon 2012. Danirs krav låg på nära en halv miljard kronor.

  Bränslecellsbolaget Powercell föll drygt 12 procent till 90:90 kronor efter att tre storägare sålt cirka 5 miljoner aktier efter börsens stängning på torsdagen till 93 kronor per aktie, motsvarande en rabatt på 10 procent i förhållande till torsdagens stängningskurs.

  Soltech gick åt motsatt håll och steg nära 10 procent i spåren av nyheten att solenergibolagets kinesiska samriskbolag, ASRE, har fått en order i Kina. Ordern beräknas ge årliga intäkter om 5,54 miljoner kronor, vilket summeras till 111 miljoner kronor över avtalets 20-åriga livslängd.

  Parans Solar Lighting tappade drygt 8 procent. Bolaget ska göra en emission för att få in 30 miljoner kronor.

  Smart Eye avancerade drygt 2 procent till 106:40 efter att Redeye höjt sitt basvärde för eyetracking-bolaget till 153 kronor. Smart Eye har därmed stigit med 56 procent sedan årsskiftet.

  Medicinteknikbolaget Ossdsign stängde på 23 kronor i handelspremiären på First North. Bolagets material sätter igång biologiska processer som skapar benvävnad hos patienter. Teckningskursen var 27:50 kronor.

  Diagram: Stockholmsbörsen OMXS30 24 maj

  Bildkälla: Infront

   

  Mäklare: Restriktiva banker bromsar bomarknaden


  Det visar en undersökning bland mäklare som bostadssajten Hemnet gjort och som Nyhetsbyrån Direkt tagit del av. ”Det är intressant att notera att det fortsatt är en relativt stor andel som tycker att det blivit svårare att sälja bostäder...

  Det visar en undersökning bland mäklare som bostadssajten Hemnet gjort och som Nyhetsbyrån Direkt tagit del av.

  ”Det är intressant att notera att det fortsatt är en relativt stor andel som tycker att det blivit svårare att sälja bostäder jämfört med för ett år sedan. Marknaden förra våren var ganska utmanande. Vi ser också en stor ökning av andelen som tycker att det blivit enklare. När vi pratar med mäklare som tycker att det blivit lättare anger många att säljarna nu har mer realistiska prisförväntningar”, säger Hemnets talesperson Staffan Tell till Nyhetsbyrån Direkt.

  När Hemnet frågat mäklare om de upplever att det är enklare eller svårare att sälja bostäder jämfört med för ett år sedan svarar 36 procent att det är svårare, 23 procent att det är enklare och 42 procent att det inte är någon skillnad.

  När motsvarande undersökning genomfördes för ett år sedan var det 62 procent som angav att det blivit svårare, 10 procent att det blivit enklare och 29 procent ingen skillnad att sälja bostäder.

  När mäklare får ange varför det blivit svårare anger hela 78 procent att det beror på att bankerna är mer restriktiva i sin kreditgivning. Sedan följer ökad oro för sjunkande priser bland bostadsköparna, 49 procent, följt av amorteringskravet, 41 procent.

  Jämfört med för ett år sedan är det fler som anger restriktiv kreditgivning som en försvårande faktor medan färre pekar på oro och amorteringskrav.

  ”När vi frågat varför det blivit svårare är det tydligt att det är bankernas mer restriktiva kreditgivning som är bromsklossen på bostadsmarknaden. Andelen som anger det nya amorteringskravet har minskat ganska tydligt, det verkar lite ha satt sig nu. Enligt mer anekdotisk information upplever mäklarna att det är unga som har det extra tufft med finansieringen”, säger Staffan Tell.

  Totalt svarade 520 mäklare på Hemnets enkät.

  Tydliga samband mellan fondflöden och betyg


  Det senaste året har 8,8 miljarder euro netto flödat in i nordiska fonder med betyget fem stjärnor och 2,8 miljarder in i fonder med fyra stjärnor. Samtidigt noteras nettoutflöden om totalt 10,3 miljarder euro för nordiska fonder med betygen 1-3....

  Det senaste året har 8,8 miljarder euro netto flödat in i nordiska fonder med betyget fem stjärnor och 2,8 miljarder in i fonder med fyra stjärnor. Samtidigt noteras nettoutflöden om totalt 10,3 miljarder euro för nordiska fonder med betygen 1-3. Klart störst utflöden, 6,3 miljarder, märks för trestjärniga fonder. Det visar data från Morningstar per den 30 april 2019.

  ”Det finns många fonder att välja mellan och som sparare måste man sortera dem på något sätt. En parameter är exempelvis Morningstar-stjärnor och en annan är avgifter. Det ger en uppfattning om prisvärdhet – hur mycket är jag beredd att betala för en fond som bevisligen har avkastat bättre än sina konkurrenter?”, säger Fondbolagens förenings sparekonom Gustav Sjöholm i en kommentar till Fonder Direkt.

  Gustav Sjöholm menar att det är rimligt att ha med stjärnbetyget som en delparameter vid fondval, men säger samtidigt att det inte är det enda man ska stirra sig blind på.

  Sparekonomen är något förvånad över att flödesskillnaderna är så pass stora just mellan fonder med betyget 4-5 och de med 1-3.

  ”Det verkar vara mellan tre och fyra stjärnor nordiska sparar drar någon slags gräns. Jag hade snarare förväntat mig att brytpunkten hade varit mellan två och tre stjärnor”, säger Gustav Sjöholm. Han konstaterar samtidigt att statistiken talar för att nordiska sparare gör informerade fondval, som utvärderas med tiden.

  En tydlig trend är att spararna i stor utsträckning har hållit fast vid de fonder med högst betyg; den enda månaden med nettoutflöden för femstjärniga fonder de senaste tolv månaderna var i oktober. Fyrstjärniga fonder, de med näst minst månader av nettoutflöden, har sett fem utflödesmånader det senaste året.

  Vad gäller fördelningen av kapitalet är det en slående skillnad mellan fonder med betygen 1-2 och de med 3-5. Endast 19 miljarder euro var placerade i nordiska fonder med betyget en stjärna per den 30 april, och 77 miljarder i fonder med två stjärnor. Mest kapital var placerat i fyrstjärniga fonder, 196 miljarder euro, följt av trestjärniga (195 miljarder) och femstjärniga (162 miljarder).

  Statistiken gäller samtliga fondkategorier och inkluderar alla fonder som har sin hemvist i Norden, oavsett geografiskt placeringsområde eller inriktning.

  Stort skattefel för reseavdraget


  Under perioden 2014-2016 var skattefelet för reseavdrag till och från jobbet 1,8 miljarder kr, enligt en ny rapport från Skatteverket. De flesta som yrkar reseavdrag har kostnader för resa med bil. Reseavdraget är det avdrag som yrkas av flest...

  Under perioden 2014-2016 var skattefelet för reseavdrag till och från jobbet 1,8 miljarder kr, enligt en ny rapport från Skatteverket. De flesta som yrkar reseavdrag har kostnader för resa med bil.

  Reseavdraget är det avdrag som yrkas av flest privatpersoner i deklarationen. Det är också det avdrag som ger upphov till det största skattefelet: 1,8 miljarder kronor per år under 2014-2016. Det framgår av en ny rapport från Skatteverket.

  – 1,8 miljarder kr motsvarar nästan en tredjedel av avdragets skattemässiga värde. Felen är små i genomsnitt men det är många fel, vilket gör att det är svårt att minska skattefelet genom rimliga kontrollinsatser, säger Lars Lindvall, analytiker, på Skatteverket.

  Det genomsnittliga skattefelet uppskattas till 1 900 kr. Ett vanligt fel är att kravet om en tidsvinst på två timmar inte är uppfyllt, det är också vanligt att de som yrkar avdrag inte kan styrka avdraget vid en kontroll.

  För att det ska bli mer rätt finns information om reseavdrag på Skatteverket.se. Det har gjorts riktade informationsinsatser i samband med inkomstdeklarationen och det har tagits fram en digital beräkningshjälp. Trots det verkar felen ligga kvar på samma höga nivå år efter år.

  – Situationen är densamma som i tidigare bedömningar av skattefelet. Eftersom det varken går att kontrollera eller informera bort skattefelet till rimliga kostnader är en regeländring ett rimligt alternativ. Just nu pågår en utredning om ett förändrat reseavdrag där en av många utgångspunkter är att skattefelet ska minska, säger Lars Lindvall.

  Hernhag: Fyra intressanta aktier som tagit stryk i rekylen


  Missa inte Marcus nya bok: ...

  Missa inte Marcus nya bok:

  Häromdagen kom Marcus femte aktiebok ut - ”Att lyckas med aktiesparande”. Boken är skriven tillsammans med Jan Sterner och är något av en guide in i aktiernas underbara värld. En enkel väg till klokt långsiktigt sparande och till ett rikare liv. Läs mer och beställ boken här.

  Gunnar: Hej Marcus! Kan du tipsa om någon aktie som fått mycket stryk i rekylen och som det därmed kanske är köpläge i?
  Marcus: Hej! Tillväxtaktierna Sobi och Bahnhof har tagit mycket stryk. Om bolagen bara levererar som de gjort historiskt är aktierna billiga och borde gå upp förr eller senare. Sen kan det bli kärvare för bolagen framöver, aktierna har inte direkt fallit utan anledning. Mina innehav Ework och SJR har heller inte rasat omotiverat, men hoppet om framtiden har jag kvar även här.

  Peppe: Hej! Tror du att storbankerna kommer kunna behålla sin utdelning i framtiden? Vilken/vilka av dem tror du ligger bäst/sämst till för det?
  Marcus: Hej! Handelsbanken har stabilast utdelningstrend av storbankerna. Jag tror storbanker som Nordea och Swedbank kommer att få sänka utdelningen om det inte plötsligt börjar gå bättre för dem. Swedbanks hot kommer från utredningarna inom penningtvätt och Nordea har missnöjdast kunder. Misstänkt höga direktavkastningar indikerar att utdelningen sett över några år är i fara eller i vart fall inte kan höjas. SHB och SEB lär kunna behålla sina utdelningar så länge det inte bli finanskris eller en riktig bolånekris.

  Alex: Hej! Trevligt med fredag och aktiechatt! Vad rycker du om Nokian Tyres och Scandic Hotels? Passar dessa två aktier i en långsiktig portfölj, fem till åtta år?
  Marcus: Hej! Scandic gillar jag som bolag och känner till lite grann, så tummen upp för den aktien långsiktigt. Timingen säger jag inget om.

  Nybörjare: Hej Marcus! Jag har nyss läst två av dina böcker och har blivit väldigt inspirerad av att börja spara i aktier. Är det läge börja spara nu när läget på börsen är så pass svajigt och oroligt? Tar gärna emot några bra/stabila aktieköptips 🙂
  Marcus: Hej! Ja, det är nu när aktierna börjar gå ned och bli billigare det kan öppna sig bra långsiktiga köplägen. Köp då och då utifrån din strategi och placera i olika branscher. Börja gärna med investmentbolag som Investor och Kinnevik.

  Paul: Hej Marcus! En fundering kring IT-konsulterna. Sedan försäljningen av Acando har det spekulerats en del kring fler uppköp i branschen. Hur ser du på Ework där som har en lite annorlunda affärsmodell från de traditonella konsultbolagen som Knowit m.m. Skulle de kunna vara aktuella för ett uppköp? Är det något du brukar spekulera i generellt? Tack och trevlig helg!
  Marcus: Hej! Ja, det skulle Ework kunna vara, men nej jag spekulerar aldrig i uppköp. Just med tanke på Eworks affärsmodell där de bland annat levererar konsulter till andra konsultbolag gör att det nog är få stora branschkollegor som tycker de passar in. Tror inte på något bud där, även om det förstås är möjligt.

  Tommy: Hej Marcus, har fått upp ögonen för XACT Högutdelande och har cirka 500 000 kr att investera. Hur skulle du vikta in i XACT respektive andra aktier? Tänker en placering över tio år kanske.
  Marcus: Hej! En 10-20 procent i Xact Högutdelande och resten i bolag som tydligare höjer utdelningen eller bara är lite mindre. Xact Högutdelande är en fond med många stora bolag och många har nästan misstänkt hög utdelning om än stabil sådan.

  Eva: Hej! Undrar om du rekommenderar att man använder sina teckningsrätter i Ambea och Pharmacolog i Uppsala. Eller anser du att man ska sälja dem?
  Marcus: Hej! Ambea verkar gå bra som bolag men pressas nu inför nyemissionen, men tror du fortsatt på bolaget tecknar du. Ambea verkar inom ett rätt bra del av vårdsektorn. Jag kan inget om det andra bolaget du nämner.

  Erim: Hej! Jag är intresserad av aktier! Vad tycker du om börshandlade fonden XACT Högutdelande?
  Marcus: Hej! Mitt största börsnoterade innehav. Uppenbarligen en fond jag gillar.

  Hans: Hej! Hur ser du på skog som investering i dagens oroliga marknad? Till exempel SCA eller amerikanska Weyerhaeuser? Tack för en bra chatt!
  Marcus: Hej! Jag tror långsiktigt på skog som investering även om efterfrågan är konjunkturkänslig. SCA har lägre direktavkastning, men kan återinvestera större andel av vinsten än vad Weyerhaeuser kan. Båda känns som bra bolag långsiktigt.

  Lovisa : Hej! Det är verkligen turbulent nu. Men varje gång börsen tar en kraftig kursrörelse nedåt och därefter återhämtar sig kommer man ändå aldrig upp till nivåerna före nedgången. Det blir en sakta sluttande utförskana under stor turbulens. Ska man hålla sig borta nu, i alla fall tills handelskriget har lugnat sig något? Hur går dina tankar?
  Marcus: Hej! Efter årets mycket starka inledning rekylerar börsen ned igen. Helt naturligt. Jag vet inte hur länge oron håller i sig, men bra bolag överlever lågkonjunkturer. Långsiktiga investerare ska behålla det mesta av sina innehav, men om man vill kan man sänka risken genom att öka likviderna lite grann. Till exempel genom att vänta med att återinvestera utdelningarna.

  Henrik: Hej! Köpte aktier i Boliden för ett tag sedan. De är nu ner 20 procent, hur tycker du att jag ska agera nu?
  Marcus: Hej! Det beror på om du köpte på kort sikt eller över flera år. Håll fast vid din strategi. Det är inte så att Boliden plötsligt blivit ett sämre bolag.

  Manne: Hej Marcus! Jag har för mig att du talat gott om SJR tidigare som är en stor del av min portfölj. Hur ser du på aktien nu? Den har gått från 30 procent plus till att visa röda siffror på några dagar för min del. Är det dags att sälja? Jag är långsiktig, 10+ år. Mvh Manne
  Marcus: Hej! Jag tror att SJR kommer att kunna öka vinsten framöver, men årets resultatsvacka gör att utdelningen kanske är i fara. Kortsiktig oro bäddar för långsiktigt läge. Jag vet inte var kursbotten är men långsiktiga behåller tills vidare men köper inte tungt för SJR är inte så bra att vi vill ha det som största innehav eller så.

  Hasse: Vad ska man göra med LeoVegas aktier, mina har gått ner cirka 60 procent, är det bättre att behålla och leva på hoppet om en rejäl uppgång i framtiden?
  Marcus: LeoVegas har kvar en del potential, men det är klart att regleringarna av marknaden och ”dusterna” i England gör marknaden orolig. Svårt fall. Det är nog ännu inget att öka i eller ligga tungt i, men har du bara en liten chanspost kvar är det rätt sent i nedgången att sälja också tror jag. Sätt en stop loss för att skydda dig mot nya nedgångar.

  erik: Hej. vad är största riskfaktorn för att ett bolag ska gå i konkurs, anser du?
  Marcus: Hej! Förluster som äter upp det egna kapitalet. Mer specifikt svarar jag skulder i kombination med lanseringar på nyckfull marknad. Starbreeze är en bra studie i det även om de inte är i konkurs utan försöker överleva via företagsrekonstruktion. Först expansion till nya områden och sen var de beroende av lanseringen av en storsatsning. Då hade de målat in sig i ett hörn, det hade kunnat gå bra men när det inte gör det är skulder och personalkritisk verksamhet en svår kombination. Skulder är mycket lättare att hantera om man har reala tillgångar som fastigheter eller stabila intäkter från många olika produkter.

  mikael: Tjänare gurun. Ambea genomför en nyemission, till en teckningskurs om 45 kr. Vad anser du om bolaget långsiktigt, läge att teckna eller sälja teckningsrätterna?
  Marcus: Hej! Min utgångspunkt är att aktieägare ska teckna Ambea på lång sikt. När kursen vänder upp vet jag inte, men bolaget står mig veterligen stadigt.

  Kerstin: Hej Marcus! Ser fram mot ny bok! Önskar att du sår åt mig, förra sommaren sjönk Invenstor under 400. I år tycks det mer trögt. Investor alternativt Beijer Ref? Trevlig Helg
  Marcus: Hej! Beijer Ref har högre risk och högre potential och passar bra som lite mindre innehav i en portfölj. Investor har mycket mera bredd i sina bolags intjäning och har därmed lägre risk. Valet beror på vad man är ute efter, vilken plats i portföljen respektive aktie ska fylla.

  Dave: Hej Marcus! Jag har ett litet dilemma jag haft under en längre tid. Har cirka 300 000 kr i lite blandade aktier och fonder (plus småbolag, Spiltan investment) och lite aktier. Skulle jag få bättre utdelning och avkastning om jag flyttar dessa 300 000 in i utdelningsaktier eller har kvar i min ”stabila” portfölj med mestadels indexfonder? Tack på förhand!!
  Marcus: Hej! Välj det som passar dig bäst. Jag gillar utdelningsaktier för kassaflödet jag får via utdelningarna. Indexfonder och andra aktiefonder slår säkert de flesta andra tillgångsslag på tio års sikt, men vill man inte vara beroende av indexens inte helt smarta sammansättning väljer man aktier i stället. Jämnviktade portföljer/index har visat sig slå de som bygger på börsvärden och aktiernas handel.

  Lenul: Hej Markus! Försökte skriva flera gånger men fick aldrig svar. Vad tycker du om SSAB? Det var en bra rapport och några rekommendationer men aktien står stilla. Vad tror du det beror på? Dina funderingar?
  Marcus: Hej! SSAB brukar gå otroligt bra som bolag och aktie i ett till två år för att sedan ha stora motgångar i några år. SSAB är ett av börsens mest konjunkturkänsliga bolag. Det i sig behöver inte vara fel, men SSAB:s historik på 15 år förskräcker och det är lite svårt att se hur de står sig i konkurrensen inom plåt. Konjunkturoron och handelskrig är antagligen det som får marknaden att tveka just nu.

  HK: Hej! Fastighetssektorn är ju vad den är, men vad tror du om Klövern på sikt?
  Marcus: Hej! Jag gillar Klövern och tror på dem. Risken och potentialen är nog lite högre än för det genomsnittliga fastighetsbolag.

  niklas: Hej, vad tror du om Ivards köp av 6 miljoner A-aktier i Volvo och tror du det blir fler interna köp i SHB- och Lundbergssfären?
  Marcus: Hej! Det kan mycket väl bli fler interna transaktioner i sfären. Strukturen är fortsatt lite brokig och Lundbergs och Industrivärden lär vara nettoköpare i sina favoritinnehav.

  Moragneta: Hej Marcus. Vad tror du om Evolution Gaming nu efter splitten? Mina har ökat drygt 200 procent. Behålla eller sälja allt, eller delar av det?
  Marcus: Hej! Splitten påverkar inget. Bolaget går fortsatt bra, men börjar aktien väga tungt i portföljen kan du ju överväga sälja var tionde aktie eller så för att ta hem lite vinst.

  Andreomeda: Hej! Jag har länge funderat på jämförelsen mellan hybrid-investering, villaköp jämfört med aktier. Nu skiljer sig ju prisuppgången åt i olika delar av landet, men om man tittar på snittet under ett antal år (säg 10-20 år). Vad har då varit bästa investeringen på svenska marknaden?
  Marcus: Hej! Jag tror mer på aktier än på bostadsmarknadens prisutveckling. På båda marknaderna spelar det å andra sidan stor roll vad man väljer.

  Stefan: SBB D-aktien är betydligt billigare än Sagax D. Är den stora riskpremien verkligen befogad?
  Marcus: Nej, jag tror inte det. Sagax är väldigt populära på börsen, både stamaktiens värdering och D-aktien är dyra. SBB lockar mer.

  Nisse: Hej Marcus! Har du någon åsikt kring Dedicare? Trevlig helg!
  Marcus: Hej! Personalbrist och stigande lönekostnader pressar nu, men vänder det på de områdena är det en bra framtidsbransch.

  Matilda: Hej Marcus, tack för en bra chatt! Jag har frågat några gånger, hoppas på tur denna vecka. Vad tror du om ChromoGenics och H&D Wireless?
  Marcus: Hej! Kan tyvärr inget om de bolagen.

  Roffe: Vad gör aktiefonder med utdelningarna dom får?
  Marcus: Återinvesterar det.

  Trading Direkt: Börsen, teknisk analys och den svenska kronan


  Aktier/bolag som nämns utöver tekniska analyser: Ossdsign Tobbe Rosén tekniska analyser: Nordea, Handelsbanken, SEB, Swedbank Index: OMXS30, S&P500 Tittarönskemål: SCA, Patriot One Technologies, Ortivus B, Itech, Kontigo Care, ÅAC, Kindred, Litium,...

  Aktier/bolag som nämns utöver tekniska analyser: Ossdsign

  Tobbe Rosén tekniska analyser: Nordea, Handelsbanken, SEB, Swedbank

  Index: OMXS30, S&P500

  Tittarönskemål: SCA, Patriot One Technologies, Ortivus B, Itech, Kontigo Care, ÅAC, Kindred, Litium, Genovis, Aspire Global, Stillfront, Castellum, Kappahl, Stora Enso, ISR Holding, Telia, Gravity, Enquest

   

  Mentice på väg mot First North


  Erbjudandet förväntas omfatta dels en nyemission på 82 miljoner kronor och dels befintliga aktier i Mentice om 299 miljoner kronor som erbjuds av säljande aktieägare. Det framgår av ett pressmeddelande. Erbjudandet väntas genomföras till priset...

  Erbjudandet förväntas omfatta dels en nyemission på 82 miljoner kronor och dels befintliga aktier i Mentice om 299 miljoner kronor som erbjuds av säljande aktieägare.

  Det framgår av ett pressmeddelande.

  Erbjudandet väntas genomföras till priset 49 kronor per aktie, vilket motsvarar ett totalt marknadsvärde på bolagets aktier om 1.101 miljoner kronor före kapitaltillskottet.

  Vidare finns en övertilldelningsoption på 57 miljoner kronor. Om den utnyttjas fullt ut säljs aktier för sammanlagt 438 miljoner kronor.

  Inför erbjudandet har fem investerare åtagit sig att under vissa villkor, till samma pris som övriga investerare, teckna aktier för totalt 265 miljoner kronor, eller 61 procent av erbjudandet inklusive övertilldelningsoptionen. De fem är Bure Equity (120 miljoner kronor), Berenberg (45 miljoner kronor), Fjärde AP-fonden (45 miljoner kronor), Handelsbanken Fonder (30 miljoner kronor) och TIN Fonder (25 miljoner kronor).

  Prospektet väntas offentliggöras omkring den 31 maj.

  Första dag för handel på Nasdaq First North Premier beräknas till mitten av juni 2019.

  Industrivärden ser potential i Volvo


  ”Vi har ökat i ett innehavsbolag som vi känner väl och som vi tror har en god långsiktig värdepotential, och därför tror vi att det är bra att addera det innehav vi redan har. Det är också ett sätt för att få en högre hävstång på det...

  ”Vi har ökat i ett innehavsbolag som vi känner väl och som vi tror har en god långsiktig värdepotential, och därför tror vi att det är bra att addera det innehav vi redan har. Det är också ett sätt för att få en högre hävstång på det aktiva ägandet vi lägger ned i bolaget”, säger investmentbolagets kommunikationschef Sverker Sivall till Nyhetsbyrån Direkt.

  Industrivärden har köpt 6 miljoner A-aktier i Volvo för totalt 822 miljoner kronor, enligt en anmälan till Finansinspektionens insynsregister som blev offentlig på fredagen.

  ”Vi har haft en ambition att öka upp lite och i samband med det så har vi fått en förfrågan från en säljare, som är Handelsbankens pensionskassa. Och sedan gjorde vi affär”, berättar Sverker Sivall.

  Efter transaktionen uppgår Industrivärdens innehav i Volvo till 148,6 miljoner A-aktier och 3,6 miljoner B-aktier, motsvarande ett innehav om 7,2 procent av kapitalet och 23,2 procent av rösterna, enligt ägardatatjänsten Holdings insynsregister.

  Handelsbanken pensionskassa ägde 11 miljoner A-aktier i Volvo per den 31 mars, enligt Holdings.

   

  Credit Suisse: Ericsson gynnas av 5G-utvecklingen

  Credit Suisse: Ericsson gynnas av 5G-utvecklingen


  Det, tillsammans med Ericssons solida position inom radio och positiva valutaeffekter, har lett till att Credit Suisse har höjt sina estimat för Ericsson för 2020. ”Vi tror att Ericsson kan väsentligt överträffa sina mål och konsensus för...

  Det, tillsammans med Ericssons solida position inom radio och positiva valutaeffekter, har lett till att Credit Suisse har höjt sina estimat för Ericsson för 2020.

  ”Vi tror att Ericsson kan väsentligt överträffa sina mål och konsensus för 2020”, skriver Credit Suisse i en analys där banken uppgraderar Ericssonaktien till outperform (neutral) och höjer riktkursen till 107 kr (90).

  Bankens estimat för Ericssons försäljning och rörelseresultat 2020 ligger 3 respektive 15 procent över konsensusestimatet i marknaden, och 7 respektive 19 procent högre än mittpunkten på Ericssons egna mål, enligt analysen.

  ”Försäljningstillväxten kan överraska positivt”, menar Credit Suisse och hänvisar till pågående 5G-utbyggnader i USA och Korea som kommer att följas av Kina och Japan.

  Trots att banken tror att Ericssons problemsegment Digital Services får kämpa för att nå målen för 2020, räknar Credit Suisse med att Ericssons totala försäljning kan stiga till 230 miljarder kr 2020, och därmed överstiga Ericssons egna försäljningsmål på 210-220 miljarder kr.

  Credit Suisse tror vidare att Ericsson behöver höja sitt egna försäljningsmål till 221-232 miljarder kr med tanke på valutakursförändringar.

  Samtidigt räknar banken med att Ericssons bruttomarginal fortsätta förbättras och närma sig 40 procent 2020, jämfört med 38,5 procent första kvartalet i år, och att rörelsemarginalen kan stiga till 10 procent 2019 och till 13 procent 2020.

  Det kan ställas mot Ericssons egna mål om en rörelsemarginal, exklusive omstruktureringskostnader, på minst 10 procent år 2020 och på mer än 12 procent senast år 2022.

  Vid 9.30-tiden hade Ericssonaktien stigit med 1,8 procent till 95,26 kr och Nokia hade gått upp 1,7 procent.

   

  Graf över Ericssons kursutveckling hittills i år:

  Källa: Infront

   

  Elva stabila sommaraktier


  Det är i IG:s morgonrapport som Hansén konstaterar att Stockholmsbörsen hittills följt säsongsmönstret med stigande utveckling inför vårens utdelningar och svagare utveckling efter kupongerna. ”Givetvis har den eskalerande handelskonflikten...

  Det är i IG:s morgonrapport som Hansén konstaterar att Stockholmsbörsen hittills följt säsongsmönstret med stigande utveckling inför vårens utdelningar och svagare utveckling efter kupongerna.

  ”Givetvis har den eskalerande handelskonflikten inneburit att investerare blivit försiktigare. Men rekylen i maj är också en konsekvens av en stark inledning på året och att man känner sig nöjd efter utbetalda kupongerna”, skriver han.

  Fortsätter man studera säsongsmönster så brukar defensiva bolag ofta stiga under sommarmånaderna. Hansén lyfter fram 11 aktier som har en hög andel vinstaffärer om man köper den 1 juni och säljer 1 augusti. Detta baserat på tio års historik.

  ”I tabellen ser vi bland annat högutdelarna Telia och Tele2, icke konjunkturkänsliga Axfood och Swedish Match och defensiva AstraZeneca och Securitas”, konstaterar Erik Hansén men påpekar att tabellen inte ska tolkas som en köplista och att historisk avkastningen är ingen garanti för framtida avkastning.

  ”Bortsett från några aktier i tabellen kan vi sammantaget konstatera att det är många defensiva aktier som brukar klara sig bäst under juni och juli”, fortsätter han.

  Tabell: Historisk utveckling vid köp 1 juni och försäljning 1 aug baserat på senaste 10 åren.

  Aktie Andel vinstaffärer Snittavkastning Alfa Laval 69% 3,49% AstraZeneca 67% 2,37% Telia 67% 2,12% Axfood 67% 1,46% Hexagon 67% 0,27% Castellum 61% 4,40% Swedish Match 61% 3,09% H&M 61% 2,86% ABB 56% 0,58% Tele2 56% 1,59% Securitas 56% 0,60%

  Källa: IG/Erik Hansén