Клуб 'Z'

  Само на 24 май фестивален пас дава достъп до цялата програма на One Dance Week

  Само на 24 май фестивален пас дава достъп до цялата програма на One Dance Week


  One Dance Week 2019 ще продължи от 20 септември до 19 октомври и ще представи 17 танцови компании с общо 22 спектакъла в Пловдив. Фестивалът ще...

  One Dance Week 2019 ще продължи от 20 септември до 19 октомври и ще представи 17 танцови компании с общо 22 спектакъла в Пловдив. Фестивалът ще представи някои от най-актуалните имена на съвременната сцена, както и млади артисти от различни кътчета на планетата - Белгия, Полша, Чехия, Австралия, Индонезия, Тайван, Япония, Израел, Сирия, и други.

  Пълната програма ще намерите тук.

  Фестивален пас

  Само в рамките на денонощието на 24 май One Dance Week дава специална възможност на почитателите на съвременното танцовото изкуство да закупят Фестивален пас. Активацията ще бъде достъпна чрез Facebook страницата и уебсайта на One Dance Week само за 24 часа. Разгледайте пълната програма на фестивала и изберете минимум 8 представления, които искате да гледате чрез формата тук.

  СЕПТЕМВРИ

  Откриването на фестивала е на 20 септември от 20:00 часа в Дом на културата „Борис Христов” с “Дете” - последната продукция на знаковата белгийска компания Peeping Tom.

  Безкомпромисно представление с внушителна сценография, което проследява различните етапи и скритите лица на детството - най-същественият етап в развитието на личността. Сцената се превръща в магическа гора, а сетивата се преобръщат, защото случващото се пред очите на публиката ще докосне и събуди спомените за собствени преживявания, предразсъдъците и табуто.  Поради големия интерес, “Дете” ще бъде представен и на извънредната дата 21 септември.

  След силния старт следва силно продължение. На 22 септември фестивалът ще покаже спектакъла “Медиум” на индонезийския хореограф Рианто - съвременен прочит на екзотичния ритуален феномен Ленгер - танц на плодородието и съблазняването от остров Ява в Индонезия. Чрез състояние на транс и пълен самоконтрол, Рианто се преобразява в поредица бинарни образи, за да освободи съзнанието чрез експресивния език на тялото.

  Peeping Tom @ Oleg Degtiarov

  Следват спектаклите “Под небето ниско” на сирийския мултидисциплинарен артист Уеал Али (27.09) и “Танцувам, защото не вярвам на думи” на японската хореографка Каори Ито (29.09). И двете представления ще бъдат показани на Камерна сцена на Драматичен театър Пловдив.

  В “Под небето ниско” двама приятели от Сирия ще поемат по следите на изгубеното минало, за да се върнат към корените си, които ги определят. В “Танцувам, защото не вярвам на думи” Каори Ито, един от водещите артисти на японската танцова сцена, и баща й – скулпторът Хироши Ито – ще преоткрият, чрез изкуството на танца, една от най-силните семейни връзки.

  Междувременно едни от най-добрите брейк денс артисти от Тайван канят публиката да се включи в техния Monday School - открит урок в централната част на Пловдив (28.09 и 29.09).

  На 29 септември сегедската компания за съвременен танц ще представи своята интерпретация на едно от най-обичаните класически произведения - “Кармина Бурана”, ода за човешките състояние и неизбежната съдба. Спектакълът със зрелищни ефекти, прецизна хореография и зашеметяващи танцови умения вдъхва нов живот на популярната кантата на Карл Орф, създадена по едноименния средновековен сборник с разкази.

  Carmina Burana @ Tarnavölgyi Photography ОКТОМВРИ @ Мартин Талага

  Октомври продължава с тайванския фокус и спектаклите “СвободниСтъпки” (03.10) и “СвободниСтъпки - Нини” (04.10) на компанията HORSE.

  Паралелно, през вечерта на 3 октомври на сцената на Дом на културата “Борис Христов” ще видим италианска хореографка Луна Ченере. Солов танц, празнуващ голотата, “Кокоро” (преведено от японски) се свързва с дълбините на вътрешния свят, ума и сърцето.

  На 4 октомври спектакълът “Сома” на чешкия хореограф Мартин Талага ще ни напомни, че тялото не е просто материална опаковка, а тленна обвивка на това, което наистина ни прави хора. Носител на голямата награда на чешката танцова платформа през 2018.

  Основен акцент от програмата на фестивала е и гостуването на израелската L-E-V Company на Шарон Еял и Гай Бехар на 5 и 6 октомври, които ще представят най-новия си спектакъл “Глава трета”. Световна премиера ще се състои броени дни по-рано в Германия. Емоционално-заредено представление, посветено на преодоляването на раздялата, което затваря трилогията от спектакли, посветени на вечната тема за Любовта.

  L-E-V Company @ André-Le-Corre

  На 11 и 12 октомври цигуларката Биляна Вучкова, хореографите Акеми Нагао и Джунко Вада, и звуковият артист Ханс Питър Кун ще представят пърформанс-инсталацията “Златни илюзии”. Четиримата артисти преплитат звук, светлина и движение в едно цяло, като по този начин създават свят от художествени образи, вдъхновен от цветовете и символите.

  Друг основен акцент в празничната програмата е спектакълът A Simple Space на австралийската компания за съвременен цирк – Gravity & Other Myths. Оспорващи законите на гравитацията чрез невиждани циркови трикове, 7 акробати ще прелитат над публиката без предпазни въжета и ще прекрачат границите на човешките възможности. Спектакълът ще бъде представен на 18 и 19 октомври, а за тези, които не ги е страх от свободно летене, се препоръчват местата от първите редове.

  One Dance Week ще представи и новото поколение съвременни артисти от Канада. В танцовия уикенд на 11 и 12 октомври в Дома на културата “Борис Христов” гостуват „Космическа любов“ на хореографката Клара Фюре и “Някога преди” на компанията Out Innerspace.

  В “Космическа любов” (11.10) декорите са минималистични, а сиянието на прожекторите създава усещането, че се намираме в Космоса, където всички форми на общуване стават възможни. Светът в “Някога преди” (12.10) гравитира на границата между формите и безформеността, миналото и сегашното, телесното и духовното.

  Out Innerspace @ David Raymond

  Фестивалната програма завършва със силен фокус върху съвременния танц на Полша със спектаклите “Втора природа” на Агата Синиарска и Каролина Гживнович (18.10) и “Добре дошли” на Аурора Лубос (19.10).

  Агата Синиарска и Каролина Гживнович изследват природата, за да представят съвременен прочит на травмата на Холокоста, а Аурора Лубос засяга болезнената тема за бежанската криза в Европа.

  ***

  Билети за всички спектакли от програмата ще намерите онлайн в мрежата на EpayGo, както и на касите на EasyPay в цялата страна.

  One Dance Week e най-големият форум в страната, посветен на изкуството на съвременния танц и допринасящ за децентрализацията на съвременната танцова сцена в България с представянето на иновативно и съществено културно съдържание, целящо цялостно развитие културната сцена.

  One Dance Week се организира от Фондация „ЕДНО за култура и изкуства” и е един от основните акценти в програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019. Фестивалът се осъществява с подкрепата на Министерството на културата на Република България.

  За повече информация следете @onedanceweek във Facebook, Instagram и Twitter, както и www.onedanceweek.com.

  Зеленски положи клетва пред украинския парламент и го разпусна

  Зеленски положи клетва пред украинския парламент и го разпусна


  Новият президент на Украйна Володимир Зеленски положи клетва пред украинския парламент. Веднага след това той заяви, че го разпуска, като...

  Новият президент на Украйна Володимир Зеленски положи клетва пред украинския парламент. Веднага след това той заяви, че го разпуска, като така провокира предсрочни избори, предаде Ройтерс. 

  Запознайте се с Володимир Зеленски

  Комикът, който няма политически опит, спечели президентството с голяма преднина миналия месец, но във Върховната рада (парламента) все още преобладават народни представители, които са приближени до предшественика му Петро Порошенко. 

  Зеленски се опитва да се възползва от все още високата обществена подкрепа след изборите, за да увеличи броя на депутатите от своята партия - "Слуга на народа" (по името на сериала, в който актьорът играе в ролята на президент на Украйна).

  Зеленски е новият президент на Украйна

  В речта си той обяви, че първата му цел е да постигне примирие в Източна Украйна, където в петгодишния конфликт с руските сепаратисти са загинали вече 13 000 души.

  Президентът добави, че диалогът с Русия може да бъде проведен само след като бъдат върнати украинската територия и военнопленниците.

  "Не ние започнахме тази война, но ние трябва да я приключим. Готови сме за диалог, но съм убеден, че първата стъпка към започването на този диалог е връщането на всички украински пленници", обясни Зеленски. "Крим и Донбас - това са украински земи", добави той.

  Зеленски също поиска оставката на шефа на украинските тайни служби Василий Грицак, на главния прокурор Юрия Луценко и на военния министър Степан Полторак. 

  Путин, финансите и парламентът - предизвикателствата пред Зеленски

  Той подчерта, че съвместната му работа с парламента ще бъде ключова за постигането на предизборните обещания.

  Зеленски обеща референдум за присъединяване към НАТО

  Зеленски призова законодателите да приемат два закона преди да се проведат предсрочните избори - отнемане на депутатския имунитет и наказателна отговорност за нелегално забогатяване.

  "Ще имате два месеца, за да свършите това. Направете го и ще получите медали", заяви президентът след клетвата си. "Разпускам Върховната рада".

  Печалбата на Ryanair удари дъното

  Печалбата на Ryanair удари дъното


  "Райънеър" (Ryanair) отчете днес най-слабата си годишна печалба от четири години. Най-големият нискотарифен въздушен превозвач в Европа освен...

  "Райънеър" (Ryanair) отчете днес най-слабата си годишна печалба от четири години. Най-големият нискотарифен въздушен превозвач в Европа освен това предупреди, че печалбите могат да намалеят допълнително догодина заради "изтощителните войни с цените на билетите", както ги определи главният изпълнителен директор Майкъл О'Лиъри. Той обаче заяви, че очаква секторът на полетите на къси разстояния на континента да се консолидира и билетите да поскъпнат до пет години, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

  Печалбата след данъци на авиокомпанията се е понижила до 1,02 милиарда евро (1,14 милиарда долара) за финансовата година до 31 март спрямо 1,45 милиарда евро за преходната година.

  Пътниците: Ryanair е най-лошата авиокомпания

  За периода до 2020 година, когато за първи път ще бъде включен и неотдавна придобитият губещ филиал "Лаудамоушън" (Laudamotion), резултатът ще бъде между 750 милиона и 950 милиона евро.

  Над 10 анализатори, анкетирани от компанията преди публикуването на финансовия отчет, прогнозираха печалба от 1,03 милиарда евро след облагане с данъци за годината до края на март 2019 г. и 977 милиона евро за годината до март 2020 година.

  Прогнозата за печалбата е "разочароваща" спрямо пазарните очаквания, коментира анализатор. 

  Акциите на "Райънеър" поевтиняха с 5 на сто в ранната търговия, допълва Си Ен Би Си.

  Дончев: Програмата за саниране не може да продължи по същия начин (ВИДЕО)

  Дончев: Програмата за саниране не може да продължи по същия начин (ВИДЕО)


  Държавната програма за саниране спира и няма да бъде подновена по досегашния начин - а именно със субсидия от държавата. Това се разбра от...

  Държавната програма за саниране спира и няма да бъде подновена по досегашния начин - а именно със субсидия от държавата. Това се разбра от думите на вицепремиера Томислав Дончев, който пътува с премиера Бойко Борисов в Пазарджишко днес.

  Новината бе съобщена от задната седалка на автомобила, шофиран лично от министър-председателя. Другият пасажер бе кметът на Пазарджик Тодор Попов, а част от пътуването пак се излъчваше на живо в профила на министър-председателя във фейсбук. Подобни включвания от шофьорското място Борисов правеше и през миналата седмица - тогава инспектираше строежа на магистрала "Хемус". 

  8:40. Борисов сам шофира по бъдещата "Хемус": Говорят ми за фугата на "Графа"

  На въпрос от Попов за програмата за саниране и бъдещето й, зададен от кмета, вицепремиерът отвърна:

  "Не може да продължи по този начин, защото не е справедливо. Събираме пари от всички, ремонтираме апартаментите и къщите на малцина. За да тръгне програмата, да видят хората, че енергийната ефективност е нещо хубаво - това беше ефективно. Но не може по същия начин. Защото всичките разходи ще са 15-16 млрд. лв. Може да се направи по друг начин - например с така наречените договори с гарантиран резултат, при които инвестицията се изплаща с времето от икономиите от сметките за ток. Имаме подобни планове, но програмата по същия начин не може да продължи."

  Борисов получи 7000 подписа за възобновяване на програмата. Той първо обясни в колата, че когато е трябвало, от сдружението на общините не е имало достатъчно подкрепа. И изчисли, че досега с държавни средства са санирани около 2000 сгради. След това декларира пред граждани и журналисти, че програмата за енергийна ефективност ще бъде подновена догодина. Под каква форма точно - ще кажат експертите. 

  Докато кметът на Пазарджик сочеше санирани блокчета, училища и обясняваше колко е хубаво "с тревички по средата, доволни граждани", Томислав Дончев заяви, че и над половината образователни сгради в страната са санирани, а оттук нататък трябва фокусът да е качеството на образование и учебната база в училищата.

  Борисов: Мога да се обзаложа, че шаситата на БМВ ще се правят в Шумен

  Борисов слезе от колата, снима се с хора, появиха се и деца, но премиерът отказа да стои там, за да не го обвинят, че ги използва в изборната кампания. Последва инспекция на строеж на път, тъй като в автомобила, шофиран от премиера, бяха още финансовият министър Владислав Горанов и строителният зам.-министър Николай Нанков. В следващия "епизод" от пътуването на Борисов и екипа му движението вече бе по пътя Пловдив - Асеновград. Разказаха се плановете за околовръстен път, кръгово движение, естакада и т.н. И за ремонт на пътя Асеновград - Кърджали.

  "Ако искаме да имаме ниски данъци и инфраструктура - ще трябва да се плаща", констатира на два пъти Горанов в хода на разговорите за пътища и нужните за тях разходи. 

  И обясни как няма друга страна в Европа, през която да можеш да минеш от единия край до другия с ТИР срещу 10 евро. Тук премиерът обясни, че затова трябва да се направи всичко възможно в най-скоро време да се пусне тол системата. 

  Когато автомобилът стигна до мястото на откриване на Асеновградско шосе, пред журналистите министър-председателят повтори думите на Горанов, повтори и разказа на Нанков от колата за бъдещите планове за ремонти на шосета и в частност това към Кърджали. 

  А ако искате да видите сами как протича денят на премиера - ето и резултата от живите му включвания във фейсбук: 

   

   

   

   

  Тук опровергаваме осем лъжи за ЕС

  Тук опровергаваме осем лъжи за ЕС


  ЕС е бюрократично чудовище, което на всичко отгоре съдейства за ислямизирането на Европа - това са само две от многобройните лъжливи...

  ЕС е бюрократично чудовище, което на всичко отгоре съдейства за ислямизирането на Европа - това са само две от многобройните лъжливи твърдения за Евросъюза, които циркулират в интернет и в обичайното кръчмарско политиканстване. Изследователи от мозъчния център GLOBSEC в Братислава изготвиха наскоро цял справочник, опровергаващ 11-те най-често срещани заблуди за ЕС. Списъкът им е съставен въз основа на резултатите от интернет търсачки и на най-често задаваните въпроси по пресконференции и в медиите. Ето осем от тези митове заедно с малка част от обширната аргументация на GLOBSEC:

  Мит първи: "ЕС се разпада"

  Факт е, че през последните години Евросъюзът се бори срещу сериозни предизвикателства, а евроскептични гласове се чуват из целия континент - особено след решението на Великобритания да напусне ЕС. Иначе обаче ЕС изглежда в много добро здраве: от 1980 до 2016 година БВП на страните членки е нараснал от 3,8 трилиона на 16,5 трилиона долара, като според прогнозите след 5 години ще достигне астрономическата сума от 24 трилиона долара. А след известен спад в периода 2013-2016 г. напоследък се възвръща и доверието на хората в ЕС - повечето европейци са оптимисти за бъдещето на Съюза.

  Мит втори: "Страните членки са жертва на брюкселския диктат"

  Критиците на Евросъюза често твърдят, че Европейската комисия извива ръцете на страните членки - и че от това страдат гражданите. Всъщност обаче ЕС е обединение на суверенни държави, които доброволно отстъпват някои компетенции на Брюксел, но за сметка на това получават редица предимства като свободата на придвижване и най-вече достъп до най-могъщия обединен пазар в света. „Брюксел" не замества суверенните национални правителства, а политиките на ЕС се формират в процес на преговори в рамките на трите централни институции - Европейския съвет, Европарламента и Еврокомисията.

  Мит трети: "ЕС е бюрократично чудовище"

  За своите 500 милиона граждани ЕС се грижи с помощта на 32 000 служители и чиновници. При население от 325 милиона в САЩ броят на тези хора е 2,6 милиона. 82-милионна Германия се справя с 315 000 чиновници и служители, във Великобритания броят им е 400 000, а в Полша - 427 000. Колкото до прочутия аргумент, че ЕС се опитва да регламентира всичко, та чак до кривината на краставиците, той не отчита един важен факт: такъв огромен вътрешен пазар има нужда от общи стандарти. При това тези стандарти се въвеждат след подробно обсъждане с бизнеса и имат за цел единствено да защитят правата на потребителите. Понякога стандартизацията дори изостава от нуждите - доказва го големият шум около различното качество на едни и същи храни в Западна и в Източна Европа.

  Мит четвърти: "Франция и Германия доминират ЕС"

  Всички решения в ЕС се вземат в резултат от сложен процес, който минава през съвета, парламента и комисията. В Еврокомисията Франция и Германия са представени с по един комисар - както всички останали. Да не говорим, че най-важните решения (за бюджета, за разширяването, за външната политика) винаги се вземат единодушно. Поради това в съвета и в комисията отделни държави или групи държави успешно прокарват собствена политика, например Кипър срещу преговорите за членство с Турция или пък четирите вишеградски страни по въпроса за миграцията и бежанците. Френско-германски диктат не може да има и поради едно просто обстоятелство: двете страни са на различни позиции по някои от главните въпроси като данъчния съюз, трансферните плащания и бързината на политическото обединяване.

  Мит пети: "Еврото е причина за всички злини"

  Общата валута е не само икономически, но и политически проект. Той има за цел да улесни търговията и да подпомогне възникването на обща европейска идентичност. Хората в държавите от еврозоната при пътуване печелят чисти пари, защото вече няма такси при обмяната на валута. Бизнесът - също. Търговията има голяма изгода и поради това, че вече не съществува рискът от колебаещите се валутни курсове. От въвеждането си до сега общата европейска валута успя не само да задържи инфлацията около 2%, но и да стане втората резервна валута в света след долара.

  Мит шести: "Европа се ислямизира"

  Да, мюсюлманското население в ЕС нараства и в момента възлиза на около 26 милиона. Но това са само 5% от населението. Според прогнозите до 2030 г. процентите ще станат 6, а до 2050-а - 7,4. Но дори тези числа са твърде ниски, за да се говори за „ислямизация". Освен това мюсюлманското население нараства не толкова поради приток на мигранти, а поради по-високата си раждаемост. И днес в редица европейски държави, сред които е и България, живеят по 7-8% мюсюлмани, но тези страни изобщо не се смятат за „ислямизирани". Това лъжливо усещане идва и от още нещо: младите хора в „християнска" Европа са все по-малко религиозни. Според допитванията над 90% от чехите, 80% от естонците, 75% от шведите, 72% от датчаните и 67% от унгарците в тази възрастова група не се идентифицират с никоя религия.

  Мит седми: "ЕС е рай за бежанците"

  Често се твърди, че в ЕС се харчат прекалено много пари за бежанците, вместо да се полагат повече финансови грижи за местните хора. Това не е вярно просто защото парите за бежанците са десетки пъти по-малко, отколкото парите в социалните системи на отделните държави. Освен това редица страни от ЕС вече орязаха финансовата подкрепа за бежанците, а като цяло Евросъюзът въведе много строги мерки за даване на политическо убежище - през 2017 г. само 46% от молбите са били удовлетворени. Останалите хора трябва да се върнат по домовете си. Да, Евросъюзът засега не се справя добре с репатрирането, но Комисията и страните членки са наясно с този проблем и са твърдо решени да се справят с него.

  Мит осми: "Бежанците са главната причина за терористичните нападения в Европа"

  Вярно е, че няколко терористични атаки бяха извършени с участието на кандидати за политическо убежище: Вюрцбург, Ансбах, Берлин, Стокхолм. Но много повече терористични нападения в държави от ЕС бяха извършени от хора с европейски паспорти. Повечето от тях наистина имат чуждестранни корени, но понякога са дори трето поколение граждани на Европа. Тъй че радикалният ислямистки тероризъм е доморасъл, а причината за него се крие в лошата интеграция. Независимо от това Евросъюзът работи сериозно по укрепването на своята сигурност: запушват се дупките в законодателството за политическото убежище, усилва се граничният контрол, работи се по укрепване на споразумението с Турция и за добра организация в грижите за самите бежанци и мигранти. Тук особено внимание се отделя на мерките срещу радикализирането на бежанците.

  "Дойче веле"

  ДДС в Гърция за основните храни, тока, газта и отоплението пада двойно

  ДДС в Гърция за основните храни, тока, газта и отоплението пада двойно


  От днес влиза в сила намаленият ДДС върху повечето храни и енергоносители в Гърция, съобщава "Ефимерида тон синдактон". Намалението беше...

  От днес влиза в сила намаленият ДДС върху повечето храни и енергоносители в Гърция, съобщава "Ефимерида тон синдактон".
  Намалението беше предложено от правителството и прието от парламента този месец като част от икономическите и социалните мерки за стимулиране на икономиката и облекчаване на ситуацията на уязвимите обществени групи.
  От 24 на 13 процента се намалява ДДС за 56 категории основни храни и в общественото хранене с изключение на алкохолните питиета, безалкохолните и топлите напитки. От 13 на 6 процента е намалението на ДДС върху електроенергията, природния газ и отоплението.
  Мерките, които предприе гръцкото правителство, които освен намаляването на ДДС включват и възстановяване на 13-ата пенсия, се посрещат резервирано от кредиторите на Гърция от еврозоната, които се опасяват, че те могат да застрашат ангажиментите на страната за първичен бюджетен излишък.

  Финалът на „Игра на тронове“: Не сме доволни, не искаме да свърши (БЕЗ СПОЙЛЕРИ)

  Финалът на „Игра на тронове“: Не сме доволни, не искаме да свърши (БЕЗ СПОЙЛЕРИ)


  „Игра на тронове”, сериалът, който през юни 2011 г. започна с 2 млн. зрители, след 73 епизода завърши днес, 20 май, с 20-милионна публика и още...

  „Игра на тронове”, сериалът, който през юни 2011 г. започна с 2 млн. зрители, след 73 епизода завърши днес, 20 май, с 20-милионна публика и още четири поредици, породени от книгите на Джордж Мартин – някои вече напът към зрителите, други все още проекти. Предлагаме ви кратък обзор на финалния осми сезон – без спойлери.

  Мненията на феновете относно финала се разделиха

  Финалният шести епизод на „Игра на тронове” раздели мнението на феновете както по света, така и у нас. #GameOfThrones  е сред най-споделяните хаштагове в социалните мрежи, под него се споделят впечатления за финала и те са доста противоречиви – има разочаровани, зарадвани, изненадани и такива, които казват „Точно както очаквах”. Подобно е положението и у нас – във Фейсбук-групата „Игра на тронове – България”, разделението е дори по-голямо. До 9 ч. на 20 май 10 от 10 точки на финала бяха дали 91 членове, 1 точка – 73-ма, а само 18 души са избрали третия, компромисен вариант в анкетата са дали 5 точки.

  Финалният сезон бе най-критикуван

  Всеки епизод от осми сезон отнесе много критики. Първите два епизода – „Зимен хребет” и „Рицар на Седемте кралства” – заради изобилието от диалог и липсата на екшън. Оплакванията от третия „Дългата нощ“ бяха, че хората са се били с армията на Нощния крал по тъмно и феновете не са успели да се насладят на подробностите от сражението. Бойната стратегия на Денерис, Джон и армиите им също бе тежко критикувана от специалисти по военно дело. Операторът Фабиан Вагнер обясни, че лошата картина се дължала на грешката на канала HBO, който понижи качеството на видеото.

  В четвъртата серия недоволство сред някои зрители предизвикаха както груби грешки от военно естество на майката на дракони, така и лични решения от интимен характер на част от персонажите. А случайно попаднала в кадър картонена чашка кафе разсмя по-наблюдателните. С най-големи възмущения бе посрещнат петият епизод „Камбаните“ – зрителите масово не приемаха „изненадващите” действия на „полудялата” Денерис, въпреки че историята е пълна с подобни примери.

  Над 220 000 подписа в петиция "Игра на тронове 8" да се направи наново

  Недоволството прие такива размери, че в дните между петия и шестия епизод над един милион зрители се подписаха под петиция с искане за презаснемане на целия осми сезон с нови сценаристи. Шоурънърите Дейвид Бениоф и Дейвид Уайс бяха обвинени в некомпетентност и неспособност да довършат сериала без литературната основа (след като авторът на „Песен за огън и лед” фатално закъсня със завършването на новите части от поредицата). Недоволни зрители успяха да манипулират Гугъл така, че при търсене на изображения за „bad writers“ (лоши писатели) търсачката показва снимки на Бениоф и Уайс.

  Финалът не остави щастливи и някои от звездите на сериала – Лина Хийди имаше претенции по повод някои постъпки на Церсей и изрази разочарование от последната си сцена. Актрисата Софи Търнър заяви, че краят ще разстрои доста от феновете, в този дух се изказа и Емилия Кларк.

  Сериалът все пак постави зрителски рекорд

  Въпреки бурята от критики, „Игра на тронове” постави още няколко рекорда: петият епизод от осмия сезон е най-гледаният в историята на поредицата. На канала на НВО са го видели над 18 милиона души. Предишният рекорд беше поставен след излизането на третия епизод („Дългата нощ”) – 17,8 милиона гледания. Няма да е голяма изненада, ако утре се окаже, че финалният епизод 6 е събрал над 20 млн. зрители. Но това е само „законната” публика на „Игра на тронове”. Реалните числа са далеч по-големи. През септември 2017 г. беше съобщено, че седмият сезон на „Игра на тронове“ е бил гледан нелегално над един милиард пъти.

  Сериалът завърши, но идват нови истории от неговата вселена

  Джордж Мартин е подготовил проекти за четири поредици, чието действие се развива във вселената на „Игра на тронове”. HBO вече работи по създаването на първия от тях – с Наоми Уотс и Джош Уайтхаус в главните роли. Новият сериал ще разказва предистория — действието му се развива десет хиляди година преди събитията в „Игра на тронове”. Премиерна дата още не е обявена. По думите на Джордж Мартин, поне два от четирите проекта са основани на материали от книгата му „Огън и кръв” – която ни връща 300 години назад и представлява хроника на управлението на прародителите на Денерис, династията Таргариен.

  Учени: Защо се пристрастяваме към "Игра на тронове"

  Що се отнася до финалния епизод от „Игра на тронове”, за него е още рано да се говори. Все пак можем да кажем, че букмейкърите познават – но не винаги.

  Площад Славейков

  Пластмасовите отпадъци застрашават и въздуха

  Пластмасовите отпадъци застрашават и въздуха


  Замърсяването на океаните с пластмаса вреди на най-дребните организми – бактериите, пише сп. "Къмюникейшънс байолъджи", цитирано от БТА....

  Замърсяването на океаните с пластмаса вреди на най-дребните организми – бактериите, пише сп. "Къмюникейшънс байолъджи", цитирано от БТА. Авторите се позовават на резултатите от австралийско изследване.

  Над половината от българите смятат, че има проблеми със замърсяването на въздуха

  Учените от университета "Маккуори" са установили, че в частност химикалите, процеждащи се от пластмасовите отпадъци, ограничават растежа и увреждат фотосинтезата и съответно производството на кислород на Prochlorococcus. Въпросните микроорганизми са най-изобилните фотосинтезиращи бактерии в океаните.

  Иде нова екокриза - от пластмасовите бутилки

  Смята се, че бактериите Prochlorococcus самостоятелно допринасят за 10 процента от производството на кислород на Земята, сочи изследването.

  Румъния забрани пластмасовите торбички. А у нас кога?

  Чрез вредите, които нанася на микроорганизмите, замърсяването на океаните с пластмаса застрашава и въздуха, който хората дишат всеки ден.

  Google отне лиценза на Huawei за Android

  Google отне лиценза на Huawei за Android


  Китайската компания Huawei вече няма да има лиценз за операционната система Android, съобщи Ройтерс. Това стана след като Alphabet, компанията майка...

  Китайската компания Huawei вече няма да има лиценз за операционната система Android, съобщи Ройтерс.

  Това стана след като Alphabet, компанията майка на Google, спря бизнеса си с тях.

  Решението не е на Google - компанията няма избор поради включването на Huawei в черен списък от американския президент Доналд Тръмп. Според САЩ китайската компания е оставила пробойни в мрежовата си техника, която може да бъде употребявана от китайските власти за шпионаж.

  Vodafone откри тайни функции в оборудване на Huawei

  Първоначално санкциите засягаха само мрежовото оборудване за 5G на Huawei, после обаче последва пълна забрана за американски компании да имат бизнес с китайската компания.

  Ударът е сериозен за Huawei, която ще остане без последната версия на Android за бъдещите си устройства, и няма да има достъп до популярните услуги на Google като Play Store, от който обичайно се свалят апликации и приложения като Gmail, Maps, YouTube и други.

  Huawei може да се откаже от Android? Едва ли

  Добрата новина за потребителите е, че това няма да засегне поне за известно време настоящите модели.

  "За потребителите на услугите ни Google Play и защитите за сигурността от Google Play Protect ще продължат да функционират", обясни говорител на Huawei.

  Лошата е, че при излизане на нова версия на Android те ще получат ъпдейт много по-късно от всички други на пазара.

  А новите смартфони на китайците ще ползват отворената версия на Android и няма да имат пряк достъп до Google Play Store. Има обаче други магазини за апликации.

  Huawei в момента е вторият производител на смартфони в света, веднага след Samsung. Компанията не разчита на американския пазар, огромна част от продажбите ѝ са в родния Китай, Индия и Европа. Отнемането на лиценза за Android обаче ще я удари на всички пазари. Според анализаторите това може да доведе до минаване към развиващите се алтернативи на Android, като Tizen, или варианта китайците да разработят собствена версия на операционната система.

  Санкциите обаче ще ударят и хардуера. Бъдещите устройства Huawei няма да имат флагманните чипове на американската компания Qualcomm и ще трябва да търсят алтернативи за много други от компонентите си.

  Кризата в Австрия може да удари националистите преди евроизборите

  Кризата в Австрия може да удари националистите преди евроизборите


  Традиционните партии в Европа се надяват крайната десница да може да бъде спряна след падането на австрийския политически лидер, пише...

  Традиционните партии в Европа се надяват крайната десница да може да бъде спряна след падането на австрийския политически лидер, пише "Индипендънт", цитиран от БТА. Според медията политиците се надяват опозореният лидер на Австрийската партия на свободата АПС да бъде "първата паднала плочка от доминото" на националистическото движение.

  Крайнодясната партия на Щрахе, която е в управлението от 2017 г., беше една от най-успешните политически сили сред антиимигрантските и националистическите партии, които през последните години бяха във възход в Европа, коментира "Индипендънт". Изданието допълва, че броени дни преди изборите за Европейски парламент скандалът е прекъснал инерцията, набрана от националистите. 

  Йохан Гуденус, който е един от замесените в скандал, е имал още срещи с "лицето за връзка", участвало и в срещата на остров Ибиса, съобщава австрийският вестник "Пресе". Изданието се позовава на нова публикация на германския вестник "Зюддойче цайтунг".

  Вицеканцлерът на Австрия подаде оставка след корупционен скандал (ВИДЕО)

  В нея се казва, че след срещата на бившия ръководител на АПС Хайнц-Кристиан Щрахе и неговия съпартиец Гуденус с предполагаемата руска инвеститорка и довереното й лице на испанския остров през 2017 г. е имало още срещи, но този път само между Гуденус и довереното лице.

  Публикацията се позовава на аудиозаписи, с които разполагат "Зюддойче цайтунг" и списание "Шпигел". 

  Гуденус засега не е отговорил на запитване за коментар. Следващите срещи били във Виена. При една от тях, в края на август 2017 г., Гуденус и мъжът са разговаряли за това, че срещата в Ибиса не била протекла по желания начин.

  "Тя беше леко подразнена", казал довереникът, имайки предвид предполагаемата инвеститорка.

  Сега обаче идеята била работата да продължи. На новите срещи, както се твърди, ставало дума отново за евентуални сделки между двете страни.

  "Гардиън" пише, че очевидното желание на Щрахе да приеме руска помощ повдига нови въпроси за обхвата на отдавнашните връзки на АПС с Русия и припомня, че крайнодясната партия има подписано официално споразумение за сътрудничество с партията на Владимир Путин "Единна Русия".

  Корупционен скандал тресе правителството на Австрия (ВИДЕО)

  Коментаторите в Австрия предричат, че дясноцентристката Австрийска народна партия (АНП) на канцлера Себастиан Курц най-вероятно ще спечели от "скандала Ибиса". Водещият ѝ кандидат на европейските избори Отмар Карас вчера изключи варианта за ново коалиционно управление с крайнодесните. 

  Но скандалът повдига въпроси и за партията на Курц, на които все още не е отговорено, както и за финансирането на политическите организации в Австрия въобще, отбелязва "Гардиън".

  "Вашингтон пост" отбелязва, че оставката на Щрахе и разпадането на коалиция е удар върху опитите на европейските антиимиграционни партии да се позиционират като благонадеждни управленски алтернативи. Изданието допълва, че скандалът може обаче и да мобилизира твърдото ядро привърженици на АПС в Австрия.

  Курц поиска предсрочни избори в Австрия (ВИДЕО)

  "Ню Йорк таймс" цитира анализатори, според които е твърде рано да се каже кой ще спечели от скандала в Австрия. Остава отворен и въпросът как Курц ще съумее да управлява в оставащите месеци до предсрочните избори, при положение че опозиционни фигури и представители на собствената му консервативна АНП призоваха всички министри на АПС да напуснат постовете си. Най-важният от тях е министърът на вътрешните работи Херберт Кикъл, който отговаря за апарата за сигурност, отбелязва "Ню Йорк таймс".

  В интервю за германския вестник "Билд" от вчера Курц не изключва възможността видеозаписите от Ибиса, които предизвикаха скандала, да станат предмет на наказателно преследване срещу бившия вицеканцлер Щрахе, предаде ТАСС.

  В интервю за френския "Фигаро" Курц заявява, че ще се бори срещу идването на власт в ЕС на левите и крайнодесните сили, защото е убеден, че програмите им заплашват съществуването на съюза.

  ЕК: „Благодетелите“ на Щрахе не носят в сърцето си интересите на ЕС

  „Проследихме как ръководител на политическа партия е видян да води преговори за достъп до медиите и институциите в замяна на финансиране от външни благодетели, които не носят в сърцето си интересите на ЕС“, заяви днес говорителят на Еврокомисията Маргаритис Схинас.

  Това бе и първото изявление от Брюксел за случващото се в Австрия.

  „Не смятаме, че е необходим коментар от наша страна. Имаме пълно доверие в народа на Австрия и австрийските демократични институции да разреши това по правилния начин“, допълни Схинас.

  На иронично подмятане на журналист „гласът“ на ЕК уточни, че думата „благодетели“ трябва да бъде в кавички.

  Следизборните сценарии - ясни очертания, но с размити изходи

  Следизборните сценарии - ясни очертания, но с размити изходи


  Седмица преди изборите на 26 май и часове преди да излязат последните социологически проучвания, се смята, че разликата между двете големи...

  Седмица преди изборите на 26 май и часове преди да излязат последните социологически проучвания, се смята, че разликата между двете големи политически формации ГЕРБ и БСП е толкова малка, че никой не може да каже кой ще е победител. Ситуацията е подобна на изборите за Европарламент през 2007 г. и на парламентарния вот през 2017 г.

  Същевременно опитът ни научи да се страхуваме от последната седмица на изборната кампания. Когато някой планиран или случаен инцидент, подобен на този като изказването на Доган от 2009 г., може да промени крехкия баланс.

  Особеното при тези европейски избори. Защото те се разглеждат като началото на период, който е свързан с участието на многобройни фактори, повечето трудно предвидими. Предложената графика е по-скоро инструмент, който се опитва да очертае и свърже най-вероятните фактори и варианти за политическото развитие в страната в рамките на следващите две години. Процентите, с които са оценени различните сценарии, са баланс от мнения и оценки, събрани от приятели и колеги.

  Резултатите от изборите за Европарламент се очаква да дадат отговор на въпроса не само коя е първата политическа сила, но и как ще се преподредят останалите политически формации.  
  Според различните социологически агенции броят на участниците в евровота, които ще минат бариерата от 5,89% за влизане в Европейския парламент, варира. В случая шансът да успеят към този момент имат само 3 политически формации и той се оценява на 40%. А повече от 3 имат 60% шанс. Като за момента коалицията с най-голям шанс да стане 4-та, минала бариерата, е ВМРО (поне като се гледа интензивността на тяхната предизборна кампания).  

  За разлика от българските парламентарни избори, при които влизането в парламента предопределя съставянето на правителството, при евровота резултатите ще са по-скоро тест за електоралния потенциал. Преминаването на границата от 5,89% за "Демократична България" би означавало, че електоратът на т. нар. традиционна десница е успял да намери свой политически представител. Но дори резултати над 4% могат да се оценят като успех. Донякъде изненадващо, някои от проучванията показват известно възстановяване на загубените позиции от „Воля“. Дали е така – единствено изборите може да покажат.

  Графика Тихомир Безлов Следизборните сценарии – ясни очертания, но с „размити изходи“

  При първия сценарий – победа на ГЕРБ и подкрепящите я съюзници (дори с малка преднина). Това означава, че натискът върху правителството на Борисов ще отслабне поне за известно време. Не е ясно обаче дали тази победа ще доведе до някаква реабилитация на втория човек в ГЕРБ Цветан Цветанов. Един успех би трябвало да означава, че Цветанов е успял да мобилизира партийния апарат въпреки несигурността в партийните редици.  

  Победата обаче този път не гарантира нищо – нито на втория човек, нито партийния апарат. Премиерът Борисов говори за „чистката“, а незначителният спад на електоралната подкрепа според социологическите проучвания изглежда показва, че избирателите харесаха този подход. Същевременно очакването е, че участието на ГЕРБ в правителството означава да  продължи да губи електорална подкрепа. За три десетилетия демократични избори не е имало партия, която да не е загубила избиратели след участие във властта.  

  Евентуалната победа на ГЕРБ би означавала и проблеми за Корнелия Нинова, съответно възможност за търсене на нов лидер в социалистическата партия. Тази изборна кампания ясно показа колко са силни противниците на Нинова в БСП.

  Победата на ГЕРБ също в никакъв случай не означава стабилизация на коалицията дори и при сътресения в БСП. В редиците на „Обединени патриоти“ няма никакви признаци, че разцеплението може да бъде преодоляно. 

  На тези избори ВМРО, "Атака" и НФСБ на практика тестват електоралния си потенциал и за момента големият победител е ВМРО. Партията на Каракачанов успя да изсмуче националистическия електорат, който прие, че е по-добре да го представя някой в Европарламента, вместо да остане лоялен на неговата партия.

  Интересното е, че ако погледнем индивидуалните резултати от 2013 г., когато трите партии се явяваха самостоятелно, ВМРО е партията с най-малка електорална подкрепа. Тогава „Атака“ получи 7,3%, НФСБ – 3,7%, а ВМРО – 1,9%. 

  В този план и "Атака", и НФСБ след изборите за Европарламент имат интерес да подобрят позициите си, атакувайки ВМРО и подкрепяйки правителството. Обратното – ВМРО има интерес да отиде на бързи избори. 

  Победата на ГЕРБ няма да премахне потенциала на улични протести срещу правителството, подобни на тези през октомври 2018 г.  Независимо дали ще са заради цените на горивата или въвеждането на тол системата.

  Вторият сценарий – победа на БСП

  Това е равно вероятна възможност. Но за разлика от президентските избори през 2016 г. сега знаем, че това няма да доведе до оставка на премиера Борисов. Победата на левицата обаче ще затвърди позициите на Нинова начело на партията. 

  Със сигурност една победа на левицата би увеличила и натиска върху правителството. Съответно би накарала БСП да търси нови улични протести. Основният проблем на протестната стратегия е, че правителството пада само в парламента. Както видяхме при правителството на Пламен Орешарски, а след това и при следващите правителства на Бойко Борисов - улицата в България се уморява до 2-3 месеца. 

  В този план е важно какви ще са резултатите на другите парламентарно представени партии. Според някои от политическите наблюдатели добрите резултати на ВМРО и "Воля" биха ги мотивирали да търсят бързи предсрочни избори. Успехът на този вариант обаче минава през ДПС.

  Тежка загуба на ГЕРБ – малко вероятен сценарий

  Съществува и трети сценарий, който в настоящия момент се смята за малко вероятен – тежка загуба на ГЕРБ в резултат на „Апартаментгейт“, къщите за гости и нов гейт в последния момент. Малката вероятност на този сценарий се аргументира с доста твърдия електорат на ГЕРБ, който се доближава като поведение до този на ДПС и БСП. 

  При втория и третия сценарий вероятността за бързи предсрочни избори за парламент, които да съвпаднат с местните избори, се увеличава, но има един фактор, който работи в обратната посока. Смята се, че това е изборът на главен прокурор. По тази причина провеждането на предсрочни избори заедно с местните се оценява с доста ниска вероятност – около 10-15%.

  Идването на „новия спасител“

  Възникването на нова голяма политическа формация, която да има значимо влияние през следващата една година, също се оценява като малко вероятно (около 20%). Причината е, че съществуващите партии имат много лоялен и устойчив електорат независимо дали е на ГЕРБ, БСП и ДПС или на националисти и традиционна десница. Една нова партия трудно би имала по-голяма подкрепа от партията на Бареков през 2014 г. Тук е възможен инженерен вариант Мая Манолова–Слави Трифанов, които биха показали амбиция да атакуват следващия парламент. Големият проблем на този вариант е, че и ГЕРБ, и "Демократична България" ще играят агресивно срещу него.

  Безспорно много по-решителните избори ще бъдат за местна власт. 

  Предсрочни парламентарни избори след местните – 40%
  Без предсрочни парламентарни избори – 50%
  а) в същата партийна конфигурация – 30%
  б) с преформатиране на партийната конфигурация – 20%

  Тихомир Безлов е старши анализатор в Центъра за изследване на демокрацията. Анализът му е написан за читателите на Клуб Z.

  Българските гимнастички взеха три медала на Европейското

  Българските гимнастички взеха три медала на Европейското


  Българските гимнастички се завръщат с три бронзови медала от Европейското първенство в Баку. Отличничка е Боряна Калейн, която взе...

  Българските гимнастички се завръщат с три бронзови медала от Европейското първенство в Баку. Отличничка е Боряна Калейн, която взе индивидуално две от отличията и имаше участие в третото.

  Тийнейджърката направи отлично съчетание с лента, за което получи 19,750 точки. Другата ни представителка Катрин Тасева не се представи по най-добрия начин и остана на 8-о място - 17,750.

  Първите две места са за рускините Дина Аверина (20,400 т.) и Александра Солдатова (20,300 т.) - те единствени получиха оценки над 20.

  Злато за златните ни момичета в многобоя (ВИДЕО)

  По-рано Боряна Калейн взе отличие и на топка - 21,800 т. На този уред Тасева е седма. И тук класирането е във вида като на лента - първа е Аверина, втора - Солдатова.

  Ден по-рано българският отбор в състав Боряна Калейн, Катрин Тасева, Невяна Владинова и ансамбъл девойки (Яна Момчилова, Карина Димитрова, Жанина Георгиева, Александра Кьосева, Маргарита Василева и Моника Заркова) завърши трети в отборното състезание.

  Отбелязваме още две четвърти места. Капитанката Невяна Владинова зае тази позиция на обръч с 20,700, а Тасева получи 21,150 на бухалки.

  „Беше едно много силно състезание за мен. Можех да си спестя грешката на обръч, но това го отчитам по-скоро на невнимание, а не толкова на недостатъчна работа в залата. Радвам се, че имам развитие - това все пак е и целта. Успехът се дължи на много тренировки и на моето осъзнаване вече какво искам. Сега ми предстоят матури, а следващата неделя с Невяна Владинова заминаваме за Гран При в Тулон във Франция”, заяви Боряна Калейн.

  Учени определиха най-полезните плодове

  Учени определиха най-полезните плодове


  Американски учени изследваха плодовете и зеленчуците с най-голяма хранителна плътност и определиха съдържащите най-значими...

  Американски учени изследваха плодовете и зеленчуците с най-голяма хранителна плътност и определиха съдържащите най-значими количества витамини, минерали, фибри и протеини, съобщи Хелт дей.

  Първите пет места заемат цитруси и ягодите, които са на второ място. Списъка оглавяват лимоните. След ягодите са портокалите, лаймът и розовият и червен грейпфрут.

  Колкото и голяма слава да имат боровинките, шести в класацията са къпините. Следва белият грейпфрут. 

  От кои страни се внасят плодовете на пазара

  Резултатите не означават, че боровинките или малините са за пренебрегване. Важно е плодовете да са с всички цветове на дъгата. Така се осигурява най-голямо разнообразие от хранителни вещества и фитохимикали, които не се изчерпват с витамините и минералите.

  Важен критерий при избора е зрелостта на плодовете - когато те зеленовеят, хранителните им съставки са по-малко.

  Учените от университета "Уилям Патерсън" са изследвали плодовете и зеленчуците за витамин В, включително тиамин, рибофлавин, ниацин, фолат, В6 и В12, вит. А, С, D, E и К, както и за калий, калций, цинк - общо 17 съставки, които са много важни за здравето.

  БТА

  Огнян Герджиков: Президентът не се меси в работата на съдебната система

  Огнян Герджиков: Президентът не се меси в работата на съдебната система


  Бившият служебен премиер и председател на 39-тото Народно събрание проф. Огнян Герджиков смята, че президентът Румен Радев не се намесва в...

  Бившият служебен премиер и председател на 39-тото Народно събрание проф. Огнян Герджиков смята, че президентът Румен Радев не се намесва в съдебната власт и не вижда нищо осъдително в срещите му около предстоящия избор на нов главен прокурор. 

  „Аз не виждам нещо осъдително в това държавният глава да направи среща с настоящия главен прокурор, който има още 7-8 месеца на този пост. 
  Трябва да има диалог между властите. Това, че са отделни съдебна власт, изпълнителна, законодателна, президентска, не значи, че трябва да има китайски стени между тях. Нашите първи държавни мъже трябва да си говорят. Това е съвсем нормално и има механизми, по който се контролират действията на всички от съответните власти. Не виждам нещо чрезвичайно“, коментира проф. Герджиков е интервю за БНТ. 

  Според него президентът Румен Радев не се намесва в съдебната власт, каквито обвинения отправи премиерът Бойко Борисов.

  „Не виждам някаква намеса или недопустима намеса. Това е диалог между властите, за мен той е нормален.“, каза проф. Герджиков, който оглави служебното правителство на президента Радев през 2017 г. 

  Попитан за предложените от правосъдния министър Данаил Кирилов промени за предсрочно отстраняване на главния прокурор и двамата ръководители на висшите съдилища, проф. Герджиков каза, че трябва да има такива работещи механизми.

  „Не трябва да има никой, който не е под контрол. Нормално е тези, които са дали властта да имат възможността при нарушения, съобразно законите на страната да поемат своята отговорност. Няма пречка те да бъдат сменени по средата на мандата по съответния ред, по който те са избрани. Има си кадрови орган – Висш съдебен съвет, който може да прави предложение до парламента. Така че това са неща, които са нормални.“

  За Огнян Гердживко председателят на Върховния касационен съд – Лозан Панов, е „малко краен“.

  „Твърде много се хлъзна по посока на политиката, нещо което аз лично не одобрявам и не само аз. Все пак преди всичко той е представител на съдебната власт, на най-висока позиция. Би трябвало да стои по-далеч от политиката.“, смята той. 

  И накрая добави, че „не е толкова болна съдебната система, колкото се опитват да внушат някои“. 

  Борисов: Очакваме втори

  Борисов: Очакваме втори "Костинброд" четвъртък-петък


  "В Костинброд помните ли какво направи БСП - изведнъж експлозия, автобуси с двойно дъно. Сега нямат друг шанс. ГЕРБ загуби 6% от...

  "В Костинброд помните ли какво направи БСП - изведнъж експлозия, автобуси с двойно дъно. Сега нямат друг шанс. ГЕРБ загуби 6% от "Костинброд" и после се оказа, че няма фалшиви бюлетини. Сега очакваме и четвъртък-петък се готвим за реакция."

  Това заяви в ефира на бТВ тази сутрин премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов. Той гостува в сутрешния блок заедно с водача на листата за евровота на партията Мария Габриел.

  "Виждате, че се опитват със злоба и жлъч, но не успяват, каза още Борисов за кампанията на БСП. – Никога не сме си позволявали да казваме "БСП ги заличаваме". А сме ги били. Смазвали сме ги от бой."

  Направеното от ГЕРБ няма алтернатива, подчерта премиерът.

  Не, БСП не е алтернатива на модела "Борисов"

  На въпрос дали се бори да си "върне партията" от Цветанов, Борисов отсече, че той я е създал.

  "Въпросът е как партията не без Цветанов, а как без Борисов да продължи да е същата партия. Това е моята партия. И след като си изкарам мандата, ще се върна към партията. Аз няма да съм вечен, ще стана на 60 години. Трябва да се подготви истинско ядро от интелегентни, можещи, знаещи."

  Цветанов е сред знаещите, с много опит, направил е много за партията, но се е дръпнал настрани.

  "Това е като един футболен тим – днес си звезда, утре си резерва", заяви премиерът в любимия си стил със спортни метафори.

  Които трябвало, са подали оставка заради "Апартаментгейт", подчерта Борисов. Но най-важна била "превенцията" – повече никой няма да посмее.

  Христо Иванов: Ние постоянно живеем в един

  Христо Иванов: Ние постоянно живеем в един "Костинброд"


  „Институциите в България са приведени в състояние на будна кома. Те не работят и това е дълбоката причина за всеки един скандал. Като...

  „Институциите в България са приведени в състояние на будна кома. Те не работят и това е дълбоката причина за всеки един скандал. Като започнем от „Апаратаментгейт” – става дума, че ние имаме КПКОНПИ, чиято основна задача е да проверява имотното състояние на политиците за корупционни индикации... Тя трябваше да разкрие този скандал. Тя има над 10 млн. годишен бюджет за тази работа.

  Затова казвам, че Пламен Георгиев моментално трябва да подаде оставка. Институциите на работят и ние постоянно живеем в един "Костинброд".

  Това каза съпредседателят на „Демократична България“  Христо Иванов в ефира на Нова тв тази сутрин.

  Христо Иванов: Мандатът на Цацаров е абсолютно провален

  За изисканите проверки от главния прокурор на офшорни сметки и имоти зад граница на хора, заемащи висши държавни длъжности, Иванов коментира:

  "ДАНС трябва да проверява тези неща текущо. Има структура в ДАНС, която се нарича „Финансово разузнаване” и това им е работа. Не очаквам да излезе нещо извън поредната заготовка от това, защото институциите не работят. Те трябва да работят всеки ден, а не да правят пиар, когато на едно или друго политическо тяло му дойде до акъла да го организира това нещо”.

  Радев: Ангажираните с избора на главен прокурор да не забравят отговорността си  

  Лидерът на "Да, България" коментира и консултациите при президента за избор на нов главен прокурор, които станаха повод за задочен спор между премиера Бойко Борисов и президента Румен Радев:

  "Има решение на Конституционния съд, което обяснява, че  преценката на президента е чисто политическа за това дали да подпише указа за предложението (за нов гравен прокурор, б.р.), което ще дойде към него от ВСС. Той е напълно в правото си преди да е започнала процедурата да обяви условията, на които трябва да отговаря кандидатът, който той ще подкрепи политически, защото става дума за политическо решение. В този смисъл аз съм призовал президента да обяви предварително какви характеристики трябва да има кандидатът."

  И пак: Борисов срещу Радев заради срещите му със съдебната власт

  "Гордея се с родината си, но не защото смятам, че България е най-успешната страна, а защото мисля, че това е въпрос на отношение към себе си. Срамувам се от това, което правим за България днес... За мен Европа е катедрала. Духовно усилие с материален израз – нещо, което се прави от много поколения, но и нещо, което в основата си е съд”, заяви още съпредседателят на "Демократична България".

  Христо Иванов: Ние сме алтернатива на БКП-тата – ГЕРБ и БСП

  В ефира на Нова тв бе и Албена Симеонова - трети кандидат в листата на „Демократична България”. Тя обяви, че нейната основна кауза като евродепутат, ще бъде промяната на общата селскостопанска политика.

  "Имаме 400 км крайбрежие, а почиваме в чужбина, имаме най-красивата природа, а дишаме най-замърсения въздух, произвеждаме най-вкусните плодове и зеленчуци, а се храним с  боклуци. Аз съм биофермер от плевенско село и произвеждам здравословна храна. В момента Европа е изправена пред сериозно предизвикателство - унищожават много пчели, замърсена е водата, Това, което бих искала да променя, е общата селскостопанска политика. В момента 500 млн. европейци плащат за тази политика, а как се разпределят парите в България? Повече от 80% от тези средства отиват в по-малко от 3% от фермерите”, заяви тя.

   КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ
  Главният архитект vs спортния министър: Вместо строежи в Борисовата дайте идеи

  Главният архитект vs спортния министър: Вместо строежи в Борисовата дайте идеи


  Спорът между Столичната община и спортното министерство за строителство в Борисовата градина продължава и днес. След като министър...

  Спорът между Столичната община и спортното министерство за строителство в Борисовата градина продължава и днес. След като министър Красен Кралев заплаши със съд заради отказа на "Московска" 33 да даде зелена светлина за нови градежи в парка около сегашните стадиони, днес главният архитект Здравко Здравков призова: вместо съдебни дела Министерството на младежта и спорта (ММС) да даде работещо решение за достъпа до спортните съоръжения и за паркирането.

  Спорът води началото си от устройствения план на Борисовата, който е на етап обсъждане. Той предвижда забрана за строителство на нови обекти, което обаче засегна плановете за обновление на спортните съоръжения на територията на парка, и по-специално на стадион "Българска армия". Разрешено е реновиране, но в рамките на "чашката" на съоръжението. Концесионерът, собственикът на "ЦСКА-София" (основните акционери в клуба са Гриша Ганчев и Юлиан Инджов) вече представи архитектурни идеи за по-сериозно обновление от възможната в момента само козирка.

  Министър vs Столичната община - иска строежи в Борисовата градина

  Планът беше представен още през 2017 г. Тогава министерството е имало възражения само да се превърне стадион "Юнак" в зелен амфитеатър. Това възражение е било уважено, разказа днес Здравков в сутрешния блок на бТВ. И допълни, че на 5 юни ще има ново обсъждане и от ведомството на Красен Кралев могат да внесат своите мотивирани предложения.

  "Няма смисъл да ходим в съда, защото сме в много ранна фаза, планът в момента търпи поредица от обявявания. Ако намери министерството своето правилно решение за тази територия, мисля, че то може да бъде вписано в плана на Борисовата градина", допълни Здравков.

  По думите му общината се е спряла точно на този проект при конкурса за Борисовата, защото е бил "най-консервативен" - "именно защото не се предвижда застрояване". И националният стадин "Васил Левски", и "Армията" са запазени в него като спортни съоръжения.

  ЦСКА-София показа два проекта на бъдещия си стадион (ИЛЮСТРАЦИИ)

  "Очаквах с плана да се направят конкретни предложения как да бъде подобрена достъпността до тези съществуващи съоръжения, защото изискванията на УЕФА са огромни по отношение на достъпа. Земно-насипният стадион, какъвто е този на ЦСКА, строен през 60-те години, естетсвено може да претърпи реконструкция, но трябва да си отговорим на въпроса как ще осигурим достъпа до този страдион. Защото влизането в Борисовата градина с автомобили трябва да бъде решено, да се намери конкретното техническо решение и затова очаквам от министерството предложение", заяви главният архитект.

  С което отново призова министерството да даде работещи предложения за паркиране и достъп в условия, в които нови паркинги и алеи за автомобили няма да се строят за "Армията". За момента планът предвижда на мястото на автокъщата на бул. "Драган Цанков" да бъде проектиран паркинг за 400 автомобила.

  "И ако се намери правилното решение и подземно, би могло да се обвърже с ползването на стадиона", посочи главният архитект.

  Също така главният архитект изрази личното си убеждение, че мястото на Националния стадион трябва да бъде преместено. Тук община и държава са на едно мнение.

  Министърът на спорта: ЦСКА има право да строи в Борисовата градина

  По думите на Здравков, когато съоръжението е строено през 1961 г., колите в София са били значително по-малко – падали са се 80 автомобила на 1000 души. Съответно достъпът до стадиона е бил по-удобен. Сега обаче не е така – според някои изчисления в момента на 1000 души в София се падат над 600 автомобила.

  "Говорили сме с министър Кралев за места за нов национален стадион - единият в местността Къра, другите два варианта бяха изтеглени по периферията", посочи главният архитект.

  Извън броженията на спортното министерство по устройствения план такива се появиха и сред общински съветници, които заподозряха общината в залагане на скрито строителство.

  "Чух някакви такива фамозни определения като "скрито застрояване". В архитектурата няма такова нещо като "скрито застрояване", отвърна задочно Здравков.

  Главният архитект на София е нямало да презавери разрешителното за строежа на небостъргача "Златен век", ако собственикът на "Артекс" – Пламен Мирянов, не го беше оттеглил, сподели "от кухнята" още Здравков. Тъй като разрешителното за строеж е било изтекло през 2017 г., от "Артекс" са имали едногодишен срок да го презаверят. Подали и такова искане, но скоро то било оттеглено.

  "Бяхме подготвили такъв отказ – отказът не стигна до подпис", коментира Здравков.

  "Артекс" обжалва спирането на строежа на "Златен век"

  Той сподели, че вече не получава есемеси от Мирянови, а преди две седмици са имали среща за други техни проекти в София.

  Пороците на проекта датират още от 26 януари 2007-а, когато в "12 без 10" тогавашният главен архитект Петър Диков издава разрешителното. "Тогава Законът за устройство на територията е тиктакал, бил е приет от Народното събрание и са оставали само два дни до влизането му в сила" – обясни Здравков. (Преди измененията разрешената височина е 26 метра.) И призова, ако някой има въпроси по казуса – да се обърне към самия Диков.

  Здравков коментира и анонсираната от него в края на миналата седмица нова наредба за градската среда. Както Клуб Z писа, в нея е заложено "изчистване" на фасадите от елементи като климатици, кабели, рекламни пана и пр. Както и боядисване на сградите в определени цветове. Пилотно проектът стартира на четирите централни улици "Цар Иван Шишман", "Граф Игнатиев", "6 септември" и "Солунска", като идеята е постепенно да се разшири и към останалите части на града.

  Обещано от главния архитект: София без климатици и кабели по фасадите

  "Столичната община не прави акция по премахване на климатици, а въвежда единен стандарт, който ще доближи София до облика на европейска столица. В тези зони има 48 паметници на културата. За тези зони направихме тези градски стандарти", коментира арх. Здравков.

  По думите му в момента стандартът е подложен на консултации и може да бъде модифициран в рамките на месец. Що се отнася до собствениците на сградите в тези карета, наредбата предвижда те да имат 3-годишен срок, в който да изпълнят изискванията по стандарта. В противен случай се предвиждат санкции.

  Ален Делон получи почетна

  Ален Делон получи почетна "Златна палма"


  Филми с участие на Ален Делон цели седем пъти са били включвани в конкурсната програма на кинофестивала в Кан, но той никога не е получавал...

  Филми с участие на Ален Делон цели седем пъти са били включвани в конкурсната програма на кинофестивала в Кан, но той никога не е получавал награда от него, констатира агенция Франс прес.

  Ален Делон за киното, жените, сексуалния тормоз...

  Тази несправедливост бе поправена снощи с удостояването на легендата на френското кино с почетна "Златна палма". Престижното отличие бе връчено на Делон от неговата дъщеря Анушка.

  Дъщерята на Делон се просълзи при връчването на наградата.

  И ако този заслужил приз, отличил Жан-Пол Белмондо и Жан-Пиер Лео, изглежда малко позакъсняла компенсация, присъждането му успя да предизвика полемики в началото на кинофестивала.

  Самият Делон - също.

   

  Феминистки обвиниха актьора, че е "расист, хомофоб и женомразец". Активистки от американската асоциация "Жените и Холивуд" стигнаха до това заключение, след като внимателно проучиха всички изказвания на Делон.в миналото. Те внесоха петиция с 25 хиляди подписа до ръководството на кинофеста той да не бъде "почетен".

  "Никакви почести за женомразците и агресорите", реагираха и френските активистки от "Позволете си феминизъм".

  Фестивалът в Кан започва със скандал с Ален Делон

  "Аз не съм срещу гей браковете", беше заявил преди време своята позиция Ален Делон. "На мен не ми пука, нека хората да правят, каквото си искат. Но аз съм против осиновяването на деца от двойки от същия пол. Признах си, че съм ударил шамар на жена. Но в интерес на истината, самият аз съм получавал много повече шамари, отколкото съм раздавал. В живота си никога не съм извършвал посегателства над жена! Лепнаха ми и етикета, че съм от крайната десница, защото съм приятел с Жан-Мари Льо Пен. Не, аз просто съм десен човек и точка по въпроса!"

  Генералният директор на кинофестивала в Кан Тиери Фремо се опита да защити 83-годишния актьор от това, което той нарече "политическа полиция".

  "Делон има правото да мисли това, в което е убеден и е трудно да съдим от позицията на днешния ден за нещата, които са се случили преди доста години".

  11 загинали при стрелба в бар в Бразилия

  11 загинали при стрелба в бар в Бразилия


  Най-малко единайсет души са били убити снощи при стрелба в бар в Белем, в северния бразилски щат Пара, предадоха Франс прес и Асошиейтед...

  Най-малко единайсет души са били убити снощи при стрелба в бар в Белем, в северния бразилски щат Пара, предадоха Франс прес и Асошиейтед прес, като се позоваха на министерството на обществената сигурност.

  "Разследваме мотивите на нападението", каза по телефона на АФП говорител на министерството.

  АП цитира новинарския сайт G1, че седем въоръжени мъже открили огън в бара.

  Стрелба по аржентински депутат и помощника му

  Говорителка на щатските власти потвърди, че е имало смъртоносна стрелба, но не разкри подробности.

  "Да дойде Джон Сноу да ни управлява"


  Димо Стоянов е музикант и артист, основател и фронтмен на група “P.I.F”. На 28 май в Театър Азарян в НДК той ще представи своето театрално и...

  Димо Стоянов е музикант и артист, основател и фронтмен на група “P.I.F”. На 28 май в Театър Азарян в НДК той ще представи своето театрално и музикално представление "Кой прибира сутрин звездите".

  Г-н Стоянов, успяхме ли да превъртим колелото на прехода?

  То не е превъртяно и веднъж. Преди Втората световна война също е имало подобно превъртане. Винаги има подобни периоди, защото така работи системата на управление на света. Народът трябва да е прост, да е беден, да го караш по фалшив начин да се чувства щастлив. Това е моето обяснение.

  Изключително се дразня на абсолютно всички – няма един политик, на когото да кажа: „Браво!“. Може би Джон Сноу (герой на сериала „Игра на тронове“, бел. ред.) би бил единственият. Ей такъв да дойде. От доста време е ясно, че промeните бяха режисирани. А може би трябваше едни две хиляди души да бъдат вкарани в един стадион и разстреляни, защото комунистите са направили същото, когато са дошли на власт. Те са дошли и са занулили – колко хора са избили, цвета на интелигенцията, това е било много важно.

  Дори по турско робство не са ни занулявали толкова много. Имало е богати хора, които са давали пари. Пак е имало алъш-вериш, но е имало и интелект. В момента ние нямаме такъв ген. Върнахме се при „деведесетарските“ мутри и такава ни управляват. Много е тъпо. Как простият народ да стане, когато генът ни е избит? Ние нямаме хората, които биха могли да управляват тази държава.

  През 90-те години създадохте група P.I.F. – тогава се появи и първата й абревиетура Patriots in Fashion.

  Първоначално ние се казвахме „Resemblance“ („прилика“ от англ., бел. ред.), бяхме млади, борбени и искахме да сме различни. Дори използвахме френското „Ressemblance“. Зимата на 96-та година бяхме избягали в Унгария, където се оказаха ужасни, страшни шовинисти. Върнахме се тук и решихме да пеем на български. И първият въпрос на един концерт в София, който ни зададоха, беше как да ви обявим. Ние казахме „Resemblance“ – бяхме го вече променили от френски на английски. А човекът срещу мен: „Как, как, как? Копеле, измислете нормално име!“. Така за една вечер измислихме нещо кратко, което бързо да се помни – P.I.F, с по една точка, за да не е като списанието. Вече имахме няколко добри песни – „Колело“, „Приказка“, сингъл. Появи се и първото интервю. И първият въпрос на журналиста беше: „Какво означава абревиетурата P.I.F?”. Петимата от групата получихме „тапа в устата“. Не бяхме мислели за отговори на този въпроси. И барабанистът ни тогава избухна с „Patriots In Fashion” (“патриоти в модата“, бел. ред.). Оттам започнахме да си играем с тази абревиетура – Pictures In Frames („картини в рамки“) и т.н. Истината е, че реално нищо не означава. Абе, слушай музиката, какво ти пука какво точно означава... 

  А защо думата патриотизъм също загуби значение?

  Може би защото много се злоупотребява с нея и просто се обезцени. Толкова е близко мафията до управляващите. Няма място да си патриот някъде вътре между мафиотите и управниците ни, те са толкова близко. Ние сме една шепа хора, един квартал на Москва, това е България. 

  Цялото интервю с Димо от "P.I.F" може да прочетете в новия брой на сп. Клуб Z, който ще излезе в средата на юни. 

  Тръмп заплаши Иран

  Тръмп заплаши Иран


  Президентът на САЩ Доналд Тръмп отправи заплаха срещу Иран снощи в послание в Туитър, което засили безпокойствата за възможен конфликт на...

  Президентът на САЩ Доналд Тръмп отправи заплаха срещу Иран снощи в послание в Туитър, което засили безпокойствата за възможен конфликт на фона на растящото напрежение между САЩ и Иран, предаде Ройтерс.

  "Ако Иран иска да се бие, това ще бъде официалният край на Иран. Никога повече не заплашвайте Съединените щати", гласи туитът на Тръмп.

  If Iran wants to fight, that will be the official end of Iran. Never threaten the United States again!

  — Donald J. Trump (@realDonaldTrump) May 19, 2019

  Той написа това в отговор на вчерашното изявление на командващия корпуса на гвардейците на революцията Хосейн Салами, че Иран не иска война, но и не се страхува от война. 

  Миналата седмица иранският върховен лидер аятолах Али Хаменей каза, че Иран не иска война със САЩ, но няма да преговаря с тях и е избрал "пътя на съпротивата", напомня ДПА.

  САЩ струпват войски около Иран

  Тръмп обвинява Иран, че се опитва да се сдобие с ядрено оръжие, дестабилизира Близкия изток и подкрепя тероризма. В началото на май Иран обяви, че прекратява изпълнението на част от ангажиментите си по споразумението със световните сили за ядрената му програма. Това стана година след като Тръмп изтегли САЩ от споразумението и възстанови икономическите санкции срещу Техеран.

  Майката на всички туитове

  „Няма специално да коментирам какъвто и да било отделен туит. Но относно по-широката ситуация бих казала, че регионът няма нужда от елементи на по-нататъшна дестабилизация“, заяви днес говорителката на Еврокомисията по въпросите на външната политика Мая Коциянчич.

  Тя бе попитана дали ще коментира туита на Доналд Тръмп, който журналист нарече „майка на всички туитове“.

  „Това го казваме постоянно. Казваме също, че трябва да бъдат избягвани всякакви провокации и да бъдат положени всички усилия за разсейване на напрежението. Сигурно си спомняте, че миналата седмица върховният представител за външната политика Федерика Могерини отправи ясен призив към всички страни да проявят максимално сдържане и да избягват всякакви действията, които биха могли да допринесат за ескалация на ситуацията в региона. И ние поддържаме тази позиция“, допълни Коциянчич.

  БТА, Клуб Z

  Масови протести в Европа срещу популизма

  Масови протести в Европа срещу популизма


  Десетки хиляди хора излязоха вчера по улиците на редица европейски градове, за да протестират срещу десния популизъм и национализъм...

  Десетки хиляди хора излязоха вчера по улиците на редица европейски градове, за да протестират срещу десния популизъм и национализъм преди изборите за Европейски парламент идната седмица, предаде Асошиейтед прес.
  В германските градове Берлин, Кьолн, Лайпциг, Франкфурт, Мюнхен и Хамбург преминаха шествия под лозунга "Една Европа за всички: твоят глас против национализма". Според организаторите в протеста в Берлин са участвали 20 000 души.
  Организаторите на демонстрациите подкрепят Европейския съюз, но също настояват за промени в миграционната политика и за продължаване на спасителните мисии за мигранти в Средиземно море.
  Шествия под лозунга "Не на омразата, да на промяната" бяха организирани в Будапеща, Генуа, Варшава, Букурещ и други градове.
  Европейският парламент със 751 депутати има ограничени правомощия, но изборите се възприемат като премерване на силите както от десните, популистки и националистически групи, които искат намаляване на имиграцията и повече власт за националните правителства, така и от левоцентристките и десноцентристките традиционни партии, подкрепящи сътрудничеството между 28-те страни в ЕС и отстояващи върховенството на закона и демокрацията, отбелязва БТА. 

  Какво видях в родопското село Припек

  Какво видях в родопското село Припек


  И такова село има в България - живо, с пълна детска градина, с гимназия, с деца във всички възрасти, които на този ден са облечени в народни...

  И такова село има в България - живо, с пълна детска градина, с гимназия, с деца във всички възрасти, които на този ден са облечени в народни носии. В родопското село Припек се провежда традиционният майски събор. Слънцето грее, площадът е пълен с хора, уредбите разнасят мощни звуци на гайда.

  Стигна ли Европа до село Припек?

  "Детската градина на селото засега е пълна", казва Диана Шуманова, помощник-възпитател. Тя обаче добавя, че семействата постепенно се изнасят. От всяка къща има гурбетчии, пръснати в Германия, Австрия, Холандия, Англия, Испания.

  "Това, че сме в ЕС, само за някои е добре, а за повечето е зле. Разпиляха ни се децата, големият е на гурбет в Германия, другият и дъщерята са си в село, а аз от 50 години не съм излизал оттук", казва 76-годишният Росен Смилянов, седнал с други дядовци в селското кафене.

  Възрастният мъж отбелязва, че помни и комунизма, и демокрацията, "дето все не идва, пустият му преход безкраен". 

  "Не я разбирам аз тази европейска демокрация, щом кметът на нашата община Бахри Юмер напълно ни е зачертал и не стъпва в селото. А тук никой не го подкрепя. Допреди няколко години газехме в кал и мрак, дойде ли зимата - откъсвахме се от света, но вече взе да просветва", констатира той.

  "Може и да са малки обекти, но промяната се усеща силно - с финансирането по европейски проекти селото се преобрази. Пътищата са асфалтирани, училището и градината са ремонтирани, изградиха се детски площадки, подпорни стени", коментира Диана Шуманова и добавя:

  "Иначе без Европа сме за никъде".

  "За нас религията няма значение"

  Припек е най-голямото село в община Джебел с жители над 1000 души и 346 къщи. То е населено изцяло с българомохамедани, които твърдят, че селото им е единствената българска крепост в общината. Най-малко 700 души постоянно живеят тук. Никой не продава земята или къщата си. Защото всички се надяват, че ще дойдат по-добри времена.

  "Ние имаме подкрепата на държавата, но не и на общината в Джебел. Там са напълно безразлични към селото ни, то е като трън в очите им. Това е единственото българско село в района, а сякаш правят всичко, за да го закрият. Българи сме, религията няма значение", обяснява строителят Пламен Бонев.

  Млади хора не стъпвали в джамията, само най-възрастните. Той казва, че голяма част от младежите вече са кръстени в Христовата вяра, макар родителите им да изповядват исляма.

  "Но конфликт заради това вътре в семействата няма, възрастните са достатъчно толерантни към децата си", обяснява 40-годишният мъж. Надеждата му е училището да оцелее, за да го има и селото.

  "Онези горе се самозабравиха"

  За да оцелее селото обаче, са нужни и работни места. Симеон Бонев го знае много добре. Той е собственик на шивашка фирма в Припек. Бил е управител на подобен цех и по времето на Тодор Живков. И тогава, и сега заплатите в сектора били все 500 лева. А това идвало от корупцията - той не можел да изнася продукцията си, защото "горе има мафиотска структура, тя казва кой може да развива бизнес и кой не". За Симеон Бонев Европа е само в София, "в Припек тя още не е стъпила". Според него е несправедливо субсидии за животновъдство да получават само големите фермери, а малките да остават пренебрегнати. Той посочва, че хората в Припек отдавна са се отказали и от тютюнопроизводството.

  "Цялата работа е объркана от горе. Всички, които напират за постове във властта, нямат реална представа за живота на хората, самозабравили се типове", продължава Бонев.

  Той смята, че спасението е първо в промяната на манталитета. 

  "Не може да отидеш в общината или в данъчното, например, и да те гледат като извънземен, те са там, за да решават проблемите на хората, не да дерибействат", казва той. Проблемът, според него, е в безпределното търпение на българите и в липсата на лидер. 

  Кметът, който пише европроекти

  Кмет на село Припек е Стефан Джуванов. И той е дошъл на събора, а около него кръжат двете му дъщери. Голямата Теолина е на 21, студентка по химия в университета в Марбург, дошла си е на село за седмица. "Дойче веле в Припек! Първата година в Германия това беше практическото ми помагало по немски език!", възкликва момичето и препоръчва на всички да ползват езиковите курсове на ДВ. Теолина дълго мечтаела да живее в тази страна.

  "Но пък може и да се завърна някой ден, въпреки всичко."

  "В нашето село живеят хора на дадената дума и честта, с характер като на тази планина отсреща. Никой не може да ни пречупи", казва кметът Стефан Джуванов. ГЕРБ е неговата партия и той я благославя, защото в селото вече нямало режим на водата, улиците били асфалтирани и проблемите се решавали.

  "С подкрепата на държавата в Припек вече усещаме европейския дух, макар да сме в абсурдна изолация откъм общинската управа в Джебел. Последният ни одобрен проект за европейско финансиране в размер на 1 055 000 лева по мярката за развитие на селските райони съм го работил аз с помощта на консултанти и експерти", гордее се той.

  Предвижда се цялостно строителство и асфалтиране на шест улици, а това е важно заради терена на селището - къщите му са пръснати по баири и скатове, което прави придвижването проблемно.

  "Онези проповедници, които се натискат за място в Европейския парламент с цел да разрушат съюза и да се установи някаква Европа на нациите, грешат дълбоко. Ако не е сегашният ЕС, малките населени места ще останат на светлинни години от съвремието", заключава кметът Джуванов.

  Дойче веле.

  Москва се надява на среща Путин-Тръмп в Япония

  Москва се надява на среща Путин-Тръмп в Япония


  Москва се надява, че президентите на Русия и на Съединените щати Владимир Путин и Доналд Тръмп ще се срещнат през юни на форума на Г-20 в...

  Москва се надява, че президентите на Русия и на Съединените щати Владимир Путин и Доналд Тръмп ще се срещнат през юни на форума на Г-20 в японския град Осака. Това обяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков пред руската държавна телевизия, цитиран от БНР.

  Руската страна очаква от Вашингтон конкретни предложения за формата на срещата. Според гласа на Путин двамата президенти могат както да разговарят на крак в кулоарите на форума, така и да проведат пълноформатна среща с предварително съгласуван дневен ред. За Москва вторият вариант "отговаря вна общите интереси".

  „Всички знаем, че през последните три години Тръмп нееднократно е казвал, че иска да подобри отношенията си с Русия. Едва ли ще разберем до края какъв смисъл влага в тези думи“, посочи още Песков. 

  Според него най-важните въпроси в двустранните отношения са свързани със стратегическата стабилност и разоръжаването. Говорителят на Кремъл обаче не се ангажира с коментар или прогноза как вижда бъдещето на руско-американските отношения. И обвърза този въпрос с предстоящата кампания за президентските избори в САЩ наесен догодина. Песков обаче очаква "някои неща да бъдат изяснени" в Осака - без да даде подробности какво има предвид.

  Надал взе реванш от Джокович преди

  Надал взе реванш от Джокович преди "Ролан Гарос"


  Рафаел Надал защити титлата си на Мастърс турнира в Рим. На финала испанецът победи Новак Джокович с 6:0, 4:6, 6:1.  Така Матадора взе макар и...

  Рафаел Надал защити титлата си на Мастърс турнира в Рим. На финала испанецът победи Новак Джокович с 6:0, 4:6, 6:1. 

  Така Матадора взе макар и частичен реванш за тежката си загуба от сърбина (0:3 сета) в спора за отличията на "Аустрелиън оупън" в началото на годината. Това е титла №34 за него от серията "Мастърс 1000". Миналата неделя Джокович го изравни на върха - по 33, но Рафа не чака дълго преди да си върне лидерството.

  Титла №33 от "Мастърс" за Новак Джокович

  Краля на клея записа първи спечелен турнир за 2019-а. Той е и първият тенисист тази година, който защитава титла в голяма надпревара.

  Надал става №1 в Мадрид за девети път. Във вече 16 сезона в ATP тура той триумфира в минимум една надпревара. Балансът между двама от най-големите в историята остава в полза на Джокович - 28:26.

  Ясно е, че днешната битка беше прелюдия преди стартиращия след седмица "Ролан Гарос", където Рафа и Ноле са големите фаворити, най-вече испанецът, който 11 пъти е вдигал победоносно ръце в Париж.

  Джокович срещу Надал на финала в Рим

  Личеше умора в световния №1 след тежките битки с Хуан Мартин дел Потро и Диего Шварцман в петък и събота. Той направи много непредизвикани грешки - на волета, край мрежата, бекхендът му също не вървеше добре...

  В първия сет Джокович не изглеждаше като лидер на ранглистата. Надал го проби три пъти. Във втория сет Новак вдигна нивото на играта си, намали грешките и измъкна частта с брейк в решителния момент.

  В третия обаче започна лошо и сякаш загуби вяра, че може да обърне Краля на клея. Той от своя страна държеше да замине за Париж със самочувствие от спечелена титла.

  Глоба и отнети точки за Ник Кириос заради скандалното му поведение

  През следващата седмица има турнири от ATP 250 в Лион и Женева. В швейцарския участва Григор Димитров.

  След това идва ред на Откритото първенство на Франция. Ако Нова Джокович стане първи там, той ще запише четири поредни триумфа в турнирите от Големия шлем след "Уимбълдън", "Ю Ес Оупън" (през 2018 г.) и "Аустрелиън оупън".

  И ще стане първият в "Оупън" ерата с поне две титли във всички надпревари от "Гранд слам".

  Евровизия 2019: Благодарим на БНТ, че не участвахме

  Евровизия 2019: Благодарим на БНТ, че не участвахме


  64-ото издание на „Евровизия” приключи, nобедител (с 492 точки) е холадският изпълнител Дънкан Лорънс с песента „Arcade“, на второ място е...

  64-ото издание на „Евровизия” приключи, nобедител (с 492 точки) е холадският изпълнител Дънкан Лорънс с песента „Arcade“, на второ място е представителят на Италия Махмуд (465 точки), а комбинацията от гласовете на зрителите и точките на националните журита класираха надеждата на Русия Сергей Лазарев на трето място с почти сто точки по-малко. България нямаше участник и БНТ не излъчваше състезанието, за което сме ѝ благодарни.

  Ако съдим по руските медии, в родината на Йосиф Кобзон, Алла Пугачова и Филип Киркоров много хора са огорчени и обидени, че „Русия отново не успя да победи”, както написа Иля Кролевски в статия, озаглавена „Стига сме гледали” в сайта „Лента.ру”.

  През 2019 г. "Евровизия" ще мине без България

  В стил „гроздето е кисело”, авторът твърди, че само след няколко месеца никой няма да спомня нито едно от изпълненията на „Евровизия 2019” и обяснява защото страната му отдавна е трябвало да спре да си губи времето с това музикално състезание. Но е напълно прав – с много редки изключения (като „Любов за двама” на португалеца Салвадор Собрал през 2017 г.), евровизионното грозде наистина е кисело и неподходящо за музикална консумация. (Още веднъж: благодарим на БНТ.)

  За Русия отново са гласували най-вече зрители в страни, където живеят много руснаци, като Израел, Естония, Латвия, Литва, Молдавия, Армения… най-много точки руснакът получи от Азербайджан. Той имаше шанс да се класира и по-високо, но не получи нито точка от Беларус. Официалното жури на бившата съветската република бе дисквалифицирано заради нарушение на правилата. В интервю членовете му разкриха за кого са гласували на полуфиналите. Така „блоковото гласуване”, което превръща „Евровизия” от песенен в геополитически конкурс, можеше да помогне на Русия – и тогава едва ли в „Лента“ щеше да с появи текст, озаглавен „Стига сме гледали”.

  Заплетената система за гласуване често е определяна като един от основните недостатъци на конкурса. Последните големи промени в правилата настъпиха през 2016 г. – организаторите въведоха нова система за отделно гласуване на журито и публиката, без да осредняват резултата. С тази система може да се определи кой от артистите е станал фаворит на публиката.

  Холандия спечели "Евровизия"

  Иновациите добавиха интрига, но не спасиха от „блоковото гласуване“, за което „Евровизия“ е подлагана критики от години: гражданите на една участваща страна не могат да гласуват за своя представител и следователно да изберат изпълнител от съседна държава – или от идеологическа солидарност, или просто като поздрави за приятели или роднини, живеещи в тази страна. Поради това гражданите на бившия СССР разделят европейските държави и само съседните държави редовно си обменят гласове.

  Друг проблем на „Евровизия” е еднотипността на значителна част от участниците, отбелязва Кролевски. Година след година повечето страни изпращат на конкурса „попизпълнители с поппесни”, които си приличат като две капки вода. В крайна сметка онова, което получават зрителите като естетическо преживяване, е същото: чаша гола вода.

  Така че, нека благодарим за трети път на БНТ и лично на Константин Каменаров за може би най-доброто решение, което е взел през директорския си мандат.

  Площад Славейков.

  Ивет Лалова взе квота за олимпийските игри

  Ивет Лалова взе квота за олимпийските игри


  Ивет Лалова-Колио започна по отличен начин летния сезон в леката атлетика - тя спечели спринта на 200 метра на турнира "Сейко Голдън При" в...

  Ивет Лалова-Колио започна по отличен начин летния сезон в леката атлетика - тя спечели спринта на 200 метра на турнира "Сейко Голдън При" в Осака, Япония, с което си осигури и квота за олимпийските игри догодина.

  35-годишната Лалова записа време 22,55 секунди - нов рекорд на състезанието. И слезе значително под норматива за Токио 2020 - 22,80.

  Зад българката се наредиха американката Кайра Джеферсън с 23,00 и Олга Шафронова от Казахстан - 23,08 сек.

  Игрите в Токио може да са пети за Лалова - тя е участвала в Атина 2004, Пекин 2008, Лондон 2012 и Рио де Жанейро 2016.

  "Арда" и "Монтана" влизат в битки за Първа лига, ЦСКА 1948 се провали


  Почти всичко на върха във Втора лига вече е ясно - "Монтана" и "Арда" (Кърджали) ще играят баражи за влизане в елита, а ЦСКА 1948 остава четвърти....

  Почти всичко на върха във Втора лига вече е ясно - "Монтана" и "Арда" (Кърджали) ще играят баражи за влизане в елита, а ЦСКА 1948 остава четвърти. Което означава, че и догодина ще се подвизава във втория ешалон.

  В последния кръг остана да се изясни как ще си разпределят местата в призовата тройка тимовете от Монтана и Кърджали. Това има значение с оглед на съперниците, които ще им се паднат от Първа лига. "Витоша" (Бистрица) вече чака съперника си за 30 май - заелият второ място. За момента това е отборът от Северозападна България, който има точка повече от "Арда".

  Тази вечер "Дунав" (Русе) и "Септември" излизат в първи двубой. Ще има и реванш. Те ще определят кой остава в Първа лига и кой ще играе в другия бараж.

  Както е известно "Царско село" спечери Втора лига и от лятото се изчаква най-вискоко във футболната ни йерархия. От която пък беше изваден "Верея" - за нагласени мачове.

  "Царско село" ще играе в Първа лига от лятото

  Днес "Арда" и ЦСКА 1948 имаха пряк сблъсък в Родопите - 1:0. Голово равенство вършеше работа на "червените". Те обаче направиха твърде малко да го постигнат след ранния гол на бившия национал Венцислав Христов в 5-ата минута.

  Нататък ЦСКА 1948 имаше само една голова ситуация. В 70-ата минута юношата на "Лудогорец" Денислав Александров пропусна да вкара, а страхотна намеса имаше вратарят Иван Караджов, кадър на ЦСКА.

  Домакините пък направиха няколко пропуска, те можеха с лекота да поведат с 2:0 и да направят края безинтересен. А той и така не беше много вълнуващ за гледане - домакините лежаха по терена и разкарваха топката, а тимът от столицата беше напълно безпомощен в атака.

  В същото време "Монтана" победи с 2:0 "Пирин". И събра 60 точки, "Арда" е с 59, а ЦСКА 1948 - 56, и в губеща позиция в преките мачове със заемащия трета позиция.

  Тим Кук пред студенти: Борете се с алгоритмите, които ви дърпат към познатото

  Тим Кук пред студенти: Борете се с алгоритмите, които ви дърпат към познатото


  "Днес определени алгоритми ви дърпат към нещата, които вече знаете, вярвате или харесвате и избутват всичко друго. Бутнете и вие. Не...

  "Днес определени алгоритми ви дърпат към нещата, които вече знаете, вярвате или харесвате и избутват всичко друго. Бутнете и вие. Не трябва да е така, но през 2019 г. да си отвориш очите и да видиш нещата по нов начин може да бъде революционно."

  Това заяви изпълнителният директор на Apple Тим Кук пред студенти в американския университет Тулейн. Кук обърна специално внимание на това как социалните мрежи ни обгръщат в "балон", в който сме изложени само на съдържание и идеи, които потвърждават убежденията ни.

  Големи промени във Facebook - ето какво предстои

  Според Кук трябва да обърнем внимание на голямата картина и дълга си един към друг като хора.

  "В свят, в който пристрастено документираме живота си, повечето от нас не обръщат достатъчно внимание на това, което дължим едни на други. Трябва да разберем, че човешката циливизация е започнала, когато сме осъзнали, че заедно можем да направим повече", каза още Кук.

  Шефът на Apple обърна внимание и на темата за климатичните промени, но без да задълбава в научни тези. Вместо това той препоръча на студентите да търсят решението на проблема, като проверяват кой ще загуби най-много от него.

  "Когато направите това, политическият шум затихва и можете да усетите краката си здраво стъпили на земята. В крайна сметка не строим паметници на троловете и няма да започнем сега."

  И призна, че неговото поколение (Кук е роден през 1960 г.) не се справя добре с това.

  Тим Кук: iPhone X струва по-малко от кафе на ден

  "За някои важни неща моето поколение се провали пред вас. Прекарахме твърде много време в спорове. Фокусирахме се твърде много в битката и недостатъчно в прогреса."

  Григор влезе в основната схема в Женева

  Григор влезе в основната схема в Женева


  Григор Димитров премина квалификациите на турнира от категория АТП 250 в Женева и се класира за основната схема. Във втория си мач от...

  Григор Димитров премина квалификациите на турнира от категория АТП 250 в Женева и се класира за основната схема. Във втория си мач от пресявките първата ни ракета победи Томас Фабиано (Италия) - 7:5, 6:3. 

  Зрителите на централния корт край езерото Леман видяха как Фабиано, когото Димитров победи и в Австралия през януари, пробива за 3:2. Той затвърди, но при 3:4 Григор върна брейка, а малко след това и поведе.

  Григор Димитров започна с победа над швейцарец в квалификациите

  При 6:5 той отново удари на сервиса на своя опонент и това означаваше спечелване на сета - 7:5 и 1:0.

  Във втората част най-добрият ни тенисист игра уверено. Той направи брейк за 2:0 и до края нямаше особени проблеми - 6:3 и 2:0.

  Веднага след края на квалификациите бе теглен жребият за основната схема. Димитров ще се противопостави в първия кръг срещу Федерико Делбонис (№78 в света). След това възможен съперник е унгарецът Мартон Фучович.

  На полуфинал пък може да чака водачът в схемата Александър Зверев, който също участва с "уайлд кард" в Женева.

  "Европа на всички - твоят глас срещу национализма" (СНИМКИ)


  Хиляди поддръжници на ЕС се включиха днес в маршове в няколко германски града в подкрепа на европейското единство и срещу...

  Хиляди поддръжници на ЕС се включиха днес в маршове в няколко германски града в подкрепа на европейското единство и срещу национализма.

  Кьолн.

  Само в Берлин хората, застанали под лозунгите "Обединена Европа" и "Европа на солидарността вместо Европа на отечествата", се очакваше да достигнат до 50 000, съобщи БТА, позовавайки се на германски медии. Основното мото на протестите, каквито имаше не само в столицата на Германия, но и в градове като Франкфурт, Хамбург и Кьолн, е "Европа за всички - твоят глас срещу национализма". 

  Берлин.

  На 23-26 май във всички страни от ЕС ще се проведат избори за Европейски парламент, в които се очаква кандидатите на крайната десница да се представят добре. Поне това показва социологията и в Германия, и в Италия, и във Франция към момента. 

  Франкфурт.

  Берлин. Хамбург.

   

  17 ранени при взрив близо до пирамидите в Египет

  17 ранени при взрив близо до пирамидите в Египет


  Седемнайсет души - 10 граждани на Египет и седем туристи от Южна Африка, са ранени при експлозия, насочена срещу туристически автобус в...

  Седемнайсет души - 10 граждани на Египет и седем туристи от Южна Африка, са ранени при експлозия, насочена срещу туристически автобус в района на Големия египетски музей близо до пирамидите на платото Гиза. Според световните агенции, позоваващи се на източници от египетските сили за сигурност, става дума за взрив след задействане на самоделно взривно устройство.

  Бомбата е била активирана при преминаването на автобуса с туристи, съобщи "Франс прес".

  Всички пострадали са без опасност за живота, съобщават местни институции, цитирани от Би Би Си.

  Засега никой не е поел отговорност за взрива. 

  Свидетел на случилото се разказва пред "Ройтерс", че е чул много силна експлозия, докато се е движел по същия път, по който и автобуса. 

  Според министъра на туризма на Египет Рания А Ал Машат в превозното средство са пътували 28 души. Според кадри от мястото на инцидента се вижда, че прозорците на автобуса са избити. От взрива е пострадал и лек автомобил. 

   

  Дайте ми свобода или ми дайте смърт!*

  Дайте ми свобода или ми дайте смърт!*


  В книгата от 1895 г. на блестящия френски психолог Густав Льобон „Психология на тълпите“ са представени белезите и свойствата на...

  В книгата от 1895 г. на блестящия френски психолог Густав Льобон „Психология на тълпите“ са представени белезите и свойствата на „тълпата“, както и проявленията ѝ сред различните нации. Ученият се опитва да обори широко разпространената и до днес теория, че значимите процеси и събития в историята са ръководени от отделни знаменити личности.

  „Не кралете са направили Вартоломеевата нощ, нито религиозните войни, както и терорът не е дело на Робеспиер, Дантон или Сен Жуст. Зад такива събития винаги се открива душата на тълпите“, пише Льобон.

  Да добавим „Брекзит“

  Към примерите за събития, провокирани от колективния дух на дадена общност от хора, може също толкова естествено да добавим „Брекзит“.

  Много е изкушаващо да се прехвърли отговорността за свикването на референдум върху Дейвид Камерън, неефективните преговори – върху Тереза Мей, поддържането на народния гнет срещу Брюксел – на Найджъл Фараж или Борис Джонсън.

  Истината е, че всеки един от тях е проекция на достатъчно многоброен нюанс на британската тълпа, която допуска съществуването на изброените лица на политическата сцена, като вкарва поведението им в определен идеологически коловоз.

  Можем ли все пак да открием концептуалната матрица на нацията на Великобритания, над която впоследствие е изградена ценностната ѝ система със съпътстващите я разклонения?

  Льобон предлага отговор на този въпрос.

  „Ако е френска, тълпата държи преди всичко на равенството, ако е английска – на свободата.“

  Случайно ли е, че Франция е „полесражението“ на Великата френска революция и че в Париж е гръмнала „първата пушка“ при Пролетта на народите от 1848 г.?

  Случайно ли е, че френският президент Еманюел Макрон е един от знаменосците на либерализма, прогресивизма и задълбочаването на интеграцията на държавите членки в Европейския съюз? Нима енергията на протеста на „жълтите жилетки“ не е поддържана от усещането, че икономическите реформи на държавния глава подпомагат богатите за сметка на бедните?

  Може да зададем подобни въпроси за британската тълпа, като единствено преместим фокуса от равенството върху свободата.

  Случайно ли е, че когато във Великобритания се водят дебати за отдаването на суверенитет на Брюксел, броят на брекзитърите надвишава 50 процента (например преди подписването на Договора от Маастрихт)? Случайно ли е, че Обединеното кралство е договорило т.нар. право на неучастие (opt out) в цели четири сфери на законодателството на ЕС и така може еднолично да преценява с кои от клаузите им да се съобразява?

  И, разбира се, случайно ли е, че в страната се провежда референдум за напускане на Европейската икономическа общност (ЕИО) през 1975 г. само две години след като Обединеното кралство става неин член?

  Множество грешки

  Водачите на кампанията за „оставане“ в ЕС допуснаха множество грешки. Може би най-съществената бе, че позволиха на брекзитърите да наложат своята концепция за свобода.

  Дейвид Камерън надцени възможностите си да убеди британците в ползите от оставането в ЕС.

  Така на 23 юни 2016 г. 17,4 милиона британци не гласуваха за „четирите свободи на движение в ЕС“ (хора, услуги, стоки и капитали). Вместо това обаче на практика те подкрепиха първичното възприятие за свобода, което им навява спомени за величието от имперската епоха и ги убеждава да поправят „грешката“ от първия референдум за напускане преди повече от 40 години.

  Джонсън е фаворит за поста на Мей

  Обединеното кралство е поканено да участва в преговорите за подготвянето на Парижкия договор от 1951 г., който установява Европейската общност за въглища и стомана (ЕОВС) през 1952 г. Лондон обаче не взема активно участие при обсъжданията. Великобритания все още вярва, че ще успее да запази мястото си на трета икономика в света, като успешно се съревновава с Европейската икономическа общност, създадена през 1958 г. с влизането в сила на Римските договори. Увереността е продиктувана от възходящото развитие на икономиката след Втората световна война, търгуването с колониите и близките отношения със САЩ.

  17 май 1960 г. Британският премиер Харолд Макмилън и американският президент Дуайт Айзенхауер напускат срещата на върха между Франция, Великобритания, СССР и САЩ в Елисейския дворец в Париж. По онова време Макмилън е категоричен противник на паневропейската идея.

  Аргументите на лидерите на Консервативната и Лейбъристката партия Клемент Атли и Харолд Макмилън, изразени през 1950 г., са на практика неразличими от реториката на твърдите брекзитъри днес като Найджъл Фараж, Борис Джонсън, Джейкъб Рийс-Мог, Доминик Раб и др.

  „Ние не сме подготвени да приемем принципа, че най-важните икономически сили на тази държава трябва да бъдат предадени на власт, която е напълно недемократична и която не отговаря пред никого“, казва Клемент Атли.

  „Ние няма да позволим на супернационална власт да отнеме работните места на хора от Дърам, Мидландс, Южен Уелс и Шотландия“, заканва се Харолд Макмилън.

  В началото на 50-те години бизнесът (защитаван от консерваторите) и работниците (представлявани от лейбъристите) е против присъединяването към паневропейския проект и вярва, че добрите дни на кралството предстоят.

  Това обаче се оказва илюзия.

  Болният човек на Европа

  Суецката криза от 1956 г. е повратен момент в световната история – старите Велики сили (Обединеното кралство и Франция) са принудени от новите Велики сили (САЩ и СССР) да изтеглят войските си от Египет. Това довежда до политически и икономически сътресения и в двете държави.

  Франция напуска военните структури на НАТО, а начело на новоучредената Пета република застава героят от двете световни войни – генерал Шарл дьо Гол.

  Същевременно Великобритания осъзнава, че не може да разчита на безрезервната подкрепа на Големия брат отвъд Атлантика.

  Великобритания получава 1,3 милиарда долара заем, като в замяна се отказва от ключовия канал, който десетилетия наред е символизирал морското надмощие на кралството.

  И при двете бивши империи започва нелекият процес по деколонизацията на Африка, докато създадената като контрапункт на ЕИО Европейска асоциация за свободна търговия (ЕАСТ) се оказва недостатъчна, за да обърне икономическия упадък на кралството.

  През 1945 г. брутният вътрешен продукт на Великобритания на глава от населението е с 90 процента по-висок от средната стойност за шестте държави основателки; през 1950 г. – с 28 процента; през 1957 г. – 15 процента; през 1967 г. – 6 процента. През 1973 г. БВП на кралството е със 7 процента по-нисък.

  Страните от Британската общност осигуряват 48 процента от вноса и 49 на сто от износа към Великобритания през 1954 г. През 1972 г. кралството внася едва 19 процента от стоките си от Британската общност, докато износът се равнява на 20 процента.

  Великобритания може да се похвали с 25 процента от световния износ през 1950 г. До края на 50-те обаче Западна Германия, Франция, Япония и Италия успяват да я настигнат.

  Париж и Рим основно насърчават възстановяването чрез преки инвестиции в целеви отрасли, докато в Западна Германия най-вече се наблюдава либерализиране на достъпа до кредити чрез национални банки.

  За сравнение Лондон оставя частния сектор на произвола на съдбата и продължава да разчита, че износът ще запази равнището си. Производителите инвестират средствата си в повишаване на производителността вместо в модернизацията и развитието на нови технологии.

  През 60-те и 70-те години на миналия век Великобритания все по-често е определяна като „болния човек на Европа“.

  Присъединяването

  Обединеното кралство неуспешно отправя молба за членство в ЕИО през 1963 и 1967 г. И двата пъти Дьо Гол налага вето.

  Той обяснява решението си, шокирало както Великобритания, така и останалите държави членки, с твърдението, че „многобройни аспекти на британската икономика – от наложените практики в работата до селското стопанство – правят Великобритания несъвместима с Европа“. Според него кралството също „таи дълбока враждебност“ спрямо общността.

  Дьо Гол олицетворява идеята за „Европа на нациите“. Той е твърд противник на отдаването на суверенитет на ЕИО и дори неуспешно предлага плановете „Фуше 1“ и „Фуше 2“, които ограничават правомощията ѝ в полза на нациите.

  Според френския президент присъединяването на Великобритания към ЕИО не само ще отслаби влиянието на държавата му в рамките на общността, но и ще отвори врата за потенциално въздействие от страна на Америка.

  12 ноември 1944 г., Триумфалната арка, Париж. Уинстън Чърчил (вляво) и ген. Дьо Гол (до него)  отдават почит на загиналите във Втората световна война незнайни воини. Двадесет години по-късно Дьо Гол два пъти ще наложи вето на опитите на Великобритания да стане член на  Европейската икономическа общност.

  Дьо Гол пада от власт заради студентските протести в Париж през 1969 г. Едно от първите външнополитически действия на наследилия го Жорж Помпиду е да вдигне ветото от присъединяването на Великобритания. В началото на 70-те години отношенията между Франция и кралството се подобряват.

  През 1970 г. лейбъристкото правителство на Харолд Уилсън е заменено от проевропейската Консервативна партия, като министър-председател е най-гласовитият поддръжник на присъединяването към ЕИО – Едуард Хийт, който е близък приятел с Помпиду.

  Консерваторите вече са се излекували от „болестното състояние“ от 50-те – принудени са да признаят, че Великобритания вече не е империя и че, след като губи позициите си на пазара в полза на ЕИО, то ще е по-добре да се присъедини към нея.

  Лейбъристите обаче са разделени. Евроскептиците се страхуват например от рязкото повишаване на цената на храните съгласно Общата селскостопанска политика, тъй като стоките на пазара на Британската общност са много по-евтини.

  На власт обаче е консервативното правителство на Хийт. Уестминстър ратифицира договора за присъединяване на 28 октомври 1971 г. През следващата година последователно Камарата на общините и Камарата на лордовете го одобряват. Кралицата също го подпечатва на 6 октомври 1972 г. На 1 януари 1973 г. Обединеното кралство, Дания и Ирландия официално стават държави членки на ЕИО.

  Първият референдум – 1975 г.

  През 70-те години приключва възходящият ход на развитие на икономиката на Запада с четирикратното увеличаване на цените на петрола след войната от Кипур от октомври 1973 г.

  На британския пазар навлизат евтини стоки от Азия, които довеждат до затварянето на множество местни предприятия.

  Инфлацията достига до такива застрашителни размери, че правителството прекратява плановете си за увеличаване на заплатите на работниците от публичния сектор. Това довежда до недоволство от профсъюзите, тъй като заплатите не нарастват със същата скорост като цените на стоките.

  В държавата се организират масови протести, като най-гласовити са миньорите, които по това време осигуряват по-голямата част от енергията на страната и притежават влиятелен профсъюз – Националното обединение на миньорите (НУМ). НУМ не се задоволява с предложеното увеличение на заплатите от 16,5 процента, настоява за повишаване с 35 на сто и членовете му гласуват с 81 процента в полза на организирането на национални стачки.

  За да се ограничи потреблението на електричество и да се съхранят запасите от въглища, Хийт налага множество строги мерки на 13 декември 1973 г., като сред тях е т.нар. тридневна седмица – търговското потребление на електричество се ограничава до три последователни дни всяка седмица. Всичките телевизионни програми спират да излъчват след 22:30 ч. местно време от януари до март 1974 г.

  В крайна сметка на 7 февруари 1974 г. Едуард Хийт е принуден да подаде оставка и предизвиква предсрочни избори.

  Британският премиер Харолд Уилсън.

  На власт идва второто лейбъристко правителство на Харолд Уилсън, което увеличава заплатите на миньорите с 29 процента, след което протестите са прекратени.

  Победата на лейбъристите притеснява някои от държавите членки на ЕИО. Уилсън лично отправя втората кандидатура за присъединяване към общността през 1967 г. по време на първото му правителство (1964-1970 г.). След като обаче на власт идват консерваторите през 1970 г., той започва да ги критикува, че са направили твърде много отстъпки в преговорите с ЕИО.

  На 1 април 1974 г. външният министър Джеймс Калахан призовава за изначално предоговаряне на клаузите в договора за присъединяване. Лейбъристкото правителство се опитва да осигури по-добри условия за членуване в ЕИО, но не желае кралството да напусне общността.

  Едно от основните изисквания на Лондон е да се удължи периодът на преференциални условия за внос на захар от Карибите и масло от Нова Зеландия, постигнати по време на преговорите през 1971 г.

  Британците също настояват да се намали сумата, която влагат за бюджета на ЕИО. Хийт договаря плавно увеличаване на вноските към общността, докато кралството започне да осигурява 19 процента от бюджета.

  Уилсън също желае да се изплащат директни субсидии към малките фермери от по-бедните райони. В крайна сметка той е принуден от по-левите си съпартийци да свика референдум за членуването на Великобритания в общността.

  Въпреки недоволството на Франция останалите държави членки имат готовност да направят отстъпки, тъй като вярват, че напускането на Обединеното кралство може да има катастрофални последици за ЕИО. Затова на среща на върха в Париж на 9 и 10 декември 1974 г. Уилсън договаря създаването на Европейски фонд за регионално развитие. На 10 и 11 март 1975 г. в Дъблин Европейският съвет одобрява нов механизъм за финансиране на бюджета, съобразен с британските изисквания.

  На 27 март 1975 г. правителството на Уилсън публикува „Бяла книга за резултатите от преговорите“, в която призовава британското население да подкрепи оставането в рамките на ЕИО.

  Действията на премиера се оказват ключови – британците виждат, че общността не застрашава държавния суверенитет на Великобритания и че думата на Лондон носи тежест в рамките на ЕИО.

  Въпреки разделението сред лейбъристите премиерът и повечето лидери на партията подкрепят кампанията „Да“ (оставане в общността). Той обаче позволява на народните представители от партията му и на седемте министри, които желаят Великобритания да напусне общността, да участват в кампанията „Не“ (напускане на ЕИО).

  Кампаниите са разделени на по-малки по размер движения като „Британия в Европа“ (еврофилска) и „Кампания за национален референдум“ (евроскептична).

  На 5 юни 1975 г. се провежда първият референдум в историята на Обединеното кралство. Великобритания гласува с „да“ или „не“ на въпроса:

  „Мислите ли, че Обединеното кралство трябва да остане в Европейската икономическа общност?“

  Поддръжниците за оставане в общността печелят 67,2 процента от подадените гласове (17,4 милиона души), докато брекзитърите – 32,8 на сто (8,4 милиона души).

  На изборите са гласували общо 25,8 милиона граждани на Великобритания (64 процента от всички регистрирани гласоподаватели).

  В Англия кампанията „Да“ печели с 68,7 процента от вота; в Уелс – с 64,8 процента; в Шотландия – с 58,4 процента, а в Северна Ирландия – с 52,1 процента.

  Единствено населението на Шетландските острови и Външните Хебриди гласува за напускане на ЕИО.

  Удобният виновник

  Това, което брекзитърите от 70-те успяват да постигнат, е, че поставят въпроса за Европа на централно място в националните политически дебати и силно да го идеологизират. „Евроскептицизмът“ придобива междупартиен характер, като дори се появяват нови движения, чиято единствена цел е изкарването на Великобритания от общността, а по-късно от съюза – Партията на независимостта на Обединеното кралство.

  Брюксел се превръща в удобния „виновник“ за провалите на представители и на двете големи партии, както и за медиите, много от които през 2016 г. подкрепиха „Брекзит“.

  Ще се срещнем ли пак след 30 години?

  Британците, които през 2016 г. гласуваха да напуснат ЕС, бяха предимно представители на по-възрастното поколение – тези, които в младежките си години са подкрепили оставането на страната им в рамките на ЕИО.

  Това е един от основните аргументи на  брекзитърите – в началото на 70-те британският народ гласува да остане в ЕИО, но 40 години по-късно той знае, че петата икономика в света може и сама да се справи с конкуренти като САЩ, Китай, Япония и вече ЕС.

  Уестминстър и Даунинг стрийт, изглежда, не споделят увереността на евроскептиците. Единствената категорична позиция в Камарата на общините е избягването на „твърд Брекзит“ на всяка цена.

  Напълно е възможно да се сбъдне прогнозата на лидера на либералите в Европейския парламент Ги Верхофстат. Според него Великобритания ще напусне съюза и след 30 години отново ще подаде молба за членство. Разбира се, след трети референдум.

  22 януари 1972 г., Дворецът на Европа, Брюксел. Британският министър-председател Едуард Хийт подписва договора за присъединяване на Великобритания към Европейската икономическа общност. Нищо чудно след 30 г. някой британски министър-председател да подпише повторното влизане на Кралството в ЕС.

  Ще бъде ли тогава реториката на твърдите брекзитъри изпъстрена с изрази като „държавна измяна“ и „национално предателство“ по отношение на бъдещото правителство, ако то уважи призивите на, да кажем, 6 милиона британци (колкото подкрепиха подписката за свикване на народен вот в края на март 2019 г.), и организира трети референдум?

  Все пак, както те вече напомниха, за 30 години британският народ е способен да осмисли стратегическото положение на кралството в света. И да реши, че съобразяването с близки по култура цивилизации е по-добра опция от обвързването с хегемони като САЩ и Китай, които няма да допуснат да бъдат по-неизгодната страна по каквато и да е сделка.

  Както преговарящите от страна на ЕС многократно подчертаха – Брюксел ще се съобрази с волята на британския народ, изразена чрез последния референдум от 2016 г. И топката е в полето на Великобритания.

  Дали е възможно да има трети референдум и кога ще може той да се състои?

  Отговорите на подобни въпроси зависят изцяло от „британската тълпа“, от способността ѝ сама да се справи с предизвикателствата през XXI в. и от готовността ѝ при необходимост да актуализира концепцията си за „свобода“.

  Дано само не ѝ се наложи да преминава през нова суецка криза, за да осъзнае, че слънцето отдавна е залязло над империята.

  ----

  * „Дайте ми свобода или ми дайте смърт“ са думи на губернатора на Вирджиния Патрик Хенри, произнесени на 23 март 1775 г. по време на Американската война за независимост срещу Британската империя.

  ----

  Този материал е създаден по проект "Генерация Z".

  „Генерация Z“ – с подкрепата на „Америка за България“
  Тръмп проговори за абортите, позовавайки се на Роналд Рейгън

  Тръмп проговори за абортите, позовавайки се на Роналд Рейгън


  Президентът на САЩ Доналд Тръмп за първи път коментира темата с абортите, след като няколко щата въведоха ограничения. Най-драстични те са...

  Президентът на САЩ Доналд Тръмп за първи път коментира темата с абортите, след като няколко щата въведоха ограничения. Най-драстични те са в Алабама, където забраниха прекъсване на бременност, дори когато тя е в следствие на изнасилване, а наказанието може да е до 99 години затвор за лекари - нарушители.

  Тръмп се обяви "твърдо в полза на живота", но с уговорката, че допуска изключения в случай на насилие, кръвосмешение, медицински показатели.

  "Както повечето знаят и за онези, които биха искали да знаят, (ще кажа, че) се обявявам твърдо в полза на живота с три изключения: изнасилване, кръвосмешение и защита на живота на майката - същата позиция като тази на Роналд Рейгън", обясни президентът на САЩ в Туитър.

  Алабама забранява абортите дори при изнасилване и кръвосмешение

  Въпросът за доброволното прекъсване на бременността ще бъде в центъра на следващата президентска кампания в САЩ през 2020 г., прогнозират анализатори, съобщи БТА.

  Доналд Тръмп спечели на своя страна религиозната десница, поначало скептично настроена към разведения милиардер, с обещанието да назначи съдии - противници на абортите, във висшата съдебна инстанция на страната.

  След избирането си президентът назначи във Върховния съд двама магистрати - Нийл Горсъч и Брет Кавано, тъй че съдиите прогресисти вече са малцинство в този огран - четирима от общо девет, отбелязва АФП. Оттогава религиозната десница се надява Върховният съд стъпка по стъпка да преразгледа историческото си решение, легализирало абортите.

  ВМРО с идеи за интеграция: "държавни" аборти, трудова повинност...

  След Алабама и Мисури забрани тази седмица абортите по-късно от осмата седмица на бременността.
  Всички тези закони са в очебийно противоречие с ключовото решение от 1973 г. по делото "Роу срещу Уейд", гарантиращо правото на американките да абортират при нежизнеспособен зародиш (до 24-ата седмица на бременността). Тоест - заради решението от 1973 г. сега съдилищата ще трябва да блокират приетите органиения и наказания. Надеждите на консервативните среди е наистина казусът да стигне отново до Върховния съд.

  С огромно мнозинство ирландците одобриха абортите

  Доналд Тръмп поиска конгресът да забрани абортите при напреднала бременност.

  "Колкото до късните аборти, радикалната левица се цепи вътрешно по въпроса (. . .) Трябва да останем единни и да спечелим в името на живота през 2020 г.", написа той снощи в Туитър.

  Президентът на Австрия предлага предсрочни избори през септември

  Президентът на Австрия предлага предсрочни избори през септември


  Австрийският президент Александър Ван дер Белен предлага предсрочни парламентарни избори в страната да се проведат в началото...

  Австрийският президент Александър Ван дер Белен предлага предсрочни парламентарни избори в страната да се проведат в началото на септември. Това стана ясно след среща с канцлера Себастиан Курц. Ден по-рано самият Курц поиска именно този ход заради скандала, разтърсил Австрийската партия на свободата (АПС), която бе част от коалиционното управление на страната. Ван дер Белен и Курц разговаряха близо час при закрити врата. 

  Снощи канцлерът обяви разпадането на коалицията между неговата Австрийска народна партия (АНП) и Партията на свободата след 18-месечно управление. Причината е корупционния скандал около вицеканцлера от националистическата формация Хайнц-Кристиан Щрахе. Той подаде оставка, след като изтече видео, в което разговаря с жена, представена като племенница на руски олигарх. 

  Курц поиска предсрочни избори в Австрия (ВИДЕО)

  По-късно днес президентът на Австрия ще се срещне с Норберт Хофер, който замени Щрахе начело на АПС, а по-късно - и с представители на други партии.

  Капитанът Венсан Компани напуска

  Капитанът Венсан Компани напуска "Манчестър Сити"


  След 11 години и 360 мача за "Манчестър сити" капитанът на "гражданите" Венсан Компани обяви, че се разделя с клуба. Новината дойде, след като...

  След 11 години и 360 мача за "Манчестър сити" капитанът на "гражданите" Венсан Компани обяви, че се разделя с клуба.

  Новината дойде, след като "Сити" постигна нещо, което не бе правил нито един тим досега - този сезон вдигна и трите купи в Англия, печелейки и Висшата лига, и Купата на лигата, и Купата на футболната асоциация преди ден. 

  За първи път в историята - един клуб с трите купи в Англия

  "Мисля, че това е най-правилният момент. Само след какъв сезон го правя, невероятно е. "Сити" ми даде всичко, шейх Мансур промени моя живот и аз винаги съм опитвал да давам всичко от себе си за клуба", каза Компани.

  За 11 години в клуба защитникът спечеи 12 трофея. Компани е на 33 години. Той се връща в първия професионален футболен клуб, в който е играл - "Андерлехт". Белгиецът ще бъде играещ мениджър на отбора.

  22 000 долара за картонена чиния на Кърт Кобейн

  22 000 долара за картонена чиния на Кърт Кобейн


  Картонена чиния, използвана приживе от фронтмена на "Нирвана" Кърт Кобейн, беше продадена на търг за 22 400 долара. Новината съобщи ДПА,...

  Картонена чиния, използвана приживе от фронтмена на "Нирвана" Кърт Кобейн, беше продадена на търг за 22 400 долара. Новината съобщи ДПА, цитирана от БТА.

  Чинията е ценна не само с това чия е била. А и с това, че тя носи и почерка на Кобейн - с черен маркер върху чинията създателят и вокал на гръндж бандата е изписал реда на песните за концерт. 

  Става дума за излизане на сцена на "Нирвана" във Вашингтон през 1990 г. Концертът е на 28 април 1990 г. 

  Търгът, на който бяха продадени вещи на самоубилия се през 1994 г. Кобейн, бе организиран от аукционната къща "Джулиънс окшънс". Първоначалната оценка на чинията бе 2000 долара, но по време на наддаването цената е скочира до 22 400 долара. 

  На същия търг жилетка, носена от Кобейн по време на последната фотосесия, заснета с него преди да отнеме живота си, също вече има нов собственик. Срещу 75 000 долара.

  Ден 10: търсенето на заподозрения на убийства от Костенец продължава

  Ден 10: търсенето на заподозрения на убийства от Костенец продължава


  "Безпрецедентната акция" - както от МВР я нарекоха  - по издирването на заподозрения за убийството на млада жена и мъж в Костенец...

  "Безпрецедентната акция" - както от МВР я нарекоха  - по издирването на заподозрения за убийството на млада жена и мъж в Костенец продължава вече 10-ден. 43-годишният Стоян Зайков-Чане все още е на свобода. След като в събота беше намерено вероятното оръжие на едно от убийствата, днес полицаи обхождат отново местността.

  Полицията намери оръжие, търсейки убиеца около Костенец

  Целият арсенал на МВР е включен в издирването на беглеца - следови кучета, дронове,термовизионни камери и високопроходими автомобили. 

  Стоян Зайков е в неизвестност от 9 май. Тогава бе открито тялото на бившата му приятелка, от която има дете. На 16 май полицията намери и тяло на мъж, който живеел в непосредствена близост до дома на Зайков. Той се оказа и далечен братовчед на заподозрения и бил разпитан, след като Зайков изчезва.

  Зайков и убитият му съсед имали "чисто човешки отношения"

  В събота полицейско куче попадна на първата следа от издирвания. Така бе открита пушката, с която се предполага, че е застрелян братовчедът на Зайков. Все още обаче не са готови експертизите на оръжието, които да потвърдят или не, че с него е убит човек.

  1733 деца в България - спасени от изоставяне през 2018 г.

  1733 деца в България - спасени от изоставяне през 2018 г.


  Социалните работници са предотвратили изоставянето на 1733 деца през 2018 г. Във връзка със спекулативните твърдения в социалните мрежи за...

  Социалните работници са предотвратили изоставянето на 1733 деца през 2018 г.

  Във връзка със спекулативните твърдения в социалните мрежи за „незаконно отнети деца“ Министерството на труда и социалната политика изразява следната позиция: 

  Основният приоритет в работата на социалните работници е децата да се отглеждат от своите майки и бащи. В тази връзка се осъществяват редица дейности за подкрепа на семействата чрез осигуряването на подходящи социални услуги и оказване на финансова подкрепа. Показателен пример в това отношение е дейността на социалните работници по превенция на изоставянето. Благодарение на техните усилия през 2018 г. 1733 деца са останали да живеят в своето родно семейство.

  Извеждането на дете от биологичното семейство е крайна временна мярка за закрила, която се базира на прецизно проучване и оценка на конкретния сигнал за дете в риск и се потвърждава със съдебно решение. Поради това категорично възразяваме срещу разпространението на манипулативни информации за „незаконно отнемане на деца“. Подобни твърдения са лишени от всякакво основание и могат да бъдат определени единствено като фалшиви новини. 

  Извеждането на дете от биологичното семейство като мярка за закрила се предприема винаги след обстойно проучване и изчерпване на всички възможности за закрила в семейството или в разширения семеен кръг. През 2018 г. 731 деца са били настанени в семейство на роднини и близки.

  Изключение правят единствено случаите, когато при различни причини се налага спешното извеждане на детето, но и в тези случаи главната цел е връщането на детето в родното семейство.

  "Работата в тази посока включва всички дейности за подкрепа на семейството, за да се гарантира най-добра среда за отглеждане на детето. През 2018 г. социалните работници са работили по 1235 случая за реинтеграция на деца в семейството. В 495 от тях децата са се върнали при своите родители. По много от останалите случаи работата продължава и през настоящата година", показват още данните на социалното министерство.

  Кандидат-президентът на САЩ Байдън: Тръмп е главният разединител

  Кандидат-президентът на САЩ Байдън: Тръмп е главният разединител


  Демократът Джо Байдън, бивш вицепрезидент на САЩ и кандидат за президентските избори през 2020 г., започна кампанията си с предложение за...

  Демократът Джо Байдън, бивш вицепрезидент на САЩ и кандидат за президентските избори през 2020 г., започна кампанията си с предложение за платформа, основаваща се на сътрудничество и единство между партиите, и с критики към "главния разединител" Доналд Тръмп, предаде ДПА, цитирана от БТА.

  Седемдесет и шест годишният Байдън е един от над 20 претенденти за номинацията на Демократическата партия за изборите. Към момента той е и водещият кандидат.

  Възходът на Джо Байдън - ще успее ли да пребори Тръмп

  Пред привърженици във Филаделфия Байдън заяви, че "ще възстанови душата на нацията":

  "Нашата политика се занимава с разделение, а президентът ни е главният разединител", каза бившият вицепрезидент и обеща да постигне единство между републиканци и демократи.

  Голяма част от речта си той посвети на остри критики към Тръмп и "разрушителната му политика", цитирайки разделянето на семейства на границата с Мексико и реакцията на президента на националистически митинг в Шарлътсвил през 2017 г., в която мнозина съзряха подкрепа за крайнодесни организации.
  Ако американците искат президент, който засилва разделението ни, управлява с натиск, демонизира опонентите и бълва омраза, аз не съм им нужен - имат си президента Доналд Тръмп, каза Байдън.

  Кандидатирам се, за да предложа на страната ни - на демократи, републиканци и независими - един различен път. Не връщане към нещо, което никога не е съществувало, а към бъдеше, което осъществява истинския ни потенциал като страна, отбеляза той, имайки предвид лозунга на Тръмп "Да направим Америка отново велика".

  Байдън говори също за достъпа до образование и здравеопазване, и за климатичните промени, включително за нуждата от "революция на чистата енергетика".

  Джо Байдън се кандидатира за президент за трети път. Той е сенатор в продължение на 35 години, преди да се присъедини към Барак Обама на изборите през 2008 г. и да бъде негов вицепрезидент осем години.

  Как би се отразила на България европейска минимална заплата?

  Как би се отразила на България европейска минимална заплата?


  Адриан Николов Когато една идея е вредна, но популистка, то с времето тя се приема от логично мислещите като необходимото зло. Става, обаче,...

  Адриан Николов

  Когато една идея е вредна, но популистка, то с времето тя се приема от логично мислещите като необходимото зло. Става, обаче, по-лошо, когато същата вредна идея, отново по популистки причини, започне да се „усъвършенства“. Това се случва с минималната работна заплата в момента на европейско ниво.

  На фона на пороя от обещания – от ограничаване и пренасочване на мигрантите, през облагане на интернет гигантите и по-агресивни климатични политики, до предоговаряне на основните споразумения на които е основан Европейския съюз (ЕС), който засипа европейските избиратели в хода на кампанията за европейски парламент една новопредложена политика изглежда особено опасна за източноевропейския пазар на труда и конкурентоспособността на новите страни членки. Тук говорим, разбира се, за лансираната идея за европейска минимална заплата, която намери подкрепа както сред повечето леви партии и кандидати, така и, по-неочаквано, от водача на листата на ГЕРБ за европейските избори.

  Предложението за въвеждане на общоевропейска минимална заплата съществува, най-общо, в три отделни форми. Първата предполага една и съща пропорция на минималното заплащане спрямо средното за всички европейски страни, независимо от нивото на икономическото и социално развитие. Например такава е концепцията на заместник-председателя на Европейската комисия Франс Тимерманс, който предлага това да бъде фиксирано на 60% от медианната заплата. По-мекият вариант на този подход е предложеният от френския президент Емануел Макрон, който се обявява в полза на европейски механизъм за определяне на минималното заплащане, без да влиза в детайли за начина, по който той ще функционира. Най-твърдият, който се подкрепя предимно от крайнолеви кандидати, налага едно и също твърдо равнище на минималната заплата за целия блок. Изтъкваните от всички причини за въвеждането на европейска минимална заплата са в общи линии едни и същи – борба с неравенството в доходите, както между европейските държави, така и вътре в тях, социална справедливост и поправяне на „щетите от неолибералните политики“.

  Разбира се, въвеждането на такъв подход към определянето на минималната заплата, особено в най-крайния ѝ вариант, няма да реши нито един от тези проблеми; обратно, най-вероятно ще спомогне за задълбочаването им. Най-лесно може да бъде оценено най-конкурентното предложение, а именно фиксирането на минималната заплата на 60% от медианната за всяка от отделните страни*.

  За съжаление, структурната статистика на заплатите и разходите за труд на Националния статистически институт се събира веднъж на четири години (последните достъпни данни са за 2014 г.), а само тя включва медианното заплащане. От последните четири издания на това изследване обаче установяваме, че в България отношението между средната и медианната заплата е сравнително постоянно – между 69-71%, което ни позволява с относителна точност да изчислим медианната заплата въз основа на средната такава. Предвид че средната брутна месечна заплата през 2018 г. е 1135 лева, то това поставя медианната заплата за същата година на ниво от около 795 лева. Следователно според предложения подход за определяне на минималните заплати в ЕС, тази в България през 2018 г. би следвало да е приблизително 475 лева.

  Любопитното е, че така изчислената минимална заплата е по-ниска от тази, която е в сила в България през 2018 г., от 510 лева. С други думи, ако предложението за европейска МРЗ се прилага като „точно 60% от медианната заплата“, а не „поне 60% или повече“, то това означава, че минималното заплащане в България трябва да бъде намалено. Предвид че отношението между средна и медианна заплата е доста стабилно през последните две десетилетия, на практика фиксирането на МРЗ като дял от медианната заплата ще доведе до задържане на ръста на МРЗ в България и до нейното намаляване спрямо днешните ѝ равнища, противно на тезите и предложенията на повечето профсъюзи и леви политици у нас.

  Въпреки че е далеч от идеален вариант, подобна твърда зависимост между медианна и минимална заплата се приближава до идеята за въвеждане на механизъм за определяне на МРЗ, вместо определянето ѝ чрез договореност между работодателите, синдикатите и правителството. Разбира се, за предпочитане е подобен механизъм да включва и други макроикономически индикатори, но в случая на България дори и предложеното е за предпочитане пред настоящия подход. Това намаление и задържане обаче надали ще се случи на практика, най-малкото защото няма видима причина ЕС да забрани на страните членки да увеличават своята МРЗ над заложения европейски минимум.

  Проблемите с въвеждането на единен европейски метод за определяне на МРЗ обаче идват от другаде. На този етап от развитието на ЕС социалната политика е почти изключително в ръцете на страните членки и начинът, по който се води тя, е пряк резултат от тяхното икономическо и социално развитие. До голяма степен заплатите са функция на производителността на труда и всеки опит за изравнява на подхода за определянето им, между страни с фундаментално различна структура на икономиката и ниво на икономическо развитие, води до значителни дисбаланси. Дори и при горното просто изчисление да изглежда, че единственият конкретен предложен подход да послужи като спирачка на ръста на минималната заплата в България, няма гаранция че отношението между медианна и минимална заплата на европейско ниво ще се запази такова  в бъдеще, вместо разликата да бъде намалявана.

  От друга страна трябва да имаме предвид и днешния облик на европейската политика. През последните години все по-ясно наблюдаваме разделение по линията Изток-Запад, най-вече поради все по-често изразяваната от някои западноевропейски страни позиция (Франция най-гласно), че новите страни членки им оказват нелоялна конкуренция с ниски данъци и заплати, което създава „социален дъмпинг“. По тази причина отказът от суверенитет в областта на социалната политика и делегирането на решенията за нея на европейско ниво може да се превърне в начин за смекчаване на конкурентните предимства на Източна Европа, особено предвид че се радват на подкрепата на Макрон, който поставя високо сред политическите си приоритети борбата със „социалния дъмпинг“.

  Ако оставим настрана горните няколко наблюдения, за предложенията за европейска минимална заплата важат всички проблеми, до които води поддържането на политика на МРЗ по принцип:

  –         изкривяване на пазара на труда,

  –         затваряне на достъпа до него за работници с по-ниско образование, квалификации или опит,

  –         по-малко работни места,

  –         извиване на ръцете на работодателите, между много други.

  В този смисъл, ако политиката на ЕС следва да се насочи към повече конкуренция, а не към повече солидарност, то въвеждането на европейска минимална заплата трябва да се изостави изцяло.

  В заключение, засега знаем прекалено малко относно какво наистина се крие зад предложенията за европейска минимална заплата, най-вече понеже тя е по-скоро политически слоган, отколкото реално политическо предложение. Видимо обаче тя крие рискове от уравниловка и опасности от смекчаване на конкуренцията, особено за Източна Европа.

  * Тук трябва да направим необходимото разграничение между средна и медианна заплата – медианата е стойността, която разделя на две равни части дадено множество, в случая това на заплатите. Важно е да се знае, че медианата често е различна от средната аритметична стойност, в разглеждания случай значително по-ниска. Средната аритметична стойност няма как да се ползва за основа на минимална работна заплата (МРЗ), тъй като всяко увеличение на МРЗ я повишава значително, ограничавайки потенциалната най-ниска стойност.

  ** Текстът на Адриан Николов е публикуван в сайта на Института за пазарна икономика, откъдето го препечатваме. Подзаглавието е на редакцията.

  Кан 2019: На колене пред своя идол (ВИДЕО)

  Кан 2019: На колене пред своя идол (ВИДЕО)


  „Рокетмен” – музикалният филм за ранните години на Елтън Джон, бе топло приет на премиерата си в Кан от публиката. След края на...

  „Рокетмен” – музикалният филм за ранните години на Елтън Джон, бе топло приет на премиерата си в Кан от публиката. След края на прожекцията в очите на Тарън Еджъртън – изпълнителя на главната роля, се появиха сълзи, докато благодарната публика засипваше актьора и музиканта с бурни аплодисменти, съобщава сайтът „Индиуайър“. Във видеото, публикувано в социалните мрежи, изпълнителят на ролята на младия Елтън Джон изглежда много емоционален, докато благодари на публиката.

   

   

  Преди премиерата Еджъртън се появи на червения килим в компанията на легендарния музикант и колегите си от филма – звездата от „Игра на тронове“ на Ричард Мадън и актрисата Брайс Далас Хауърд. За да покаже уважение към Елтън Джон, Тарън дори „подви коляно”, за да завърже връзките на обувката на рокзвездата.

  Освен с присъствието си, сър Елтон Джон и Тарън Еджертън зарадваха публиката в Кан и със съвместно изпълнение на един от хитовете на британския музикант. По думите на композитора, никой не е пял негова песен по-добре от Тарън.

  „Рокетмен” е разказ за невероятната лична история на певеца, композитор и шоумен Реджиналд Кенет Дуайт, по-известен на света като Елтън Джон. Във фокуса на рокендрол фантазията са годините, в които Елтън прави големия си пробив на сцената. Заглавието е вдъхновено от едноименния хит на звездата и прави аналогия с шеметното му издигане към рок и поп небосклона.

  Филмът на британския режисьор Декстър Флечър (той довърши работата на Брайън Сингър, който бе уволнен три седмици преди края на снимките на „Бохемска рапсодия”) разказва за трансформацията на срамежливия Реджиналд Дуайт в екстравагантна суперзвезда Елтън Джон на фона на някои от най-известните му и обичани песни.

  Българската премиера на „Рокетмен” е насрочена за 31 май.

  Площад Славейков.

  Тереза Мей предлага пак сделка за

  Тереза Мей предлага пак сделка за "Брекзит"


  Министър-председателката на Великобритания Тереза Мей обяви, че преди да напусне поста си ще предложи пред Камарата на общините нова...

  Министър-председателката на Великобритания Тереза Мей обяви, че преди да напусне поста си ще предложи пред Камарата на общините нова оферта с "подобрен пакет от мерки" като последен опит за одобряване на законопроекта за "Брекзит".

  Новината съобщи самата Мей в специална статия за "Сънди таймс". Тя пише:

   "Какъвто и да бъде изходът от всеки индикативен вот, аз не просто ще поискам от членовете на парламента, а ще ги помоля да погледнат новата и подобрена сделка със свеж поглед и да й дадат своята подкрепа". 

  "Сънди таймс" припомня, че преди това Мей ще се посъветва с колегите си в правителството за предложените промени. Освен това кабинетът ще обсъди план за редица индикативни гласувания с цел да бъде установено кои предложения могат да съберат депутатско мнозинство, допълва неделното издание.  

  Мей казва в началото на юни кога се оттегля

  В петък преговорите между консерваторите на Мей и лейбъристите в опозиция се провалиха. Това стана часове след като Мей се съгласи да обяви в началото на юни кога ще подаде оставка. Вчера говорителят на Лейбъристката партия по въпросите за "Брекзит" Киър Стармър каза, че за да се излезе от задънената улица, правителството трябва да свика нов референдум.

  Скъпи български родители, прочетете този текст!

  Скъпи български родители, прочетете този текст!


  В България се надигна колективна истерия срещу Националната стратегия за детето. Истерия, граничеща с лудост ("...Ще ни отвлекат децата в...

  В България се надигна колективна истерия срещу Националната стратегия за детето. Истерия, граничеща с лудост ("...Ще ни отвлекат децата в Норвегия, където педофилията е задължителна по закон"). На хората, които умеят да разбират това, което четат, явно вече им стана ясно кой и с какви цели организира това обезумяване. В дъното на този театър на абсурда са крайнодесни фундаменталистки групи. Надлежно организирани и финансирани, те искат преследване на всички, които не живеят в рамките на "традиционното християнско семейство", смятат инвитро оплождането за дело на Сатаната, а образованието - за нещо крайно опасно.

  Всъщност, този театър на абсурда ни е познат и от истерията покрай Истанбулската конвенция. Целта и в двата случая е все същата: да се внуши, че България има зъл външен враг и това е Европа. И че е време да се огледаме за "истинските" си приятели. Кои ли ще са те? Е, как кои?! Това са братята-славяни, великодушните освободители, православните християни, които отдавна са обявили Европа за шайка дегенерати...

  Изобличаването на тези групи и техните цели не решава обаче големия проблем. А той е: как така маргинални организации, разпространяващи откровено налудничави лъжи, получиха толкова чувствителна подкрепа от българското общество?

  Що е то дете и какво правим с него?

  Ами ето как: масовият българин (някаква частица от него живее във всеки от нас) освен, че е крайно несигурен в своята полова идентичност, което стана ясно покрай истерията с "джендъра", не е и сигурен какво да прави с децата си. Това е видно отдавна и с просто око.

  Вместо търпеливо да учи децата си на самостоятелност, българинът ги глези. Вместо още по-търпеливо да ги учи на дисциплина, българинът включва "шамарената фабрика". Получава се така, че в един момент някакви "добри" майки нашамаросват някакви "лоши" деца.

  Както в истерията около "джендър идеологията", така и в паниката покрай Стратегията за детето виждаме нагледно как на повърхността избива незавършеността на българската модернизация. Вече няколко поколения наред българското общество е разкрачено между традицията и модерността. В случая: между патриархалния ред, чиято цел е оцеляване на групата, и правовия ред, чиято цел е щастието на отделния индивид.

  В патриархалния ред правилата са онова, което съобщава патриархът. Отклоненията се наказват с легитимно насилие, упражнявано от патриарха или от негово име. На децата се гледа като на "дефектни възрастни" - като на дивачета, чието предназначение е да бъдат вкарани "в правия път", за да станат след време точно като своите родители. Бидейки "дефектни" и "диви", тези същества, ако не бъдат дисциплинирани с всички налични средства, просто никога няма да станат почтени възрастни. Ако не бъдат изградени с шамари и вербално насилие (достатъчно е да бъдат наречени "глупак", "идиот" или "кретен"), те ще станат пияници, разбойници или нехранимайковци.

  В правовия ред децата не са възприемани като дефектни, нито като дивачета, подлежащи на опитомяване. Тук те са индивиди, притежаващи пълния комплект от права и свободи от момента на своето раждане. Достъпът им до тези права и свободи е временно ограничен, докато с помощта на образованието и възпитанието те не станат способни да се ползват от тези блага по отговорен начин. Целта на възпитанието не е рендосване на "дефектите" или опитомяване на "дивотията", а - развитието на способностите, заложени в детето.

  Какво се случи в България?

  Социализмът отмени патриархалния ред, без да го смени - както се прави при един процес на модернизация - с правов ред. На мястото на патриархата БКП постави един кентавър: феодален по същината си матриархат. Партията е Майка, комуто дължиш всичко. Тя обаче е представлявана от героически мъже с желязна воля и челичена решителност, на които трябва да се подражава.

  Не е за учудване, че от този тюрлю-гювеч масовият българин излиза с изострена неубеденост в половата си принадлежност, с объркано джендър-поведение (мрази ромите и гейовете, а издига Азис в кумир) и с базисно невежество по отношение на въпроса: що е то дете и какво правим с него?

  В днешната ситуация действат, разбира се, и допълнителни фактори, изострящи наклонността на масовия българин да се отдава на социални паники. Вече 30 години училищното образование е в будна кома. Никой в него няма никаква представа какви хора трябва да има "на изхода" от образователния процес. Преди 100 години е било ясно: да излизат хора, пригодни за администратори, военни и управляващи. Преди 50 години пак е било ясно: да излизат хора, способни на подчинение и на безрезервна преданост на всяко партийно начинание, независимо от неговата глупост. Какви младежи искаме днес, та да построим съответната образователна система? Тъй като никой политик нямаше смелостта да съобщи, че на изхода искаме отговорни и самостоятелни граждани, способни да организират самостоятелно своя живот, докато участват в подобряването на условията на живот за всички - то и училищната система, оставена на самотек, роди същества, които не са чували за трите власти и тяхното разделение, които знаят за "България на три морета", но не знаят кои са моретата...

  Децата имат права!

  На свой ред рухването на доверието в управляващите, причинено от лакомията, глупостта и високомерието на самите управляващи, даде като резултат нежеланието да се вярва на каквото и да е съобщение от властта, дори то да е най-очевидно вярното и полезно нещо. Затова масовият българин по-лесно вярва, че принц Чарлз е рептил, че в Холандия християнството е забранено и че в Норвегия содомията се преподава в първи клас, отколкото - че Истанбулската конвенция наистина има за цел да пази жените и децата от насилие.

  Днес масовият българин явно не е способен да разбере Националната стратегия за детето, с нейното въвеждане на правовия ред, т.е. на концепцията, че децата не са дивачета, а човечета с права, които държавата трябва да гарантира срещу посегателства.

  Нито изобличението на фанатизираните групи, стоящи зад сегашната истерия, нито дори въвеждането на задължително прочитане на Националната стратегия ще пречупи бягството на българското общество от отговорностите на живота в модерността. Това общество се страхува от самото себе си; и иска да избяга от самото себе си. Това е душевно болно общество, както би констатирал (с лекота) Ерих Фром. Иска се лечение - дълъг, устойчив, неотстъпчив процес на елементарно образование на българите и на българските политици.

  Иначе не децата на българите, а самите българи ще продължат да се държат като диви животни.

  Дойче веле.

  ЦСКА-София притисна

  ЦСКА-София притисна "Лудогорец" след победа в Стара Загора


  ЦСКА-София измъкна трудна победа с 1:0 срещу "Берое" в Стара Загора и два кръга преди края съкрати изоставането си до лидера "Лудогорец" на...

  ЦСКА-София измъкна трудна победа с 1:0 срещу "Берое" в Стара Загора и два кръга преди края съкрати изоставането си до лидера "Лудогорец" на само една точка.

  Тиаго Родригес вкара в 16-ата минута, а в края гостите удържаха натиска на "зелено-белите". По-рано днес "Лудогорец" и "Левски" направиха 1:1.

  "Левски" не се даде на "Лудогорец" в мач с три червени картона

  Първенството приключва идната седмица. Във вторник са мачовете "Левски" - ЦСКА-София и "Ботев" - "Лудогорец". А в петък в последния кръг "орлите" приемат "Черно море", а "червените" - своя кошмар тази пролет "Ботев" (Пловдив). "Левски" гостува в Стара Загора.

  ЦСКА-София започна по-добре, може би с идея да отбележи ранен гол. Евандро стреля силно, но Душан Перниш спаси. В 16-ата минута гостите разиграха топката добре и последният, който я отигра - Тиаго, го направи майсторски за 1:0. Пореден важен гол на португалеца.

  До края на полувремето нямаше почти нищо интересно.

  След почивката "червените" се прибраха в глуха защита, но беройци не успяха да ги пробият. Много работа имаше вратарят Витаутас Черниаускас. Педро Еуженио пробва стража с удари отдалеч.

  Още няколко пъти имаше напрежение пред вратата на ЦСКА-София, макар че ситуациите не бяха стопроцентови.

  По пътеката на Боян Петров - стръмно, кално и върховно (СНИМКИ)

  По пътеката на Боян Петров - стръмно, кално и върховно (СНИМКИ)


  Не беше лесно. Ако не си се подготвил, ако не си изкачвал тази пътека, или някоя друга планинска наскоро - често се задъхваш нагоре. На места...

  Не беше лесно. Ако не си се подготвил, ако не си изкачвал тази пътека, или някоя друга планинска наскоро - често се задъхваш нагоре. На места е много кално и хлъзгаво. Но си струваше всяка една стъпка нагоре и всяко едно усилие. Всяко едно задъхване и хващане за дърво в най-трудните участъци.

  Скоростното изкачване на Копитото на Витоша, посветено на първия 8-хилядник, покорен от Боян Петров (Гашербрум 1, 8068), привлече над 500 души в Княжево. Те извървяха пътя по пътеката, по която тренираше алпинистът.

  Това може да се види по трасето.

  Финишираха 531 души, от които 294 дами. Имаше хора от няколко поколения, включително невръстни деца. Това е и най-ценното всъщност.

  Организаторите пускаха участниците на всеки половин час от 9 до 11 часа. В 11:30 тръгнаха нагоре и хора, които предпочетоха да бъдат извън класирането. Всичко беше доста  добре изпипано, а наистина много хора положиха усилия за това. 

  На определено място на трасето можеше да се напише нещо в тетрадки. За Боян.

  Трасето беше маркирано перфектно, имаше хора на определени места, които окуражаваха и казваха "колко остава", имаше награди за всички деца... Много ведро настроение и положителна енергия. Като за събитие, свързано с Боян Петров.

  Победителите са лекоатлети, маратонци, планински бегачи, състезатели по ориентиране, биатлон... Да, трети при мъжете стана световният вицешампион по биатлон Владимир Илиев. Сред участниците бяха други спортисти, например бившите футболисти Владимир Манчев и Христо Янев - и двамата работят сега за ЦСКА-София.

  Христо Янев преди старта.

  Бяха доволни на финала на Копитото - те и всички останали.

  А ето ги и призьорите - обърнете внимание на времената, постигнати на разстояние от 3,2 км с деневилация от 600 метра:

  Жени

  1. Кристина Иванова - 31:20 мин 

  2. Тоня Тонева - 33:50

  3. Елена Димитрова - 36:03

  Мъже

  1. Димчо Мицев - 25:09

  2.Шабан Мустафа - 26:22

  3. Владимир Илиев - 26:27

  Всички те бяха наградени от жената на Боян Петров - Радослава Ненова. И тя беше слънчева, положителна и отворена да откликне на всяка една молба за разговор или снимка. Както винаги.

  Разделихме се с едно обещание - изкачването, стартирало през миналата година, малко, след като окончателно стана ясно, че Боян избра да остане в Хималаите, става традиционно. Поне за десет години - броят на осемхилядниците, които изкачи.

   

  Титла №29 за

  Титла №29 за "Байерн" (Мюнхен). И седма поредна


  "Байерн" (Мюнхен) стана шампион на Германия за 29-и път и седми пореден. В последния кръг на Бундеслигата баварците разгромиха "Айнтрахт"...

  "Байерн" (Мюнхен) стана шампион на Германия за 29-и път и седми пореден. В последния кръг на Бундеслигата баварците разгромиха "Айнтрахт" (Франкфурт) като домакини - 5:1. Стигаше им и равенство. В същото време преследвачът "Борусия" (Дортмунд) спечели с 2:0 като гост на съименника си от Мьонхенгладбах.

  В Мюнхен Кингсли Коман откри резултата в 4-ата минута. В 50-ата Себастиан Алер изравни, но домакините не стигнаха дотам да карат феновете си да се изнервят.

  Още в 53-тата Давид Алаба върна аванса на "Байерн". Нататък колосът се забавляваше. Последваха голове на Ренато Санчес (58-ата), Франк Рибери (72-ата) и Ариен Робен (78-ата).

  Последните двама изиграха последния си мач на "Алианц арена" с екипа на "Байерн". Не напускат клуба и феновете им благодариха със специален плакат и снимка. След седмица и за последно ще защитават емблемата на тима на финала за Купата на Германия срещу РБ "Лайпциг" на стадиона в Берлин.

  Имаше страхотна битка за местата, даващи право на участие в Шампионската лига - втори е "Борусия", трети - "Лайпциг", а четвърти - "Байер" (Леверкузен). Поражението в Мюнхен костваше на "Айнтрахт" място в евротурнирите.

  От Бундеслигата изпадат "Нюрнберг" и "Хановер", а "Щутгарт" ще играе бараж.

  Мария Габриел: София и България могат да направят Европа по-силна

  Мария Габриел: София и България могат да направят Европа по-силна


  „София е европейски град. Постигнатите резултати в столицата са доказателство за това, че само когато работим в екип и сме единни –...

  „София е европейски град. Постигнатите резултати в столицата са доказателство за това, че само когато работим в екип и сме единни – успехите ще дойдат. София е изключително специален град – тук можем да усетим пулса на демократичните ценности."

  Това заяви водачът на листата на ГЕРБ и СДС за европейските избори Мария Габриел по време на основното предизборно събитие на ГЕРБ в столичния 25-и МИР, което се проведе в Северния парк.

  Мария Габриел в Тетевен: Ще продължа да работя за нашите малки и средни предприятия

  По думите ѝ София и България могат да допринесат Европа да е по-силна и да запази лидерската си позиция.

  „Ние сме дигитална столица и имаме изобилие от млади и способни хора", уточни водачът на листата.

  Според Мария Габриел е много важно образованието все така да стои високо в дневния ред на ЕС, като изтъкна и приноса на българските евродепутати за това.

  „Инвестициите в образованието са инвестиции в бъдещето, - категорична бе тя. - Само заедно можем да очертаем бъдещето на ЕС и България, само заедно можем да се противпоставим на двойните стандарти, само ако сме единни можем и ние да задаваме дневния ред на Европа. Гласувайте за ГЕРБ с номер 12 в бюлетината, за да има страната ни силен глас в Европа."

  Мария Габриел разговаря със симпатизанти.

  „Всяко кътче в София е Европа. Българското правителство, местната власт и евродепутатите постигнахме много, нужно е единствено да запазим темпото и да надградим. За целта ни е нужна подкрепата ви. Силна икономика и високи доходи ще върнат младите хора в България – това е и една от основните ни цели", заяви кандидатът за евродепутат Ева Майдел.

  "По-висок стандарт на живот, повишаване на БВП, увеличени заплати, повече социални придобивки. Това искат хората, а за да се случи ЕНП трябва да има най-много евродепутати в ЕП и в България да управлява правителството на Бойко Борисов. Искаме бъдещето на България да е в ЕС, защото друга алтернатива за нас няма. Нека не рискуваме да се стигне до нова катастрофа и на 26 май да заложим на доказаните професионалисти от листата на ГЕРБ и СДС", призова на свой ред д-р Андрей Ковачев.

  КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ  
  Барабар със Салвини и Льо Пен Марешки ще спасява Европа (СНИМКИ)

  Барабар със Салвини и Льо Пен Марешки ще спасява Европа (СНИМКИ)


  Националистически и крайнодесни партии от цяла Европа провеждат днес демонстрация начело с италианския вицепремиер Матео Салвини с...

  Националистически и крайнодесни партии от цяла Европа провеждат днес демонстрация начело с италианския вицепремиер Матео Салвини с обещание да прекроят континента след изборите за Европейски парламент идната седмица, информира Ройтерс, цитирана от БТА. 

  Салвини, който е лидер на "Лигата", е уверен, че новосъздаденият алианс ще спечели рекорден брой места във вота на 23-26 май. Това ще му даде силно влияние в управлението на 28-членния ЕС през идните пет години. 

  Как Салвини събуди призрака на €-кризата

  Събирането пред прочутата готическа катедрала на Милано обаче бе затъмнено от скандала, разразил се около най-видния съюзник на Салвини - Австрийската партия на свободата (АПС). Нейният лидер Хайнц-Кристиан Щрахе днес подаде оставка като вицеканцлер след разпространяването на видео, в което предлага държавни договори в замяна на политическа подкрепа. 

  Вицеканцлерът на Австрия подаде оставка след корупционен скандал (ВИДЕО)

  АПС трябваше да пропусне днешния митинг, но в него се включиха партии от 11 страни, включително френската "Национален сбор", германската "Алтернатива за Германия", и холандската антиислямска "Партия за свободата". 

  Тук беше и лидерът на българската партия "Воля" Веселин Марешки.

   

   

  Това е исторически момент, заяви лидерът на "Национален сбор" Марин Льо Пен преди демонстрацията в студения, влажен следобед.

  "Преди пет години бяхме изолирани, но днес, с нашите съюзници, най-накрая ще бъдем в позиция да променим тази Европа", каза тя.

  Лидерката на френските националисти прогнозира, че новият алианс ще стане третата по големина група в следващия Европарламент спрямо осмата позиция, която крайнодесните твърдят, че са имали при последния вот. 

  Най-новите социологически проучвания предполагат, че алиансът всъщност ще се класира четвърти. 

  Льо Пен обаче твърди, че в крайна сметка броят на партиите в него може да се увеличи, включително с "Фидес" на унгарския премиер Виктор Орбан, която в момента е част от Европейската народна партия.

  Ахмед Доган изгря. А къде е Делян Пеевски?

  Ахмед Доган изгря. А къде е Делян Пеевски?


  След дълги месеци отсъствие от публичния живот почетният председател на ДПС - Ахмед Доган, се появи. Пресцентърът на партията показа във...

  След дълги месеци отсъствие от публичния живот почетният председател на ДПС - Ахмед Доган, се появи. Пресцентърът на партията показа във фейсбук снимка с телеграфен текст: "Централният лъч на ДПС беше на кафе при почетния председател на ДПС д-р Ахмед Доган."

  На нея Доган е фотографиран до председателя на движението Мустафа Карадайъ, кандидати за евродепутати и активисти на партията. Зад тях е автобусът, с който предизборният щаб обикаля страната и на широка снимка наднича единственият кандидат за евродепутат, който все още никой никъде не е виждал. Седмица преди изборите за нов Европейски кандидат Делян Пеевски - втори в листата на ДПС, не е имал нито една публична изява.

  В началото на седмицата почетният председател на ДПС Ахмед Доган излезе с изявление, отново разпространено от пресцентъра на партията. В него призова за прошка и отбеляза, че каузата на ДПС е твърде голямата, за да има вътрешни борби. 

  "От възникването си ДПС винаги е залагало на младостта и бъдещето.

  Затова се обръщам към разсърдените и разочарованите: ако има допуснати грешки в близкото минало – Простете!

  Каузата на ДПС е твърде голяма, за да си позволим лукса да се борим помежду си и да спъваме развитието на младите хора да живеят по-свободни в един по-добър свят, който те имат куража да изградят за себе си.", каза тогава Доган.

  Преди дни в официален отговор на парламента до Гражданско сдружение "БОЕЦ" стана известно, че от сформирането на 44-тото Народно събрание през април 2017 г. до 30.04. 2019 г. депутатът Делян Пеевски се е регистрирал само за едно пленарно заседание - първото. Той не е бил глобяван нито веднъж за отсъствията си. За същия период депутатът на ДПС нито веднъж не е бил и командирован от парламента. А като народен представител към него няма и зачислени нещатни сътрудници. 

  По-рано БОЕЦ внесе сигнал до Централната избирателна комисия срещу регистрацията на Делян Пеевски като кандидат в евролистата на ДПС с аргументи, че „той не изпълнява условията за уседналост“. Сдружението се опитва да докаже, че Пеевски не е живял в последните 6 месеца в ЕС. Това би било пречка той да се кандидатира, тъй като в Изборния кодекс има изискване за уседналост.

  Наскоро Върховният административен съд (ВАС) се произнесе по жалба на "Боец" по темата. Съдиите не видяха нередност в това, че ЦИК реално проверява само по адресна регистрация. От "Боец" обаче смятат, че Пеевски е декларирал невярни данни и искат да установят това чрез сигнал до Върховната касационна прокуратура.

  "Магическите" гъби и ЛСД може би помагат против алкохолизъм


  През 50-те и 70-те всякакви психиделични вещества са изследвани за потенциала им да помагат срещу алкохолизма. Сега учени отново започват да...

  През 50-те и 70-те всякакви психиделични вещества са изследвани за потенциала им да помагат срещу алкохолизма. Сега учени отново започват да изследват казуса.

  Още тогава някои откриват връзка между намаляването на алкохола след вземане на ЛСД - макар и не консистентна. Сега изследователи от Медицинския университет "Джон Хопкинс" в САЩ отново установиха това чрез анкета.

  Българинът през 2018-а: живее в панелка без парно, харчи повече за алкохол

  В нея участват 343 души, събрани чрез социалните мрежи и сайтове, занимаващи се с обсъждане на наркотици и изследвания. Те са предимно бели мъже, американци, и всички са имали проблем с алкохола в последните 7 години.

  72% са покривали критериите за алкохолизъм, 74% признават употреба на ЛСД или псилоцибин, психоактивната молекула в халюциногенните гъби.

  62% от тези, експериментирали с наркотиците, са търсели духовно преживяване или са се опитвали да проумеят психологическото си състояние. Само 10% са се надявали да намалят алкохола.

  "Магическите гъби" вече са "пробивна терапия" в САЩ

  Изследването показва драматична промяна в броя напитки, които хората употребили година след средна до силна доза ЛСД или псилоцибин. 83% вече не били алкохолици, 28% твърдели, че причината е, че наркотикът е довел до промяна в начина им на живот.

  Изследването, подчертава проф. Матю Джонсън от екипа, показва корелация, а не каузация. Според него действието на наркотика е сравнимо с резултатите от психотерапия. Но макар изследването да не доказва, че ЛСД и "магическите" гъби лекуват алкохолизма, то може да доведе до повече внимание от научната общност. А с по-облекчените условия за изследване на нелегалните наркотици, може да се развие медицинската им употреба за всякакви пристрастявания.

  Веселинов от ВМРО: ГЕРБ = БСП (в друг вариант БКП = БСП + ГЕРБ)

  Веселинов от ВМРО: ГЕРБ = БСП (в друг вариант БКП = БСП + ГЕРБ)


  "На тези избори не е важно кой ще е първи, а кой ще е трети! Ако ВМРО и Джамбазки вземат третото място от ДПС (делят ни 2 процента), България ще...

  "На тези избори не е важно кой ще е първи, а кой ще е трети! Ако ВМРО и Джамбазки вземат третото място от ДПС (делят ни 2 процента), България ще получи нов шанс – не за революция, но за добра промяна."

  Тези думи качи на профила си във фейсбук заместник-председателят на ВМРО – Българско национално движение и на ПГ на „Обединени патриоти“ Искрен Веселинов.

  "ГЕРБ = БСП (в друг вариант БКП = БСП + ГЕРБ)", допълва още той и пояснява, че не само на европейски терен двете партии са част от „семейства“, които заедно управляват ЕС и заедно го превърнаха в ад заради ултра-либерални утопии с присъщата им джендър идеология и мултикултурализъм.

  Ето и пълния текст на Веселинов във фейсбук:

  ДОБРИЯТ ПАТРИОТИЗЪМ ЩЕ ПОБЕДИ!

  На тези избори не е важно кой ще е първи, а кой ще е трети!

  ГЕРБ = БСП (в друг вариант БКП = БСП + ГЕРБ). Не само на европейски терен двете партии са част от „семейства“, които заедно управляват ЕС и заедно го превърнаха в ад заради ултра-либерални утопии с присъщата им джендър идеология и мултикултурализъм. И тук, в България е същото – двете партии се интересуват само от властта и облагите свързани с нея. Готови са да я платят с всичко. Виждаме, че не само роднините на Карадъйъ, но и техните кучета и котки са се сдобили с къщи за гости в Борино, а тогава той е бил само секретар на ДПС – втори ешелон човек. Хранили са го неуморно и БСП и ГЕРБ в периода 2007-2013.

  Тоест балансьорът задава посоката, не „големия батко“. И ДПС винаги задава посока за корупция, морално разложение и разруха на нацията в полза на псевдо-малцинства. ВМРО като патриотична формация задава посока за силна държава, повишаване на доходи и интеграция на циганите чрез приучаване към образование, труд и спазване на законите. Така третото място се оказва по-важно от първото.

  Впрочем затова цялото задкулисие е впрегнато в негативна кампания срещу ВМРО и Ангел Джамбазки. Първо защото те трасират единствената алтернатива на НОРМАЛНОСТТА в ЕС, верен на християнски и национални ценности и второ, защото мафията ДПС ще продължи да гледа властта през крив макарон. Впрочем ВМРО поиска всяка партия да заяви, че ще пречи на Турция да стане член на ЕС, защото това би погубило България, но никой не откликна. Марешки, защото е обещал да вкара човек на Ердоган в ЕП (Орхан Исмаилов), а другите – защото са заложници на ДПС. Момчета и момичета, мислете с главите си!

  Тези избори са важни!

  Ако ВМРО и Джамбазки вземат третото място от ДПС (делят ни 2 процента), България ще получи нов шанс – не за революция, но за добра промяна.

  А на парламентарните избори ще щурмуваме по-предна позиция, защото Родината няма много време за експерименти.

  КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ 
  Радан Кънев: Няма да допусна да ни тровят с пропаганда и мръсен въздух

  Радан Кънев: Няма да допусна да ни тровят с пропаганда и мръсен въздух


  „Европа за българите е място, в което можеш да отидеш да работиш в рамките на свободния европейски пазар, да изпратиш детето си да учи или...

  „Европа за българите е място, в което можеш да отидеш да работиш в рамките на свободния европейски пазар, да изпратиш детето си да учи или да потърсиш качествено здравеопазване, дори просто да отидеш във ваканция, в градове които не са съсипани от презастрояване и ти предлагат чиста среда и въздух“.

  Това каза водещият кандидат на „Демократична България“ Радан Кънев пред БНТ в рамките на дебат за мястото на България в Европа.

  Радан Кънев: Европа е свобода и качество, но преди всичко - върховенство на закона

  „Защо всичко това го няма тук?“, попита Кънев:

  „Лисващото звено, за да бъде същото и тук в България, е законността. Няма я европейската законност, но има една дълбока и внушителна корупция, с която трябва да се преборим, включително и с помощта на Европа. Не приемам и никога, няма да се съглася с логиката, че сме корумпирани, защото сме бедни, хората са бедни, защото няма законност и затова има корупция.“

  Водещият кандидат на „Демократична България“ коментира още, че по политиката за мигрантите - тема която предизборно винаги се използва, за да бъдат манипулирани избирателите, той ще се бори за отмяна на „Дъблинския регламент” и за защита на външните граници, което е възможно само с обща европейска политика.

  „Няма да допусна да ни тровят с пропаганда, по отношение на мигрантите и искам да отбележа още с какво ни тровят. Българското правителство усвоява едва 1,5 процента от еврофондовете за чист въздух. Във всеки град, който обиколих това е проблем номер едно. Трябва да бъде поета отговорността за липсата на воля от страна на управляващите да се справят с тази задача. Българската идея за Европа, зад която аз заставам, е закодирана още от Възраждането. България е член на семейството на равноправните европейски народи, но равноправието в рамките на Европа, означава силна Европа, от която България е част!“, бе категоричен Кънев.

  Попитан коя е най-важната тема от кампанията му водачът на листата на „Демократична България“ отговори:

  „Нашата основна тема е възможността българските граждани, да бъдат по-добре защитени, да се развиват по –добре, по-богато и по-щастливо в една силна Европа. Ние сме за повече сигурност, чрез обща охрана на външните граници на съюза, за по-ниски цени на енергията и енергийна сигурност, чрез въвеждане на общия енергиен съюз и политика, за безпощадна борба с корупцията, чрез изграждане на общи правосъдни механизми. Друга ключова тема е тази за доходите.“

  Кънев бе попитан и дали има идеологически различия между партиите в обединението, на което той обясни, че идва от национална обиколка и смело може да каже, че десните хора у нас не са разединени идеологически.

  „Заедно с нашите приятели от „Зелено движение“, гледаме в една посока. Общата посока на нас и нашите партньори за европейските избори е – силен Европейски съюз, който да може да наложи закона за всеки гражданин на Европа, силна европейска икономическа политика, която да може да защити съюза в икономическите войни, от външни влияния, силна обща енергетика“, обясни Кънев.

  „Демократична България“ е това, което предстои в Европа - силен, прогресивен и умерен центристки съюз

  Той коментира и „Европа на две скорости“, като обясни, че така се очертава различното ниво на интеграция на отделните държави по отношение на Шенгенското пространство и свободното движение на стоки. Има две причини поради, които България все още не е в Шенген, а именно:  западноевропейските националисти, партньори на българските „разединени“ патриоти, които агресивно спират държавата да бъде приета в зоната и  българските националисти, чийто представител е в момента в ареста за продажба на паспорти.

  „Няма как, ако има заплаха, тези паспорти да са шенгенски паспорти, ние да бъдем приети - това е напълно ясен факт. На второ място е Еврозоната, за която България очевидно не полага достатъчно усилия в лицето на управляващите, като част от тези усилия са засиления контрол върху банковия сектор и реално разкриване на далаверата „КТБ“, защото докато тя е покрита, няма как да влезем в банковия съюз. Има и още две теми в развитие: Европейският енергиен съюз и европейската газова директива, канто и европейската отбранителна политика, по които днешното управляващо мнозинство не е заявило своята позиция. Това са двете скорости и ние можем да бъдем в първата скорост, стига да пожелаем. Очевидно в момента такова желание у нашите управляващи не съществува“, каза водачът на листата на „Демократична България“.

  Кънев декларира и, че като евродепутат ще бъде част от групата на ЕНП. Според него вече е видимо, че в Европейския парламент подобно на българския националистическите формации ще са разделени минимум на три фракции, без да броим Орбан, който ще в четвърта група „и който заедно с Борисов е едно чуждо тяло в ЕНП“.

  „Част съм от Европейската народна партия и в момента, като зам.-председател на ДСБ, но по-важното е, че ще  бъда част от мнозинството в ЕНП, което не приема мурафетите на Орбан, Борисов, Груевски и подобни псевдо-националисти от източните краища на Европа, които се правят на християндемократи. Ще участвам и ще се чувствам много комфортно в една променяща се ЕНП“, декларира Кънев.

  КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ
  Австрийското правителство е на път да рухне седмица преди евроизборите (ВИДЕО)

  Австрийското правителство е на път да рухне седмица преди евроизборите (ВИДЕО)


  Тайно заснетото видео, на което вицеканцлерът Хайнц-Кристиан Щрахе и водачът на парламентарната група и заместник-кмет на Виена Йохан...

  Тайно заснетото видео, на което вицеканцлерът Хайнц-Кристиан Щрахе и водачът на парламентарната група и заместник-кмет на Виена Йохан Гуденус разговарят с рускиня, представена като племенница на руски олигарх, за партийни дотации и гаранции за сделки в замяна на това, вече вдигна на крак правосъдните органи, пише в електронното си издание вестник "Пресе". Говорителят по правните въпроси на Австрийската социалдемократическа партия Ханес Яролим е подал сигнал до прокуратурата, занимаваща се със стопански и корупционни въпроси.

  До този момент Щрахе не е направил изявления по случая. Очаква се той да направи това днес по обед, но преди това ще има среща с канцлера Себастиан Курц, бе обявено тук от източници, близки до правителството. Същите източници вече съобщиха, че Курц изключва възможността да продължи да работи с Щрахе в правителството. 

  Корупционен скандал тресе правителството на Австрия (ВИДЕО)

  Генералният секретар на правосъдието Кристиан Пилначек съобщи чрез ежедневника "Курир", че с проучване на случая вече е натоварена върховната прокуратура, но добави, че все още е рано да се съставя пълна картина по случая, тъй като става дума за части от видеозапис.

  Опозиционната Австрийска социалдемократическа партия настоява още преди датата на изборите за Европейски парламент да се състои парламентарен дебат пред вид безпрецедентния корупционен скандал.

  Скандалът стана причина генералният секретар на Австрийската партия на свободата и водач на партийната листа за европейските избори Харалд Вилимски да откаже днешното си посещение в Италия, където трябваше да присъства на голям митинг на деснопопулистките партии в Милано, и да остане във Виена за кризисните заседания на партията.

  Разразилият се скандал е истинска политическа бомба, която ще има и международни последици, пише "Курир". Очевидна е целта, продължава ежедневникът, а именно да се нанесе унищожителен удар срещу все по-силните крайнодесни партии в ЕС. За тази цел материалът е пазен в тайна почти две години. От двете германски издания, публикували скандалното видео, направено на испанския курортен остров Ибиса - списание "Шпигел" и вестник "Зюддойче цайтунг", отказват да съобщят как е получено то.

  Историята бележи края на кариерата на Щрахе, продължава "Курир", вероятно ще промени и крайния резултат за Австрийската партия на свободата на предстоящите избори за Европейски парламент. Ще има влияние и върху сдружението на десните партии в Европа. 

  Това е тежък удар и за коалицията във Виена, коментира "Курир". Съществува вероятност скандалът да се отрази неблагоприятно и върху резултатите от изборите за Европeйски парламент на управляващата Австрийска народна партия, чийто водач е канцлерът Себастиан Курц.

  Според все още непотвърдени слухове, възможни са два варианта: нови избори или продължаване на правителствената коалиция с вицеканцлер Норберт Хофер, в момента министър на транспорта от квотата на Австрийската партия на свободата.

  Норвегия увещава венецуелските управляващи и опозиция да преговарят

  Норвегия увещава венецуелските управляващи и опозиция да преговарят


  Преговорите тази седмица в Норвегия между представители на венецуелското правителство и опозиция имаха за цел "оформянето на мирен...

  Преговорите тази седмица в Норвегия между представители на венецуелското правителство и опозиция имаха за цел "оформянето на мирен дневен ред" в съсипаната от криза южноамериканска страна, заяви президентът Николас Мадуро, цитиран от Ройтерс.

  "Разговорите започнаха добре да се движат към споразумение за мир, съгласие и хармония и аз искам подкрепана на целия венецуелски народ за напредък по пътя на мира", каза Мадуро в декларация на церемония пред 6 500 войници в северния щат Арагуа, цитиран от АФП.

  САЩ спряха всички полети до Венецуела
  Двете делегации отидоха в скандинавската държава, сигнализирайки за нов подход в опитите за успокояване на напрежението, което ескалира след неуспешния опит за преврат миналия месец по призива на опозиционния лидер Хуан Гуайдо, самопровъзгласил се за изпълняващ длъжността президент на Венецуела в качеството си на председател на парламента.
  Десетки хора бяха убити при протестите срещу Мадуро от началото на годината, а над 3 милиона венецуелци емигрираха от страната заради икономическия срив.
  Норвегия има традиция да посредничи за уреждане на конфликти.

  Венецуела: "дясната ръка" на Гуайдо е арестуван
  Представителите на венецуелското правителство и опозиция са се срещнали поотделно с норвежките посредници, но не и помежду си. Не е ясно дали посредническата мисия ще продължи, каза опозиционният депутат Сталин Гонсалес, който е бил в делегацията на Гуайдо.
  Мадуро заяви вчера пред венецуелски военни, че правителствената делегация е отишла в Норвегия, за да започне "проучване за разговор и диалог с венецуелската опозиция с цел оформяне на мирен дневен ред за страната".
  Гуайдо реагира по-хладно, като написа в четвъртък в Туитър, че всяка "посредническа инициатива" трябва да започне с "края на узурпацията", имайки предвид, че Мадуро трябва да се оттегли.

  "Няма никакви преговори", каза Гуайдо в коментар пред репортери, цитиран от Франс прес.

  Той уточни, че все още Норвегия се "опитва да посредничи" между страните в конфликта и да ги убеди да седнат на масата на преговорите.

  Венецуелският опозиционен лидер, който изглежда все по-склонен да приеме евентуална американска военна намеса за уреждане на кризата, заяви, че изпратеният от него посланик във Вашингтон ще се срещне в понеделник с началника на Южното командване на въоръжените сили на САЩ.
  Много елементи от венецуелската опозиция реагираха скептично на евентуалните преговори с аргумента, че Мадуро е използвал преди диалога като тактика за протакане, за да запази своя контрол върху богатата на петрол страна на фона на непрекъснатия спад на жизнения стандарт, отбелязва Ройтерс.
  Венецуелският министър на външните работи Хорхе Ареаса междувременно заяви, че правителството на Мадуро е готово на преговори със Съединените щати, предаде ТАСС.

  "Дойде времето на дипломацията. Готови сме да седнем на масата за преговори", каза Ареаса в интервю за телевизия Телесур.

  В същото време той увери, че "САЩ са претърпели поражение в своите действия против Венецуела".

  Съединените щати и много европейски държави признаха Гуайдо за законен президент на Венецуела. Мадуро обаче запазва контрол върху държавния апарат и има подкрепата на висшите военни, както и на съюзници като Русия, Куба и Китай, отбелязва Ройтерс, цитирана от БТА. 

  САЩ предупредиха, че е опасно да се лети над Залива

  САЩ предупредиха, че е опасно да се лети над Залива


  Съединените щати отправиха предупреждение към авиокомпаниите, летящи в района на Персийския залив, на  фона на напрежението с Иран,...

  Съединените щати отправиха предупреждение към авиокомпаниите, летящи в района на Персийския залив, на 
  фона на напрежението с Иран, предаде Асошиейтед прес, цитирана на БТА.

  Иран инструктира шиитите да се готвят за "война с посредници"
  Има опасност самолети, изпълняващи граждански полети около Залива, да бъдат "идентифицирани погрешно", се казва в изявлението на Федералното авиационно управление на САЩ.
  Предупреждението подчерта рисковете, които сегашните напрежения пораждат в един регион, който е от ключово значение за световния въздушен транспорт, отбелязва АП.

  Тръмп: Иран "скоро ще иска" да разговаря със САЩ
  То освен това послужи като мрачно припомняне за инцидент отпреди 30 години, при който американските въоръжени сили свалят по погрешка ирански пътнически самолет, убивайки всички 290 души на борда.
  Организиране на хаоса

  Организиране на хаоса


  По време на Първата световна война Едуард Бернайс е важна част от Комитета за обществена информация на САЩ – могъща пропагандна машина,...

  По време на Първата световна война Едуард Бернайс е важна част от Комитета за обществена информация на САЩ – могъща пропагандна машина, натоварена да опакова, рекламира и продаде войната на американския народ като средство, което ще „направи света безопасен за демокрацията“.

  Комитетът трябвало да се превърне в шаблон, върху който да се основават маркетинговите стратегии за бъдещи войни. Бернайс прилага техниките, които е научил в него, комбинирайки ги с някои от идеите на Уолтър Липман, и става открит защитник на пропагандата като инструмент за демократична и корпоративна манипулация на населението. В своята провокативна книга „Пропаганда“ (1928), считана от мнозина за най-забележителния му труд, той разкрива зловещо далновидната си визия за използването на пропагандата като средство за умствен контрол в множество области, включително държавно управление, политика, изкуство, наука и образование.

  Съзнателната и интелигентна манипулация на организираните навици и мнения на масите е важен елемент в демократичното общество. Тези, които манипулират незабележимите механизми на обществото, съставляват невидимо управление, което е действителната властваща сила в нашата страна.

  Едуард Бернайс (1891–1995) е американски социолог от австрийски произход. Често наричан „баща на ПР-а“, той е не само пионер в областта на пропагандата и връзките с обществеността, но и един от първите, които използват социални и поведенчески науки като психологията, за да проектират публичните кампании на своите клиенти. Племенник на Зигмунд Фройд, Бернайс впряга идеите на чичо си в услуга на корпоративни интереси, като така подтиква масите да консумират продукти и услуги, основаващи се не на рационални нужди, а на ирационални желания. Една от основните концепции, които Бернайс развива, е да се продава не продукт, а потребността от даден продукт. Сред най-известните му клиенти са американският президент Калвин Кулидж, „Проктър и Гембъл“, „Дженерал Електрик“, Си Би Ес, „Американ Табако“, „Бест Фудс“ и „Картие“. Влиянието му върху общественото мнение в САЩ е било толкова голямо, че сп. „Лайф“ го обявява за един от стоте най-влиятелни американци на ХХ в.

  Клуб Z публикува откъс от класиката „Пропаганда“ на Едуард Бернайс (изд. "Изток-Запад").

   

  Организиране на хаоса

  Съзнателната и интелигентна манипулация на организираните навици и мнения на масите е важен елемент в демократичното общество. Тези, които манипулират незабележимите механизми на обществото, съставляват невидимо управление, което е действителната властваща сила в нашата страна.

  Ние сме управлявани, умовете ни са моделирани, вкусовете ни са формирани, идеите ни са внушени предимно от хора, за които никога не сме чували. Това е логически резултат от начина, по който нашето демократично общество е организирано. Огромен брой човешки същества трябва да си взаимодействат в този дух, ако искат да живеят в гладко функциониращо общество.

  Нашите невидими управници често пъти не знаят самоличността дори на колегите си от вътрешния кръг. Те ни управляват благодарение на вродените си лидерски качества, на способността да дават нужните идеи и на ключовата си позиция в социалната структура. Каквото и становище да заеме някой по този въпрос, това не променя факта, че в почти всяко действие в нашето ежедневие – независимо дали в сферата на политиката или бизнеса, в социалното ни поведение или в етичното ни мислене – ние сме доминирани от сравнително малък брой лица – една нищожна част от нашите 120 милиона съотечественици, – които разбират умствените процеси и социалните модели на масите. Това са тези, които дърпат конците, контролиращи общественото съзнание; които впрягат старите социални сили и измислят нови начини да подчиняват и ръководят света.

  Обикновено не се осъзнава колко са необходими тези невидими управници за правилното функциониране на груповия ни живот. На теория всеки гражданин може да гласува за когото пожелае. Нашата Конституция не предвижда политически партии като част от механизма на управление и създателите ѝ, изглежда, не са си представяли тяхното съществуване в националната ни политическа машина. Но американските гласоподаватели скоро установили, че без организация и направление индивидуалните гласове, давани за десетки или стотици единични кандидати, няма да доведат до нищо друго, освен до бъркотия. Невидимото управление, взело формата на зараждащи се политически партии, се появило почти моментално. Оттогава съществува и договорката, че в името на улеснението и практичността партийните машини ще ограничат полето на избора до двама кандидати, в краен случай до трима или четирима.

  На теория всеки гражданин може да дава мнение по обществени въпроси и по проблеми от частната сфера. На практика, ако всички хора трябва да изучават неясните икономически, политически и етически аспекти на всеки въпрос, те ще открият, че е невъзможно да се стигне до общо заключение за каквото и да било. Ние доброволно се съгласяваме невидимото управление да пресее данните и да формулира въпросите за решаване по такъв начин, че полето ни на избор да се ограничи до практически размери. От нашите лидери – и медиите, които те използват, за да достигнат до обществеността – възприемаме доказателствата и разграничението на проблеми, касаещи обществените въпроси; от някой морализатор, бил той пастор или любим есеист, или просто от преобладаващото мнение, ние възприемаме стандартизиран кодекс за социално поведение, към който се придържаме през повечето време.

  На теория всеки купува най-добрите и най-евтините стоки, които се предлагат на пазара. На практика, ако преди покупка всеки човек сравняваше внимателно цените и проверяваше химическия състав на десетките сапуни, дрехи или марки хляб, икономическият живот щеше да изпадне в безнадежден застой. За да се избегне подобна бъркотия, обществото се съгласява неговият избор да бъде стеснен до идеи и предмети, които се предлагат на вниманието му чрез пропаганда от всякакъв вид. Затова тя е едно огромно и продължително усилие, стремящо се да улови нашите умове в интерес на дадена политика, стока или идея.

  Вероятно би било по-добре да има – вместо пропаганда и специално застъпничество – комисия от мъдреци, които да избират нашите управници, да диктуват нашето поведение лично и обществено, да определят най-добрите дрехи, които да носим и най-добрата храна, която да ядем. Но ние сме избрали обратния метод – откритата конкуренция. Трябва да намерим начин да направим така, че свободната конкуренция да функционира с поносим ритъм. За да се постигне това, обществото се е съгласило да позволи свободната конкуренция да бъде организирана чрез лидерство и пропаганда.
  Някои от проявите на този процес са критикувани – манипулацията на новините, създаването на изкуствена аура около личности и всеобщата врява, с която политици, търговски продукти и социални идеи достигат до съзнанието на масите. С инструментите, чрез които общественото мнение е организирано и фокусирано, може да се злоупотребява. Но както организацията, така и фокусирането са необходими за порядъчен живот.

  Тъй като цивилизацията става все по-сложна и необходимостта от невидимо управление все по-често изпъква, са измислени и разработени технически средства, чрез които мненията могат да бъдат направлявани...

   

  Опозицията в Полша води с над 10% управляващите евроскептици

  Опозицията в Полша води с над 10% управляващите евроскептици


  Проевропейската опозиция в Полша има 10-процентна преднина пред управляващата националистическа партия "Право и справедливост" (ПиС),...

  Проевропейската опозиция в Полша има 10-процентна преднина пред управляващата националистическа партия "Право и справедливост" (ПиС), сочат резултатите от анкета преди изборите за Европейски парламент другата седмица, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. 

  "Европейската коалиция", съставена от проевропейски формации от целия политически спектър, ще получи на изборите на 26 май 43,6 на сто от гласовете, докато ПиС може да очаква 32,9 процента, установява сондажът на Института за изследване на обществените въпроси по поръчка на списание "Нюзуик" и радио "Зет". 

  Във всички досегашни проучвания на общественото мнение ПиС е заемала водещо място, припомня Ройтерс. 

  Според някои анализатори резкият обрат вероятно се дължи на публикуването в интернет на документалния филм "Само не казвай на никого". В него жертви разказват как като деца са били насилвани сексуално от католически свещеници, след което действията на педофилите в расо са били прикривани.

  Могъщата Полска католическа църкви поддържа близки отношения с ПиС и нейни свещеници често изказват подкрепа за партията в своите проповеди, отбелязва Ройтерс. 

  Социологът Лукаш Павловски обяснява пред "Нюзуик", че най-голям спад в доверието към управляващите има сред хората, които не са тясно свързани с Църквата.

  "Очевидно отливът е свързан с темата за скандала със свещениците и е в полза на "Европейската коалиция", казва той и добавя, че малките десни партии също увеличават подкрепата за себе си.

  Сред тях е крайнодясната партия "Конфедерация", чийто рейтинг е нараснал за една седмица с пет пункта до 6,9 на сто, сочи изследването. 

  Изабела Стичинска, президент на варшавския Център за социални и икономически проучвания, също смята, че негативното възприемане на ПиС и Църквата се е засилило след разпространяването на филма. 

  Анна Матерса-Сосновска, социолог от Варшавския университет, обаче изразява съмнение, че подкрепата за ПиС наистина е спаднала чак толкова, че опозицията да я изпреварва с 10 пункта. 

  До четвъртък са регистрирани 18 милиона гледания на "Само не казвай на никого", след като филмът бе качен в събота в "ЮТюб", отбелязва Ройтерс. 

  Какво се случва в Екатеринбург?

  Какво се случва в Екатеринбург?


  Конфликтът назрява от няколко месеца, но през тази седмица прерасна в открити сблъсъци. Защитниците и противниците на строежа на черква...

  Конфликтът назрява от няколко месеца, но през тази седмица прерасна в открити сблъсъци. Защитниците и противниците на строежа на черква в централната част на Екатеринбург са се хванали за гушите, стигна се и до арести: през последните дни бяха задържани десетки противници на строежа в централния парк на този руски град с население от 1,5 милиона души. 

  "Протест срещу управляващите елити"

  Противниците на застрояването твърдят, че в централната част на града има твърде малко зелени площи.

  "А сега ще станат още по-малко", казва Ана Балтина, която е сред организаторите на протестите.

  Самата тя не е против черквата, подчертава Балтина изрично, но като много други жители на града тя не желае да се строи точно на това "прекрасно място край езерото". За ДВ тя казва, че управляващите не се съобразяват с протестиращите и допълва, че жителите на града трябва да помислят за друго място, на което да се издигне храмът. А в това отношение идеи не липсват.

  Също като нея политологът Александър Пирогов е на мнение, че въпросът изобщо не опира до въпросната черква.

  "За много граждани това е повод да протестират срещу управляващите елити", казва той за ДВ.

  Хората са недоволни. Издигането на черква на това място ще влоши качеството на живота им.

  "Те дори не се правят, че чуват какво им казват хората", изтъква политологът и добавя, че местната власт е неспособна да води диалог с гражданите.

  Кои са повече? 

  "Няма идеално място за тази черква", казва свещеникът Максим Миняйло за ДВ. 

  Въпросното място е избрано от архитекти и от градската управа. Според него, не е нужно да се провежда специален референдум за строежа на черквата. Допитванията до жителите на града ясно показвали, че 20 на сто от тях са против, а два пъти повече са за строежа, изтъква свещеникът. Преди вземането на решение за строежа са били проведени публични изслушвания, на които много хора са изразили мнението си, посочва Миняйло. Вярно е, че през последните дни 1500 жители са протестирали срещу строежа на черквата, но в същото време 8 хиляди вярващи са се включили в молитвено бдение за изграждането на черквата, допълва той. 

  От разпадането на Съветския съюз Руската православна църква се опитва да възстанови поне част от черквите, които комунистите са разрушили. През 1914 г. в царска Русия е имало 81 000 религиозни храмове - черкви, манастири, параклиси. През 1987 г. от тях са били останали едва 6900. Повечето черкви са разрушени, а една немалка част от тях са превърнати в конюшни, производствени халета, жилищни бараки или гаражи. А някои манастири са били преустроени от комунистите в затвори. 

  Изцяло променени през този период са впрочем цели градове - в Екатеринбург са премахнати много исторически обекти, а комунистите го превръщат в център на тежката индустрия. Броят на населението започва бързо да нараства, а хората са били устройвани да живеят в панелни блокове, които западат. Някогашната красота на града е била пожертвана за нуждите на социалистическото планово стопанство и тежката индустрия, както и на "безкласовото общество". В резултат на това парковите площи почти изцяло изчезват от централната част на Екатеринбург.

  Путин е за референдум

  Междувременно в спора се намеси и президентът Путин.

  "Църквата трябва да сплотява хората, а не да ги разделя", заяви той пред руските медии. Руският президент е за провеждането на допитване. Ако мнозинството граждани е срещу строежа, черквата ще бъде построена на друго място, посочи Путин.

  По този начин Кремъл се противопостави на местните управници, които държат на строежа - въпреки протестите. След намесата на Путин обаче вече не се знае как ще завърши този спор.  

  Дойче веле.

  Венеция взе на мушка проститутките и пияните туристи

  Венеция взе на мушка проститутките и пияните туристи


  Общинският съвет на Венеция предприе мерки за решаване на проблемите с проститутките и пияните хора по улиците и каналите на препълнения...

  Общинският съвет на Венеция предприе мерки за решаване на проблемите с проститутките и пияните хора по улиците и каналите на препълнения с туристи италиански град, предаде Ройтерс.
  Съгласно новите правила "жриците на любовта" ще може да бъдат глобявани с до 500 евро за "злоупотреба с обществено пространство" и за възпрепятстване на трафика, докато преговарят с потенциални клиенти.
  Предвиждат се глоби и за хората, които пият алкохол навън през нощта или ходят разголени по улиците. При най-екстремните случаи на антисоциално поведение туристите ще бъдат гонени от града.

  "Не може да има място за безнаказаност", заяви лаконично кметът на Венеция Луиджи Бруняро.

  Новите мерки се вписват в усилията на контролирания от консерваторите общински съвет на северния италиански град да наложат спазване на обществения ред, отбелязва Ройтерс. 
  През февруари местните власти въведоха такса от 3 евро за хората, които посещават Венеция за един ден. При това тя ще бъде повишена от догодина до между 6 и 10 евро, в зависимост дали сезонът е слаб или силен.
  Около 25 милиона туристи посещават Венеция всяка година, препълвайки алеите и ренесансовите църкви покрай каналите. 14 милиона от тези хора прекарват в града само един ден.
  За сметка на това населението на Венеция е намаляло рязко от около 175 000 души в края на Втората световна война до приблизително 50 000 в наши дни. Местните жители се оплакват, че градът буквално е превзет от туристите, а те са онези, които плащат цената. 

  Златната маска на Пеевски грее на Габровското биенале

  Златната маска на Пеевски грее на Габровското биенале


  Позлатеният „Цар“, вдъхновен от златната погребална маска на одриския владетел Терес, но подозрително много приличащ на депутата Делян...

  Позлатеният „Цар“, вдъхновен от златната погребална маска на одриския владетел Терес, но подозрително много приличащ на депутата Делян Пеевски, ще бъде изложен в Музея на хумората и сатирата в Габрово. Докато във Венеция тече тяхното си биенале, габровци провеждат свое собствено – двадесет и четвъртото му издание е под надслов „Измерение на публичното“ (17 май-30 септември). Официалното откриване на арт форума е на 17 май, когато ще бъдат обявени победителите в конкурсните изложби и ще бъдат връчени наградите за карикатура и съвременно изкуство.

  Официално от парламента: Депутатът Пеевски е работил ЕДИН ден. За две години  

  Сто и петдесет автори от 44 държави са се включили в Габровското биенале през 2019-а. Сред тях е и Стоян Дечев, авторът на маската на настоящия кандидат за евродепутат Пеевски. Макар и прототипът на лицето от маската да не е особено публичен в последно време, произведението се вписва в темата на биеналето, тъй като тя може да бъде тълкувана от много ъгли, коментира Маргарита Доровска в ефира на БНТ.

  Засяга се например изместването на публичността почти изцяло в интернет пространството и много от работите на участниците разсъждават именно върху това. 190-те произведения се съсредоточават над изкуството в публичното пространство, обществените медии и  интереси.

  Фейсбук като средновековен уред за мъчение, съветски паметник, превърнат в щъркелово гнездо и „Маркс не е мъртъв“, портрет, изобразяващ класика на марксизма като излязъл от гроба, а Съветът за сигурност към ООН – като руска рулетка, са част от произведенията, които може да бъдат разгледани от днес в Музея на хумора.

  „Маркс не е мъртъв“ на Александър Фили

   

  „Съвет за сигурност“ на Осама Хаджай от Йордани

  Подобно на участието, журито на Биеналето също е международно – съвременното изкуство у нас ще оценяват кураторите Берта Зихел и Васъф Кортун, отговорни и за селекцията на участниците. Журито за карикатура е в състав: Марилена Нарди, първата жена, удостоена с Голямата награда на конкурса „World Press Cartoon“ през 2018 г.;  Мартин Роусън, автор на „Гардиън“ и „Дъ таймс“; добре познатия прас-пресовец Чавдар Николов и художника и автор Антон Стайков.

  Биеналето в Габрово може да се посети в Дома на хумората и сатирата до 30 септември. Форумът се провежда със съдействието на Община Габрово и Министерство на културата. 

  "Площад Славейков"

  738 във властта са имали проблеми с декларациите си за имоти и влогове

  738 във властта са имали проблеми с декларациите си за имоти и влогове


  Общо 98 души от висшите етажи на властта не са подали корекции, а трима са подали непълна коригираща имуществена декларация. Това става ясно...

  Общо 98 души от висшите етажи на властта не са подали корекции, а трима са подали непълна коригираща имуществена декларация. Това става ясно от съобщение на КПКОНПИ.

  Порожанов иска КПКОНПИ да публикува цялата му декларация

  При първоначалната проверка комисията е установила несъответствия за 738 души. Общо са били проверени 9000 души.

  В това число попадат министри, депутати, кметове, председатели на общински съвети и главни архитекти, шефове на болници и университети и други. Всички те са били уведомени за проблемите с декларациите си и са получили 14 дни да попадат коригираща декларация.

  От КПКОНПИ уточняват, че докладите съдържат данни за недекларирани притежавани и придобити:  

  ♦ дялови участия;

  ♦ доходи от трудови правоотношения;

  ♦ парични средства по банкови влогове и банкови сметки;

  ♦ дадени обезпечения в размер на милиони лева/евро;

  ♦ притежавани имоти;

  ♦ участия в органи на управление или контрол на търговски дружества, на юридически лица с нестопанска цел и извършване на дейност като едноличен търговец.

   Комисията е уведомила писмено лицата, за които проверката е приключила с доклад за несъответствие, които е следвало в 14-дневен срок да отстранят констатираното несъответствие, като подадат пред Комисията коригираща декларация на основание чл. 46, ал. 1 от закона, или направят писмени възражения, посочвайки доказателства в тяхна подкрепа. В резултат, на което:

       ♦ 637 задължени лица са подали  коригираща декларация;      ♦ 98  задължени лица не са подали коригираща декларация;      ♦ 35 задължени лица са подали коригираща декларация и са декларирали пред Комисията, че не желаят да бъде публикувана информацията относно лицето, с което се намират във фактическо съжителство на съпружески начала и за което лице е установеното несъответствието;      ♦ 3 задължени лица са подали непълна коригираща декларация и са декларирали пред Комисията, че не желаят да бъде публикувана информацията относно лицето, с което се намират във фактическо съжителство на съпружески начала и за което лице е установеното несъответствието.

  При несъответствие, което е по-голямо от 5000 лева, по закон трябва да бъде назначена проверка от НАП.

  Ако несъответствието е по-голямо от 20 000, антикорупционната комисия трябва да започне проверка, която може да приключи с дело за отнемане на имущество.

  Мария Габриел в Плевен: Висока активност на изборите ще значи силен глас на България в Европа

  Мария Габриел в Плевен: Висока активност на изборите ще значи силен глас на България в Европа


  "Единство и отговорност. Това ще преследваме в работата си всички кандидати за евродепутати от листата на ГЕРБ и СДС. Единство – защото...

  "Единство и отговорност. Това ще преследваме в работата си всички кандидати за евродепутати от листата на ГЕРБ и СДС. Единство – защото само сплотени можем да браним националния си интерес и го показахме – съпротивата срещу пакета „Мобилност", двойните стандарти и др. Отговорност – защото пред хората не трябва да даваме неизпълними обещания, а само реално постижими резултати с дългосрочен ефект."

  Това каза водачът на листата на ГЕРБ и СДС за европейските избори Мария Габриел по време на осново предизборно събитие на ГЕРБ в Плевен.

  Мария Габриел в Тетевен: Ще продължа да работя за нашите малки и средни предприятия

  По думите на Мария Габриел висока активност на евровота означава и силен глас на България в Европа.

  „За мен е чест да бъда водач на най-силния екип от кандидати за евродепутати. Резултатите от нашата работа говорят сами за себе си. Предстоят обаче ключови месеци и на България трябват опитни хора като нас. Да, защитихме рекорден бюджет от 18 млрд. лв., но предстоят още преговори и изцяло от нас зависи дали ще затвърдим вече извоюваната победа", обясни тя.

  Според нея в европейския бюджет на България има послание към всеки регион и отрасъл.

  „На фона на това, че други държави ще получат с 8% по-малко за земеделие, ние ще запазим достойни нива на финансиране. Като цяло ЕС предлага изключително много възможности, но трябва да имаме добър екип в ЕП, който да се пребори за тях", отчете Габриел, като подчерта, че ѝ се иска в Европа да има повече малки проекти, носещи конкретни ползи на хората. „Такъв е проектът за безплатен интернет за българските и европейските общини. 170 български общини получиха ваучери за безплатен безжичен интернет на обществени места", даде за пример тя.

  Мария Габриел отбеляза, че в Плевен има много пчелари, като ги увери, че и занапред може да разчитат на нея гласът им да се чува в ЕС.

  Андрей Ковачев: И аз искам по-високи доходи, но да не забравяме откъде тръгнахме през 1996 г., когато $1 струваше 3 хил. лв.

  „На много места в страната има проекти, реазлизирани с европейски средства. Те правят държавата и живота ни по-красив. В ЕП ще продължа да работя за това регионите да се развиват и достатъчно средства да достигат до тях и да се използват по най-добрия начин. Чрез ЕС и здравната и образователната услуга могат да бъдат по-добри", посочи Андрей Ковачев. Той бе категоричен, че на 26 май хората не трябва да дават шанс на онези, които вече многократно са се проваляли и са ни тласкали към катастрофи. „Всеки може да обещава преди избори, но отговорността изисква да казваш само реално изпълними неща. Нека да не рискуваме страната да се върне години назад в развитието си", призова Ковачев.

  „Днес БСП предлага вицепремиера на Жан Виденов за евродепутат, а именно той фалира държавата нетолкова отдавна. Допуснем ли БСП да се върнат на власт – години ще ни трябват да се възстановим. Ние не сме като ДСБ и „Да, България", които искат БСП да се върнат само и само да не е ГЕРБ, вместо да се вслушат в думите на Жозеф Дол за обединение на десните формации", каза на свой ред Илия Лазаров от СДС – номер 17 в листата. „Ние започнахме европейския път на България, а ГЕРБ го продължиха. Тяхното дело е и наше", завърши той.

  „България не трябва да се отклонява от единствения възможен път пред себе си – европейския. Нашите кандидати знят как да го постигнат и те заслужават подкрепа. ЕС инвестира в България 4 пъти повече средства, отколкото ние даваме за Съюза. Тези средства преобразяват българските региони, включително и плевенския. В нашата листа има професионалисти, хора с опит и характер. Хора, които знаят как да бранят българския интерес в Европа", каза на свой ред общинският ръководител на ГЕРБ-Плевен Петя Василева.

  КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ 
  Евролицензът на

  Евролицензът на "Етър" - много шум за нищо


  По-рано днес лицензионната комисия на БФС обяви списък с отборите, които получават лицензи за Първа лига и за евротурнирите през новия...

  По-рано днес лицензионната комисия на БФС обяви списък с отборите, които получават лицензи за Първа лига и за евротурнирите през новия сезон. Веднага направи впечатление, че в едната листа - за Европа, не фигурира "Етър" (Велико Търново).

  Странно, тъй като тимът ще играе решителен мач за седмото място срещу "Славия". Победителят ще излезе срещу третия от първата шестица - ЦСКА-София или "Левски", за последната квота за България в Лига Европа.

  Почти всички медии реагираха. Оказа се - както много често се случва, много шум за нищо.

  Клуб Z разговаря с човек от лицензионната комисия, пожелал анонимност. Той заяви, че "Етър" не е получил евролиценз, тъй като не е искал такъв. Иначе няма проблем с документите на клуба. Но ако участва в баража срещу третия и го спечели, ще има достатъчно време процедурата да бъде задействана пред УЕФА. Никакви срокове още не са пропуснати.

  Ето какво заяви пък административният директор на "болярите" Страцимир Тинчев пред търновския стай sport-vt.com:

  „Заявили сме участие в Първа лига и затова получаваме лиценз за Първа лига. Ако придобием право на участие в Лига Европа, веднага ще подадем документи за лиценз за евроучастие и няма никакъв проблем да го получим. „Етър” отговаря на всички условия. Няма казус - примерно ако отбор от Втора лига спечели Купата на България, процедурата е абсолютно същата.”

  А ето и какво дословно пише в съобщението на БФС:

  Лицензионната комисия към БФС разгледа кандидатурите на клубовете, подали заявка за получаване на лицензи за участие в турнирите на УЕФА и Първа професионална футболна лига за сезон 2019/2020 г.

  След проведени заседания бе взето решение да бъдат издадени лицензи на клубовете, както следва:

  Лицензи за участие в турнирите на УЕФА:

  ПФК „ЛУДОГОРЕЦ 1945“, гр. Разград;
  ПФК „ЦСКА - СОФИЯ“, гр. София;
  ПФК „ЛЕВСКИ“, гр. София;
  ПФК „БЕРОЕ“, гр. Стара Загора;
  ПФК „БОТЕВ“, гр. Пловдив;
  ПФК „ЧЕРНО МОРЕ“, гр. Варна;
  ПФК „ЛОКОМОТИВ ПЛОВДИВ 1926“, гр. Пловдив;
  ПФК „СЛАВИЯ – 1913“, гр. София. 
  Лицензи за участие в клубните турнири от Първа професионална футболна лига:

  ФК „ЕТЪР ВЕЛИКО ТЪРНОВО“, гр. Велико Търново;
  ПОФК „БОТЕВ ВРАЦА“, гр. Враца;
  ФК „ВИТОША – БИСТРИЦА“, гр. София;
  ПФК „СЕПТЕМВРИ“, гр. София;
  СНЦ „ФК ДУНАВ 2010-РУСЕ“, гр. Русе.
  БФС желае на клубовете успешно представяне във всичките им спортни начинания!

  Заб.: Клубовете, които не са подали молба за лиценз за участие в турнирите на УЕФА, но спечелят такова по спортен път, могат да подадат молба за долицензиране след края на шампионата. Заявката ще бъде разгледана своевременно от Лицензионната комисия към Българския футболен съюз.

  Тръмп отложи митата върху автомобилите с 6 месеца

  Тръмп отложи митата върху автомобилите с 6 месеца


  Президентът на САЩ Доналд Тръмп отлага всяко решение за налагане на мита на коли и части за коли, като реши да не изостря търговските...

  Президентът на САЩ Доналд Тръмп отлага всяко решение за налагане на мита на коли и части за коли, като реши да не изостря търговските спорове с европейските страни и Япония, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

  Тръмп обяви отлагането с шест месеца на това решение в комюнике, разпространено днес от Белия дом.

  Президентът трябваше да обяви днес дали да бъдат наложени мита като защитна мярка за американската автомобилна промишленост, позовавайки се на националната сигурност.

  Тръмп ще реши дали да предприеме по-нататъшни действия след 6 месеца.

  "Възложих на постоянния търговски представител на САЩ (Робърт Лайтхайзър) да проведе преговори по търговските споразумения с цел да се премахне заплахата от влошаване на националната сигурност във връзка с внасяните автомобили и някои автомобилни части от ЕС, Япония и от всяка друга страна и да ми съобщи как вървят тези преговори до 180 дни", посочва Тръмп, цитиран в комюникето.

  Президентът посочва, че на 17 февруари министърът на търговията на САЩ Уилбър Рос му е представил доклад за резултатите от проучването на неговото министерство за влиянието на вноса на леки коли, лекотоварни превозни средства и някои автомобилни части върху националната сигурност на САЩ. Докладът показа, че научните изследвания и разработки в областта на автомобилостроенето имат решаващо значение за националната сигурност на САЩ, подчертал Рос. Освен това, се посочва в комюникето на Белия дом, търговското министерство стигна до извода, че "вносът на автомобили и някои автомобилни части заплашва да навреди на националната сигурност на Съединените щати". 

  Обсъжданите мита предизвикват особено силна тревога в Европа и то най-вече в Германия, отбелязва АФП.

  Агенцията по храните предупреждава за куркума с олово

  Агенцията по храните предупреждава за куркума с олово


  За открита на българския пазар куркума с високо съдържание на олово предупредиха от Българската агенция по безопасност на храните...

  За открита на българския пазар куркума с високо съдържание на олово предупредиха от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).

  "При взета проба за лабораторен анализ за целите на официалния контрол БАБХ установи високо съдържание на олово в продукт "куркума" с произход Индия. БАБХ е предприела необходимите действия за забрана и изтегляне на наличните количества от пазара", посочват оттам.

  Продуктът е разпространен от фирма „Булгар лук“ ООД до следните получатели:

  „А И К 2000 ООД“, „БГ ПАРТНЕРС“, „БИОСЕТ ООД“, „БОТАНИКЪЛ ЕУ ООД“, „ВЕСЕЛИНА ТРЕЙД – ЕООД“, „ВИТАЛ ООД“, „ДЕМИ - EЛЕНА АНДРЕЕВА 61 ООД“, „ДЕНИТО ООД“, „ДИОПТРА ЕООД“, „ДРОГА БГ ЕООД“, „ЕЛЕЙА ЕООД“,„ИДЕАЛ ПРОДУКТ ООД“, „КИС 2000 ЕООД“, „ЛИБОР КОМЕРС ООД“, „НАЙС-ОРИНДЖ ЕООД“, „ПВН ИНГРИДИЕНТС ООД“, „ПРИМА ФУУД АД“, „ТАЛАР ФУУДС ЕООД“, „ХЕБЪР ЕАД“, „ХЪРС КОМЕРС ЕОО“.
   
  Фирма „Биосет“ ООД е опаковала продукта в потребителски опаковки от 10 г, 200 г, 500 г и 1000 г с партиден номер L 1048.
   
  В тази връзка БАБХ предупреждава потребителите, закупили такива продукти, да не ги консумират, и приканва, по възможност, да ги върнат на търговеца, от който са ги закупили.

  Как ЕС ще наказва за кибератаки

  Как ЕС ще наказва за кибератаки


  Съветът на ЕС определи в петък рамка, която позволява на Съюза да налага целеви ограничителни мерки за възпиране и реагиране при...

  Съветът на ЕС определи в петък рамка, която позволява на Съюза да налага целеви ограничителни мерки за възпиране и реагиране при кибератаки.

  Новият санкционен режим ще се прилага в случай на атаки, представляващи външна заплаха за ЕС или неговите членки, включително кибератаки, насочени срещу трети държави или международни организации. Това ще става, когато се смята, че мерките са необходими за постигане на целите на Общата външна политика и политика на сигурност (ОВППС).

  8 страни от ЕС искат санкции за кибератаки

  Санкциите не са срещу държави, а срещу хора и юридически единици, уточниха пред Клуб Z източници от ЕК.

  В обхвата на този нов режим на санкции попадат кибертаки със значително въздействие, които:

  • водят началото си или се извършват от място извън ЕС, или

  • за които се използва инфраструктура извън ЕС, или

  • се извършват от лица или образувания, установени или

  • действащи извън Съюза, или

  • се извършват с подкрепата на лица или образувания, които действат извън ЕС.

  Настоящият режим на санкции обхваща също опити за кибератаки с потенциално значително въздействие.

  Какво постигна Планът за действие

  Най-важното е, че за първи път рамката позволява на ЕС да налага санкции на лица и образувания, които са отговорни за извършването на кибератаки или опити за кибератаки, които предоставят финансова, техническа или материална помощ за извършването на такива атаки или които участват в тях по друг начин. Могат да се налагат санкции и на лица или образувания, които са свързани с горепосочените.

  Мерките включват забрана за лицата да пътуват до ЕС и замразяване на активи на лица и образувания. Същевременно на лица и образувания от ЕС е забранено да предоставят средства на лицата и образуванията, посочени в списъка със санкции.

  Това е главното постижение в реализирането на Плана за действие срещу дезинформацията, представен от ЕК през декември 2018 г. Целта му е гарантиране на свободни и честни европейски избори, които ще се състоят само след седмица.

  Планът се крепи на 4 стълба:

  • 1. Подобряване на капацитета на институциите на ЕС за откриване, анализиране и разкриване на дезинформация;

  • 2. Укрепване на координираните и съвместните реакции от страна на институциите ЕС и държавите членки на дезинформация;

  • 3. Мобилизиране на частния сектор за справяне с дезинформацията;

  • 4. Повишаване на осведомеността относно за дезинформацията и подобряване на устойчивостта на обществото

  „Дезинформацията има за цел да поляризира настроенията. Тя е насочена предимно към колебаещите се хора. Разпространетилети на дезинформация започват да ти агакуват с фалшиви новини по чувствителни теми като миграцията. И това е един от начините за предизвикване на радикални настроения“, коментира пред Клуб Z експерт от Еврокомисията.

  Той обаче не е песимистично настроен за резултатите от изборите за Европарламента.

  „Кръстя се всяка сутрин при ставане и всяка вечер при лягане. Сутринта – преди да направя проучването за деня. Вечерта – с надеждата утре да не е по-зле от днес. И с удоволствие откривам, че картината не е толкова черна. Хората правят все по-информиран избор“, допълни експертът, пожелал анонимност.

  Съвсем естествено Русия е главен източник на дезинформацията, сподели друг специалист. Но не е само тя. Фалшиви новини идват и от страни като Иран.

  А главни обекти на тези атаки са балтийските страни (Литва, Латвия и Естония – б.р.), Франция, Германия, Италия и Великобритания.

  „Фейсбук“ заличила мрежи за дезинфомация от Русия и Балканите ЕК: Онлайн платформите не се борят с дезинформацията достатъчно Какъв напредък отчитат онлайн платформите

  Същевременно Еврокомисията публикува днес докладите и анализите за напредъка, постигнат през април от „Фейсбук“, „Гугъл“ и „Туитър“ за борба с дезинформацията.Трите онлайн платформи, подписали Кодекса за поведение във връзка с дезинформацията, поеха ангажимент да докладват всеки месец предприетите мерки в навечерието на европейските избори.

  ⇒ „Гугъл“ докладва допълнителни мерки, предприети за подобряване на контрола над рекламното позициониране в ЕС, включително разбивка по държави членки. Платформата е предоставила на разположение  Доклада за прозрачността на политическите реклами в ЕС и библиотеката си с реклами, снабдена с възможност за търсене, включително за използване на приложно-програмния интерфейс BigQuery на Google Cloud за извършване на съобразени с конкретните случаи запитвания. Търсачката полага усилия за осигуряване на прозрачност във връзка с тематично ориентираната реклама, но резултатът няма да е налице преди изборите. Отново са предоставени глобални данни за отстраняването на значителен брой канали в YouTube поради нарушаване на неговите политики относно спама, заблуждаващите практики, измамите и фалшивата самоличност.

  ⇒ „Фейсбук“ докладва за предприетите в ЕС мерки срещу реклами, нарушили неговите политики вследствие на нискокачествено, заблуждаващо, подвеждащо или фалшиво съдържание или целящо заобикаляне на неговите системи. Платформата започнала изпълнението на своята политика относно политическата и тематично ориентираната реклама в средата на април, като премахна несъответстващите реклами от Ф4йсбук“ и „Инстаграм“. Тя предоставила информация за откриването в Дъблин на оперативен център във връзка с изборите Този център включва специалисти, които обхващат всички страни от ЕС, и всички европейски езици. От „Фейсбук“ са спрели мрежа за координирано неавтентично поведение с произход от Русия и с насоченост към Украйна. Но не се посочва дали тази мрежа е оказала влияние и върху потребители в ЕС. Освен това социалната мрежа съобщава за нов достъп на изследователите до неговия приложно-програмен интерфейс CrowdTangle и до неговите набори от данни за URL адреси.

  ⇒ „Туитър“ докладва за реклами, спрени поради неспазване на политиките му за неприемливите търговски практики и качеството на рекламите. От микроблога предоставят информация за реклами, които не са допуснати поради незавършен процес на сертифициране. Той е задължителен за рекламодателите, публикуващи реклами с политическо съдържание. „Туитър“ се отчита и с нова политика за гарантиране на неприкосновеното протичане на изборните процеси. Тя забранява определени категории манипулативно поведение и съдържание като например подвеждаща информация как да се участва в изборите или заплашване на гласоподаватели. Представени са данни за мерките срещу спама и фалшивите профили, но липсва по-конкретна информация за тях и за начина, по който те са свързани с действия в ЕС.

  Какво казват комисарите

  По повод докладите на онлайн платформите бе разпространено съвместно изявление на зам.-председателя на Еврокомисията Андрус Ансип, отговарящ за цифровия единен пазар, и еврокомисарите вера Йоурова (правосъдие), Джулиан Кинг (отговарящ са Съюза за сигурност) и Мария Габриел (цифрова икономика и общество).

  „Признаваме продължаващия напредък, постигнат от „Фейсбук“, „Гугъл“ и „Туитър“ по изпълнението на ангажиментите им за увеличаване на прозрачността и защитата на неприкосновеността на предстоящите избори. Въпреки това е необходимо да се направи повече за укрепване на неприкосновеността на техните услуги, включително рекламните услуги. Освен това предоставените данни все още не са достатъчно подробни, за да позволят независима и точна оценка на начина, по който политиките на платформите действително са допринесли за намаляване на разпространението на дезинформация в ЕС“, изтъкват комисарите.

  Представляващият ВСС призова прокурор да наследи Цацаров

  Представляващият ВСС призова прокурор да наследи Цацаров


  Прокурор да оглави прокуратурата след изтичането на мандата на Сотир Цацаров.  За това призова днес представляващият Висшия съдебен...

  Прокурор да оглави прокуратурата след изтичането на мандата на Сотир Цацаров. 

  За това призова днес представляващият Висшия съдебен съвет (ВСС) Боян Магдалинчев след среща с президента Румен Радев. От седмица държавният глава води консултации с магистратурата във връзка с предстоящия конкурс за нов обвинител номер едно. Президентът назначава с указ главния прокурор.

  Борисов, раздразнен от Радев: Аз не викам магистратите един по един

  Разговорите на "Дондуков" 2 започнаха със самия Цацаров. Последваха разговори с председателите на Върховния касационен съд и на Върховния административен съд Лозан Панов и Георги Чолаков, както и с шефката на инспектората на ВСС Теодора Точкова. Радев имаше среща и с правосъдния министър Данаил Кирилов.

  Сотир Цацаров за срещата с президента: Прибързано

  "Ако се върнем назад във времето след 1991 г., кой от прокуратурата досега е бил главен прокурор? Няма такъв случай. По един или друг начин нещата са били така. Ето защо считам, че това трябва да бъде човек, който има поглед в нещата в дълбочина. Сегашният главен прокурор е наказателен съдия, макар че не се справя никак зле с работата си. Но според мен трябва да е човек от системата, който да познава проблемите", заяви днес Магдалинчев, цитиран от агенция "Фокус".

  По думите му процедурата по избор на нов главен прокурор трябва да започне възможно най-скоро и консултациите с държавния глава не го смущавали.

  "Той иска да получи информация за това, има ли нужда да се променят някакви неща – не с оглед на конкретни цели, а с оглед нуждите на съдебната система. Така че това са най-общи консултации", заяви председателстващият ВСС.

  Коментарът му идва в контекста на заявеното и от Цацаров, а днес и от премиера Бойко Борисов, че консултациите за избор на нов обвинител са подранили.

  И шефът на ВАС заговори за временно отстраняване на един от "тримата големи"

  "Представляващият Висшия съдебен съвет заяви, че по отношение на „тримата големи“ президентът има определени правомощия на финалната права, когато трябва да издава указ. „Процедурата по избор на нов главен прокурор трябва да започне възможно най-рано след датата 10 юли. Защото през това време има по закон четири последователни заседания, на които се издигат кандидатурите. След това в 14-дневен срок трябва да се изготвят концепции – т.е. трябва да се даде възможност на общността да вземе своето решение. Така че колкото по-рано, толкова по-добре. Ако нещата се забавят, това ще създаде усещане, че се прибързва", посочи Магдалинчев.

  Спазването на законовите критерии и прозрачността на цялата процедура по избора ще бъде най-доброто начало за мандата на следващия главен прокурор, заяви самият Радев днес. По думите му междуинституционалният диалог на ангажираните страни в процедурата "показва отговорно отношение към избора на следващия главен прокурор".

  "Консултациите, които инициирах, са в интерес на обществото, което е с изострена чувствителност към справедливостта в правораздаването. Не бива да има и сянка за задкулисие в процедурата по избора, защото това ще рефлектира върху доверието към прокуратурата в следващите седем години", заяви Радев.

  Нов опит: концесията на летище

  Нов опит: концесията на летище "Пловдив" тръгва пак през юли


  Нов опит за отдаване на концесия на летище "Пловдив" - през юли процедурата ще бъде въобновена и ще започне събиране и оценяване на оферти....

  Нов опит за отдаване на концесия на летище "Пловдив" - през юли процедурата ще бъде въобновена и ще започне събиране и оценяване на оферти. Това съобщи транспортният министър Росен Желязков днес. По думите му концесионният процес е започнал още през януари, като в момента се очаква подготвянето на предварителни оценки и анализи.

  Предишният опит за концесиониране на летището край града под тепетата се провали. Миналата година за концесионер за срок от 35 години бе избран консорциум между китайската компания "Хайнан" и българската "Пловдив еърпорт инвест". Обещанието бе за инвестиции в размер на 79 млн. евро и фиксирано концесионното възнаграждение - 600 хил. лв. на година. Плюс 6% от приходите. фиксирана част и 6% от приходите плаващо.

  Консорциумът обаче се отказа да подпише договор с Министерството на транспорта и не подаде в срок нужните документи за това. Преди това в китайската компания се случи трагедия - при инцидент загина нейния съпредседател и основател Уанг Джен. По същото време конгломератът страдаше и от финансови затруднения.

  Загина милиардерът, който спечели концесията на летище Пловдив

  В крайна сметка през откомври 2018 г. правителството взе решение за прекратяване на концесионната процедура. Другата опция по закон бе да се предложи на класирания на второ място участник в процедурата да сключи договор. Това бе "Консорциум Летище Пловдив", съставен от "Тракия икономическа зона" и автотранспортната ПИМК. Последната междувременно спечели концесията на интермодалния терминал край града на тепетата. Офертата предвиждаше 120 хил. лв. фиксирано концесионно възнаграждение и плаващо от 6% от приходите. Заради големи разлики в офертите обаче не се пристъпи към тази опция или поне това бе обяснението на властта. Второто обяснение бе приетият след откриване на процедурата нов Закон за концесиите. На това основание Министерският съвет заяви, че е "икономически и правно оправдано" концесията на летище "Пловдив" да бъде прекратена и ако има нова - то тя да е по новия ред.

  За новата процедура, която ще тръгне през юли, се подготвя схема за гаранция при отказ на бъдещия инвеститор, каквато не се изискваше при предишната процедура, съобщи още Росен Желязков днес в Народното събрание.

  "Това е нормална практика при процедурите за сериозни обекти, какъвто е и "Летище Пловдив". Гаранциите ще са за участие в процедурата и за сигурност на намеренията на кандидатите", разясни министърът. 

  Алпинистът Иван Томов е загинал в Хималаите

  Алпинистът Иван Томов е загинал в Хималаите


  Алпинистът Иван Томов е загинал в Хималаите, съобщават от фирмата-организатор на експедицията, цитирани от БНР. Вчера 35-годишният русенец...

  Алпинистът Иван Томов е загинал в Хималаите, съобщават от фирмата-организатор на експедицията, цитирани от БНР.

  Вчера 35-годишният русенец стана третият българин, изкачил осемхилядника Лхотце (четвърти по височина в света, 8516 м) и вторият, сторил това без допълнителен кислород след Христо Проданов (през 1981 г.). Атанас Скатов е другият българин, който го има в колекцията си - 2017 г.

  Преди дни ураганни ветрове унищожиха палатката на Томов и се наложи той да продължи с екипировка назаем. Пред „Хоризонт“ той разказа тогава, че не е успял да се излекува от кашлица, но ще рискува и ще направи опит.

  Атанас Скатов изкачи третия по височина връх на света

  В последните дни имаше добри новини за България от Хималаите - Атанас Скатов и Стефан Стефанов покориха Канчендзьонга (8586 м), а Томов - Лхотце.

  Иван и рускинята Настя Рунова се качиха вчера сутринта на четвъртия по височина връх на планетата. Двамата се забавиха при спускането и едва вечерта достигнаха лагер 4. От фирмата организатор "Чатурс Трекс & Експедишънс" бяха изпратили шерпа от лагер 3 към лагер 4, който да посрещне двойката.

  Иван се е чувствал добре вечерта, но на сутринта е развил мозъчен оток. Въпреки кислорода и поставения му дексаметазон, русенецът е починал на слизане под лагер 4, информира специализираният сайт summitsweb.com. 

  Настя Рунова е продължила слизането си към по-ниските лагери.

  За 34-годишния Иван Томов, който живее в Англия, това бе трети изкачен осемхилядник. През 2014 г. той стъпи най-високо на Броуд Пик в Пакистан заедно с Боян Петров. През 2017-а записа успех и на Манаслу, а има и два 7-хилядника Хан Тенгри в Киргизстан и "Ленин" в Памир.

  През 2013-а пък бе участник в прочутата с лоша слава експедиция към Нанга Парбат, когато терористи разстреляха 10 алпинисти.

  Лхотце се намира непосредствено до Еверест. Първото изкачване е осъществено през 1956 г. от швейцарска експедиция. 

  Клуб Z изказва съболезнования на близките на Иван Томов. Събраха се с Боян Петров...

  Почина архитектът на пирамидата пред Лувъра

  Почина архитектът на пирамидата пред Лувъра


  Яу Мин Пей, смятан за един от последните велики съвременни архитекти, почина на 102 години. Въпреки че прекарва по-голямата част от кариерата...

  Яу Мин Пей, смятан за един от последните велики съвременни архитекти, почина на 102 години. Въпреки че прекарва по-голямата част от кариерата си в САЩ, той ще бъде запомнен със своите европейски проекти и най-вече със стъклената пирамида пред Лувъра, пише Си Ен Ен.

  С този си проект Пей става първият чуждестранен архитект в дългогодишната история на Лувъра. Първоначално, дизайнът му среща силен отпор, но в крайна сметка французите –а по-късно и целият свят – биват прехласнати от крайния резултат.

  По време на откриването на пирамидата през 1989 „Ню Йорк Таймс“ описват пирамидата като „технологичен шедьовър: изящно детайлен, лек и почти прозрачен“.

  Пей казва, че когато бил все още прохождащ архитект, се учил от някои от най-добрите модернисти: Марсел Бройер, Валтер Гропиус,  Алвар Аалто и Льо Корбюзие. Носител е на пет архитектурни награди „Прицкер“. При връчването на последната му от 1983 г., го признават за архитекта, дал на ХХ в. „някои от най-красивите интериорни пространства и екстериорни форми… Разнообразието и уменията му при използването на материали доближава нивото но поезия“.

  Пей е роден в Китай през 1917 г. в богато семейство. Баща му е банкер, но по-голямо влияние над живота му оказва майка му – калиграф и флейтист. Решава да следва в Америка, въпреки че не знае нито дума английски. Пристига в Сан Франциско през 1935 г. на борда на кораб от Китай.

  Изучава архитектура в Масачузетския технологичен институт и в Харвард. През 1955 г. основава собствено архитектурно студио в Ню Йорк. Името му се прочува, когато Джон и Джаки Кенеди му поверяват дизайна на президентската си библиотека през 1964 г.

  Източната сграда на Националната художествена галерия във Вашингтон, създадена по негов дизайн от 1978 г., променя представите на хората за музей с трапецовидната си форма. Идеята на Пей е да „среже сградата на две“, а резултатът е драматичен и елегантен. Сградата бързо се превръща в катедрала на модерното изкуство.

  „Някои казват, че съм обсебен от геометрията – казва Пей в документален филм от 2009 г. – Може би съм, но ето какво вярвам аз: мисля, че архитектурата е геометрия в твърди форми.“

  Сред по-скорошните му творения се отличават Симфоничния център „Мортън Х. Мейерсън“ в Далас (1989), Кулата към Китайската банка в Хонконг (1990) и Музеят на ислямското изкуство в Катар (2008).

  „Стилистичната оригиналност никога не е моята цел – споделя той. – Искам да открия оригиналността във времето, мястото и проблема.“

  "Площад Славейков"

  Фараж ще размаже Мей на евроизборите

  Фараж ще размаже Мей на евроизборите


  Анкетите сочат, че разгневените бивши поддръжници на Консервативната партия на премиерката Тереза Мей масово ще подкрепят новата Партия...

  Анкетите сочат, че разгневените бивши поддръжници на Консервативната партия на премиерката Тереза Мей масово ще подкрепят новата Партия на Брекзита заради задънената улица в напускането на ЕС, принудила Великобритания да проведе избори за Европейския парламент, предава ДПА.

  "Тези европейски избори не бяха предвидени да се състоят", каза ветеранът евроскептик Найджъл Фараж на британските избиратели от името на новата си Партия на Брекзит в кампанията за изборите за Европейски парламент. 

  Консервативното правителство на Тереза Мей и всички членове на парламента "предадоха Брекзит", се казва в предизборна листовка на Фараж, разпратена на милиони домакинства в навечерието на изборите във Великобритания на 23 май. 

  Фараж твърди, че възходът на Партията на Брекзит в тези избори ще бъде вот за Брекзит без споразумение. Той зове избирателите да му помогнат "да промени политиката за добро", като добавя, че "23 май може да стане началото на ново бъдеще за британската демокрация". 

  Очаква се неговата партия да получи около една трета от гласовете и да спечели над 30 от общо 73-те евродепутатски места за Великобритания и Северна Ирландия, сочи допитване на "Опиниум-Обзървър", публикувано на 12 май. Съгласно прогнозите тя ще надхвърли общия брой на гласовете за лейбъристите и консерваторите. Последните могат да спаднат дори до 10 процента. 

  На последните евроизбори във Великобритания през 2014 г. пред урните се явиха само 36 на сто от гласоподавателите и се очаква активността сега да бъде приблизително на същото равнище. Друго проучване - на агенция "ЮГов", сочи, че близа една трета от участвалите на последните парламентарни избори в страната през 2017 г. не възнамеряват да гласуват на 23 май. 

  Около 40 на сто от гласувалите за излизане от ЕС на референдума през 2016 г. са казали ред "ЮГов", че смятат сега да гласуват за Партията на Брекзит, докато само 10 на сто от гласувалите за оставане в ЕС през 2016 г. са казали, че смятат да подкрепят новата проевропейска партия "Промяна за Обединеното кралство - независимата група" (Change UK - The Independent Group).

  "Партията на Брекзит" очевидно има преимущество, тъй като на нея се гледа като на външна бунтовническа сила, възправила се срещу системата", каза Пол Уайтли, политолог от Университета на Есекс.

  "За разлика от нея, новата проевропейска партия се възприема като партия на системата, която е продукт на разделенията в двете главни партии", пише Уайтли в анализ за политическия мозъчен тръст "Обединеното кралство в променяща се Европа".

  Според него очакванията за начина, по който ще се разпределят гласовете, "предполага, че европейските избори няма да решат дълбоките разделения в британската политика по въпроса (за Брекзит)".

  Някои коментатори са разочаровани, че партията Либерални демократи, която е противник на напускането на ЕС и настоява за нов референдум, е разпространила листовка за кампанията с лозунга "Майната му на Брекзит". Тази центристка партия очевидно е имитирала възгласите "Майната му на ЕС", надавани от протестиращи привърженици на Брекзита. 

  Хайнц Бранденбург от Университета на Стратклайд казва, че европейските избори във Великобритания ще бъдат "различни от всички предишни".

  Те "предизвикват интерес - заради Брекзит, Партията на Брекзита, многото партии, които са за оставане, очакваното наказание както за управляващата, така и за главната опозиционна партия, и заради още редица други вторични сюжети", пише Бранденбург в свой блог за авторитетното Лондонското училище по икономика (London School of Economics).

  Този интерес е частично породен и от въпроса как трите конкуриращи се проевропейски партии - либералдемократите, Зелените и "Промяна за ОК", ще се представят при пропорционалната система "Д'Ондт", използвана във Великобритания, отбелязва Бранденбург.

  "Докато Партията на Брекзит, изглежда, привлича повечето от твърдия вот за Брекзит, проевропейският вот, който вероятно е също толкова голям, може да се разцепи на три, или дори на четири, ако се вземе предвид, че някои от привържениците на оставане в ЕС ще предпочетат да си гласуват за своите лейбъристи, въпреки тяхната мъглява позиция по въпроса за втори референдум", смята той. 

  Системата "Д'Ондт" използва регионални избирателни листи на партийно подредени кандидати за всяка партия, като местата се разпределят пропорционално на подадените за партиите гласове. 

  Катастрофалните изборни прогнози за консерваторите засилват натиска върху Тереза Мей, която се е вкопчила във властта, въпреки че загуби парламентарно мнозинство на (свиканите от нея предсрочни) избори през 2017 г. Тя отхвърля многократните призиви да се оттегли - включително и от много консервативни депутати, като оцеля и във вотове на доверие в парламента и в нейната партия. 

  Тя обаче не успя да намери изход от парламентарния пат по въпроса за Брекзит, което я принуди да отложи със седем месеца (до 31 октомври) датата за излизане на Великобритания от ЕС. Тя разгневи и още редица консерватори, започвайки преговори с левичарския лидер на лейбъристите Джереми Корбин за евентуален компромис, чрез който да прокара споразумение (за Брекзит) през парламента. Израз на дълбочината на бунта стана отказът на консервативните депутати от графство Дарбишър в Централна Англия да водят кампания за партията в европейските избори. 

  "Независимо дали си гласувал за напускане или за оставане, огромното мнозинство от хората смятат, че има демократично задължение да спазиш това, което си обещал, и че правителството не трябва да абдикира от изпълнение на обещанието", каза Бари Люис, лидер на партийната организация в Дарбишър. 

  БТА

  Собственикът на

  Собственикът на "Ботев": Вяло и безизразно представяне


  Загубата на "Ботев" (Пловдив) на финала за Купата на България от "Локомотив" с 0:1 явно ще има последствия за "канарчетата". Това личи от...

  Загубата на "Ботев" (Пловдив) на финала за Купата на България от "Локомотив" с 0:1 явно ще има последствия за "канарчетата". Това личи от официално изявление на клубния собственик Георги Самуилов, публикувано на сайта на "Ботев".

  "Локомотив" (Пловдив) отнесе купата след победа над "Ботев" (СНИМКИ)

  Шефът на петролната компания "Инса ойл" е разочарован от "вялото и безизразно представяне на отбора" - в по-голяма степен от самата загуба и факта, че не е прибавен още един трофей.

  Самуилов обещава на привържениците на "Ботев" "задълбочен и обстоен анализ" на целия сезон, не само на играта в историческия финал. Решенията ще бъдат оповестени на 29 май.

  Изявление от Георги Самуилов

  Уважаеми Ботевисти,

  Тежко е да се говори след загуба като тази, която заедно преживяхме във финала на стадион „Васил Левски“.

  Вероятно всеки един от нас се е затворил в себе си и търси причините за това поражение, което помрачи празничната атмосфера и очакванията ни за спектакъл на терена, от който се надявахме да излезем като победители.

  Загубите и трудните моменти са част както от спорта, така и от живота и всички заедно трябва да преминем през настоящия период.

  Тук е мястото да изразя възхищението си от фантастичната подкрепа, която оказахте на отбора.

  Горд съм, че ръководя клуб с толкова многобройна, всеотдайна и вярна публика. Благодаря от името на всички за атмосферата, която създадохте. Тя не заслужаваше този отговор от терена.

  Откакто съм начело на „Ботев“ футболистите и спортно-техническият щаб разполагат с всички необходими условия, за да насочат цялото си внимание към представянето си на терена. Към това да играят, да се раздават за името и историята на клуба, чиито цветове имат честта да защитават и да радват хилядите си привърженици. За огромно съжаление на всички нас, в най-важния момент от сезона не видяхме нищо от това.

  Вялото и безизразно представяне на отбора в този исторически финал бе много по-болезнено от самата загуба и факта, че не успяхме да прибавим още един трофей във витрината на клуба.

  Мое задължение е да открия причината да се стигне до този момент на разочарование. Вече започнахме задълбочен и обстоен анализ не само на представянето ни във финала, но и на всичко, което се случи през сезона до момента.

  Резултатите от анализа и решенията, които ще последват от него ще бъдат съобщени пред медиите на 29 май (сряда).

  С уважение към всички вас,

  Георги Самуилов

  В средата на кампанията: участниците похарчиха 2,6 млн. лв. за медии

  В средата на кампанията: участниците похарчиха 2,6 млн. лв. за медии


  До изборите за членове на Европейския парламент (ЕП) от Република България остават 10 дни, като участниците са похарчили над два и половина...

  До изборите за членове на Европейския парламент (ЕП) от Република България остават 10 дни, като участниците са похарчили над два и половина милиона лева за медийно отразяване до момента.

  Това показва редовният мониторинг на Отворен парламент. Актуалността на данните е към 15 май.

  Според изборното законодателство медиите, отразяващи предизборната кампания, трябва да публикуват сключените с различните политически субекти договори в тридневен срок след подписването им и да ги премахнат не по-рано от обявяване на резултатите от изборите.

  Институт за развитие на публичната среда следи разходите на 27-те регистрирани партии, коалиции и инициативни комитети за медийно отразяване. Наблюдението обхваща официалните страници на 44 национални и регионални медии – 11 телевизии, 3 радиостанции, 16 вестника и 14 информационни сайтове и агенции.

  Отворен парламент: Медийната цена на кампанията – 1,6 млн. лв за 10 дни

  Според Изборния кодекс заплащането на медийните услуги става предварително (т.е. преди съответното излъчване или публикуване) и при спазване на обявените от съответния доставчик ред, условия и цени, които трябва да са еднакви за всички. Към 15 май вече 30 от мониторираните медии са публикували договори за предизборно отразяване на участниците в кампанията.

  Останалите 14 медии нямат или не са публикували сключени договори с участниците. Това са: телевизиите – Алфа ТВ и ТВ+, вестниците – "Дума", "Монитор", "Телеграф", "Борба", "Черно море", "Старозаорски новини", "Утро", "АрдаNews" и агенциите – Novini.bg, Blitz.bg, TopNovini.bg, "ВяраНюз".

  Въпреки че от в. "Черноморски фар" са публикували договори с 4-ма участници в кампанията – ПП ВМРО, КП “БСП за България”, ПП ГЕРБ и с инициативния комитет на независимия кандидат Ваня Григорова, медията е заличила сумите, за които се извършва отразяването.

  Марешки - нарушител на Изборния кодекс с търговска предизборна тв реклама

  Интересна и иновативна е кампанията на КП “БСП за България” в партийния в. Дума, където в страницата с поместената кръстословица на фон е поставен номерът на коалицията в бюлетината. 

  Въпреки че някои медии не са публикували сключени договори, на интернет страниците им ясно се вижда политическа реклама. Такива са вестниците "Борба и "Утро", констатират от Отворен парламент.

  От публикуваните до този момент договори става ясно, че най-много средства са привлечени от групата на bTV (587 636.15 лв. без ДДС). Следващите най-предпочитани медии са групата на NOVA (397 923.52 лв. без ДДС) и телевизия Евроком (211 759.50 лв. без ДДС).

  Според публикуваните данни за договори в 30-те медии, 3-ма от регистрираните в кампанията субекти не са изразходвали средства за медийна кампания. Това са, както следва: Венислава Атанасова – независим кандидат, Десислава Иванчева – независим кандидат и ПП “ДОСТ”.

  Телевизия Евроком продължава да сключва безвъзмездни договори с политически субекти. Към 15 май такива са сключени с ПП “Възраждане”, ПП „Движение презареди България“, Коалиция “Движение Заедно”, Коалиция “Воля – Българските родолюбци”, независимият кандидат Минчо Куминев. Всички тези субекти имат и договори за платено отразяване в телевизията.

  Останалите шестнадесет формации, които през изминалия период са сключили договори с мониторираните медии, са разходвали общо 2 601 526.94 лв. (без ДДС).

  Към 15-и от КП “БСП за България” са вложили най-много средства за медийно отразяване – 566 507.28 лв. (без ДДС). В тази сума са включени и индивидуални договори на Сергей Станишев с Канал 3 (4000 лв.) и Dir.bg (2496.88 лв.). На второ място по разходи за медии в кампанията е ПП ГЕРБ – 478 358.46 лв. (без ДДС), а на трето – КП “Воля – българските родолюбци” – 367 674.02 лв. (без ДДС).

  В графиката по-долу може да се запознаете със средствата разходвани за медийно отразяване на участниците в кампанията, както и медиите, които те са предпочели (графиките в интернет страницата на Отворен парламент са интерактивни).

  Продължава практиката от предишни избори партиите, управляващи партийни телевизии, да сключват договори за отразяване с тях. Такива има сключени между БСТВ и КП “БСП за България”, СКАТ и Валери Симеонов. Въпреки отразяването на кампанията на АТАКА от телевизия АЛФА, няма данни за сключени договори между тях.  

  Средствата от медийни пакети ще бъдат обект на последващ наш анализ на база на протоколите от заседанията на Централната избирателна комисия.

  Преди приятелите да станат

  Преди приятелите да станат "Приятели"...


  Актрисата от хитовия сериал „Приятели” Кортни Кокс сподели в Инстаграм снимка на актьорите от шоуто на борда на самолет преди да станат...

  Актрисата от хитовия сериал „Приятели” Кортни Кокс сподели в Инстаграм снимка на актьорите от шоуто на борда на самолет преди да станат известни.

  „С този самолет отивахме към Лас Вегас и никой от нас не знаеше, че ще станем звезди”, пише изигралата Моника Гелър актриса.

  Дженифър Анистън готова за рестарт на „Приятели“

  На снимката са Дженифър Анистън, Лиза Кудроу, Мат Леблан, Матю Пери и Дейвид Шуимър.

  Сериалът има 10 сезона и е сниман от 1994 до 2004 г, което означава, че споделената фотография е на цели 25 години, съобщава бТВ.

  Режисьорът на "Приятели" Джеймс Бъроуз разкри през 2013 г., че снимката е направена след пилотния епизод. Тогава той им казал, че ги води на последната им спокойна и анонимна вечеря, защото след като излезе шоуто, вече няма да могат да се скрият никъде, понеже ще станат невероятно популярни.

          View this post on Instagram                  

  The one where the six of us went to Vegas and no one knew we were F.R.I.E.N.D.S yet #tbt #beforeitaired #lovetheseguys

  A post shared by Courteney Cox (@courteneycoxofficial) on May 16, 2019 at 2:22pm PDT

   

  Обезумя ли Денерис? Мнението на руски политолози

  Обезумя ли Денерис? Мнението на руски политолози


  Внимание, спойлери! В пети епизод на финалния сезона на „Игра на тронове“ една от главните героини в сагата – Денерис Таргариен –...

  Внимание, спойлери!

  В пети епизод на финалния сезона на „Игра на тронове“ една от главните героини в сагата – Денерис Таргариен – внезапно превърна в пепелище цял град с мирни жители, същия този град, който мечтаеше да управлява още от първата серия. Преобразяването на Денерис шокира публиката вероятно не по-малко, отколкото епизодът „Червената сватба“. Но защо се случи?

  Би Би Си разговаря с руски специалисти по политическа философия. Техните мнения се различават в подробностите и в политическите оценки на последните събития в Кралски чертог (според един от специалистите, Денерис действа като американските военновъздушни сили в края на Втората световна война), но са единодушни, че Трошачката на окови не е обезумяла и действията ѝ са абсолютно логични.

  От самото начало Денерис говори за нуждата си от трон

  Евгений Рошчин, декан на Факултета по международни отношения и политически изследвания РАНХиГС, кандидат на политическите науки, не е изненадан. Той смята, че вече са ни натикали в лицето това, което са се опитвали да ни подскажат във всички предишни сезони. Рошчин е на мнение, че този сериал има потенциала да преоткрие за своите зрители истината за авторитарната власт:

  „Според мен обикновеният гражданин не разбира природата на авторитаризма, а сега му я представиха нагледно.“

  В предишните сезони, според Рошчин, зрителите бяха увлечени от макиавелистката игра на съюзи в борбата за трона. Тя нерядко заемаше и цивилизовани форми – все пак доста от героите оживяха. От време на време имаше и отровени, пристигаха бойни кораби, но Денерис „Трошачката на окови“, водачката на опозицията, оставаше винаги в бяло.

  Така се опитваше да ни я представи и сериалът: тя наистина носеше бяло, освобождаваше народи, градове и хора, отменяше робството, привличаше последователи и се бореше за правда и свобода. Но в действителност – убеден е политологът – Денерис от самото начало правилно, тоест последователно, говори за нуждата си от трон. И това е главният ѝ стимул в живота и борбата, както става все по-ясно с напредването на сериала. За да спечели народното одобрение и да получи любовта на масите, тя казва:

  „Искам трона, за да направя живота в Седемте кралства щастлив, без тирани и т. н.“

  Но това са просто опити да получи народната подкрепа. Самата тя се ръководи единствено от жаждата си за власт. През последния сезон, и особено в петия епизод, виждаме докъде води това желание.

  На практика в последния сезон всички други измряха и остават само две сили. Това са Церсей, която стои в отбрана в замъка си зад стените на крепостта, и Денерис. Церсей, злата луда кралица, която управлява изключително за сметка на страха. И Денерис – бялата кралица: защитник на доброто и борец срещу злото. Това са две различни концепции за властта.

  Властта, която се основава на страха, е хобсианската концепция, а Денерис (до последния момент) ѝ се противопоставяше. Тя по-скоро олицетворяваше монархическата концепция, основана на любовта между монарха и неговия народ. И в един момент в петия епизод Денерис реши да заложи не на любовта, а на страха.

  „Ако няма любов, тогава нека има страх.“

  Дискусията как да разбираме суверена, монарха – е стара. Тя се появява в контекста на английската революция. Тогава нейните теоретици казват, че господарят – монарх, може да бъде колкото си иска просветен, милостив и благодетелен. Но това не променя природата му – той все така си остава господар и суверен.

  Той потенциално има право на насилие и нищо не може да му попречи да приложи това насилие във всеки момент. Причината може да бъде всякаква. И ние знаем, че той има такава възможност. Затова ще си изградим такова поведение, че не дай си Боже да разгневим нашия милостив суверен. И сериалът ни показва момента, в който просветеният монарх и милостив суверен променя настроението си.

  Така разбираме, че на практика Денерис не е по-добра от Церсей. И двата образа са преувеличени, разбира се. Сериалът най-общо ни показва преувеличени образи, а след това веднага ни дава да разберем как всичко може внезапно да се превърне от едно в друго, добрите да станат лоши, че всичко е по-сложно и не е черно и бяло, а има много нюанси на сивото.

  Така че лудата кралица е сменена от друга. Случва се нещо, което шокира обществеността и предизвиква отвращение. Самата Денерис губи разсъдъка си в разгара на атаката, променя настроението си от милостиво в тази ужасна проява на насилие, гняв и лудост и насочва оръжията за масово унищожение към врага, който всъщност вече е капитулирал.

  Казано на съвременен език, днес бихме съдили Денерис като военнопрестъпник. Налице са цял набор от военни престъпления – убийства на хора, които вече са се предали в плен, използването на недискриминационни оръжия за масово унищожение срещу неучастващи във военни действия цивилни граждани – Денерис и армията ѝ плюят на  всички хагски конвенции. По същество, това са основания за нов Нюрнбергски процес.

  Винаги, когато властта се окаже съсредоточена само в едни ръце, накрая това завършва печално за всички. За разлика от републиканските устройства, където решенията се приемат колегиално – така е устроен Северът. Според Рошчин, в тази сага единствената приемлива в политически контекст структура е на Севера. Северът е по същество руският Новгород преди Москва да го завладее. В Севера, както в Новгород, се назначава принц, владетел на Севера, което се случва с Джон Сняг. Но като Новгород, и той също може да бъде изгонен за узурпация. Така е устроен Северът, той си оставя правото да предявява претенции към Джон Сняг, което и се случва, когато той се завръща със съюзническите сили заедно с Денерис в Зимен хребет. Той по същество предава този „северен“ модел. И Санса обръща внимание на това. Това означава, че всеки момент Северът може да събере съвета и да реши, че Джон Сняг вече не е техен господар, а служител на отвъдморска кралица.

  Тази философия на Севера показва, че там има алтернатива на автокрацията, която насаждат Церсей и Денерис. Тоест политически там има надежда – за разлика от онова, което става в Кралски чертог. В автокрациите ситуациите, когато суверените злоупотребяват с властта, са неизбежни. Властта никога не е достатъчно, жаждата за още власт е ненаситна по дефиниция, а понякога това води до безумие.

  Всъщност, дори в най-строгите монархически концепции, с които се свързва името на Томас Хобс и неговия труд „Левиатан“, остава възможността общественият договор, въз основа на който всички права на поданиците са прехвърлени на суверена, да се разруши.

  В „Игра на тронове“ виждаме, че и Церсей и Денерис хвърлят хората си в месомелачката. Те наблюдават – едната от дракона си, а другата от кулата – как светът умира, рухва, докато те са в ролите на горди предводителки. И, разбира се, има хора и сред едните, и сред другите, които започват да си задават въпроси – не е ли това превишение на пълномощията на нашия автократ? А лорд Варис, забелязал преди всички тенденцията Денерис да абсолютизира властта, се пита:

  „Не е ли по-добре да потърсим друг?“.

  За съжаление и той не излиза от пределите на монархическата власт, а просто иска да замени една фигура с друга, но това не работи. В нашата концепция той се явява човек, който вдига индивидуално въстание. За монарха подобни действия изглеждат като предателство. А предателят трябва да бъде наказан.

  Варис просто се опитва да използва своето свещено право на бунт. Това не е онова право, когато се съпротивлявате на опита да ви накажат. Това е по-широкото право, когато отправяте предизвикателство към суверена, защото той е нарушил основното си задължение по отношение на цялата политическа съобщност.

  Първи беше Варис, но зрителите виждат същите съмнения и в очите на Санса, а подобни чувства се зараждат и у най-важния герой: Джон Сноу вижда как Денерис изпепелява всички около себе си и за него това е безумие.

  Рошчин заключава, че не може да гарантира, но предполага, че следващата стъпка ще бъде бунт срещу узурпатора и автократа Денерис. Не е задължително да е голямо въстание, може би Аря ще я убие с меча Игла, но всичко върви натам.

  Бродниците държаха баланса на света

  Константин Гаазе, социолог, преподавател в Московското висше училище за социални и икономически науки, смята, че в началото на поредицата имаме много сложен (условно феодален) традиционен, пасторален свят, в който няма държавен проект в съвременния смисъл. Но в крайна сметка се появява такъв, или по-скоро два конкурентни проекта.

  Властта, която иска Денерис, е прякото господство. В момента, в който ледените зомбита са победени, се случва нещо ужасно. Защото дотогава всички останали са били заедно, благодарение на Белите бродници. Никой друг не е трябвало да бъде изключен от човешкия политически колектив, защото имаше нечовешки друг. По принцип, хегемонията винаги предполага, че има враг, който трябва да бъде изключен от политическата общност. И в този случай това бяха белите бродници. Но когато те бяха унищожени, възникна въпросът за новия статут на лидера: щом Джон Сняг или Денерис искат да бъдат популистки лидери, кой сега да бъде изключен?

  В този смисъл е погрешно да се тълкуват действията на Денерис като на „една луда жена“. Просто трябва да приемем, че тя вижда малко по-далеч от всички останали и разбира, грубо казано, че не иска хегемония, не иска да живее по стария начин. А нейният политически инструмент – създадената главно по нейната идея популистка коалиция на мнозинството срещу белите бродници, вече не работи, защото бродниците ги няма – а без тях и коалицията е застрашена.

  Значи трябва или да се стреми към хегемония, или отново да намери враг, когато да изключи, но този път вече от своите, от хората. А щом ще изключва хора – каква разлика има кого? Може и всички. Денерис постъпва като тиранин-философ, тя изключа сама себе си. Тя казва:

  „Това ще бъде такъв обърнат популизъм, такова господство, където единственото същество, отхвърлено от политическото тяло – ще бъда аз. Но за сметка на това вие ще ми се подчиняватe. Тоест, аз ще се поставя в позиция на нечовек спрямо вас, за да ви дам определен политически свят, защото освен от страх вие, прасета, от друго не разбирате.“

  Опитът да се играе картата Джон Сняг като легитимен наследник и т.н. е по-скоро опит за изграждане на „държава на благоденствието“. Мнозина виждат в него това – особено този плешив човек, който беше екзекутиран… Варис. Той е агент на държавата на всеобщото благоденствие, който казва, че никой не трябва да бъде изключван, стига само лидерът да не иска да властва. Ако той не иска да властва, ще бъде възможно да прави добро на всички.

  Тоест, по един удивителен начин имаме двата модела на организация на политическата власт – хегемония и господство – представени като алтернативни. И двата варианта са проблематични.

  Истинският свят, включително и Русия, все още живее във формат „дайте да избием белите бродници“. Залезът на популизма още не се вижда, ние влязохме в този популизъм през 70-те и няма да го напуснем скоро, коментира Константин Гаазе.

  За него това е много автентичен сериал, защото е много песимистичен. Политиката, която познаваме, е описана в определен брой книги, те са изядени с кориците и това не е донесло до нищо добро.

  Денерис унищожава града, за да сложи край на играта на тронове  

  Вячеслав Данилов, ръководител на научни проекти в Центъра за политически анализи, прави аналогия между изпепеляването на Кралски чертог и завладяването на Константинопол през 1453 г. – с изключение на това, че вместо османските оръдия – във филма има огнедишащ дракон, и крепостната стена е пробита малко по на изток от Златните врата. А градската структура и отчасти военната организация са почти еднакви. Естетиката на една цивилизационна катастрофа е възпроизведена завладяващо.

  На едно място във впечатляващата си книга „Как бе заселена Европа“, палеогенетикът Джийн Манко поставя тъжна диагноза на човечеството: тя пресмята по археологически данни колко пъти хората напълно са изоставяли своята градска култура, писменост и цивилизован облик, и предполага, че е възможно, „простият начин на живот“ да е по-подходящ за човека.

  Във всеки случай, човечеството има някакво дъно, което не е в състояние да пробие, вероятно дори и с дракони. Катастрофата в Кралски чертог не е първата, нито последната. Хората и занапред ще се опитват да се провалят още по-добре и по-добре.

  Но варварите – а Денерис е варварка – имат своя логика, логика напълно политическа. Да, Денерис не е луда, камбанният звън, под чийто звуци изпепелява града, не е помрачил разсъдъка ѝ. Данилов е сигурен, че безумна кралица нямаше да помисли да атакува корабите на Железния флот срещу слънцето, нямаше да прави противовъздушни маневри и нямаше да атакува тромавите „скорпиони“ на стената странично и отзад. Денерис знаеше точно какво прави.

  Но въпросът не е в това. Още повече, какви враговете са ѝ мирните жители на града, паднали пред нея, готови да я приемат за кралицата и да ѝ дадат Железния трон? Както казва Тирион – според политическата логика, врагът е злата жена от Червения замък, а не невинните хора. На пръв поглед няма нищо рационално в унищожаването на града и хилядите му жители, а още по-малко политическа целесъобразност.

  Работата, обаче, е в суверенитета, а не във „врага“. Тя унищожава града и жителите му буквално, защото те на нея „не са ѝ врагове“. В момента, в който взима решението, Денерис не мисли за врага и не излита за да убие Церсей, а за да изравни града със земята. Данилов пояснява: Денерис повтаря, че задачата ѝ не е да седне на Железния трон, а да преучреди властта.

  Тя играе двойна игра: от една страна се явява като законен претендент за трона, но от друга – желае по силов начин да промени формата на властта, която ѝ осигурява приемственост и възможност да иска трона, оказал се завладян от конкурентен дом. Така че задачата на Денерис е да сложи край на играта на тронове. Затова ѝ е нужно да изравни града със земята. За да не остане камък върху камък, който да напомня, че е бил положен тук не при властта на нашата любима кралица.

  Данилов припомня, че събитията на Вестерос имат достатъчно съвременни конотации – от етническите прочиствания в Африка до войните при разпадането на бивша Югославия. Светът беше поразен, както отбелязва и Славой Жижек, когато участници в югославския конфликт бомбардираха опонентите си буквално, докато превърнат в прах някой техен мост или църква, за да построят след свой собствен мост или църква точно на същото място.

  Изглеждаше глупаво да унищожаваш инфраструктура, която после трябва сам да възстановяваш. Но това е логиката на суверенитета: наследяваш своето – защото чуждото, което е присвоено, напомня шумно за чужди имуществени претенции. Денерис унищожава Кралски чертог, защото за нея той винаги ще бъде built environment [„изкуствена среда“], чужда претенция към нейния трон. Трудно е да се отрече рационалността в действията ѝ.

  Според Данилов, същият е смисълът и от бомбардировките на Дрезден от американската авиация в края на Втората световна война – да бъдат унищожени самите условия за суверенитета, за да изчезне това, над което е обявено правото на наследяване (наследява се не самата земя или територия, а построеното върху тази земя). Бомбардировките на американските ВВС превръщат територията в десуверенизирана зона. Атомната бомба в Хирошима има смисъл като жест, с който императорът е лишен от правото му над неговата страна. Според Данилов Америка е направила демонстрация как всичко, което той би оставил като наследство, може да бъде превърнато в нищо.

  Затова политологът смята, че е смешно да се говори за някаква освободителна роля на Денерис: унищожението на робството в отвъдморските провинции не е било акт на демократичен либерализъм, а тривиален акт на лишаване на местните благородници от правото на суверенни решения. Още повече, че според руския специалист, Кралски чертог съвсем не попада в списъка на градовете, които трябва да бъдат освобождавани – там робство няма, а политическият режим е най-прогресивният в цял Вестерос – ние всъщност така и не научаваме какъв точно е той, но най-вероятно това е имперски републикански режим, характерен за късния Рим и Византия. Със свободата там всичко е било наред, както и с институциите, които са я обезпечавали. Не бихме знаели нищо за ексцесиите на Лудия крал, ако не съществуваха устойчиви норми, които да го определят пред народа като психопат.

  Денерис просто иска власт. Унищожението на Кралски чертог вероятно ще се окаже самоубийствен акт (висок е рискът Халиси да загине от ножа на Аря Старк), но не е безумие, а напълно обяснимо действие на кралица, която има свой народ. И този народ – който ще засели тези земи и ще реши въпроса за възстановяването на Кралски чертог – са нейните  войници, които ще живеят и ще я славят под сянката на дракона.

  "Ювентус" ще има нов треньор


  "Ювентус" официално обяви раздяла с треньора Масимилиано Алегри след края на сезона. В съобщението се добавя, че наставникът и клубният...

  "Ювентус" официално обяви раздяла с треньора Масимилиано Алегри след края на сезона. В съобщението се добавя, че наставникът и клубният президент Андреа Аниели ще дадат пресконференция в събота, 18 май, от 14 часа местно време (15 ч българско) на стадиона на "Старата госпожа".

  Така се слага край на спекулациите от последните седмици. Решението на Аниели не е изненадващо - Алегри отново направи Юве шампион, но се провали в най-важния за клуба турнир - Шампионската лига.

  Под ръководството на специалиста "Ювентус" грабна пет от осемте си поредни титли, четири купи на Италия и две Суперкупи на страната.

  За завръщане в Торино се спряга Антонио Конте, а според италиански медии босовете на "бианконерите" имат и друга цел - Маурисио Почетино. При класирането на "Тотнъм" на финала на Шампионската лига той даде да се разбере, че му предстои разговор с боса Даниел Леви. 

  Твърди се, че Почетино иска по-висока заплата и пари за селекция.

  В залозите и медиите за нов треньор се спряга още една дузина кандидати - както свободни наставници, така и ангажирани с клубове.

  Защо не се състоя Венецуелската революция?

  Защо не се състоя Венецуелската революция?


  Какво се случи с венецуелската революция? Преди две седмици ние бяхме уверени от медиите, че всичко е приключило. Телевизиите показваха...

  Какво се случи с венецуелската революция? Преди две седмици ние бяхме уверени от медиите, че всичко е приключило. Телевизиите показваха безкрайните тълпи по улиците на Каракас. Режимът на Николас Мадуро беше в края си. Нямаше как да оцелее, с икономическата криза в страната и само с Русия на своя страна.

  Венецуела: "дясната ръка" на Гуайдо е арестуван

  Познавам Венецуела и наблюдавах трагичния ѝ упадък с разбито сърце. Мога само да предположа, че съперникът на Мадуро не си е направил сметките. Предполагаше се, че той се е внедрил в армията и е организирал преврат. Американски агенти щяха да предложат щедри стимули, за да наддадат над руските си колеги.

  Очевидно е, че тази прогноза се оказа погрешна. Американците се провалиха. Армията не се отказа от сигурността и привилегиите на властта. Опозицията бе принудена да отстъпи и да си ближе раните, докато делегатите се насочиха да преговарят към "дома на загубените каузи" - Осло.

  "Нищо няма да ни спре", заяви Хуан Гуайдо, след като му отнеха имунитета

  Най-голямата историческа грешка е да се бъркат тълпите с властта. Венецуела изчезна от вестникарските заглавия, защото те бяха за тълпите, а не за състоянието на властта. Бедата при тълпите е, че рано или късно те трябва да се приберат у дома.

  Арабската пролет от 2011 г. се случи на улиците в няколко отделни столици. Тълпите бяха привлечени от призивите в социалните мрежи, но на много места бързо се стопиха.

  "Износът на демокрация е пълен провал. Арабската пролет е европейска зима"

  Протестите на площад "Тянанмън" от 1989 г. не успяха да свалят китайския режим. Събралите се милиони египтяни на площад "Тахрир" през 2013 г. почти си осигуриха по-силна диктатура. Протестите в Истанбул на площад "Таксим" от 2013 г. не се отърваха от президента Ердоган - точно обратното. Бунтовете в Техеран не доведоха до края на управлението на аятоласите в Иран през 2017 г.

  Колко обедняха хората в Иран, за да протестират (ТАБЛИЦИ)

  Властта в демокрациите се определя от избирателните урни. Може би най-голямата тълпа в историята на Лондон, насочена срещу войната в Ирак през 2003 г., не успя да предотврати избирането на правителството на Тони Блеър.

  Няма значение колко голямо множество от хора ще се събере, за да протестира срещу "Брекзит" и референдума от 2016 г.

  Над 1 000 000 британци се подписаха за отмяна на "Брекзит"

  Там е проблемът с тълпите. Те не могат да действат с финес.

  При отсъствието на избирателните урни остават само оръжията. В началото на Великата френска революция от 1789 г. Луи XVI събира армията си в Париж, но е убеден от командир да не я насочва срещу тълпата. Според Аноан дьо Риварол този съвет "е не само една от причините за революцията, той е самата революция".

  По същия начин усърдните демонстранти по улиците на Хартум все още очакват да видят в коя посока ще се насочат оръжията на Судан. Армиите са напълно способни да се обърнат срещу властта, но рядко в полза на демокрацията.

  Военните обявиха, че са свалили президента на Судан (ВИДЕО)

  Ние инстинктивно сме настроени положително към тълпите. Те ни носят спокойствие и сигурност в нашето мнение. Те събуждат силни емоции у съмишлениците си и задушават контрааргументите. Понякога забравяме, че тълпите могат да действат и за двете страни.

  Те могат да бъдат впрегнати да подпомагат опасни движения, като фашисткото, или да изиграват бунтовници, които да бъдат съкрушени от властта и да бъдат използвани като тотем от нея.

  Докато гледах закриването на климатичните протести в "Хайд Парк" колебливо попитах изрисуван воин, дали лозунгът им не е малко повърхностен. Тя започна да бие барабан в лицето ми и посочи дете, което държеше плакат с надпис "Спаси моята планета!".

  70 000 души протестират в Брюксел срещу климатичните промени

  Беше като извадка от книгата "Танцувайки по улиците" на Барбара Еренрайх - маските и костюмите на "възторжената революция...излизащи извън нашите разпределени роли и статуси по пол, етническа група, племе или ранг, и навлизащи в краткотрайна утопия на егалитаризъм и взаимна любов".

  Преди десетилетие различни експерти прогнозираха, че този вид публични прояви ще изчезнат в ерата на интернет. Те сгрешиха. Както видяхме по време на Арабската пролет и оттогава насам, Интернет послужи като двигател на своята антитеза - желанието на хората да се събират в тълпа.

  Над 800 милиона в Китай - с интернет

  Интернет също лъжливо убеди зависимите към него да мислят, че социалните мрежи са власт на множеството, подобно на последното заключение на тълпата на Троцки - "гръбнакът на революцията". Два милиарда потребители във Фейсбук наистина си мислят, че ще победят Доналд Тръмп.

  Те са просто два милиарда потребители във Фейсбук. Задръстване на магистрала М25 не разполага с власт.

  Вярвам, че тълпата може да бъде най-ефективна, когато се използва за специфична и обозрима цел. В дебата за климатичните промени местните тълпи в Северна Англия разполагат само с аргумента да се сложи край на франкинг процедурите. 

  Кампаниите срещу ГМО-храните спечелиха своята война в Европа.

  Европарламентът отне националното вето върху вноса и използването на ГМО

  Демонстрантите срещу семейство Саклър в Ню Йорк развалят репутацията му. Когато властта е публично засрамена, тя лесно може да отстъпи без кой знае колко безпокойство. Ще ми се да стана "консултант на тълпи".

  Хората излизат на улиците по различни причини: да се сближат с групата, да изразят недоволство и неудовлетвореност, да покажат, че са добродетелни, или както Еренрайх описва "хипи" движението - "да се държат за ръце с непознати и да демонстрират колективна радост". 

  Но в една демокрация политическата тълпа не може да надделее над избирателни урни. Това е опит да се задушат противниците чрез сила и многочисленост. Затова тя разчита на публичността и медиите.

  Но тя забравя, че медията е тълпата. Когато парадът свърши, тя също си прибира багажа и си отива у дома.

  Мнението препечатваме от "Гардиън".

  "Главболгарстрой" ще строи ново германско посолство в София


  Българската строителна компания "Главболгарстрой" (ГБС) ще строи сградата на новото германско посолство в София. Първа копка на...

  Българската строителна компания "Главболгарстрой" (ГБС) ще строи сградата на новото германско посолство в София. Първа копка на административното здание ще бъде направена в понеделник от министъра на външните работи на федералната република Хайко Маас и българската му колежка Екатерина Захариева. Маас ще е на посещение у нас по нейна покана.

  Това съобщават от германското посолство.

  През 2014 г., след изготвяне на предпроектно проучване предходната година, германски федерални власти взимат решение да построят нова сграда на посолството, в рамките на притежавания от тях имот на улица "Фредерик Жолио Кюри". Теренът възлиза на 11 470 m2, 7750 m2 от които са незастроени. Възложител на строителните работи е Федерална република Германия, представена от Федералната строителна агенция на Баден-Вюртемберг, а след проведен конкурс за изпълнител е избрана "Главболгарстрой" АД.

  "Фолксваген" избира между България и Турция, пишат германски медии

  След завършване на новите сгради според тяхното предназначение, те ще бъдат използвани от външното министерство на Германия. Планираните дейности са разделени на отделни етапи, така че съществуващата сграда на посолството да се използва и да изпълнява дипломатическите и консулските си функции по време на целия процес. Работата по проекта започва през 2017 г. с разрушаване на съществуващата сграда с представителни функции.

  Съгласно графика изграждането на новата сграда трябва да приключи до края на 2020 г., а работите по разрушаване на старата и пълното финализиране на проекта - до края на юли 2021 г. "Изпълнението на строителството и последващото функциониране на сградите трябва да се извършва, когато е възможно, с използване на местни материали и изпълнители. Изпълнителят трябва да гарантира, че са взети под внимание, както местните, така и германските строителни наредби и стандарти, с цел проектиране на ефективна и безопасна нова сграда", посочват от дипломатическата мисия.

  Маас иска санкции за закони срещу принципите на ЕС

  На церемонията по първата копка Маас и Захариева ще поставят т. нар. капсула на времето. В нея ще има паметна монета "100 години Баухаус", Конституцията на Германия по повод нейната 70-годишнина и парче от падналата през 1989 г. Берлинска стена.

  В програмата на външния министър на Германия са включени разговори освен със Захариева и с премиера Бойко Борисов, с президента Румен Радев, както и с представители на български неправителствени организации. Маас ще разгледа и историческия център на София.

  Визитата на Маас идва на фона на "борбата" между България и Турция - къде ще бъде разположен новия завод на "Фолксваген". Решението се чака наесен. 

  Вижте как Ерик Клептън забива солото на Purple Rain (ВИДЕО)

  Вижте как Ерик Клептън забива солото на Purple Rain (ВИДЕО)


  Малко след 3-ата минута... Тогава започва страхотното соло на Ерик Клептън върху не по-малко гениалната Purple Rain на Принс. Ерик Клептън:...

  Малко след 3-ата минута... Тогава започва страхотното соло на Ерик Клептън върху не по-малко гениалната Purple Rain на Принс.

  Ерик Клептън: Може и да не мога повече

  Макар и любителски, този запис е нищо по-малко от пиршество за  сетивата. Мистър Бавна ръка свири познатата до обожествяване "жица" и като себе си, и като оригинала... 

  С бенд от едва седмина - бас, втора китара, барабани, 2 клавира и 2 бек вокалистки Клептън направо разковава поп класиката.

   

  Невероятно, но факт! Ерик Клептън днес става на 70 години!

  Guitar World отбелязва, че роденият през 1945 г. Клептън е имал цикъл от три концерта в Роял Албърт хол в Лондон, приключил на 13 май - понеделник.

  Откриването и закриването във всяка една от вечерите са били с по някоя изненада, като например първа песен е свирил Que Sera Sera на Дорис Дей. Нейната смърт бе обявена по-рано същия ден.

  Клептън за пръв път прави кавър на Purple Rain на приятеля си, отбелязва още изданието. Принс почина през април 2016 г.

   

  Комунизмът пристига в Евксиноград. И си отива в Прага и Гданск

  Комунизмът пристига в Евксиноград. И си отива в Прага и Гданск


  По волята на съдбата баща ми Станко Тодоров беше два мандата министър-председател на България, председател на парламента и почти...

  По волята на съдбата баща ми Станко Тодоров беше два мандата министър-председател на България, председател на парламента и почти несменяем член на висшето ръководство на Комунистическа партия. Покрай него имах възможност да наблюдавам хората, които изиграха важна роля в най-новата история на страната: Кимон Георгиев, Вълко Червенков, Тодор и Людмила Живкови, Борис Велчев, Александър Лилов, Петър Младенов и Андрей Луканов.

  През втората половина на миналия век България вървеше плътно до Съветския съюз. Това ми позволи да разбера доста за съветските лидери Йосиф Сталин, Лаврентий Берия, Никита Хрушчов, Леонид Брежнев, Юрий Андропов, Михаил Горбачов и Борис Елцин.

  До края на столетието продължи смутното време, наречено Студената война. В нея от двете страни на барикадата застанаха испанката Долорес Ибарури, италианците Енрико Берлингуер, Ориана Фалачи и Личо Джели, поляците Пьотр Ярошевич, Збигнев Бжежински, папа Войтила и Лех Валенса, румънецът Николае Чаушеску, англичаните Ким Филби, Маргарет Тачър и Робърт Максуел, американецът Ричард Никсън.

  Някои от тези хора познавах, други срещнах мимоходом, трети наблюдавах отблизо. За всички тях се опитвам да разкажа в тази книга.
   
  Калин Тодоров е роден в София през 1953 година. Завършил е Юридическия факултет, специалност „Право", в Софийския университет. През целия си живот е бил журналист последователно в Българската телеграфна агенция, програмата „Световна икономика" на БНТ, вестниците „Отечествен фронт" и „Отечествен вестник" и на свободна практика. Отразявал е перипетиите около смъртта на писателя Георги Марков на моста „Ватерло" в Лондон, атентата срещу папа Йоан Павел Втори, падането на Берлинската стена и „нежните революции" в България и Румъния. Автор е на книгите „Кой уби Георги Марков" и The umbrella murder. Клуб Z публикува откъс от новата му книга "Зад завесата на соца" (изд. "Прозорец")

  Комунизмът пристига в Евксиноград.
  И си отива в Прага и Гданск

  …За първи път попаднах в Евксиноград не като почиващ, а в качеството си на репортер на БТА на 2 юли 1982 г. Бяха ни изпратили с фотографа Митьо Викторов да отразяваме частната визита на 37-мия президент на САЩ Ричард Никсън (1969-1974). Вълнуващо беше да го видя на живо -със същия дълъг нос, както го бях гледал по телевизията във връзка с аферата „Уотъргейт”. (Хора на Никсън се бяха опитали да монтират „бръмбари” в предизборния щаб на демократите в хотел „Уотъргейт” за президентската надпревара. Скандалът заплашваше с импийчмънт втория му мандат, затова президентът беше принуден да си подаде оставката.) След аферата битуваше мнението за Никсън като за някакъв дребен мошеник, но истината е, че той беше изключително успешен президент. Спря войната във Виетнам и с „пинг-понг” дипломацията допринесе за откъсването на Китай от съветската орбита, което промени баланса на силите в света. 

  Какво търсеше Никсън в България? Много интересно е едно изказване на шефа на КГБ Андропов по време на срещата му в Москва с ръководството на българското външно министерство: „Никсън е наш враг, но ние трябва да се съобразяваме с него. Когато обстановката го налага и когато е възможно, трябва да разговаряме с цел намаляване на международното напрежение и осигуряване на мира в света.”

  Може би руснаците са причината Тодор Живков упорито да се стреми да организира посещение на американски президент в България. Още през 1974 г. той изпраща телеграма до президента Джералд Форд с покана да му гостува. По съвет на държавния секретар Хенри Кисинджър обаче Форд дипломатично я отхвърля. Малко след това двамата с Живков се засичат в Хелзинки на Общоевропейското съвещание за сигурност и сътрудничество. Както пише в мемоарите си зетят Иван Славков-Батето, там Първия подхвърля на Форд: „Летите над нас, ама не кацате”. Американският президент се разсмива: „И това ще стане”. 

  Но не стана. Чак след промените в България дойдоха американските президенти Джордж Буш и Бил Клинтън, а по обясними причини Живков не можа да ги посрещне. Визитата на Никсън обаче е била все пак някаква утешителна премия, макар че и досега не мога да си обясня защо тя беше държана в толкова строга тайна. От всички български медии да отразяваме посещението бяхме допуснати само аз и фотографът Митьо Викторов от БТА. При това репортажите ни видяха бял свят единствено в секретния, червен бюлетин, до който имаха достъп членовете на Политбюро, и в емисиите за чужбина. А снимките останаха само за архива. 

  В хеликоптера, с който Никсън прелетя над Добруджа, химическия комбинат в Девня и курортите „Албена“ и „Слънчев бряг“, бяхме ние двамата с Митьо, заместник-министърът на външните работи -  разузнавачът Любен Гоцев, когото днес свързват с всички конспиративни теории, и преводачката Елена Поптодорова. (Дали това посещение имаше нещо общо с по-нататъшната изумителна кариера на Поптодорова до поста на български посланик в САЩ мога само да гадая.) След тържествения обяд в Евксиноград по време на разговорите му с Живков стана ясно, че Никсън е дошъл тук, за да предаде послание на Рейгън: „Америка не държи България, Полша и Чехословакия да бъдат откъснати от социализма и от съветската орбита. Тя само иска те да се превърнат в „отворени общества””. Като се връщам назад в спомените си, вече си давам сметка, че тогава за руснаците, за Живков, за Никсън и за Рейгън играта вече се е играела „ва банк” - или ние, или те. 

  Още ми е пред очите 21 август на съдбоносната 1968-ма. През тази година рухнаха всички илюзии, че социализмът може да бъде реформиран. С майка ми, баща ми и брат ми бяхме на почивка в Евксиноград. Баща ми тогава представляваше България в Съвета за икономическата взаимопомощ (СИВ), но още дори и не предполагаше, че съвсем скоро ще стане министър-председател на България. Това обяснява ролята, която играеше в настъпващите тревожни събития. 

  Столовата на Тунела беше на голяма слънчева тераса, от която се виждаше морето. Евксиноград си имаше свое собствено стопанство, от него бяха продуктите, с които се приготвяха ястията. Беше рано, около 9 часа, свършили бяхме закуската. Седяхме с приятели на маса между столовата и киното и обсъждахме смайващата новина от нощта. Иво, син на заместник-председателя на Министерския съвет Тано Цолов, беше чул по радио „Свободна Европа”, което слушаше тайно от техните, че войски и танкове на Варшавския договор са влезли в Прага.

  В този момент към нас се приближи Тодор Живков, който в онези години още почиваше заедно с останалите си колеги на Тунела. И повечето се натискаха да почиват в Евксиноград, когато и той беше там. Първия беше приключил със закуската си от чай, руски черен хляб, масло, сирене и домати - имаше прости вкусове - и отиваше към плажа.  (Живков не ядеше много: маслини, кренвирши, боб чорба, чушки, пълнени с фасул, агнешко по гергьовски; не пиеше, не пушеше. Обичаше да играе табла и я разбираше.) Облечен беше в бял памучен панталон, светлосиня кубинска риза и неизменното сламено бомбе. „Другарю Живков, какво става в Чехословакия?”. Той приседна за малко и отсече: „Нашите войски тази нощ пресякоха контрареволюцията”. 
   
   

  Кремъл търси пътища за подобряване на отношенията със САЩ

  Кремъл търси пътища за подобряване на отношенията със САЩ


  По най-горещите световни политически въпроси двете сили САЩ и Русия изглежда са непримирими една спрямо друга. Въпреки това Русия се...

  По най-горещите световни политически въпроси двете сили САЩ и Русия изглежда са непримирими една спрямо друга. Въпреки това Русия се опитва при визита на американския външен министър Помпео за внасяне на нова динамика в двустранните отношения.

  Това пише кореспондентът на швейцарския в. “Нойе Цюрхер цайтунг” в Москва Маркус Акерет в свой анализ, публикуван в реномирания всекидневник.

  Русия погреба илюзиите си и черпи предпазлива надежда. В такава обстановка понастоящем Кремъл и външно министерство търсят възможности за подобряване на руско-американските отношения. Посещението във вторник на американския външен министър Майк Помпео в Сочи за среща с руския си колега Сергей Лавров и с президента Владимир Путин е своеобразен тест дали може да се разчита на дружелюбния телефонен разговор, проведен в началото на май между Путин и Доналд Тръмп. Това заяви заместникът на Лавров и отговарящ за Северна Америка Сергей Рябков. Оневиняването на Тръмп относно заговор с Русия за оказване на влияние на президентските избори в САЩ през 2016 г. доведе до нова динамика в разклатените взаимоотношения. Твърде съмнително е обаче, дали тази динамика има надмощие над противополжните позиции по всички актуални световнополитически въпроси – от Венецуела през Иран и Сирия до Северна Корея, Арктика и Украйна.

  Тръмп: Имах дълъг и много добър разговор с Путин

  Изборът на Тръмп събуди големи надежди в Москва. Русия се поддаде на илюзията, че този политически неопитен президент би могъл да придаде ново качество на забоксувалите отношения с Москва. Вместо това те се сринаха до най-ниското равнище след края на студената война. Тръмп и Путин се срещнаха само два пъти за водене на обстойни разговори, а диалог между двамата външни министри така и не се състоя. Вместо това Путин и Лавров остро осъждаха американската външна политика. Лавров непрестанно ругаеше – САЩ следвали не правото, а наложени от тях произволни правила с цел всички да им се подчиняват. Руската държавна пропаганда използваше всяка възможност, за да внушава, че САЩ стояли зад всички злини по света.

  Телефонният разговор между Тръмп и Путин в началото на май отново показа взаимно уважение, което поне във Вашингтон среща одобрение. Според руски наблюдатели Путин се доверява далеч повече на Тръмп, отколкото на обкръжението му. Но това доверие е отровено. Причината е усещането на Путин, че човекът срещу него е неопитен, лесно се поддава на манипулации и е обладан от мания за сключване на впечатляваща сделка. Не са взети обаче под внимание два решаващи елемента. Зависимостта на Тръмп от не винаги верен нему във всяко отношение апарат, както и противоречивостта на самия Тръмп, която е видна при отношенията с Русия. Зад волята за добри отношения с Путин стои намерението безкомпромисно да се наложат американските интереси, както и претенцията на САЩ да са световна сила.

  Дебатите за ЕК: Европа трябва да бъде единна срещу Путин и Тръмп

  Русия подцени последното. Навсякъде, където понастоящем при световни кризи се сблъскват интересите на Русия и Америка, нито една от двете държави не проявява готовност тихо да се оттегли и да признае позицията на другата. Москва има една цел – САЩ да приемат руската външна политика такава, каквато е, а в най-добрия случай да се стигне до поделяне на сферите на влияние.

  По отношение на Венецуела Джон Болтън, съветникът на Тръмп по сигурност и президентският човек за осъществяване на контакти с Русия, обяви ново издание на доктрината “Монро”, по силата на която Латинска Америка е зона на влияние на САЩ и там Русия няма какво да търси. Това събуди недоволство в Москва. Същевременно Путин има сходен светоглед. Той дава за пример разделението на Европа през 1945 г., причислява и постсъветското пространство към руската зона на влияние. Европейците и американците непрестанно дават да се разбере, че мисленето по посока на зони на влияние е останало в миналото.

  След разговора между Путин и Тръмп в Москва се заговори, че Путин е предложи един вид разменна сделка – отказ от по-нататъшна руска намеса във Венецуела срещу отказ на САЩ да подкрепя Украйна.

  Тръмп не е марионетка на Путин

  Но колкото и Тръмп да се стреми към разбирателство с Русия, толкова по-малко вярва, че Русия ще прояви разбиране към стремежа му да налага свои интереси в световен мащаб. Има и една пречка – вътрешнополитическата дискусия в САЩ: всичко, което има нещо общо с Русия, потенциално е токсично и опасно. Към това трябва да се прибави и още нещо. След 2017 г. Тръмп не е обвързан единствено със санкциите, наложени поради конкретни действия на Русия – Крим, Донбас, сваляне на малайзийския самолет, а и от закон. Става дума за налагане на санкции на врагове на Америка и заради техните действия. Нито Тръмп ще погази този закон, нито ръководството на Кремъл ще промени радикално външната си политика, за да му угоди.

  В момента Венецуела, Иран, Сирия и Украйна са плацдарм на непримирими позиции. В Южна Америка Москва може само да провокира и посредством тънък иглен бод, като изпращането на малобройни военни, да демонстрира неотстъпчивост. Но тъй като иде реч за принципен въпрос – намеса във вътрешни работи и спомагателство при сваляне на власт, желанието за даване на заден ход е минимално и ако да, единствено при сделка и то без всякакви отстъпки.

  В Иран и Русия е в капана на противоречия. Разширяването на иранското влияние в Близкия изток и още повече ядрената програма не са по вкуса на Кремъл. Същевременно обаче по подобие на режима в Сирия Техеран подсигурява руското влияние в региона. Съпротивата на Москва срещу яростната американска политика спрямо Иран се обяснява и с това, че Кремъл отхвърля външно влияние по смяна на режими и дори иска да я предотврати. Това важи и за Северна Корея.

  "Монд": Тръмп угодничи на стратегията на Путин

  Непримиримите позиции, които двамата външни министри в началото на разговорите във вторник в Сочи открито споменаха, не са пригодни за внасяне на конкретика относно среща на двамата президенти по време на форума на Г-20, който ще се проведе в края на юни в Осака. Но все още е възможно сближаване по една не толкова централна тема – по въпроса за контрола над въоръженията, на разоръжаването и стратегическия баланс.

  Руснаците искат да избегнат положение, при което липсва договореност. През октомври м. г. те предложиха на Вашингтон сключване на споразумение за избягване на ядрени войни и гарантиране на стратегическата стабилност. Предложението стана жертва на отказаната среща между Тръмп и Путин в Буенос Айрес. Руското външно министерство не се е отказало от надеждата си за сближаване на позициите по този въпрос. Илюзия обаче ще остане желанието на САЩ Китай да се присъедини към едно ново споразумение за контрол над въоръженията.

  Заглавието, подзаглавието и преводът са на Клуб Z.

  Съветската армия в София и Виена. Прилики и разлики

  Съветската армия в София и Виена. Прилики и разлики


  Един от основните аргументи на защитниците на Паметника на Съветската армия в София е този, че подобни паметници има и в други държави....

  Един от основните аргументи на защитниците на Паметника на Съветската армия в София е този, че подобни паметници има и в други държави. Любим пример е Виена, тъй като Австрия не бе част от т.нар. източен блок преди 1989 г.

  Между двата паметника действително има някои прилики. Наскоро бе съобщено, че паметникът във Виена вече е под постоянно видеонаблюдение. Полицията е разположила охранителни камери заради вандалски прояви около него. За подобна охрана нееднократно е настоявало руското посолство. Австрия е задължена по силата на подписан през 1955 г. договор, да опазва възможно най-добре монумента.

  Паметникът на Съветската армия в София също често е обект на подобни прояви. И руското посолство у нас също не пропуска да протестира. Наскоро от МВР съобщиха, че паметникът ще се охранява от автопатрул, при възможност от пеши патрул, както и чрез видеонаблюдение.

  Приликите между двата паметника свършват тук. Паметникът във Виена е издигнат в знак на почит към 20-те хиляди съветски войници, загинали през април 1945 г. в битката за Виена. Виенската настъпателна операция е операция на войските на Втори украински фронт с командващ Родион Малиновски и Трети украински фронт с командващ Фьодор Толбухин. Тя се провежда в периода 16 март-15 април 1945 година до овладяването на Виена. На път към столицата на Австрия е разгромена 6-та СС танкова армия. На 13 април 1945 година Виена е превзета. Това е станало с помощта и на български войски, които при т. нар. Чаковецка операция осигуряват южния фланг на 3-ти Украински фронт при провеждането на Виенската операция.

  В България историята, както е известно, е доста по-различна. Съветската армия не е воювала за София. Напротив, тя окупира България за два дни без да срещне съпротива. Има и още една много съществена разлика. Съветската армия е освободила Австрия, след което си е отишла. Докато в България, след като я окупира, тя се застоя 45 години. Както е известно нашата страна бе част от плячката на Сталин след Втората световна война и остана в това незавидно положение до 1989 г. Накратко - аргументите в полза на това, че паметникът на съветската армия в София трябва да бъде демонтиран са твърде много и те няма как да бъдат пренебрегнати лесно.