Nettavisen

  Thunberg ber danskene behandle klimaet som en nødsituasjon

  Thunberg ber danskene behandle klimaet som en nødsituasjon


  Dansker demonstrerer lørdag for klimaet i tolv byer, ti dager før landet holder valg til Folketinget og dagen før EU-valget går av stabelen for danskenes del.– Vi må behandle en nødsituasjon som en nødsituasjon. Vi må tenke helt annerledes, sa...

  Dansker demonstrerer lørdag for klimaet i tolv byer, ti dager før landet holder valg til Folketinget og dagen før EU-valget går av stabelen for danskenes del.

  – Vi må behandle en nødsituasjon som en nødsituasjon. Vi må tenke helt annerledes, sa den 16 år gamle klimaaktivisten Gretha Thunberg da hun holdt appell før klimamarsjen gikk fra Christiansborg slott i København lørdag.

  Folkets klimamarsj har blitt arrangert årlig siden 2015, og i København regner arrangørene med et oppmøte på 30.000 – dobbelt så mange som i fjor.

  Valgkampsak

  Klima er blitt en svært viktig sak fram mot folketingsvalget 5. juni.

  –For første gang ser velgerne på klimaet som det viktigste spørsmålet i et valg, sier Kasper Møller Hansen, professor i statsvitenskap ved Københavns universitet, til det svenske nyhetsbyrået TT.

  I januar viste meningsmålinger gjort på oppdrag for Ritzau at det først og fremst var unge velgere som så på klimaet som den viktigste saken. Men den siste tiden har klimaspørsmål klatret høyt på dagsordenen i alle aldersgrupper, forteller han.

  – Det er blitt synlig for mange at klimaet er i endring. Vi ser at isen smelter, og at det er mer ekstremvær mange steder i verden. Det gjør det forståelig for mange mennesker, sier Møller Hansen.

  Grønt valg?

  – Og så har vi naturligvis Gretha Thunberg, som har satt politisk dagsorden. Det påvirker spesielt de unge, tilføyer statsviteren.

  Thunberg håper det blir et grønt fotavtrykk både fra det pågående EU-valget og det kommende folketingsvalget i Danmark.

  – Det vi gjør i EU, har enorm innflytelse på fremtidens levevilkår på planeten, sier Thunberg med henvisning til at EUs rundt 580 millioner borgere bruker 20 prosent av verdens ressurser.

  – Hvis EU for alvor beslutter å se den pågående klimanødssituasjonen i øynene, vil det ha en enorm global effekt, mener 16-åringen.

  Ingen stemmerett

  Selv er hun for ung til å stemme i EU-valget som holdes også i Sverige søndag.

  – De som kommer til å bli hardest rammet av klima- og økologikrisen, unge mennesker som meg, kan ikke stemme. Så om ikke for deres egen del, stem for vår skyld, sa hun i København lørdag.

  Thunberg er på under ett år blitt en kjent klimaaktivist og et idol for unge over hele verden. 20. august i fjor begynte hun å skulke skolen for å demonstrere i Stockholm.

  Siden har hun fått flere unge med seg, og fredag streiket hundretusener for klimaet i over hundre land, inkludert Norge.

  – Det er helt vilt at ting har gått så langt at barn føler at de må ofre sin utdannelse for å kompensere for passiviteten hos statsledere og voksne, sier hun.

  (©NTB)

  Nyordning gir hyppigere idrettsting

  Nyordning gir hyppigere idrettsting


  Det var curlingforbundet som la fram forslaget om å fordoble antall ting. Forbundet la også til grunn at valg blir gjort på hvert ting og for fire år av gangen.Curlingforbundet pekte på at det mente at kontinuiteten ville bli bedre på toppen av...

  Det var curlingforbundet som la fram forslaget om å fordoble antall ting. Forbundet la også til grunn at valg blir gjort på hvert ting og for fire år av gangen.

  Curlingforbundet pekte på at det mente at kontinuiteten ville bli bedre på toppen av norsk idrett.

  Forslaget nådde opp, etter en ganske lang debatt, på det pågående idrettsstinget.

  – Ja, vi skal redusere kostnader, men dette (utgifter til hyppigere ting) kan vi ta igjen i effektivisering på andre områder, sa Morten Søgård i curlingforbundet.

  Forslaget fra hans forbund vant fram med bare 15 motstemmer.

  (©NTB)

  Fallskjermhopper sitter fast i tre – 23 meter over bakken


  – Vanskelig å komme til. Sea King må rekvireres. Vedkommende er tilsynelatende uskadd, skriver Sørøst politidistrikt på Twitter lørdag ettermiddag, etter først å ha meldt om at en fallskjermhopper hadde landet i et tre og satt fast.Også...

  – Vanskelig å komme til. Sea King må rekvireres. Vedkommende er tilsynelatende uskadd, skriver Sørøst politidistrikt på Twitter lørdag ettermiddag, etter først å ha meldt om at en fallskjermhopper hadde landet i et tre og satt fast.

  Også brannvesenet rykket ut etter meldinger om at hopperen hadde hatt et uhell i lufta, men de kommer ikke til med stigebil. Hendelsen fant sted i 15-tiden ved Jarlsberg flyplass utenfor Tønsberg, ifølge Tønsbergs Blad.

  (©NTB)

  Reagerer på NRKs VM-dekning, men nå slår kanalen tilbake: - Provoserende og urimelig

  Reagerer på NRKs VM-dekning, men nå slår kanalen tilbake: - Provoserende og urimelig


  LODZ (Nettavisen): Det er altså NRK som har sikret seg rettighetene til å vise U20-VM i Norge, men foreløpig har kanalen vært relativt måteholdne når det gjelder å produsere VM-stoff. Kampene kommenteres av Christian Nilssen, men han sitter i...

  LODZ (Nettavisen): Det er altså NRK som har sikret seg rettighetene til å vise U20-VM i Norge, men foreløpig har kanalen vært relativt måteholdne når det gjelder å produsere VM-stoff. 

  Kampene kommenteres av Christian Nilssen, men han sitter i Norge og gjør det såkalt «off tube». Foreløpig har ikke NRK hatt egne reportere på plass i Polen.

  - Vansker med å forstå det

  Eurosports profilerte reporter Jonas Bergh-Johnsen ‏er blant dem som reagerer på det han mener er en mangelfull VM-dekning fra statskanalen.

   - Tenk at NRK endelig får seg en kul fotballrettighet igjen, så er det ingen opptak til kamp, ingen til stede i Polen og ingen ekspert, mens kampen kommenteres i Norge. Mens en haug andre medier, uten senderettigheter, er på plass. Det har jeg litt vansker med å forstå, skriver han på Twitter.

  Nettavisen har i vært i kontakt med Bergh-Johnsen om kritikken, men han ønsker ikke å utdype noe mer enn det som står i twittermeldingen.

  En rekke medier på plass

  Han er ikke alene om å etterlyse en bredere dekning av Norges første deltakelse i et U20-VM på 26 år. 

  - Jeg synes generelt at NRKs dekning av herrefotball er svak, inkludert det de har av rettigheter, sier Odds daglige leder Einar Håndlykken til VG, som omtalte kritikken først.

  Under mesterskapets første dager i Polen har en rekke medier vært på plass for å følge det norske laget, og i tillegg til Nettavisen er Eurosport, Aftenposten, VG og Dagbladet alle på plass i Lodz med egne folk.

  Til og med Stabæk (!) har sendt to medarbeidere til Polen for å dekke klubbens fire uttatte spillere i mesterskapet.

  - Provoserende og urimelig

  NRK-sportsredaktør Egil Sundvor er mildt sagt oppgitt over det som blir fremført. Han forteller til Nettavisen at NRK ikke kjenner seg igjen i det som blir sagt av kritikerne. 

  - For oss fremstår kritikken provoserende og urimelig, det må jeg si. For det første er vi midt i sluttspurten når det gjelder planlegging av fotball-VM for kvinner. Så fikk vi for tre uker siden muligheten til å kjøpe U20-rettighetene, og vi har jobbet som faen for å få det på. Det klarer vi, og vi viser alle de norske kampene, men så er det ett team som ikke rekker ned til den første kampen. Når det er dét vi får kritikk for, kjennes det urimelig ut for alle som har jobbet med dette her, sier Sundvor til Nettavisen.

  - Burde ikke tre uker vært god nok tid til å booke flybilletter og hotell og reise nedover med et reportasjeteam?

  - Det er en del andre ting som skal på plass enn å booke fly, først må vi sikre at vi har linjer og kapasitet til å ta imot, og at vi har kommentatorer på plass. Det har vi ordnet. Dette skulle også gjøres parallelt med den samme gjengen som jobber med kvinnefotball og planlegging av VM, så de har stått på døgnet rundt for å få dette til. Ja, det hadde vært fint at vi er der nede, men vi er på vei ned, og det har vært planen hele tiden, sier Sundvor.

  Han synes NRK er flinke til å ta vare på de fotballrettighetene de forvalter, og mener NRK har løftet cup-satsingen ved å vise omtrent samtlige av kampene som spilles hver runde.

  - De som mener vi ikke tar fotball på alvor, de har jeg veldig lite til overs for, sier Sundvor.

  Foreløpig vet de lite om interessen for U20-kampen fredag, og trolig har man ikke seertallene på plass før mandag.

  U20-landslagsspiller Tobias Børkeeiet innrømmer at det er overraskende at NRK ikke er i Polen, men at han ikke har tenkt noe over det før Nettavisen brakte det på banen i Lodz lørdag.

  - NRK får gjøre det de vil når de har rettighetene, er alt han har å si om saken.

  Sundvor forteller til Nettavisen at NRK kommer til å være på plass med et reportasjeteam i Polen fra og med starten av neste uke.

  - Det hender vi glipper. Ja, vi burde vært der nede, men vi har påtatt oss å vise Norges kamper samtidig som vi har hendene fulle med å planlegge et fotball-VM for kvinner som begynner i starten av juni. Planen vår var at vi skulle være i Polen fra starten, det fikk vi ikke til, men vi kommer fra og med mandag, sier han.

  Smartembed embed

  Nettavisen Pluss: Få 1 måned for 1 krone, eller 3 måneder for 399 krone 

  Les også: Paco får kritikk for laguttaket i Norges VM-åpning. Nå slår han tilbake Haaland ristet på hodet da han fikk se dette bildet: - Satan

  Nå gjenstår det to gruppespillskamper for Norges del. Neste motstander er New Zealand på mandag. Den kampen spilles også i Lodz, før gruppespillet avsluttes med oppgjøret mot Honduras i Lublin torsdag 30. mai.

  New Zealand vant den andre kampen i Norges gruppe med oppsiktsvekkende 5-0 fredag kveld.

  De to beste i gruppa, samt de fire beste av seks treere, går videre til åttedelsfinalene.

  Nettavisen Pluss: Hvor god peiling har du egentlig på fotball? Ta vår fotballquiz! 

  Les også: Etter Norges bragd tikket det inn en SMS fra tysk fotballtopp: - Det har vært en relativt stor sak der Ble omtalt som «et grått og kjedelig kull som nesten ikke vant en kamp». Så snudde det for 1999-spillerne
  Solberg delte ut pris for henting av polarskuta Maud

  Solberg delte ut pris for henting av polarskuta Maud


  Maud ble i august i fjor brakt hjem til Vollen i Asker etter å ha ligget delvis nedsunket i isen i Cambridge Bay i Canada siden 1930.Maud, som ble bygd i Vollen for 102 år siden, var båten som Roald Amundsen brukte til sin ekspedisjon gjennom...

  Maud ble i august i fjor brakt hjem til Vollen i Asker etter å ha ligget delvis nedsunket i isen i Cambridge Bay i Canada siden 1930.

  Maud, som ble bygd i Vollen for 102 år siden, var båten som Roald Amundsen brukte til sin ekspedisjon gjennom Nordøstpassasjen fra 1918 til 1920.

  Fra 1921 til 1925 drev skuta rundt i isen nord for Øst-Sibir under Oscar Wistings kommando, og den ble senere solgt til et canadisk firma som brukte den til fraktfart langs nordvestkysten av USA og Canada.

  – Det er stor stas for oss å få en slik utmerkelse. I fjor fikk vi folkets anerkjennelse da tusenvis var til stede under Mauds hjemkomst, sa Espen Tandberg i Tandberg Eiendom som finansierte og sto for prosjektet med å heve og bringe skuta tilbake til Asker.

  – Sammen har vinnerne utført en bragd som har satt Asker på kartet, som gjorde at Asker fikk en meget verdifull museal gjenstand, og som gjorde Askers innbyggere veldig stolte av sin egen kulturhistorie, sa statsministeren under utdelingen av prisen.

  Operasjonen med å få skipet hjem til Norge var både kostbar og risikabel. Den startet sommeren 2017, og etter overvintring ved Grønland ble skuta slept over Atlanterhavet sommeren 2018.

  (©NTB)

  Syngende fallskjermhopper henger fast 23 meter over bakken

  Syngende fallskjermhopper henger fast 23 meter over bakken


  (Tønsbergs Blad): - Han synger «Ta livet som det faller seg», sier reporter Even Berthelsen, som er på stedet.- Så han virker definitivt uskadd der han henger, og da han hørte at de vurderte Sea King-helikopter sa han «da klatrer jeg heller ned»,...

  (Tønsbergs Blad): - Han synger «Ta livet som det faller seg», sier reporter Even Berthelsen, som er på stedet.

  - Så han virker definitivt uskadd der han henger, og da han hørte at de vurderte Sea King-helikopter sa han «da klatrer jeg heller ned», sier Berthelsen.

  23 meter over bakken

  Det var i 15-tiden lørdag nødetatene rykket ut etter melding om at en fallskjermhopper hadde hatt et uhell og hang fast høyt over bakken. Det kom først melding om at personen satt fast 15 meter over bakken, men politiet justerte siden høydeangivelsen:

  - Personen skal sitte fast 23 meter over bakken, melder politiet på Twitter.

  Uhellet har skjedd i skogen ved siden av Jarlsberg flyplass.

  NÅR DE OPP?: Brannmannskapene bærer stiger bort i skogen. Foto: Even Berthelsen ()

  Vurderer helikopter

  Brannvesenet vurderer å tilkalle redningshelikopter:

  - Fallskjermhopperen er tilsynelatende uskadd og ved godt mot. Vi vurderer å tilkalle Sea King, vi når ikke personen med stige, sier Rune Loraas i Vestfold Interkommunale Brannvesen.

  Klokka 15.37 melder politiet at Sea King er opptatt i annet oppdrag som tar noe tid.

  - Andre metoder utredes, opplyser de.

  Artikkelen oppdateres.

  Smartembed embed

  Les flere saker fra Tønsbergs Blad her.

  Smarason med klar melding til rivalen før derbyet: - Det var aldri aktuelt for meg

  Smarason med klar melding til rivalen før derbyet: - Det var aldri aktuelt for meg


  Lillestrøm gikk på et tungt hjemmetap mot Odd søndag kveld. Skienslaget kom til Åråsen og hentet med seg tre poeng etter en fortjent 0-3-seier på bortebane. Hverken prestasjonen eller de kalde fakta er lystig lesing for Lillestrøm.Etter kampslutt...

  Lillestrøm gikk på et tungt hjemmetap mot Odd søndag kveld. Skienslaget kom til Åråsen og hentet med seg tre poeng etter en fortjent 0-3-seier på bortebane. Hverken prestasjonen eller de kalde fakta er lystig lesing for Lillestrøm.

  Etter kampslutt valgte Lillestrøm-leiren å se fremover mot nye oppgaver den kommende uken, fremfor å dvele ved den svake prestasjonen søndag kveld.

  Etter å ha kommet seg gjennom cupkampen borte mot Kvik Halden med seier onsdag, reiser Lillestrøm den korte veien inn til hovedstaden for å møte et formsterkt Vålerenga til et hett lokaloppgjør på Intility Arena lørdag.

  Kunne spilt for rivalen

  En spiller som kunne vært en del av Lillestrøms erkerival Vålerenga denne sesongen er Arnor Smarason. Islendingen skal ha fått et tilbud fra Oslo-klubben i vinter, men valgte å bli værende på Romerike.

  Det er et valg Smarason ikke angrer på i dag. På Nettavisens spørsmål om en overgang til rivalen var nære på i vinter, svarer han kontant:

  - Nei. Det var aldri aktuelt for meg. Jeg vil ikke kommentere så mye mer enn det, sier han til Nettavisen når han sitter i garderoben etter søndagens kamp.

  De ordene står i kontrast til Vålerenga-trener Ronny Deilas uttalelser i vinter.

  - Vi har vel blitt ringt ned av den agenten en del ganger om at han var veldig interessert i Vålerenga og at han ville komme til en klubb som hadde store ambisjoner. Etter hvert så ga vi han et tilbud, men det så ikke ut til at det var nok penger til at det var fristende nok, sa Deila i et intervju publisert på Vålerengas hjemmesider før sesongen.

  Les også: Deila mener Smárason er mer lojal til penger enn en klubb med ambisjoner

  Islendingen var svært skuffet etter søndagens nederlag mot Odd og blir svært ordknapp når Nettavisen spør han om hva han tenker om klubbvalget sitt i dag. 

  Han fokuserer heller på fremtiden og er klar på hvor mye han ser frem til kampen mot Lillestrøms store rival.

  - Nei, jeg har ikke så mye å si om det. Jeg gleder meg til derby, det blir kjempekult og kampene lever sine egne liv. Det spiller ingen rolle hvordan lagene ligger an i ligaen. Det blir bra stemning og vi skal sørge for å vinne den kampen, sier Smarason til Nettavisen før lørdagens derbykamp.

  Krisestemning

  Lillestrøm-trener Jørgen Lennartson valgte å stenge dørene til garderoben og holde et møte på nærmere 15 minutter i garderoben etter søndagens tap, før pressen fikk tilgang til spillere og trenere.

  - Jeg er veldig misfornøyd med prestasjonen og vi har ingenting å sette imot når 0-2-målet kommer. De var mye bedre enn oss, var den brutale dommen fra Lennartson om eget lag til Nettavisen etter kampen.

  Lillestrøm-treneren var usikker på hva han skulle gjøre med det han hadde sett av eget lag, i det brutale tapet hjemme mot Odd søndag. 

  - Det er et godt spørsmål og vi får se om vi ikke bare kaster denne kampen i søpla og ser fremover. Jeg skal tenke litt på det i natt og se hvordan det blir, sier Lennartson til Nettavisen.

  Nå venter det en ny tøff utfordring for et Lillestrøm-lag i fritt fall på tabellen. LSK har ingen trepoengere på de fire siste kampene i Eliteserien og befinner seg på en 13.plass, to poeng over direkte nedrykk etter ni spilte kamper, før lørdagens hatoppgjør i hovedstaden.

  Den kampen spilles på bortebane og attpåtil på kunstgress, en kombinasjon som har gitt LSK tre seire på de siste 30 forsøkene.

  Etter den begredelige forestilling mot Odd murret det i gangene og det var en trykket stemning i Åråsen-garderoben etter søndagens tap. 

  - Vi kan ikke tenke for mye på denne kampen. Det er greit å tenke på noe annet med en gang, selv om vi skal lære av dette tapet. Først er det cupen, så er det Vålerenga på lørdag, sier Smarason til Nettavisen.

  Lillestrøm tok seg videre fra den andre runden i cupen etter 1-4-seier borte mot Kvik Halden onsdag.

  Nettavisen Pluss: Hvor god peiling har du egentlig på fotball? Ta Nettavisens fotballquiz!

  Derby mot Vålerenga

  Lørdag møtes Vålerenga og Lillestrøm til sesongens første derby på Intility Arena i Oslo. Hovedstadslaget har fått en god start på sesongen og holder en foreløpig 3.plass på tabellen.

   Allikevel ser Lillestrøm-trener Lennartson frem til rivaloppgjøret mot et formsterkt Vålerenga.

  - Det blir to herlige kamper og vi liker å spille kamper. Derbyene mot Vålerenga er alltid blant årets høydepunkter, så det ser vi frem imot veldig mye. Vi har alle muligheter til å revansjere søndagens tap for Odd mot Vålerenga, sier Lennartson til Nettavisen.

  Vålerenga og Lillestrøm barker sammen i Oslo lørdag kl.18.00.

  Smartembed embed
  Haaland møter Chelsea i sesongoppkjøringen

  Haaland møter Chelsea i sesongoppkjøringen


  Kampen spilles 31. juli på Salzburgs hjemmebane. Det er onsdagen etter helgen Haaland & co. spiller sesongens første seriekamp.Chelsea sesongåpner andre helga i august. Både Salzburg og Premier League-klubben spiller i mesterligaen kommende...

  Kampen spilles 31. juli på Salzburgs hjemmebane. Det er onsdagen etter helgen Haaland & co. spiller sesongens første seriekamp.

  Chelsea sesongåpner andre helga i august. Både Salzburg og Premier League-klubben spiller i mesterligaen kommende sesong.

  Fredrik Gulbrandsen forlater den østerrikske storklubben i sommer etter tre sesonger. Han kobles til deriblant tyrkiske Fenerbahçe og klubber i tysk Bundesliga.

  Les også: Haaland ristet på hodet da han fikk se dette bildet: - Satan

  (©NTB)

  Nå har du muligheten til å være med i neste «Paradise Hotel»

  Nå har du muligheten til å være med i neste «Paradise Hotel»


  - Er du den neste vinneren av Paradise Hotel? Har du de taktiske eller sosiale ferdighetene som skal til? skriver TV3 på hjemmesiden sin.Den omstridte realityserien nærmer seg slutten av årets sesong, men allerede nå har TV 3 bestemt at det blir en...

  - Er du den neste vinneren av Paradise Hotel? Har du de taktiske eller sosiale ferdighetene som skal til? skriver TV3 på hjemmesiden sin.

  Den omstridte realityserien nærmer seg slutten av årets sesong, men allerede nå har TV 3 bestemt at det blir en ny sesong.

  Les også: Her er årets Paradise Hotel-deltakere FlowplayerDenne lappen endret alt. Triana bryter sammen i gråt {"images":{"thumbnail_url":"https://lw-amedia-cf.lwcdn.com/i/v-i-dea9d712-3abb-4a5e-b3f0-705710217c62-1558618628468124x70.jpg","normal_image_url":"https://lw-amedia-cf.lwcdn.com/i/v-i-dea9d712-3abb-4a5e-b3f0-705710217c62-1558618628468.jpg"},"categoryid":"f35a90f1-db66-4b18-a1db-eb6b33dfc1dc","id":"dea9d712-3abb-4a5e-b3f0-705710217c62","description":"Andreas Haukeland måtte sjekke ut av «Paradise Hotel» etter at Thea Gudmundsen fant et gammelt brev.","name":"Denne lappen endret alt. Triana bryter sammen i gråt","siteid":"eecabeca-ec0c-4426-aacb-545e82a31278","userid":"b0d8a1b0-0083-4995-92a6-ea9991fa3a78","duration":148,"created_at":"2019-05-23T13:33:43+0000","published_at":"2019-05-23T13:33:46+0000","updated_at":"2019-05-23T13:37:10+0000","tags":"Paradise Hotel,Paradise Hotel 2019,Andreas Haukeland,thea gudmundsen,Henrik Beyer","customfield1":"","customfield2":"","customfield3":"","customfield4":"","customfield5":"","likes":0,"dislikes":0,"views":9322,"additionalCustomFields":null,"episode":false,"dpconfig":{"title":1,"profile":0,"share":1,"shareBtn":0,"showCount":1,"autoplay":0}}

  «Paradise Hotel» har gått på TV-skjermen i ti år, og handler om en gruppe single mennesker som bor på et luksushotell i Mexico. Der må man finne seg en partner av det motsatte kjønn, og kunne spille «spillet» for å nå helt til topps i konkurransen.

  Les alle saker fra årets Paradise Hotel-sesong her.

  TV-serien har først og fremst blitt kjent for og fått mye kritikk, for det overdrevne fokuset på sex, mye alkohol og annen utagerende oppførsel. Triana Iglesias har vært programleder alle de 11 sesongene av realityserien.

  Årets sesong fikk blant annet kraftig kritikk av Norges største blogger, Sophie Elise, før det hadde premiere, som oppfordret til boikott fordi hennes ekskjæreste Robin Johansson var med. Bloggeren reagerte sterkt på da at TV3 lot en voldsdømt person være med på årets sesong.

  Les også: Sophie Elise raser mot TV3: Oppfordrer til boikott Flowplayer10 spørsmål: Er du smartere enn en Paradise Hotel-deltaker? {"images":{"thumbnail_url":"https://lw-amedia-cf.lwcdn.com/i/v-i-1944be3a-b22e-466c-8197-c664f6650d14-1552665992553124x70.jpg","normal_image_url":"https://lw-amedia-cf.lwcdn.com/i/v-i-1944be3a-b22e-466c-8197-c664f6650d14-1552665992553.jpg"},"categoryid":"f35a90f1-db66-4b18-a1db-eb6b33dfc1dc","id":"1944be3a-b22e-466c-8197-c664f6650d14","description":"Vi stilte årets Paradise Hotel-deltakere ti spørsmål innenfor kategorien allmennkunnskap. Kan du svarene på spørsmålene selv? ","name":"10 spørsmål: Er du smartere enn en Paradise Hotel-deltaker?","siteid":"eecabeca-ec0c-4426-aacb-545e82a31278","userid":"82536104-e6cc-4ab8-a799-28e8fe671572","duration":216,"created_at":"2019-03-14T09:00:34+0000","published_at":"2019-03-14T09:00:04+0000","updated_at":"2019-03-15T16:06:34+0000","tags":"Paradise Hotel,kjendis,reality","customfield1":"","customfield2":"","customfield3":"","customfield4":"","customfield5":"","likes":0,"dislikes":0,"views":48451,"additionalCustomFields":null,"episode":false,"dpconfig":{"title":1,"profile":0,"share":1,"shareBtn":0,"showCount":1,"autoplay":0}} FlowplayerKjendiser sjekker inn: - Derfor er vi med på Paradise Hotel {"images":{"thumbnail_url":"https://lw-amedia-cf.lwcdn.com/i/v-i-dc5b6496-bf16-4613-b420-7522de58878d-1547810782910124x70.jpg","normal_image_url":"https://lw-amedia-cf.lwcdn.com/i/v-i-dc5b6496-bf16-4613-b420-7522de58878d-1547810782910.jpg"},"categoryid":"f35a90f1-db66-4b18-a1db-eb6b33dfc1dc","id":"dc5b6496-bf16-4613-b420-7522de58878d","description":"Bettina Buchanan, Robin Johansson, Andreas TIX Haukeland og Sofie Karlstad er med på Paradise Hotel 2019.","name":"Kjendiser sjekker inn: - Derfor er vi med på Paradise Hotel","siteid":"eecabeca-ec0c-4426-aacb-545e82a31278","userid":"82536104-e6cc-4ab8-a799-28e8fe671572","duration":133,"created_at":"2019-01-17T23:50:07+0000","published_at":"2019-01-17T23:50:18+0000","updated_at":"2019-01-18T11:27:18+0000","tags":"Paradise Hotel,Paradise Hotel 2019,Robi Johansson,Bettina Buchanan,Sofie Karlstad,Andreas Haukeland,TIX","customfield1":"","customfield2":"","customfield3":"","customfield4":"","customfield5":"","likes":0,"dislikes":0,"views":14187,"additionalCustomFields":null,"episode":false,"dpconfig":{"title":1,"profile":0,"share":1,"shareBtn":0,"showCount":1,"autoplay":0}} Smartembed embed


  Vy-sjefen om forsinkelser og navne-storm – Det er veldig ubehagelig

  Vy-sjefen om forsinkelser og navne-storm – Det er veldig ubehagelig


  Det er få mektige byråkrater som må gjennomgå den ilddåpen Geir Isaksen gjorde da han introduserte Vy-navnet den 12 mars. Til øredøvende stillhet lanserte han navnet foran et samlet pressekorps. Det evig norske NSB – et navn så norsk at det...

  Det er få mektige byråkrater som må gjennomgå den ilddåpen Geir Isaksen gjorde da han introduserte Vy-navnet den 12 mars. Til øredøvende stillhet lanserte han navnet foran et samlet pressekorps. Det evig norske NSB – et navn så norsk at det kunne stått i grunnloven, skulle kastes i søppelbøtta. Nå var det vyer som gjaldt.

  Vi smyger oss forbi en gedigen NSB-logo, inn i lokaler så fremoverlente at det gror trær langs veggene og solen skinner inn i glassfasaden. Vi er kommet til selskapet Vy. NSB er avleggs.

  Vytsing

  – Hva synes du om all vitsingen?

  – Det er mye moro rundt det. Det synes jeg er ganske positivt. Vi tåler godt å bli tullet med. Vitser og ... «vytsing» som de kaller det nå, sier Geir Isaksen og humrer.

  Han er selveste sjefen av sjefene i Vy, og han ser nøyaktig ut som du forestiller deg en norsk offentlig konsernsjef ser ut. En middelaldrende kar med passe traust bekledning. Med et litte humrende smil.

  – Det å fortelle vitser om vy. Det er et slags nytt begrep. Den norske humoren fornekter seg ikke, sier Isaksen. Fortsatt med et stort smil.

  – Man kan vel egentlig si at de som har parodiert dere har ...?

  – Ja, de har gjort oss kjent. På godt og vondt, sier Isaksen.

  Og kjent har de blitt. Hele 74 prosent gjenkjenner Vy-logoen allerede ifølge undersøkelser de selv har bestilt.

  – Det er helt utrolig når det er snakk om et merke som kom for to måneder siden, sier han.

  Men konsernsjefen må innrømme at det var ikke bare enkelt.

  – Det er fryktelig uvant til å begynne med. Men så går det seg til. Men det er litt stilig også, da. Lykkes vi med det vi prøver å få til, vil det bli like naturlig å vye en reise som det er å vippse penger, sier Isaksen.

  Må leve med buss for tog

  FRUSTRERT: Dette skiltet har mange nordmenn et anstrengt forhold til etter lange sommere med buss for tog.  Foto: Krister Sørbø (NTB scanpix)

  – Men det viktigste er vel at det kommer et tog når jeg trenger det. Tror du ikke folk er drittlei buss for tog?

  – Buss for tog er ikke populært, men det er nødvendig. Det er viktig at Bane Nor både får oppgradert eksisterende jernbane og bygge ny. Det må dermed av og til være brudd i trafikken for å gjøre arbeidet, sier konsernsjefen.

  Men det er når vi borrer videre, de kompliserte svarene kommer frem. Det er vanskelig å få has på hvem som har ansvar for hva.

  – Mange aksepterer nok buss for tog, men togene er også fulle og forsinket. Gang på gang. Hvordan skal det fikses?

  – Dette er et samspill mellom oss som operatør og Bane Nor. Det har vært perioder med svak punktlighet, som i fjor. Utover våren nå i har vi fått stadig bedre punktlighet, og er nå på et nivå som er bra, sånn historisk, sier Isaksen.

  Svada og raseri

  Og når det gjelder komplikasjon, er det mange som har en erfaring med Vy. Spesialsykepleier Gro Lillebø er en av dem. Hun ville gjerne få flere sovevogner på toget og sendte Vy en e-post. Det som kom i retur var det bare språkprofessorer og Vy-byråkrater som forsto.

  Forstår du svaret?

  «Jernbanedirektoratet har det overordnede ansvaret for jernbanetilbudet. De bestiller togkapasitet hos Norske tog AS som igjen kjøper lokomotiv og vogner av togprodusenter (Vy eier ingen tog/vogner selv). Togavganger bestiller Jernbanedirektoratet i dag hos Vy, som deretter bestiller avgangstider hos Bane Nor og leier tog av Norske tog ...»

  Og slik fortsatt svaret.

  Lillebø reagerte, og spurte retorisk: Hva koster det å ha alle disse selskapene egentlig?

  Mange i sosiale medier trodde svaret var en parodi. Men neida, det er det ikke.

  – Det inneholder også en realitet, sier Vy-sjefen når Nettavisen stiller spørsmål om det.

  – Hun fikk et veldig omstendelig svar. Det var nok mer omstendelig enn det kunden kanskje hadde sett for seg. Det tar vi selvkritikk for.

  – Men er ikke det en svakhet? Har vi organisert oss vekk til at ingen har ansvar lengre?

  – Når politikerne bevilger over 20 milliarder kroner til jernbanen hvert år, blir det jo politisk styring. Fordi det er de offentlige pengene som utløser tilbudet. Og Jernbanedirektoratet som er opprettet for å forvalte disse pengene har jo ansvaret for å planlegge og legge til rette for det togtilbudet som man får. Det er en slags ny situasjon.

  – Tror du det blir bedre av at man har fått alle disse statlige enhetene?

  – Jeg tror vi kan diskutere organiseringen, og om det er nødvendig å splitte det opp i så mange statlige enheter. Men i Vy er det en diskusjon vi har lagt bak oss. Vi er ikke så opptatt av det. Vi er opptatt av å gjøre vår jobb. Det er også hensikten bak navnebyttet, for å kunne legge bak oss det som er vår historie, som ikke lengre er oss. Det får være opp til politikerne å bestemme organiseringen.

  Konsernsjef Geir Isaksen (til høyre) og styreleder Dag Mejdell i NSB presenterte nytt navn og design tirsdag. Det nye navnet er Vy. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Foto: (NTB scanpix)

  – Det er ubehagelig

  Selv om organiseringen kan få de fleste til å rive seg i håret både i norske bedrifter og det offentlige, lover Vy-sjefen at han har øynene fokusert på punktlighet og atter punktlighet.

  – Det er vår prioritet nummer en å få passasjerene frem i tide. Når vi lykkes med det, ser vi det med én gang på omdømme og kundetilfredshet. Det er nesten et 1:1-forhold, sier Isaksen.

  – Men når alt går på tverke og folk er forbanna, hva tenker du da?

  – Når det feiler er det vondt og vanskelig. Da er det bare én måte å gjøre det på, og det er å fortsette å jobbe med det.

  – Men hva tenker du personlig?

  – Det går rett på vår evne og prestasjon, og den sitter dypt. Jeg kjenner det når vi ikke leverer. Det er for meg veldig ubehagelig.

  – Kan du bli sinna?

  – Altså. Jeg sitter med ansvar for leveransen vår. Hvem skal jeg da bli sint på? Jeg kan være sint på meg selv, sier han spørrende.

  – Men vi kan ikke grave oss ned med det. Jeg kan være skuffet over at vi ikke får det til bedre. Men det er bare én måte å tenke på: Oppgaven er å gjøre det bedre, nemlig å ordne opp i de underliggende problemene og jobbe systematisk, sier Isaksen.

  30 milliarder

  Men vi nordmenn forlanger også mye. Vi betaler mye til jernbanen, omtrent 30 milliarder årlig i skattepenger og billetter. Da forventer vi at det er i orden. Eller så får vi bare kjøre bil, da.

  – Du tror ikke nordmenn forlanger for mye?

  – Vi er en nasjon som bruker kollektivtrafikk mye. Og sånn sett har Norge lykkes med det. Det at vi forlanger mye, det er vel et speilbilde av at vi ønsker det skal være bra. Det er mange diskusjoner om bompenger og parkering, men det underliggende er at man skal få til kollektivtrafikken så attraktiv at det blir førstevalget.

  HIPPE KONTORER: Vy har kontorer i Bjørvika i Oslo. Der gror trærne langs veggene. Glassveggene og åpent kontorlandskap har tatt over for lengst.  Foto: Paul Weaver ()

  Få er miljøvennlige

  Og nordmenn er heller ikke så miljøvennlige som vi gjerne liker å tro vi er.

  – Det er en trist kjensgjerning at 80 prosent av de som blir spurt i spørreundersøkelser sier de er opptatt av klima og miljø. 50 prosent sier de er villig til å betale litt mer for en miljøvennlig løsning. Men det er kun kun fem prosent som faktisk gjør det, sier Isaksen.

  Med andre ord: Det viktigste er for oss å komme fra A til B på en rask og effektiv måte. Så får vi heller bøte på samvittigheten med litt ekstra kildesortering.

  Dette skal bli din nye kollektivhverdag

  Og nordmenn er blitt stadig mer avhengig av kollektivtrafikken. Og der skal Vy spille en viktigere rolle, hevder de. I Oslo og Akershus var det 371 millioner påstigninger i fjor.

  – Siden privatbilen dominerte er det skjedd mye, hvordan blir fremtidens transporthverdag. Kan dere vurdere sparkesykler for eksempel?

  – Ja, vi tenker slik. Hvis vi klarer å bygge et tilbud rundt buss og tog, som gjør det mer attraktivt å bruke det fordi du kommer helt frem, vil vi bidra til det. Det betyr ikke at du vil se Vy-sparkesykler med det første. Men det kan godt hende at vi kan få et fornuftig samarbeid med andre transportleverandører og legge det inn i appen vår, sier Isaksen.

  FlowplayerNSBs styreleder forklarer navnet og pengebruken {"images":{"thumbnail_url":"https://lw-amedia-cf.lwcdn.com/i/i-4e8f4ad8-83c0-40bf-9b8f-603c2bb2681a124x70.jpg","normal_image_url":"https://lw-amedia-cf.lwcdn.com/i/i-4e8f4ad8-83c0-40bf-9b8f-603c2bb2681a.jpg"},"categoryid":"b4b195f2-e409-453e-aedc-4c12231c973f","id":"8ac41be5-35ef-401d-af71-ff750751d333","description":"Styreleder i NSB om prislappen på «Vy» og faren for ordspill.","name":"NSBs styreleder forklarer navnet og pengebruken","siteid":"eecabeca-ec0c-4426-aacb-545e82a31278","userid":"8230bad2-1101-47d7-9984-e61c2f87ed8c","duration":74,"created_at":"2019-03-12T10:17:38+0000","published_at":"2019-03-12T10:17:47+0000","updated_at":"2019-03-12T10:46:47+0000","tags":"NSB,Vy,samferdsel,Dag Mejdell","customfield1":"","customfield2":"","customfield3":"","customfield4":"","customfield5":"","likes":0,"dislikes":0,"views":3679,"additionalCustomFields":null,"episode":false,"dpconfig":{"title":1,"profile":0,"share":1,"shareBtn":0,"showCount":1,"autoplay":0}}

  Men han har ikke helt troen på at den nye trenden hvor det flommer inn sparkesykler i Oslo sentrum er løsningen på de trafikale utfordringene.

  – Jeg har noen betenkeligheter rundt sparkesykkel. Fordi det er litt umodent, da. Jeg tror også at reguleringer rundt sykkel og annen trafikk vil endres. Umodent er nok et godt ord, sier han.

  – Hva skjer hvis det tar helt av? Vi må tenke både på sikkerhet og forsøpling. Men logikken er der. Vi har allerede satt i gang bybil, og lagt inn flere av Vys ekspressbusser i appen. Hvis det blir enkelt og attraktivt for den enkelte, blir det mye enklere å velge kollektivt, sier han.

  Les også: Bybilene får 30-40 bøter i uka: - Vi vet alltid, med sikkerhet, hvem som feilparkerte – Vi kan ikke sette oss ned å grine

  Men alt går ikke bare godt for Vy, selv med nytt navn og store budsjetter. De har nylig tapt et anbud på Sørlandet, som utgjør 10 prosent av togtrafikken. Og i juni skal de konkurrere om «pakke nord». I gamle dager med NSB styrte de jernbanen enten de gjorde en god eller dårlig jobb. Nå må de konkurrere med hele verden om å kjøre tog i Norge.

  – Vi hadde et godt kvalitetsnivå på det vi leverte. Men vi tapte på det vi kaller vederlaget, altså prisen vi tar fra staten. GoAhead (britisk konkurrent) trodde de kunne få høyere billettinntekter enn oss fordi de tror på en høyere passasjervekst, forklarer Isaksen.

  – Men har konkurransen skjerpet dere?

  – Ja. Den har skjerpet oss. Vy har virkelig gått inn i det og prøver å finne enda bedre kundeløsninger. Ambisjonene er å vinne de kontraktene. Det er ikke noen smågutter vi er opp mot. Skal du spille i Champions League må du være i stand til å komme på det nivået.

  – Vi kan ikke sette oss ned å grine om vi har tapt ett toganbud. Vi må tenke på hva som skal til for å vinne det neste, sier Isaksen.

  – Men hvis utenlandske aktører stikker av med alle kontraktene, vil ikke norsk jernbane være fullstendig utarmet til slutt?

  – Hvis vi ikke klarer dette, er vi ute. Så enkelt er det. Politikerne har ønsket å gi oss den dytten med konkurranseutsetting. Og det er litt snålt, men når man blir satt på prøve, så finner man noen nye ressurser og muligheter.

  – Jeg kan garantere at vi gjør absolutt alt vi kan, men jeg kan ikke garantere at vi vinner.

  Les også: Har plassert ut 250 elbiler alle kan bruke - dette er erfaringene så langt Svenskene elsker Vy

  Rett over grensen for Norge har også Vy et busstilbud. I Sverige kjører de ekspressbusser som har skyhøy kundetilfredshet og topper omdømmeundersøkelse. Men hvorfor klarer de ikke det i Norge?

  – Vi har en kommersiell busstjeneste i Sverige som tjener godt med penger, og gjør det godt på både omdømme og kundetilfredshet. Den har faktisk toppet omdømmeundersøkelser ni år på rad.

  – Hvorfor er Vy bedre likt i Sverige enn i Norge?

  – De norske ekspressbussene får gode skussmål på kundetilfredshet. Men i Sverige har de vært enda flinkere på å møte kundene og bruke sosiale medier for å nå dem.

  – Leverer dere bedre for svenskene enn for oss nordmenn?

  – Nei. Jeg vil si at bussvirksomheten er mye av det samme. Men vi har lyktes godt i Sverige med å få en kvalitetsposisjon.

  Les også: Vedlikehold og bygging på jernbanen får konsekvenser for togtrafikken i sommer – Litt salt

  For å vinne norske tog, buss og andre kollektivreisende lover Vy-sjefen klarere språk.

  – Men en ting jeg lurer på. Dere hadde en svær twitterkonto. Også legger dere den ned, og oppretter en ny. Og nå har parodikontoen flere følgere enn deres egen. Hva tenkte dere på?

  – Det er alltid en vurdering i ettertid om det var klokt å gjøre det der og da. Men hensikten var å skape en ny plattform for kommunikasjon med kundene våre. Da tenkte vi at en ny twitter-konto var rett vei å gå.

  – Synes du parodiene er morsomme?

  – En del av det er veldig morsomt må jeg innrømme, selv om en del av det er ganske salt. Litt salt ja. Du må jo flire da.

  – Du tok litt selvkritikk på det omstendelige svaret om sovevogner, men det var altså en stortingsrepresentant fra Høyre som som endte opp med å krangle med parodi-kontoen. Er virkeligheten blitt så parodisk at vi sliter med å se forskjell?

  – Nei det håper jeg ikke. Vi må være ryddig, og få frem det som er tilbudet.

  – Kan dere bli bedre på det?

  – Det er jeg helt sikker på. Det kan nok politikerne også, sier Isaksen og ler høyt.