444

  Az EP-kampány során nagyrészt ugyanarról írtak a Kreml-barát magyar álhír- és propagandaoldalak, mint a kormánymédia

  Az EP-kampány során nagyrészt ugyanarról írtak a Kreml-barát magyar álhír- és propagandaoldalak, mint a kormánymédia


  45 Facebook-oldal összesen 2468 bejegyzését elemezte három politikai elemzőcég, a magyar Political Capital, a szlovák Globsec Policy Institute és a cseh Prague Security Studies Institute április 10. és május 10. között, hogy arra...

  45 Facebook-oldal összesen 2468 bejegyzését elemezte három politikai elemzőcég, a magyar Political Capital, a szlovák Globsec Policy Institute és a cseh Prague Security Studies Institute április 10. és május 10. között, hogy arra jussanak:

  “Magyarországon a kormány által irányított média és a Kreml-barát álhír- és propagandaoldalak üzeneteiket és tartalmukat tekintve erős átfedést mutattak az európai parlamenti választás kampányának időszakában.”

  A vizsgált oldalak közé egyrészt a magyar kormánymédia több kiadványa - például a hirado.hu, a Pesti Srácok, az Origo vagy a Tv2 - másrészt olyan fb-oldalak kerültek be,

  “amelyek a Facebookon a legtöbb cikket publikálták és/vagy a legnagyobb közönséggel (legtöbb követővel) rendelkeznek, továbbá a migrációval, az Európai Unióval és Oroszországgal kapcsolatban rendszeresen terjesztenek egyértelműen dezinformációs tartalmakat.”

  A kutatók azt vizsgálták, hogy 

  “az egyes pártok és témák, illetve az Európai Unióval kapcsolatos információk milyen narratívák keretében jelennek meg az EP-kampányban. “

  A Political Capital első megállapítása az, hogy a vizsgált időszakban Magyarországon zajlott a legintenzívebb dezinformációs kampány, mert

  “Magyarországon az EU-ban szinte egyedülálló módon a kormány által irányított mainstream média is rendszeresen közöl dezinformációs tartalmakat.”

  Azt azonban nem említették, hogy máshol mennyire volt intenzív a dezinformáció és ehhez hogyan aránylik a hazai.

  A posztok tartalmi elemzése alapján kimondták, hogy a kormánysajtó mellett az “alternatív oldalak” is nyíltan a Fidesznek kampányoltak.

  “A pártokkal, vezető politikusokkal és a pártpolitikai témákkal foglalkozó pozitív hangvételű 283 cikkből 254 a kormánypártot népszerűsítette. Ezzel szemben 462 negatív cikkből 133 fókuszál az MSZP-Párbeszéd választási szövetségre, ezt követte a Demokratikus Koalíció (130 cikk), a Jobbik (83 cikk), az LMP (46 cikk) és a Momentum (43).”

  Az egyéb oldalak szinte kizárólag a migráció témájában támadták dezinformációval az ellenzéket, azt állítva, összhangban a Fidesz kommunikációjával, hogy az ellenzéki pártok, irányultságuktól függetlenül egy közös, a „magyar érdekkel” szembe helyezkedő, „bevándorláspárti” platformon állnak. 

  A Fidesz az alternatív híroldalakon is a magyarok és az európai kereszténység védelmezőjeként tűnt fel.

  A tanulmány megállaptíja, hogy

  “Az alternatív és a kormány által irányított média pártpolitikai üzenetei, szóhasználatukat tekintve is jelentős átfedést mutattak –  mintha csak egy helyen íródtak volna ezek a szövegek. Ebből a szempontból tehát a kormányzati kommunikációs gépezetet és a Kreml-közeli alternatív dezinformációs hálózatot Magyarországon nem lehet szétválasztani.”

  A vizsgált cikkek, legyenek azok kormánymédiások vagy nem, igen negatív hangnemben foglalkoztak az Unióval. Az EU-val kapcsolatos pozitív érzület a bejegyzések 6 százalékában jelent meg, miközben 55 százalékuk volt negatív, 39 százalék pedig semleges.

  Az elemzők egy témakörben találtak különbséget a kormánymédia és a többi oldal között. Míg a dezinformációs oldalak Európa helyzetének megoldását egyértelműen a migrációellenes újpopulisták (Orbán, Salvini, Strache) szövetségében látták, a kormánymédia ebben a témában visszafogottabb volt.

  Az elemzők szerint az oroszbarát dezinformációs oldalak a Kreml geopolitikai érdekeinek megfelelően az Európai Uniót belülről bomlasztó, új euroszkeptikus blokkot támogatják és annak nagy előretörését jósolták.

  Az összegzés:

  “A kormány által irányított média és az orosz fortélyos hatalom szócsöveinek az a törekvése rajzolódik ki, hogy az Európai Uniót támadó narratívákkal állandó nyomást fejtsenek ki, az uniós intézményekben a magyar kormánynál egyelőre jobban bízó a magyar közvéleményre, igyekezve az EU-tól egyre inkább elfordítani a választókat.”  Tovább tombol a központi sajtószabadság: egy a tábor, egy a címlap

  Tovább tombol a központi sajtószabadság: egy a tábor, egy a címlap


  Tizenhat megyei lap online (és print) kiadásának címlapja ugyanazzal a címmel és ugyanazzal a képpel, ugyanazzal az Orbán-interjúval indult 2019. május 25-én. (A Kisalföld és a Délmagyar címlapját már lusták voltunk bemontázsolni, meg...

  Tizenhat megyei lap online (és print) kiadásának címlapja ugyanazzal a címmel és ugyanazzal a képpel, ugyanazzal az Orbán-interjúval indult 2019. május 25-én. (A Kisalföld és a Délmagyar címlapját már lusták voltunk bemontázsolni, meg a kicsit eltérő dizájn miatt nehezebben is illeszthető, de azok is ezzel az anyagal indultak, nyilván. Sőt, a Magyar Nemzetet és a Borsot is betehettük volna, hogy kerek húsz lap legyen.) 

  Nem könnyű ilyen médiaellenszélben kormányozni, az zicher, az elkeseredett kormányfő éppen tegnap fakadt ki a Bild című német bulvárlapnak:

  Kérdés: „– A gazdaság jól áll, Magyarország sajtószabadsága ugyanakkor egyre rosszabbul.”

  Orbán: „– Ezen a vádon Magyarországon mindig jót nevetnek az emberek. Engem a média minden felületén élesen kritizálnak. Jó volna, ha egyszer hátszelem lenne a magyar sajtóban, mert most folyton ellenszélben haladok.”

  Hát, emberek, nevessünk egy jót.

  Idetartozó hír, hogy a Népszava szerint éppen a további központosítást tervezik a már minden elképzelhetőnél központosítottabb, központi tulajdonoshoz, központi menedzsment alá központosított, központilag szerkesztett, központilag központosított kormánymédiában: a Közép-európai Sajtó és Média Alapítvány (KESMA) alá tartozó lapok cikkeinek még nagyobb részét állítanák elő központilag, és jobban belesimítanák a csoportba a két legnagyobb regionális lapot, a Kisalföldet és a Délmagyart. Sőt, az is szóba került, hogy akár megszűnnének a vészesen csökkenő példányszámú megyei lapok, és

  2020-től egy központilag szerkesztett újság foglalná el a helyüket.

  Egy még központilagabbul szerkesztett, országos szupra- és pszeudomegyei lapot aztán valószínűleg már könyebben lehetne továbbközpontosítani.

  Az első meccsén csodagólt lőtt, máris leigazolta a Videoton


  A két pénzes, a többiek költségvetésének többszöröséből működő Nb1-es NER-csapat közül most éppen a Videoton vásárol meg valakit. Méghozzá azt a 18 éves debreceni Zsóri Dánielt, aki a most befejeződött idényben azzal tűnt...

  A két pénzes, a többiek költségvetésének többszöröséből működő Nb1-es NER-csapat közül most éppen a Videoton vásárol meg valakit. Méghozzá azt a 18 éves debreceni Zsóri Dánielt, aki a most befejeződött idényben azzal tűnt fel, hogy élete első NB1-es meccsén 81.perces csereként beállva a legvégén ollozós álomgólt lőtt a Fradinak, amivel nyertek is 2-1-re. 

  Az erdélyi születésű Zsóri ezek után még 12 meccsen játszott az idényben, de ezeken nem volt egyetlen gólja vagy gólpassza sem. A középcsatár a Nemzeti Sport információja szerint nemsokára 4 éves szerződést ír alá a fehérváriakkal.

  Egy kékre festett hajú vlogger bemattolta a CDU-t


  Váratlan esemény okozott zavart a Németországot kormányzó kereszténydemokrata CDU-ban: az elmúlt 70 évből 50-et kormányon töltő sikerpárt látványosan zavarba jött egy amatőr videótól, és azóta sem tud mit kezdeni a szituációval,...

  Váratlan esemény okozott zavart a Németországot kormányzó kereszténydemokrata CDU-ban: az elmúlt 70 évből 50-et kormányon töltő sikerpárt látványosan zavarba jött egy amatőr videótól, és azóta sem tud mit kezdeni a szituációval, ami meghatározta az EP-választási kampány hajráját is.

  A sztori azzal indult, hogy egy Rezo nevű 26 éves vlogger, aki eddig nem is foglalkozott politikai témákkal, május 18-án feltöltött egy 55 perces videót, amin a szokásos viccelődés, zenélés vagy kajatesztek helyett a kamerába nézve jól beolvasott a CDU-nak. Ebben még nincsen semmi különleges, csakhogy a videó valamibe nagyon beletalált, egy hét alatt ugyanis több, mint 9 milliószor töltötték le ezt a hardcore politikai tartalmat.

  A monológban Rezo a fiatalok szemszögéből, alapvetően zöld-környezetvédő alapról bírálja a német kormánypárt politikáját. „A CDU tönkreteszi az életünket és a jövőnket” – mondja dühösen, majd hosszan sorolja a párt bűneit: a kreszténydemokraták kormányzása alatt szerinte 

  nőtt az egyelőtlenség, tönkrementek az iskolák, Németország nem tesz eleget a klímaváltozás ellen, háborús bűnöket követett el külföldön.

  A vloggert a Financial Times cikke szerint alapvetően az hergelhette fel Angela Merkel pártja ellen, ami sok német youtuber társát is: a CDU teljes mellszélességgel támogatta azokat az uniós szerzői jogi változásokat, amik az ellenzők szerint a szólásszabadság és az internetes önkifejezés korlátozásához vezethetnek. Ez a konfliktus azután mérgesedett el igazán, hogy a CDU vezetői azzal reagáltak a tervezet elleni tüntetésekre, hogy na persze, azokat titokban a nagy amerikai internetes cégek finanszírozták. Ez a magyar politikai életben mostanában alapnak számító, sorosozás típusú összeeküvéselméletes vádaskodás Németországban hatalmas indulatokat szült.

  A fiatalok és a CDU közti éleződő konfliktust csak tovább súlyosbította Annegret Kramp-Karrenbauer pártelnök, amikor azzal támadta a péntekenként tartott, Fridays for Future című gimnazista klímatüntetéseket – tegnap volt egy ilyen Budapesten – hogy a diákok miért iskolaidőben tüntetnek. „Hogyan sztrájkolhatnánk a szabadidőnkben, Sherlock?!” – reagált erre Rezo a videóban, mnthogy a megmozdulás „tanulók sztrájkjaként” is definiálták a szervezők.

  A CDU zavarodottan reagált a viharos gyorsasággal népszerűvé vált videóra. Először az terjedt el, hogy Philipp Amthorral, a párt szintén 26 éves parlamenti képviselőjével csináltatnak egy válaszvideót, de Kramp-Karrenbauer hirtelen leállíttatta az akciót.

  Ehelyett végül Paul Ziemiak, a párt főtitkára reagált, azzal, hogy elhívta Rezót beszélgetni. Ziemiak elismerte, hogy a vloggernek egyes dolgokban igaza van, például a netes témában, illetve abban, hogy a CDU többet is tehetett volna a klímaváltozás ügyében. De arról is beszélt, hogy ha pluszadót vetnének ki a széndioxid-kibocsátásra, az a franciaországihoz hasonló tömeges tiltakozást válthatna ki. A főtitkár ezen felül 11 oldalon át sorolta, hogy Rezo kritikája milyen pontokon ment félre.

  Kramp-Karrenbauer ennyit sem engedett, szerinte teljesen egyoldalú beállítás, hogy ne tettek volna semmit a környezetért és a klímaváltozás ellen. A konzervatív Frankfurter Allgemenine Zeitung vezércikkben elemezte, hogy Rezo minden politikust hülye, inkompetens, korrupt szemfényvesztőnek beállító szövege micsoda balos populizmus, az újpopulista-szélsőjobbos Afd beszédmódjának átvétele, ami a közbeszéd primitívvé válásához és ellaposodásához vezet.

  Mások, köztük egy korábbi CDU-kampányfőnök viszont arra mutattak rá, hogy a párt képtelen volt jól reagálni egy ilyen, a mai világban abszolúte várható kihívásra.

  Rezo a siker hatására rákapott a politikus posztokra: azóta olyan, újabb videót rakott ki, amiben már nyíltan arra kéri a követőit, hogy az EP-választásokon semmiképp se szavazzanak se a CDU-ra, se a szociáldemokratákra, se az Afd-re. Ezt a legtöbben a Zöld párt meleltti kiállásként értelmezték.

  Akár egyetlen arckép alapján is képes kamuvideót csinálni rólad a Samsung mesterséges intelligenciája

  Akár egyetlen arckép alapján is képes kamuvideót csinálni rólad a Samsung mesterséges intelligenciája


  Első látásra baromi jól kinéző, ugyanakkor félelmetes lehetőségeket rejtő találmányt mutatott be a Samsung mesterségesintelligencia-fejlesztéssel foglalkozó divíziója Moszkvában. Egy olyan algoritmusról van szó, aki portréfotókat...

  Első látásra baromi jól kinéző, ugyanakkor félelmetes lehetőségeket rejtő találmányt mutatott be a Samsung mesterségesintelligencia-fejlesztéssel foglalkozó divíziója Moszkvában. Egy olyan algoritmusról van szó, aki portréfotókat vagy akár festményeket varázsol át élethűen gesztikuláló mozgóképekké. 

  Ilyen, úgynevezett deepfake, vagyis az eredetitől irtó nehezen megkülönböztethető kamuvideók készítésére alkalmas programok eddig is léteztek. De ezek a gépi tanuláshoz jókora képi adatbázisokat igényeltek. A Samsung nagy újítása az, hogy az ő programjuk akár egy darab, az alanyról készült arckép alapján elfogadható eredményt ad, ha pedig több képünk is van az illetőről, a végeredmény teljesen élethű lesz. 

  A mesterséges intelligencia képességeit több demóvideóval is illusztrálták, az egyiken például Leonardo híres modellje mozdul meg, és válik nyugtalanítóan hasonlóvá Putyin elnökhöz, főleg balról az első kis képen:

  Szlovákiában megkezdődött az EP-választás


  Hatezer szavazóhelyiségben 4,45 millió erre jogosult szlovák állampolgár és itt élő uniós polgár szavazhat este 10-ig, miután reggel hétkor megkezdődött az EP-választás a szomszédban.Szlovákiának jelenleg 13 EP képviselője van, ők...

  Hatezer szavazóhelyiségben 4,45 millió erre jogosult szlovák állampolgár és itt élő uniós polgár szavazhat este 10-ig, miután reggel hétkor megkezdődött az EP-választás a szomszédban.

  Szlovákiának jelenleg 13 EP képviselője van, ők 2014-ben 8 szlovákiai párt színeiben jutottak be a brüsszeli testületbe. Két magyar van közöttük; a tisztán magyar pártként induló Magyar Közösség Pártja (MKP) listájáról Csáky Pál, a szlovák-magyar vegyespárt, a Most-Híd listájáról pedig Nagy József jutott be, mindkettőjüket indítja pártjuk most is.

  A 2019-es EP választás megszerezhető 13 képviselői helyért rekordszámú, 31 politikai párt és mozgalom küzd. Közülük 21-en állítottak teljes listát, vagyis olyat, amelyen 14 jelölt neve szerepel. A legutolsó felmérés és elemzői becslések szerint akár nyolc-tíz pártnak is sikerülhet átlépnie a bejutáshoz szükséges 5 százalékos küszöböt, négy közülük pedig több mint tíz százalékra számíthat.

  A mandátumszerzésre becsült pártok száma azért ilyen magas, mert az EP választás - az eddigi rekord alacsony részvételi arányok miatt - a legkevésbé előre jelezhető voksolásnak számít Szlovákiában. Ezt jól érzékelteti, hogy a 2014-es EP-választáson az uniós tagországok közül Szlovákiában volt a legalacsonyabb a részvételi arány, 13 százalékos, vagyis már 30 ezer szavazat elég volt egy képviselői hely megszerzéséhez.

  Bár az EP választásokon való részvételi arány Szlovákiában eddig még soha nem érte el a húsz százalékot, és csökkenő tendenciát mutatott, egyes elemzők szerint most vélhetően többen szavaznak majd, mint legutóbb.

  Az EU előírása szerint addig nem hozhatja nyilvánosságra egyetlen tagállam sem az EP-választás hivatalos eredményét, amíg valamennyi tagállamban be nem fejeződik a szavazás. Ezért Szlovákiában sem közölhetik az adatokat vasárnap este 11 óráig, amíg - az unióban utolsóként - be nem zárnak az olaszországi szavazóhelyiségek.

  Legalja: Trump elnök személyesen osztott meg egy manipulált kamuvideót, ami részegnek mutatja Nancy Pelosit


  Áll a bál az amerikai politikában, Trump elnök ugyanis nem szedte le a Twitterről azt az egyrészt rosszindulatú, másrészt hamisított videót, amit nagy politikai ellenfeléről, Nancy Pelosi demokrata házelnökről twitelt ki...

  Áll a bál az amerikai politikában, Trump elnök ugyanis nem szedte le a Twitterről azt az egyrészt rosszindulatú, másrészt hamisított videót, amit nagy politikai ellenfeléről, Nancy Pelosi demokrata házelnökről twitelt ki pénteken. 

  Kábé egy nappal ezelőtt kezdett megosztásban terjedni több, hasonló tematikájú, már első látásra is ordítóan manipuláltnak tűnő rövid videó Amerikában. Mindegyiken Pelosi beszélt, és mindegyiken úgy tűnt, mintha alig forogna a nyelve és vagy részeg, vagy teljesen kába lenne. 

  Trump azt írta mellé, hogy Pelosi végig hebegett a sajtótájékoztatóján.

  Csakhogy hamar kiderült az, ami első blikkre is eléggé nyilvánvaló volt: a videókat manipulálták. Vágással, illetve azzal az egyszerű, de igen hatásos garázstrükkel, hogy Pelosi beszédét pont annyira lassították le, hogy “Szeszélyes évszakok”-értelemben részegnek tűnjön. Itt az egyik ilyen videó minielemzése a Guardianről:

  Több posztoló, köztük a Trump ügyvédjeként is fellépő volt New York-i polgármester, Rudy Giuliani később leszedte a kamuvideót, de a troll elnököt nem ilyen fából faragták, a poszt most is kint van az oldalán.

  A Facebookot közben komoly kritikák érték, mivel a fake news terjesztését elvileg már bőszen akadályozó platformról azután sem szedték le az egyik ott terjedő videót, hogy bebizonyosodott a manipulált mivolta. Mindössze lejjebb sorolták a hírek rangsorában és hozzáragasztottak egy linket, ami egy olyan tényellenőrző oldalra mutat, ami leleplezi, hogy a videó hamisított.

  Mindenki maradjon otthon, gyanúsan jó idő lesz ma!

  Mindenki maradjon otthon, gyanúsan jó idő lesz ma!


  Rendkívüli, sőt bizarr időjárás várható ma: hideg pára, szürkeség és áztató eső helyett mindenhol süt majd a nap, és bár végigsöpörhet egy-egy gyors zuhé, alapvetően életvidám, úgynevezett májusi idő várható. És akár 26...

  Rendkívüli, sőt bizarr időjárás várható ma: hideg pára, szürkeség és áztató eső helyett mindenhol süt majd a nap, és bár végigsöpörhet egy-egy gyors zuhé, alapvetően életvidám, úgynevezett májusi idő várható. És akár 26 fok is, de 23 szinte biztosan. Fura. Ijesztő Jobb ezzel nem szórakozni, ki ne menj az utcára, főleg ne a természetbe!

  Mindezt nem én mondom, hanem Milky macska, aki már járt kint, de már vissza is jött, és megvan az egészről a véleménye:

  Jogvédők szerint legalább 23 ember meghalt egy venezuelai börtönlázadásban


  Felfegyverzett rabok csaptak össze őrökkel pénteken egy túlzsúfolt venezuelai börtönben - állítja egy helyi jogvédő csoport. A Venezuelan Prison Observatory szerint az összecsapások azután kezdődtek a Portuguesa szövetségi államban...

  Felfegyverzett rabok csaptak össze őrökkel pénteken egy túlzsúfolt venezuelai börtönben - állítja egy helyi jogvédő csoport. A Venezuelan Prison Observatory szerint az összecsapások azután kezdődtek a Portuguesa szövetségi államban lévő börtönben, hogy az őrök át akarták nézni a zárkákat, a rabok viszont attól tartottak, kirabolják őket, ezért nem engedték be az őröket.

  A jogvédők szerint az érintett börtönt 250 rab befogadására tervezték, most azonban 540 embert tartanak itt fogva.

  A szervezet szerint a pénteki összecsapásokban legalább 23 rab halt meg és több őr megsérült. Venezuelában egyébként becslések szerint 2017 óta különböző börtönlázadásokban legalább 130 rab halhatott meg. Az országban egyébként a 30 legtúlzsúfoltabb börtönt a rendszer kritikusai szerint drog- és fegyverkereskedő-bandák uralják. (New York Times)

  Babos Tímea szerencsés vesztesként jutott fel a Roland Garros főtáblájára

  Babos Tímea szerencsés vesztesként jutott fel a Roland Garros főtáblájára


  Babos Tímea szerencsés vesztesként feljutott a főtáblára egyesben a vasárnap kezdődő párizsi francia nyílt teniszbajnokságon.Babos Tímea az Australian Openen januárbanFotó: Peter Parks/AFPA magyar játékos honlapja azt írta: pénteken...

  Babos Tímea szerencsés vesztesként feljutott a főtáblára egyesben a vasárnap kezdődő párizsi francia nyílt teniszbajnokságon.

  Babos Tímea az Australian Openen januárbanFotó: Peter Parks/AFP

  A magyar játékos honlapja azt írta: pénteken késő délután kiderült, hogy visszalépések miatt változott a női egyes sorsolása, és az egyik szerencsés vesztes éppen Babos lett, így a selejtező 3. fordulójában elszenvedett veresége ellenére ott lehet a 128 között a szezon második Grand Slam-versenyén.

  A világranglistán 138., 26 éves magyar teniszező ellenfele Priscilla Hon lesz. A 21 éves ausztrál játékos 134. a WTA rangsorában. Két hete, a franciaországi Cagnes-Sur-Merben rendezett torna nyolcaddöntőjében Babos nyerte kettejük meccsét 7:6, 7:6-ra.

  A Roland Garroson vasárnap kezdődnek a főtáblás küzdelmek, ahol egyesben Babos mellett Fucsovics Márton is érdekelt. Ő a 17. helyen kiemelt argentin Diego Schwartzman ellen lép pályára először. (MTI)

  Fideszes szórólapokkal öltek meg 7 madárfiókát

  Fideszes szórólapokkal öltek meg 7 madárfiókát


  Forrás: FacebookA Halásztelek elveszett állatai Facebook-csoportba posztoltak be több fotót és egy szöveget, ami szerint Fideszes szórólapokkal öltek meg 7 madárfiókát. Annak ellenére, hogy ki volt írva, hogy a postaládában madarak...

  Forrás: Facebook

  A Halásztelek elveszett állatai Facebook-csoportba posztoltak be több fotót és egy szöveget, ami szerint Fideszes szórólapokkal öltek meg 7 madárfiókát. 

  Annak ellenére, hogy ki volt írva, hogy a postaládában madarak fészkelnek, ezért nem kérnek szórólapokat, valaki betömködte Orbánék menekültellenes szórólapjait, pedig fagolyók is voltak a nyílásba téve, hogy semmi ne férjen be.

  Emiatt aztán megdöglött a hét madárfióka, „az anyjuk csak dermedten ült a dróton”.

  Tölts el 137 percet mínusz 50 fokban a Gulagon!

  Tölts el 137 percet mínusz 50 fokban a Gulagon!


  Oroszországban tavaly készült egy közvélemény-kutatás, ami arra jutott, hogy a 18 és 24 év közötti fiatalok fele nem tud arról, hogy Sztálin idején milliók járták meg a Gulagot, pontosabban 1930 és 1956 között összesen 20 millió...

  Oroszországban tavaly készült egy közvélemény-kutatás, ami arra jutott, hogy a 18 és 24 év közötti fiatalok fele nem tud arról, hogy Sztálin idején milliók járták meg a Gulagot, pontosabban 1930 és 1956 között összesen 20 millió ember volt rövidebb-hosszabb ideig rabszolgamunkát végző fogoly Szovjetunióban, és történészek szerint kb. 2 millióan bele is haltak a kényszermunkába, az embertelen körülményekbe vagy a kivégzésekbe.

  Ez a felmérés annyira megdöbbentett néhány filmest, hogy úgy döntöttek, nem várják meg, amíg a fiatalok a kezükbe veszik a 2000 oldalas Gulag-szigetvilágot, hanem inkább forgattak egy dokumentumfilmet Kolima – a félelmünk szülőföldje címmel, és végigjárták a Magadan és Jakutszk közötti 2000 km-es távot, hogy az egykori, a Kolima-folyó környékén kialakított, legrettegettebb táborok helyén élőkkel beszélgessenek. A teljes filmet feltették a Youtube-ra, egy hónap alatt több mint 14 milliószor megnézték:

  A filmben a túlélők leszármazottai, helyiek és történészek ma már szinte elképzelhetetlen, de jól dokumentált eseteket idéznek fel. Például a fiatal lányét, aki az iskolát frissen elvégezve fagylaltárusnak állt, és néhány volt osztálytársával találkozva örömében adott nekik ingyen egy kis fagyit, hogy majd a nap végén kipótolja a hiányt, de erre már nem volt lehetősége, lopás vádjával Kolimára vitték.

  Egy helyi tévésztár teljesen apolitikus, szemüveg nélkül szinte nem is látó, könyvelő apját 1938-ban azzal a váddal, hogy Lengyelországnak kémkedett, miközben egy szót sem tudott lengyelül, elvitték. Ekkor dübörgött a nagy terror: Nyikolaj Jezsov NKVD-főnök vezetésével egy év alatt közel 700 ezer embert végeztek ki, mielőtt őt is agyonlőtték (és sosem rehabilitálták). Akkoriban minden film és könyv kémekről szólt, a birodalom megszállottja volt a témának, rengeteg embert ítéltek halálra kémkedés vádjával bármilyen bizonyíték nélkül. A kémkedéssel vádolt férfit csak Sztálin halála után rehabilitálták, addigra évtizedeket húzott le börtönben.

  Fotó: in/Youtube

  A filmben felmerülnek olyan legendák is, mint hogy rengeteg embert azért vittek el, mert valaki besúgta őket. Valójában nem volt kirívóan sok feljelentés más országokhoz képest, sok embert az ún. NKVD-index alapján vitték el, vagyis a politikai rendőrség kb. 8 millió fős listája alapján, amire az 1930-as évek második felében a nem eléggé megbízhatónak tartott embereket tették rá. Az sem igaz, hogy sokan tanúskodtak volna ártatlanok ellen, a legtöbb esetben kínzással vették rá az embereket, hogy bűnösnek vallják magukat.

  Sőt, a többség valójában nem volt „teljesen ártatlan”: tényleg törvényt sértettek, csak hát nem igazán tekinthető igazságosnak, hogy valakit, aki éhínség idején elemel egy falat ételt, több mint 10 évre bevarrják a szocialista tulajdon ellopásáért. A rabok kb. negyedét „ellenforradalmi” és „politikai” címkékkel vitték be, akár egy viccért. Egy ismert filmsztárt, Georgij Zsonovot egyszerűen azért ítélték 5 év kényszermunkára, mert egy forgatásra menet egy vonaton szóba állt egy külföldivel. (1955-ben rehabilitálták, nagy karriert futott be, 2005-ben 90 évesen halt meg.)

  A Szovjetunió rakétafejlesztéseinek egyik fő irányítója, a Szputnyik–1 és Gagarin felbocsátását vezető Szergej Koroljov ukrán mérnök is megjárta a Gulagot a nagy terror idején azzal a váddal, hogy „trockista szabotőr”, ami hozzájárult ahhoz, hogy csak 59 évet éljen. Az ő történetét az idős lánya sírva mesélte el, kiderült, hogy a hátrahagyott családnak milyen nehézségeket kellett átélnie, miután a családfő elítélése miatt rengetegen ellenük fordultak. A film azt is felveti, hogy ha nem visznek a Gulagra annyi mérnököt feleslegesen, talán a II. világháborút is jobb eszközökkel, kevesebb áldozattal nyerheti meg a Szovjetunió.

  A Gulagra két okból volt szükség: egyrészt a diktatúrában a börtönök hamar megteltek, és koncentrációs táborokat olcsóbb volt építeni, mint újabb börtönöket, másrészt az ambiciózus gazdasági terveket csak ingyenes kényszermunkával tudták megvalósítani. Az örmény Anasztasz Mikoján – aki Lenin óta a legfelsőbb vezetés tagja volt, majd olyan jól lavírozott, hogy túlélt minden tisztogatást, és csak Brezsnyev idején halt meg – levélben kérte az örmény kvóta emelését, mondván, több ember érdemel büntetést annál, mint amennyit addig a Gulagra küldtek. Sokszor telefonkönyvekből szedték az újabb áldozatokat, akiket elvittek, így gyakran a vak szerencsén múlt, hogy valakit nem vittek el.

  Az elhurcoltak több ezer kilométer távvezetéket fektettek, fákat vágtak ki, utakat és komplett városokat építettek, csatornákat ástak ki, és még híres orosz palotákat is foglyok emeltek és rendeztek be. Sőt, a Magadan környéki bányákban kitermelt aranyból és más nemes- és színesfémekből befolyó pénzek hozzájárultak ahhoz, hogy a Szovjetunió finanszírozhassa a részvételét a második világháborúban.

  Annak ellenére, hogy az eleve zord körülmények a konzervatív becslések szerint is több mint 100 ezer fogollyal végeztek Magadan környékén, rengeteg tömeggyilkosság is történt: éjszaka traktorokat járattak, hogy elnyomja a sikolyok és a lövések hangját, ami alatt több ezer embert gödrökbe lőttek.

  Ezekről persze az elmúlt fél évszázadban rengeteg szó esett, eddig viszont nem születtek a fagyos vidéket látványos drónfelvételekkel bemutató filmek a Gulagról, inkább csak csendes riportfilmeket készítettek egy-két nem kifejezetten jó kamerával. (Az 1980-as években Sára Sándor is bemutatta be a Szovjetunióban rabszolgaként dolgoztatott magyarokat, arról a dokumentumfilm-sorozatról itt írtunk.)

  A film az újra erősödő (és erősített) Sztálin-kultuszt is körbejárja. 2016-ban például Magadanban a Gulagon tönkretett emberek tiszteletére épített emlékművet megrongálták, és vörössel ráírták, hogy „Sztálin él”.

  A Szomorúság maszkja 2017-benFotó: Alekszander Krilov/Szputnyik

  A legdurvább az, hogy még az áldozatok leszármazottai közül is többen azt mondják, hogy az egész család sírt, ideértve az elítéltet is, amikor Sztálin meghalt, mert szerintük nem egy zsarnok, hanem egy hős volt, aki megnyerte a háborút, és újraépítette az országot, a bűnöket pedig azok követték el, akik végrehajtották a parancsait. (Valójában mindenről tudott, személyesen írt alá kivégzési parancsokat, és többször is szigorított a Gulag-rendszeren.)

  A Kolimában nem csak szigorúan a Gulag történetével foglalkoznak: ha már elmentek olyan helyszínekre, ahol az év felében mínusz 40-50 fok is van, azt is megnézték, az emberek hogyan élnek ilyen mostoha körülmények között. (Magadanról – amin Ewan McGregor és Charley Boorman a 2004-es, motoros Föld-körüli útján áthaladt, és azóta kedvelt motoros célpont – korábban a 444 is hosszú cikkben mesélt.) A stáb olyan felszerelést vitt, ami egy antarktiszi expedícióra is jó lett volna, de egyszerre így is csak 30 percig voltak a szabadban.

  Ilyen napenergiával működő, telefonnal és videokamerákkal ellátott konténereket helyeztek ki Magadan környékére, hogy ha valakinek lefullad a kocsija, életben tudjon maradni abban a pár órában, amíg a mentőcsapat érte megy.Fotó: in/Youtube

  70-80 éve pedig a Gulagon robotolóknak sokszor csak egy nadrág, egy cipő, egy kabát és egy sapka jutott. A barakkokban nem mindig volt fűtés, volt, akinek éjszaka a haja odaragadt az ágyhoz, miután a hajáról leolvadt a jég egy része, majd odafagyott. A filmesek a végén még Jakutföldre, Ojmjakonba is elmentek, ahol már mínusz 71 fok is volt.

  Magadanban és környékén kb. 130 ezren élnek, de évente 5-8 ezer ember elköltözik Belgorodba, Krasznodarba vagy Szentpétervárra a rossz körülmények miatt, és mert a fizetések alacsonyak, miközben a magasabb költségek miatt sokkal drágább az élelmiszer és a megélhetés.

  Egy Magadan melletti, majdnem teljesen elnéptelenedett település.Fotó: in/Youtube

  A film ugyan néha kicsit leül a hosszabb, személyes történetek miatt, illetve az is kár, hogy már csak az áldozatok leszármazottai tudtak megszólalni, de ha valaki keveset tud a Gulagról, és szereti a fagyos tájakról készült légi felvételeket, érdemes ezzel kezdenie.

  A fideszes polgármester pünkösdi csomaggal kedveskedik a 60 év feletti újbudaiaknak

  A fideszes polgármester pünkösdi csomaggal kedveskedik a 60 év feletti újbudaiaknak


  A legfrissebb újbudai kerületi újságban (pdf) megjelent Hoffmann Tamás fideszes polgármester hirdetménye, amiben a 60 év felettieknek június 1-én délelőtt (illetve a készlet erejéig) járó „pünkösdi csomagot” reklámozzák:Forrás:...

  A legfrissebb újbudai kerületi újságban (pdf) megjelent Hoffmann Tamás fideszes polgármester hirdetménye, amiben a 60 év felettieknek június 1-én délelőtt (illetve a készlet erejéig) járó „pünkösdi csomagot” reklámozzák:

  Forrás: ujbuda.hu

  A pünkösdi csomag tartalma:

  1 kg kristálycukor, 1 kg finomliszt, 1 csomag 4 tojásos szarvacska tészta, 1 l étolaj, 1 db sűrített paradicsom, 1 doboz tea, 1 zacskó sütőpor 1 Balaton szelet.

  (via)

  Robbanás történt egy lyoni pékségnél, 8 ember megsérült

  Robbanás történt egy lyoni pékségnél, 8 ember megsérült


  Nyolc ember megsérült egy robbanásban Lyon központjában, a Victor Hugo utcán – írja a BBC. A sérültek között van egy 8 éves kislány, aki a jelek szerint felületi sérüléseket szenvedett.Egy kerékpárost láttak egy csomagot hagyni az...

  Nyolc ember megsérült egy robbanásban Lyon központjában, a Victor Hugo utcán – írja a BBC. A sérültek között van egy 8 éves kislány, aki a jelek szerint felületi sérüléseket szenvedett.

  Egy kerékpárost láttak egy csomagot hagyni az utca sarkán lévő pékség előtt, a rendőrség őt keresi.

  Fotó: PHILIPPE DESMAZES/AFP

  Franciaország harmadik legnagyobb városában a terrorelhárítás nyomozást indított.

  A helyi prefektúra szóvivője később arról számolt be, hogy a csomagot, benne a robbanószerkezettel egy arcát elfedő férfi hagyta a Brioche Dorée péksége előtt, a Victor Hugo utcában, a város szívének tartott Bellecour-tér közelében. A szóvivő szerint ellenőrzésük alatt tartják a helyzetet, hogy vizsgálják az indítékot.

  A rendőrség lezárta a környező utcákat, és arra kérte a lakosokat, hogy kerüljék el a belvárosi utcákat a segítségnyújtás és a nyomozás megkönnyítése érdekében.

  A Reuters szerint a párizsi terrorizmusellenes ügyészség vizsgálatot indított a lyoni robbanás ügyében.

  Emmanuel Macron francia elnök „támadásnak” minősítette a robbanást a Hugo Travers youtuberrel folytatott interjúban, és azt mondta, nem tud halálos áldozatokról, de sebesültekről igen.

  A lyoni ügyészség feltételezése szerint a robbanást egy ismert franchise péksége mellett elhelyezett csomagba rejtett bomba okozta, rendőrségi források szerint a robbanószerkezet szögeket vagy csavarokat tartalmazhatott. (BBC)

  Orbán: A liberális világmaffia beavatkozása okoz szenvedést Magyarországon


  Orbán Viktor a HírTV-n beszélt az európai parlamenti választásról. Az indoklás szerint azért kellett megszólalnia, mert a baloldal elképesztő erőkkel kampányol, ezért neki is fel kell vennie a kesztyűt, de az interjú pont olyan volt,...

  Orbán Viktor a HírTV-n beszélt az európai parlamenti választásról. Az indoklás szerint azért kellett megszólalnia, mert a baloldal elképesztő erőkkel kampányol, ezért neki is fel kell vennie a kesztyűt, de az interjú pont olyan volt, mint amilyeneket kéthetente ad a Kossuth Rádiónak, csak itt látni is lehetett, nem csak hallani. A várakozásoknak megfelelően arról beszélt az interjú elején, hogy a meccs nincs lefutva, a választás végéig nyomni kell a kampányt, valamint migráció,

  migráció,

  migráció,

  migráció.

  Heinz-Christian Strache ibizai videójáról és az osztrák kormányválságról Orbán azt mondta, hogy az ausztriai ügyvivő kormány most fokozatosan visszaállítja a bevándorláspárti intézkedéseket, amiket a napokban menesztett szabadságpárti miniszterek eltöröltek. Orbán szerint az osztrák kormányt vissza akarják terelni a bevándorláspárti kormányok akoljába.

  A magyar miniszterelnök szerint a mostani választás nemcsak az Európai Parlament összetételéről dönt, hanem a jelenlegi európai kormányokat is megerősíti vagy meggyengíti a pozíciójában. „Ha nekem erős felhatalmazást adnak, ha megvastagítják a hangomat, ha én jó fizikai állapotban tudok ott megjelenni”, akkor Orbán szava többet nyom majd a latban az európai politika meghatározásakor az Európai Tanácsban, és ezt kell elérni.

  A riporter a klímavédelemről is kérdezte a miniszterelnököt, kitért a mai Deák téri tüntetésre, aminek szervezői a kormánymédia szerint Soros Györggyel állnak kapcsolatban. Orbán azt mondta, Magyarországon mi nem a orosz választási befolyástól szenvedünk, hanem „a Soros-féle beavatkozástól szenvedünk (...),

  a liberális világmaffia beavatkozása okoz szenvedést Magyarországon”.

  Hogy elválnak-e a Néppárt és a Fidesz útjai, azt Orbán még nem tudta megmondani, szerinte ezt a vitát a választás után kell majd lefolytatni. A miniszterelnök szerint a néppárti és a szocialista csúcsjelölt között nem látni tartalmi különbséget, Weber és Timmermans „ugyanazt mondják, ugyanazon a brüsszeli blabla-nyelven”. A miniszterelnök azt mondta, meg kell nézni, merre vezetnek majd a választás után a Néppárt útjai, és ha rossz irányba, akkor nem szabad utánuk ugrani a kútba.

  Orbán szerint egyébként a választás után felbolydul az eddig stabil európai politika, és ezentúl ügyek mentén fognak majd kisebb szövetségek kialakulni az EU vezetésében.

  Ha valakinek annyira nem drága az ideje, hogy megnézné a teljes interjút, az itt teheti meg:

  Merkel: Az igazságszolgáltatás és a sajtószabadság elnyomása támadás a közös értékeink ellen

  Merkel: Az igazságszolgáltatás és a sajtószabadság elnyomása támadás a közös értékeink ellen


  Meg kell védeni az EU alapértékeit, amik kívülről és belülről is támadás alatt állnak – mondta Angela Merkel német kancellár, az Európai Néppárthoz (EPP) tartozó Kereszténydemokrata Unió (CDU) politikusa Münchenben az EPP...

  Meg kell védeni az EU alapértékeit, amik kívülről és belülről is támadás alatt állnak – mondta Angela Merkel német kancellár, az Európai Néppárthoz (EPP) tartozó Kereszténydemokrata Unió (CDU) politikusa Münchenben az EPP EP-választási kampányának záró rendezvényén.

  Angela Merkel szerint az EU alapvető értékei a demokrácia, a jogállam, a szólás és a vallás szabadsága, a sajtószabadság, az emberi jogok és az emberi méltóság iránti elkötelezettség, és „a nacionalizmus minden formája támadás ezen értékek ellen”.

  „Az uszítás emberek ellen támadás a közös értékeink ellen, az igazságszolgáltatás és a sajtószabadság elnyomása támadás a közös értékeink ellen”, ilyen helyzetben „nem lehetünk ingatagok, nem habozhatunk, fel kell emelnünk a hangunkat és világosan el kell mondanunk, hogy az EPP ezt nem tűri el” – mondta a német kancellár.

  Fotó: Christof Stache/AFP

  Merkel nem vett részt a választási küzdelemben, a müncheni gyűlés volt az egyetlen hivatalos kampányrendezvény, amin megjelent. (MTI)

  Az Európai Néppárt elnöke szerint nacionalistákkal és Európa-ellenesekkel nem lehet a jövőt építeni

  Az Európai Néppárt elnöke szerint nacionalistákkal és Európa-ellenesekkel nem lehet a jövőt építeni


  Nacionalistákkal és Európa-ellenesekkel nem lehet a jövőt építeni – mondta Joseph Daul, az Európai Néppárt (EPP) elnöke pénteken Münchenben a pártcsalád EP-választási kampányának záró rendezvényén.Minden válság és nehézség...

  Nacionalistákkal és Európa-ellenesekkel nem lehet a jövőt építeni – mondta Joseph Daul, az Európai Néppárt (EPP) elnöke pénteken Münchenben a pártcsalád EP-választási kampányának záró rendezvényén.

  Minden válság és nehézség ellenére „a mai a legjobb Európa, ami a történelem során valaha is létezett”, az idei EP-választás pedig „az EU történetének legfontosabb választása” – mondta.

  Daul szerint „a nacionalista populisták sok tagállamban megerősödtek, és tönkre akarják tenni Európát, a baloldaliak marxista lózungokkal mozgósítanak, a zöldek agyon akarnak szabályozni mindent, Macron elnök pedig úgy akarja átépíteni az európai pártrendszert, hogy csak rá vagy a nacionalistákra lehessen szavazni”.

  „Ez nem az az Európa, amit mi akarunk, mi egy erős, okos és emberséges Európát akarunk” – mondta az EPP elnöke a kampányzáró gyűlésen, amin részt vett többek között Manfred Weber csúcsjelölt, Angela Merkel német kancellár, Markus Söder jelenlegi és Edmund Stoiber volt bajor kormányfő, Bojko Boriszov bolgár és Andrej Plenkovic horvát kormányfő.

  Annegret Kramp-Karrenbauer, a CDU elnöke, Joseph Daul, az EPP elnöke és Angela Merkel német kancellár az EPP kampányzáró rendezvényén Münchenben 2019. május 24-én.Fotó: Christoph Stache/AFP

  A házigazda Markus Söder, az EPP-hez tartozó bajor Keresztényszociális Unió (CSU) elnöke azt mondta, nem lesz együttműködés a nacionalistákkal és populistákkal, mint például az olasz Matteo Salvini vagy az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ).

  Az FPÖ volt elnökéről, Heinz-Christian Strache volt osztrák alkancellárról a napokban megjelent videóról azt mondta: az ilyen politikusok úgy képzelik, hogy „az állam szolgálja őket, és nem ők az államot”.

  Arról is szólt, hogy nemcsak az EPP-nek kell elhatárolódnia a jobboldali populistáktól és nacionalistáktól, hanem a balközép erőknek is a baloldali populistáktól, a „demokraták” Európáját és egy „polgári” Európát kell építeni.

  Markus Söder és Joseph Daul is méltatta Sebastian Kurz osztrák kancellárt, aki megszakította az együttműködést az FPÖ-vel. Mindketten a támogatásukról biztosították az EPP-hez tartozó Osztrák Néppárt (ÖVP) vezetőjét.

  A kampányzárón az eredeti tervek szerint Sebastian Kurz is felszólalt volna. A politikus videoüzenetet küldött, és a távollétét azzal magyarázta, hogy otthon van rá szükség, dolgoznia kell a hazája stabilitásáért.

  Kurz az üzenetében, Söder és Daul meg a beszédében tett hitet amellett, hogy az EP-választás után Webernek kell betöltenie az Európai Bizottság elnöki tisztségét. Söder szerint Webernek az EP-választás után kezdődik el csak igazán a kampány. Daul szerint az EPP és Manfred Weber közös céljához, a bizottsági elnöki tisztséghez nagy szükség lesz Merkel támogatására. (MTI)

  Több száz eurós bírságra számíthat, aki fürdőruhában sétál Budva központjában

  Több száz eurós bírságra számíthat, aki fürdőruhában sétál Budva központjában


  Súlyos pénzbírságra számíthatnak azok, akik a montenegrói Budva központjában fürdőruhában sétálgatnak, a városvezetés ugyanis megelégelte a hiányos öltözetű turisták viselkedését.Az intézkedés nem egyedülálló, pár éve már...

  Súlyos pénzbírságra számíthatnak azok, akik a montenegrói Budva központjában fürdőruhában sétálgatnak, a városvezetés ugyanis megelégelte a hiányos öltözetű turisták viselkedését.

  Az intézkedés nem egyedülálló, pár éve már a horvátországi Dubrovnikban is pénzbírságra számíthatnak, akik a városközpontban fürdőruhában mutatkoznak.

  A montenegrói városban idén várhatóan csak figyelmeztetik a szabályszegőket, de jövőre a büntetést is elkezdhetik. A közszolgálati televízió szerint a félmeztelen férfiak 500 eurós (163 ezer forint), a fürdőruhában sétálgató nők pedig 600 eurós (196 ezer forint) büntetésre számíthatnak.

  Fürdőruhát viselő nő (b) és férfi (j) sétál a Balaton partján, a siófoki Aranyparton.Fotó: Máthé Zoltán/MTI

  De büntetik azokat is, akik az óvárosban az utcán esznek vagy isznak, nekik akár 700 eurójukba (228 ezer forint) is kerülhet a csemegézés. (MTI)

  A temetőben gázolták halálra


  Kora délután a szekszárdi alsóvárosi temetőben, a temető egyik bevezető útján, a temetkezési szolgáltató egyik alkalmazottja tolatott, és nem vette észre a mögötte álló 72 éves nőt, aki a helyszínen meghalt....

  Kora délután a szekszárdi alsóvárosi temetőben, a temető egyik bevezető útján, a temetkezési szolgáltató egyik alkalmazottja tolatott, és nem vette észre a mögötte álló 72 éves nőt, aki a helyszínen meghalt. (police.hu)

  Modi fölényesen nyert

  Modi fölényesen nyert


  Narendra Modi miniszterelnök hindu nacionalista pártja, az Indiai Néppárt (Bháratíja Dzsanata Párt, BJP) nyerte nagy fölénnyel az indiai parlamenti választásokat. A pénteken közzétett végeredmény szerint a pártnak 303 képviselője lesz...

  Narendra Modi miniszterelnök hindu nacionalista pártja, az Indiai Néppárt (Bháratíja Dzsanata Párt, BJP) nyerte nagy fölénnyel az indiai parlamenti választásokat. A pénteken közzétett végeredmény szerint a pártnak 303 képviselője lesz az 542 fős törvényhozásban.

  Ez volt a BJP történetének eddigi legnagyobb választási győzelme, sokat javított a 2014-es eredményéhez képest, amikor Modi hatalomra került, és most nagy vereséget mért fő ellenfelére, az Indiai Nemzeti Kongresszusra (INC). A Rahul Gandhi vezette pártnak a következő öt évben csak 52 képviselői helye lesz a parlament alsóházában.

  A hindu nacionalista párt sok szavazatot szerzett az ország hindi nyelvű északi részében, ahol megfigyelők a visszaszorulását várták, és áttörést ért el az ország déli és keleti részében is, ahol hagyományosan nem erre a pártra szavaznak.

  Narendra Modi a személyével kapcsolatos népszavazásként kezelte a választást. A kormányfő kampányát a biztonságra és a félelemkeltésre építette fel, az ország védelmezőjének képében tűnve fel, így nem sok szó esett a gyengélkedő gazdaságról.

  Fotó: PRAKASH SINGH/AFP

  Az elsöprő győzelem egyik jele, hogy Rahul Gandhi elveszítette az Uttar Prades állambeli Amethiben lévő választókerületét, a Nehru-Gandhi politikai dinasztia hagyományos erősségét. Ennek ellenére tagja lesz a következő parlamentnek, mert párhuzamosan egy keralai választókerületben megválasztották.

  900 millió szavazásra jogosultat vártak az urnákhoz, hogy áprilisban-májusban megválasszák a hat héten át tartó voksoláson az 543 alsóházi képviselőt. A választási hatóságok az utolsó pillanatban lemondták a választást a Tamilnádu állambeli Vellárban, miután hatalmas mennyiségű készpénzt foglaltak le, így csak 542 képviselőt választottak meg.

  A Lok Szabhának, az alsóháznak 545 képviselője van. Az utolsó két képviselőt, az indiai angol közösség tagjait India elnöke közvetlenül nevezi ki a kormányzó párt javaslatára.

  A választási eredmények szerint a hét fordulóban tartott maratoni szavazás után az eddigi legtöbb nő kerülhet be a törvényhozásba: az 542 képviselő közül 78 nő, ami rekordnak számít a világ legnagyobb demokráciájában, de még így is alatta marad a világátlagnak, ami szerint majdnem minden negyedik parlamenti képviselő nő.

  India volt az egyik első ország, aminek női miniszterelnöke volt, de több mint 50 évvel Indira Gandhi kormányra kerülése után a nők részvétele a politikában továbbra is alacsony.

  A női választók száma hagyományosan alacsony, de most először a 67 százalékos részvétel mellett csaknem ugyanannyi női szavazó volt, mint férfi.

  A nők aránya a parlamentben most 14 százalék lesz, két százalékponttal magasabb, mint az előző választásokon, de még mindig alacsonyabb, mint a szomszédos Pakisztánban vagy Bangladesben. (MTI)

  Ferenc pápa tanácsadója Budapesten: a gyerekmolesztálás mindenhol jelen van

  Ferenc pápa tanácsadója Budapesten: a gyerekmolesztálás mindenhol jelen van


  Rangos vendéget fogadtak a magyar katolikusok pénteken. A gyermekvédelmi konferencia sajtótájékoztatóján ugyanis nemcsak a házigazda Katolikus Pedagógiai Intézet szakembere és a pannonhalmi főapát vett részt, hanem Hans Zollner is.A...

  Rangos vendéget fogadtak a magyar katolikusok pénteken. A gyermekvédelmi konferencia sajtótájékoztatóján ugyanis nemcsak a házigazda Katolikus Pedagógiai Intézet szakembere és a pannonhalmi főapát vett részt, hanem Hans Zollner is.

  A német jezsuita egyike annak a néhány embernek, akik az egész világra kiterjedő hatással vannak a klerikusok által kiskorúak ellen elkövetett szexuális visszaélések kezelésére. Nála tényleg nem túlzás, hogy erre tette fel az életét.

  Zollner annak a hét éve alapított, és 2015-ben a Pápai Gergely Egyetemre költöző Gyermekvédelmi Központnak az igazgatója, amely kutatja és rendszerezi a visszaéléseket, és tudományos eredmények alapján oktat egyházi embereket, az online kurzusoktól a BA és MA képzésekig. Szakértelmére 2010-ben a német állam is számított, amikor felkérte a gyerekvédelmi kerekasztal tagjának, két évvel később pedig már régi pártfogója és földije, Benedek pápa támogatásával szervezte meg az első nagy vatikáni konferenciát a kérdésről. Amikor Ferenc pápa 2014-ben létrehozta a Pápai Gyerekvédelmi Bizottságot, annak Zollner is tagja lett, és emellett a katolikus papságot felügyelő vatikáni hivatal, a Klérus Kongregációja tanácsadója.

  Mindez nem volt elég ahhoz, hogy a konferencián tiszteletét tegye akár egyetlen magyar püspök is.

  A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) székhelye konkrétan a Városligeti fasor túloldalán áll, de ezek szerint nem lehet elég közel. 

  Zollner a budapesti sajtótájékoztatónFotó: botost/444.hu

  A Gyermekeink védelmében című tanácskozást egyébként csak üdvözölni lehet. Az MKPK fenntartásában működő Katolikus Pedagógiai Intézet, illetve a jezsuita rend Ignáci Pedagógiai Műhelye szakembereinek felkészültségét dicséri a témák és előadók sokszínűsége. Maga a konferencia sajnos nem volt nyilvános, de a részletes program alátámasztani látszik, amit Szentes Judit szociális testvér és a konferencia szervezője mondott: számos jó gyakorlat létezik a katolikus iskolákban, és van igény arra is, hogy tanuljanak egymástól. Erre utal a jelentkezők nagy száma: 200 ember csinált telt házat, nagyon nagy többségben pedagógusok, illetve mintegy két tucat, iskolákban is dolgozó szerzetes.

  Ez a sajtótájékoztató azonban a magyar médiának és nyilvánosságnak nem csak azért volt érdekes, mert kurrens pedagógiai kérdésekről beszéltek szakemberek. Hanem mert azon ritka, de talán azt is mondhatjuk, hogy szinte példátlan alkalmak egyike volt, amikor vezető pozíciókban lévő egyházi emberektől lehetett kérdezni az egyházon belüli gyerekmolesztálásokról. Beszédes jelenet volt, hogy miután a konferencia két fő előadója, Hortobágyi Cirill pannonhalmi főapát és Zollner nyilatkozataikban magától értetődő módon kötötték össze az iskolai gyerekvédelmet és a klerikusok zaklatási ügyeit, két ilyen irányú kérdés után Szentes Judit sietett „visszahúzni” a beszélgetést a „prevenció” témája felé. 

  Hortobágyi Cirill, Szentes Judit és Hans ZollnerFotó: botost/444.hu

  Hortobágyi Cirill röviden összefoglalta, milyen elméleti alapokon milyen gyakorlati lépéseket tettek az apátságban kirobbant botrány óta. A főapát felidézte azt is, mennyire tartottak a nyilvánosságtól: 

  „Az első, ami mindig bekattan: a félelem, hogy szembenézzünk a problémával.

  Hogy mi lesz, ha ez árt a közösség presztízsének. Abban sem biztos mindig az ember, hogy a média jól közvetít-e, egy-egy újságíró megérti-e az esetet, valós információk jelennek-e meg róla. Hogy nem válik-e a maga a tudósítás is bántalmazássá. A mi konkrét tapasztalatunk azonban az, hogy pozitív hozadéka van a nyilvánosságnak.”

  A bencés apát felvázolta azt a szakértők által sokszor hangsúlyozott összefüggést, amelyet a titkolózó magyar püspökök nem akarnak felismerni. „Világszerte az a tapasztalat, hogy ha egyszer megjelenik egy hír, akkor az áldozatok, akikkel máshol történt valami, azok mernek a nyilvánosság elé lépni. És ezzel lehetőségünk adódik arra, hogy kapcsolatba lépjünk velük, és segítséget adjunk annak, aki ezt igényli. Amíg nem indul el ilyen folyamat, addig ezt a traumát hordozzák magukban. Bármennyire is nehéz egy intézménynek kezelni egy ilyen ügyet, vigasztalóan kell hasson, hogy ezeknek az embereknek lehet segíteni. Ki lehet nekik mondani, hogy nem ők a hibások.”

  Hortobágyi CirillFotó: botost/444.hu

  A 444 rákérdezett arra az ellentmondásra, amely a bencések áldozatokat támogató hozzáállása, illetve a püspöki kar elnökének a probléma magyarországi súlyát kétségbe vonó, a gyerekmolesztálási ügyek nagy számáért a liberalizmust hibáztató nyilatkozatai között feszült. Az is érdekelt volna, hogy a hallgatásba burkolózó püspökök között melyik felfogás van többségben, vannak-e erről vitáik a püspöki konferencia ülésein.

  Hortobágyi Cirill diplomatikus választ adott: „nem akarok senkivel vitatkozni”, mondta. A konkrét kérdést megkerülve kifejtette, hogy eddig Magyarországon valóban kevés eset került napvilágra, ezért sok egyházi vezetőnek nem kellett még ezzel foglalkoznia. De szerinte az eddigi lépések jók voltak, és bízik a püspöki kar tagjaiban, hogy ha arra kerül a sor, akkor helyes döntéseket hoznak. A sajtótájékoztató egy későbbi pontján azért hozzátette:

  „Az idő el fogja dönteni, mennyi eset volt Magyarországon. Persze soha nem tudjuk, mi marad sötétben. De azt nem hiszem, hogy teljesen más jellegű nép lennénk, mint az összes többi.”

  Zollner és tolmácsa hallgatja a pannonhalmi apátotFotó: botost/444.hu

  Ezt már a Népszava azon kérdésére válaszolja a főapát, amely Veres András MKPK-elnök másik kijelentésére várt reakciót. Arra, hogy „Nálunk valószínűleg kevesebb visszaélés történt, mint más országokban. Én úgy látom, a magyar ember és a magyar kultúra gyerek- és családbarát, ami akadályozza az ilyen irányú bűnelkövetést.”

  Hans Zollner ugyanerre azzal kezdte a válaszát, hogy a magyar helyzetet nem ismeri, de a gyerekmolesztálás minden országban, minden társadalmi rétegben és minden szociális környezetben jelen van. A legtöbb szexuális visszaélés családi környezetben történik, és 1 rendőrségnek jelentett esetre 5 nem jelentett eset jut. 

  Ez az udvarias válasz is csak áttételesen mondott ellent a vendéglátó ország elnök-püspökének, de Zollner korábban számtalanszor tette nyilvánvalóvá az álláspontját. A New York Timesnak februárban egyenesen azt mondta, hogy ha valahol nincsenek ügyek, akkor „az csak azért van, mert az emberek még nem kezdtek el beszélni.” Ebben a magyarul is olvasható interjúban pedig kijelentette: „Valamennyi országban csak azután történtek komoly válaszlépések, miután médiahadjárat indult egy-egy bántalmazási eset eltussolása miatt. E nyilvános botrányok nélkül – úgy tűnik – semmi nem változott volna. Azon országok számára, ahol az egyházat még nem hurcolta meg a média, ez az egyszerű üzenetünk: ismerjék fel a lappangó problémákat, és most kezdjenek el változtatni!”

  Fotó: botost/444.hu

  A sajtótájékoztatón tett azért egy utalást arra, hogy bár látja, történt „érzékenyítés” a magyar egyházban, de szükséges ezeket a felismeréseket rendszerszintű intézkedésekké alakítani, mert „a társadalomban jelen lévő gonosszal együtt kényszerülünk élni.”

  Bár a fenti a kijelentések a magyar hívők fülének akár szokatlanul nyersnek is hathatnak, Ferenc pápa környezetében Zollner nem tartozik a radikálisok közé. Ezt jelzi az a konfliktus is, amikor az egyházfő leváltotta a világ püspöki karainak vezetőit vendégül látó, történelmi jelentőségűként beharangozott februári konferencia főszervezőjét. A keményvonalas amerikai megközelítés kiterjesztését szorgalmazó, a pápát magát is kritikával illető bostoni érsek, Sean O’Malley helyét Zollner vette át.

  Amikor a sajtótájékoztató után leültünk beszélni, először arra kérdeztem rá, hogyan lehetséges, hogy a magyar püspöki kar nem rendelkezik statisztikával a szexuális visszaélésekről. Aminek a közzététele az egyházban is egyre elterjedtebb vélemény szerint a szembenézés egyik legfontosabb lépése lehetne. Zollner leszögezte, hogy minden egyház jól teszi, ha minél átláthatóbb ebben a tekintetben. De az összesített adatok hiánya nem kivételesen magyar, hanem a legtöbb országban létező probléma, aminek megoldásához tudományos kutatásokra vagy egyházi vizsgálatokra van szükség. Egyelőre arra is csak törekvés van a Vatikánban, mondta Zollner, hogy az országosnál alacsonyabb szinten, az egyházmegyéktől gyűjtsenek be statisztikákat. De ha realista akar lenni, akkor csak azokhoz az esetekhez férhetnek hozzá, amelyeket Rómába utaltak.

  Fotó: botost/444.hu

  Zollner arra is felhívta a figyelmet, hogy az archívumokat szinte sehol nem vezették rendesen. Különösen igaz ez a volt kommunista országokra, ahol a püspökségek okkal féltek attól, hogy az államhatalom felhasználja ellenük a saját feljegyzéseiket. (Erről írtunk cikksorozatunk legutóbbi részében.) „Tegnap beszéltem a lengyel egyház megelőzésért felelős tagjával, és megkérdeztem tőle, miért csak 1990-től gyűjtöttek össze eseteket. Azt válaszolta, hogy 1990 előttről nincsenek dokumentumaik. Vagy eltüntették, vagy meg sem írták őket.”

  Lengyelországban 382 molesztáló papról találtak feljegyzést 1990 óta, és a rejtett kamerával lefilmezett elkövetőkről és tagadásban lévő egyházi vezetőkről készült dokumentumfilm után az egész egyház, de még a politika is a feje tetejére állt. Budapesti látogatása napján érdemes felidézni Zollner atya 2011-es (!) figyelmeztetését: 

  „Ha a lengyel katolikus egyház nem néz szembe ezzel a valósággal, ugyanaz fog történni, mint amit az Egyesült Államokban, Kanadában, Írországban, Németországban, Ausztriában és legutóbb Belgiumban láttunk. Ha az egyház nem tudja, hogyan reagáljon, mert nem vette a fáradságot a tények feltárására, nagyobb csorba esik a hírén, mint ha azt mondta volna: Igen, voltak ilyen esetek, nagyon fájdalmasak voltak, és mi megfelelősen kezeltük őket.”

  Bűncselekmény marad Kenyában az azonos neműek közötti szex

  Bűncselekmény marad Kenyában az azonos neműek közötti szex


  Továbbra is bűncselekménynek minősül Kenyában az azonos neműek közötti szexuális kapcsolat létesítése – döntött a kelet-afrikai ország legfelsőbb bírósága.A három bíróból álló testület egyhangúlag elutasította azokat a...

  Továbbra is bűncselekménynek minősül Kenyában az azonos neműek közötti szexuális kapcsolat létesítése – döntött a kelet-afrikai ország legfelsőbb bírósága.

  A három bíróból álló testület egyhangúlag elutasította azokat a petíciókat, amikben kérvényezték a homoszexualitás büntethetőségének feloldását.

  A kezdeményezők szerint alkotmányellenes bűncselekménynek minősíteni két azonos nemű felnőtt kölcsönös beleegyezésen alapuló kapcsolatát, mert az alapvető jogokat sért. De a legfelsőbb bíróság úgy ítélte meg, hogy a kifogásolt jogszabályrészletek nem sértik az alkotmányt.

  A kenyai homoszexuális közösség remélte, hogy a legfelsőbb bíróság esetleg történelmet ír, és eltörli az azonos neműek kapcsolatának kriminalizálását, ami akár a hasonló gyakorlatot követő több afrikai országot is ugyanerre ösztönözhetné. A helyi melegjogi aktivisták fellebbezni készülnek.

  Kenyai leszbikusok Nairobiban 2019. február 17-én.Fotó: Simon Maina/AFP

  A kenyai törvények értelmében 14 éves börtönbüntetéssel sújtható az, akit homoszexuális kapcsolat létesítése miatt elítélnek.

  A nairobi székhelyű, Nemzeti Meleg és Leszbikus Emberi Jogi Bizottság nevű szervezet szerint a régi gyarmati időkből származó jogszabályok miatt a kenyai homoszexuális közösség erőszakos támadásoknak, zsarolásnak, zaklatásnak és kínzásnak van kitéve. A kriminalizáló törvények emberek életét teszik tönkre, és ezeknek nincs helyük egy demokratikus kenyai társadalomban – közölte a szervezet a bírósági határozat közzététele után.

  Jogvédők szerint a világon kb. 70 országban számít bűncselekménynek az azonos neműek közötti kapcsolat, ezek között van 33 afrikai ország.

  Uhuru Kenyatta kenyai államfő tavaly azt nyilatkozta a CNN-nek: a melegjogoknak „nincs nagy jelentősége” az országában, és az azonos nemű kapcsolatok kriminalizálását a lakosság „99 százaléka” támogatja. (MTI)

  Egy gomba segíthet az új aranylelőhelyek feltárásában


  „Kivonja” a környezetéből az aranyat egy gomba, amire Ausztrália nyugati részén bukkantak rá az ausztrál kormány tudományos ügynökségének (CSIRO) munkatársai, akik szerint a jelenség segíthet az új aranylelőhelyek feltárásában.A...

  „Kivonja” a környezetéből az aranyat egy gomba, amire Ausztrália nyugati részén bukkantak rá az ausztrál kormány tudományos ügynökségének (CSIRO) munkatársai, akik szerint a jelenség segíthet az új aranylelőhelyek feltárásában.

  A Perth városától 130 kilométerre délkeletre elterülő Boddington vidékén talált Fusarium oxysporum a környezetében lévő részecskékkel való kölcsönhatás során aranyozza be a gombafonalait.

  A szakemberek szerint a gyakorlat biológiai előnyökkel járhat, mivel az „aranyozott” gombák nagyobbra nőnek, és gyorsabban terjednek, mint azok, amik nem lépnek interakcióba az értékes fémmel.

  „A gombák kulcsszerepet játszanak a szerves anyagok, úgy mint a falevél és a fakéreg lebontásában és újrahasznosításában, valamint különböző fémek, köztük az alumínium, a vas, a mangán és a kalcium körforgásában. Az arany viszont kémiailag annyira inaktív, hogy egy ilyen kölcsönhatás egyszerre szokatlan és megdöbbentő – konkrétan látni kell ahhoz, hogy az ember elhiggye” – mondta Tsing Bohu, a CSIRO munkatársa.

  Bohu most további vizsgálatokat végez, hogy megértsék, a Fusarium oxysporum miért lép kölcsönhatásba az arannyal, és hogy a jelenség a felszín alatti nagyobb aranylelőhelyekre utalhat-e. Ha igen, az hasznára válna az iparnak az új lelőhelyek felkutatásában.

  Ausztrália a világ második legnagyobb aranytermelője, de az előrejelzések szerint a termelés a közeljövőben csökkenni fog, ha nem tárnak fel újabb lelőhelyeket.

  A világszerte előforduló Fusarium oxysporum az amatőr aranykeresőknek nem segít, mivel a fonalaihoz tapadó aranyrészecskék csak mikroszkóppal láthatóak. (MTI)

  Az OBH vezetői levélben tiltott el bírókat a Helsinki Bizottság képzésétől


  Az Index azt írja, hogy május közepén a Budapest Környéki Törvényszék elnöke, Gerber Tamás, akit január 15-től nevezett ki Handó Tünde, az OBH elnöke, ezt a szöveget küldte körbe a Pest megyei bírósági vezetőknek:„Amennyiben a...

  Az Index azt írja, hogy május közepén a Budapest Környéki Törvényszék elnöke, Gerber Tamás, akit január 15-től nevezett ki Handó Tünde, az OBH elnöke, ezt a szöveget küldte körbe a Pest megyei bírósági vezetőknek:

  „Amennyiben a Magyar Helsinki Bizottságtól képzésre szóló felhívást, meghívást kap, kérem, hogy arról haladéktalanul tájékoztatni szíveskedjen. Tájékoztatom, hogy az OBH a bírák vagy igazságügyi alkalmazottak képzésén való részvételét nem támogatja. A képzés szakmai tartalmáról nem rendelkezünk információval, annak kialakításába a bírósági szervezet nem került bevonásra.”

  A Helsinki Bizottság az elmúlt 10 évben több szakmai képzést, workshopot tartott bíróknak, ügyvédeknek, ügyészeknek, még Handó Tünde is azt mondta korábban egy  2016-os képzéséről, hogy „nem jelentett semmilyen veszélyt a bírói karra”, sőt akkor még fel is szólalt a rendezvényen. Ezek szerint változott a hozzáállás.

  Januárban ugyan még volt egy konferencia a bírói függetlenségről, amin legalább a hallgatók között volt OBH-s, de a Helsinki Bizottság az Indexnek azt mondta: az utóbbi időben több kérésüket is furcsa indokokkal utasította vissza az OBH, pedig a rendezvényeiken nem is szoktak politizálni.

  A Helsinki Bizottság egy közérthetőségi projektet indított, ami arról szól, hogy a jogi bikkfanyelvet hogyan lehet lefordítani, és hogyan lehet úgy beszélni, hogy a büntetőeljárás minden szereplője megértse, miről szól az eljárás, kinek mik a jogai, stb. Ezért azt kérték az OBH-tól, tegye lehetővé, hogy interjúkat készíthessenek a bírák képzésében jártas szakemberekkel, és jelezték, hogy a felmérés és az interjúk során használandó kérdőívet most is az OBH-val és a Magyar Igazságügyi Akadémiával egyeztetve véglegesítenék, ahogy az interjúalanyok számát és személyét.

  Az Index megkereste az OBH-t, hogy miért írták ezt a levelet, amire azt a választ küldték: „Kérdéseikkel kérjük, forduljanak a programot szervező Helsinki Bizottsághoz. A bírósági szervezet egyébként évek óta kiemelt figyelmet fordít a közérthető kommunikációra. Ezért is lett a 2017-es év a »közérthetőség éve«, ezért rendeztünk a témában hazai és nemzetközi konferenciát, számos képzést és programot.”

  A levelet körbeküldő Gerber Tamás volt az, aki egy értekezleten járásbírósági és bírósági igazgatási vezetőket a Magyar Bírói Egyesületből való kilépés megfontolására buzdított, illetve kiosztott nekik egy olyan listát, amin a bírói egyesület több tucat tagjának neve és adószáma szerepelt. (Index)

  A Fidesz nem engedi be a Magyar Narancsot az eredményvárójára

  A Fidesz nem engedi be a Magyar Narancsot az eredményvárójára


  A lap a vasárnapi EP-választás eredményvárójára regisztrált, de a Fidesz sajtóosztálya azt írta: „Köszönjük az érdeklődését, azonban tekintettel a hazai és külföldi sajtóorgánumok nagyszámú jelentkezésére, valamint a...

  A lap a vasárnapi EP-választás eredményvárójára regisztrált, de a Fidesz sajtóosztálya azt írta: „Köszönjük az érdeklődését, azonban tekintettel a hazai és külföldi sajtóorgánumok nagyszámú jelentkezésére, valamint a helyszín befogadóképességére az Ön regisztrációs kérelmét nem tudtuk elfogadni.”

  Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke (b4) és Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes, a KDNP elnöke (b3) a Kossuth-nótát énekli a párt választási eredményváróján a Bálna Budapest rendezvényközpontban a parlamenti választás napján, 2018. április 8-án.Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI/MTVA

  A nem közpénzekből finanszírozott sajtóval rendszeresen előfordul ez. (Magyar Narancs)

  Profi sunnyogó lopott meg egy taxist egy kispesti autómosóban


  A BRFK kispesti rendőrsége lopás miatt indított nyomozást, miután egy férfi kedden 15 óra körül egy XIX. kerületi autómosóban álló taxiból ellopott egy pénztárcát. A felvételen látható, hogy a mosásba belefeledkezett...

  A BRFK kispesti rendőrsége lopás miatt indított nyomozást, miután egy férfi kedden 15 óra körül egy XIX. kerületi autómosóban álló taxiból ellopott egy pénztárcát. A felvételen látható, hogy a mosásba belefeledkezett személyszállító nem fogott gyanút a kocsi körül sündörgő, telefonálást tettető, 35 év körüli, 170-180 centis, fekete hajú férfitól.

  Az elkövető fekete kabátot, farmernadrágot és fekete cipőt viselt. Egy biztonsági kamera készített felvételt róla. (police.hu)

  Tállai Andrást nem olyan fából faragták, hogy bármi eltérítse attól, hogy gyerekeket használjon a kampányában

  Tállai Andrást nem olyan fából faragták, hogy bármi eltérítse attól, hogy gyerekeket használjon a kampányában


  A kampányfotók Paganinije, Tállai András kizökkenthetetlen. Mondhat bárki bármit, akár legyen az mindenféle törvényre vagy a gyerekek jogaira hivatkozó ombusdman a messzi fővárosból, hogy ne használjanak politikusok kampánycélra...

  A kampányfotók Paganinije, Tállai András kizökkenthetetlen. Mondhat bárki bármit, akár legyen az mindenféle törvényre vagy a gyerekek jogaira hivatkozó ombusdman a messzi fővárosból, hogy ne használjanak politikusok kampánycélra gyerekeket, Tállai Andrásról leperegenek a derpegések. 

  A nagy munkabírású államtitkár előbb Tiszatarjánból posztolt, ahol átadott egy uniós pénzből felújított óvodát.

  Fotó: Tállai András/Facebook

  Aztán 24 óra sem telt el, máris újabb óvodából jelentkezett be. Itt nem volt átadnivaló, de ez nem akadály, Tállai a sajóhídvégi óvoda 40. születésnapjának ünnepségére toppant be, mindenki nagy örömére.

  Fotó: Tállai András/Facebook

  De Tállai Andrásnál is nagyobb rekordot döntött fideszes kollégája, Herczeg Tamás. Egy napon belül járt két óvodában az utolsó pillanatban. 

  Először Kétegyházán tekintette meg a gyerekeket. 

  Fotó: Herczeg Tamás/Facebook

  Aztán Békéscsabán kínálták meg süteménnyel a látogatásért hálás gyerekek. 

  Fotó: Herczeg Tamás/Facebook

  Nem ártana a hétvégén is kinyitni az óvodákat, hátha nem jutott el minden fideszes politikus pénteken még a kampányfinisben valamelyik intézményben.

  Vécsey Lászlónak szerencsére még összejött, a felújított isaszegi Bóbita óvodában adtak vidám kis ünnepi műsort a gyerekek az első sorban ülő vendégeknek. 

  Fotó: Vécsey László/Facebook
  Több ezer magyar diák követelte, hogy végre történjen valami klímaügyben

  Több ezer magyar diák követelte, hogy végre történjen valami klímaügyben


  A Fridays For Future május 24-i tüntetésén több ezer magyar diák követelte, hogy a politika végre tegyen lépéseket a klímakatasztrófa megelőzéséért.Fotó: akiraly- Kinek a bolygója?- A MIÉNK!- Kinek a jövője?- A MIÉNK!- Kinek a...

  A Fridays For Future május 24-i tüntetésén több ezer magyar diák követelte, hogy a politika végre tegyen lépéseket a klímakatasztrófa megelőzéséért.Fotó: akiraly

  - Kinek a bolygója?
  - A MIÉNK!
  - Kinek a jövője?
  - A MIÉNK!
  - Kinek a bolygója?
  - A MIÉNK!
  - Kinek a jövője?
  - A MIÉNK!
  - Mit akarunk?
  - (Zavart pusmogás)
  - Mikor akarjuk?
  - MOST!!! Pedelluslelkületű olvasóink akár legyinthetnek is, hogy lám, ezek az iskolakerülő hülyegyerekek azt se tudják, mit akarnak.

  Tévednek.

  A zavart pusmogás árulkodóbb annál, amit később skandáltak, amikor már belemelegedtek, hogy "klímavédelmet". Bár a Greta Thunberg tiltakozása által ihletett Fridays for Future nemzetközi mozgalomhoz csatlakozók átlagéletkora ránézésre alulról súrolja a 15-öt, ezek a fiatalok tudják, hogy a klímaváltozás problémájára nincs egyszerű válasz. "Vannak kétségeim a tüntetéssel kapcsolatban" - kezdi például felszólalását a Kossuth téren Paulo Gergely, a B-történetek blog szerkesztője, aki szerint az ilyesfajta tiltakozásnak eleve vannak korlátai. Arra ugyan jó, hogy nyomást gyakoroljanak a politikusokra, de magát a rendszert "emberek milliói tartják fenn a leghétköznapibb döntéseikkel".

  "Ez a harc nem az ilyen eseményeken fog eldőlni, hanem amikor arról döntünk, hogy a szupermarketben vásárolunk vagy a piacon, amikor autóba ülünk tömegközlekedés helyett, amikor megvesszük a jegyet a fapadosra, amikor kétévente lecseréljük a mobiltelefonunkat" - mondta.

  A tüntetés német felszólalója, a Magyarországon tanuló Quirin Schneider is mindannyiunk egyéni felelősségét hangsúlyozta. Fiatal közönségét életszerű példákkal igyekezett ráébreszteni erre. "Hajnal négy, részeg vagy és éhes, amikor meglátod azt az arany M-et. Mind tudjuk, hogy a McDonald's árt a klímának, de aztán azt gondoljuk: szarunk rá" - kezdte, majd pár hasonló példa után odáig jutott, hogy most viszont azt látja a tévében, hogy "gyerekek rettegnek, és áldozzák fel azt, ami a legértékesebb: a tanulást", mert már "nem szarhatjuk le!".

  A Fridays For Future-rel szemben állandó kritika, hogy a diákok iskola helyett járnak tüntetni. Már Greta Thunberget is ezzel támadták, amikor 2018 augusztus végén még egyedül tüntetett a stockholmi parlament lépcsőjén. "Gréta bajkeverő, nem hallgat a felnőttekre" - mondta róla egyik tanára, Benjamin Wagner, de aztán azt is hozzátette, hogy "éppen teljes sebességgel száguldunk a katasztrófa felé, ebben a helyzetben az egyetlen ésszerű megoldás a mértéktelenség". Mint amikor Emma Thompson egy, az Oxford Circus közepén felállított rózsaszín vitorlásról kiabálja azt, hogy "itt állunk a józan ész apró szigetén", és igaza van.

  Magyarországon tanuló kanadai és amerikai diákok is csatlakoztak a tüntetéshez.Fotó: akiraly

  Az iskolapad helyett a tüntetést választókkal szembeni kritikákra két kanadai és egy amerikai diáklány még ennél is jobb választ adott. "Az iskolában nem tanítanak a klímaváltozásról" - mondták. Pénteken még vagy ötezer kortársuk gondolta úgy, hogy megéri feláldozni egy napot az oktatásukból arra, hogy hallassák a hangjukat, és elmondják, hogy amúgy tudják, hogy személyes felelősségük is van a klímaváltozás elleni harcban, de egyben figyelmeztessék is a törvényalkotókat, hogy ideje nekik is komolyan venni. Különben, mint mozgalmuk weboldalán is írják, "minek tegyenek erőfeszítéseket azért, hogy tanultak legyenek, ha a kormányok nem hallgatnak a tanult emberekre?".

  Hartmann Johanna és Székely Anna Lívia, a tüntetés főszervezői a Deák téri gyülekezőn.Fotó: akiraly

  Így hát inkább tüntetéseket szerveznek, pedig mondjuk itt, Magyarországon az éppen hatályos gyülekezési törvény abszurd, szólás- és gyülekezési szabadságot aránytalanul korlátozó rendelkezései szerint a tüntetés bejelentője személyesen, saját vagyonával felel azért, ha netán bármilyen rendzavarás törne ki. Hartmann Johanna, a pénteki tüntetés bejelentője ezért is kérte külön még a gyülekező alatt nagyjából húsz gimnazista segítőjétől, hogy azonnal hívják, ha bármi probléma adódna. De nem adódott. Ezek a fiatalok nem csupán artikuláltak, de rendkívül jólneveltek is voltak.

  „Ezért megy tönkre körülöttünk a világ, mert 30 éve ilyen politikusok és ilyen újságírók hülyét csinálnak a társadalomból” – mondta Jávor Benedek a Hír TV riporterének, aki Soros György szerepéről érdeklődött a klímatüntetések mögött


  Pénteken sajtótájékoztatót tartott Jávor Benedek és Karácsony Gergely. A 24.hu írt arról, hogy az eseményen a Hír TV riportere a párhuzamosan zajló klímasztrájkról kérdezte az EP-képviselőt, Soros György-féle Nyílt Társadalom...

  Pénteken sajtótájékoztatót tartott Jávor Benedek és Karácsony Gergely. A 24.hu írt arról, hogy az eseményen a Hír TV riportere a párhuzamosan zajló klímasztrájkról kérdezte az EP-képviselőt, Soros György-féle Nyílt Társadalom Alapítvány szerepét firtatva. 

  A pénteki, budapesti tüntetést a Fridays For Future szervezte (hamarosan részletesen is beszámolunk az eseményről), a Fidesz politikusai pedig napok óta hangsúlyozták,  hogy a Soros-hálózat sejthető a globális klímatüntetések mögött, mivel a megmozdulásokat az Avaaz nevű aktivista oldalon is népszerűsítették. Erről kérdezte a Hír TV Jávort, kitérve arra is, hogy azért a klímapolitikával próbálják-e megfogni a fiatalokat, hogy így szipkázzák el szavazataikat a bevándorlásellenes erőktől.

  A kérdést Jávor elsőre el sem akarta hinni, vissza is kérdezett, hogy tényleg ezt a kérdést írták-e fel neki a szerkesztőségben. Majd pedig kifakadt, hogy tíz éve van ebben a szakmában, de azért időnként tudják sokkolni. 

  Ekkor már 20 perce ment a sajtótájékoztató, de Jávor újra elmondta, hogy a klímaváltozás az emberiség előtt álló legnagyobb kihívás, és rengeteg ember gondolja azt, hogy ezzel foglalkozni kell, majd pedig szemmel láthatólag egyre jobban felhúzza magát a kérdésen. 

  Többek között arról beszél, hogy a fiatalok világszerte azért tüntetnek, mert tűrhetetlennek tartják, hogy Kövér László-szerű zombik elrontják a jövőjüket. Kitért arra is, hogy a tüntetéseket nem az Avaaz szervezte, ők csak megfogalmaztak egy petíciót, hasonlóan rengeteg másik szervezethez. 

  „Emberek azért mennek ki az utcára, hogy a politikusok tegyék meg a szükséges lépéseket azért, hogy a ma fiatal generáció még emberhez méltóan tudjon élni. Erre maga idejön és arról dumál, hogy az Avaaz-t a Nyílt Társadalom Intézet finanszírozza, miközben a tüntetést nem ők szervezik hanem a Fridays for Future. (…) Komolyan mondom katasztrófa, siralmas, hogy itt tartunk, ezért megy tönkre körülöttünk a világ, mert 30 éve ilyen politikusok és ilyen újságírók hülyét csinálnak a társadalomból. De ennek vége, mert a fiatalok – nem a pártok, nem Soros György, nem a politikai mozgalmak, kimentek végre az utcára.” – folytatta Jávor. 

  A teljes sajtótájékoztató Jávor Benedek oldalán nézhető végig, az említett jelenet a 24. perc környékén kezdődik.